今次嚟到位於觀塘嘅鏗烏冬 一直bookmark咗好耐 但原來佢宜家由11/f搬咗去2/f 大家唔好去錯啊🤣❣️抹茶烏冬 另加天婦羅 ($110)冷烏冬清爽彈牙 都幾煙韌 而且有咬口😋食落有淡淡嘅抹茶味 但抹茶味唔算太出 其實可以食返普通烏冬😂天婦羅反而有驚喜‼️以為只係平時嘅南瓜番薯天婦羅 點知佢係有蝦仲有三款魚🤤我朋友就比較鍾意食多春魚 我就比較鍾意食佢哋嘅蝦🍤炸皮唔算厚 而且炸得外脆內軟 仍然食到蝦同魚嘅嫩滑🤤值得一提嘅係佢宜家好多地方都有分店 都幾方便✨推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 3.5/5】

❣️抹茶烏冬 另加天婦羅 ($110)
冷烏冬清爽彈牙 都幾煙韌 而且有咬口😋

炸皮唔算厚 而且炸得外脆內軟 仍然食到蝦同魚嘅嫩滑🤤

值得一提嘅係佢宜家好多地方都有分店 都幾方便✨

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
2023-09-11 1061 views
黎到觀塘搵嘢食!今次嚟到駱駝漆大廈見到呢間鏗烏冬 就突然之間好想食烏冬😚咁就去試下啦😂入到去餐廳好多人衛生情況就⋯要改善下唔知點解會有啲蔥喺隻匙羹度🥹見到啲蔥果下 真係有啲唔開胃⋯不過應該都係上一枱客 唔小心彈左落去希望下次唔會見到啦🥹- 鰹魚清湯烏冬(熱)烏冬好煙韌 唔會好淋😆仲有好多昆布添湯底就比較清啲- 金菇牛肉卷牛肉好香 配埋金菇 好好味- 鰹魚湯咖哩烏冬(熱)今次係咖喱湯底 所以就會比較濃郁啲- 骨付雞今餐最欣賞就係呢個雞😝沈埋啲味粉喺上面少少辣辣哋 唔錯👍🏻
黎到觀塘搵嘢食!
今次嚟到駱駝漆大廈
唔知點解會有啲蔥喺隻匙羹度🥹
見到啲蔥果下 真係有啲唔開胃⋯
不過應該都係上一枱客 唔小心彈左落去
希望下次唔會見到啦🥹

- 鰹魚清湯烏冬(熱)
烏冬好煙韌 唔會好淋😆
仲有好多昆布添
湯底就比較清啲

- 金菇牛肉卷
牛肉好香 配埋金菇 好好味

- 鰹魚湯咖哩烏冬(熱)
今次係咖喱湯底 所以就會比較濃郁啲

- 骨付雞
今餐最欣賞就係呢個雞😝
沈埋啲味粉喺上面少少辣辣哋 唔錯👍🏻
2023-08-15 939 views
鰹烏冬雖然價錢偏貴,但的確幾好食😋 所以如果唔太肚餓,可以等到2:30pm 下午茶時段ge 「五十鰹系列」🍜😆下午茶指定湯烏冬每款$50,可以揀蝦冬🦐/ 魚冬🐟/ 雞冬🐔/ 牛冬🐮,之後可以加錢配1款下午茶餸🍤🍢🍗 鰹烏冬個骨付雞實再太好食😍每次想試其他餸,最後都係揀返骨付雞 (下午茶加配$22)🤣,烏冬方面就揀咗牛冬,睇落好似唔大碗,但份量都唔少,有2件肥牛金菇卷,同半隻溏心蛋🥚 湯底係鰹魚湯,清清地咸淡啱啱好,有少少昆布同蔥👍🏻 烏冬夠滑身彈牙,溏心蛋熟度啱啱好流心😍 另外,大推另外加嘅骨付雞 (即係雞髀)🍗,好大隻勁juicy,煎得好香口,調味汁蒜蓉味好香,帶少少甜味,加埋雞髀面頭有七味粉,勁惹味🤤 成碗烏冬加埋雞髀食哂,真心勁飽😆🌟推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)

🌟推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)
2023-08-11 882 views
身為東九龍街坊,不可能沒有聽過「鰹烏冬」個大名,呢間坐落喺觀塘工廈之中的餐廳,因為手打烏冬而成為人氣小店,我都特別帶咗朋友來品嚐主打烏冬!抹茶烏冬烏冬麵條偏粗身,而且質地好彈牙,有咬口,加上淡淡的抹茶香,食起來感覺好清新,簡簡單單配烏冬汁已經好正,不會覺得heavy。骨付雞雞肉其實都不俗,00肉質嫩滑,不過在出色的烏冬面前顯得不算很突出,略嫌油份偏多咗啲。天婦羅廣島牡蠣新鮮炸起的天婦羅,乾身不太油膩,而入面的廣島牡蠣肉鮮美,正!拌蛋烏冬出色的手打烏冬麵條,拌以香氣十足的雞蛋漿,最能品嚐到兩者的原始味道,good!

2022-06-09
Type of Meal
Lunch
拌蛋烏冬
心心念念成日都話想試呢間既烏冬 🍜長期都係好多人排隊、少耐性都未必會食到 🤣難得平日夜晚唔算多人一定要試食下 🙂不過上到11樓先發現搬左落去2樓😅大家留意返👀🌟鰹魚湯豆乳烏冬 💰$53豆乳湯好濃郁又幼滑 ☺️烏冬比較有咬口感而且偏粗身 🥹份量都幾大碗聽講全部烏冬都係由自家工廠製造的🌟天婦羅廣島牡蠣 🦪 💰$64有5細件牡蠣、唔算太油膩🥹而且唔會覺得好腥之如同埋無過多粉醬包住蘸埋落烏冬湯底裡面又有些小甜味 🌟天婦羅櫻花蝦什菜餅 💰$26還可以既炸什菜餅,開頭食落都隔左一陣先有微微既味道 🤨比較適合素食著揀選、或者鐘意食菜既都可以🌟骨付鳥 💰$37大大隻雞肉🍗加左味粉偏微辣皮脆脂肪肉汁慢慢滲出黎又好惹味 👍🏻🌟味噌焗鯖魚 💰$33肉質唔嚡口 👌🏻 味道當算可以 不過個人認為可以煎耐些小就更好 😂🌟飛魚籽豆腐 💰$19好岩飯前作開胃菜🤤或飯後甜點 ☺️涼伴凍豆腐又夠滑嫩不錯 🧊推介指數:🐻🐻🐻🐻/4粒鰹烏冬 (駱駝漆大廈)📍地址:(觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O2室☎️ 電話: 98246809#香港美食 #觀塘美食 #九龍美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #日本菜
心心念念成日都話想試呢間既烏冬 🍜
長期都係好多人排隊、少耐性都未必會食到 🤣
難得平日夜晚唔算多人一定要試食下 🙂

有5細件牡蠣、唔算太油膩🥹
而且唔會覺得好腥之如同埋無過多粉醬包住
蘸埋落烏冬湯底裡面又有些小甜味

🌟天婦羅櫻花蝦什菜餅 💰$26
還可以既炸什菜餅,開頭食落都隔左一陣先有微微既味道 🤨
比較適合素食著揀選、或者鐘意食菜既都可以

🌟骨付鳥 💰$37

🌟飛魚籽豆腐 💰$19
好岩飯前作開胃菜🤤或飯後甜點 ☺️
涼伴凍豆腐又夠滑嫩不錯 🧊

推介指數:🐻🐻🐻🐻/4粒

鰹烏冬 (駱駝漆大廈)

📍地址:(觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O2室
☎️ 電話: 98246809

#香港美食 #觀塘美食 #九龍美食 #啤啤遊食團
#假日好去處 #港人推介美食 #日本菜#外賣店#烏冬#香港美食打卡 #香港工廠大廈 #窮遊美食 #性價比高 #hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #日式餐廳 #隱世餐廳 #udon #Japanstyle
#bearbeareat
#bearbeareat觀塘
Lunch 都幾多人排隊,唔算好坐,但烏冬確係幾好食!第一次食,仲諗做咩啲烏冬冇餸,小食又幾十蚊,但嚟到原來佢啲野都都幾大份,食烏冬都好飽。我仲叫左個金菇肥牛卷,又係勁大碟,我諗1隻肥牛卷有差唔多平時超市半包/三分一包金菇嘅量。咁樣睇,其實佢都幾抵食,份量一啲都唔hea,食物質素又唔錯。不過lunch hour 要等齊人先可以入座。烏冬彈牙,湯汁清清地,唔會覺得好咸。啲小食都唔錯,同事叫左隻雞髀,煎到好香,嫩滑多汁。下次再去,想叫小食一定要同人 share先得🤣
Lunch 都幾多人排隊,唔算好坐,但烏冬確係幾好食!

烏冬彈牙,湯汁清清地,唔會覺得好咸。
啲小食都唔錯,同事叫左隻雞髀,煎到好香,嫩滑多汁。

下次再去,想叫小食一定要同人 share先得🤣
2023-07-24
$60 (Lunch)
  • 骨付雞
2023-07-26 495 views
鰹烏冬 係我在觀塘的食堂平時 食開 鰹魚湯烏冬、骨付雞鰹魚味之重,烏冬之彈牙每每都吸引我再來光顧而 骨付雞🐣 之大件足夠兩個人分着吃這天再食 不得不讚好服務態度見到新品 胡椒香蔥蛋撈烏冬真的好吸引,但撈烏冬冇湯那不就要告別我喜歡的鰹魚湯😭於是 問店員:我選擇了撈烏冬,但喜歡鰹魚湯,可以給碗湯嗎?店員 馬上 免費 給了一碗很感動🥹而這新的撈烏冬 也真心好食😋!滿足我3個願望~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)以為也會常叫這食堂 還有水/玄米茶係自助任斟的🥰🥰🥰🥰極推薦
鰹烏冬 係我在觀塘的食堂
平時 食開 鰹魚湯烏冬、骨付雞
鰹魚味之重,烏冬之彈牙
每每都吸引我再來光顧
而 骨付雞🐣 之大件
足夠兩個人分着吃

這天再食 不得不讚好服務態度
見到新品 胡椒香蔥蛋撈烏冬
真的好吸引,但撈烏冬冇湯
那不就要告別我喜歡的鰹魚湯😭
於是 問店員:我選擇了撈烏冬,但喜歡鰹魚湯,可以給碗湯嗎?
店員 馬上 免費 給了一碗
很感動🥹
而這新的撈烏冬
也真心好食😋!
滿足我3個願望~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
以為也會常叫

這食堂 還有水/玄米茶係自助任斟的
🥰🥰🥰🥰
極推薦
胡椒蔥蛋撈烏冬
胡椒蔥蛋撈烏冬
骨付雞
被骨付雞大搶風頭嘅烏冬店😂,烏冬湯底一般~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 鰹魚湯豆乳烏冬HK$53・味道:魚湯同豆乳都係淡味,個人覺得唔太突出。・口感:烏冬煙韌,粗度都適中~🐤 骨付雞 HK$47 👍・味道:呢個好食好惹味,係蒜蓉同七味粉醃嘅雞髀~・口感:切開仲咇緊汁,少少鞋口都冇,每一啖都係好嫩。雞皮香口但唔會好厚太油,出色!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:想食日式嫩雞嘅可以一試,但搵烏冬湯底嘅就唔係呢間喇。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
被骨付雞大搶風頭嘅烏冬店😂,烏冬湯底一般~

🍜 鰹魚湯豆乳烏冬HK$53
・味道:魚湯同豆乳都係淡味,個人覺得唔太突出。
・口感:烏冬煙韌,粗度都適中~

🐤 骨付雞 HK$47 👍
・味道:呢個好食好惹味,係蒜蓉同七味粉醃嘅雞髀~

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~

2023-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-07-17 433 views
鰹烏冬搬左去2/F,改用QR code落單,環保又有效率!叫咗骨付雞同海苔冷烏冬,一個人食飽到嘔🤣烏冬彈牙,果然係特色皇牌!骨付雞就普通,五味粉燒雞肶,對我嚟講又真係冇乜驚喜。今次冇人排隊,秒入座,真係算係咁,不過價錢就少貴🙈
2023-07-01
Type of Meal
Lunch
2023-06-20 734 views
♫𝄞 月見烏冬 $577/10🈵依排天氣好熱,唔想再食熱野食碗冷撈烏冬就啱哂加埋青瓜檸檬就更清新煙肉碎味就唔係好突出份量好足料,男生都夠飽𝄞 骨付鳥 加配價$47 8/10🈵鰹烏冬名物!一切就流好多肉汁出嚟,雞肉鮮嫩調味都好入味,但又唔會太重口味如果皮脆啲就𝒫𝑒𝓇𝒻𝑒𝒸𝓉♫鰹烏冬觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期2樓T室♫#e3e_in_觀塘#e3e_in_佐敦#e3e_in_牛頭角#e3e_in_長沙灣#e3e_in_💛 ♫#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #觀塘美食 #駱駝漆大廈 #鰹烏冬 #烏冬控 #牛頭角美食 #日式料理 #佐敦美食 #長沙灣美食 #黃店 #hkudon #烏冬 #日式美食 #kwuntongfood #黃色餐廳 #烏冬關注組 #katsuoudon #黃色經濟圈 #良心小店

𝄞 月見烏冬 $57
7/10🈵
依排天氣好熱,唔想再食熱野
食碗冷撈烏冬就啱哂
加埋青瓜檸檬就更清新
煙肉碎味就唔係好突出
份量好足料,男生都夠飽

𝄞 骨付鳥 加配價$47
8/10🈵
鰹烏冬名物!
一切就流好多肉汁出嚟,雞肉鮮嫩
調味都好入味,但又唔會太重口味
如果皮脆啲就𝒫𝑒𝓇𝒻𝑒𝒸𝓉

#e3e_in_牛頭角
#e3e_in_長沙灣
#e3e_in_💛

2023-06-13 566 views
@udon.hk 佢宜家搬咗位 好似喺低層想食嘅要留意啦‼️‼️‼️今次食咗鰹魚冷烏冬同埋關東煮對上一次食係海苔冷烏冬但唔知係咪因為搬咗舖所以唔見有呢款但印象中海苔嗰款都唔算濃味而今次鰹魚呢款 味道都係正常發揮嚟呢度主要係食佢嘅烏冬口感冷烏冬特別煙靭有彈性份量都幾足 而關東煮材料都豐富有椰菜豚肉卷 蘿蔔 蒟蒻 蛋 竹輪印象最深刻係蘿蔔同竹輪蘿蔔入晒關東煮湯汁嘅味道竹輪就好似獅子狗一樣而其他配料都比較清淡但整體關東煮湯底係濃過鰹魚汁如果夏天想食清淡清爽嘅都建議嚟呢度 另外骨付雞都推介飲咗波子汽水 兒時嘅回憶💕
@udon.hk

如果夏天想食清淡清爽嘅
都建議嚟呢度 另外骨付雞都推介

飲咗波子汽水 兒時嘅回憶💕
2023-06-11 481 views
駱駝漆大廈入面有好多好食既餐廳係觀塘其中一個食野既好地方今次就去左食好出名既鏗烏冬一去到11樓先發現佢已經搬左落2樓openrice既地址仲未update不過佢11樓都用有貼指示話已經搬左去2樓宜家係2樓T室一入到去環境好乾淨而且可能我夜晚8點幾先去人流唔算好多 所以坐得好舒服餐廳用手機QR code落單有自助茶水位置我地叫左兩個凍烏冬因為宜家天氣太熱 唔想食熱食鏗魚半湯烏冬(凍)$48 + 跟餐加配骨付雞 $37烏冬好彈牙,醬汁味道岩岩好,唔會太咸凍烏冬會有埋炸天婦羅脆脆,好脆,唔會太油同埋冧哂骨付雞我見好多枱都有叫,我覺得佢就有d普通,普通既雞脾但肉質好滑同好多汁蕃茄凍湯烏冬$68+ 跟餐味噌焗鯖魚$33蕃茄烏冬係夏日限定天氣咁熱冇咩胃口就想食酸酸地既野蕃茄湯底酸酸地岩哂夏天冇咩胃口食 開下胃上面有蟹子同青瓜,烏冬都係彈牙鯖魚係有驚喜既,好食,滑,唔腥,唔會太冧整體食物好食,不過份量有d少,一定要加配小食先會夠飽,淨叫一個烏冬唔會夠飽,但加配埋食物都差唔多一百蚊一個餐,係工廈黎講好似有少少貴,不過淨睇食物質素既話都ok既
駱駝漆大廈入面有好多好食既餐廳

餐廳用手機QR code落單
有自助茶水位置

我地叫左兩個凍烏冬
因為宜家天氣太熱 唔想食熱食

鏗魚半湯烏冬(凍)+骨付雞(餐)

鏗魚半湯烏冬(凍)$48 + 跟餐加配骨付雞 $37
烏冬好彈牙,醬汁味道岩岩好,唔會太咸
凍烏冬會有埋炸天婦羅脆脆,好脆,唔會太油同埋冧哂

蕃茄凍湯烏冬+味噌焗鯖魚(餐)

蕃茄凍湯烏冬$68+ 跟餐味噌焗鯖魚$33
蕃茄烏冬係夏日限定
天氣咁熱冇咩胃口就想食酸酸地既野
蕃茄湯底酸酸地岩哂夏天冇咩胃口食 開下胃
上面有蟹子同青瓜,烏冬都係彈牙
鯖魚係有驚喜既,好食,滑,唔腥,唔會太冧

2023-05-21 696 views
呢間烏冬店平日午餐時間都好多人排隊。今日星期六我經過觀塘又唔趕時間, 就黎試一試。今次我嚟試咗佢哋嘅埋鰹魚湯豆乳烏冬同金茹牛肉卷,我男朋友就試左鰹魚湯咖哩烏冬同骨付雞。鰹魚湯豆乳烏冬湯底好夠鮮甜;金茹牛肉卷唔會太濃味;烏冬與超士買到的烏冬係有分別,口感實左d,都彈牙。至於鰹魚湯咖哩烏冬,我以為咖哩會搶左鰹魚湯的味道,但食落又冇,依然飲得出鰹魚湯的味道,鰹魚湯和咖哩比我想像中搭配。我本人不喜吃雞扒,所以唔覺骨付雞特別好吃。2人共付$183,呢個價錢係觀塘我覺得有更多更好的選擇。

2人共付$183,呢個價錢係觀塘我覺得有更多更好的選擇。
2023-05-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$92 (Lunch)
2023-05-17 1212 views
平時lunch time都會見到呢間餐廳大排長龍,今日接近下午茶時段去先唔使排隊,所以就入去試試呢間人氣烏冬店。提提大家2樓先係堂食唔好去錯呀~ 夏一烏冬 $55呢碗烏冬好足料,因為係撈烏冬所以會見到烏冬嘅份量係好多!撈埋啲芝麻/蔥/溫泉蛋之後好惹味 咖喱烏冬 $55個湯底好濃!飲落好重咖喱味,比較濃郁而且咖喱係唔辣的~ 骨付雞 $37骨付雞超級好食!!隻雞髀好大隻而且好多肉,嫩到好容易切開,食嘅時候好juicy! 關東煮 $26一小碗嘅關東煮,個人覺得佢嘅食材配料比較少,不過湯頭好好飲~

夏一烏冬 $55
夏一烏冬

咖喱烏冬 $55
個湯底好濃!飲落好重咖喱味,比較濃郁而且咖喱係唔辣的~
咖喱烏冬

骨付雞 $37

關東煮 $26
關東煮
$120 (Lunch)
夏一烏冬
咖喱烏冬
2023-05-17 435 views
好多年無來食,記憶中好食又多人排隊,今次有機會再前來。由於已經過了午餐時段,亦見到有數位食客在等候中,不過等一陣就好快有位。餐廳地方較細,但多位,如果坐滿都會較為擠迫。 坐低手機QR code下單,基本係一定叫個烏冬底再加其他食物。下單要個"月見烏冬"($55),加"5件天婦羅"($54),再加多個 "飛魚籽凍豆腐"($19)。食物上菜好快,個烏冬都滑,不過個湯底好清淡,食不出有魚湯任何味道,天婦羅一咬炸粉與食物分離,就算有醬汁點都唔夠味,真係好淡,唯一個凍頭腐可能有魚籽,味道剛好。整個餐比起以前是水準之下,有點失望。

2023-05-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)