2021-08-11 212 views
4個人想搵個地方坐低傾下偈,最終唔止傾得開心而且食到肚皮同心靈好滿足!一坐低就有兩個好熱情嘅店員接待我哋,見到我大汗就搵咗個冷氣位俾我吹返涼, 之後驚我哋凍又同我哋講可以校返高個風口位, 非常細心。 同店員落單吹吓水就知道佢哋係好有heart嘅人,推介我哋啱食嘅食物,又不厭其煩地解釋畀我哋聽因為食物即叫即燒,所以製作需時,建議我哋一次過嗌曬想食嘅嘢。落咗單之後其實都唔需要等好耐,就有啲小食慢慢可以上枱,一路傾一路食,根本就冇乜停過,當中有幾款嘢食簡直好食到反眼,店員又會得閒過嚟睇下我哋食得開唔開心,繼續吹下水氣氛超好。我哋食咗好多嘢,由七點坐到十點,樣樣食物都feel到好用心製作。臨走之前店員不忘提醒我哋,下次如果再想過嚟食,星期一至四就可以早一兩日訂位,如果五六日就要早一兩個禮拜,如果唔係好難訂到位。如此高質嘅黃店難book位絕對正常,所以將來都會盡量一至四過嚟幫趁,希望如果佢哋做團購我都可以幫襯到就好啦🤤另外想講有時入到啲黃店,啲歌都唔係好啱聽,不過角川嘅playlist係首首歌都好啱聽,有時傾計傾到某啲題目,再聽埋啲應景音樂,真係好感觸。幫襯一間黃店又有質素、又有態度、又有hea
另外想講有時入到啲黃店,啲歌都唔係好啱聽,不過角川嘅playlist係首首歌都好啱聽,有時傾計傾到某啲題目,再聽埋啲應景音樂,真係好感觸。幫襯一間黃店又有質素、又有態度、又有heart,真係好難得。
今晚食咗嘅食物:
自家製西班牙黑毛豬叉燒、厚切牛脷、秘製燒牛筋、醉燒安格斯牛肉、雞皮餃子、免治雞肉棒
肉類嚟講,樣樣都好正,以上樣樣都推介。特別至愛係醉燒安格斯牛肉,酒味濃但唔會蓋過肉味。 黑毛叉燒跟埋生菜,包埋一齊,清爽加香濃👌👌 雞皮餃子唔使講,第二度食唔到!免治雞肉棒招牌之選,絕對冇令我失望💯

秋葵、茄子、日本小甘薯、高野豆腐、煮大根、芝士年糕
蔬菜類到好有驚喜,出面啲燒茄子好容易調味太濃,呢個啱啱好。高野豆腐係招牌菜,一咬落去爆曬啲湯汁,真係冇得頂🤭芝士年糕真係第二度食唔到,出面啲芝士年糕係炸嘅,呢個係鋪咗芝士喺面燒嘅,燒到好香,年糕入面啲芝士唔會熱到辣親條脷啱啱好,加咗少少煉奶喺面成件事簡直係一流🤤

長筒魷魚、墨魚咀、多春魚、螢光魷魚漬
芥末八爪魚、雞泡魚乾、辣酒煮花螺、汁燒蟶子、汁燒大白貝
海鮮類都係樣樣都好正,所有燒海鮮包括魷魚、蟶子、大白貝嘅熟度都係恰到好處,唔會over咗,亦唔會over地調味,超級鮮甜!辣酒煮花螺好可惜我哋遲咗叫,但係店員知道我哋好想食,都將煲入面最後一粒送咗畀我哋試,四個人切開嚟食, 珍而重之地每人share到一小片,令我哋更加後悔冇早啲叫,因為真係好L好味😭 值得一提係雞泡魚乾,本身佢哋嚟貨應該啲質素已經係好好,再要加上燒嘅技術好高超,啱啱到位唔會乾爭爭,食完一碟再encore咗一碟😇

最後想講,其實支持小店有時真係要諒解多啲,雖然有時佢哋嘅原則或者規矩未必最方便到我哋,但好多時因為小店能力有限,有啲苦衷係我哋唔會明白。
2021-08-11
  • 自家製西班牙黑毛豬叉燒
  • 醉燒安格斯牛肉
  • 雞泡魚乾
  • 辣酒煮花螺
2021-05-28 988 views
大坑出名多野食,早輪揾下揾下揾到呢間串燒好多好評,就趁happy Friday 去燒燒佢。明明OpenRice 見到係有電話訂座,諗住打去book 位啦,接電話個staff話:逢星期五六日無得book架wor 只限walk in。Well, 咁OpenRice 資訊唔一定岩既,店員講既野實準確啦掛?唔知個店員係咪打緊幾份工呢,又真係完美地俾佢fake 左喎。今日我專登放工準時走打算早d 去等位,點知去到:staff:你無book 位呀?無book位無得食架wor我:下?我琴日打來問過你地有無得book,你地話逢星期五六日無得book,叫我walk in 架wor!staff:你係咪肯定打我地電話呀?我地叫「角川」wor「角川」wor,你睇清楚係咪打來「角川」wor (然後一臉覺得係我打錯電話,所以先搞到來到摸門釘既樣同態度)我:呢個電話呀嘛,openrice 有架wor 2253 6608,record 都比埋你睇喇staff:呢個我地總機電話,不過都會飛過來我地員工手提,總之我地呢度一定要book位先有得食,無book 就無得食,下次book 都起碼要預一兩個禮拜之前book 定(佢

今日我專登放工準時走打算早d 去等位,點知去到:

staff:你無book 位呀?無book位無得食架wor

staff:呢個我地總機電話,不過都會飛過來我地員工手提,總之我地呢度一定要book位先有得食,無book 就無得食,下次book 都起碼要預一兩個禮拜之前book 定(佢d 語氣完全係唔信佢地員工答左叫我來walk in 同埋佢既潛台詞比我感覺係:係人都知啦你唔係依家先知呀?)

我:.......(xyz!#%*?!......)

就係咁我地今晚就無食到呢間串燒店,去左食其他野。

當下真心嬲係覺得呢間店咁既arrangement真係好差,處理今次事件既態度亦都唔好!

第一:連walk-in 定book 位啲staff 都可以攪得錯
第二:唔係話顧客永遠是對的,要你舔鞋底,喂但係大佬你劈頭第一句質問我丫麻,我咪show record law, show 完你又唔認,仲係錄音機咁重複總之我地就咁咁咁,乜乜乜既,我俾你fake 左我三十幾度大熱天時仆過黎,一句唔好意思都無。

如果唔係佢地電話話叫我walk in 我都唔會熱死辣辣山長水遠走入去大坑排隊啦!!以後都唔會再幫襯!幾好食都無用啦!
2021-05-28
Delivery
2021-04-26 1221 views
上星期五朋友幫我慶祝生日,佢同我都鍾意食串燒,所有睇左上網既comment最後黎到角川,本身都冇話好大期望,主要係想支持一下良心小店。 最後我先發現,唔係我去支持佢,係佢真係好值得去食🤣 我地食左好多野食,每樣食物都好好味,而每樣野食都令我覺得好滿足,好似豆腐,雞皮餃子,燒鱔,扇貝同牛舌,基本上大部分食既野我都覺得好好味😋除左野食之外,老闆都好好人好好傾,大家都係有良心既香港人 高質小店,值得支持,最後我都同老細講,我會再黎既!

除左野食之外,老闆都好好人好好傾,大家都係有良心既香港人
高質小店,值得支持,最後我都同老細講,我會再黎既!
2021-02-27 1595 views
最近晚市重開,所以特登返黎呢間淨係開晚市的隱世居酒屋「角川」,再一嘗高質日式美食,當中推薦必試的高野豆腐同雞皮餃子。高野豆腐 $48上次已經試過,今次繼續保持超高質素,豆腐好似海棉咁吸收曬d湯汁,咬落去又會即時爆汁,果然係鎮店之寶。雞皮餃子 $68用雞皮做餃子皮夠曬特別,雞皮香脆,食落非常之有口感。極上牛小排 $198肉質嫩滑,牛味濃郁,唔使點芥末都好食白鱔 $48燒得好香口,食落夠彈牙,少少調味已經好好味扇貝 $58。蟶子 $88食材新鮮,醬汁調較得岩岩好,不過份量唔算多。蘋果汁 $18 鮮甜,有蘋果香氣,多冰,但冰溶左杯果汁都冇變淡值得一提嘅係,老闆服務周到,幽默風趣,推介嘅野食都好正!如果想去食好野,記得預先訂位,因為餐廳比較細,好早滿座

高野豆腐 $48

雞皮餃子 $68
用雞皮做餃子皮夠曬特別,雞皮香脆,食落非常之有口感。

極上牛小排 $198
肉質嫩滑,牛味濃郁,唔使點芥末都好食
極上牛小排

白鱔 $48
燒得好香口,食落夠彈牙,少少調味已經好好味
豬頸肉、白鱔

扇貝 $58。蟶子 $88
食材新鮮,醬汁調較得岩岩好,不過份量唔算多。
扇貝
蟶子

蘋果汁 $18
鮮甜,有蘋果香氣,多冰,但冰溶左杯果汁都冇變淡

值得一提嘅係,老闆服務周到,幽默風趣,推介嘅野食都好正!

如果想去食好野,記得預先訂位,因為餐廳比較細,好早滿座
2021-02-22
極上牛小排
豬頸肉、白鱔
2020-10-26 1803 views
今日全家人黎左角川食dinner, 今次唔係第一次黎了, 之前都黎過好多次, 食物質素保持得好好!仲要每次都有驚喜(好味果隻), 首先佢個煮豆腐係必試! 我地每次都一定會叫!熟得超級入味, 鮑魚 聖子好新鮮 又煮得岩岩好 味道又調得好! 講返佢個熟螺同蜆 又係一流 好入味 味道又調得好好. 用料食得出好新鮮, 另外個玉子好特別 有酒味的 但又好夾 好有日本風味. 我地試左佢一支清酒, 介紹得好好 又唔貴 飲落好滑, 加埋其他美食 送酒一流 特別係雞皮! 超夾! 仲有一樣係必試 就係蕃茄酒 超特別又好飲.另外員工服務超好 又好傾! 整體10/10 滿分 好食又唔貴 價錢超合理 下次再幫襯!

豆腐
聖子
清酒
  • 所有
  • 可以叫店員介紹
人數:4人 時間:19:00 食評: 「肉類」厚燒牛舌 口感彈牙;串燒調味 略有不足「小食」高野豆腐 鎮場之寶  「湯品」豚肉薄切 入口即溶 但準備時候較為長 雖注意 「飲品」清酒提供數量凡多 但價錢略為進取 「服務」地方較為狹窄 若全是男生 較建議在外取餐 亦可欣賞街景{性價比}$300/人 {評分}85/100分
人數:4人
2020-06-15
厚燒牛舌
豚肉豆腐煲
2020-07-12 1402 views
💛💛黃店💛💛呢間位於大坑的日本居酒屋🏮,如果一大班朋友黎就要坐得親密d。黎之前記得book定位📞老闆好nice,向我地介紹咗3款必點料理,又真係幾特別🤩🤩🤩——————————————————————🧡高野豆腐 $48熱辣辣的豆腐的口感似豆卜,好似海綿咁吸收晒湯嘅精華,一咬入口會爆汁。湯甜甜地,忍唔住飲哂😂😂😂🧡雞皮餃子🥟 $68我平時都唔食雞皮,但今次見老闆推介,就毫不猶豫試下。廚師用雞皮代替餃子皮,口感很特別。 雞皮煎至金黃色,入口脆卜卜有彈性,比起用普通餃子皮咬落更有口感。🧡蘆筍豬肉卷 $48呢款係用一片薄薄的豬肉包住新鮮嘅日本豆菜苗。雖然唔係啖啖肉,但豬肉味非常濃又有好多菜苗🌱🌱🌱有種好fresh的感覺
——————————————————————
🧡高野豆腐 $48

🧡雞皮餃子🥟 $68

🧡蘆筍豬肉卷 $48
  • 蘆筍豬肉卷
2020-06-16 1290 views
在收音機聽到介紹,再在網上看評語。專程過去試一試,果然不負期望。好有心好有質素的居酒屋!老闆都很健談,像朋友一樣介紹不同的菜式又分享不同的經驗。點飲品時介紹了一款日本黑啤,入口滑溜不澀,沒有拍照,但好喝!
2020-06-16
燒雞皮
清酒煮白刀貝
燒雞胸軟骨
  • 清酒白刀貝,
  • 高野豆腐,厚切牛舌
2020-06-16 769 views
店舖有d細,我地一行4人,坐落有少少迫。不過環境唔錯,有好多為香港年青人發聲既文宣。音樂有d大聲,傾偈要較大自己音量😅食物方面就好滿意我地叫左7樣野佢個煮大根好甜,無渣,煮到好林高野豆腐亦好正,有咬口得黎,吸收唒d汁,男女都會中意串燒我推薦燒白鱔,外皮酥脆,魚肉juicy而不失彈性燒鰻魚個汁好正,唔太甜,同樣燒到皮脆肉嫩豚肉鍋等待時間比較長,但分量足3-4個人,豬肉好香,肥瘦分明之後仲叫左雞軟骨,牛舌,不過不失最後食埋個雞皮餃子,入面好足料,熱辣辣好味
店舖有d細,我地一行4人,坐落有少少迫。
不過環境唔錯,有好多為香港年青人發聲既文宣。
音樂有d大聲,傾偈要較大自己音量😅

食物方面就好滿意
我地叫左7樣野
佢個煮大根好甜,無渣,煮到好林
高野豆腐亦好正,有咬口得黎,吸收唒d汁,男女都會中意
串燒我推薦燒白鱔,外皮酥脆,魚肉juicy而不失彈性
燒鰻魚個汁好正,唔太甜,同樣燒到皮脆肉嫩
之後仲叫左雞軟骨,牛舌,不過不失
最後食埋個雞皮餃子,入面好足料,熱辣辣好味
煮大根
豚肉豆腐鍋
燒白鱔,燒鰻魚
雞軟骨
牛舌
2020-06-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
煮大根
豚肉豆腐鍋
燒白鱔,燒鰻魚
雞軟骨
牛舌
2020-05-02 1068 views
串燒有驚喜,雞肉棒值得一再encore; 清酒選了君の井 山廃 純米 無濾過 壱度火入れ,中辛,乳酸感,淡中濃,後段富清脆米旨香,輕易配撘不同串燒。君の井 山廃 純米 無濾過 壱度火入れ君の井酒造產地 新潟県妙高市使用米 新潟県産米精米歩合 65%酵母 --Alc 16%日本酒度 --酸度 --冷飲

君の井 山廃 純米 無濾過 壱度火入れ
日本酒度 --
酸度 --
冷飲
2020-04-22 605 views
Friendly staffsTasting and creative menuReasonable priceUnexpectedly delicious foods. It was difficult to me to say which one was the best because all of them were GREAT, even though on the very simple Green onion. I wondered how did they grill it. It was so crispy, refreshing and sweet.
Friendly staffs
Tasting and creative menu
Reasonable price
2020-04-21
2020-04-12 632 views
話說琴日咪去咗大坑嘅🐥其實晚餐我食咗我好鍾意嘅一間日式黃店❤️喺正大坑嘅中間叫做角川你間野係食日本串燒嘅仲有啲小食鍋物 其實我前排先至食過但係我又好想帶肥仔去食喎🤣肥仔食完都話嗰個高野豆腐真係不得了地好食👍🏻👍🏻👍🏻 佢嗰個豆腐嘅質地同埋嗰個湯就真係配合得天衣無縫 我好難解釋俾你聽 但係我食到日本嘅味道😍 另外嗰個雞肉棒都好唔錯 點蛋黃汁簡直係一流👍🏻 我非常鍾意嗰個小甘薯佢呢有一個好特別嘅醬汁令到個小甘薯更加好食😚 性價比最高一定係嗰個粟米$28有成兩大條😂😂 相比起性價比最高一定係個秋葵都係$28不過得五小條🤭 今次試埋個海鮮烤鯖魚 好老實講我覺得呢間嘅海鮮性價比就麻麻哋😯 $58唔係話真係好好食 上次食嗰個油甘魚鮫都唔係話好好食 所以我下次再嚟食應該會食所有海鮮以外嘅嘢😬😬😬其實淨係個高野豆腐都足夠我哋食好多好多次❤️❤️❤️
話說琴日咪去咗大坑嘅🐥
其實晚餐我食咗我好鍾意嘅一間日式黃店❤️
喺正大坑嘅中間叫做角川
上次食嗰個油甘魚鮫都唔係話好好食
所以我下次再嚟食應該會食所有海鮮以外嘅嘢😬😬😬
其實淨係個高野豆腐都足夠我哋食好多好多次❤️❤️❤️
2020-03-27 328 views
去咗食大坑嘅日本料理角川第一次去 好有驚喜呀 😍😍😍角川係一間黃店嚟嘅 店舖周圍都貼左連儂牆啊支持香港嘅標語啊等等 侍應服務非常之好 不時會同客人傾偈😬有串燒有鍋物有酒飲細細間店乜都有 好有日本居酒屋嘅感覺❤️我特別推介佢嘅箱根豆腐 真係好好食👍🏻👍🏻 豆腐質地好特別仲吸晒啲湯汁嘅味道非常之入味 日本小甘薯都好唔錯🍠🍠 有牛油味同埋佢個醬汁係自己特製嘅 香得來好特別免治雞肉腸真係不得了🤩 非常之大分 調味亦都係同出邊嗰啲唔同 有少少漢堡扒咁樣嘅感覺 好香口好好食😋😋嘢飲方面呢佢有個自己調製嘅梅酒我都好推薦啊🙆🏻‍♀️食咗好多嘢買單都只不過係三百幾蚊一個人總括嚟講呢間鋪頭10分我比8分一定會再幫襯🌹🌹
去咗食大坑嘅日本料理角川
第一次去 好有驚喜呀 😍😍😍
有串燒有鍋物有酒飲細細間店乜都有 好有日本居酒屋嘅感覺❤️
嘢飲方面呢佢有個自己調製嘅梅酒我都好推薦啊🙆🏻‍♀️
食咗好多嘢買單都只不過係三百幾蚊一個人
總括嚟講呢間鋪頭10分我比8分一定會再幫襯🌹🌹
2020-03-19 451 views
很不錯的居酒,位置位於大坑。環境乾淨企理,服務很好。老闆人好nice會主動推介,食物上菜後會確保適合您口味。高野豆腐和豚肉豆苗卷都是老闆推介。高野豆腐吸收了湯汁,十分美味。豚肉豆苗卷十分可口我和朋友胃口不大,所以沒有點鍋物。但鍋物份量十足,下次絕對會嘗試。環境希望適合聊天而且可以邊喝酒邊聊天邊吃串燒。總體而言,十分推介角川。期待下次再光顧。我和朋友都渡過了一個愉快的晚上。絕對適合喝酒聊天,吃宵夜晚飯。
高野豆腐吸收了湯汁,十分美味。
豚肉豆苗卷十分可口
環境希望適合聊天而且可以邊喝酒邊聊天邊吃串燒。
總體而言,十分推介角川。期待下次再光顧。
我和朋友都渡過了一個愉快的晚上。
絕對適合喝酒聊天,吃宵夜晚飯。
2020-03-07
$420 (Last Night Supper)
  • 豚肉豆苗卷
2020-03-15 438 views
食品新鮮好味道小店老闆非常親切推介菜 : 雞皮餃子 / 明太子玉子燒高野豆腐 / 燒牛筋 店內裝修普通,坐位也只有十幾個,但尚算坐得舒服 。 另外因為我不太食海鮮,同行朋友有叫燒扇貝、辣酒煮花螺、還有白刀貝 、他們說好好食!
食品新鮮好味道
小店老闆非常親切
推介菜 : 雞皮餃子 / 明太子玉子燒
高野豆腐 / 燒牛筋

店內裝修普通,坐位也只有十幾個,