2018-12-01
今更和朋友在荃灣逛街買notebook,順道在荃灣找東西吃。最後我們在荃新天地的金田家吃拉麵。一坐低侍應已很熱情招呼,立即奉上前菜和menu,並推介我們吃拉麵,咁梗係揀拉麵試下啦。辛子黑蒜拉麵侍應自遠處捧過來時我已經知道這碗拉麵是我的,因為佢黑蒜味勁重,遠遠都聞到它的味道。第一下當然是先試湯底,重黑蒜加豬骨味,岩晒我呢D重口味。而麵是我喜愛的幼拉麵,類似九洲拉麵,很有咬口。豚肉軟滑,吃下去有入口差不多溶的感覺。黑豚拉麵我朋友選了黑豚拉麵,一上來就見到黑豚鋪滿碗邊,很震撼!朋友選擇了麵的硬度為硬,佢話覺得口感剛好,有𡁻口!拉麵的重點係湯,湯濃而不膩,飲多咗都唔覺滯。拉麵可以追加其他配料,有溏心蛋、豚肉、木耳等,所以我地食肉獸都各自追加左一份豚肉及溏心蛋。溏心蛋煮到岩岩好,整個蛋黃都介乎於流心再熟一點,很有蛋香。我地都覺得黑豚同叉燒最大分別係黑豚腍好多,叉燒都好夠肉味,但黑豚的口感同味道係更高一個層次!鹽燒鯖魚鯖魚燒得剛剛好,不用怎樣調味,稍稍加點鹽花已將鯖魚的味道提升。再曬上檸檬汁,更把口腔內的魚油清除,給人清新的感覺。另外我們也點了蘋果汁和橙汁。整體而言,這間食店的拉麵真的不錯,很有到
辛子黑蒜拉麵
第一下當然是先試湯底,重黑蒜加豬骨味,岩晒我呢D重口味。
黑豚拉麵
鹽燒鯖魚
另外我們也點了蘋果汁和橙汁。整體而言,這間食店的拉麵真的不錯,很有到日本吃拉麵的感覺。