2017-07-10
最近呢間雪糕店喺各媒體都有唔少宣傳,上次食完日本菜,剛巧喺附近,順道一試,位置唔太起眼。雪糕店裝潢別緻,以旅遊為題,地圖、風景照、旅遊書、雜誌等,任何角落影相都靚。雖然店面唔大,但都提供幾個位置供客人堂食,門外亦都有小空間可立食。主要供應軟雪糕,分別有北海道3.6牛乳、宇治抹茶、焙茶口味 (週三限定),分杯裝、雪糕筒裝、premium軟雪糕筒裝,價錢有別,定價 $22-$46。雪糕可按個人喜好加入配料,例如白玉($3)、脆米($4)、蕨餅($4)、豆粉黑糖($6)等。另有affogato系列,有特濃咖啡、伯爵茶、紫薯拿鐵、法國特濃朱古力、宇治抹茶、薑味咖啡,共6款口味,選擇多元。本來都令我諗起喺山林道嘅一間雪糕店,但呢邊仲多左飲品,而且款式都幾多。雖然接近9點半,但客人不少,可見小店受歡迎程度不一般。但唔知點解,係雪糕機製作雪糕需時,定係咩問題,我地係排第一,雪糕都等左接近15分鐘先成形,即係並非一唧出黎就有。草泥馬芭菲 $52其中呢款草泥馬芭菲寫住期間限定,但就冇寫限定到幾時。呢款芭菲賣相好靚,可選擇牛乳($42)、抹茶、混合味道($48),價錢最高就係抹茶口味,超過50蚊。當日黑糖
草泥馬芭菲 $52
其中呢款草泥馬芭菲寫住期間限定,但就冇寫限定到幾時。
當日黑糖蛋糕冇哂,所以轉成蕨餅,雪糕杯實物都好靚,而且幾有心思,用朱古力字母"HAPI"加以裝飾。
配料非常多,可以預料係口感都好豐富,包括草泥馬曲奇、藜麥、蕨餅、脆米連同主角抹茶雪糕。
抹茶雪糕味道濃郁,微微回甘,不過奶感偏重,可能有朋友會覺得稍甜。雪糕質地雖然滑溜,但偏厚實,係會食到飽肚嘅類型。
曲奇一般脆,蕨餅煙韌,脆米唔係太脆,不過混合雪糕可以平衡偏重嘅口感。
整體而言,抹茶雪糕水準不俗,如果唔係貪草泥馬可愛,可以慳番啲錢點雪糕筒加配料都仲得。
日本3.6牛奶X宇治抹茶 premium軟雪糕筒 $42
呢款有紅豆、蕨餅、白玉等配料,雪糕唧滿整個雪糕筒,唔會話空心,牛奶味道稍稍蓋過抹茶,而且朋友話牛奶雪糕尚有少量碎冰口感,唔知係咪雪糕機嘅問題。雪糕筒脆口,以份量計性價比都高。
餐牌: