在長沙灣要開一間徹頭徹尾只賣自己的手打烏龍麵, 說實在的" 心感佩服"。因為附近多年青打工一族會有市場?起初我有點疑問? 始終價位不可能太低, 不過初頭每日午市都有十個八個人輪候入內。 一直持續差不多一年。再而原來最近還要埋旁邊另一鋪位。證明係好似Work 嘅。終於年幾後嘅今日同太座試食咗。麵質都可以啦~但汁醬就一般。鰹魚湯咖哩烏冬$54咖哩汁係隨時都搞到嘅日式咖哩磚風味。係穩陣嗰隻, 但佢餐牌係寫用日本咖哩粉做的。無論粉或者磚味道只是好一般。另一款係鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬$80, 睇晒鍋面所有材料最值錢可能係幾片簿切牛肉而已。咁應該成本一半去咗手打烏冬度啩。再散叫咗一個雜錦天婦羅。同樣唔太突出!炸魚同蝦都是細碼。自己就好難話這裡的烏冬麵好吸引。只能說見誠意但可能還須努力鑽研一下。

鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬
雜錦天婦羅
鰹魚湯咖哩烏冬
2020-12-06
2021-01-15 4242 views
一日一黃店 長沙灣新鮮手打烏冬 呢排講吓長沙灣區 平時都少嚟呢邊 望一望發現 真係好多啱食既友店 今日就講吓一間每日新鮮即製嘅日式烏冬麵店 fb都keep住有表態 仲見到仲有開班教整烏冬.⭐️海苔竹簾烏冬$50望落份量幾多 幾大碟 有竹簾隔一隔水😋有少少綠綠地晶瑩通透既感覺 👍🏻口感 好軟熟彈牙😋先試試唔點汁細味咀嚼烏冬 會有淡淡的紫菜味😋加埋鰹魚汁 好好食 有去咗日本嘅感覺.加$8 可以加麵 試試加麵份量有幾多份量大概一個飯碗左右 唔算多但佢俾咗⭐️白烏冬我 可以試多隻烏冬都唔錯相對更粗身 同樣彈牙 但就相對冇味啦可以先放上竹簾隔水 再食會上汁好多.望圖見到呢度天婦羅好似唔錯⭐️天婦羅 $59價錢合理 有5大件 質素中上 算薄皮 冇骨肉分離有蝦 茄子 多春魚 牛鰍魚 同菇菇(但冇過兒)特別講講隻蝦 好大隻👎🏻但係我食過炸粉最厚身既(可睇圖)想扣分👍🏻但炸粉係鬆化既 唔會死死實實 我就幾鍾意嘅(食到成台都係碎😂 自行加減分啦).整體有去咗日本嘅感覺 烏冬口感係重點 好評烏冬店一間.#鰹烏冬 (長沙灣) @udon.hk 地址:長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖.⭐️評分:味道:4.5
⭐️海苔竹簾烏冬$50
可以先放上竹簾隔水 再食會上汁好多
望圖見到呢度天婦羅好似唔錯
⭐️天婦羅 $59
價錢合理 有5大件 質素中上 算薄皮 冇骨肉分離
有蝦 茄子 多春魚 牛鰍魚 同菇菇(但冇過兒)
特別講講隻蝦 好大隻
👎🏻但係我食過炸粉最厚身既(可睇圖)想扣分
👍🏻但炸粉係鬆化既 唔會死死實實 我就幾鍾意嘅
(食到成台都係碎😂 自行加減分啦)
整體有去咗日本嘅感覺 烏冬口感係重點 好評烏冬店一間
#鰹烏冬 (長沙灣) @udon.hk
地址:長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5 烏冬係重點
環境:3.5/5
服務:3/5 自行拎茶
抵食:4/5 絕對會回頭既店
出開嚟長沙灣做嘢,見到附近有鰹烏冬!諗都冇諗就入左去食lunch🤩記得好耐之前曾經喺觀塘食過鰹烏冬,覺得佢既烏冬非常彈牙好食😋湯底充滿住濃濃既鰹魚香。配搭嘅材料亦都好新鮮,雖然溫度只係微暖,但係配上熱辣辣嘅湯烏冬亦都算係人間美味🤩所以今次亦都對佢充滿信心!可惜,佢太令我失望啦😢今次叫左骨付雞鰹魚清湯烏冬🍜骨付雞姐係雞髀🍗份量適中,可惜唔係即叫即整,上枱嘅時候係凍嫁☃️雞肉味道亦偏淡,以為自己食緊白烚雞髀🥲而碗烏冬既湯都唔熱,味道唔夠香濃。唯有烏冬能夠保持水準😊彈牙好味烏冬份量個人覺得偏少,所以追加左100g烏冬。係寒冷既日子,滿心歡喜想食碗熱辣辣既烏冬。撫慰下空洞既肚仔。😭點知。。。。。。
出開嚟長沙灣做嘢,
見到附近有鰹烏冬!
諗都冇諗就入左去食lunch🤩

記得好耐之前曾經喺觀塘食過鰹烏冬,
覺得佢既烏冬非常彈牙好食😋
湯底充滿住濃濃既鰹魚香。
配搭嘅材料亦都好新鮮,
雖然溫度只係微暖,
但係配上熱辣辣嘅湯烏冬
亦都算係人間美味🤩
所以今次亦都對佢充滿信心!

可惜,佢太令我失望啦😢
今次叫左骨付雞鰹魚清湯烏冬🍜
骨付雞姐係雞髀🍗
份量適中,可惜唔係即叫即整,
上枱嘅時候係凍嫁☃️
雞肉味道亦偏淡,
以為自己食緊白烚雞髀🥲

而碗烏冬既湯都唔熱,
味道唔夠香濃。
唯有烏冬能夠保持水準😊彈牙好味
烏冬份量個人覺得偏少,
所以追加左100g烏冬。

係寒冷既日子,
滿心歡喜想食碗熱辣辣既烏冬。
撫慰下空洞既肚仔。😭
點知。。。。。。
2021-01-07 259 views
呢間主打手工製作烏冬,烏冬可自選冷或熱食,點了天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬,烏冬質感好彈好煙韌,湯底清甜,炸物新鮮即炸,粉漿唔會過厚,蠔肉都有5粒,食落有蠔味,如果唔使等位,我會再食。
2020-11-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬
2021-01-07 277 views
餐廳打主日式食品,所以店舖門外裝修好有日本風格👍🏻星期日人流較多,等咗大概半個鐘就可以入去🤓排隊期間店員會派餐牌,點咗餐再入內。而招牌竹簾烏冬係假日停賣😕🥢鰹魚湯咖喱烏冬 $54烏冬的確好煙韌,唔會太軟或太硬,煮嘅時間啱啱好😍 咖喱汁好濃稠,係日式偏甜口味,雖然感覺上唔似湯亦唔太食到鰹魚味,但仍然係好食🤓🥢天婦羅5件 $59天婦羅亦係呢間餐廳嘅招牌菜,有兩條魚、冬菇、茄子同蝦。魚炸得香脆,唔苦。冬菇同茄子夠多汁,蝦肉彈牙但略嫌炸粉太多。🥢鰹魚白味增鍋仔燒烏冬 $80呢個鍋燒烏冬就有啲失望,湯底淡到完全冇味道 連少少鰹魚味都無😕 雖然牛肉靚而烏冬質地好,但賣緊呢個價錢而湯底無味的確太失望。

🥢鰹魚湯咖喱烏冬 $54
鰹魚湯咖喱烏冬

🥢天婦羅5件 $59
天婦羅5件

🥢鰹魚白味增鍋仔燒烏冬 $80
鰹魚白味增鍋仔燒烏冬

2021-01-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
鰹魚湯咖喱烏冬
天婦羅5件
之前睇到梁祖堯嘅推介就好想黎試吓😋,難得放假就專程嚟懲罰下。可能因為三點幾平日時間,一入去就可以坐底🪑。骨付雞配原味竹簾烏冬 $79見到廚師將熟既雞髀🍗放入烤箱到返熱再上碟🍽,但入口喺微暖,唔算熱辣辣。肉質仲係好嫩滑,雞皮🐔燒到焦焦地好香,但對於重口味嘅我黎講醃料未入到去雞肉,係表皮味道濃。至於烏冬比想像中粗,條條都好平均🥢,好彈牙同煙韌。而且份量好充足,食完好飽肚。醬汁味道鹹甜適中,加埋姜蓉、蔥粒同芝麻,層次好滿足。鍾意辣嘅朋友可以加埋Wasabi,會格外醒神😳。好鍾意呢種日式設計餐廳,可以睇住廚師👨🏻‍🍳係面前煮,欣賞佢嘅技術,順便偷師一下。我仲有好多烏冬🍲都想試,一定會再黎!

骨付雞配原味竹簾烏冬
原味竹簾烏冬
骨付雞

骨付雞配原味竹簾烏冬 $79

骨付雞配原味竹簾烏冬
🐰小編又搵到隱世高質良心店💛😏!-1️⃣「海苔竹簾烏冬🧊($50)」一見到佢大量海苔嘅樣就覺得極吸引🤪食落有淡淡海苔香味 配上附上姜蓉同埋Wasabi嘅醬汁 入口有食soba嘅清新爽口 咬落又有自己手打烏冬個隻煙靭同咬口 個人推薦落大量天婦羅碎碎🍤😍!The seaweed hand-made udon (cold) ($50) is super chewy! It is served with a soya sauce mixed wit wasabi and mashed ginger. It is like eating soba. Recommend to eat it with tempura chips😍!-2️⃣「鰹魚清湯烏冬🔥($46)」
🐰小編又搵到隱世高質良心店💛😏!
2️⃣「鰹魚清湯烏冬🔥($46)」
海苔竹簾烏冬
海苔竹簾烏冬
2020-12-27 226 views
💛 鰹烏冬 💛.記得科勞 @cr.eating_hk ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و些些!..............................呢間烏冬係店內自製架(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)香港好少有我地猴咗呢間好耐啦 今日終於忍唔住去試!.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽夏一烏冬(冷) 配 骨付雞 $88(👏🏻7/10).嗚!隻黃上枱仲好靚 毛啦啦穿咗😭夏一烏冬係酸酸地 再加佢係冷烏冬 食落好清爽烏冬較粗身而且非常彈牙 果然係自家製🥳骨付雞係焗雞髀扒 調味無太大特別 幾好食不過無想像中咁滑咁juicy(。 ́︿ ̀。).🍽鰹魚清湯烏冬(熱) 配 天婦羅 $95(👏🏻7.5/10).烏冬都係同夏一烏冬一樣 但無咁誇張地彈牙鰹魚湯味道比較鮮甜 大家落七味粉輕手啲我地落太多 佢啲七味粉比較嘅辣 搶晒啲味🤧天婦羅有牛鰍魚、多春魚、蝦、茄子同冬菇🍆全部都好好食 茄子冬菇都唔會有臭草青不過蝦就因為炸皮太大所以唔係好食到佢本人.🍽流心蛋 跟餐+$12(👏🏻9/10).我地本身傻傻地剔咗單嗌 店員好好提翻我地💛隻蛋熟度啱啱好 睇佢無咩色以為伏點知好正夠鹹又帶好輕微酒味 仲食
💛 鰹烏冬 💛
呢間烏冬係店內自製架(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)香港好少有
我地猴咗呢間好耐啦 今日終於忍唔住去試!
🔅想知黃店原因請Dm💛
夏一烏冬(冷) 配 骨付雞
🍽夏一烏冬(冷) 配 骨付雞 $88(👏🏻7/10)
嗚!隻黃上枱仲好靚 毛啦啦穿咗😭
夏一烏冬係酸酸地 再加佢係冷烏冬 食落好清爽
烏冬較粗身而且非常彈牙 果然係自家製🥳
骨付雞係焗雞髀扒 調味無太大特別 幾好食
不過無想像中咁滑咁juicy(。 ́︿ ̀。)
鰹魚清湯烏冬(熱) 配 天婦羅
烏冬都係同夏一烏冬一樣 但無咁誇張地彈牙
鰹魚湯味道比較鮮甜 大家落七味粉輕手啲
我地落太多 佢啲七味粉比較嘅辣 搶晒啲味🤧
天婦羅有牛鰍魚、多春魚、蝦、茄子同冬菇🍆
全部都好好食 茄子冬菇都唔會有臭草青
不過蝦就因為炸皮太大所以唔係好食到佢本人
流心蛋
🍽流心蛋 跟餐+$12(👏🏻9/10)
我地本身傻傻地剔咗單嗌 店員好好提翻我地💛
隻蛋熟度啱啱好 睇佢無咩色以為伏點知好正
夠鹹又帶好輕微酒味 仲食到蛋嘅濃厚蛋味 正呀!
🎈 鰹烏冬 (長沙灣)
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
鰹魚清湯烏冬(熱) 配 天婦羅
2020-12-13 338 views
今日睇完戲~就去長沙灣周圍搵野食~見到呢間好似唔錯~又食我愛既烏冬~就入黎試下味道~我叫了兩個烏冬,關東煮同流心蛋~關東煮所有都好入味👍🏻蘿蔔眼見就唔洗講啦~又林又入味~流心蛋煮得都算可以~味道都唔錯~月見烏冬鰹魚個湯好清~仲甜甜地~撈埋隻蛋食仲正~烏冬好好食~好Q彈~真係似平時日本食到個口感👍🏻鰹魚湯咖哩烏冬鏗魚加埋咖哩撈烏冬真係好夾~雖然有少少辣辣地~但好香~烏冬又掛到湯~平凡既食材可以做到咁~好棒~P.S.味道同食物都好棒~環境都好日本feel~疫情下去唔到日本~可以黎呢度偽日本旅行😆
今日睇完戲~
就去長沙灣周圍搵野食~
見到呢間好似唔錯~
又食我愛既烏冬~
就入黎試下味道~
我叫了兩個烏冬,關東煮同流心蛋~

關東煮
所有都好入味👍🏻
蘿蔔眼見就唔洗講啦~
又林又入味~

煮得都算可以~
味道都唔錯~

月見烏冬
鰹魚個湯好清~
仲甜甜地~
撈埋隻蛋食仲正~
烏冬好好食~
好Q彈~真係似平時日本食到個口感👍🏻

鰹魚湯咖哩烏冬
鏗魚加埋咖哩撈烏冬真係好夾~
雖然有少少辣辣地~
但好香~烏冬又掛到湯~
平凡既食材可以做到咁~好棒~

P.S.
味道同食物都好棒~
環境都好日本feel~
疫情下去唔到日本~
可以黎呢度偽日本旅行😆
2020-11-29
Type of Meal
Dinner
  • 月見烏冬
  • 咖哩鰹魚湯烏冬
  • 關東煮
2020-12-10 369 views
好幾次經過呢間烏冬都見到大排長龍,今次終於試到,排隊等咗一陣就有位啦。因為疫情2人一枱嘅關係,所以店內大概坐到五個人所以大家俾啲耐性等吓~好日式的裝修~感覺自己去咗日本🇯🇵我比較鍾意食冷烏冬~所以揀咗竹廉烏冬烏冬真係好彈牙好煙韌,配上wasabi,薑泥,蔥,仲有芝麻~真心正,單食烏冬已經覺得好幸福烏冬嘅份量都足,我覺得算多,好似食極都食唔完🤣咖喱烏冬嘅咖喱味唔算好出,正正常常,我會建議食冷烏冬~除咗烏冬之外,我想講佢哋嘅炸物都好出色多春魚同埋天婦羅雞件真係好好味,炸粉好薄,但肉質鮮嫩,尤其雞件,仲有肉汁唯一一點我覺得扣分嘅就係,店舖提供嘅係熱水,唔知係咪迎合香港人,鍾意飲熱水或者暖水。如果大家去過日本,日式餐廳都只會提供冰水,因為以前來講冰係好珍貴嘅,所以招呼客人一定係比冰水~哈哈 (我個人比較麻煩😛)不過整體來講都係唔錯,鍾意食烏冬嘅你,要去試下
所以大家俾啲耐性等吓~

好日式的裝修~感覺自己去咗日本🇯🇵

我比較鍾意食冷烏冬~所以揀咗竹廉烏冬
竹簾烏冬

烏冬嘅份量都足,我覺得算多,好似食極都食唔完🤣
咖喱烏冬

咖喱烏冬嘅咖喱味唔算好出,正正常常,我會建議食冷烏冬~

天婦羅雞件

除咗烏冬之外,我想講佢哋嘅炸物都好出色

不過整體來講都係唔錯,鍾意食烏冬嘅你,要去試下
竹簾烏冬
天婦羅雞件
2020-12-07 198 views
一直對手造烏冬有一種情意結,喜愛她的煙韌,加上我喜愛湯類食品,所以知道以鰹魚作為湯底的「鰹烏冬」,都希望可以一嚐滋味😋等了多時,終於能夠品嘗,第一次見面當然想試外面少見而又招牌的菜式,所以點了「小鍋鰹魚湯白味噌烏冬」,果然烏冬如我所料,煙韌,有咬口;而且湯底味道豐富😋而最令我驚喜是天婦羅系列,特別是雞塊,比起外面別吃到的,保留肉質濕潤和鮮味,可以稱得上數一數二😋😋😋😋😋,估不到天婦羅雞塊比烏冬更好吃
2020-12-07
  • 天婦羅雞件
2020-11-22 296 views
今日黎到長沙灣既鰹烏冬,因為掛住佢既凍烏冬,所以專程走過黎食,平日下午既關係好快就入得去,上幾次都排左好耐隊先入到座。店內既位子吾多,係圍住個開放式廚房坐,位置都比較窄。我地叫左海苔竹簾烏冬同埋醬油烏冬,另加左款小食關東煮~關東煮應該係個煲度浸得太耐,入味但令到食材太過淋身,食落無咩口感,有待改善。每次黎都必定叫既凍烏冬,佢既烏冬係人手整,食既時候都見到師傅係度整緊。個烏冬好彈牙好有口感,簡單咁配上d汁已經好好食。店家會另上芝麻、蔥、芥末同檸檬比我地自己落,彈牙既烏冬點上清新既汁,絕對令你食過返吾到轉頭😋竹簾烏冬既汁就另上而醬油烏冬既就加埋落去,整體味道較濃,一樣咁好食,推介鐘意濃味d既朋友試下。佢個醬汁仲加上d薑蓉,有陣陣薑既香味~試過熱同凍既烏冬,推薦凍烏冬,比較食得出麵既質感👍整體黎講,係間做得好出色既烏冬,價錢又吾貴,絕對要黎試下😍

店內既位子吾多,係圍住個開放式廚房坐,位置都比較窄。

我地叫左海苔竹簾烏冬同埋醬油烏冬,另加左款小食關東煮~

• 海苔冷烏冬
  • 骨付雞
2020-11-22 174 views
今日放工約了男朋友食晚餐,最後選了這間之前食過的良心烏冬,今晚好彩唔使等位,好快就入到去我們今日點了洋蔥牛肉掛鍋烏冬及鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬,另外加了小食:天婦羅雞件。(鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬加洋蔥牛肉)好大鍋,鍋好足料,有牛肉、日本雞蛋、昆布、冬菇、莖蔥、獅子狗等等,鰹魚湯白味噌味道好香又唔會太濃味,烏冬煙韌又唔會太硬,幾好食(洋蔥牛肉配掛鍋烏冬)又是一大鍋,烏冬放在一個大木盆熱水中,另外配有香濃醬汁,客人可自行加蔥及芝麻,喜歡濃味者必試,烏冬過一過醬汁如沾麵一樣(天婦羅雞件)先擠了檸檬汁,雞件熱辣辣即叫即做,粉皮唔會厚,雞入味,但我覺得咸了點,太濃味了。

(鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬加洋蔥牛肉)

(洋蔥牛肉配掛鍋烏冬)

(天婦羅雞件)

2020-11-12
Type of Meal
Dinner
  • 鰹魚湯白味噌燒鍋烏冬
2020-11-15 314 views
門外裝修好個日式拉麵店,不過入到去廚房感覺好亂。廚房煮麵既人同整天婦羅既人好晤專業。個侍應態度欠奉,好似茶餐廳個啲甘,叫左兩個湯烏冬,一個骨付雞,一個天婦羅雞,什麼叫即叫即做,個骨付雞一兩分鐘就到了,仲要凍既,無咩味,個天婦羅雞更加差勁。無味既。個烏冬還好幾彈牙,不過甘既價錢絶對晤值。晤會再去。希望入面啲人專業啲,個look同行為俾晤倒我好似去食普通既拉麵店,但佢既價錢係貴過食普通拉麵店。仲有無指示個門口喺邊。希望下次再去既時候,同依家好大分別,俾到應有既日本專業態度去present佢啲食物。
2020-11-15
2020-11-13 295 views
鰹烏冬 💛長沙灣黃店💛-係超吸引,性價比高嘅烏冬專門店!呢間嘅烏冬食落好彈牙🤤 唔會好似出面啲烏冬有啲會煮得太林,或者太硬嗰啲,烏冬特別出色!價錢又適中,性價比高🤩 無論係清湯配搭烏冬更加突出烏冬幾彈牙可口,定係咖喱,咖喱香味夠濃,配搭烏冬好吸引😋 骨附雞即係雞髀位,類似係鹽焗雞髀嘅位置,食落好香啖啖肉!-🔍 鰹魚清湯烏冬配骨附雞 $79🔍 鰹魚湯咖喱烏冬 $54-📍鰹烏冬 (長沙灣)長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
鰹烏冬 💛長沙灣黃店💛
🔍 鰹魚清湯烏冬配骨附雞 $79
🔍 鰹魚湯咖喱烏冬 $54
📍鰹烏冬 (長沙灣)
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖