Restaurant: Kam Kee Cafe (Two Harbour Square)
Info:

2020-07-09 184 views
屋企附近想快食家常菜,諗起食過金記唔錯,又黎幫襯。金磚風沙炸豆腐 ($65)豆腐岩岩炸起,香口熱辣辣,脆皮脆卜卜得黎唔會好厚,風沙好夠味,咸淡適中。梅菜扣肉 ($62)平時少機會食到梅菜扣肉,醬料幾惹味,扣肉都入味,如果再腍d就好。黃金雞翼 ($68)冇諗過一個幾十蚊既晚市套餐會有成6隻雞翼,食到咸蛋黃既香,炸得岩岩好。菜心炒牛肉食得出係乾炒牛河既牛肉,超級足料、肉仲多過菜。冰鎮奶茶同黑牛唔係度度都飲到,冰鎮之下飲幾耐都唔會變淡,黑牛就略嫌兩樣夾埋甜左少少,岩小朋友多D。整體都幾抵食。
屋企附近想快食家常菜,諗起食過金記唔錯,又黎幫襯。

金磚風沙炸豆腐 ($65)

梅菜扣肉 ($62)

黃金雞翼 ($68)

菜心炒牛肉食得出係乾炒牛河既牛肉,超級足料、肉仲多過菜。

整體都幾抵食。
2020-06-25 141 views
觀塘搵朋友食飯,要簡簡單單個個都啱食就是茶餐廳講到傳統冰室,唔少得紅荳冰〜好鬼大杯!紅豆蓉甜又夠軟,而且份量多,起碼有3分2,剩低3分1是奶,再加球雲呢拿雪糕,十分正宗。生炸雞翼配沙律,一人一隻唔駛爭〜雞翼炸到脆卜卜,鹹鹹地好香口沙律係薯仔偏多,如果多啲生果會更好!西冷牛扒配薯菜,朋友話好想食要咗5成熟,味道正正常常喇。不過職員好細心,見到我哋怕彈到手,特登幫我哋拎開啲倒燒汁例牌覇王雞,雞皮嫩雞肉滑,必定要夾埋蔥一齊食,會香好多〜最後係西多雪糕西多士切到四四方方,一粒粒好容易食,不過可惜裡面無夾到花生醬一齊炸。
觀塘搵朋友食飯,要簡簡單單個個都啱食就是茶餐廳

炸雞翼配沙律,一人一隻唔駛爭〜雞翼炸到脆卜卜,鹹鹹地好香口
沙律係薯仔偏多,如果多啲生果會更好!

西冷牛扒配薯菜,朋友話好想食

例牌覇王雞,雞皮嫩雞肉滑,必定要夾埋蔥一齊食,會香好多〜

最後係西多雪糕
$120 (Dinner)
2020-06-20 95 views
在金記的頁面上看到海南雞飯的相片令人垂涎,遂決定一試。怎知外賣回家打開一看,首先看到鷄件橫七豎八地散佈在飯上,再看看所謂的油飯,毫無油脂,更無油香。先不說味道,在賣相來說已經令我不想下箸。
2020-06-20
$65 (Dinner)
2020-06-20 90 views
星期日傍晚去完觀塘海濱公園散步路過一直想試嘅金記茶餐廳每次見到都大排長龍可能那天比較早竟然有位梗係即刻坐低試吓啦😋.叫咗幾個茶餐廳必食菜式- 鮮茄焗豬扒飯差不多一吋厚嘅豬扒肉質鮮嫩配合濃郁嘅鮮蕃茄汁底再加上乾身嘅炒飯底十分有水準- 梅菜扣肉估唔到呢道菜可以做到沒有肥膩的感覺梅菜就更剛剛好吸晒扣肉嘅油香味可以送兩碗飯呢😋除咗食物質素之外另一驚喜就是店員的服務態度有別於其他餐廳一樣有禮貌之餘又充滿活力🤟🏻😆
星期日傍晚去完觀塘海濱公園散步

另一驚喜就是店員的服務態度
有別於其他餐廳一樣
有禮貌之餘又充滿活力🤟🏻😆
2020-06-08 108 views
前幾晚同左屋企人去呢間冰室開餐~~地方都幾大,燈光開明!!每個座位前後都加上人透明屏幕~~點餐時是用手機落單點菜:)餐具調味等都設在桌下抽櫃;)我點選了“新鮮菠蘿咕嚕肉生炒骨”HKd$65~~加上HKd$15便可配上白飯、例湯和飲品!家人所點的“焗豬排飯”HKd$55賣相不俗:)偷嚐幾口亦覺不俗~~家人亦點上了“鐵板西冷牛扒”HKd$88~~選配意粉,份量充足!!!其後點了“粒粒金磚伴雪糖”HKd$40,巧小西多一口一粒,伴上冰水滑雪糕同吃更讚♥♥♥吃罷喝上心愛的雪糕紅豆冰,满足 極了!!!!
前幾晚同左屋企人去呢間冰室開餐~~

地方都幾大,燈光開明!!

每個座位前後都加上人透明屏幕~~

點餐時是用手機落單點菜:)

餐具調味等都設在桌下抽櫃;)

我點選了“新鮮菠蘿咕嚕肉生炒骨”HKd$65~~

加上HKd$15便可配上白飯、例湯和飲品!

家人所點的“焗豬排飯”HKd$55賣相不俗:)

偷嚐幾口亦覺不俗~~

家人亦點上了“鐵板西冷牛扒”HKd$88~~

選配意粉,份量充足!!!

吃罷喝上心愛的雪糕紅豆冰,满足 極了!!!!
Type of Meal
Dinner
2020-06-06 111 views
本來係打算買外賣,點知俾同事話發現一間好好食嘅午餐地方拉左我出去......um.....原來都幾遠而且仲要排隊,不過係值得嘅佢個餐牌超多選擇,而且個個我都想試最後用左大概八分鐘先揀左個雞脾餐佢哋落單唔駛經人手自己用手機scan 左個落單code就可以用電話落單,記得要帶電話😆佢個雞脾好大隻,炸得好脆,感覺好熱氣所有平時飲熱野嘅我,都要凍一凍檸茶先😅個餐可以揀意粉或者公仔麵,我揀左意粉落單嘅時候仲可以揀意粉要冧D定爽D我揀爽D,果然係爽嘅👍🏻而且佢嘅沙律仲有烚蛋同火腿我好like 👍🏻👍🏻下次要試其他
佢個餐牌超多選擇,而且個個我都想試
最後用左大概八分鐘先揀左個雞脾餐
佢哋落單唔駛經人手
佢個雞脾好大隻,炸得好脆,感覺好熱氣
所有平時飲熱野嘅我,都要凍一凍檸茶先😅
個餐可以揀意粉或者公仔麵,我揀左意粉
落單嘅時候仲可以揀意粉要冧D定爽D
我揀爽D,果然係爽嘅👍🏻
而且佢嘅沙律仲有烚蛋同火腿我好like 👍🏻👍🏻
下次要試其他
2020-06-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$56 (Lunch)
2020-06-01 83 views
夜放工又唔想煮飯,去左公司附近嘅金記買外賣返屋企食,叫左椒鹽豬扒同埋西蘭花炒蝦球。返到屋企一打開盒,d香味湧曬出來。衫都唔換就即刻食左飯先。椒鹽豬扒唔un,椒鹽味夠,惹味又唔會太咸,微辣送白飯一流。西蘭花炒蝦球鑊氣好夠,蝦球大隻又彈牙,西蘭花唔會太熟林晒,有咬口。1個人食2碟送岩岩好 (我太大食)。等外賣果嗰陣時,個姐姐好好態度,叫我唔好咁辛苦企喺度等,叫我坐係度慢慢等。宜家好少有餐廳啲服務態度咁好喇
2020-05-26 106 views
最近因衛生關係,經常以外賣形式代替堂食,今次食的便是金記冰室。先點了著名的豬扒炒公仔麵,不得不說,豬扒經火炒後,香味十足,而且肉質有咬口,不會過硬或使用鬆肉粉致軟,另外炒公仔麵更出色,鬆軟有彈口,醬油味充分發揮到每一條麵條。然後是招牌的乾炒牛河,乾炒牛河同樣醬油的表現十分出色,所有河粉沾滿了濃濃的醬油香,亦十分上色。至於牛肉亦牛香味很濃,有咬口,乾炒牛河都有的通病是油份較多,這碟控制油份做得很好。平均每樣菜式亦只是$50,茶餐廳價格十分化算。
平均每樣菜式亦只是$50,茶餐廳價格十分化算。
2020-05-25 85 views
今日去咗觀塘工業區嗰邊 見到有間嘢食出邊門面幾靚但係我就心諗門面靚嘅入邊啲嘢食都唔太好食 但係由於太肚餓啦 俾個機會佢入去食個下午茶啦 一入到去見到有人食緊雞髀 好似好好食所以我坐低就即刻搵炸雞比嘅餐份量都幾多 我當係晏晝飯咁食都夠飽 因為真係自己一條友所以就一路煲劇一路食好彩嗰日人唔太多可以坐低慢慢😂😂😂😂😂😂😂另外嘢飲就係呢個冇冰凍奶茶 但我唔記得咗飲呢一個係冇得走甜,咁我唯有係飲晒佢啦 但作為一個甜嘅奶茶佢都唔係算好甜 都幾好飲

可以坐低慢慢😂😂😂😂😂😂😂

2020-05-25 79 views
下班跟同事來買飯,金記每間分店質素穩定,食過幾次都沒有失望,水準高。炒蛋叉燒飯:炒蛋是滑蛋質地,加了韭黃真是絕配,味道層次豐富。叉燒沒什魔肥肉,但一點都不柴,還是很軟,有點點肉汁保留得到,非常好。欖菜肉崧四季豆:豆很爽口沒有渣,夠新鮮,而且加了很多菇一起炒,有不同口感吃得到就不會很膩。最欣賞這道菜不會很咸,比較健康,通常外面賣的四季豆都太咸,要配一大碗飯吃,但金記的沒有這個問題,適合一家大細吃。檸檬四季春冷泡茶:味道清爽開胃,糖可以自己加,自由調節甜度。

2020-05-23 85 views
今日同同事講開,想收工買外賣回家吃,他就提議我去公司附近的金記冰室。這間茶餐廳,原來有很多分店,港島區也有,我之前都唔知🤭🤭我一早在open rice 已經看了餐牌,發現原來都有很多東西丶有西式飯丶中式小菜丶包點如菠蘿包也有,樣樣都想吃😂😂今次就先點半隻海南雞,加$15就有碗白飯和老火湯,我當然唔蝕底啦🤣🤣,再加$12就嘆到凍檸茶,咁熱嘅天氣,叫番杯飲下都幾爽!凍檸茶:茶味濃,唔會有苦澀味,超讚👍🏻海南雞:冇骨,啖啖肉,啱晒我呢啲懶人,雞胸唔鞋,整體都好嫩滑。我最鍾意佢附送嘅醬汁,甜甜地好好味。
這間茶餐廳,原來有很多分店,港島區也有,我之前都唔知🤭🤭
凍檸茶:茶味濃,唔會有苦澀味,超讚👍🏻
凍檸茶
老火湯
TakeAway
$135 (Dinner)
凍檸茶
老火湯
2020-05-21 118 views
上班同事每天差不多到午膳時間便喜歡用手機apps訂外賣,許多選擇中,他們偏愛《金記》這間地道餐廳。自己帶開飯,好少食外賣,今日做到好晏又唔想出街食,老公提議金記外賣,贊成!這餐廳有自家製麵包,可惜蛋撻已經賣曬,下次一定要試。海南雞飯~賣相已經好吸引,這個餐包一碗西洋菜中湯,海南雞皮香肉滑,件件有肉,油飯唔算油,都好香。乾炒牛河~外賣返到屋企都唔覺得肥膩,炒得好好食,好香口,牛肉醃得夠味且淋,河粉唔會炒到一叠叠,清楚分開一條條,師傅炒得好好。沙爹牛肉軍艦~體積不小,果真大大隻似軍艦,難得茶記有這個地道美食,梗係要試下啦。沙嗲微辣,洋蔥加牛肉,好懷念這個兒時吃到的味道。返工辛苦,夜了放工,十萬個不願煮的原因,金記外賣是不錯之選......都有幾款晚餐選擇,包飲品。

這餐廳有自家製麵包,可惜蛋撻已經賣曬,下次一定要試。

海南雞飯~
賣相已經好吸引,這個餐包一碗西洋菜中湯,

海南雞皮香肉滑,件件有肉,
油飯唔算油,都好香。

乾炒牛河~

沙爹牛肉軍艦~
沙嗲微辣,洋蔥加牛肉,好懷念這個兒時吃到的味道。

都有幾款晚餐選擇,包飲品。

Type of Meal
Dinner
2020-05-19 2286 views
媽媽呢排為咗啲家事,忙到氹氹轉😅 為咗唔好要佢咁辛苦,我哋呢排多數都會出街食晚飯、或者買外賣。呢日 #小秘書 約咗朋友喺 #觀塘海濱公園 影相,不過因為天氣嘅關係,我哋只好喺附近嘅空場行吓、避雨👉🏻👈🏻 估唔到呢區發展得咁快,本來嘅工廠區,而家已經變成大公司嘅集中地。要配合咁多人口,附近亦都開咗好多各式各樣嘅餐廳,連媽媽至愛嘅 #金記冰室 亦成為一份子。既然順路,我就順手買啲嘢食返去同屋企人分享。位於 Two Harbour Square 嘅分店,裝修明顯地同其他嘅有啲唔一樣,冇咗懷舊嘅感覺,反而多一種新派嘅氣息。打開餐牌唔使諗, 當然第一個就係要 #咖哩 啦,不過今次我冇要 #牛腩,改咗要 #咖喱雞扒意粉,另外加咗個 #梅菜扣肉、#鮮牛肉湯米粉。等我大概10分鐘,終於搞掂、可以返屋企。經過40分鐘嘅步行+車程,食物仲係暖暖地😉 我先將 #湯底 放入 #牛肉米粉,配埋師傅幫我哋預備嘅香菜,湯味特別濃郁,牛肉唔會鞋烚烚,而 #湯米粉 亦好幼滑😋 至於個梅菜扣肉對我來講就肥咗少少,不過爸爸就鍾意到不得了,梅菜同醬汁調味得啱啱好,因為咁... 我居然食咗成碗白飯落肚🤨 至於個 #咖喱雞扒意

位於 Two Harbour Square 嘅分店,裝修明顯地同其他嘅有啲唔一樣,冇咗懷舊嘅感覺,反而多一種新派嘅氣息。打開餐牌唔使諗, 當然第一個就係要 #咖哩 啦,不過今次我冇要 #牛腩,改咗要 #咖喱雞扒意粉,另外加咗個 #梅菜扣肉、#鮮牛肉湯米粉。等我大概10分鐘,終於搞掂、可以返屋企。經過40分鐘嘅步行+車程,食物仲係暖暖地😉 我先將 #湯底 放入 #牛肉米粉,配埋師傅幫我哋預備嘅香菜,湯味特別濃郁,牛肉唔會鞋烚烚,而 #湯米粉 亦好幼滑😋 至於個梅菜扣肉對我來講就肥咗少少,不過爸爸就鍾意到不得了,梅菜同醬汁調味得啱啱好,因為咁... 我居然食咗成碗白飯落肚🤨 至於個 #咖喱雞扒意粉 都唔錯,#意粉撈埋 #咖喱汁 入口,零舍醒胃, 連平時細食嘅媽媽,都對呢餐讚口不絕呀🤪

只係使百幾蚊就可以令到大家舒舒服服食一餐,唔使煩、唔使買、又唔使煮.... #外賣服務 正係為我呢啲 #為食嘅大懶人 而設㗎😋
TakeAway
$49 (Dinner)
2020-05-06 64 views
疫情期間,今晚走咗去金記買外賣返屋企食。餐廳嘅防疫功夫做得好足,一大支搓手液放喺門口,而且入去前都要探熱。座位之間都有一大塊膠簾阻擋飛沫蝦醬牛崧炒飯 ($52)落單時講咗少油少鹽。飯粒炒得乾身,粒粒分明,食落果然唔鹹,有淡淡嘅蝦醬味,而且唔算好油,抵讚!涼瓜雞球飯超甘嘅苦瓜,煮得爽口,啱晒鍾意食苦瓜嘅媽咪!雞球都好大塊,而且肉質嫩滑超級入味海南雞飯 ($65)當然唔少得薑蓉及豉油!雞油飯好香,雞都幾滑溜

蝦醬牛崧炒飯 ($52)
蝦醬牛崧炒飯

涼瓜雞球飯

海南雞飯 ($65)
當然唔少得薑蓉及豉油!雞油飯好香,雞都幾滑溜
海南雞飯
$65 (Dinner)
蝦醬牛崧炒飯
2020-04-27 109 views
觀塘區大部份茶餐廳都係好舊式,呢間比較新淨靚仔,入到去原來係西式+傳統茶餐廳嘅裝修,光猛乾淨,坐得舒服。疫情關係都係外賣走。是日晚餐有幾款,老火湯每日唔同。紫薯生炒骨有新意,有鑊氣估唔到又幾match,$78有湯有餐飲,食完都好飽。本來我叫個焗豬扒飯,變咗個焗雞髀飯。是但啦不過隻雞髀大隻又幾林,又Juice,水準不錯。金記冰室,老字號得來食物有返咁上下,傳統中有啲創新,迎合現代人口味,帶領左茶餐廳去新嘅景象,怪唔之得叫外賣都要等一陣(叫焗飯會耐啲),好多單好受歡迎。請注意呢個係工商業區嘅夜晚都咁多人幫襯。