2016-09-18 412 views
只是問可否上果盤,侍應突然對食客破口大罵。這是什麼服務?食物非常非常普通,其他西貢食店好三倍有多,價錢也不是太便宜这是第一次偶然想試吓,我们全家六个人也决定不會再光顧,一家人食飯非常掃興
只是問可否上果盤,侍應突然對食客破口大罵。這是什麼服務?

食物非常非常普通,其他西貢食店好三倍有多,價錢也不是太便宜
2016-08-28 545 views
帶子有怪味芝士龍蝦一pad pad 一開始講到明冇雜費最後一堆偷摸雜費俾佢啲怪味花生炒聖子一人得嗰一隻薑蔥炒蟹根本就無肉 一啖食晒上菜上得好快因為全部都係凍嘅食完個胃都唔舒服個心仲唔舒服相信睇到呢篇食評嘅你係已經中咗伏啦請廣傳俾你嘅親友知
帶子有怪味
食完個胃都唔舒服
個心仲唔舒服
相信睇到呢篇食評嘅你係已經中咗伏啦
請廣傳俾你嘅親友知
就兩個人,朋友食開金輝,帶我去幫襯,話加工平,事實係,碼頭海鮮艇買咗條斤零班、蟶子、鮑魚仔、象拔蚌仔,每項100蚊共400,比金輝加工,海鮮自己選的,考的是金輝煮的功夫,以及是否味道與加工費正比。朋友話金輝豉油偏鹹要求另上,因為四個菜三個蒸,同豉油有好大關係。先上蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔,粉絲要加廿蚊,抵唔抵見仁見智,豉油沾著吃,蒜蓉夠多,粉絲如果剪下會更好,但蒸得ok,豉油我又唔覺好鹹,沾著吃剛剛好。魚蒸多咗2分鐘度,老咗少少,另外加多D蔥仲好,不過豉油熟油分開上,總是怪怪的,下次可以不用分開了,應該效果好些。果皮蒸鮑魚仔,果皮唔夠,果皮味好淡,但其他都幾好,也沒有話內臟唔清。豉椒蟶子好惹味,炒得剛好,味濃送酒送飯都得,不過餸多兩個人吃,就沒叫白飯,同加個青菜了。最後連支青島,埋單2百零,合理吖!埋單送橙好甜有分加,見D食評彈多過讚,覓打幾個字還人個公道咯!下次多人D再試多D再評。
2016-05-25
2016-04-05 546 views
無一樣野可以讚,琴日因為紅日,所以各大餐廳手工費都加價$10-15,因此衰在貪平,去了這間不知所謂的海鮮店(4/4 手工費$50,足足平其他店$10)。清蒸鮑魚、魚,蒜蒸蚌仔,芝士龍蝦,椒鹽墨魚,豆椒炒花甲,海胆炒飯,蒜蓉炒菜(除海胆炒飯,蒜蓉炒菜,以上海鮮食材均為自購)1)清蒸鮑魚,未去內臟連咀蒸原隻上,"""懷. 疑""無洗過2)芝士龍蝦,芝士汁變麵粉汁,麵粉味濃郁3)海胆炒飯,無任何海胆味之餘係無任何味道, 同白飯無分別,多謝盛為$138,真好意頭😂4)蒜蓉炒生菜=白灼生菜撈蒜蓉無為遂一數,都唔知食左咩"美食"落肚結論 : 勁差,貪平無好處,食完mood都無。大家可以話無圖無真相,唔信可以去試下。

(除海胆炒飯,蒜蓉炒菜,以上海鮮食材均為自購)

2)芝士龍蝦,芝士汁變麵粉汁
,麵粉味濃郁

3)海胆炒飯,無任何海胆味之餘係無任何味道, 同白飯無分別
,多謝盛為$138,真好意頭😂

4)蒜蓉炒生菜=白灼生菜撈蒜蓉

無為遂一數,都唔知食左咩"美食"落肚

結論 : 勁差,貪平無好處,食完mood都無。

大家可以話無圖無真相,唔信可以去試下。
2016-04-04
2016-02-19 1308 views
大時大節前夕, 聚餐特別多, 食左幾十年, 諗去吃什麼、去那吃也夠頭痛了, 今次去遠點, 入西貢食海鮮, 一行四人, 其中2人經濟環境一般, 所以今晚不可以豪吃海鮮, 只用可普通晚飯價錢吃海鮮, 沿海邊行了一圈, 越入的海鮮檔價錢越相宜, 最後選了金輝海鮮菜館落腳, 早點食晚飯係我們既策略, 17.00pm 或之前吃, 議價空間最高, 我地食完, 食店又可以番檯做多一轉生意, 一家便宜兩家著呢今次我地選了 $208/位套餐, 減到 $200兼可將清蒸海上鮮的唔知乜魚轉為清蒸游水沙巴斑。秘制海龍皇湯內有蕃茄、雜魚、花甲等, 師奶朋友話無味精, 雖然說不上很鮮甜, 以列湯來說有海鮮味而又無落味精己經很不錯了。清蒸鮑魚仔每人有2隻, 味鮮, 爽口, 豉油鹹度適中芝士焗龍蝦伊麵芝士汁一般, 沒有芝士香味, 龍蝦細隻沒大多肉可食, 貴價海鮮都預左, 龍蝦是新鮮貨或剛死的, 沒有死蝦味, 蝦肉亦彈牙爽甜。******************************蝦仁炒飯炒得不夠乾身, 米飯偏腍, 幸好唔太油膩, 可以清碟。清蒸沙巴班約斤半, 肉質爽嫩鮮甜, 完全唔腥, 豉油恰到好處蒜溶粉絲元貝食
秘制海龍皇湯
秘制海龍皇湯
每人有2隻, 味鮮, 爽口, 豉油鹹度適中
芝士焗龍蝦伊麵

蝦仁炒飯
炒得不夠乾身, 米飯偏腍, 幸好唔太油膩, 可以清碟。
芝士焗龍蝦伊麵及蝦仁炒飯
清蒸沙巴班
約斤半, 肉質爽嫩鮮甜, 完全唔腥, 豉油恰到好處
蒜溶粉絲元貝
食套餐的代價, 沒得揀, SIZE 永遠差緊啲, 蒜溶落得重手, 混合粉絲吃, 香口美味, 之但係那隻元貝真的很細隻, 過了火, 好韌, 比擦子膠好一點而已
蒜溶粉絲元貝
椒鹽瀨尿蝦
椒鹽雖惹味, 但唔多唔少蓋了瀨尿蝦的鮮甜, 瀨尿蝦最好吃是隔水清蒸, 原汁原味, 鮮甜到不得了, 哈….講番這椒鹽瀨尿蝦, 有手掌般大, 仲好好肉地, 蝦肉還帶點蝦肉汁, 今餐的亮點
, 食瀨尿蝦成手蒜油, 不想弄髒我的手機, 所以沒拍照。
椒鹽瀨尿蝦
整體來說, 以食物質素及地理元素計, $200食到這個海鮮餐, 絕對 OK吧, 有些食友好攪笑, 想用 $200 價錢食到 $600-700才可食到的海鮮, 食時嫌三嫌四, 又嫌海鮮唔夠大, 唔夠鮮, 唔夠名貴, 唔夠………跟手比個負評人家, 大佬呀, 你比二百大元咋, 真係好大咩?
2016-02-05
$200 (Dinner)
2016-01-17 295 views
總覺得西貢是旅遊區,賣海鮮的幾間大店都打遊客主意。我和朋友只有兩個人,今晚只想簡單蒸條魚吃,就來到這間僻靜一點的金輝。選了海鮮,朋友才上 openrice 看,發現這店劣評如潮 =.=! 幸好我點的三樣不是那麼差,沒有怪味,只是用油太多。我相信劣評都是針對便宜套餐的質素。先來【果皮蒸鮑魚仔】,火喉掌握得不錯,彈牙林滑,不錯。但若果鮑能刷洗得乾淨一點會更好。(價錢不是特別便宜,$198/斤,六隻小小的就要 $90),還要加上烹調費。 有人說這裡的蒸魚有怪味,我這條【清蒸沙巴】沒有問題,尚算新鮮,只是蒸過火了,厚肉的位置很老,唉,我還特別交帶過不要蒸太久呢。魚是自挑的,不是套餐,$198/條,一點都不便宜,沒辦法,其他大店全都賣一斤以上的大魚。沙巴這類養魚在其他地方賣得很平,不用一百元就有交易,來這裡吃的唯一好處是環境清靜一點。 【蒜蓉炒菜芯】菜很甜,但用油太多。

清蒸沙巴
清蒸沙巴

【蒜蓉炒菜芯】菜很甜,但用油太多。
蒜蓉炒菜芯
2016-01-05 307 views
第一次差評。呢間嘢千奇唔好去試!叫左條蒸魚,送到嚟成碟魚都係油,煮得差都算!食落肉質好"鞋",仲有一大陣怪味!(疑似雪味)本人平時都唔鐘意浪費食物,但呢條真心食唔落,一大陣怪味。。。成條魚浪費晒!!!總結 : 手藝差!懷疑換魚,真心唔好去試!
第一次差評。呢間嘢千奇唔好去試!

總結 : 手藝差!懷疑換魚,真心唔好去試!
2016-01-04
2015-06-17 349 views
間餐廳因為位置比較後,同細,所以冇前面D餐廳咁多人。老細好多時都會出黎招呼D客,好NICE個餐都幾多碟,而且碟碟都夠份量,最欣賞係賴尿蝦,超大隻,佢地整得好夠火喉,又唔算太SPICY,D肉質都幾彈牙,最緊要係唔霉。聖子炒得很香口,很鮮甜,令人回味無窮。個菜雖然望落去係普通少少,但食落去真係好有甜,好爽,見得出師傅既功架,係一碟出乎意料既菜色另外佢個海鮮蓄茄湯都唔錯,入面D材料好足,有蝦又蟹又有蜆,D薯仔切到細細粒,好易入口蒸魚係石斑,大大條,個豉油調教得岩岩好,唔會太甜,加上有蔥香,帶出到條魚既味。佢地既火喉岩岩好,D肉仲係彈口,唔會蒸得太老,所以好滑。另外因為係石斑,而且好大條,所以連細路同老人家都岩食,我地咁岩有老人家,都大讃OK。而元貝同鮑魚個味道都唔錯,最令我地SURPRISE係每人可以有兩隻鮑魚食,雖然D鮑魚唔算大隻,同埋係養鮑,但有兩隻入口,即刻覺得FEELING GOOD。唯一大家覺得有待改善係龍蝦伊麵,個伊麵本身好乾,同埋D伊麵唔好味,雖然睇得出D龍蝦係新鮮,但成碟因為太乾身,變左D龍蝦好"UN",唔太好味。
聖子炒得很香口,很鮮甜,令人回味無窮。

賴尿蝦
蒸石斑
元貝
鮑魚
2015-06-11 274 views
同朋友一齊去chok墨魚後,就在西貢食埋海鮮第一次去呢間,因為有朋友推介,話比較化算,而且人不多,睇下個餐牌,又真係OK抵,無左俾人劏既感覺我地chok既墨魚叫餐廳煮堆,真係好好食,比起一食一隻切開再煮差好遠,成食連墨汁食真好味因為5個人,加上有一個暈船浪,所以實際食野得4個人條魚好新鮮,幾下就俾我地食曬炒蜆夠鮮無沙麵底龍蝦,我太飽只吃了龍蝦,夠爽夠彈牙但最好味都係賴尿蝦,因為真係好入味,而且新鮮,個殼一開就一整條肉出左來呢餐平靚正
同朋友一齊去chok墨魚後,就在西貢食埋海鮮
第一次去呢間,因為有朋友推介,話比較化算,而且人不多,
睇下個餐牌,又真係OK抵,無左俾人劏既感覺
因為5個人,加上有一個暈船浪,所以實際食野得4個人
條魚好新鮮,幾下就俾我地食曬
炒蜆夠鮮無沙
麵底龍蝦,我太飽只吃了龍蝦,夠爽夠彈牙
呢餐平靚正
2015-06-05
Dinner
我地3個冇做research就膽粗粗去西貢食海鮮都預左好就有下次,衰就冇下次。但都要黎寫食評鬧下,話俾D人知呢間野或者有機會可能好好,但我的3人餐(每位$208)就差lor.1) 椒鹽瀨尿蝦唔係原隻上,頭還頭,尾還尾,有1-2舊係個身掛,短到呢~一路食一路睇住隔離3臺都完整一隻隻上,我覺得真係離晒譜!!!!!所以呢間野或者有機會可能好好既,睇你好唔好彩 OR 有冇問清楚係咪完整一隻隻上...2) 落單先話冇海膽炒飯,唯有食蝦仁炒飯啦。我成世都未食過甘無味既炒飯....(後來睇其他食評知道海膽炒飯都不知所謂,所以冇遺憾既) 呢個真係要改善,好唔得,食剩晒,想打包都唔願意......唉,好浪費但真係冇味...3) 條海上鮮的肉係"un"既  衰過我爸爸蒸魚~4) 海龍皇湯 = 有龍蝦的蕃茄湯,甘岩友人鍾意飲蕃茄湯,所以叫唔錯掛~5) 個菜正常,不過落單個下都唔知自己會食咩菜、亦冇得揀要咩菜,總之黎咩食咩~我個人對菜冇preference,但如果你有唔想食既菜又甘岩得個隻菜就唔好意思了6) 元貝正常7) 鮑魚仔OK, 每人2隻鮑魚仔的其中1隻已經係送ga la......好慷慨~8) 雖然其

menu
分C瀨尿蝦
2) 落單先話冇海膽炒飯,唯有食蝦仁炒飯啦。

3) 條海上鮮的肉係"un"既
 衰過我爸爸蒸魚~

6) 元貝正常

8) 雖然其他食評鬧爆芝士龍蝦伊麵,但我都仲OK (其實我要求真係好低)

總括黎講,我都唯有怨自己冇做research、冇問清楚係咪同隔離臺一樣係完整一隻隻上瀨尿蝦(可能下次要問埋蝦、鮑魚...)、入座前冇問清楚有咩菜揀。

唉~我本來都諗$208係食到呢D野啦...仲想點...但連個炒飯都炒唔好....

$208 (Dinner)
2015-05-15 313 views
今日同媽媽去慶祝母親節, 於是就成家去西貢到食海鮮喇~呢間餐廳有自己既海鮮檔, 可以自己出去簡食咩海鮮, 所以D海鮮都十分新鮮!我地今次叫左好多海鮮食, 有海膽, 龍蝦, 瀬尿蝦, 扇貝, 赤米(蝦) 同魚等等特別推介大家食佢個海膽,瀬尿蝦同扇貝.佢D 海膽係新鮮即開出來的, 十分新鮮, 充滿海膽味之剩, 仲帶點海水味.另外,瀬尿蝦係以椒鹽去煮, 十分香口, 帶少少辣.扇貝則是蒜蓉去蒸, 隻扇貝十分大隻, 好有口感, 配合埋蒜蓉粉絲, 十分美味可口.
今日同媽媽去慶祝母親節, 於是就成家去西貢到食海鮮喇~

特別推介大家食佢個海膽,瀬尿蝦同扇貝.
另外,瀬尿蝦係以椒鹽去煮, 十分香口, 帶少少辣.
2015-05-09
Celebration
Mother's Day
  • 瀬尿蝦
  • 扇貝
  • 海膽
2015-04-07 464 views
不值一試,揼錢落海,二人餐份量少到唔夠食,返屋企仲要食麵包頂肚。炒蜆唔好食得嚟仲有啲苦。炒帶子得切開兩粒,又淡,又難食,連點蝦嘅豉油都冇味。最差係芝士龍蝦伊麵,芝士汁完全食唔到芝士味,龍蝦得幾舊冇乜肉,咁就4百幾,真係平嘢冇好……😡
跟媽媽吃過了菠蘿油後, 便沿著海邊散散步~~中途看見多間海鮮菜館都有提供二人海鮮餐,互相比較過後, 便決定了午飯到''金輝海鮮菜館''享用海鮮餐。HK$418 (新年加一服務費)的二人餐,可以自選四款海鮮或麵飯。1. 紅燒海蔘冬菇海蔘爽口彈牙、冬菇夠香, 但兩者完全吸不到醬汁味;紅燒醬汁與平常在大排檔吃炒河的味道一樣...整碟菜像極各款配料各自烚熟,再落鑊兜兩下上檯般, 沒有誠意可言。清炒白菜奉送的東西永遠不要有期望,反正烚熟來吃, 當清一清腸胃。2. 蒜蓉蒸瑤柱粉絲底殼與瑤柱本身是互不相干的,總之一殼盛載兩粒小瑤柱~由於瑤柱太細小, 結果蒸過火而變韌。 幸好有大量天然食材--蒜蓉夠香口能挽回分數...而且粉絲配上炒香的醬油亦十分惹味~3. 薑蔥炒蟹比想像中多膏, 不過炒得火喉未夠, 有點點生、 帶點點苦;醬汁調配很好亦惹味。由於青蛙拆蟹有障礙, 幾乎媽媽一人獨享。4. 清蒸海上鮮這個是最合青蛙胃口的一道,一人起碼吃了大半條 ^^魚肉嫩滑、掌握蒸的時間十分準繩!蒸魚豉油又香, 簡簡單單已能帶出鮮味。
跟媽媽吃過了菠蘿油後,

便沿著海邊散散步~~
中途看見多間海鮮菜館都有提供二人海鮮餐,

HK$418 (新年加一服務費)的二人餐,

可以自選四款海鮮或麵飯。
1. 紅燒海蔘冬菇
海蔘爽口彈牙、冬菇夠香, 但兩者完全吸不到醬汁味;

紅燒醬汁與平常在大排檔吃炒河的味道一樣...

整碟菜像極各款配料各自烚熟,

再落鑊兜兩下上檯般, 沒有誠意可言。
清炒白菜
奉送的東西永遠不要有期望,

反正烚熟來吃, 當清一清腸胃。
2. 蒜蓉蒸瑤柱粉絲底
殼與瑤柱本身是互不相干的,

總之一殼盛載兩粒小瑤柱~

由於瑤柱太細小, 結果蒸過火而變韌。

幸好有大量天然食材--蒜蓉夠香口能挽回分數...

而且粉絲配上炒香的醬油亦十分惹味~
3. 薑蔥炒蟹
比想像中多膏, 不過炒得火喉未夠,

有點點生、 帶點點苦;

醬汁調配很好亦惹味。

由於青蛙拆蟹有障礙,

幾乎媽媽一人獨享。
4. 清蒸海上鮮
這個是最合青蛙胃口的一道,

一人起碼吃了大半條 ^^

魚肉嫩滑、掌握蒸的時間十分準繩!

蒸魚豉油又香, 簡簡單單已能帶出鮮味。
2015-02-21
$230 (Lunch)
2014-12-18 683 views
我和先生都是懶人,最不耐煩慶祝節日,週年或者聖誕但是再不耐煩,也還是要吃一些與平時不同的東西來表示一下結婚紀念是一個週末,週末不用來睡覺就太浪費了於是我們睡到下午四點多,迎著黃昏來西貢散步並且吃晚餐西貢碼頭有很多食肆,我們往入走,中途不斷有人招徠生意有些我知道專門做遊客生意,味道已經大不如前,倒不如找往內一點的餐廳一個男人走過來說:不如來吃我家吧,我家做街坊生意的,賣相可能馬馬虎虎,味道絕對好我們聽他如此坦白,抱著既來之則安之的心態,就來到了金輝點了兩人套餐,包含一個海膽炒飯,一個白汁龍蝦伊麵,兩隻瀨尿蝦,一碟青菜以及一碟炒聖子和一條蒸魚。先上的是龍蝦伊麵,其實我是很討厭吃這種黏黏糊糊口感的做法,尤其是龍蝦,總覺得除了刺身以外的吃法都難以接受,因此原本打著嘗一口就算數的心態去叫的(套餐冇得揀)龍蝦伊麵賣相真的不算好,但我吃了一口以後發現!真的!超級!好吃!!龍蝦很鮮嫩,白汁香滑不膩,真的讓我感到驚艷!然後到了炒聖子和蒸魚炒聖子味道不錯,算是中上水準我吃蒸魚很挑,要剛好水準才會喜歡。火候太久魚肉會不夠滑,整不夠久魚肉沒有離骨又不夠好吃,這次魚火候把握不錯,剛好在離骨與肉質老之間,口感香滑
我和先生都是懶人,最不耐煩慶祝節日,週年或者聖誕
但是再不耐煩,也還是要吃一些與平時不同的東西來表示一下
結婚紀念是一個週末,週末不用來睡覺就太浪費了
於是我們睡到下午四點多,迎著黃昏來西貢散步並且吃晚餐

西貢碼頭有很多食肆,我們往入走,中途不斷有人招徠生意
我們聽他如此坦白,抱著既來之則安之的心態,就來到了金輝

龍蝦伊麵賣相真的不算好,但我吃了一口以後發現!

真的!超級!好吃!!

龍蝦很鮮嫩,白汁香滑不膩,真的讓我感到驚艷!
白汁龍蝦伊麵
然後到了炒聖子和蒸魚

炒聖子味道不錯,算是中上水準
炒聖子
我吃蒸魚很挑,要剛好水準才會喜歡。火候太久魚肉會不夠滑,整不夠久魚肉沒有離骨又不夠好吃,這次魚火候把握不錯,剛好在離骨與肉質老之間,口感香滑,調料也合乎我口味,不濃不淡。
蒸魚
總體來說,算是合格滿意的一餐,味道質素很好。不過老闆,你家廚師的賣相真的要改善一下了,我們坐在街邊吃,路過的路人看到我們的食物似乎都表現出不感興趣的樣子呢!

2014-11-15
$200 (Dinner)
Celebration
Anniversary
白汁龍蝦伊麵
炒聖子
  • 龍蝦白汁伊麵
2014-10-17 488 views
今日放假同左媽媽及外婆去左西貢遊玩,每一間餐廳價錢都差不多,因為媽媽之前有食過所以決定食呢間。今日每一間既客人都唔算多,入到去之後職員立即過來招呼,有禮貌!!一入去就比左花生及蕎頭,本來以為每碟$10,但原來係以人頭計今日叫左個2人餐-椒鹽瀨尿蝦、豉椒炒蟶子、西蘭花炒帶子、海膽炒飯豉椒炒蟶子 - 味道普通,比起以前食開既餐廳多好多椒鹽瀨尿蝦 - 肉質好彈,味道唔錯西蘭花炒帶子 - 帶子肉質好彈;西蘭花好油海膽炒飯 - 普通,沒有想像中的驚奇

豉椒炒蟶子
豉椒炒蟶子 - 味道普通,比起以前食開既餐廳多好多
椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦 - 肉質好彈,味道唔錯
西蘭花炒帶子
西蘭花炒帶子 - 帶子肉質好彈;西蘭花好油
海膽炒飯
海膽炒飯 - 普通,沒有想像中的驚奇
2014-10-17
$140 (Lunch)