2010-12-13 33 views
十一月七日 (星期日)台灣美食在香港大受歡迎,港人對炸物都不太抗拒之餘,而且漸漸受落近月上OR都留意到這間新店子賣的是日式炸物,有多款比較吸引我們(特別是老公仔)的是炸雞原來店子開在這個都算當眼的位置我本身以為會有長龍,誰知不用排隊不排隊不代表炸物是一早炸起的他們堅持即叫即炸所以都要等一陣子得意雞外表很脆雞肉一般,不太嫰滑當然炸過的雞肉,不是要求太高的調味方面算出色常飲台式飲品的朋友,不妨買個小吃試試
十一月七日 (星期日)

近月上OR都留意到這間新店子
賣的是日式炸物,有多款
比較吸引我們(特別是老公仔)的是炸雞

原來店子開在這個都算當眼的位置
我本身以為會有長龍,誰知不用排隊
不排隊不代表炸物是一早炸起的
他們堅持即叫即炸
所以都要等一陣子
得意雞

得意雞
外表很脆
雞肉一般,不太嫰滑
當然炸過的雞肉,不是要求太高的
調味方面算出色

常飲台式飲品的朋友,不妨買個小吃試試
2010-11-07
10 Minutes (TakeAway)
$18 (Tea)
2010-12-12 18 views
我係一個對食物非常講究既人,尤其係最愛既日本野~由於店鋪係鮮黃色~而且又係多本雜誌睇過有關報導~仲有朋友試過既推介對呢間唐揚日式炸物小食店非常有興趣~所以趁早放工~(拿拿聲)去試下先!!既人一開始就試下雜誌同朋友都極力推介既芝士餃子鑲雞翼,之後見到個易拉架sell緊個爆芝薯糕餅就一於試下,有咁多種海鮮咁就試下出面小食店少見d既青口啦~d員工都非常有禮貌~老實講句~而家香港好少有...野食到既時候仲會提醒話岩岩炸起小心熱~非常細心...而且係即叫即做~睇得出呢間店鋪對於食物既物質要求好高~掂!!等候既時間都唔算耐~有好野食~等大約5分鐘絕對值得...而且係即叫即做!!有野食啦~一開始就立刻試下芝士餃子鑲雞翼先...一咬落去芝士味非常濃郁仲要雞中翼係無骨既鐘意食芝士既人岩灑...外脆內嫩最正既係d芝士可以拉到芝士絲...正到爆!!雞翼尖先有骨~本人都鐘意(輪)骨雞翼尖炸得開脆~一流一份雞翼滿足我3個願望~一份仲要兩隻添!!之後到爆芝薯糕餅~淨係呢個名已經吸引到我呢d芝士愛好者~外面金黃色d芝士真係爆灑出泥~香濃既芝士加上(煙)un既薯糕~正!!仲要有小小沙津菜~加上日式蛋黃醬正~食完咁多芝
我係一個對食物非常講究既人,尤其係最愛既日本野~
對呢間唐揚日式炸物小食店非常有興趣~
所以趁早放工~(拿拿聲)去試下先!!

既人

野食到既時候仲會提醒話岩岩炸起小心熱~非常細心...
有野食啦~

豐富~~

好多芝士

一份雞翼滿足我3個願望~一份仲要兩隻添!!

之後到爆芝薯糕餅~

淨係呢個名已經吸引到我呢d芝士愛好者~
仲要有小小沙津菜~加上日式蛋黃醬正~食完咁多芝士都唔會覺得流...

而青口外脆內鮮..十分鮮味~而且有質感.....證明十分新鮮!!但係食完先發覺唔記得影大頭....好味到掛住食唔記得左影

喜歡食海鮮既朋友絕對值得一試!!

總括而言~食過一次試就已經睇得出呢間店鋪非常有誠意~而且十分好食~員工又有禮貌~價錢都唔算貴~
呢個價錢有咁好質素既食物!!抵食!!
極力推介大家去試!!
下次試完其他野食再post食評啦

2010-12-10
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Last Night Supper)
豐富~~
  • 炸青口
  • 芝士餃子鑲雞翼
  • 日式特飲
2010-12-12 7 views
早排經過呢頭見到有間野新開見到黃色咁得意又見到果時做緊promo - 得意雞跟住就試下啦幾好味 唔會好似食緊一堆粉咁 而d雞本身都有d味配埋d沙津 唔錯下次有機會試埋其他
早排經過呢頭
見到有間野新開見到黃色咁得意
又見到果時做緊promo - 得意雞
跟住就試下啦
幾好味 唔會好似食緊一堆粉咁 而d雞本身都有d味
配埋d沙津 唔錯
下次有機會試埋其他
5 Minutes (TakeAway)
(Non-member)
2010-12-12 9 views
我好中意食煎炸野..不過就唔中意油林林的感覺我經過"唐揚"見到"得意雞"$6 就試下過口癮呢個價錢會令人以為麻麻地..好快就有得食...唔係好記得等左幾耐;p但係,,,,,,,,,,,食落覺得物超所值^_^因為佢係啖啖雞肉.....亦唔係油林林(y)!!而且好滑唔會痴牙.仲有3隻味簡有小小沙拉醬配搭.,實在係抵食
我好中意食煎炸野..
不過就唔中意油林林的感覺
我經過"唐揚"見到"得意雞"$6 就試下過口癮
呢個價錢會令人以為麻麻地..
好快就有得食...唔係好記得等左幾耐;p
但係,,,,,,,,,,,食落覺得物超所值^_^
因為佢係啖啖雞肉.....亦唔係油林林(y)!!
而且好滑唔會痴牙.仲有3隻味簡
有小小沙拉醬配搭.,實在係抵食
2010-11-27
TakeAway
(Non-member)
2010-12-12 8 views
今日去旺角行街 行到咁上下又口痕 見到一間專賣炸物既小食店,一於試試佢la 嗌左炸番薯 等左五分鐘左右 熱辣辣既脆卜卜番薯送到 開頭諗住好油既..點知一食就兩回事 d粉脆得黎唔油,而且番薯唔會太林,好有口感, 雖然無試佢地既主打食物, 但下次經過一定會再食
2010-12-11
5 Minutes (TakeAway)
$12 (Other)
2010-12-11 5 views
好少寫食評的我,今日都忍唔住寫下!今日食左薯餅糕同釀雞翼,先講薯餅糕,比想像中細件,不過好食~! 外脆內軟之後到釀雞翼,入面釀左芝士,d 芝士竟然可以拉得長! 食個陣要小心熱... 佢有比D 醬點來食既,好似係沙律醬,仲有D 切得好幼的青瓜絲,我呢個食肉獸都竟然罕有地食埋 又幾好食~不得不提係間鋪既服務,好有禮貌要比心機ar! 佢開個位的確係尷尬D, 但希望你地長做長有!
好少寫食評的我,今日都忍唔住寫下!
今日食左薯餅糕同釀雞翼,先講薯餅糕,
比想像中細件,不過好食~! 外脆內軟

之後到釀雞翼,入面釀左芝士,
d 芝士竟然可以拉得長! 食個陣要小心熱...
我呢個食肉獸都竟然罕有地食埋
又幾好食~

不得不提係間鋪既服務,好有禮貌

薯糕餅+釀雞翼

2010-12-10
薯糕餅+釀雞翼
2010-12-08 5 views
四周圍都係賣小食..呢間就係有d特色.鮮黃色既鋪面好搶眼..俾佢吸引左小食既款式唔多.試左個芝士薯餅..$12嘩.真係充滿驚奇..正確d黎講係$12一件細細舊= ="不過佢既芝士味都好濃郁.芝士外圍其他好似年糕禁.仲有dd沙律.不過份量只佔本人1/4 口就食哂!唔抵食!!!
四周圍都係賣小食..呢間就係有d特色.
鮮黃色既鋪面好搶眼..俾佢吸引左
小食既款式唔多.試左個芝士薯餅..$12
嘩.真係充滿驚奇..正確d黎講係$12一件
細細舊= ="
不過佢既芝士味都好濃郁.芝士外圍其他好似年糕禁.
仲有dd沙律.不過份量只佔本人1/4 口就食哂!
唔抵食!!!

2010-11-25
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2010-12-02 10 views
住系旺角·平時無聊陣就周街行下睇有乜新野吃··今日經過通菜街望度去見到有間黃色既店·間店第一眼就比客人睇落去好企理好舒服既感覺!門口企住咁多客人·D客人手上都系羅住個黃色既盒·眼睇甘得意·就走過去睇下個餐牌有乜好吃先··睇落去個餐牌上D野都5算貴·跟住排左陣隊終於到我拉·第一次黎就先識下個大既9件得意雞同份芝士醸雞翼先·2樣野加埋先38蚊·如果系餐廳食應該要最少2倍價錢拉··之後店員問洗吾洗加7蚊換日式梳打·我就揀左巨峰梳打試試·得意雞有4種醬同2個味揀·今次第一次去先試下蛋黃醬同原味拉·等左大概5分鐘·終於可以試下D野食咯·比食物客人時店員會講小心睇熱·D野岩炸出黎·感覺上就間店既店員對客人既態度非常好·甘會帶黎下次想再翻轉頭食野既感覺!得意雞雞肉嫩滑口感非常好··再試下個雞翼先·一咬下去好重芝士味·D肉質吾錯·之後飲左啖巨峰梳打·D味幾特別··吾同珍珠奶茶·邊度都有得飲··今次先試住甘多先·下次再識過··繼續努力!
2010-11-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-12-01 9 views
聽網友講,呢度開左間賣炸野既小食舖。對於我呢炸物狂,點都唔會錯過既。無諗過佢地會開呢個位,可能近旺角一帶既租太貴啦。本來想食得意雞,但黎得呢度就試下個芝士餃子釀雞翼!芝士餃子釀雞翼都等左一個字到,不過都值得既。個雞翼既炸粉好薄,唔會好似其他炸物點既食物食到成啖炸粉。此外,個雞翼都算幾juicy。唔會炸到太乾,呢個係值得加粉既。而個芝士真係可以拉到幾長,成條芝士絲。美味真係在心頭。而個餃子餡都係普通既用料,不過食落同個雞翼都幾夾。另外,佢地都有沙律醬俾你點。其實唔落沙律醬都好食,落左都同個雞翼幾襯。呢個沙律醬同平時食開既有分別,係有小小鹹架。呢個雞翼都唔錯,不過二十蚊兩件就貴左小小。價格可以作調整既。而且呢度食雞翼都食到好狼狽,真係要用手食雞翼。慶幸既係,我覺得用手食雞翼先惹味。最後,希望可以有更多新炸物推出啦。
呢個位,可能近旺角一帶既租太貴啦。
本來想食得意雞,但黎得呢度就試下個芝士餃子釀雞翼!

而個芝士
雞翼都幾夾。

芝士餃子釀雞翼

平時食開既有分別,係有小小鹹架。

美味

狼狽,真係要用手食雞翼。慶幸既係,我覺得用手食雞翼先惹味。
最後,希望可以有更多新
炸物推出啦。
2010-11-17
美味
2010-11-26 15 views
我們看了某雜誌介紹三間炸物,都在旺角,咁岩我們又身在旺角,看下雜誌是否寫得咁好。第一站唐揚,在呀媽豆花隔離,都算易找到。芝士餃子釀雞翼…小心辣咀,一口咬下,芝士爆射在口,芝味無窮,雞味已被芝味蓋過。芝士薯餅…食落似芝士年糕,味麻麻,不吃都可以。炸金菇…樣子似扇,脆脆地,幾得意。整間店以黃色為主,又要賣雞,唔通就係傳說中「黃色架步」

寫得咁好。第一站唐揚,在呀媽豆花隔離,都算易找到。

芝士薯餅…食落似芝士年糕,味麻麻,不吃都可以。

炸金菇…樣子似扇,脆脆地,幾得意。

整間店以黃色為主,又要賣雞,唔通就係傳說中「黃色架步」
2010-11-23
2010-11-26 7 views
食過2次~會繼續再去呀!!第一次行過旺角見到新開有間小食店~望落去黃色好光猛好企理~咁就試下laa~叫左個招牌既得意雞+蛋黃sauce~門口poster寫住+$8有芝士年糕所以試埋~因為即叫即炸~所以係天橋底等左一陣~拎野食個陣店員好有禮貌~會叫你小心熱~好好呢~~苜先試左年糕先~嘩~~熱辣辣咬落去好軟呀~仲有好濃既芝士味~d芝士仲可以拉出黎~個皮好薄但脆~估唔到有咁好咪既芝士年糕~食左半舊年糕忍唔住試下得意雞先~因為係招牌野原本唸住炸雞會好似出面個d咁咬落去鞋烚烚,一絲絲咁痴哂牙~點知一咬落去竟然有汁!!!!!d雞肉好滑一d都唔鞋呀!!!!!估唔到2樣$8既野有咁高水準!!!!!我自己覺得唔加個sauce仲好味~~唔駛比個sauce遮左本身既味~~好味呀!!!一定會繼續支持~~!!!第2次隔左2個禮拜~去mk行開街~~心思思唸起唐揚就又去買黎食上次試左得意雞同年糕~~今次試下芝士餃子釀雞翼~~!芝士fans!!!!一樣等左5mins左右~~店員仍然好細心會叫我小心熱!!!keep到咁既服務真係得呀!!!一拎到即刻試laa~~個雞翼d炸粉超薄!!!!同平時食開d炸野層粉厚到癲既簡直相差
食過2次~會繼續再去呀!!

第一次行過旺角見到新開有間小食店~望落去黃色好光猛好企理~
咁就試下laa~
所以試埋~
因為即叫即炸~所以係天橋底等左一陣~

拎野食個陣店員好有禮貌~會叫你小心熱~好好呢~~

食左半舊年糕忍唔住試下得意雞先~因為係招牌野
原本唸住炸雞會好似出面個d咁咬落去鞋烚烚,一絲絲咁痴哂牙~

估唔到2樣$8既野有咁高水準!!!!!

好味呀!!!一定會繼續支持~~!!!

上次試左得意雞同年糕~~
今次試下芝士餃子釀雞翼~~!芝士fans!!!!
一樣等左5mins左右~~店員仍然好細心會叫我小心熱!!!
keep到咁既服務真係得呀!!!
一拎到即刻試laa~~個雞翼d炸粉超薄!!!!
同平時食開d炸野層粉厚到癲既簡直相差太遠!!
佢只係薄薄地比到脆既感覺你~呢樣超得!!

雞翼啖啖肉~d肉又係好多汁~1 d雪味都冇!!
中間d芝士同上次一樣又係拉得出黎~~好香好濃芝士味~~!!!!
真係勁好味!!!
我唸唐揚已經成為我以後去旺角既必食小食店了~~!!

2010-11-24
2010-11-20 23 views
今日在旺角逛街,不經意間看到唐揚日式炸物的圖片挺吸引人的,所以買了炸魷魚圈來試試味道.由於是現點現炸,所以等了幾分鐘.魷魚圈大概有七到八個,角落擠了一堆美乃滋.炸魷魚圈的魷魚一點都不鮮甜,沒啥味道,若不看名字大概不知道在咬什麼,另外炸粉太厚,而且超...鹹,吃了兩個就感到口很渴.整體來說,只是一整個鹹~~
由於是現點現炸,所以等了幾分鐘.
魷魚圈大概有七到八個,角落擠了一堆美乃滋.
另外炸粉太厚,而且超...鹹,吃了兩個就感到口很渴.
整體來說,只是一整個鹹~~

2010-11-20
2010-11-12 9 views
上婆婆家食晚飯, 決定加餸, 就試下在同一條街的街角新開炸物店, 上次經過已經想試下, 可惜未開門.今次就買個外賣加餸 (其實都係自己跟阿姨食番)叫左兩份共四隻的芝士餃子雞翼, 同埋一份大既得意雞.原來得意雞可以加紫菜碎, 同埋有四款醬揀, 我就揀左個日式燒餅醬, 不過返到家食,又好似似沙律醬多d, 唔知佢比錯我, 定係日式燒餅醬 (日式燒餅真係有沙律醬的嘛)因為即炸的關係, 都等左一陣. 之後就拿著一袋炸物上婆婆家了.開飯啦 試下先. 入口真係好juicy, 同埋炸粉又太厚, 而且不會似某一些炸雞咁dry,不會炸到太死實. 沙律醬味道似BB沙律醬呀, 好味呀.芝士餃子雞翼, 芝士味不算太濃, 但肉汁也是很豐富.不沾醬都很好味. 只是十五蚊得兩隻, 都真係幾貴.下次試埋炸金菇, 睇下有無台灣的鹽酥菇咁好味先
今次就買個外賣加餸 (其實都係自己跟阿姨食番

叫左兩份共四隻的芝士餃子雞翼, 同埋一份大既得意雞.

開飯啦
不會炸到太死實. 沙律醬味道似BB沙律醬呀, 好味呀.

芝士餃子雞翼, 芝士味不算太濃, 但肉汁也是很豐富.
不沾醬都很好味. 只是十五蚊得兩隻, 都真係幾貴.
下次試埋炸金菇, 睇下有無台灣的鹽酥菇咁好味先

2010-11-11
10 Minutes (TakeAway)
$58 (Other)
  • 得意雞
2010-11-08 11 views
見到几得意兼肚仔餓, 又有cheese 裏面.....仲要大大个字 $8 !! 加上無人排隊 但最後原來係單叫$12, & 要等6-8 mins 好彩味度不錯但扁貴.

但最後原來係單叫$12, & 要等6-8 mins

好彩味度不錯但扁貴.
forgot name :p
2010-11-05
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
$12 (Other)
forgot name :p
2010-11-07 8 views
看 Openrice 留意到旺角新開唐揚日式炸物,遠道過海來一試。在下雨天的日子來試炸物很不方便,在炸物店對出的天橋底下,聚滿了避雨的路人,拿著炸物,落雨濕漉漉,根本無法好好品嚐小食。最糟糕是附近沒有 "容身之所" ,根本不知道在哪裏捧著小食吃才好... 炸物店選址近太子多於旺角,在這裏開店,是有點異數。試吃了最出名的得意雞,再在店員的宣傳下,再點了芝士薯餅。先說得意雞,要了辣味,可惜:一:得意雞一點也不脆,也不酥,單單這些要賣 $18,我想沒有再光顧理由以及,得意雞本身沒有味道,淡而無味,只是一些雪味...不太新鮮不在話下,炸也炸不出香口的感覺,很失望。二:芝士薯餅,Promotion的芝士薯餅由原來的 $12 減至 $8...但沒想到 $8 只買到一塊面積極其細小的小餅...我想我不會再重臨這裏,天雨再加上店舖選址,和最基本的食物質素的影響下,很抱歉真的無法再令我重來。
拿著炸物,落雨濕漉漉,根本無法好好品嚐小食。
炸物店選址近太子多於旺角,在這裏開店,是有點異數。

試吃了最出名的得意雞,再在店員的宣傳下,再點了芝士薯餅。
先說得意雞,要了辣味,可惜:
以及,得意雞本身沒有味道,淡而無味,只是一些雪味...
不太新鮮不在話下,炸也炸不出香口的感覺,很失望。

但沒想到 $8 只買到一塊面積極其細小的小餅...

我想我不會再重臨這裏,天雨再加上店舖選址,
和最基本的食物質素的影響下,很抱歉真的無法再令我重來。
2010-11-04