2023-07-18 14 views
💥極濃雞白湯拉面 $138呢間拉面店主打雞白湯🍜果然湯底呈奶白色濃稠有雞味🐔飲得出好重既骨膠原面質剛好亦掛湯🥢雞肉一啲都唔嚡 叉燒肥瘦剛好☑️值得一提係配料除左有一般既糖心蛋🍳木耳同筍仲有炸牛蒡 超香口🤩💥蟹湯拉面 $108蟹湯相對雞白湯就無禁濃郁但入口都算鮮甜😋亮點係蟹肉份量好多!🥰而且呢到既拉面可以選半份/全份🍴岩晒小烏胃既我 😽💥免治雞串 $48🍗雞串有軟骨勁有口感配上燒汁勁惹味🥰位置非常方便🚦而且食物水準平均都好滿意🥰係值得一試既拉面店🫰🏼

💥極濃雞白湯拉面 $138

而且食物水準平均都好滿意🥰
係值得一試既拉面店🫰🏼

• 北海道蟹湯拉麵
  • 免治雞肉串
金鶴拉麵最近大熱的人氣的牛骨湯底的確好有特色,極濃牛骨湯底用上40kg牛骨去煲成10個鐘,湯底濃郁,味道鮮甜不油膩,我覺得尤其適合夏天去品嘗,無論是配a4和牛食定係配金鶴拉麵招牌叉燒都十分match。拉麵麵條有蛋香,軟硬適中,配埋流心蛋同紫菜,簡單滿足。-另外朋友order的北海道蟹肉湯拉麵,材料直接由日本北海道直送到餐廳,濃厚花咲蟹湯加上啖啖鮮咸香鮮甜十足的蟹肉,每啖拉麵都有滿滿的蟹肉精華同鮮味,Yumm Yumm😍😍🥰🥰

金鶴拉麵最近大熱的人氣的牛骨湯底的確好有特色,

極濃牛骨湯底用上40kg牛骨去煲成10個鐘,

湯底濃郁,味道鮮甜不油膩,

我覺得尤其適合夏天去品嘗,
無論是配a4和牛食定係配金鶴拉麵招牌叉燒都十分match。

拉麵麵條有蛋香,軟硬適中,
配埋流心蛋同紫菜,簡單滿足。

另外朋友order的北海道蟹肉湯拉麵,

材料直接由日本北海道直送到餐廳,

濃厚花咲蟹湯加上啖啖鮮咸香鮮甜十足的蟹肉,

每啖拉麵都有滿滿的蟹肉精華同鮮味,

Yumm Yumm😍😍🥰🥰
要數人氣拉麵,金鶴拉麵一定榜上有名,今日星期五晚去食都要等下位,朋友介紹第一次食必食招牌雞白湯🐥極濃雞白湯拉麵 $138果然係招牌湯底,奶白色既雞湯用上原隻雞烹煮6小時以上,第一時間飲啖湯,入口濃厚細滑,雞味係口腔歷久不散🐥拉麵中既雞胸肉都係賣點,雞胸用慢煮烹調,肉厚嫩滑,啖啖肉得黎唔柴口,而且有2大舊🐥豚肉叉燒都不容忽視,老實講我會為呢塊叉燒再二訪🥹嫩滑唔乾唔肥膩,有時太重肥膏既叉燒我麻麻地🙈北海道蟹湯拉麵 $138蟹湯既味道多左一份鮮甜,蟹味濃郁,而且蟹肉量都幾多,每一啖拉麵都品嚐到蟹湯蟹肉既鮮味🦀掛湯表現都唔錯🍜除左蟹肉,拉麵亦配上叉燒、紫菜、溏心蛋、木耳絲同竹筍,好足料🍜另外比我仲見到餐廳做緊優惠🍻🍶$98可以 2小時任飲啤酒/清酒😍下次黎可以試食佢啲串燒再配啤酒🍻

極濃雞白湯拉麵 $138

北海道蟹湯拉麵 $138

另外比我仲見到餐廳做緊優惠
🍻🍶$98可以 2小時任飲啤酒/清酒😍
下次黎可以試食佢啲串燒再配啤酒🍻
2023-07-14 14 views
金鶴拉麵 (利民大廈) (旺角)好想食拉麵🍜過開旺角來食❤️❤️慢煮豚肉叉燒極濃牛骨湯拉麵🍜🍜湯底濃郁,充滿了牛骨的香味😊😊豚肉和叉燒的配搭也十分完美,肉質鮮嫩多汁😍😍入口即化👍👍拉麵的口感Q彈😋😋香辣豚骨湯拉麵🍖辣度適中,加入了雞肉、豚肉、紫菜和半熟蛋等配料🥰🥰十分豐富和美味餃子🥟皮薄餡大,餡料鮮美😍😍照燒黑豚肉腸口感一流,肉質細膩,配上照燒醬汁,味道惹味香口😆😆旺角通菜街110號利民大廈地舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
金鶴拉麵 (利民大廈) (旺角)

好想食拉麵🍜過開旺角來食❤️❤️

慢煮豚肉叉燒極濃牛骨湯拉麵🍜🍜

香辣豚骨湯拉麵🍖

餃子🥟
皮薄餡大,餡料鮮美😍😍

照燒黑豚肉腸
口感一流,肉質細膩,配上照燒醬汁,味道惹味香口😆😆

旺角通菜街110號利民大廈地舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
2023-07-12 56 views
放工夜晚,約朋友嚟到旺角嘅金鶴拉麵食晚餐,喺地鐵站附近交通好方便。店內以日式風格裝修為主,好似塊咗日本拉麵店咁。今晚我哋點咗兩碗拉麵同小吃,已經好飽啦~✨黑蒜醬油拉麵黑蒜醬油味道濃郁,加上芝麻同洋蔥調味,鹹香味濃,啖啖都有黑蒜嘅香味,麵嘅軟硬度啱啱好👍🏻雞肉香嫩又滑,好好食!✨香辣豚骨湯拉麵因為有秘製香辣味噌,第一啖嘅時候覺得有少少辣,不過愈食愈滋味!而配料都非常豐富,有慢煮雞胸肉同黑豚腩肉叉燒、溏心蛋及炸牛蒡。✨日式餃子🥟食拉麵點可以唔叫日式餃子🥟,配埋醬汁食,餃子香脆可口。 ✨明太子手羽先雞翼皮脆肉嫩,仲有明太子餡料,食落美味開胃,好邪惡呀!
✨黑蒜醬油拉麵
香辣豚骨湯拉麵
✨香辣豚骨湯拉麵
✨日式餃子🥟
食拉麵點可以唔叫日式餃子🥟,配埋醬汁食,餃子香脆可口。
✨明太子手羽先
雞翼皮脆肉嫩,仲有明太子餡料,食落美味開胃,好邪惡呀!
Type of Meal
Dinner
香辣豚骨湯拉麵
明太子手羽先
身為好喜歡食拉麵既我,對拉麵都相當之有研究😋我認為一碗拉麵最重要係湯底、麵條、味道,配料只係其次既嘢嚟!推介❗【招牌】極濃雞白湯拉麵($138)🍜個湯底真係滿滿既雞味~食到連湯都飲曬!湯底用原隻雞烹煮8小時以上的濃厚雞白湯🐔,其精華就是天然的骨膠原,對健康及美顏非常好,係女士天然護膚補品呀!炸牛蒡夠曬香脆可口,日本薩摩赤雞胸肉質柔軟嫩滑,火炙黑豚肉叉燒肉質鬆化、入口即溶!🤟🏻我鐘意食蟹肉,另外點咗北海道-花咲蟹湯拉麵($138)🍜採用由北海道直送到港嘅花咲蟹熬製湯底,配上鮮味十足嘅蟹肉🦀,蟹肉份量都算足,蟹味清香而濃郁!越食越想食,溏心蛋好嫩滑,豚肉好淋好嫩滑,鐘意食蟹嘅朋友唔好錯過👍🏻飲品點咗兒時飲品波子汽水($24),兒時既記憶及味道即刻返曬嚟😂另外值得一提既係裝修都相當之漂亮,掛滿日式燈籠,仲有掛滿心意牌既祝福牆,地方寬躺又坐得舒適!店員服務態度都好勤快友善,會主動幫我地加茶水,值得稱讚💕

推介❗【招牌】極濃雞白湯拉麵($138)🍜

我鐘意食蟹肉,另外點咗北海道-花咲蟹湯拉麵($138)🍜

店員服務態度都好勤快友善,會主動幫我地加茶水,值得稱讚💕
  • 極濃雞白湯拉麵
金鶴終於開到嚟旺角啦,之前睇IG已經覺得好心動, 而家仲推出咗細ver嘅拉麵,細食/女仔朋友都唔驚太大份浪費啦!.拉麵除咗豚骨同雞白湯,仲有好多期間限定嘅選擇,不過今次豬太郎就揀咗雞白湯沾麵同啲小食,晚餐嚟講份量都好足㗎!.➜雞白湯沾麵(冷麵)$138雞白湯非常濃郁鮮甜,沾麵因為係冷麵,咬落更緊實彈牙,一啖一匙,掛滿湯汁嘅麵,好滋味。配料超級豐富,唔嗌小食都一樣夠飽。.➜黑蒜醬油拉麵 $98一放低已經蒜香味濃嘅黑蒜醬油拉麵,配料豐富,有齊雞肉、叉燒、流心蛋同紫菜,拉麵軟硬適中,食落爽口。.➜照燒免治雞肉 $48照燒免治雞肉係豬太郎嘅串燒必點item,微甜嘅燒汁,雞肉同雞軟骨mix埋一齊,咬落脆脆哋,口感豐富!.➜明太子手羽先 $48睇熱呀!一咬開滿滿嘅明太子爆出,入口嫩滑嘅明太子同雞肉嘅配搭令人胃口大開!.#msmessypig_food
➜雞白湯沾麵(冷麵)$138
➜黑蒜醬油拉麵 $98
➜照燒免治雞肉 $48
照燒免治雞肉
➜明太子手羽先 $48
#msmessypig_food
2023-07-06
$300 (Dinner)
照燒免治雞肉
明太子手羽先
呢間拉麵越開越多分店,雞白湯拉麵係日本好hit,而家係香港都可以食到🍜🔸 瀨戶內海產蠔湯拉面配生蠔黃金燒(HK$198)好似未食過蠔湯嘅拉麵,另外有2隻焗生蠔,有白汁同芝士一味幾濃,鍾意食蠔嘅可以一試👍🏻🔸雞白湯拉湯(HK$98)一見就見到最招牌就係牛蒡,口感脆脆地。雞白湯質感都幾濃厚,入面有雞胸同日本黑豚腩肉叉燒及溏心蛋,同平時食開嘅都幾唔同😆🔸明太子雞翼(HK$48)另外呢到都有串燒,叫左呢個明太子雞翼,中間已經去咗骨好方便,入面有微辣嘅明太子醬,味道幾好😉

🔸 瀨戶內海產蠔湯拉面配生蠔黃金燒(HK$198)

🔸雞白湯拉湯(HK$98)

🔸明太子雞翼(HK$48)
2023-07-01 901 views
同朋友食飯最鍾意就係嚟旺角呢啲中心點㗎啦🤣 夠晒方便吖嘛 呢次嚟咗食呢間出名食雞白湯嘅拉麵🍜 呢度嘅雞湯真係好濃郁 飲兩啖都覺得個人靚咗🙈極濃雞白湯拉麵呢個拉麵係店長推介 仲見到周圍嘅客人好多都係嗌呢款添 所以我都嗌咗呢碗😙 拉麵一嚟到已經聞到好香嘅雞味🐥 未食已經覺得呢度好真材實料 呢個雞湯非常濃郁 用咗原隻鮮雞再煲咗八個鐘熬製🔥 個拉麵仲有低溫慢煮的雞肉同埋豚肉叉燒 仲有好有氣勢嘅炸牛蒡 點埋啲雞白湯食特別滋味😉黑蒜醬油拉麵友人唔係太肚餓 所以嗌咗碗可愛既小份😮 只係啲麵嘅份量少咗 上面嘅配料完全冇少到 都有低溫慢煮的雞肉同埋豚肉叉燒🐷 低溫慢煮嘅雞肉咬落口仲好嫩滑 豚肉叉燒就唔會太肥膩 呢個黑蒜醬油湯底 用咗店舖自家製嘅黑蒜油🧄 聞到已經覺得好香鹽燒雞腎一碟有兩串 呢個雞腎份量好多 咬落去仲好有口感😌 呢個價錢份量有咁多真係好抵食 呢間拉麵真係超人氣 嚟到呢度一定要試佢嘅招牌雞白湯 因為真係好濃郁啊 入面嘅餸仲可以揀蝦 牡蠣同埋和牛㗎😚

鹽燒雞腎
鹽燒雞腎

Type of Meal
Dinner
由幾年前中環食過一次嘅金鶴拉麵,不經不覺分店位置有📍旺角、佐敦、土瓜灣、天后、中環、銅鑼灣。招牌主打極濃雞白湯拉麵、蟹肉湯麵、蒲燒鰻魚飯。🦀北海道蟹湯拉麵$138推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦採用由日本北海道直送,被譽為「幻之蟹」蟹王花咲蟹•將其熬製成蟹湯,配上鮮味十足的花咲蟹肉,另外有齊紫菜及慢煮薄叉燒,拉麵偏向粗身有咬口,掛湯表現不錯。🐓極濃雞白湯拉麵 $138推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食金鶴雞白湯用左8個多小時原隻雞熬製,而且採用日本赤雞煲製口,湯底香濃而不膩 ,入口綿滑,雞白湯拉麵200% 倍增濃度締迼頂級濃郁口感,雞白湯偏向味道濃郁口味,其精華就是天然的骨路原,對健康及美頭非常好,係女士天然護膚恩物👍🏼鎮店名物配牛蒡係主要特式,炸脆牛蒡香口,將其滲入湯中吸收精華十分可口😋另外有期間限定款式,日本瀬戶內海產蠔湯拉麵,湯底以大量日本瀬戶内海蠔熬製,特盛$198 配埋兩件生蠔黃金燒,十分吸引。

由幾年前中環食過一次嘅金鶴拉麵,
招牌主打極濃雞白湯拉麵、蟹肉湯麵、蒲燒鰻魚飯。

🦀北海道蟹湯拉麵$138
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦
採用由日本北海道直送,
被譽為「幻之蟹」蟹王花咲蟹•
將其熬製成蟹湯,配上鮮味十足的花咲蟹肉,
另外有齊紫菜及慢煮薄叉燒,
拉麵偏向粗身有咬口,掛湯表現不錯。

🐓極濃雞白湯拉麵 $138
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食
金鶴雞白湯用左8個多小時原隻雞熬製,
而且採用日本赤雞煲製口,
湯底香濃而不膩 ,入口綿滑,
雞白湯拉麵200% 倍增濃度
締迼頂級濃郁口感,
雞白湯偏向味道濃郁口味,
其精華就是天然的骨路原,
對健康及美頭非常好,係女士天然護膚恩物👍🏼
鎮店名物配牛蒡係主要特式,
炸脆牛蒡香口,將其滲入湯中吸收精華十分可口😋

另外有期間限定款式,
日本瀬戶內海產蠔湯拉麵,
湯底以大量日本瀬戶内海蠔熬製,
特盛$198 配埋兩件生蠔黃金燒,十分吸引。
🌟餐廳:金鶴拉麵📍地址:旺角通菜街110號利民大廈地舖💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 16:00 / 17:30 - 02:0📱電話:22199877今日去開旺角做treatment,下午又係時候搵個地方醫下肚仔先~係旺角見到呢間「金鶴拉麵」,自從上次幫襯完之後就念念不忘佢地既好出色既拉麵湯底,事不宜遲即刻去刷返餐先~———————————————————🔹 黑椒牛舌串 呢度既日式串燒夠火喉而且份量十足~黑椒牛舌串有4大件牛舌,厚薄適中,經燒制後牛舌肉質仍保持爽嫩彈牙,值得一試~———————————————————🔹 汁燒長蔥另一款汁燒長蔥爽脆又Juicy~經炭燒過既長蔥帶點鮮甜味道,非常多汁,食起黎好惹味~———————————————————🔹瀨戶內海產蠔湯拉麵 配 黃金生蠔燒主角出場,賣相及擺盤都好精緻~先介紹瀨戶內海產蠔湯拉麵,湯底用上大量蠔肉熬制而成,超濃厚既鮮甜蠔香味,拉麵彈牙而且掛湯,啖啖鮮味~配料既糖心蛋及叉燒同樣出色,尤其係糖心蛋,金黃色蛋黃入口creamy,好正~呢款套餐仲包含2隻即燒既黃金生蠔,上層鋪滿芝士及沙律醬,燒制後
🌟餐廳:金鶴拉麵
📍地址:旺角通菜街110號利民大廈地舖
💰價位:~$100 - $200
📱電話:22199877

🔹 黑椒牛舌串

🔹 汁燒長蔥

🔹瀨戶內海產蠔湯拉麵 配 黃金生蠔燒
呢款套餐仲包含2隻即燒既黃金生蠔,上層鋪滿芝士及沙律醬,燒制後香噴噴,蠔肉大大粒亦好肥美,性價比十足~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳最新主打既瀨戶內海產蠔湯拉麵有驚喜,湯底落足心機熬制,味道出眾~
食物方面,除左提供特色拉麵之外,各款日式串燒亦好高質,岩哂約埋三五知已落黎chill 一 chill~
2023-06-22
2023-06-27 31 views
旺角金鶴拉麵dinner車站附近想醫肚,就發現附近都有金鶴拉麵分店就去食了~第一次去依家分店,暫時感覺係先前去過咁多間最好坐的🔆叫左雞白湯拉麵加 我最愛的糖心蛋雖然冇叫極濃湯但我覺得個味道都幾好食👍🏻慢煮雞胸都好滑👍🏻蛋不會輸👍🏻 然後俾店員順手推介我加個會員, 咁就有100分送,可以即刻free 份蛋 XD之後消費就1蚊1分既然今次都唔係第一次食,唔差在儲下分😂再下次食應該可以換份餃子😆😆😆
旺角金鶴拉麵dinner
車站附近想醫肚,就發現附近都有金鶴拉麵分店就去食了~
第一次去依家分店,暫時感覺係先前去過咁多間最好坐的🔆

叫左
雞白湯拉麵加 我最愛的糖心蛋
既然今次都唔係第一次食,唔差在儲下分😂
再下次食應該可以換份餃子😆😆😆

前排在Ig頗受歡迎的 #金鶴拉麵,在香港、九龍有成六間分店而且好評挺多的!除咗必叫嘅雞白湯拉麵,而家仲有期間限定嘅瀬戶內海產蠔湯拉麵選擇,唔食拉麵都有啤酒同多款串燒,同樣係Happy Friday嘅好去處(*゚▽゚)ノ𓂅 極濃雞白湯拉麵 ( ᴴᴷᴰ 138 )這款雞白湯用雞烹煮八小時味道十分濃郁,口感十分厚重增添飽肚感,絕對適合曬重口味一族;配菜方面也不吝啬,配上了兩塊低溫慢煮的雞肉跟大大塊豚肉叉燒,稍嫌雞肉煮得偏老但叉燒則是很不錯~𓂅 醬油拉麵 ( ᴴᴷᴰ 98 )醬油+鰹魚高清的配搭錯不了✨ 喜歡這家的湯底清中帶甜,比起雞白湯拉麵更得我心!配菜方面仍然是低溫慢煮雞肉跟叉燒,雞肉同樣有過熟的情況

𓂅 極濃雞白湯拉麵 ( ᴴᴷᴰ 138 )

𓂅 醬油拉麵 ( ᴴᴷᴰ 98 )

2023-06-19
$150 (Dinner)
金鶴拉麵主打雞白湯湯底,全港有6間分店,周圍都食到。之前已經食過佢既雞白湯好幾次,今次本來想食期間限定嘅蠔湯拉麵,點知已經無左TT… ˘•̥ㅁ•̥˘ ):,唯有試下蟹湯拉麵啦。𖦹 北海道濃厚蟹湯拉麵 $138拉麵湯底香氣十足,湯底濃稠,充滿蟹既鮮味,而且食到絲絲既蟹肉。拉麵麵條彈牙富嚼勁,很掛湯,配上肥瘦適中既叉燒,口感豐富(#´ᗜ`#)ニコニコ。𖦹 明太子雞翼 $48口感酥脆,辣辣地既明太子好惹味。
˘•̥ㅁ•̥˘ ):,唯有試下蟹湯拉麵啦。

𖦹 北海道濃厚蟹湯拉麵 $138

𖦹 明太子雞翼 $48

口感酥脆,辣辣地既明太子好惹味。
2023-06-17
$205 (Lunch)
  • 北海道蟹湯拉麵
2023-06-16 21 views
在鬧市中的寧靜,位於旺角分店的金鶴拉麵🍜平平無奇嘅外貌,卻帶一點特色🫶🏻每一間分店都有自己的味道👅但湯底仍然保留特濃的滋味🥰🍜北海道蟹肉湯拉麵除咗特濃湯底之餘,仲有好多蟹肉作伴,每啖湯都飲到蟹的精華,另外有叉燒,紫菜,竹筍做配料,份量好十足,口感細滑,味道清甜🍜🐣炸雞(小食)熱辣辣食,最好食🤤外皮炸得酥脆,雞件又大舊,鹹香適中,清爽不膩口👍🥚溏心蛋熟度恰恰好既溏心蛋🥚,一口無法嗑下既快感,清爽又美味😋#旺角美食#旺角#香港美食#日本餐廳#日本料理#日本拉麵#hkfoodblogger #hkkol #hkfoodig #hkfood #打卡#打卡位#好多款式#健康飲食#打卡餐廳#美食#相機食先#hongkong #hkig #852food#香港探店#特濃湯#美味#日本風味#北海道蟹肉湯拉麵

在鬧市中的寧靜,位於旺角分店的金鶴拉麵🍜
平平無奇嘅外貌,卻帶一點特色🫶🏻
每一間分店都有自己的味道👅但湯底仍然保留特濃的滋味🥰

🍜北海道蟹肉湯拉麵

🐣炸雞(小食)

🥚溏心蛋
熟度恰恰好既溏心蛋🥚,一口無法嗑下既快感,清爽又美味😋