2021-06-18 354 views
煙煙韌韌🤩🤩小店烏冬依加出街食野都好想幫親小店~暫時未中伏 今次再有意外的收穫😎依加好多店舖2130就Last order 對於我夜收工既人真係好煩呀😔😔 冇啖好食😫😩咁岩路過長沙灣 見到仲未收工就試試呢岩小店啦~😗😙😚原來觀塘係總店 新開左間起長沙灣好多味道仲未起長沙灣推出 如:咖啡烏冬 & 抹茶烏冬 (好想試下)由於太晏去到 招牌*骨付雞*都冇試到 製作時間需要15~20分鐘我地就唔阻人收工啦😎 下次再試唔敢慢慢睇食咩啦 拿拿林Order先 (阻人收工=殺人父母)1. 天婦羅雞件 & 鰹魚湯咖哩烏冬 好濃郁湯底 咖哩都好香 唔係用粉開出泥烏冬好煙韌 (睇落好細 但食落好飽)天婦羅雞件 好正~🤤🤤粉唔會太厚 炸出泥岩岩好唔會一口都係粉😳 2. 天婦羅 & 竹簾烏冬Waiter好細心介紹我應該點食呢個烏冬🤣應該要將D材料放曬入鰹魚汁之後再放烏冬 再食入口😉😉冷烏冬對比起熱烏冬更更更更加煙韌 (本人仲意食煙韌 所以覺得超好味)有個汁比我撈烏冬 汁:有wasabi + 芝麻 + 蔥 +  鰹魚汁 (食出/睇到就有呢D 唔知會唔會有咩秘方)芝麻好香 冷鰹魚汁都唔會好難入口 (本人麻麻地魚)天
煙煙韌韌🤩🤩小店烏冬

依加出街食野都好想幫親小店~
暫時未中伏 今次再有意外的收穫😎

1. 天婦羅雞件 & 鰹魚湯咖哩烏冬
鰹魚湯咖喱烏冬
天婦羅炸雞件
好濃郁湯底 咖哩都好香 唔係用粉開出泥
烏冬好煙韌 (睇落好細 但食落好飽)

天婦羅雞件 好正~🤤🤤

天婦羅

竹簾烏冬
有個汁比我撈烏冬
芝麻好香
冷鰹魚汁都唔會好難入口 (本人麻麻地魚)
天婦羅都唔係蔬菜 用料都唔慳架~
(有蝦🦐 茄子🍆 多春魚🐟 & 一個不知明魚仔🐟)
同天婦羅雞件一樣 粉唔會太厚 炸出泥岩岩好 好味👍🏻👍🏻👍🏻

整體好味 下次會泥再試試其他野😋
值得推荐比大家
2021-06-17
$80 (Dinner)
鰹魚湯咖喱烏冬
天婦羅炸雞件
天婦羅
竹簾烏冬
2021-06-18 274 views
本身想去食壽x郎點知去到已經停咗walkin朋友就咋咋淋喺openrice搵吓附近有咩食最後揀咗呢間食烏冬嘅小店😆呢度係主打烏冬有分凍烏冬同熱烏冬我揀咗個熱嘅「月見烏冬」朋友就揀咗個凍嘅「柚子烏冬」另外加咗一條鯖魚同埋一人一隻「骨付雞」柚子烏冬 唔單止個汁係柚子味未點汁淨食個烏冬已經食到柚子味夏天食真係好開胃🤤月見烏冬 最特別嘅地方就係加左隻雞蛋味道👌🏻嘅又未去到話好好食😗值得一讚嘅係無論凍定熱嘅烏冬佢都整得好煙韌😆而鯖魚就正正常常啦呢個「骨付雞」真係幾正同我隻手掌差唔多大😍燒得啱啱好食得出佢有落七味粉所以有小小辣辣地啱哂鍾意食辣嘅我😝
本身想去食壽x郎點知去到已經停咗walkin
朋友就咋咋淋喺openrice搵吓附近有咩食
最後揀咗呢間食烏冬嘅小店😆
呢度係主打烏冬
有分凍烏冬同熱烏冬
我揀咗個熱嘅「月見烏冬」
朋友就揀咗個凍嘅「柚子烏冬」
另外加咗一條鯖魚
同埋一人一隻「骨付雞」
柚子烏冬、月見烏冬

啱哂鍾意食辣嘅我😝
2021-06-17
柚子烏冬、月見烏冬
2021-06-17 254 views
假日下午2點左右到,等左4枱客大約15分鐘。冇得攞飛,要即時排隊,等緊期間有職員出黎俾餐牌我地睇,睇定野食岩岩好有得入座。原味竹簾烏冬(冷)🍜烏冬粗大,有彈口,每條都好長,口感十足。冷麵汁 另外配有芝麻、蔥粒、wasabi、薑末)Wasabi我只放左一半,其他配料都落哂入冷麵汁,烏冬再占上冷麵汁食十分清涼☺️夏日熱辣辣食就岩岩好啦🤤鰹魚湯咖喱烏冬(熱)同樣口感烏冬配上好好飲既咖喱湯,冇錯 係可以一大啖咁飲既咖喱湯,係好日式甜甜地既咖喱。 啲烏冬係有掛湯,味道會令你好想去多次日本既味道。骨付雞勁好食一定要食嫩滑多汁,醃料超入味。甜甜地又有香料味又有燒雞既味。 呢個唔洗多形容,食就岩!天婦羅炸雞🤤用左雞髀肉切件炸, 火喉岩岩好,嫩滑多汁。由於佢冇醬點黎食,但唧左啲檸檬汁,食落口鮮味就冇,但又唔會話冇味,因為嫩滑多汁個下已經滿哂分。最後提一提,呢到係自助式,自己斟水(冷/熱)、攞筷子🥢、仲有啲天婦羅碎俾大家拎)

原味竹簾烏冬(冷)🍜
原味竹簾烏冬(冷)

鰹魚湯咖喱烏冬(熱)
鰹魚湯咖哩烏冬(熱)

勁好食
一定要食

天婦羅炸雞🤤

2021-06-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
原味竹簾烏冬(冷)
鰹魚湯咖哩烏冬(熱)
2021-06-14 127 views
長沙灣不嬲都好多美食,今次就去咗食呢間烏冬,依家烏冬店喺觀塘都有分店,但係我就去咗長沙灣,希望佢唔使太多人排隊啦。一去到都見到有一條小人龍,但係好快都會有位。去到嘅時候大概係夜晚八點幾,但可能生意太好已經好多特別嘅口味都已經賣曬。喺佢哋嘅餐牌上都見到好多唔同嘅口味,有咖啡口味同海苔味等等,希望下次可以試下。我同朋友就嗌咗個冷烏冬, 我嗌嘅烏冬就係會配一啲酸酸地嘅汁,再加上溫泉蛋出配一啲蘿蔔蓉等等,烏冬都好容易沾滿曬啲汁,食落去爽得嚟又酸酸地十分開胃。
2021-06-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-06-05 263 views
如果對烏冬有要求,質地係煙靭,係好既。被安排坐bar枱,原來係先比錢落單才安排入坐。不過咁樣我就有機會見到‘廚師們’點樣準備每碗烏東,我反而覺得好求其,第一位‘廚師’將所謂既鰹魚湯底和烏冬放入碗,第二位好似中三年紀既‘廚師’是是旦旦咁放d味噌(我估)落果碗,再加埋應該唔係日本既蔥🥲 = $46。星期六冇套餐,加過洋蔥牛肉=$44,係‘吉野家’味道。三文魚子烏冬=$78,份量夠飽,貪心叫多過燒鯖魚,正常中規中矩。見到隔離食天婦羅,都想試下,但要帶返口罩,去隔離鋪俾錢先,呢個operation真係唔鼓勵客人中間想加餸食多啲!
半湯味噌烏冬
洋蔥牛肉
三文魚子烏冬+燒鯖魚
2021-06-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-06-04 211 views
小小店仔,12:30就已坐滿食客。我叫咗個鰹魚清湯烏冬+骨付雞$80。烏冬用讚岐烏冬,出名彈牙,超市都買到,所以不特別評論了,至於個鰹魚湯湯底,湯底清甜,但唔特別,亦無驚喜,$46食個清湯烏冬我本人就無乜興趣了。骨付雞-即雞髀,呢個好好食,燒雞,皮香肉嫩,雞肉滑得來juicy,醬汁調味恰度好處,相當出色。👍總結:我個人覺得個烏冬就無乜特別,如果我下次再來,可能只叫個骨付雞就夠了,或試試其他嘢食。
小小店仔,12:30就已坐滿食客。

我叫咗個鰹魚清湯烏冬+骨付雞$80。

2021-05-27
$80 (Lunch)
  • 骨付雞
/ ᴅᴏɴ ᴅᴏɴ ᴅᴏɴ ᴜᴅᴏɴ♫ /꧁𝗞𝗮𝘁𝘀𝘂𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 鰹烏冬💛꧂大獲好評的黃店 身邊有不少朋友都大讚可能期望有點高覺得有點overrated...小店擴充後依然有點小 等候時間為一小時....入座後再等食物...餓暈了....☘︎︎ 夏一鳥冬 $𝟝𝟝夏日炎炎再加上烈日當空下在室外站一小時後 一碗冷烏冬是必須的烏冬汁酸酸地頗清新開胃不過口感略嫌有點太煙韌可能是冷凍後變硬了點 作為煙韌控都覺得咬得有點辛苦☘︎︎ 海苔竹簾烏冬 $𝟝𝟘海苔味不算突出 仔細品嚐的話還是會嚐到海苔味的感覺幾特別 不過同樣太有咬口有點硬☘︎︎ 骨付雞 $𝟜𝟜人氣之選! 即叫即烤香噴噴焗爐烤至微微焦香 令我想起西環的烤脾😍(但吉吉烤脾世一!!)重蒜香 醃得入味 味道不錯 (不過🦦話有信心我煮的會更好味🤪🤪)雞脾已預先𠝹了一刀 快熟又較方便食但奇怪在當日並無提供餐刀 於是最後要用筷子暴力拆肉LOL☘︎︎ 天婦羅 $𝟝𝟡有炸蝦 多春魚 牛鰍魚 茄子 冬菇(🦦基本上無一件會食/食得🤣 可憐囉)炸得不錯 無甩皮甩骨 但味道較淡 💬 質素其實普普通通 沒有什麼驚艷之處值得我炎夏下排一小時隊 (🦦不斷話我都煮得出同樣質素啦😎好大頂
/ ᴅᴏɴ ᴅᴏɴ ᴅᴏɴ ᴜᴅᴏɴ♫ /

꧁𝗞𝗮𝘁𝘀𝘂𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 鰹烏冬💛꧂
大獲好評的黃店 身邊有不少朋友都大讚
可能期望有點高覺得有點overrated...
小店擴充後依然有點小 等候時間為一小時....
入座後再等食物...餓暈了....

☘︎︎ 夏一鳥冬 $𝟝𝟝

但奇怪在當日並無提供餐刀
於是最後要用筷子暴力拆肉LOL

☘︎︎ 天婦羅 $𝟝𝟡
有炸蝦 多春魚 牛鰍魚 茄子 冬菇
(🦦基本上無一件會食/食得🤣 可憐囉)
炸得不錯 無甩皮甩骨 但味道較淡

💬 質素其實普普通通 沒有什麼驚艷之處值得我炎夏下排一小時隊 (🦦不斷話我都煮得出同樣質素啦😎好大頂高帽呀😀)
地區小店來說定價略高 如果想食烏冬建議試five to one 另外希望小店可以加快出品速度 turnover高少少

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦6.5/10 👱🏻‍♀️6.8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 鰹烏冬 (長沙灣)
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖

ꪖꪶ𝘴ꪮ ᥇ꫀ ᠻꪮꪊꪀᦔ
📌 鰹烏冬 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室
2021-05-27 190 views
放咗工,諗住搵啲嘢食。聽聞呢間野都幾出名,就排隊試一下。都等咗20分鐘先可以入座,應該有啲期待。個凍柚子烏冬 (新口味)唔錯,夏天食有消暑嘅效果;付骨雞都好好味,難怪咁多人排隊等食。就係呢個時候,奇怪嘅事情發生咗。隔離嗰台食完埋單走咗,咁當然有職員出嚟清潔啦。而佢就咁喺廚房攞個膠盆,放喺張凳上面,然後將所有碗碟放入去膠盆,跟住拎返廚房,張凳擦都唔擦一下,就比下一個人坐,啲衛生真係。就算佢啲食物點樣好食,睇到咁嘅清潔手法,真係冇嘢好講,冇第二次。

2021-05-27
20 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
2021-05-16 244 views
經常介紹黃店嘅KOL梁祖堯之前介紹過 兩位老闆特地到四國香川學做烏冬 佢地亦都堅持烏冬每日新鮮製造 既然冇得去日本 就緊係要嚟試下咁正宗嘅日本烏冬🤣▫️鰹魚湯烏冬 鰹魚湯清而鮮甜 手搓烏冬口感煙韌 簡單清淡又不失滋味🤤▪️ 天婦羅雞件大大件嘅天婦羅雞件 外脆內軟 薄薄嘅一層炸粉 包住鮮嫩多汁嘅雞肉😋▫️糖心蛋 隻蛋熟度啱啱好 蛋味濃郁 仲帶住輕微嘅走香味😍

▫️鰹魚湯烏冬

糖心蛋
鰹魚湯烏冬
糖心蛋
2021-05-12 6753 views
🇭🇰💛鰹烏冬 Katsuo Udon 良心手打烏冬🍥每日即製手打烏冬麵店💛💛綠茶🍵同咖啡味☕最近去左觀塘同長沙灣分店都冇👩🏻👧🏻今次係第2次食 長沙灣分店冇觀塘店咁大座位非常有限 等候時間都較長店員會叫你排隊時先落單 先交單後入座但上菜速度唔覺有快左 同觀塘分店有點唔同呢道冇得落飲品 茶水餐具係自助的都冇得自己揀粗幼 價錢都有少少不同不過烏冬份量同樣非常多 都係超煙韌彈牙😍😍🎋海苔竹簾烏冬(💰$50)👍🏻推薦冷烏冬幼身過熱烏 跟芝麻 蔥 wasabi 同鰹魚汁🐟烏冬紫菜味比預期出 口感較煙韌🍲鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬(💰$80)用鍋仔熱上 本身已經有唔少配料 可以唔洗額外再叫有蛋🍳金菇 大菇🍄肥牛🐃 海苔 蘿白絲🥕半條竹輪蛋🍳同個湯搞均再食 令湯變得更濃成煲都真係勁足料 好鬼飽🤣🥘鰹魚湯咖哩烏冬(💰$54)👍🏻推薦咖哩烏冬都係用粗烏冬要提既係佢既日式咖哩湯 濃濃杰身的😍令到烏冬非常掛湯 每條烏冬都可以cover哂👍🏻-🍤天婦羅 (💰$59/5pc)有5件 分別有蝦🦐茄子🍆多春魚🐠牛鰍魚🐟菇🍄炸粉係鬆化 感覺碎碎的天婦羅蝦都較大隻 但整體沒有很特別🍗骨付雞(💰$44)👍🏻推薦冇好似觀塘店咁
🇭🇰💛鰹烏冬 Katsuo Udon 良心手打烏冬🍥
🎋海苔竹簾烏冬(💰$50)👍🏻推薦
冷烏冬幼身過熱烏 跟芝麻 蔥 wasabi 同鰹魚汁🐟
烏冬紫菜味比預期出 口感較煙韌
鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬
🍲鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬(💰$80)
用鍋仔熱上 本身已經有唔少配料 可以唔洗額外再叫
有蛋🍳金菇 大菇🍄肥牛🐃 海苔 蘿白絲🥕半條竹輪
蛋🍳同個湯搞均再食 令湯變得更濃
成煲都真係勁足料 好鬼飽🤣
🥘鰹魚湯咖哩烏冬(💰$54)👍🏻推薦
咖哩烏冬都係用粗烏冬
要提既係佢既日式咖哩湯 濃濃杰身的😍
令到烏冬非常掛湯 每條烏冬都可以cover哂👍🏻
🍤天婦羅 (💰$59/5pc)
有5件 分別有蝦🦐茄子🍆多春魚🐠牛鰍魚🐟菇🍄
雞髀大小感覺比觀塘店要大 更厚肉
外層煎到金黃色 雞皮脆脆的
雞肉質算厚身嫩滑 邪惡好吃😈
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
海苔竹簾烏冬
骨付雞
這間小店之前只有舊舖經常大排長龍,因此一直也沒試,自從擴充了餐廳後,等候時間也減少了不少👍🏻終於有機會一試😋❣️是日餐單🌝月見烏冬🍜醬油湯底夠味而不太濃,配上少許薑末提升了味道層次,反而加了蛋味道沒有太分別。最驚喜是連烏冬麵製作過程也清楚見到,一食果然不負所望。除了有很多烏冬麵都有的彈牙,還有一點嚼勁,非現成貨能媲美的質素。只吃了一口就能吸引人不停食❤️❤️🐥天婦羅雞件🍗4大件炸雞份量超多❤️❤️一食不得了!粉漿厚薄剛好,雞很嫩,不油膩,淡淡椒鹽味不會過咸,不用蘸醬汁都好夠味👍🏻加上檸檬汁更能突顯炸雞的美味❤️但我發現鄰座接連兩枱都點燒雞髀,超大隻同燒得好靚,應該是招牌菜😄😄😄下次要試呢個~

❣️是日餐單
🌝月見烏冬🍜

🐥天婦羅雞件🍗

天婦羅雞件

$93 (Dinner)
2021-05-08 233 views
-🦄鰹烏冬 @udon.hk-冷醤油うどん Hkd50Rating🌕🌕🌕🌕🌑鰹魚清湯烏冬 Hkd46Rating🌕🌕🌕🌕🌑關東煮おでん Hkd36Rating🌕🌕🌕🌗🌑飛魚子凍豆腐 Hkd20Rating🌕🌕🌕🌑🌑洋蔥牛肉 Hkd44Rating🌕🌕🌕🌗🌑-已經三訪鰹烏冬 估唔到再次到訪 佢哋已經大裝修之前我都仲係迫緊BAR檯 而家店舖面積大咗好多雖然坐得舒服咗 不過依然都係咁多人(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)第三次嚟食 我都係鍾情於冷烏冬 會彈牙好多架不過 @udon.hk 嘅烏冬一直都係品質嘅保證☺️♦️冷醤油うどん🤍醬油烏冬嘅醬油唔係好多 啱啱好夠撈一個烏冬好鍾意呢個烏冬嘅粗度 口感上絕對係大滿足呀有時候有啲烏冬太幼太扁 其實好難食 唔太鍾意不過呢個烏冬比較粗 好好咬 澱粉感滿滿好幸福口感彈牙爽口就當然唔使多講啦 真係好好咬🤣面頭雖然只有海帶芽同埋蔥等簡單嘅配料不過已經好足夠 因為冷烏冬先係主角嘛🙈如果自助區可以有生蔥任加就好了 我真係好愛食蔥♦️關東煮おでん🤎關東煮都唔係第一次食 好鍾意佢嘅湯底 清甜不過我個人覺得湯底可以稍微再濃郁多一點點白蘿蔔吸滿住湯汁 椰菜肉卷又好大舊好足料喎當然仲有粒蛋
🦄鰹烏冬 @udon.hk
洋蔥牛肉 Hkd44
Rating🌕🌕🌕🌗🌑
已經三訪鰹烏冬 估唔到再次到訪 佢哋已經大裝修
之前我都仲係迫緊BAR檯 而家店舖面積大咗好多
雖然坐得舒服咗 不過依然都係咁多人(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

第三次嚟食 我都係鍾情於冷烏冬 會彈牙好多架

2021-05-02
  • 夏一烏冬
  • 關東煮
2021-05-01 255 views
YOUTUBER 介紹才知道這家餐廳,這次在附近的戲院看電影之前先來醫肚,吃了兩款不同的烏冬和兩份小吃。鰹魚半湯烏冬(下),掛鍋烏冬(上),骨付雞(右, 即是雞脾部份)和天婦羅。烏冬是選用讚歧烏冬,比較彈牙,但湯底不是很驚喜,掛烏冬我和朋友都覺得感覺不太好,因為這容器感覺是沐浴時用到的工具,裝水再加烏冬感覺十份奇怪(可能在日本吃的話感覺會不一樣),但味道也沒有很好。反而骨付雞很入味又滑,份量很大,最推介的菜式,天婦羅味道一般,香脆但比較細件。
  • 骨付雞
去唔到旅行,唯有瘋狂食日本嘢滿足吓心靈,食完當返咗轉鄉下啦🤣呢間舖嘅老闆專門喺四國學整烏冬,每日自家新鮮手打,今次就慕名而來食手打烏冬~鰹魚清湯烏冬⭐️⭐️⭐️⭐️湯底主要以鰹魚熬制,聞落清香,海帶、蔥、薑容帶出鰹魚嘅鮮味~一啖湯一啖烏冬,最後飲晒啲湯🤪但係唔會口渴,手打烏冬好高質,煙煙靭靭超彈牙,份量亦好充足大份!骨付雞⭐️⭐️⭐️骨付雞即係燒雞髀,上碟嗰陣比想像中大隻,滿佈七味粉嘅雞皮燒得幾香,入面鎖得住肉汁,值得一讚,而且油脂豐富,雞肉都算滑,但就無想像中咁嫩, 如果可以再嫩啲就完美🤤但都值得一試天婦羅炸雞塊⭐️⭐️炸雞塊有4大舊,上碟嗰陣已經見到張吸油紙都幾多油, 雞肉都算嫩, 唔算厚粉 ,但就係油比較多

鰹魚清湯烏冬⭐️⭐️⭐️⭐️

骨付雞⭐️⭐️⭐️

天婦羅炸雞塊⭐️⭐️
鰹魚清湯烏冬
天婦羅炸雞塊
2021-02-20
20 Minutes (Dine In)
$89 (Tea)
鰹魚清湯烏冬
  • 鰹魚清湯烏冬(熱)
2021-04-22 219 views
終於找到質感跟日本相似的煙韌結實烏冬面第一次都觀塘工廈吃飯 裡面原來好多餐廳本來是想吃海苔口味的烏冬 可惜當天已售罄不過原味都好好味 烏冬凍食特別有口感同埋煙韌關東煮裡面有雞蛋、蒟蒻、椰菜卷、蘿蔔和竹輪想吃熱烏冬可以試咖哩湯烏冬 日本咖喱所以不會很辣 吃完暖笠笠骨付雞其實就是烤雞腿 肉質嫩可以一試
終於找到質感跟日本相似的煙韌結實烏冬面
第一次都觀塘工廈吃飯 裡面原來好多餐廳

本來是想吃海苔口味的烏冬 可惜當天已售罄
不過原味都好好味 烏冬凍食特別有口感同埋煙韌
竹廉烏冬配關東煮

關東煮裡面有雞蛋、蒟蒻、椰菜卷、蘿蔔和竹輪

骨付雞其實就是烤雞腿 肉質嫩可以一試