2024-03-12 53 views
以前中學好鐘意一放假就去旺角,畢業後少去左好多。今日約朋友去旺角行街,冇意間路過街角有一間裝修好日式嘅餐廳,見到餐牌好吸引,就決定入去試下。📍旺角 楓我哋食左:🌟炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏冬🍜💰88叉燒係厚切好大嚿,可能用慢煮所以一啲都唔鞋。叉燒輕輕煎過食落好香口惹味。湯底係濃蕃茄,如果鐘意蕃茄湯底一定唔好錯過啦。烏冬好Q彈,爽滑。🌟風梨🍍檸檬乳酸梳打💰+20淡淡嘅風梨加上檸檬乳酸好開胃,感覺好清新。🌟章魚🐙大阪燒💰88好多章魚🐙係原粒好彈牙,大阪燒有好多蔬菜,唔會大嚿面粉,面頭舖滿木魚,加埋燒汁好惹味。🌟搽茶豆乳🍵💰58豆乳好香好濃郁配上淡淡嘅搽茶,加埋周圍嘅環境好似置身於京都咁。🌟伯爵刨冰杯買一送一💰58遇上刨冰買一送一好幸運❤️平均一杯二十幾蚊好抵食,成杯都係伯爵茶包括啲cream 同刨冰,咁岩我同朋友都鐘意食伯爵茶,一人一杯超開心🍧總括:餐廳員工服務好好,價錢實惠,好味,甜品仲時不時有不同優惠,可以經常食。2人連加一 💰333.2,平均💰166.610分滿分價錢:7/10味道:7/10環境:7/10

📍旺角 楓

我哋食左:

🌟炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏冬🍜💰88

🌟風梨🍍檸檬乳酸梳打💰+20
淡淡嘅風梨加上檸檬乳酸好開胃,感覺好清新。

🌟章魚🐙大阪燒💰88

價錢:7/10
味道:7/10
環境:7/10
2024-03-12 53 views
係廣華街仁安大廈地下, 鋪頭好細間, 好彩佢有啲籃比我地裝野, 鋪頭主力係食大阪燒, 據稱甜品都係招牌之一, 而且仲買一送一!不過我地黎食晚餐, 大阪燒邊夠我地食, 雖然個烏冬都好細個 😥 佢湯底有三款, 蕃茄湯, 咖喱湯同鰹魚湯, 我地每人各自叫左一款, 蕃茄湯幾蓉, 係真材實料, 只係湯好似唔係好夠 😅 雞扒好厚好大塊, 烏冬都彈牙, 整體唔差, 只係食完唔會夠飽 🙃佢呢度係有加一服務費, 不過我覺得佢冇乜服務可言, 我地飲完水佢竟然冇意欲幫我地加水, 而且野食其實出得算慢, 明明廚房有好多人 😶

2024-03-06
$70 (Dinner)
2024-03-11 23 views
食完熱辣辣嘅拉麵之後,心思思想食啲甜品,就過咗嚟旺角一間幾出名嘅小店進行下一場😂呢間舖頭店面雖然唔大,不過乾淨企理,而且甚有日式嘅味道,我哋叫咗兩個乳酪,分別配咗抹茶同焙茶醬,再加咗餅乾同埋麻糬比較之下,焙茶醬甜過抹茶醬少少,不過兩者同樣香濃可口,而乳酪比雪糕更加低脂,係相對健康嘅選擇呢間舖頭嘅乳酪款式甚多,顧客可以根據自己嘅喜好選擇唔同嘅配料、醬汁等等,乳酪的外型美觀,味道可口,而且價錢相宜,地點方便,值得推薦#楓

#楓
2024-03-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Dining Offer
  • 抹茶豆乳
  • 伯爵刨冰杯
  • 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕
2024-03-11 95 views
有一日行街咁岩見到有烏冬同甜品都幾吸引,本新見評價都OK,就搵日約左朋友去食,打算食完烏冬先再揀甜品 ,點知一食就出事。 首次先唔講好唔好食, 朋友的炸蝦咖哩烏冬食左幾啖烏冬,居然睇到有一條好長的黑色物件,拎出黎睇先發現係條剪斷的索帶黎, 真心見到都反胃,先唔理條索帶加熱會唔會釋放有毒物質,但如果唔小心食咗,卡住或者𠝹傷食道同氣管咁點算 然後就同餐廳的店員講,就換過份新的烏冬,雖然上錯左另一隻味的烏冬,不過就算啦,唔怪個店員,不過今次真係食到有啲驚同陰影,原本打算照揀個甜品食,但念起個烏冬真係無法接受,結果都係直接埋單走人,念唔到點解廚房煮出嚟的烏冬會有條索帶 ,出街食飯食到呢樣野真係第一次我自己個人覺得咖哩烏冬味道都正常嘅,不過都肯定唔會再有下次,我念一段時間都唔敢食烏冬😂

此店空間不大,隱藏於仁安大廈商場內的盡頭,裝潢風格以木系為主,感覺清新又舒適。食物種類其實選擇不多,以大阪燒及烏龍麵為主,不過亦發現挺多人為了食乳酪雪糕及烤蛋糕而來呢。章魚大阪燒 $88份量不算很大,但一個人食也絕對夠飽肚。大阪燒面層佈滿木魚碎、紫菜粉及醬汁,切開以後香氣更濃烈,裡面亦有粟米、椰菜絲及一粒又一粒的章魚,剛烤好的大阪燒即時吃會更為鬆軟柔滑,而彈牙的章魚增加了略帶嚼勁的口感。慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏龍麵 $88大家不要以為有雞和叉燒兩種食材,其實和風雞叉燒是將雞髀肉搭配特製的和風燒烤醬汁,用烤叉燒的燒烤煮法所製。慢煮方式令雞肉好嫩滑,如果醬汁再重手點應會更好食。蕃茄湯底超濃郁,烏龍麵亦夠彈牙不會煮得太軟身。乳酸梳打 $19(跟餐價)、蜂蜜柚子乳酸梳打 $20(跟餐價)上述的大阪燒及烏龍麵可以跟餐價配飲品,乳酸梳打清爽美味,酸酸甜甜十分提神;蜂蜜柚子乳酸梳打都放了頗多柚子,味道偏甜。乳酪雪糕(自由配)$58/一杯有二十多款配料可以自由選擇,友人的是開心果脆脆+白玉丸子+朱古力餅乾條+Homemade烏龍茶醬;我則選了開心果脆脆+香濃紫米+繽紛樂+Homemade小山園抹茶醬。雪

章魚大阪燒 $88

慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏龍麵 $88

乳酪雪糕(自由配)$58/一杯
有二十多款配料可以自由選擇,友人的是開心果脆脆+白玉丸子+朱古力餅乾條+Homemade烏龍茶醬;我則選了開心果脆脆+香濃紫米+繽紛樂+Homemade小山園抹茶醬。雪糕口感夠滑而且好重乳酪味,加上配料一齊食,正!
2024-03-06
走到入黎呢個唔太起眼嘅位置先會見到佢,細細間嘅店舖帶點日式簡約風!食店主打食大阪燒同烏龍麵,地道而又簡單嘅菜式😌➷🪐 大阪燒(蝦肉)大阪燒嘅份量同醃料好豐富,將日本嘅傳統美食呈現係眼前🤩簡簡單單將蔬菜、海鮮/肉同埋蛋混合埋一齊,配上醬汁,就已經好有風味😋而佢地嘅大阪燒因為用上咗好多唔同嘅配料,所以口感同味道都特別豐富👍🏼§🪐 炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵開頭俾呢個名fake咗😂以為係慢煮叉燒同雞,原來係將雞肉做到好似日式叉燒嘅模樣😲因為用上慢煮嘅烹調手法,經過輕煎後,脹卜卜嘅雞肉依然保持滑溜🐣咖哩嘅稀杰程度調教得岩岩好,可以令到每一條麵條都掛到汁👍🏼味道濃厚又帶點微辣🥘§🪐 伯爵茶刨冰杯乳酪雪糕同刨冰杯都做緊買1送1優惠😍我哋當然唔會放過食刨冰嘅機會🍧揀咗期間限定嘅呢一款,超濃郁嘅伯爵茶冰,刨得好細密😋面頭仲有伯爵茶忌廉,加重整個刨冰嘅味道!➷岩晒想輕食又或者簡簡單單食餐好嘅朋友,而家知道咗佢嘅存在,咁去開旺角過黎整杯刨冰都好過癮🤪➷🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼 8️⃣🌟
食店主打食大阪燒同烏龍麵,地道而又簡單嘅菜式😌

🪐 大阪燒(蝦肉)

大阪燒嘅份量同醃料好豐富,將日本嘅傳統美食呈現係眼前🤩
大阪燒(蝦肉)
簡簡單單將蔬菜、海鮮/肉同埋蛋混合埋一齊,
所以口感同味道都特別豐富👍🏼
§
🪐 炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵

開頭俾呢個名fake咗😂以為係慢煮叉燒同雞,
原來係將雞肉做到好似日式叉燒嘅模樣😲
可以令到每一條麵條都掛到汁👍🏼味道濃厚又帶點微辣🥘
§
🪐 伯爵茶刨冰杯

乳酪雪糕同刨冰杯都做緊買1送1優惠😍
伯爵茶刨冰杯
我哋當然唔會放過食刨冰嘅機會🍧揀咗期間限定嘅呢一款,
伯爵茶刨冰杯

岩晒想輕食又或者簡簡單單食餐好嘅朋友,
而家知道咗佢嘅存在,咁去開旺角過黎整杯刨冰都好過癮🤪

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼 8️⃣🌟
2024-03-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-03-08 32 views
8.5/10章魚大阪燒 - 9/10 章魚真係俾得好足,差唔多啖啖都有,醬 ho sik蕃茄湯雞扒烏龍麵 - 7/10蕃茄湯同面不過不失,但係雞扒有驚喜,又嫩又多汁Yoghurt ice cream - 6/10 都係見買一送一先點,普通似 Yo MaMa 嗰啲Yoghurt,但係醬同配料的確幾多選擇
8.5/10

• 大阪燒(章魚)
位於旺角日本菜甜品餐廳,地點有點隱蔽,近廣華街裡面的一家小店,入面日系裝修,燈光柔和舒適,不過座位不多。餐廳供應烏龍麵、大阪燒,還有刨冰、蛋糕及乳酪雪糕。門口貼著的宣傳海報,正在做期間限定的推廣,買一送一乳酪雪糕,自由配搭3款配料及1款醬汁。Froyo乳酪雪糕餅乾&脆脆:比利時Lotus 餅、抹茶餅碎碎QQ煙韌:抹茶蕨餅醬汁:小山園抹茶醬一整塊Lotus 餅,抹茶碎碎灑在雪糕上,還有抹茶蕨餅,較為硬身。小山園抹茶醬非常濃郁,抹茶帶點苦澀,中和了乳酪雪糕本身的甜味,恰好。Froyo乳酪雪糕餅乾&脆脆:開心果碎QQ煙韌: 麻糬粒粒醬汁:小山園焙茶醬乳酪雪糕酸酸甜甜,很幼滑,飯後甜品解膩又解渴。上面灑滿了開心果仁碎粒,滿滿的口感及果仁香。而麻糬粒粒夾雜在之間,口感煙韌。底下的醬汁是焙茶醬,濃香的煎茶味道,醬汁跟乳酪拌勻,味道很夾。
Froyo乳酪雪糕
餅乾&脆脆:比利時Lotus 餅、抹茶餅碎碎
QQ煙韌:抹茶蕨餅
醬汁:小山園抹茶醬

Froyo乳酪雪糕
餅乾&脆脆:開心果碎
QQ煙韌: 麻糬粒粒
醬汁:小山園焙茶醬

乳酪雪糕酸酸甜甜,很幼滑,飯後甜品解膩又解渴。
非常有名的日系烤蛋糕小店,非常大份,由於不是得餓所以點了買一送一的刨冰,也是不錯以QR code落單,服務也是不錯炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵$88芝麻豆乳$29慢煮叉燒好好吃!雞腿肉非常稔肉汁又多,而且是全熟烏龍麵即稻庭烏冬,口感相當彈牙,番茄🍅湯濃得像醬料一樣!酸酸的很開胃!芝麻豆乳的芝麻醬濃得很,滿滿黑芝麻醬好邪惡!大阪燒(蝦) $98蝦仁🍤十分多,燒餅中間都是滿滿的蝦!餅底厚度適中,菜的份量還滿多的,也夠爽脆焙茶豆乳$29澀中帶甜,好有層次感伯爵刨冰杯 買一送一 $58這個伯爵茶味還真的意外地濃郁!厚厚的cream相當邪惡!平均$29一份夠抵食!楓旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D舖

以QR code落單,服務也是不錯

炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵$88
[跟餐]芝麻豆乳$29
慢煮叉燒好好吃!雞腿肉非常稔肉汁又多,而且是全熟

芝麻豆乳的芝麻醬濃得很,滿滿黑芝麻醬好邪惡!

大阪燒(蝦) $98
蝦仁🍤十分多,燒餅中間都是滿滿的蝦!
餅底厚度適中,菜的份量還滿多的,也夠爽脆

[跟餐]焙茶豆乳$29
澀中帶甜,好有層次感

伯爵刨冰杯 買一送一 $58
這個伯爵茶味還真的意外地濃郁!厚厚的cream相當邪惡!
平均$29一份夠抵食!

旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D舖
2024-03-07 34 views
🐱餐廳位置係廣華街仁安大廈入面,唔係好顯眼🤪店內雖然唔大但應覺好乾淨舒服✌🏻餐廳比較旺,建議OpenRice book左位先,以免等太耐😚🐱自由配乳酪:$58🌕🌕🌕🌕/5想食唔甜既乳酪雪糕好耐😝呢間都好合我心意💗雪糕有酸酸甜甜濃郁既乳酪味🥳口感好香滑🤓自選配料揀左玄米脆脆、抹茶蕨餅、繽紛樂、自製烏龍茶醬☕️最驚喜同特別嘅一定係烏龍茶醬🐰我大推呢個,因為出面少見,而且可以中和返乳酪雪糕嘅甜味😚
🐱

🐱
自由配乳酪:$58
🌕🌕🌕🌕/5
2024-03-07 34 views
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第2次encore呢間鋪頭😈食物水準仍然keep到🔥而且仲比我上次嚟嗰陣多左啲菜式🤓❶章魚大阪燒 $108大阪大大份 燒睇落好吸引😋面層灑上木魚碎、紫菜粉同醬汁 🔥配料方面就有粟米、椰菜絲、蟹柳同章魚🌊章魚切成粒粒 份量都多🫶🏻食落差嗰唔多啖啖都有章魚 非常足料 🐙❷香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵 $78呢個自家餚製嘅咖哩湯🥘咖哩辣度相對低一啲🌶️而烏龍麵意外地掛汁🍜配上香煎嘅虎蝦、半熟糖心蛋、嗚門卷、香甜栗米粒同原片紫菜🦐豐富美味又滿足👍🏻❸乳酪雪糕《自由配》抹茶蕨餅|布朗尼|伯爵茶醬乳酪雪糕口感順滑而且好重乳酪味🍦整體唔會太甜😌配料有好多款選擇 而我就揀左抹茶蕨+brownie + 自家製嘅伯爵茶醬🍵值得一讚既係伯爵茶醬 令整體多左一份香濃嘅伯爵茶香🫖❹蜂蜜柚子烏龍茶 $19❺西柚烏龍茶 $19 呢到嗌主食加選飲品可以有5️⃣0️⃣%優惠所以好多飲品都只係十幾蚊至兩幾蚊不等💰呢兩樣既分別就係蜂蜜🐝個人就比較like有蜂蜜既version🍯西柚味無被遮蓋 唔會太甜同時感覺又幾潤喉☺️

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

第2次encore呢間鋪頭😈
食物水準仍然keep到🔥
而且仲比我上次嚟嗰陣多左啲菜式🤓

❶章魚大阪燒 $108
大阪大大份 燒睇落好吸引😋
面層灑上木魚碎、紫菜粉同醬汁 🔥
配料方面就有粟米、椰菜絲、蟹柳同章魚🌊
章魚切成粒粒 份量都多🫶🏻
食落差嗰唔多啖啖都有章魚 非常足料 🐙

❷香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵 $78
呢個自家餚製嘅咖哩湯🥘
咖哩辣度相對低一啲🌶️
而烏龍麵意外地掛汁🍜
配上香煎嘅虎蝦、半熟糖心蛋、嗚門卷、香甜栗米粒同原片紫菜🦐
豐富美味又滿足👍🏻

呢兩樣既分別就係蜂蜜🐝
個人就比較like有蜂蜜既version🍯
西柚味無被遮蓋 唔會太甜同時感覺又幾潤喉☺️

2024-03-06 35 views
旺角鬧市中商場巷仔入面有間日式餐廳,被門口貼住的雪糕宣傳單張吸引住,所以入咗去啦!🌟章魚大阪燒厚厚麵漿上佈滿木魚絲及沙律醬,入口食到粒粒章魚,唔講真係好似食緊章魚燒啊。🌟香煎大蝦蕃茄湯烏冬先講講茄湯,湯底夠濃郁,烏冬煙韌感剛剛好又夠晒滑捋捋。香煎大蝦好大隻,外殼煎到焦香。🌟原味乳酸及🌟葡萄乳酸兩杯野飲都酸酸甜甜,好解渴🌟刨冰刨冰質感起沙口感不錯,上面有一些忌廉但因要了伯爵茶味,茶味香濃令整體不膩🌟乳酪雪糕乳酪雪糕真心好食,配料揀咗抹茶餅乾碎碎、麻糬、布朗尼及Homemade 小山園抹茶醬,抹茶粉香味十足
🌟章魚大阪燒

🌟香煎大蝦蕃茄湯烏冬

🌟原味乳酸及🌟葡萄乳酸
兩杯野飲都酸酸甜甜,好解渴

🌟刨冰

廣華街同登打士街附近小食店林立,今晚唔想掃街就搵到仁安大廈入面有間專食大阪燒既日本餐廳,一於入去試試大阪燒(章魚)大阪燒有幾款口味(章魚、蝦、帶子),今次揀左章魚🐙大阪燒好大塊,岩晒同朋友share食,撒上滿滿既柴魚片同海苔碎,表面煎得微微香脆再塗滿濃濃醬汁,一啖就食出日式風味,麵粉感唔會太重反而有蛋香,口感比一般輕盈,而且章魚粒同椰菜量豐富,吃起來味道更添層次炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵蕃茄湯底濃郁,鳥龍麵軟硬適中,條條掛汁,厚切雞叉燒肉厚,同時慢煮烹調令肉質嫩滑🐥蜂蜜柚子梳打🍹巨峰乳酸梳打估唔到飲品都整得幾好飲,2杯都甜度適中,入口清新,甜甜酸酸好開胃伯爵刨冰杯極有驚喜🤎🤎🤎期間限定買一送一!鋪頭做緊優惠,無論堂食定外賣都可以叫,雖然特價但份量一啲都唔少👍🏻伯爵茶刨冰做底,表面有伯爵茶忌廉,兩者口感既綿密又軟滑,非常美味😋

大阪燒(章魚)

炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵

蜂蜜柚子梳打🍹巨峰乳酸梳打

伯爵刨冰杯
2024-03-06 27 views
今日路經,見乳酪雪糕有買一送一,於是試試,總共有20多款配料同10款醬汁可以揀,每杯可以揀三款配料和一款醬汁,超抵食,凍冰冰食個乳酪雪糕,好爽呀。我點了開心果碎,蜜味紅豆,利時Lotus餅,加開心果醬,蜜味紅豆香甜又軟熟,個開心果醬唔會太甜,配埋酸酸地既乳酪雪糕,真係胃口大開。朋友揀了香芋脆片,抹茶蕨餅,利時Lotus 餅,配榛子醬,香芋脆片細細片,卜卜脆,蕨餅煙煙韌韌,配合得好好,食到停唔到口。注意:買一送一只限外賣#乳酪雪糕
,配埋酸酸地既乳酪雪糕,真係胃口大開。
注意:買一送一只限外賣
#乳酪雪糕

2024-03-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2024-03-05 43 views
今次嚟咗旺角新開嘅日食店,主sell乳酪雪糕同巨型日系烤蛋糕,今次就嗌咗個大阪燒、烏冬同兩杯乳酪雪糕-🍽️帶子大阪燒帶子、蛋、粟米同菜嘅配搭好好唔會特別好鹹,正!🍽️咖喱虎蝦烏龍麵溏心蛋同蝦好食~🍽️自選乳酪雪糕有二十多款配料,包括紅豆蓉、Oreo碎、抹茶厥餅等亦都砌得好靚,好適合打卡!乳酪雪糕好smooth,唔會好冰~好食!外賣嘅話乳酪雪糕暫時仲做緊買一送一!🍽️抹茶牛乳濃喐嘅抹茶味,啱晒抹茶控~
今次嚟咗旺角新開嘅日食店,
主sell乳酪雪糕同巨型日系烤蛋糕,
今次就嗌咗個大阪燒、烏冬同兩杯乳酪雪糕
🍽️帶子大阪燒
帶子、蛋、粟米同菜嘅配搭好好
唔會特別好鹹,正!

🍽️咖喱虎蝦烏龍麵
溏心蛋同蝦好食~

🍽️自選乳酪雪糕
有二十多款配料,
包括紅豆蓉、Oreo碎、抹茶厥餅等
亦都砌得好靚,好適合打卡!
乳酪雪糕好smooth,唔會好冰~
好食!
外賣嘅話乳酪雪糕暫時仲做緊買一送一!

🍽️抹茶牛乳
濃喐嘅抹茶味,啱晒抹茶控~