Restaurant: Kam Kee Cafe (Harbour Centre)
Info:

2024-11-13 216 views
又一日需要食個快lunch,呢日黎左金記快手食個頹飯🤣大概12:15到達,已經滿座,要攞籌,不過由於我只係一個人,所以等咗幾分鐘就有位。全個Menu有過百種嘢食揀,如果有選擇困難既人,應該有排揀🤪我呢日呢就冇咩胃口,所以揀左羅宋湯通粉、熟蛋、熱咖啡。食物上嚟係熱辣辣嘅,不過因為搭枱,張枱本身已經好細,再加塊板,實在係好迫好迫,令到本身打算食個快飯嘅我,食得更加快😹食物整體發揮合理,羅宋湯酸酸甜甜好開胃,同埋份量一啲都唔細,應該大部分人都食得飽!不過建議大家有個飯腳,唔使搭枱先去會開心啲🤭
又一日需要食個快lunch,呢日黎左金記快手食個頹飯🤣
我呢日呢就冇咩胃口,所以揀左羅宋湯通粉、熟蛋、熱咖啡。
2024-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2024-09-25 308 views
之前行完電腦展 筋疲力盡 近近哋 食個茶餐廳算~起碼响屋企附近食過幾次, 應該曬會大伏, 個心定啲嘛…叫咗個 2人晚餐, 叫番穩陣嘅 魚香茄子煲 同埋 椒鹽排骨, 相信 點都穩陣嘅~ 跟餐有 例湯, 油菜 同埋 飲品, ok 啦, 百幾蚊 望落好正路~ 食落其實都好正路嘅, 完全夠熱 全部都係熟嘅, 味道正路, 而且返去冇肚痛~果然 係行會展 行到超攰 唔想再兜嚟兜去 又諗又搵食咩好, 穩打穩扎, 唔錯嘅選擇黎~除咗之飲管有污跡之外, 一切還好的!侍應們 都好有禮貌~
之前行完電腦展
筋疲力盡 近近哋 食個茶餐廳算~

起碼响屋企附近食過幾次, 應該曬會大伏, 個心定啲嘛…

除咗之飲管有污跡之外, 一切還好的!
侍應們 都好有禮貌~
今年又吃 🇭🇰金記月餅啦~雙層熱狗巴士造型的月餅盒🚌,好有香港特色呀!! 月餅上下各放兩件,最特別的是😳車頭的店名會吸光,晚上時份會發出綠色夜光,好有趣呢~吃完月餅後,盒子可以用來裝紙巾,循環再用♻️!!【 花好月餅·雙式月餅 】包括兩個低糖雙黃白蓮蓉月餅 及 兩個金腿伍仁月餅,一次過滿足兩個願望。雙黃白蓮蓉以低糖方式製造,甜度不高。而我最愛的伍仁月餅,則鹹香十足,又有咬口,好吃耶~在網店或各分店現已發售,買兩盒再送$𝟏𝟓𝟎現金卷呀🔥!

在網店或各分店現已發售,買兩盒再送$𝟏𝟓𝟎現金卷呀🔥!
2024-07-21 445 views
位於灣仔會展遊客區,門口有個帶位疑似經理嘅恤衫侍應,態度差勁,當住食客面照話,香港旅遊業真係多謝晒你👎🏻星期五晚大約8點多,本人同朋友人數多,由一張大枱飛轉做兩張細枱飛分開食,叫到細枱號碼,恤衫侍應態度差話下次唔好再拎咁多張飛,但餐廳夜晚收10點,9點半就會熄晒全部冷氣,分枱食個位侍應都唔滿意?點餐後,恤衫侍應同其他員工執枱,係隔離當面大聲鬧,表示本人玩佢號碼飛??如果一人一張飛就係玩佢,分兩張飛都係玩佢???晚餐用餐時間得45分鐘,食咗20分鐘,恤衫侍應係身邊望錶話都差唔多啦,若然係咁趕收工,不如一早截數,唔好再比客人入,無需將自己不滿情緒發洩落食客身上👎🏻👎🏻唯一得收銀姐姐有禮貌,值得讚揚

唯一得收銀姐姐有禮貌,值得讚揚
Type of Meal
Dinner
2024-07-18 490 views
本人和朋友星期四下午兩時半到灣仔會展附近的金記分店光顧,當時下了兩個餐,一個餐已在十分鐘內到,而另一個餐就等了十五分鐘都未到,所以叫職員跟進一下,再等多十分鐘餐仲未上到,我再次問職員,當時職員回應我,「幫你取消咗去」,我當時唔明白,怕誤會,再次講追下個餐,佢即時話「耐咪取消咗去」,我當刻真係莫名其妙,我再講「我無話要取消」,他再講「唔等得就好等啦」,當時有好多客人都聽到,我再同他理論,我只叫佢幫手跟進下,無任何怪責,當時他很激動,還想向我們衝過來,另一個恤衫同事幫助捉住他,帶他到後門,但他還繼續駡「唔做你生意,走啦」,我不明白當一個顧客為何要受到這樣對代。
2024-06-15 608 views
這位的這間冰室,環境舒適明亮,座位設有卡位讓顧客坐得放鬆自在。雖然在繁忙時段需要等位,但職員的服務反應極為迅速。然而,餐廳在食物品質上仍有需要改善的地方。我點了碗炸醬撈麵,入口時發現醬料分量十分單薄,缺乏應有的濃郁感。而且湯頭也欠奉蔥花等配料,整體口感欠缺層次。更令人失望的是,麵底竟非採用傳統生麵,而且調味也過於生澀,難以品嚐。建議餐廳可以考慮調整醬料配方,加強口感,並重新審視麵條的選用,為食客帶來更佳的用餐體驗。

2024-06-15
  • 沒有
2024-06-13 361 views
去完家居展,走時經過會展地鐵站附近,到金記食個下午茶,店內多卡位,茶記黎講算坐得舒服鮮茄濃汁焗豬扒飯焗飯最緊要夠熱,豬扒有一大塊,汁有鮮茄肉星洲炒米米粉夠乾身爽口,配料並不算多,味道算唔錯家鄉鹹肉炒粉絲鹹肉餸飯一流普通茶記,勝在夠方便

鮮茄濃汁焗豬扒飯
焗飯最緊要夠熱,豬扒有一大塊,汁有鮮茄肉

星洲炒米
米粉夠乾身爽口,配料並不算多,味道算唔錯

家鄉鹹肉炒粉絲
鹹肉餸飯一流

普通茶記,勝在夠方便

星洲炒米
家鄉鹹肉炒粉絲
2024-05-03 390 views
好耐以前我都好鍾意食金記,今日入嚟食午餐睇文字叫咗呢個「滑蛋叉燒飯」,上到枱面見到芡汁叉燒飯,搵啲差少啲肉又梅又林。只能夠說而家人工、租金、食材都好貴,呢個食物質素可以同最大嗰兩間快餐店媲美。永冇下次。
$62 (Lunch)
  • 不知道
2024-04-01 576 views
金記本身擁有多間分店,但近期唔少金記茶餐廳分店相繼結業,今日試一試尚未結業的金記茶餐廳。去到茶餐廳,梗係要嗌一嗌常餐,當日就嗌咗呢個豬潤麵常餐,配炒蛋多士。豬膶麵份量唔多,豬膶細塊薄身唔好食,而且湯頭唔好飲,相比起以前食物嘅質素明顯差咗。而且豬潤麵上菜嘅時候湯汁灑滿碗邊,賣相亦都唔靚唔衛生。至於炒蛋多士,質素同普通快餐店相同,冇咩特別驚喜。最後跟餐仲有個熱檸茶,可惜嘅係熱檸茶遲遲未上,係食完所有食物口等多10分鐘先至有,令到整個用餐體驗都未如理想。希望餐廳之後會有所改善。

而且豬潤麵上菜嘅時候湯汁灑滿碗邊,賣相亦都唔靚唔衛生。

至於炒蛋多士,質素同普通快餐店相同,冇咩特別驚喜。

希望餐廳之後會有所改善。

2024-03-10 455 views
厚切午餐肉煎蛋飯。 份量大大碟。蛋可以選擇太陽蛋,煎蛋。 午餐肉有兩大塊,再加一條腸仔,飯上有少少豉油汁。 味道ok ,免費加熱飲。服務方面,因為9點半last order, 我地9點3先到,有少少趕收工感覺。總體來說,港式冰室。多選擇

總體來說,港式冰室。多選擇
厚切午餐肉煎蛋飯
2024-03-07
厚切午餐肉煎蛋飯
  • 午餐肉煎蛋飯
2024-02-10 359 views
===========================客家沙薑雞飯$84 包括中湯、熱飲1)雞選的雞較肥,脂肪仲多過啲肉沙薑調味味道夠濃,但汁偏鹹;其中一塊雞不太熟,見血水且肉不離骨2)湯中湯不過不失,有兩粒肉咁3)熱飲普通檸水,怕酸的人可選1片檸檬4)座位環境座位ok , 兩個人也可以坐卡位 , 較舒適但四週放滿雜物===========================總結:唔算太難食但呢個價錢連雞都未煮熟係有啲過份
===========================
客家沙薑雞飯$84 包括中湯、熱飲
1)雞

2)湯
中湯不過不失,有兩粒肉咁

3)熱飲
普通檸水,怕酸的人可選1片檸檬

4)座位環境
座位ok , 兩個人也可以坐卡位 , 較舒適
但四週放滿雜物

===========================
總結:唔算太難食但呢個價錢連雞都未煮熟係有啲過份
2024-02-08
2024-01-20 538 views
會展office,游客區,服務態度差到咁,野食遲遲未上,食完就已經俾職員提示用餐時間己過。香港飲食真係無得玩,服務差,態度差,環境差,金記多人食都做得唔好,唉,無得唔負評

2023-12-29 482 views
去完美食展又攰又餓,記得附近有間金記,之前食過lunch 質素唔差,剛岩去到好快有位,經apps點了以下食物:1. 二人套餐 - 四川重慶口水雞 + 新鮮菠蘿咕嚕肉配油菜、例湯、白飯及飲品:2個餸份量足秤幾大份,口水雞肉質滑嫩,真新鮮菠蘿加上咕嚕肉大塊又夠脆,一食就知係即叫即製,口感好唔同,仲有碟油菜送,2人餐4個人絕對夠食。2. 川味回鍋肉炒烏冬:夠鑊氣、炒得好靚、夠乾唔濕,冇想像中咁辣,正....服務態度還好,上菜速度快,留意晚餐有限定時間用餐,讚讚讚!!!

2023-12-24
$72 (Dinner)
2023-09-17 1120 views
【灣仔區】【金記冰室】同大家提過我有時要喺會展嗰邊幫手做嘢,冇時間食飯,好多時都係求其買便利店啲麵包、蛋糕就算。不過有時都仲有半個鐘至一個鐘食飯,去之前講過嘅 Triple O's 就多數都滿座,行遠少少去海港中心地下呢間茶記就好啲。今次同一個朋友去,佢話佢畀錢所以我就由佢揀,先揀到呢間。茶記好吖,選擇多,乜都有得食,價錢上又豐儉由人。不過我嗰日由於唔太夠瞓,加上係人哋畀錢,所以我都唔打算叫到太多嘢咁,都係一人一個午餐咁就算。我叫咗個 $76 嘅「白汁粟米焗牛舌意粉」,雖然我當刻冇咩胃口,但係都居然覺得佢幾好食。白汁芝士味濃,牛脷亦都又腍又香,唔錯。用 QR Code 落單令我夠膽叫「熱奶水」做飲品,不過飲落偏淡,可能水吧都好少整呢款。朋友食 $68 嘅「蔥油雞扒腸仔飯」加底,勁呀,果然係後生仔,極速啪晒個飯。飲品方面佢加 $3 飲「凍檸茶少甜」,不過件事太急,其實都唔知佢係咪好肚餓先食咁快,我估應該質素都唔差嘅。埋單 $147,只能講多謝晒。。。(地址:灣仔港灣道25號海港中心地下G4-G5號舖)

(地址:灣仔港灣道25號海港中心地下G4-G5號舖)

2023-08-30 692 views
今天我去了金記茶餐廳,被他們多種多樣的選擇和實惠的價格所吸引。這家茶餐廳提供了豐富的菜單,讓我有機會品嚐到各種不同的美食。我選擇了一份經典的香脆炸雞配沙律,外酥內嫩的炸雞🍗讓我感受到了滿足。不僅如此,茶餐廳的價格也非常抵食。儘管提供了如此多種類的菜單選擇,價格卻相對經濟實惠,讓我可以在不花費太多的情況下享受美味的食物。今天的用餐體驗在我心中留下了美好的印象。一定會再去幫襯多一次食多次雞髀沙律餐。

2023-08-18
Type of Meal