🍫🍓之前bookmark咗呢間位於韓式簡約工業風Café,因為位置唔近大街,所以都搵咗一陣🤣 呢度嘅飲品同輕食都較IGable,今次就先試飲品!Kactus Strawberry ($45)有少許果肉,感覺似雪糕奶昔,朋友嘅 Kactus Choco ($45) 似香濃版朱古力奶。雖然味道唔錯,但兩杯飲品都太多冰,好快已經沖淡,有啲可惜🥺下次會試輕食!◆Visiting this industrial style Korean café which is famous for its IG-able food and drinks. Kactus Strawberry ($45) tastes like strawberry milkshake and Kactus Choco ($45) a cuppa rich-flavoured choco milk. Both drinks are bit icy so they got watery and bland when the ice melts 🥺 Might try out their food next time!𝐊𝐚𝐜𝐭𝐮𝐬
🍫🍓

𝐊𝐚𝐜𝐭𝐮𝐬 𝐊𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞
🔸Location: 47 Man Ying St, Yau Ma Tei
——————
😛 Follow me on Insta: @eatsy.breezy
Kactus  Chiclate;  Kactus  Strawberry
$45 (Tea)
2022-06-19 246 views
平時好少去佐敦,以為嗰邊冇咩嘢食今次去返真係改變左我呢個睇法🫣今晚比我搵到間好靚嘅coffee shop😻✨幫我落單個男仔講英文,應該係韓國人🇰🇷重點係幾靚仔🤭養眼養眼叫左兩杯嘢飲試吓VIENNA KOFFEE$42☕️🥛KACTUS STRAWBERRY$45🍓🥛☕️第一杯重點係想試佢個奶蓋同提吓神,奶蓋質感好重,好濃好滿足☺️推薦🌟🌟🌟第二杯士多啤梨就有啲似飲緊好味版嘅士多啤梨奶昔😋不過嗰日咁啱趕住探朋友,冇得坐喺嗰度慢慢飲🥹入邊簡單嘅設計 好適合去打卡💕
平時好少去佐敦,以為嗰邊冇咩嘢食
今次去返真係改變左我呢個睇法🫣

今晚比我搵到間好靚嘅coffee shop😻✨
幫我落單個男仔講英文,應該係韓國人🇰🇷
重點係幾靚仔🤭養眼養眼

叫左兩杯嘢飲試吓
VIENNA KOFFEE$42☕️🥛
KACTUS STRAWBERRY$45🍓🥛☕️

第一杯重點係想試佢個奶蓋同提吓神,
奶蓋質感好重,好濃好滿足☺️
推薦🌟🌟🌟

第二杯士多啤梨就有啲似
飲緊好味版嘅士多啤梨奶昔😋

TakeAway
2022-06-17 221 views
之前tiramisu推介都有呢間份韓國人主理既cafe地點不易揾不過cafe空間算寬鬆vienna koffe上面有一層鹹鹹地既奶蓋聽講呢個係韓國既流行飲法至於今次我飲到既咖啡就偏酸🥴搞埋就無咩化學作用🙈Tiramisu外表ok啦入口就有一陣陣既香料味係少有不過入面既手指餅就太濕🙊結 : 簡單講應該無❌encore既機會#viennakoffe#Tiramisu#KactusKoffee
之前tiramisu推介都有呢間份

結 : 簡單講應該無❌encore既機會

#viennakoffe
#Tiramisu
#KactusKoffee
Kactus Koffee係好韓嘅咖啡店,打卡正、野食正、野飲更加正。最好就係佢冇時間限制,如果你面皮夠厚,你真係可以坐足一日😂*Yuzu espresso soda $42漸層打卡100分!味道都唔執輸,柚子醬份量足料,沖淡到濃縮咖啡嘅苦味,唔鍾意咖啡苦澀味可以試下佢。加埋梳打水,飲到去“zaaaaa”一聲,絕對係解熱良品。*Vienna koffee $42之前飲過一次,以為係甜奶蓋+凍美式,但原來係cold brew,咖啡味醇厚又非常nutty,可惜用錯杯,飲頭三四啖都係淨係飲到奶蓋,微甜、奶香濃郁,但有啲膩。如果可以用高身杯,或者增加咖啡比例會更好啲*Traditional tiramisu $60Kactus必叫之一,上次食左croffle,今次食tiramisu!如果你鍾意重咖啡味、純芝士糊味,kactus嘅tiramisu絕對啱晒你啊!冇乜酒味、冇蛋黃香,咖啡液浸手指餅令到餅乾濕潤,表面大量微苦嘅朱古力粉,微甜嘅芝士糊,好啱下午茶慢慢食慢慢嘆,但$60定價係有啲高。
Yuzu espresso soda $42
Vienna koffee $42
Traditional tiramisu $60
vienna  koffee
Yuzu  espresso  soda
Traditional  tiramisu
2022-06-10
$75 (Tea)
vienna  koffee
Yuzu  espresso  soda
Traditional  tiramisu
𝑲𝒂𝒄𝒕𝒖𝒔 𝑲𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆裡裡外外充滿韓風元素🇰🇷裝潢、食物、音樂連店員們也是韓國人呢久違的感覺🥺정말로 한국에 가보고 싶어ㅜㅜ整體空間感十足,佈置貫徹韓式精緻感✧全店的店員都是超𝐧𝐢𝐜𝐞的!!ヾ(*'▽'*)~𝐂𝐚𝐟𝐞不限時,可以跟朋友慢慢坐談談天🤍但有心理準備𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝或需要排隊等位喔▸ 𝐊𝐚𝐜𝐭𝐮𝐬 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 $𝟒𝟓超香士多啤梨味配上粒粒果肉🍓覺得夏天點這個是很配呢(◕▿◕✿)▸ 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟔𝟎咖啡味偏重,酒味可以更突出口感綿滑,難怪是招牌甜品✨▸ 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟔𝟎芝士味很濃郁帶點流心口感甜度剛剛好,整體好好味🤍

𝑲𝒂𝒄𝒕𝒖𝒔 𝑲𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆裡裡外外充滿韓風元素🇰🇷
裝潢、食物、音樂連店員們也是韓國人呢
久違的感覺🥺정말로 한국에 가보고 싶어ㅜㅜ

整體空間感十足,佈置貫徹韓式精緻感✧
全店的店員都是超𝐧𝐢𝐜𝐞的!!ヾ(*'▽'*)~
𝐂𝐚𝐟𝐞不限時,可以跟朋友慢慢坐談談天🤍
但有心理準備𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝或需要排隊等位喔

▸ 𝐊𝐚𝐜𝐭𝐮𝐬 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 $𝟒𝟓
超香士多啤梨味配上粒粒果肉🍓
覺得夏天點這個是很配呢(◕▿◕✿)

▸ 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟔𝟎
咖啡味偏重,酒味可以更突出
口感綿滑,難怪是招牌甜品

▸ 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟔𝟎
芝士味很濃郁帶點流心口感
甜度剛剛好,整體好好味🤍
  • Kactus  Strawberry
  • Basque  Cheese  Cake
2022-05-25 120 views
佐敦已經變左高質cafe之地🤣 今日見左呢間由韓國人主理嘅cafe 雖然面積唔大亦都得幾個位 但間cafe好chill同埋個vibe幾正 同個friend去傾下計幾好😍 完全感受到韓國嘅氣氛凍美式咖啡 $35Iced americano 呢款飲落去比較咖啡味比較淡,之後有陣微酸嘅餘韻☕️This coffee bean carries a lighter flavour, with a slight sour after tone.抹茶拿鐵 $50Matcha Latte 雖然有用綠茶粉沖🍵 但口感依然好順滑,加上面頭嘅奶泡就更有層次感😎 但如果綠茶味更特出就完美啦This drink is very smooth even though matcha powder was blended into it. The milk froth on top added on to the texture. It would be even better if the matcha taste was more pronounced.

凍美式咖啡 $35
Iced americano
呢款飲落去比較咖啡味比較淡,之後有陣微酸嘅餘韻☕️

抹茶拿鐵 $50
Matcha Latte
2022-05-24 138 views
🌵 CACTUS coffee KACTUS coffee 🌵 店主係居港韓國人,由深水埗搬咗去柯士甸,有室內室外坐位任君選擇,一如既往,仙人掌裝飾自然唔會少無意中睇到關於店主嘅一個訪問,先知道原來佢係一個建築師,店舖係刻意挑選在偏僻位置,以及有戶外空間而且陽光充足的地方,目的就係想提供一個休閒輕鬆嘅空間混凝土外牆配搭上粉色枱櫈,充滿矛盾衝突感Kactus Koffee $42其實係latte + 特製cream 層cream 真係好好好好味,香濃幼滑,甜甜地鹹鹹地其實有啲似奶蓋,飲咗幾啖之後,cream開始融入咖啡,成杯就會變得好濃郁,咖啡係一啲酸味都冇㗎!總結呢杯咖啡我真係比好高分💯Kactus Koffee (佐敦)佐敦文英街47號地舖

混凝土外牆配搭上粉色枱櫈,充滿矛盾衝突感

Kactus Koffee $42
其實係latte + 特製cream
總結呢杯咖啡我真係比好高分💯

Kactus Koffee (佐敦)
佐敦文英街47號地舖
2022-05-16 136 views
Cafe 嘢食不嬲都麻麻,令我無咩信心,但係Kactus 令我喜出望外!咁嘅價錢食到有水準嘅食物係開心🥳😝🧇Blueberry Cream Cheese Croffle牛角包🥐+Waffle🧇=Croffle 食落比想像中酥脆,既保留Waffle嘅煙韌度亦不失牛角包鬆化感;加上藍莓醬、凍乾紅桑莓同cream cheese 襯托,令整體減卻膩滯感👍🏻🍰Traditional Tiramisu 材料混合度高,味道拿捏得啱啱好👏🏻蛋糕唔會過份濕潤,面頭咖啡粉亦無太甜太濃。整個蛋糕幼滑香軟,咖啡味無太突出,適合怕甜人士😋🍵Green Tea Latte不過不失~ 茶粉與奶融合度高,飲品尚算幼滑但茶味久奉,若茶味更濃就好啦😆🍫🥛Dark Chocolate Milk唔錯👏🏻 即使凍飲都感受到濃厚朱古力味,亦唔會有好假嘅甜味,甜度亦都適中,幾好飲👍🏻 *有格調但比想像中細,平日去都等左45分鐘,想像唔到假期點算🤣如果要等到個打卡位(office櫈+後面係posters)只可以靠運氣🥲

牛角包🥐+Waffle🧇=Croffle

🍰Traditional Tiramisu
材料混合度高,味道拿捏得啱啱好👏🏻

🍵Green Tea Latte

🍫🥛Dark Chocolate Milk

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2022-05-09 130 views
估唔到閑日都咁多人已經有幾對情侶排緊隊,一場嚟到冇理由唔等㗎,攞咗飛之後喺門口徘徊等咗一陣(20分鐘左右)入面啲裝修係幾靚嘅,幾特別,同出面嗰啲Cafe有少少唔同,佢有張凳係專門打卡嘅,所以令到等候時間長咗都冇辦法可能六點關門嘅原因4:30左右已經冇咗佢哋熱門嘅Tiramisu叫咗三杯唔同嘅嘢飲其實都係純粹為打卡,飲品方面都冇咩特別評語但都要讚下入面嘅職員,安排位置嘅靈活性好高,亦都有同等位嘅客人溝通,唔會只係忙住入面廚房嘅工作。
估唔到閑日都咁多人
入面啲裝修係幾靚嘅,幾特別,
同出面嗰啲Cafe有少少唔同,
佢有張凳係專門打卡嘅,所以令到等候時間長咗都冇辦法

可能六點關門嘅原因

4:30左右已經冇咗佢哋熱門嘅Tiramisu
叫咗三杯唔同嘅嘢飲

其實都係純粹為打卡,飲品方面都冇咩特別評語

Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2022-05-04 1540 views
😋味道:8.8/10 🗣服務:8/10🏡環境:9/10🤩特色:8.5/10💵人均:$50-100💰性價比:7.5/10 👍🏻推薦度:9/10.🐼想去呢間韓式cafe好耐٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و原店係深水埗 搬咗嚟佐敦柯士甸呢邊~原來呢到真係韓國人主理嘅 店員仲好靚女🤣裝修同食物都好韓系 裝修簡約工業風 空間感好大 仲有好多植物同畫作 周圍都係打卡點😙Cafe 主打甜品同飲品 食物選擇唔多 但質素好高好有驚喜😍雖然有啲遠 但都絕對值得一訪😋.(👍🏻為推薦)👍🏻🍮Traditional Tiramisu $60 (9.5/10)係我食過數一數二好食嘅Tiramisu😆Cream同手指餅嘅比例啱啱好 又唔會太甜 手指餅浸到好林 但係唔會完全濕晒同散晒 咖啡同酒份量都啱啱好~好夾好好味🤤不過之前都見到有人覺得酒份量太少質素一般所以帶返頭盔 純粹個人意見🤣🤣可能個人較鍾意食甜xd👍🏻🥐Vanilla Ice Cream Croffle $60 (8.4/10)呢度嘅croffle都好好味好有驚喜🤩餅底香脆 入面鬆軟 不過雪糕係奶粉味 個人就一般🙈🍵Kactus Green Tea $40 (7.8/10
😋味道:8.8/10

可能個人較鍾意食甜xd

呢度嘅croffle都好好味好有驚喜🤩
餅底香脆 入面鬆軟
不過雪糕係奶粉味 個人就一般🙈

🍵Kactus Green Tea $40 (7.8/10)
口感好順滑 奶偏多 抹茶味唔太濃

🥃Vienna Koffee $40 (8.8/10)
幾特別haha第一次試😙
海鹽奶蓋偏鹹 好厚身
加喺cold brew上 可以中和咖啡苦澀~
意外地不錯!
  • Vienna  Koffee
  • Tiramisu
2022-04-27 213 views
位於佐敦既工業風咖啡店☕️係柯士甸站行10分鐘就到✨環境同食物都好𝙞𝙜𝙖𝙗𝙡𝙚!!鋪頭空間感幾大坐得好舒服😌🙆🏻‍♀️放假過黎坐下同朋友傾下計都好唔錯呢♥️➣𝙆𝙖𝙘𝙩𝙪𝙨 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚(💰45)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4/5佢地既野飲都做得幾大杯🤤採用左𝘿𝙖𝙧𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚🍫 飲落去好濃既朱古力味又唔會過甜☺️推薦一試✨➣𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚 (💰60)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.6/5賣相好靚😍佢地面頭有藍莓醬同𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚🫐仲有啲莓乾作點綴😚佢地既𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚係行酥脆路線,不過我就略嫌太硬有少少難切🙈➣𝙔𝙪𝙯𝙪 𝙀𝙭𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙎𝙤𝙙𝙖𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.4/5呢款夏天飲酸酸甜甜都唔錯🤭飲落好清新🥰

➣𝙆𝙖𝙘𝙩𝙪𝙨 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚(💰45)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4/5

𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.6/5

➣𝙔𝙪𝙯𝙪 𝙀𝙭𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙎𝙤𝙙𝙖
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 3.4/5
呢款夏天飲酸酸甜甜都唔錯🤭飲落好清新🥰
2022-04-22 163 views
🇰🇷韓系Cafe推薦:由內之外 由cafe裝潢 店員 以至食物 都充滿韓國氣息Kactus koffee搬咗新鋪 由深水埗搬咗去佐敦 小店枱同枱之間距離唔會太近環境夠寬敞 cafe無限時 適大家去傾下計 飲杯coffee ‼️但留意番好多時要排隊🧁Traditional Tiramisu $60Tiramisu灑咗好多可可粉 可可粉味道帶點苦香 令到Tiramisu不是一味的甜 甜度啱啱好咖啡味比較出 但無咩酒味Lady Finger唔會太濕唔會太軟 係比較實在既質感🥤Green grape soda $42蘇打水內加入水果同果jam 無太大驚喜但係好飲既夏天消暑飲品❤️當天同友人坐咗兩個鐘頭先離開係真係令人感受到放鬆 推薦大家🤣Kactus Koffee📍佐敦文英街47號地下
‼️但留意番好多時要排隊

係真係令人感受到放鬆 推薦大家🤣

Kactus Koffee
📍佐敦文英街47號地下
2022-04-10 152 views
🍽 Yuzu Expresso Soda💰 HK$40 (Tea)🍽 Basque Cheesecake💰 HK$35 (Tea)Have been stuck at home due to serious omicron outbreak. We decided to get some fresh air today.😎 Kactus Koffee opened in Sham Shui Po before but now they reopened in Jordon.🍴 It is a Korean style coffee shop with industrial rustic interior design. Staffs can only speak English + Korean. Very IGable! I can spend all day here to take some nice pics.😅
🍽 Yuzu Expresso Soda
💰 HK$40 (Tea)
🍽 Basque Cheesecake
💰 HK$35 (Tea)

2022-04-06 397 views
𝕂𝕒𝕔𝕥𝕦𝕤 𝕂𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖由韓國人主理嘅咖啡店,有韓籍咖啡師駐場,好鍾意佢地嘅創作咖啡😍🌟Vienna Koffee $40芝士奶蓋加 Americano,估唔到鹹鹹地嘅奶蓋同咖啡可以咁夾,奶蓋好香同rich 但係同時間都飲到咖啡香同埋少少蜜糖味,中和咗芝士奶蓋嘅油膩感。飲到最後mix均晒啲奶同咖啡變咗Latte 咁飲都一樣好飲!👍🏻 毎次返嚟都必點😍 極力推介之選👍🏻 第一次飲就愛上😍 真係好好飲🤤🌟Tiramisu $60Tiramisu 質感幾好,cream好smooth,如果Lady’s finger可以重多少少rum 味會更加正👍🏻 面層加咗少少檸檬皮碎,食落有淡淡嘅檸檬香,唔錯唔錯😋🌟Basque Cheese cake $60整體都好味,件cake 嘅質地偏柔軟,好smooth🤤..
𝕂𝕒𝕔𝕥𝕦𝕤 𝕂𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖

Vienna  Koffee

🌟Vienna Koffee $40

🌟Tiramisu $60

🌟Basque Cheese cake $60
整體都好味,件cake 嘅質地偏柔軟,好smooth🤤
Vienna  Koffee
  • Tiramisu
2022-03-28 313 views
早前誤打誤撞去咗呢間文英街cafe 只叫飲品都完全唔頹 裝修有藝術感!冇是但買杯嘢換入座時間嘅感覺🤓🍫Kactus Chocolate💰HKD40 (Frd’s rating: ~8/10)呢杯係朋友嘅 但我一望到都😍😂好靚好濃郁咁!官方標明係Dark choco路線 朋友話飲落唔會太甜 好夠可可味唔會有假朱味 唔水 我見到佢最後都飲晒🤣🍓Kactus Strawberry💰HKD40+5 (Rating: 7.9/10)都好靚😜加錢轉咗Oat Milk 不過上面奶泡冇得轉👀然而整體有燕麥香 再加奶泡牛奶香都ok🌾🥛有時怕韓風飲品偏甜 但呢個balance得幾好 最底果肉部份冇化學味 比例冇過多 似鮮草莓整成果醬咁 咬到點果肉 飲時亦可自行將就撈勻幾多🤣記得飲到中途覺得味道好似Häagen-Dazs Strawberries & Cream雪糕隻味!可以參考下😋其實cafe有提供croffles/ basque/tiramisu等甜品 不過我當時係下午食完lunch 即興搵地方做下嘢所以食唔落 但好多望落都唔差!好多女仔帶相機打卡🤫
Overview

Kactus  Chocolate

Kactus  Chocolate