2022-01-26 634 views
又發掘到間好正嘅港式串燒店🥰推介前菜”高野豆腐”同”豚肉韭菜卷”!位置唔多,難怪佢哋長期爆滿,所以想食嘅記得提早book啦.🔻🍽 角川📌 地址: 大坑京街5號地舖

又發掘到間好正嘅港式串燒店🥰
推介前菜”高野豆腐”同”豚肉韭菜卷”!
位置唔多,難怪佢哋長期爆滿,所以想食嘅記得提早book啦
🔻
🍽 角川
📌 地址: 大坑京街5號地舖
有心思💕及人情味💕燒物好去處!好鍾意、鍾意食燒物,今次第一次食可以成為我其中一間必去的燒物小店。第一碟生蠔令我對呢間餐廳已經建立左一份信任,陸續上燒物🍡之後,燒物嘅調味及燒烤的熱度及賣相都令我下一次會再嚟!# 曰本室津生蠔 # 燒地蛤# 高野豆腐# 雞皮餃子# 芫茜豚肉卷# 燒秋葵
有心思💕及人情味💕燒物好去處!

# 曰本室津生蠔

燒地蛤
芫茜豚肉卷
燒秋葵
2021-11-26 449 views
- 我book 左7點4位,6:50我同另一個friend到咗,叫左野飲,佢哋就質問我哋係咪等埋先叫野食,要幾奈先到。- 食完一轉,叫左多客枝豆,唔上不特只,追問下先同我哋講冇貨,咁諗住轉秋葵啦,佢哋竟然話要等一個鐘。- 先9點幾,佢又唔似要做下一輪檯,我哋仲飲緊野,已經係咁執野,同講「多謝晒晒bye bye」即係趕我哋走?- 個舞茸燒得好燶- 我哋都叫左好多酒水喎- 一入餐廳,話book 左7點4位,佢就勁冇禮貌咁講「你下次直接講你個名得嫁喇」
- 個舞茸燒得好燶
- 我哋都叫左好多酒水喎
小店值得支持同幫襯😍,間餐廳細細間,但有人情味,幫襯左2次,記得一定要預約🥰✨高野豆腐💰48💫評分: 9.1/10📝上次已經試過,好有驚喜🥳,豆腐好似海棉咁吸曬啲湯汁,咬落去會即時爆汁,多汁有咬口,味道甜甜地,必食‼️‼️會因為呢個高野豆腐再嚟😋😋😋✨雞皮餃子 💰68💫評分: 9/10📝呢個都強推,雞皮做餃子皮,咬落微脆,有陣陣炭燒味,送酒一流🥳,係我食過最好食嘅雞皮餃子🥟✨厚燒牛舌 💰98💫評分: 8.8/10📝有咬口👅厚燒牛舌,口感彈牙,厚切牛舌好夠多,燒到啱啱好,配埋芥辣口感更加豐富😋✨日本蠔 💰38@💫評分: 7.7/10📝店主介紹我哋試,當日運到嘅日本蠔🦪,幾鮮甜同新鮮‼️✨免治雞肉棒/免治羊肉棒💰48@💫評分: 8.9/10📝雞肉棒點日本蛋黃無得輸,免治羊肉串好正🥳,羊騷味好香,鐘意食要試,點埋蛋黃更香滑!✨西班牙伊利丹黑毛豬 💰108💫評分: 7.5/10📝惹味,不過4個人先叫會比較好,份量都幾多,好似韓式咁包埋生菜食就無咁鹹同漏!✨雞皮💰68💫評分: 7.8/10📝脆卜卜好似薯片咁,點蛋黃沙律醬送酒一流✨清酒煮白刀貝 💰148💫評分: 7.8/10📝白刀貝鮮甜,比平時嘅蜆大隻

✨高野豆腐💰48

💫評分: 8.8/10
日本蠔

✨日本蠔 💰38@
💫評分: 7.7/10
📝店主介紹我哋試,當日運到嘅日本蠔🦪,幾鮮甜同新鮮‼️
免治雞肉棒/免治羊肉棒

✨免治雞肉棒/免治羊肉棒💰48@
💫評分: 8.9/10
西班牙伊利丹黑毛豬

✨西班牙伊利丹黑毛豬 💰108
💫評分: 7.5/10

✨雞皮💰68
💫評分: 7.8/10
📝脆卜卜好似薯片咁,點蛋黃沙律醬送酒一流

✨清酒煮白刀貝 💰148
💫評分: 7.8/10
📝白刀貝鮮甜,比平時嘅蜆大隻啲,不過以份量嚟講少貴

✨厚燒玉子💰148
💫評分: 7.9/10
📝好軟綿,蛋香味重🤣
Octopus with wasabi

✨Octopus with wasabi 💰58
💫評分: 3/10
📝好鹹🐙🥲🥲🥲,真係好鹹🥲🥲🥲...

✨燒飯團🍙 💰38
💫評分: 7.4/10
📝燒得幾靚嘅飯團🍙,不過已經好飽🤰🏻
芝士年糕

✨芝士年糕 💰48
💫評分: 7.5/10
📝當係甜品咁食,因為佢會有埋煉奶,同埋賣相都靚過平時🤣

角川 𝕂𝕒𝕕𝕠𝕜𝕒𝕨𝕒
📍大坑京街5號地舖
(天后🚇A2 出口行7分鐘就到)

💫評分: 8.5/10
💬性價比高,好味同高質, 串燒配店主推介嘅sake, 黑啤白啤兩溝嘅啤酒🍺,真心正,店員好nice😍會同客人打成一遍,message佢哋book位🥰 ,好多幫襯嘅都係熟客,希望下次有機會試吓自家製嘅梅酒,佢哋呢度帶蛋糕唔收切餅費超級好🥳
厚燒牛舌
日本蠔
免治雞肉棒/免治羊肉棒
.❣️ 角川𝑲𝒂𝒅𝒐𝒌𝒂𝒘𝒂♥大坑太多美食了😋今次來到要試試日本野👍🏻♥今次同朋友2人同行,誤打誤撞入左呢間♥由店主介紹,嘗試左今日運到既日本蠔🥲鮮甜美味,好有陣陣既日本蠔味🧚🏻‍♀️再配番杯桃味果酒,簡直就係可以一解忘憂😛♥另外呢度嘅高野豆腐都係名菜之一,豆腐吸晒所有嘅湯味,多汁又有咬口,另外雞泡魚乾亦都唔會燒到太過乾,識落都仲係Juicy🧡♥豚肉芫荽卷,口感配搭一流,朋友好鍾意食芫荽過得好正,我就對芫荽唔抗拒,都一樣覺得呢個配搭好新鮮👍🏻♥雞皮餃子,係我嘅熱烈推介,用雞皮來做餃子皮,咬落淡淡脆,又有陣陣嘅炭燒味😋♥雞卷配日本蛋,令到本身可能比較乾身嘅雞卷,變得更加滑身容易入口🤪另外嘅燒物以及燒飯團都係好好味㗎❤️❤️♥記得記得記得一定要預約啊🤣尋日我地盲舂舂無訂位 ,好彩老闆好好人,攝到個位比我地🥲
❣️ 角川𝑲𝒂𝒅𝒐𝒌𝒂𝒘𝒂

♥大坑太多美食了😋今次來到要試試日本野👍🏻

♥今次同朋友2人同行,誤打誤撞入左呢間

豚芫荽卷
2021-09-03
2021-08-26 616 views
今晚同三個老友敘舊,嚟到大坑呢間小店,十分有日本feel嘅串燒店,提醒咗我,唔知幾時先可以再去日本旅行😭。店內雖然座位有D迫,不過其實日本啲小店咪一樣咁迫,反而比我更多喺日本嘅感覺。經理同我同名,所以份外親切,好快同勁Pro咁介紹咗幾個招牌菜式同Sake,都非常唔錯,食得出師傅們好用心製作。飲到第二支Sake,經理介紹咗支「JOKER」, 非常好飲,價錢亦非常合理,所以之後再Echo多一支。但最有驚喜,其實係佢哋嘅一碟自家秘製螺(已經醉醉地唔記得咗個名😅),煮到超腍超入味超好食!下次再嚟一定會再叫,不過經理話,只係期間限定,就要睇吓下次去到好唔好彩啦😎⋯⋯不過聽聞話Booking都非常full,下次再去都一定要早啲訂位!
2021-08-06
2021-08-24 430 views
終於遇上間有良知既串燒居酒屋!間店系間小店黎,店內座位20+左右,坐得有點逼的。Menu 款式算多,我地2個人叫左好多野食!首先推介必食既高野豆腐,個豆腐同湯夾雜住既鮮味好難以形容,我食完豆腐隊埋碗湯!(跟住淥親條脷)。推介第二款系蟶子,燒得岩岩好,口感極爽d調味輕微辣辣地,好惹味!第三推介系扇貝,都系唔會過熟,味道一流。最後推介白蟮,外皮燒得脆,好食得好緊要!!招呼我地既靚仔話佢地自家製既梅酒好得,叫左杯黎飲,又真系好得窩!無介紹錯!樓面2位職員都好風趣,唔好睇佢地無乜笑容以為好串,其實佢地系太忙,你捉住佢地吹水既話,佢地都好願意一齊吹咖!呢到值得再回頭!
終於遇上間有良知既串燒居酒屋!

間店系間小店黎,店內座位20+左右,坐得有點逼的。

第三推介系扇貝,都系唔會過熟,味道一流。

最後推介白蟮,外皮燒得脆,好食得好緊要!!

呢到值得再回頭!
  • 高野豆腐
大坑有好多餐廳,大部份都係小店,雖然好食嘅都有好多,但係好食,抵食嘅良心串燒餐廳就一定係角川。基本上你諗到嘅串燒食品,佢都有提供。而我特別鍾意嘅係高野豆腐,燒牛舌,鰻魚,雞皮餃子。最近仲有生蠔,又大又甜又好食,仲好抵食。鍾意飲清酒嘅,佢哋有好多好味又抵飲嘅清酒,所以絕對唔需要自己帶酒去。餐廳用餐範圍唔係好大,雖然坐得迫啲,但係好熱鬧。由於餐廳只做晚市,亦好多熟客,所以一定要提前訂位。這絕對是一間可以一去再去嘅餐廳!
2021-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-08-14 224 views
全香港食過最好食嘅居酒屋!老闆風趣幽默又細心,全程都不停幫客人斟酒傾計。睇得出佢哋對食物同service都好有要求,會推薦適合客人口味嘅清酒同食物,都會準備適合嘅份量,唔使我哋諗到頭都大埋😆😆上菜速度啱啱好!唔會催你食嘢,又唔會擺到成枱空碟唔收,食得好舒服!海洋勁鮮甜,肉類勁juicy!一定要食燒年糕!舖頭細細,但個個都食到好滿足,個個都笑住走,唔怪得咁多booking,走嘅時候即刻book定下個月🥳
全香港食過最好食嘅居酒屋!

海洋勁鮮甜,肉類勁juicy!一定要食燒年糕!

2021-08-11
  • 雞皮餃子
朋友相約慶祝生日,揀左大坑呢一間小店居酒屋食物相當高水準,幾乎每一樣都好味!我地聽左店員推介叫左清酒煮白刀貝,白刀貝好鮮甜!!好食!!另外值得一提嘅係燒茄子平時我係一個唔食茄子嘅人,但係呢到嘅燒茄子好好味!但係我最鍾意嘅都係雞皮餃子!外層的雞皮燒到脆脆,內面嘅餃子多汁好味不過食嘅時候要小心,因為真係好熱😹但係最最最鍾意嘅都係燒雞皮!!燒雞皮真係世界第一美食!!配上清酒或者啤酒都係一流之選!!除左野食好味之外 呢間居酒屋仲好有人情味唔知係咪因為咁 都會吸引到好多熱情嘅客人成間鋪頭係打成一片 氣氛勁好絕對會帶多啲朋友黎encore之選!
朋友相約慶祝生日,揀左大坑呢一間小店居酒屋
食物相當高水準,幾乎每一樣都好味!

我地聽左店員推介叫左清酒煮白刀貝,白刀貝好鮮甜!!好食!!

另外值得一提嘅係燒茄子
平時我係一個唔食茄子嘅人,但係呢到嘅燒茄子好好味!

但係我最鍾意嘅都係雞皮餃子!
外層的雞皮燒到脆脆,內面嘅餃子多汁好味
不過食嘅時候要小心,因為真係好熱😹

但係最最最鍾意嘅都係燒雞皮!!
燒雞皮真係世界第一美食!!
配上清酒或者啤酒都係一流之選!!

除左野食好味之外 呢間居酒屋仲好有人情味
唔知係咪因為咁 都會吸引到好多熱情嘅客人
成間鋪頭係打成一片 氣氛勁好

絕對會帶多啲朋友黎encore之選!
2021-08-11
Celebration
Birthday
  • 燒雞皮
2021-08-13 164 views
8月頭約咗三五知已食飯聚一聚咁啱有個做出版社“角川”既朋友推介我哋嚟居酒屋角川到食串燒朋友強烈推介,所以我哋都好期待結果係超出預期,其中嘅高野豆腐,煮大根,雞皮餃子更加係唔可以錯過海鮮方面,白鱔同蟶子都強力推薦要食,尤其是蟶子非常鮮甜如果想飲燒酒,一定要叫老闆介紹燒酒唔係固定款總結就係值得支持
8月頭約咗三五知已食飯聚一聚
咁啱有個做出版社“角川”既朋友推介我哋嚟居酒屋角川到食串燒
朋友強烈推介,所以我哋都好期待
海鮮方面,白鱔同蟶子都強力推薦要食,尤其是蟶子非常鮮甜
如果想飲燒酒,一定要叫老闆介紹
燒酒唔係固定款
總結就係值得支持
2021-08-03
2021-08-12 126 views
某日,朋友介紹去大坑呢間小店居酒屋- 角川。 舖頭細細得十幾個位。食物質素 讚!雞皮餃子邪惡但係必食豬手入味 fall off the bone 嗰隻豆腐個dashi 偏甜, 味道很好服務質素 超級親切,諗唔到食乜嘢可以叫佢哋發板。好啱有選擇困難症嘅人 仲可以試到新菜式!顧客質素好friendly! 隔離枱嘅couple都係第一次去,有交流傾到計 因為啲staff好熱情,餐廳嘅顧客都可以一齊玩。氣氛好好,唔識嘅都打成一遍大坑嘅小店好有人情味,值得支持。記得book位

食物質素 讚!
雞皮餃子邪惡但係必食

豬手入味 fall off the bone 嗰隻
豆腐個dashi 偏甜, 味道很好

服務質素

超級親切,諗唔到食乜嘢可以叫佢哋發板。好啱有選擇困難症嘅人
仲可以試到新菜式!

顧客質素

大坑嘅小店好有人情味,值得支持。記得book位
豆腐
豬手
聖子
2021-07-04
豆腐
豬手
聖子
2021-08-12 156 views
大坑多美食,係香港人都知,今次呢間串燒都不負所望,每樣食物都燒得平均,不燶不乾。 店員細心推介,會因應食客嘅喜好,而作出美味嘅建議。 要提提大家,一定要訂位,唔好諗住佛系😂
2021-08-04
燒雞軟骨,燒白鱔
燒青椒仔
自家釀梅酒
2021-08-12 98 views
最近間唔中都鐘意到嘅地方。地方唔大,店內大概20位。半露天有張4-5人台,可以自成一角。街都有兩張2人台。每次去都幾熱鬧,所以都會whatsapp問吓有無位先。佢哋每次都會盡量安排。差唔多每一次都係店員幫我安排食品,因為我選擇困難症。豆腐,豬腳,粒貝,聖子,蚌,煮大蜆,牛,唔同嘅菇,銀杏…我都唔記得影相sake選擇雖然唔算特別多,但係都有啲唔錯嘅選擇。每款可能收藏唔多,所以最好預先留定,如果唔係好多時叫唔到兩支一樣。因為每一台都差唔多飲酒,大家亦會叫店員一齊飲,氣氛特別好。帶生日蛋糕又唔會收餅費~店員又friendly~仲會主動幫我地影相添會再返去…
最近間唔中都鐘意到嘅地方。

會再返去…

茜茜煙肉卷
叉燒
我最愛嘅雞皮餃子
初時奶凍
之前有好多朋友大讚大坑呢間日式居酒屋的起心肝一早book定位去試果真名不虛傳本身係一個芫荽控,去到就梗係要試吓出名嘅「豚肉芫荽卷」- 見到個樣就知道好堅,芫荽堅係超級多,足料又好味!芫荽控真係一定唔可以錯過呀「燒雞皮」- 又係超正,佢唔係就咁簡單一串燒雞皮,係一塊塊燒到好脆,脆到好似薯片咁,好impressive我亦都有試埋是日推介日本直送新鮮海鮮 - 粒貝、生蠔等等,刺身生食或者燒都係超鮮甜㗎!其他串燒,煮物都非常之有水準大愛關東煮同高野豆腐,連啲湯我哋都清晒呢間餐廳真係值得一試食得好飽大滿足!店員們又好風趣幽默,成餐飯氣氛都好好,好開心,身邊嘅朋友的確冇介紹錯
之前有好多朋友大讚大坑呢間日式居酒屋
的起心肝一早book定位去試
果真名不虛傳

芫荽控真係一定唔可以錯過呀

其他串燒,煮物都非常之有水準
大愛關東煮同高野豆腐,連啲湯我哋都清晒
呢間餐廳真係值得一試

食得好飽大滿足!

豚肉芫荽卷
日本直送粒貝刺身