Restaurant: Kam Kee Cafe (Two Harbour Square)
Info:

喺觀塘返工,真係成日都經過呢間冰室,但係就真係冇食過,今日終於同個朋友過嚟試吓佢個午餐!其實呢間冰室都幾出名,因為喺唔同地區,都有好幾間分店,可能你都已經聽過佢呢間分店嘅存在安排入咗之後,其實我哋嚟到都已經屬於下午茶時段,所以可以叫下午茶嘅餐牌又得,或者叫返正常餐牌嘅嘢食又得,依家越來越多餐廳用掃QR code,喺電話自助落單嘅形式等客人可以自己order食物,呢度都唔例外,其實都幾好,因為夠晒方便,又唔使麻煩,一落單,廚房就已經可以製造食物飲品方面,我哋見到有呢個冇冰奶茶,淨係將啲冰喺出邊放咁樣,所以令到成杯奶茶更加完美,更加香濃,有呢個就梗係揀佢啦!所以啲奶茶飲起嚟真係非常香濃奶又夠細滑,係好唔錯嘅奶茶果然,成日都真係好快送到俾我哋,除咗頭先兩杯奶茶,今日佢哋叫咗呢兩個主角,分別係左邊嘅 XO豬扒炒公仔麵及右邊嘅 惹味黑椒牛舌粒炒飯,呢兩款麵飯,都可以講係佢呢度皇牌推介之一先講呢個XO醬豬扒炒公仔麵,大家見到佢嘅賣相都幾吸引,整體嘅份量都幾多,除咗面,豬扒講緊可能都起碼有10件,佢可以自己一個人食嘅話,基本上呢一碟都已經夠晒飽公仔麵嘅味道同口感都非常好,重點係煮得唔會太油,而且炒得

公仔麵嘅味道同口感都非常好,重點係煮得唔會太油,而且炒得好夠鑊氣,呢個炒公仔麵可以講係香港冰室嘅一度傳奇

同樣地,呢一個炒飯亦都吵得非常夠鑊氣,牛舌切細粒咁樣滿佈成個炒飯入面,黑椒嘅味道香濃,所以每啖飯食落口嘅時候,除咗有口感,味道亦都非常豐富

最後一個主角我哋仲叫埋呢一個鐵板西冷牛扒,因為見到呢個冰室嘅鐵板,好似都係呢一度嘅王牌菜式之一,所以我同朋友都好想叫一個嚟試吓,而且一齊分享食用,都係一個唔錯嘅選擇

同樣地,如果以份量來講,呢間冰室所供給嘅份量,其實真係唔少,除咗呢個牛扒,旁邊嘅薯菜配菜份量非常多,而呢塊西冷牛扒大大塊,亦都有一定嘅厚度,所以已經非常吸引

我哋叫咗五成熟,切起上嚟,大家可以見到佢入邊嘅肉汁,仍然帶有鮮紅色,所以食起上嚟,非常亂口,牛肉嘅味道非常重,而且食起上嚟有種香軟既感覺,同時,佢黑椒汁,味道非常香濃,如果附近餐廳來講,喺呢度鋸扒,真係一個唔錯嘅選擇
$100 (Tea)
朋友相約我放工在官塘海濱行下睇下噴水池,就到附近 金記冰室食晚飯。冰室裝潢令人感覺既光亮又舒適又乾淨。.想不到都幾多選擇 , 仲可以掃QR code 用手機落單十分方便點餐。.選擇點了四款餸..首先送來中式老火湯是日例湯是節瓜紅蘿蔔赤小豆排骨湯,味道濃好飲。..【新鮮菠蘿咕嚕肉】$63咕嚕肉入口外脆內軟,加上甜甜酸酸醬汁,令人胃口全開。..【韭黃蝦球炒滑蛋】 $63滑蛋好柔軟及好滑溜,配上韭黃添香,而蝦球好彈牙。..【金銀蛋肉碎浸時蔬】 $58菜芯好新鮮,配上鹹蛋、皮蛋、雞蛋及菇菌,再用肉碎和高湯同煮, 味道清新。..晚餐E【 潮式黃花魚】$92  配飯,湯及飲品這黃花魚以蔥段及冬瓜等一齊蒸。條黃花魚魚肉結實鮮甜,可惜冇落薑,所以稍為腥。..【熱杏仁霜】 (多奶轉煉奶(少甜)這杏仁霜香濃好飲,仲可要求煉奶,令飲品更香甜。
朋友相約我放工在官塘海濱行下睇下噴水池,
就到附近 金記冰室食晚飯。
冰室裝潢令人感覺既光亮又舒適又乾淨。
想不到都幾多選擇 ,
仲可以掃QR code 用手機落單十分方便點餐。
選擇點了四款餸
首先送來
中式老火湯
是日例湯是節瓜紅蘿蔔赤小豆排骨湯,味道濃好飲。
【新鮮菠蘿咕嚕肉】$63
咕嚕肉入口外脆內軟,
加上甜甜酸酸醬汁,令人胃口全開。
【韭黃蝦球炒滑蛋】 $63
滑蛋好柔軟及好滑溜,
配上韭黃添香,而蝦球好彈牙。
【金銀蛋肉碎浸時蔬】 $58
菜芯好新鮮,配上鹹蛋、皮蛋、雞蛋及菇菌,
再用肉碎和高湯同煮, 味道清新。
晚餐E【 潮式黃花魚】$92  配飯,湯及飲品
這黃花魚以蔥段及冬瓜等一齊蒸。
條黃花魚魚肉結實鮮甜,可惜冇落薑,所以稍為腥。
【熱杏仁霜】 (多奶轉煉奶(少甜)
這杏仁霜香濃好飲,仲可要求煉奶,令飲品更香甜。
Dinner
朋友在附近上班,他說【金記】已成了他的[早午晚]餐,對比其他街道的集團酒樓餐廳,【金記】更顯平實。其他洗盡鉛華的結果如何?心血盡在幾碟特價餸菜。【金記】可說上便宜亦有特色,水準也有保證。是日因為他的「就腳」兩字我便到來這邊跟他一起吃個晚餐,疫情下,「我們晚餐」8時入座,因10時要按例收爐。我倆已到達餐廳,除了成功避過長長的人龍,更可隨意選擇餐廳內的座位,那裡枱與枱之間既寬敞,又有私人空間,環境舒適,空間感足。Dinner Set有與衆不同,都有唔少選擇,最後「今日嗌左三個餸一個炒飯」。以QRcode形式選購食物,非常方便。🍃韭黃叉燒炒蛋 $58韭黃炒蛋是家常菜式,呢度用半肥瘦叉燒炒,有叉燒肥肉香味又有口感而好重要既角色就係雞蛋,因為雞蛋煮得夠滑真係好重要呀,不過呢度有耐性以慢火炒所以就做到滑嫩嫩嘅炒蛋了,口 味好似清清淡淡,但有韭黃、叉燒、蛋呢個配搭已經好好餸飯了。🍃蒜香南乳炸雞 $58香口食物經已令人難以抗拒,再加入南乳及蒜肉味道 ,最適合喜歡帶點濃味的我!啖啖肉越食越開胃,呢度我好推介南乳炸雞,保證會讓你吃了一口又接一口。🍃欖菜肉鬆四季豆 $62欖菜肉鬆四季豆惹味又好食,味道咸鲜,

🍃韭黃叉燒炒蛋 $58

🍃蒜香南乳炸雞 $58

🍃欖菜肉鬆四季豆 $62
欖菜肉鬆四季豆惹味又好食,味道咸鲜,少少辣辣的,沒青澀沒渣滓,非常好味道。下飯餸,有菜又有肉,食完都無罪惡感。

中式小菜嘅套餐配白飯飲品同埋老火湯都係加$15 所以轉個套餐都幾抵。

🍃大廚快炒系列嘅惹味黑椒牛舌粒炒飯$53
記憶中的味道(炒飯篇). 長大後經常懷念小時候的味道,也不知道媽媽施了什麼魔法,隨便用些簡單的食材和調料,就烹飪出種種美食因為炒飯真係有美味技巧,炒出黃金色澤與分明口感是非常重要的。

雖然黑椒味道好出,但本身雞蛋的味道非常鮮香,黑椒、牛舌、雞蛋等各種食材的味道相互融合。炒飯,最簡單樸實的美味,霧氣中帶著撲鼻的香,金燦燦的蛋裹著顆粒分明的米飯,入口卻是豐潤的層次感。

🍃另外趁佢半價叫多杯凍奶茶
凍奶茶及熱奶茶同樣好飲,兩者都做琴口感香滑順喉,加入一點糖份,微微茶甘中帶點甜,容易入口,晚上都想過一點奶茶癮呀。

食完鹹點又到食甜點嘅時候了,最後我心大心細食咗個小甜品就係...
🍃金粒西多配雪糕 $40
呢款金粒西多配雪糕賣相非常吸睛,又愛又恨!呢個金粒西多配雪糕 組合又好夾喎!煙靱彈牙嘅西多麵包甜甜的,包旁則有球香甜可口嘅凍冰冰香草雪糕,還有香甜嘅醬汁一齊食,一凍一暖,煙煙靱靱,感覺好豐富有Layer!不同材料加埋起到中和作用,感覺不會太膩。但係一個人食略嫌太多,二人分享就剛剛好!

總結,美食當前,你耐得住性子把「最喜歡的食物」留到最後再吃嗎?曾有心理學研究證實具有「延遲享樂」特質的人,在工作或健康上有更出色表現,能獲得更大心靈滿足。我就是能耐性子把「最喜歡的食物」留到最後再吃,好像是日晚餐,中菜過後有甜品做落幕要用時間去完成小菜晚餐然後就能夠慢慢享受美味甜品一步一步吃到最後。
  • 韭黃叉燒炒蛋
  • 凍奶茶
2021-05-31 320 views
近近地食個lunch鹹魚雞粒炒飯飯量多 鹹魚同雞粒份量啱啱好 食落唔會太鹹 黑松露炒蛋黑松露味超香 配炒蛋味道好夾 好適合用來送飯娃娃菜有飯有餸再加碟菜環境舒服 上菜快 而且價錢合理 平均一人$60左右
近近地食個lunch

娃娃菜
有飯有餸再加碟菜

環境舒服 上菜快 而且價錢合理 平均一人$60左右
2021-05-29 253 views
無飯主婦如我,見到金記冰室開得成行成市,今晚一於來試試。豆醬蒸黃花魚自從搬出來住後,都很少吃到蒸魚了,難得這間餐廳有蒸魚,一馬當先就點了。😁黃花魚肉質鮮甜,蒸得剛剛好👍🏼用豆醬蒸後,將鮮味帶出👍🏼我吃了一條,很滿足💕鐵板西冷牛扒配蒜蓉汁配意粉老公點的西冷牛扒要了八成熟。切開牛扒時,肉汁滿滿,蒜蓉汁另上,可慢慢將蒜蓉汁淋上牛扒上,很惹味❤️配菜有翠玉瓜、蘿蔔,新鮮又健康😊金銀蛋肉碎浸時蔬材料十分豐富,有蘑菇、娃娃菜、菜心、冬菇、皮蛋和咸蛋等等,配上白飯來吃,很滋味。必點✅
無飯主婦如我,見到金記冰室開得成行成市,今晚一於來試試。

豆醬蒸黃花魚

鐵板西冷牛扒配蒜蓉汁配意粉

配菜有翠玉瓜、蘿蔔,新鮮又健康😊

金銀蛋肉碎浸時蔬

2021-05-29 184 views
行遠小小,不用等位真好。餐廳光猛,地方都整㓗,感覺好好。懷舊黑牛,是冰底雪糕加可樂。朱古力雪糕好滑,有朱古力粒,加入罐裝可樂,夠氣又夠凍。第一次飲,又不會太甜,好味。韭黃蝦球炒滑蛋,勁多蝦,又爽又彈牙。新鮮菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉的汁,味道剛好,配了新鮮菠蘿,加哂分,而咕嚕肉都好好味,啖啖肉,有肉汁。無骨海南雞套餐,油飯不會太油,雞肉都滑身,配了黑醬油和薑蓉,更好味,還有花生,脆又香口。飯後糖水,綿滑蛋白杏仁茶,味道甜,而且好有杏仁香,蛋白滑滑的。
行遠小小,不用等位真好。
餐廳光猛,地方都整㓗,感覺好好。

懷舊黑牛,是冰底雪糕加可樂。

韭黃蝦球炒滑蛋,勁多蝦,又爽又彈牙。

2021-05-25
2021-05-18 250 views
今日收工好肚餓,想食得經濟又豐富,最後黎咗觀塘Two Harbour 呢間金記冰室。入到黎覺得環境企理舒服,揀咗張角落嘅卡位坐低。食物選擇好多餐湯係中式老火湯,幾厚身,足料又夠味,呢個質素喺一般茶餐廳實在少見。韭黃蝦球炒滑蛋大大粒蝦球,口感爽彈,蛋炒得好滑,好食新鮮菠蘿咕嚕肉啖啖肉,炸粉唔會太厚,酸酸甜甜好醒胃。客家沙薑雞係雞脾位,雞肉好滑,沙薑好香好好味惹味黑椒牛舌粒炒飯用牛舌炒飯比較少見,牛舌好香,有口感,炒飯叫咗少油,所以唔會太膩。桂花蘋果估唔到都幾好飲,有蘋果粒,有桂花糖嘅清甜,好夠味。雪山什果冰加咗雪糕球嘅什果冰,半溶嘅雪糕混和冰凍梳打,味道原來都幾得意。好豐富又美味嘅一餐

入到黎覺得環境企理舒服,揀咗張角落嘅卡位坐低。
食物選擇好多

韭黃蝦球炒滑蛋
大大粒蝦球,口感爽彈,蛋炒得好滑,好食

新鮮菠蘿咕嚕肉
啖啖肉,炸粉唔會太厚,酸酸甜甜好醒胃。

客家沙薑雞
係雞脾位,雞肉好滑,沙薑好香好好味

惹味黑椒牛舌粒炒飯

桂花蘋果
估唔到都幾好飲,有蘋果粒,有桂花糖嘅清甜,好夠味。

雪山什果冰

好豐富又美味嘅一餐
2021-05-17
Dinner
沒想到在九龍灣工商區有這樣高質素的茶餐廳。Set Lunch之一咖哩牛腩飯好味到不得了,有椰奶味的炆牛腩,加埋濃郁的羅宋湯,簡直有西餐廳的質素。另一茶餐廳常選是做沙爹牛肉公仔麵配炒蛋,這個都非常高質,色香味俱全。再來一個考功力的揚州炒飯,都絕不失望。平日很少在外追加油菜,既不化算又未必好味,但試完三道主菜已無需考慮的就order了「時令油菜」一碟。結果眾望所歸,下次會再有得留底。至於服務,明顯人手不夠,要搵一個侍應來招呼,就有點難道,不過餐廳選擇自己QRcode落單,其實都非常方便,而且很快亦已上菜。總結,值得推介俾在附近的返工朋友仔變飯堂

再來一個考功力的揚州炒飯,都絕不失望。

總結,值得推介俾在附近的返工朋友仔變飯堂
2021-05-01 177 views
觀塘海濱公園,我得閒呢就行下,幾舒服。 今次帶埋爸爸媽媽黎去海濱公園睇下人放狗,曬下太陽,唔洗成日屈係屋企。Hea 到黄昏時間,一出黎就見到間金記冰室,兩老就話食埋晚飯先返屋企。餐廳都幾多人,又多人叫外賣。呢隻用QR code 度單好方便,又準確。餐具又齊全。我地叫左XO 醬蝦球炒西蘭花、 韭黃叉燒炒滑蛋、咖哩牛腩飯同一份鐵板西冷牛扒。每碟份量都唔少,又唔貴,唔洗加一,好抵食。餐廳絕味不孤寒,啲蝦、叉燒、牛腩都好多。份西冷牛扒超大塊,大過手掌。幾碟野味道都好好,不得不提哩牛腩飯入面呢牛筋好腍,入口即溶。牛扒仲有得嗌幾成熟,口感適中。

2021-04-29 180 views
今日同媽咪行觀塘海濱散散步,行到甘上下又到晚飯時間,之後簡左金記冰室,環境寬闊,地方乾淨,而且卡位夠多,兩個人坐得舒服。🥢涼瓜炆牛肉涼瓜與牛肉味道很搭,不過味道偏濃,餸飯最夾。🥢清炒時蔬終於唔係常常既菜心/生菜,用既係菜心苗,非常淋甜,簡單一個炒菜已夠好味。🍴鐵板西冷牛扒薯菜蒜茸汁(5成熟汁另上)牛扒賣相一流,味道亦剛好,只係稍為有D地方有筋,配既薯菜亦用上辣鮮薯仔炸既薯條,令人一口接一口。🥢客家沙薑雞(例牌)沙薑的獨特香氣與雞肉係特別匹配,食而不膩。🥄綿滑蛋白杏仁茶白滑細緻、杏味清香,仲有蛋白滋味,又唔會太甜,推介之選。

🥢涼瓜炆牛肉
涼瓜與牛肉味道很搭,不過味道偏濃,餸飯最夾。

🥢清炒時蔬

🍴鐵板西冷牛扒薯菜蒜茸汁(5成熟汁另上)

🥢客家沙薑雞(例牌)
沙薑的獨特香氣與雞肉係特別匹配,食而不膩。

🥄綿滑蛋白杏仁茶
白滑細緻、杏味清香,仲有蛋白滋味,又唔會太甜,推介之選。
2021-04-19
2021-04-26 132 views
金記冰室 (Two Harbour Square) 網址: https://s.openrice.com/QrbS07zW4W0~u3FXeAw地址: 觀塘偉業街180號Two Harbour Square地下F&B 2號舖電話: 23383968=====================去睇花了5000萬起的噴水池,見識一下小白象工程睇完之後去食個tea, 路經呢間就行入去食用qr 落單炸雞脾加西多士半份,可選跟syrup or condensed milk雞脾炸起熱辣香脆,就一定好食架啦。西多比較油膩,白麵包吸曬炸油,唔夠清爽食一口己成口油原本是菠蘿油,但系統落到單到食完第一份菜餐,見好耐未上追單,店員先話賣曬,廚房無曬見到都要一早講啦,唔係要容人白等呀。轉左鹹牛肉蛋治,蛋係幾厚架,唯鹹牛肉好炒,但即做夠熱有分加。人均$35-$40食到tea 包飲品,算不錯了杯咖啡唔會飲,用平價即沖即溶粉沖,飲左兩口已要停
金記冰室 (Two Harbour Square)

網址:

電話: 23383968
=====================
去睇花了5000萬起的噴水池,見識一下小白象工程

睇完之後去食個tea, 路經呢間就行入去食

用qr 落單

雞脾炸起熱辣香脆,就一定好食架啦。

西多比較油膩,白麵包吸曬炸油,唔夠清爽食一口己成口油

人均$35-$40食到tea 包飲品,算不錯了

杯咖啡唔會飲,用平價即沖即溶粉沖,飲左兩口已要停
2021-03-22 251 views
今晚我和友人逛逛觀塘海濱,見到有間望落環境不錯的茶室,於是決定試試。主食方面,我選擇了鋸扒,所以點了鐵板西冷牛扒薯菜黑椒汁,配上五成熟的牛排,用鐵板的餘溫慢慢燜熟,不過過熟之餘,肉汁都會非常甜嫩。友人看見有招牌菜式,決定試試招牌鮮豬潤即食麵,湯底香濃之餘,配菜都好足,豬潤處理得好好,質量幾好。飲品方面,雪球系列幾特別,白雪公主和黑牛是新出產品,之前沒有見過,於是試完真係一直難忘。汽水可以自己慢慢加,飲落去解渴又新奇。甜品方面,金粒西多配雪糕,原本經油炸的西多會比較膩,但是配上雪糕,平衡口感之餘,更加能夠在粒粒西多上加上一層新滋味。
2021-03-20 1392 views
近日丫妹公司搬咗去觀塘工業區, 今日去接佢收工順便食埋晚餐, 係佢公司附近有間金記茶餐廳, 見價錢合理, 就同丫妹入去試吓。【銀芽肉絲炒麵】HK68麵餅呈圓柱體, 份量超多, 炸得香脆不油, 銀芽肉絲獻汁分開上, 唔會將炒麵整林, 銀芽爽口, 肉絲頗嫰, 個汁味道比較淡, 點少少淅醋食, 酸味味更開胃。【鐵板海陸空配薯菜黑椒汁】HK$88好豐富, 有豬扒、魚柳、雞全翼, 自選跟意粉或飯或薯菜, 再選配燒汁、蒜蓉汁或黑椒汁。豬扒質地有口感, 魚柳嫩滑, 雞翼炸得香口, 配以黑椒汁, 惹味!  跟餐湯、飲品, 中湯足料, 香滑奶茶夠香夠濃。【生炸雞髀】HK$25生炸雞髀外層炸得脆卜卜, 肉質嫩滑多汁, 仲好厚肉, 很滿足!【金粒西多配雪糕】HK$40粒粒西多士整得甘香鬆脆, 每粒都炸至金黃色, 入口外層香脆, 內層鬆軟, 一點都不油膩, 加上香甜糖漿, 一啖一粒相當滋味, 配上雲呢拿雪糕, 正!【白雪公主】HK$13原來係 雪碧加雪糕, 清新特飲。

【銀芽肉絲炒麵】HK68
銀芽肉絲炒麵

【鐵板海陸空配薯菜黑椒汁】HK$88
鐵板海陸空配薯菜黑椒汁

跟餐湯、飲品, 中湯足料, 香滑奶茶夠香夠濃。

【生炸雞髀】HK$25
生炸雞髀

【金粒西多配雪糕】HK$40
金粒西多配雪糕

【白雪公主】HK$13
原來係 雪碧加雪糕, 清新特飲。
$100 (Dinner)
生炸雞髀
金粒西多配雪糕
2021-03-20 180 views
成日見金記冰室 經過見到佢啲菠蘿包 蛋撻已經覺得佢好有傳統茶餐廳嘅風格 同時裝修都有啲懷舊feel一直都想試今日就黎食lunch 餐牌多選擇到揀唔到🙈真係要咩有咩焗飯 炒飯 米缐烏冬 經典常餐 多士 各式麵包都有🤩我個人就鍾意試特別野 所以叫咗個野菌雲耳魚柳泡飯 ($45)雖然等就等得耐咗啲 成10分鐘 不過見佢個樣唔錯 可能係製作需時湯底係忌廉蘑菇湯味 好香 同時又唔太濃或heavy而且可能因為佢係少鹽少糖餐廳 個湯唔會好鹹 味道啱啱好微微帶有黑胡椒味湯底同魚柳超級夾味🐟啲魚柳好大舊 勁足料 仲要有魚味 經過調味已經食唔出雪藏味 另外口感上都好唔錯 少少實實地 唔係一整就散開淋曬嗰隻 仲可以食到一片片魚柳😋白飯份量正常 可能因為浸起湯 感覺上覺得好似唔多咁啲飯已經超級入味 根本就係一個濕版嘅忌廉蘑菇白汁飯🍚只係啲飯本身比較硬身 所以唔會好似食粥咁 亦係佢好食嘅原因🍄除咗蘑菇仲有雲耳同其他款嘅菇 另成個飯食落更有質感 豐富啲冇咁齋-味道果然唔錯 有水準出面好多泡飯都整得唔好食 但係佢整得好味服務態度都幾好 唔會黑面或者好趕急嗰隻環境上 裝修起茶餐廳嚟講算靚 而且望落乾淨 光缐充足 個f
一直都想試

只係啲飯本身比較硬身 所以唔會好似食粥咁 亦係佢好食嘅原因
味道果然唔錯 有水準
出面好多泡飯都整得唔好食 但係佢整得好味
服務態度都幾好 唔會黑面或者好趕急嗰隻
環境上 裝修起茶餐廳嚟講算靚 而且望落乾淨 光缐充足 個feel幾好
唯一係啲位比較窄少少 同枱距離有啲太近
CP值高 如果常餐都係$50 有碗粉 有餐包 有2隻煎蛋 有飲品
我依個散叫就$45 飲品半價 我覺得以佢份量咁足料同品質黎講好抵食👍🏻
我估佢其他全部野都會好食 尤其啲炒粉麵飯 好多人叫 碟碟都好大 賣相相當吸引
野菌雲耳魚柳泡飯
2021-03-01 489 views
在家工作已經多天今天終於要上班了,所以急不及待去到找午餐的堂食。很久沒有吃本地茶餐廳,所以找來了金記冰室。其實一直都想試,但是沒有機會因為平時都很多人排隊,今天的隊伍不算很長,所以都等了5分鐘就可以入去。朋友介紹吃咖哩牛脷,於是我決定試試。侍應很快就將食物遞到我的台上,個人認為咖喱牛腩的外觀非常吸引,色香味俱全,而且份量非常多。咖哩有非常香濃椰奶味,不太辣,適合怕辣的人。而牛脷彈口惹味,又腍又多汁,真的不錯。另外點了一個羅宋湯,蕃茄和牛味很重 ,雜菜的味道香噴噴,熱辣辣的湯作開胃前茶也不錯。朋友的主菜點了叉燒炒蛋飯,炒蛋顏色未夠黃金, 但入口非常柔嫩細滑,叉燒香口 ,熱辣辣!叉燒的油分加入白飯中 ,再混合豉油 ,簡直是香港人的傳統口味!另外我們還點了蛋撻,蛋味濃郁, 批底口感鬆脆,而且新鮮出爐!! 熱辣辣!!