2006-08-02 26 views
知道佳記在上環開了分店,當然要試一試,因為打得出「竹昇麵」的牌頭,對我而言是有一定的興趣,就找一個沒約人的下午,來試試吃。這裡是茶餐廳格局,除了賣老本行的粉麵,還有多一個廚房做茶餐廳食品,見有很多人客都是吃常餐或撈丁的,真的吃麵的,反而不多。找個位子坐下,叫了豬手撈,多蔥加菜。碟麵有兩個麵餅的份量,又忘記了叫「扣底」,失敗。幾舊都是豬腳,賣相幾差,斬到有一條條碎骨的,未吃先扣半分。吃豬手,可幸還算是炆得很腍很入味,皮厚亦豐腴,不錯。但中段卻吃到未處理好的豬毛,再扣半分;麵似是一早淥起的,一餅有點硬,亦幾難拆開。爽身彈牙,有點點鹼水味,撈上香濃的南乳汁,也可以過關。總括而言,這裡的豬手撈,比一般食肆的好,但比起現在的玉葉及七姊妹的老店都略遜色。撈麵已有菜,加5蚊另加的菜又另一碟,這一餐吃的蔬菜份量,應不止3份。餐廳有大大部LCD電視在播都市閒情,原本都算不錯,但實在太多人在煲煙,當然是快快吃完,早走為妙。埋單28蚊,屬可以一試,但不是不試不可的類別。

埋單28蚊,屬可以一試,但不是不試不可的類別。
2006-07-17 17 views
同友人去搵食..見依間咁多人等,咪食囉..佢食0左咖哩牛根腩撈,我食0左魚皮餃墨丸河..我0個碗野一d都唔好食..墨丸超粉..魚餃勁腥..勁灰..我想俾個喊樣佢ga...點知我個fren0個個反而ok喎..佢話d麵好彈牙,冇陣簡水味...d咖哩都夠香口..唉~..食完碗粉好似冇食過咁...下次都要試下食佢0個個先..今次俾ok啦..
同友人去搵食..見依間咁多人等,咪食囉..

2006-05-18 29 views
無返到工﹐趁有時間去上環辦點事﹐順便食埋lunch。看過飲食男女介紹﹐就0黎呢度試試吧。一入到去就見到有人食豬手撈麵﹐好似幾吸引。不過對我0黎講比較heavy,加上感冒未清﹐腸胃未完全恢復﹐所以穩陣些要碗雲吞麵($15)。仲叫0左牒細油菜($5)熱奶茶($5)用0黎襯托0下。麵0既質地又的確幾爽口﹐同其他店真的與別不同。行貨D講句好有口感﹐我鍾意!有好多地方0既麵都係比較捻一pat pat,而且鹼水味又重﹐呢度0既麵就無以上問題。雲吞都OK﹐如果蝦再爽口些會更好。油菜我要0左菜心﹐我覺得太捻啦﹐可能係灼得過龍。熱奶茶都唔係好惦﹐話明係熱奶茶﹐但係偏偏唔夠熱﹐呢個係致命傷。