2019-10-01 2869 views
跟路牌去停車場,去到空地跟住就比個地盤工人係好遠嘅地盤跑過嚟叫我地即刻走,問佢係唔係職員邊到係車場,佢淨係好惡叫人走到底係路牌唔清晰令到我地去錯地方,定係點?因為見到隔離有草地,又有一家大細係到玩

2019-05-04 2548 views
多年前,大兒子學校舉辦親子旅行,第一次到錦田鄉村俱樂部來燒烤。那時建築簡陋,下起雨來,狼狽不堪,到二兒子時,也來這裏旅行,環境大有改進。近年,環境越來越好,不但洗手間夠多,而且乾淨,不用排隊,燒烤場有一個很大的上蓋,不怕日曬雨淋,且四周都有洗手盆洗手,由於不用預訂,隨時去隨時燒,很方便。如果駕車去就更方便,免費泊車。近兩年,一家人常常到這裏來玩,因為兒子都很愛這裏的一塊大草地和百玩不厭的碰碰車。這裏的工作人員態度也越來越好,前幾年看見工作人員和一名旅客吵架,近年來看見工作人員態度都很友善。有一次我買了一杯爆谷給兩個兒子吃,兩隻小手不停伸進杯子裏,工作人員看見了又多給他們一些爆谷,令兩兄弟很驚喜。4月27日下午掛起了黃雨,整天俱樂部人不多,上午還沒下雨時,我們都玩得很開心,兄弟去跳彈床,工作人員見人不多,原本三十元跳十五分鐘的,卻給兄弟倆跳了三十分鐘,即使後來下大雨了,但在極大的遮雨蓬下,對我們的燒烤和小朋友的玩耍沒有多大影響。一如既往,大家開開心心的玩了一天。
Other Info. : 大家記住,星期一至五不收散客,只接受團體預訂,星期六、日和公眾假期就隨時去都得,任燒四小時,地方很大,不怕無位 。
2019-04-27
2018-03-13 2934 views
參加學校親子旅行來錦田鄉村俱樂部一天遊.學校揀左bbq, 現場見任食4個鐘大人138/位包一罐汽水我地跟團就任食3個鐘包支水😂😂呢d天氣bbq都唔錯既,我諗個個都加買網同鉗set($50)方便燒野食方面,分2個盆拎野食,一個丸類,一個肉.其實唔係好明為咩甘堅持要分🤔面包,粟米,南瓜,番薯自己拎同包(提供牛油,蒜蓉,錫紙)丸都係平常見個d牛扒:醃得好鹹豬扒:偏鹹,但比牛好雞亦:得一種味,味道ok,加埋蜜糖唔錯咖哩魷魚:一份有3大隻,有驚喜,好好味環境有大草地比小朋友放電,其實真係唔錯.有士多啤梨園,可惜好細粒,無去採,下次有機會自己再來下
參加學校親子旅行來錦田鄉村俱樂部一天遊.
學校揀左bbq, 現場見任食4個鐘
大人138/位包一罐汽水
我地跟團就任食3個鐘包支水😂😂

呢d天氣bbq都唔錯既,
我諗個個都加買網同鉗set($50)方便燒

野食方面,分2個盆拎野食,一個丸類,一個肉.
其實唔係好明為咩甘堅持要分🤔
面包,粟米,南瓜,番薯自己拎同包(提供牛油,蒜蓉,錫紙)
丸都係平常見個d
牛扒:醃得好鹹
豬扒:偏鹹,但比牛好
雞亦:得一種味,味道ok,加埋蜜糖唔錯
咖哩魷魚:一份有3大隻,有驚喜,好好味

環境有大草地比小朋友放電,
其實真係唔錯.
有士多啤梨園,可惜好細粒,
無去採,下次有機會自己再來下
2018-03-09 1850 views
捉緊當造季節的尾巴 新年後去左摘士多啤梨 價錢統一左 法國韓國日本品種都變晒$120 本身諗住摘日本品種 但見到已經所剩無幾 一係勁細粒🤔 見到有淡雪品種 又係無乜同勁細粒 得法國品種最多最紅最大粒 所以不經不覺都摘左法國品種居多 摘完可以即洗黎食 紅就紅不過唔甜 有啲失望 我諗下次一月去可能會好少少!🤔沿途行見個俱樂部仲有其他設施玩 有得睇巨兔睇羊 bbq 撈金魚 摘菜 撞撞車 咩都有 都見好多家庭黎 其實有個咁大地方咁多野玩都幾好 適合親子活動👨‍👩‍👧‍👦
2018-01-22 1654 views
一家五口家庭樂!1月是摘士多啤梨🍓的好時候~所以就想起過俱樂部!上次去已是3年前😯因為這裡交通的確不方便...先說說士多啤梨🍓法國品種: $100磅韓國及日本品種: $120磅我們選了法國品種!摘時很香甜, 可惜吃下沒甚麼味道😂摘士多啤梨後, 我們去了BBQ!😋任吃+1罐飲品!!肉類有香腸, 肉丸, 全翼, 雞中翼, 豬扒, 牛排, 叉燒粒, 魷魚蔬菜有粟米, 蕃薯, 南瓜, 矮瓜還有麵包!可惜是太重味...!😌😌如果可以淡味d更好...評分: 5⭐最好食物: ⭐⭐環境: ⭐⭐⭐價錢: ⭐⭐⭐服務: ⭐⭐⭐
一家五口家庭樂!

1月是摘士多啤梨🍓的好時候~
所以就想起過俱樂部!
上次去已是3年前😯因為這裡交通的確不方便...

先說說士多啤梨🍓
法國品種: $100磅
韓國及日本品種: $120磅

我們選了法國品種!

摘時很香甜, 可惜吃下沒甚麼味道😂

摘士多啤梨後, 我們去了BBQ!😋

任吃+1罐飲品!!
蔬菜有粟米, 蕃薯, 南瓜, 矮瓜
還有麵包!

可惜是太重味...!😌😌
如果可以淡味d更好...

評分: 5⭐最好
食物: ⭐⭐
環境: ⭐⭐⭐
價錢: ⭐⭐⭐
服務: ⭐⭐⭐
Lunch
2017-03-16 2252 views
3月某日, 一行 50 人, 有大有細, Book 左場先付 $500 訂。大草地, 有小動物餵食 (自費), 都好適合一家大細的。至於食物方面, 雞中翼, 魚蛋 我覺得係 OK 既。至於 BBQ 必備既腸仔就完全無味 !!!價錢方面都唔算貴。⭐⭐⭐《不過》~~ 可能人數太多, 當我去比錢個陣又無為意 50人既錢點計, 最後我跟張收據比錢, 點之。。。張收據未扣 $500 訂, 今日打返去問啦。佢話當日點清數, 無收多唉~!只怪自己無計清數。做事太急!咁個 $500?咪要自己賠囉! 可以點, 買個教訓。😭⭐⭐⭐ 各位~~~ 一定要點清啲錢先走呀!就算比佢吹你, 比後面既人望實你, 都要點清楚先走。走左就無架喇!!😯因為重點, 所以要有三粒 ⭐⭐⭐。

因為重點, 所以要有三粒 ⭐⭐⭐。
2016-05-21 2889 views
今日成班朋一齊去錦田燒野食 無諗過依到會咁多蚊 食物咁唔新鮮午餐去到都係得我地一枱客比完錢先間左個爐開始燒野食師傅起爐好快手 大家都去力左野食準備燒喇但現場真係好多烏蠅... D野食放係到就即刻有野飛落去一開始吉左最簡單魚蛋同腸仔去燒好快燒熟左 但無諗過食個時 魚蛋既味怪怪的仲有燒烤場提供既蜜糖太稀用左好似無用咁其次d扒 唔知係咪完全無醃過 一d味都無所以 去燒野食前 唔好抱咁大期望
午餐去到都係得我地一枱客

用左好似無用咁
其次d扒 唔知係咪完全無醃過 一d味都無

所以 去燒野食前 唔好抱咁大期望
2016-05-21
$118 (Lunch)
2012-04-06 4436 views
老客尸,一行十幾人,到達了便到前台買燒烤券.未到中午12時,全場空席,只得三數枱客人在燒烤,員工說不可擇枱,我們要我和其他枱客迫在一起....??枱排得密密的,完全沒走動空間.....(燒烤,起碼能圍着圓枱走一圈,若不能,燒好的食物怎樣處理?火熱的燒烤叉怎樣處理?圓枱雙行排列,並列的已是另一枱,換句話說,每人用半張枱.....況且,都不多人,為何要方便自己,辛苦客人呢.....燒烤迫成咁.....唉.....單邊一排枱,員工稱留給有狗的,我們說:''加寵物錢坐單邊吧..."員工說"要見「狗」才行!"(成行十多張單邊枱,只得第一張有客....不明白....)女員工說"你們大可退錢!"我們說:''你咁講嘢嘅?''女員工說"退錢後,你們在場邊等,排到想要的枱,再即刻比過錢....."前台買票大嬸" 燒又係咁開心,唔燒我一樣咁開心!"男員工說"你地討論D枱迫同小朋友冇位走,唔該細細聲同走出出面討論,唔好係度講!" 大叔! 講都唔得??當然,我們一肚氣退錢徹退,這個燒烤老地方,從此打入冷宮!懷念以前''豪氣姐姐''的熱情招待、帶寵物不收費、帶食物不收費、以前老闆辦燒烤樂園的誠意......( 我

枱排得密密的,完全沒走動空間.....

不明白....)

"

前台買票大嬸" 燒又係咁開心,唔燒我一樣咁開心!"

男員工說"你地討論D枱迫同小朋友冇位走,唔該細細聲
同走出出面討論,唔好係度講!"
大叔! 講都唔得??

當然,我們一肚氣退錢徹退,這個燒烤老地方,從此打入冷宮!

懷念以前''豪氣姐姐''的熱情招待、帶寵物不收費、帶食物不收費、以前老闆辦燒烤樂園的誠意......( 我們一致覺得,作風全改變,可能是換了老闆..
)今天所見,客人已比以前少了很多很多....

不會再去,太氣頂了!
劣!
2012-04-06
Lunch
2011-06-17 3651 views
是日教會大旅行, 其中一站是這裡. 一來到, 已聽到店員講凍豆腐花快賣光, 見如此情況, 馬上先買一碗.豆腐花 $8: 3分, 雪得不夠凍, 無豆香, 不滑, 越食越唔對路, 不過天氣熱, 也能勉強食完. 不過就真的不值得一試.來到這裡, 還是四圍走走好過.

來到這裡, 還是四圍走走好過.
$8 (Tea)
2011-06-08 2681 views
五月二十一日 (星期六)是日相豹多位同事去BBQ六月說她朋友試過這裡,食物不錯而且環境優美先到錦上路港鐵站,再轉的士到這裡入口見到了龜池,之後又到了田園去採摘蕃茄很久沒有這樣的郊外活動了小朋友又可以捉魚仔和玩車仔活動多元化除了這些外,還可以租麻雀檯打牌呢採用自助形式,$98可以燒五個小時,應足夠有餘至於食物方面,有各式扒類,粟米,茄子,多春魚,义燒,多種腸,丸等等當中最美味的是义燒和雞扒食物質素一般,服務質素更不用抱任何期望但如果是當作親子活動,都不失為一個好選擇呢
五月二十一日 (星期六)

是日相豹多位同事去BBQ
六月說她朋友試過這裡,食物不錯而且環境優美
先到錦上路港鐵站,再轉的士到這裡
入口見到了龜池,之後又到了田園去採摘蕃茄
很久沒有這樣的郊外活動了
小朋友又可以捉魚仔和玩車仔

活動多元化
除了這些外,還可以租麻雀檯打牌呢

採用自助形式,$98可以燒五個小時,應足夠有餘
當中最美味的是义燒和雞扒

食物質素一般,服務質素更不用抱任何期望
但如果是當作親子活動,都不失為一個好選擇呢

2011-05-21
$98 (Dinner)
2011-03-14 2196 views
一同二十人 (包括五位小朋友/BB),唸住同小朋友去郊外玩下,之前上網睇晒資料地圖我地揸車 地點唔難搵 但入村後係單程路 有時要等~星期日下午二點左右到達!! 第一個停車場滿左 第二個停車場最入有好多草地既車位停車場 好近bbq場 附近有大草地 可以小朋友玩首先在草地 同小朋友玩了一陣之後唸住三點開始燒烤 去counter俾錢啦!!counter 負責bbq 賣飲品 租麻雀 賣面 煲仔飯 又無指示排隊位置所以都幾混亂 排左幾分鐘先入到柜面咁我地十五人 佢俾三個爐我地 $98一位 四小時 包開爐 任食 一罐飲品俾錢後佢俾一張紙 寫住一個號數 人數 時間之後有職員帶我地去到中間一排既中間個bbq爐開始奇怪啦 我地一早將所有東西放左係最遠 最開既爐個職員就話唔可以選擇bbq爐位置 一定要順佢地號碼既安排bbq爐 本身唔大 五個大人都幾逼加上因為我地有小朋友 同 bb仔 所以唔想係中間位置 怕空氣唔流通 小朋友會好辛苦 同埋檯與檯之間係無空位所以會好逼!!強烈要求下 開爐既職員都話唔可以選舉位置 只可以退錢咁決定退錢啦!! 退錢時 柜台既職員禮物已經唔好之後俾我偷聽到有另外幾個人 細細聲
我地揸車 地點唔難搵 但入村後係單程路 有時要等~

停車場 好近bbq場 附近有大草地 可以小朋友玩

首先在草地 同小朋友玩了一陣
之後唸住三點開始燒烤 去counter俾錢啦!!

所以都幾混亂 排左幾分鐘先入到柜面
怕空氣唔流通 小朋友會好辛苦 同埋檯與檯之間係無空位
所以會好逼!!

強烈要求下 開爐既職員都話唔可以選舉位置 只可以退錢
咁決定退錢啦!! 退錢時 柜台既職員禮物已經唔好
之後俾我偷聽到有另外幾個人 細細聲同另一個女職員話佢地有小朋友 想係佢地選擇左既爐bbq
女職員回答 "淨係你地先有 唔好俾其他人知 如果有人問 話你地係三個月前book既"
咁幾個人走左 我再問可唔可以俾我地選擇bbq爐
但佢話唔得喎 咁就火都黎

我同另一個男職員理論
理論完一陣 個男職員話佢地都唔燒!!

咁我地亦決定去元朗西燒烤場!! 唔再受佢地既氣

總結: 免費入去 有大草地俾小朋友玩 都幾好
但燒烤就唔好 職員既頑固 無禮 不守規則
2011-03-13
Other
2010-03-22 1888 views
一同十人出發,由香港島地鐵到錦上路站大約要個多小時(一程車到都算方便),到了錦上路站再坐的士大約二十蚊到俱樂部正門,步行十分鐘即到BBQ燒烤場,由於任食不是無限時間(四小時限制),所以我們到處行下,有麻雀打,玩射箭同摘士多啤梨‧有山有水環境都算幾好(但好多蚊)。玩了個多小時我地4點開始燒烤,去到收錢$88蚊一位包一罐飲品(邊夠飲!明坤你買野飲,野飲都唔平$8罐可快樂,$10支雪梨茶。),我覺得唔係咁底,羅野食時最好笑,十足打仗咁要配給食物,比兩個盤你去輸野食(好彩無人唔駛排隊ORZ),羅野食時個服務員(大嬸)又話你食唔晒唔比咁多你(明明十個人第一ROUND羅請見上圖,一人兩件乜叉叉燒都燒晒喇.\/.),佢話要等我地食晒個盤上面果D野先可以再去羅野食(明明比左錢,唔係想食乜就食乜既咩比朋友叉左我兩隻雞全亦,咁我米要食雞中!!!不會吧,點知事實的確係咁樣),出去羅野食服務員(大嬸)又依依鵝鵝叫你食埋其他先啦,唔好浪費食物(我想食雞全者亦,點解要我食豬扒喎!我唔要豬扒!唔要叉燒啊!我要食雞全亦!)。好無癮啊,完全覺得無自由咁。講返食物味道,我只可以講係正常無乜特別好同唔好食(四十五分鐘之後我

講返食物味道,我只可以講係正常無乜特別好同唔好食(四十五分鐘之後我終於得朋友食叉晒D叉燒了
,我可是再殺出去輪雞全亦
,但世估唔到燒雞全亦時佢係咁出血
唔知係我吉損左隻急凍雞呢?有點恐怖),BBQ過程都係乜特別,場地洗手設施都好足夠,廁所亦合格。4小時後炭剛好用完(果然又在服務員大嬸的計算之中)。

當晚成個場好大有百幾個爐,但不到八個爐開左(8/1XX),其實都估到(如果佢真係得既話又點只咁少人呢?最衰話黎果個朋友呢!下次請佢食明將紅豆壽司
)。

唯一可以讚既只係個環境清優對燒野食無要求的人亦可以去試埋燒野食,如何唔係建議入去吸引下新鮮空氣算。

希望明天和霍進食LUNCH唔會出事啦! God bless me!
服務員大嬸話食完先比羅(但我地十個人食-_-)
提供炭得兩包要就住加,用完又唔知要唔要加錢!好彩佢計左係岩岩好的!無多無少!
無咩人
2010-03-20
$120 (Dinner)
無咩人
  • 無美食
2010-03-08 1418 views
今次係第二次來,兩次都係跟旅行團。第一次係燒烤,幾十蚊算係多野食,環境夠大,樓底高,點大火燒都唔驚大煙侷親自己。附近有衛生間同洗手設備,如果人多,女士就要花時間排隊。當日仲落傾盤大雨;不過,好在個場係鐵皮屋頂,幾大雨都唔怕。呢次就同屋企人,無幫襯燒烤場,只係參觀動物場入面既兔仔、小羊、大唐虱,仲有親手採擇士多啤梨。士多啤梨以每磅$60計,多少隨意;當然,要唔晒就唔好亂擇喇...士多啤梨要食先至好洗,否則好易爛。士多啤梨園好大,好多人採擇,自己好晏入來都擇咗$70...試過味道有啲甜唔算差。場內亦有釣魚、騎馬車、單車、倒沙樽、彩畫、珠串等家庭樂玩意。臨走時食山水豆腐花$7/個,自己奉3碗埋檯已經覺得唔對路,豆腐花邊有一嚿嚿上碗架!..正常食豆腐花係要用片殼,將豆腐花片成薄片上碗,混和花奶或糖水先食到佢既嫩滑。一啖擺落口,哇...邊係香港人食架...無豆味不特止,仲粗嚡到無朋友,屋企人要猛落紅糖先食得落...

田內採擇士多啤梨
田內採擇士多啤梨
元朗鄉村俱樂部小食部
元朗鄉村俱樂部金魚場
元朗鄉村俱樂部山水豆腐花
元朗鄉村俱樂部山水豆腐花
2010-02-28
$33 (Other)
元朗鄉村俱樂部金魚場
(Non-member)
2008-09-28 1109 views
今日同朋友一起四人同狗狗去寵物樂園游水,難得天朗氣清又一d都吾熱, 所以決定搵個地方bbq...平反一:行吾到十分鍾到呢到, 一行到入前門,已經大叫好靓,左面有個湖,而且四周都係花花草草,雖然不至於鳥語花香,但有草有水,對於住係石屎森林的我真係已經好滿足..平反二:今日可能大家都以為天氣熱, 黎bbq的人吾多, 我地就發達!!!一般bbqsites, 如「屯門小林」就算三四十度都人山人海,吾熱死都煙死,呢度地方大,有景有風有日落(同西斜)...平反三野食吾算係極品,不過幾十蚊,你期望d咩?好過其他標榜任食的site,每次拎食物都黑起塊面,呢度d staff都會建議下你食d咩落d咩,又nice...叫你食完先再拎絕對make sense,只係希望大家都吾浪費食物...平反四:我都有睇d動物...d羊同兔仔絕對吾係sellingpoint,不過可能本人見過大陸的驚嚇動物園,佢地對動物都係甘,起碼你去漁農處都無野可以投訴...另外,呢度的士多啤利園,wargame等,已荒廢...奉勸大家無期望無失望....經常到寵物樂園的狗朋友, 去呢度bbq啦! 專登黎太吾方便,係附近過黎一流!!!

平反三

$78 (Dinner)
  • 一般bbq食品
  • 不過味道ok
  • 而且準備大量garlic
  • butter等供調味
  • 煮普遍菜蔬
  • 會建議你落煙肉
  • 一流!!
2008-01-31 1134 views
上周日,我和老公參加了一年一度的理大研究生會所舉辦的一個名為薰衣草+燒烤一天團。當日下午天氣冷得很,一到達錦田鄉村俱樂部後,便來一碗山水豆腐花暖胃,我問老公如何分辦山水或普通的豆腐花呢?他答得很妙,他說:「食到你呵果D咪叫山水豆腐花囉!」我不懂如何分辨,只覺得豆腐雖然香滑但豆味不太濃郁。吃過豆腐花後便依從大會為我們所編排的燒烤位置,當我們到達燒烤位置時,隊員們一早己經用盤子盛載著燒烤的食物,都是一些''大路野"如蒜蓉豬扒、雞翼、粟米、茄子、麵包、腸仔、芝士腸、紅腸、咖哩魷魚、多春魚、獅子狗卷及幾款例牌丸子",調味方面有大量的蒜蓉及牛油任添加,但不覺有馬鈴薯,金菇、冬菇之類,很難說好不好吃,因為火喉全都掌握在自己手上,食物質素還是可以的。平時甚少燒烤,所以當自已難己掌握火喉時,有些食物弄得過火了。可能自已來來去去一直都徘徊在燒烤的位置範圍內。只見有兒童樂園、有機農場、兔仔樂園及燒烤場近有個狗場讓各狗主暫時罷放他們心愛的動物。至於那些甚麼籃球場、釣魚塘、排球、羽毛球、小型網球、荷花池、綠洲茶坐、苗圃工作坊、射箭場、養蜂場、戰爭遊戲場地、單車徑、麻雀、卡啦OK、野外射箭場全都無閒去,也不曾在
可能自已來來去去一直都徘徊在燒烤的位置範圍內。只見有兒童樂園、有機農場、兔仔樂園及燒烤場近有個狗場讓各狗主暫時罷放他們心愛的動物。至於那些甚麼籃球場、釣魚塘、排球、羽毛球、小型網球、荷花池、綠洲茶坐、苗圃工作坊、射箭場、養蜂場、戰爭遊戲場地、單車徑、麻雀、卡啦OK、野外射箭場全都無閒去,也不曾在我的視線範圍出現過。
錦田鄉村俱樂部三宗罪:
第一宗罪:此處燒烤最不方便的就是他們沒有膠刀供應,吃起豬扒來甚為不便,難到要用手分開嗎?那是很不維生啊!
第二宗罪:當我用膠叉分開那塊肉,膠叉即斷(請看上圖),食物工具也的確很差勁。
第三宗罪:雖說是任食自助餐,但不是你拿起一隻空的紙碟或錫紙出去拿取食物他們便給你的(粟米,茄子、麵包除外)當你問他們取食物時,他們會示意你必須拿一個銀色的大盤子才能拿取他們所供應的食物,只要有些食物放在盤子內,他們是不會給你遞上食物的。問題是我們連那位姓甚名誰的早到隊友也不知,他在你到達前早我們一步用那盤子拿取盛得滿滿的食物,就這樣,十多人局著要吃他所偏好的食物,只要不吃清,便妄想出去拿他們放在雪櫃內的食物,那算是任食嗎?結果是當燒烤結束後,盤子還是未吃清,我和老公想吃的食物還是未吃到。
還有的是隊友們慣性地用手拿食物,真難已有胃口吃下那盤子的食物呢!所以當燒烤完畢,我還是覺得未飽肚,這是我一生人第一次吃一個未令我飽肚的自助餐呢!老實說,雖然有些微言,但還是亨受當日熱閙的氣氛。
隨著燒烤完畢後,跟著的娛興節目便是在燒烤旁的草地放孔明燈。大家分開三組,每組約四五十人在三盞孔明燈上寫上今年的願望A 然後分開三次放上天空。當孔明燈放上天空時,團友們有的拍照的拍照,攝錄的攝錄,最後第三組見他們的孔明燈摽得越來越高,高得繩子斷開了,他們那組人無不興奮。前人說升得越高,寫下的願望便容易實現,直到肉眼看不見眾人才願意離去。
雖然當晚元朗氣溫10度以下,但由於人多,自己穿的預寒衣物亦多所以雖然凍,但不至於凍得整個人僵硬。那天倒覺得過了一個不一樣的寒冬日。這是我的第一次在如此低的氣溫下BBQ。
燒烤
放孔明燈