2024-06-11 1057 views
今日特別提前book定位,皆因傳說中嘅甘一刀叉燒需要提早預訂,入口真係好正,外殼酥脆但係入口即化,肥瘦適中,一人食一舊都唔會話覺得好油膩!燒鵝相比之下就有啲一般,係用咗加蜜豆嘅做法,肉質同醬汁個人就覺得比較普通!
2024-05-27 1127 views
嚟到甘棠最想食嘅當然係燒鵝同埋甘一刀叉燒,不過嚟到話叉燒已經冇晒,烧鹅刚好得返一份上庄,店員推薦我哋試下酸姜皮蛋,話呢個都係好出名好多人點嘅。酸姜皮蛋果然如其名,就係酸姜+皮蛋,食唔出有乜特別,燒鵝選料應該都係靚嘢嚟,不過醬汁太鹹,應該係有花生醬係入面,肉質幾嫩,但係啲皮就肥咗啲
2024-05-22 911 views
我哋揀咗周中嘅中午去食,人都幾多下,不過好彩唔洗等位,餐廳就係保齡球場隔離,都比較隱蔽,冷氣都幾夠力!最多人推薦就係叉燒同燒鵝,叉燒兩個人食一份有啲多,肥瘦相間,偏肥,同之前食嘅叉燒好唔一樣!燒鵝就選下莊,比較偏瘦,下面鋪咗蜜豆,味道過得去!
2024-05-09 978 views
呢間之前朋友已經極力推薦,今日就南華會嚟試下,位置就係南華會嘅保齡球館隔離!燒鵝味道一般,皮脆,不過就偏肥咗啲,叉燒好少見有好大舊,簡直同厚切豬扒一樣。黃喉就好普通,餐廳冷氣有啲大,啲夥計唔知係咪見我第一次嚟,係咁sell我其他菜式,個人覺得呢度似做熟客生意多!
2024-05-02 842 views
慕名來到南華會保齡球場甘棠燒鵝。一場來到當然要叫他的燒鵝髀飯啦,收費188絕對唔平,但鵝肶非常之嚡,好像隻鵝剛剛跑完馬拉松一樣,令我非常失望!燒鵝下面啲白飯好似浸喺油裏面咁,非常油膩,見到已經唔係好想食,加上酸梅醬太過酸,絕對唔享受呢一頓飯!我食過不少出名的燒鵝餐廳,這間真的令我非常失望!自從走塑之後飲食習慣也要改變了,以前一路吃一路飲,現在已經不敢把只飲管一早放在凍飲品裏了,只好忍忍忍到最後吃完飯才一次過把飲管放入飲品裏,如果唔係就會溶晒。講返這家餐廳,以他們收這樣高的價錢,絕對不是一個好的選擇!可以慳返!
燒鵝髀飯
2024-04-24 785 views
環境:就係保齡球館入面,同一個大門入,冷氣好足!甘一刀叉燒:肥而不漏,外圍好似焦糖包住咁,個人覺得太甜了燒鵝:下莊已經沽清,得返上莊,皮係夠脆嘅,不過肉有啲鞋,可能下莊會好啲
環境:就係保齡球館入面,同一個大門入,冷氣好足!
甘一刀叉燒:肥而不漏,外圍好似焦糖包住咁,個人覺得太甜了
2024-04-16 680 views
燒鵝醬汁唔錯嘅,但係肉質有啲鞋,皮下果層脂肪太多了,好影響口感,而且有啲碎骨,感覺其實一般!叉燒唔肥唔瘦,入口即溶,一人一舊啱啱好,麵嘅湯底就偏鹹,本嚟想試埋個金錢雞,不過驚食唔晒,唯有下次啦
2024-03-28 1693 views
燒鵝淨係半隻就已經要500幾蚊,真心唔平,味道有啲似鴨肉,因為本身對於燒味呢啲冇乜研究,燒鵝同埋燒鴨真心分唔出,醬汁唔錯,不過量有啲少,個人覺得性價比好低,如果係探店性質嘅話嚟一次就夠啦
2024-03-19 1459 views
搵咗好耐終於搵到,好彩唔洗排隊。味道整體比較一般,叉燒味道還不錯,甜甜哋唔會好鞋。燒鵝睇咗啲點評話上裝好鞋好韌,所以點咗下裝,有啲肥,分量係夠嘅,兩個女仔食完,味道沒有好驚艷。菜心就好大條,唔係好鐘意,檸茶夠原汁原味!
2024-03-12 1386 views
嚟到南華會先知原來甘棠就係保齡球館入面,門口寫住只招待會員,本來以為冇得食,好彩個朋友瀨架步話直接入去就得!環境好好,唔算好大,不過裝修間隔都算骨子,服務都好貼心,但係菜品就不盡人意,由於最近減肥戒緊肥膩所以燒鵝靜係叫咗例牌,夾咗一舊冇乜特別,叉燒好食啲,可惜都係肥肉過多唔敢食太多
2024-02-26 1321 views
雖然店名叫咗甘棠燒鵝,我建議不如改名叫甘棠叉燒好過,叉燒當然唔洗講嘢冇得頂,肥瘦適中,甜味濃郁之餘仲帶有少少炭燒果種香味,入口即溶,不過正常份量其實食一舊已經夠了,燒鵝同埋豉油雞呢啲就太普通啦,唔係好推薦
餐廳工作人員態度欠缺,問佢除咗燒鵝之外有乜好食嘅推薦,一臉唔耐煩咁彈句:“樣樣都好食,你睇下單先”。真係好食就話遮,結果超難食,啲燒鵝鞋到死,對於燒鵝嚟講但凡係“油膩”同“鞋”求其中一樣都已經可以話係死罪,好可惜,兩樣中晒
2024-01-24 927 views
本來想試嘅係琵琶燒鵝,不過去到先知原來琵琶燒鵝係需要預定,好無奈,有啲可惜。當日點嘅係招牌燒鵝,可以食得出鵝本身選材料係OK嘅,但係唔知係咪火候過咗啲,鵝肉太過幹身唔夠嫩口。脆皮乳豬唔錯,滷鵝腸就好一般,下次有機會一定要嚟試下琵琶燒鵝先得。
環境:去到果陣人唔多,肉眼可見起碼有兩三張空台,因為佢隔離就係保齡球館,所以感覺比較嘈,有啲影響進餐體驗服務:不過不失,態度還算OK食物:叉燒甜度剛剛好,燒腩仔層皮有啲硬唔夠脆口,肉類基本都偏油膩,好容易滯總體嚟講唔算係踩雷嘅,不過性價比唔係好高
服務:不過不失,態度還算OK
總體嚟講唔算係踩雷嘅,不過性價比唔係好高
2024-01-03 1121 views
今日早上同家人有活動要去銅鑼灣南華會,活動後發現,南華會保齡球場原來有間燒味餐廳,咁就一齊入去試試佢入到去發覺位置係寬敞的,坐得幾舒服, 顧客唔算多,可能因為位置比較偏遠的關係我地總共6個大人,兩個小朋友,所以都叫左唔小野1. 半隻燒鵝燒鵝表皮燒得香脆,鵝肉唔會話太肥,味道不過不失2. 西班牙豚肉叉燒叉燒醃得入味,點埋碟中的蜜糖,味道配合得恰到好處,但略嫌叉燒太瘦,唔夠肥3. 香妃雞依個係咁多碟最好味的,隻雞整得幾香,咬落去隻雞好滑,擺盤亦都好有心機,推薦!4. 燒腩仔表皮燒得香脆,味道不錯5. 蝦子紮蹄依個係比較特別的菜式,其他地方比較小見原來係腐皮中間夾雜著蝦子,腐皮係煮的途中索左蝦子的鮮味,味道鮮甜總括而言,燒味味道尚算不錯,香妃雞最好味,味道香而雞身保持滑溜,推薦!叉燒味道也不錯,推薦而燒鵝反而相對失色,只叫不過不失

我地總共6個大人,兩個小朋友,所以都叫左唔小野

1. 半隻燒鵝
燒鵝表皮燒得香脆,鵝肉唔會話太肥,味道不過不失

2. 西班牙豚肉叉燒

3. 香妃雞

4. 燒腩仔
表皮燒得香脆,味道不錯

5. 蝦子紮蹄
依個係比較特別的菜式,其他地方比較小見

叉燒味道也不錯,推薦
而燒鵝反而相對失色,只叫不過不失
2023-12-31