2025-02-17 0 views
藏在保齡球館內嘅燒臘鋪,睇咗某位KOL嘅推薦而嚟,真係好失望嘅一餐!本來奔住燒鵝而來,燒鵝上到嚟已經好明顯凍咗,中午店內冇乜人,唔知咩原因,好油膩,啲皮一啲都唔酥脆
2025-02-14 0 views
 甘棠燒鵝喺保齡球場入上一樓,曾經有段時間成日食,最近食返味道已大不如前, 琵琶鵝都叫係招牌菜,不過最近呢次食感覺燒得太過幹身,油雞肉質略鞋,雞皮太肥,小炒正常水準但已經無咗特色,唔通香港飲食業真係越來越行下坡
2025-02-14 0 views
朋友係南華會會員,約埋一齊食甘棠,可能之前期望值太高,所以對佢嘅燒鵝同甘一刀叉燒都有啲失望,燒鵝無咩肉,咬落柴柴地,絕對稱不上肥美,叉燒都偏瘦,燶邊有焦香但整體都係太干身,其他小菜都同例湯就係正常水平冇乜特別之處,其實燒鵝香港好味都唔少,甘字頭又真係唔會特別好味。
2025-02-13 0 views
餐廳餐牌唔多款式揀,燒鵝個皮完全唔脆,肉有少少柴,只可以話係好食過街市燒味舖少少㗎咋,燒腩仔啲皮更加已經係冧晒,食落成口肥油感覺,份量唔算多,以佢嘅價錢份量同味道計,真係唔會再食第二次
2025-02-13 0 views
 燒鵝名過其實,肉柴皮老,搭朋友專程過嚟食,主要都係因為佢之前在社交媒體上多人提及,吹噓佢嘅班底點勁點勁。但事實上真係一般般,味道偏濃,食完返屋企口渴到不得了,飲咗三杯水都吾得掂 !服務態度都一般,對客可有可無,真心建議可以PASS~~
2025-02-12 0 views
朋友回港度假,想陪佢尋找香港酒家舊味道,食完變咗大家嘅中年陰影,燒鵝涷且多骨、叉燒要啲牙力先咬到、煙薰鵝併薰鵝蛋係唯一好味嘅餸,桶子油雞脾撈面就味道太淡⋯⋯侍應態度有禮都補唔到食物質素,真心勸退
燒鵝作為招牌菜,賣相就真係冇得傾一流,但係入口之後肉質偏韌,好難咀嚼,明顯缺乏火候掌控。更加令人失望嘅係啲鵝肉幾乎唔入味,就算陪埋啲醬汁嚟食都係唔多好食。醬汁成分入面應該有花生醬,呢個口味同傳統燒鵝醬料風格不符,可能大部分人都係先入為主覺得燒鵝就應該搭配梅子醬汁
2024-11-23 1491 views
環境:就係南華會個保齡球館隔離,有啲吵,一邊食嘢一邊聽住出邊啲碌ling聲衛生:基本都合格,唔會話肉眼可見有邋遢嘅污漬食物:燒鵝賣相可以,但係鵝肉韌咗些少,唔係好入味,醬汁應該有花生醬,好彩個人對花生唔過敏
衛生:基本都合格,唔會話肉眼可見有邋遢嘅污漬
2024-11-18 2256 views
燒鵝過得去,價錢唔平,但係冇想像中話特別咁好食,因為嚟得比較晏,所以剩下可以選擇嘅部位唔多,有機會會嚟試多次!白切雞就霖得滯,唔係好夠火候,應該就係冰鮮雞嚟!皮蛋都OK,幾開胃!
2024-10-29 4432 views
甘棠燒鵝老闆是已故鏞記酒家第二代掌舵人甘健成的堂弟甘焯霖,他請來前鏞記燒味主廚棠哥出山,主打傳統燒味。2019年在南華會1樓保齡球場旁營業。是夜掹衫尾有得食,菜單如下甘一刀叉燒鹵水生腸鹵水墨魚涼拌海蜇脆皮乳豬一隻仙鶴神針秘製燻鵝一隻拼燻雞蛋陳皮蒜子蒸班腩豆腐底甘棠小炒王金銀蛋莧菜肉絲炒麵甘一刀,是選每一件豬肉的分佈,前端肥肉,然後半肥肉,最後是全瘦。甘一刀是切了肥肉和半肥肉,烤得發焦,再一大塊一大塊斬出來,這部份的肉有限,要吃這道甘一刀,得預訂。甘一刀叉燒鹵水生腸鹵水墨魚涼拌海蜇脆皮乳豬一隻仙鶴神針秘製燻鵝一隻拼燻雞蛋陳皮蒜子蒸班腩豆腐底甘棠小炒王金銀蛋莧菜肉絲炒麵燒鵝例牌

是夜掹衫尾有得食,菜單如下

甘一刀叉燒

金銀蛋莧菜

肉絲炒麵

燒鵝例牌

2024-10-29 3978 views
環境:整體都算OK,冷氣夠力,地面乾淨,比起一般茶餐廳好啲食物:叉燒好味,肥瘦相間,肉質豐盈,燒鵝就係真係有啲普通,作為招牌反而冇叉燒好食,建議改名做甘棠叉燒好過服務:都唔會太差,基本都跟到足
環境:整體都算OK,冷氣夠力,地面乾淨,比起一般茶餐廳好啲
服務:都唔會太差,基本都跟到足
2024-10-16 3304 views
趁住去大球場睇波,特登幫襯呢間出名燒鵝專門店試吓點好味,打開餐牌,發覺價錢天花板,一碟清炒時蔬都要$138碟,1/4隻燒鵝下庒收220。於是2人不如叫2碟叉燒、燒鵝雙拼飯試吓算數,見例湯$18 一碗,就問夥計今晚例湯是甚麽,回覆是西洋菜煲牛鞦魚,於是叫了2碗,首先講食物方面,燒鵝普通,四圍都吃得到,不值咁貴,叉燒就不磡,又乾又柴,好失敗,碗例湯尚可,吃完,諗住只此一次,不會返頭,於是出舖面埋單走人,心諗$220 可以,怎知要$386 ,細看張單,嘩!乜每碗例湯收我$90嘅,2碗共$180 ,有冇咁亂嚟呀,細問之下,佢解釋話晚市無例湯,但餐牌卻有例湯$18碗,只有燉湯西洋菜牛鞦魚湯4-6 位,每盅$730 ,所以就屈我每碗收$90 ,真係亂咁嚟,成個飲食業比呢啲害羣之馬搞彎晒,我拒絕支付,我話我清楚同侍應講是$18 的例湯,不是你所指的無標價的例湯,所以我只付例湯$18 一碗算數,唔收就報警解決,誠哥有云,君子愛財,取之有道,希望飲食業同儕要有誠意去做生意,飲食業才不會走下坡。
2024-10-15
$121 (Dinner)
2024-10-13 2297 views
甘一刀叉燒真係一定要試,係我呢幾年食過最驚喜嘅叉燒!脆皮腩仔,肉眼可見非常一般,毫無特色!甘棠懷舊金錢雞,個個推薦都話好好食,我就真係食唔慣!招牌燒鵝,失望至極,食得出都唔係當日新鮮燒嘅!
2024-10-06 1630 views
個個都話個酸姜皮蛋幾好味,話係招牌菜嚟,仲話係流心皮蛋,結果一試其實就同超市賣果啲冇乜分別。最失望嘅都係燒鵝,假假哋都係招牌嚟點可以差成咁,啲鵝肉韌到咬唔郁!唯一好食嘅都係叉燒,不過太肥膩!
Other Info. : i啊hi
2024-09-27 1663 views
餐廳就在保齡球場旁邊,出品應該係屬於比較舊派嘅粵菜,本來就係慕名佢哋嘅燒臘同埋鹵水去打卡,有啲失望,乳鴿有啲腥,鹵水嘅味道冇果種鹵水食材時間沉澱嘅味道,最好食果味居然係碟菜心