2023-04-14 316 views
呢間,早年鍾意嚟食。因為日本人主理,仲要夠平幾年冇黎,同以前簡直就冇得比只係夜晚想食少少嘢,同朋友叫兩份野,食到朋友都唔開心,真係好抱歉先講比較好食啲嗰樣:咖喱烏冬我食到我有一忽嘅牛肉係唔熟見紅嘅,但係牛肉唔熟都唔係問題。$50 ,少過譚仔啲啦,佢話佢用讚岐烏冬,我食落去只係比$10三包嘅當當烏冬麵好少少,好林,唔彈牙。佢嗰碗咖喱,同我喺759買嘅即食包加啲水差唔多另一碟豬肉生薑燒,感覺到只係平日嘅椰菜芽菜炒豬肉,可能落左小小味醂,感覺唔到薑汁。盛惠$60一碟,但係份量係隔離棟記嘅三份一至一半左右,擺盤靚唔靚都係後話,個樣有啲似餸尾。朋友頂唔住自己去同佢理論,佢加多咗少少,其實我都唔係好覺得佢加多左幾多條菜今日當值嘅係一位白頭髮嘅阿姐,呢個場都幾多人食嘢,但係呢間舖冇人食,真係有啲原因回憶,在心裏就好食嘢好簡單,鍾意嘅一定再有幫襯,唔鍾意,就唔會再有下次浪費少少時間,喺度做一個記錄而已唔再見。
呢間,早年鍾意嚟食。因為日本人主理,仲要夠平
幾年冇黎,同以前簡直就冇得比
先講比較好食啲嗰樣:咖喱烏冬
回憶,在心裏就好
食嘢好簡單,鍾意嘅一定再有幫襯,唔鍾意,就唔會再有下次
浪費少少時間,喺度做一個記錄而已
唔再見。
2023-04-14
Type of Meal
Dinner
2023-01-06 361 views
It’s the first time to eat here today. My friend recommended me to go and try grilled fish. I tried grilled red fish today. It’s so nice taste❗️$120 was out my budget, but this nice taste made me to not care about it. I will go and eat fish again. Miso soup was also nice!
2023-01-06
$120 (Dinner)
  • Red  fish
2022-01-18 888 views
今日忽然想起弟弟推介的日式烤魚的小店,他以前在中環上班,一個星期通常有兩三天到這間小店食午餐,每次都order 烤魚套餐。每每讚不絕口!好,今日一於試試。小店在聚多熟食中心小店別樹一格。其他小店大多賣碟頭飯小菜,惟獨是它賣日式食品燒物拉麵。今日餐牌有多款燒魚例如黃立倉,鯖魚…. 我選了黃立倉品嘗。燒魚外脆內軟,火喉啱啱好。弟弟説這間小店有頗多日本人光顧,有時候日本人大廚會弄一些新款食品給人客品嘗打分,充滿人情味的小店,希望在這困難時期能夠維持下去。不要讓用心小店消失。
  • 燒魚
2021-01-19 1651 views
市政大樓的熟食店其實競爭也很大,無門無墻,食客行過隔離便幫襯了別人。.我上到去上環這層市政大樓熟食店,眼花撩亂,有茶餐廳式、日式、碟頭飯的,泰式、潮州式,全部相對於地舖餐廳便宜。.我選擇了這間日式餐廳。當我坐下看餐牌時,老闆娘好有禮貌已端上一碗前菜 (冷椰菜) 叫我慢慢揀,還介紹除枱上餐牌外,還有每天不同的午餐選擇。.👇餐牌有拉麵、烏冬、定食.👇每天不同的午餐.我決定了從小便很喜歡的滑蛋豬扒飯。.滑蛋豬扒🐷飯包湯及前菜 $42⭐️⭐️⭐️💫  (3.5分).湯及前菜 (冷椰菜)👇湯有蘿蔔、豆腐、豆卜等。滑蛋豬扒飯熱辣辣一大碗,除大塊豬扒外,也有好多蛋同洋蔥,蛋是日式甜甜的,而且洋蔥也多,甜甜的,感覺健康些,不是只吃肉,也有纖維。豬扒算大塊,外皮的粉略厚了少少,肉質也略為硬一點。總體來說,服務態度十分友善,非常衛生清潔。價錢合理且較為偏平,總體味道⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)。最感暖心是侍應叫我慢慢食,又問啱唔啱食,我睇手機時又識做不會打擾我。😊😊
👇餐牌有拉麵、烏冬、定食

👇每天不同的午餐

我決定了從小便很喜歡的滑蛋豬扒飯。
滑蛋豬扒🐷飯包湯及前菜 $42
⭐️⭐️⭐️💫  (3.5分)
湯及前菜 (冷椰菜)

👇湯有蘿蔔、豆腐、豆卜等。

滑蛋豬扒飯包湯及前菜  (3.5分)

豬扒算大塊,外皮的粉略厚了少少,肉質也略為硬一點。

2021-01-15
$42 (Lunch)
滑蛋豬扒飯包湯及前菜  (3.5分)
2018-01-05 3828 views
見今日係Friday, 突然間心血來朝想去上環熟食中心搵好西食。本來就想去食瑞記,誤打誤撞之下,竟然去到呢間餐廳。當我們還沒有完全坐下時,店員已經在電光火石間放下前菜及味噌湯,那個前菜真令我大開眼界,竟然係通心粉伴沙律醬味噌湯味道一般而且,店員還不停在旁邊催促我們點餐,(態度並不友善)當時本想食䐁肉生姜燒,但店員強調沒有豚汁並不是無豚肉,所以沒有這個餐。那麼,我唯有點玉子雞扒飯。飯一來到,賣相好像一般家庭碟頭飯,擺放雜亂無章,由於白飯過渡被汁浸濕,搞到好似一pat爛飯一樣,味道一般,雞扒也沒有煎香過,整碗飯內我不斷食到雞皮,我食了少許就放棄了。當然,以$40元價錢也不能要求太多,但是,也不會有第二再去的機會

2018-01-05
$45 (Lunch)
2017-05-28 3276 views
已經來過家和好幾次了,今日一就寫一下對家和嘅感受先。講起原來有段故,老闆係日本人,老闆娘係香港人,結左婚🎎就係度開左間燒魚店叫埋"家和",情節都幾温馨吓。如果你係愛魚之人又喺上環附近,呢道就唔會令你失望!每日都有幾款老闆娘入嘅新鮮🐟,用日式鹽燒,燒到外脆內多汁,配埋日式酸汁好鬼。飯量大嘅朋友,呢度麵鼓湯同白飯仲係自己任添!有新鮮魚咁健康又食得飽,lunch 都係$50左右,好幸福喔

飯量大嘅朋友,呢度麵鼓湯同白飯仲係自己任添

2016-10-18 3169 views
這定食並沒有真正的日式制法, 因為炸魚很魚星, 面屎湯無味, 飯不像用曰本米煮的、沙律不知所謂, 食完後没有食完日本式定食之感覺, 最難頂是那碗飯, 既少又凍, 約是那碗的六成滿, 食唔到和聞唔到飯香, 食唔飽又收38元。
2016-04-26 3551 views
隱藏於上環市的平價美食,據說老闆是日本人,食物水準不比裝修華麗的日本餐廳差。只收37蚊的咖哩豬排飯一d都唔馬虎,用左飽滿既珍珠米,咖哩汁味偏甘,好開胃。原條鹽燒黃立倉,雖然不是即叫即燒,但上碟時魚皮仍然好脆,肉質鮮甜嫩滑,加埋d配菜同自家製麵鼓湯,都係$40,邊到搵。
2015-07-18 3005 views
從網上報導認識這家店,今天剛巧經過,便光顧了。老闆娘說這天有紅衫魚,剛好是最後一份,正好對我的胃口。魚肉鮮味,點醬油吃很不錯。朋友點了燒鯖魚,味道也不俗。兩個餐各配麵豉湯、通粉沙律和白飯,另加一罐汽水,才$84,在上環區,實在很相宜。簡單的家庭式料理,值得支持。
2015-06-21 2295 views
位處市政街市大樓內,地方清潔舒適就差一點,銀雪魚 現在外面食銀雪魚定食,應該都要百元價位,魚肉及味道確實和其他魚不同,滑溜又有自己獨具一格魚味。在街市或超市買一塊都絕不平宜。燒黃腳立(鱲)魚, 不過不失,廚師掌握都非常好,剛剛熟,又不會令魚肉完全乾枯,試試無妨,加點調味醋,但個人都是喜歡廣東清蒸魚煮。雞蔥卷 估不到很好,雞肉燒煎香噴噴,入口味道亦佳。燒茄子,普通,不推介,調味及燒烤都不好。日本啤酒 入口即分高低,水質一流,就是和香港大陸製的不一樣,渴後透心涼,食飯嘆番一杯,無得頂。
位處市政街市大樓內,地方清潔舒適就差一點,

雞蔥卷 估不到很好,雞肉燒煎香噴噴,入口味道亦佳。

燒茄子,普通,不推介,調味及燒烤都不好。

2015-06-19
$110 (Dinner)
  • 燒魚
  • 雞蔥卷
2015-02-07 1577 views
星期六下午,人不多,見食評都不錯就來試試!叫咗豚肉生薑燒,係街市食,唔會對賣相有太大期待,但碟餸一上枱....即刻有D不安感。賣相也太求其吧!不過可能好味呢...一試...係有住家飯feel, 不過係香港呀媽hea煑日式菜feel 囉!有齊薑汁,豬肉同配菜,就係日式豚肉生薑燒口味欠奉,比$37,去食個碟頭飯都好味飽肚過佢。街市對面賣日式便當嘅地舖,雖然價錢貴一半,味道絕對好得多!

星期六下午,人不多,見食評都不錯就來試試!

$37 (Lunch)
2014-12-23 1488 views
中上環街市很平民化的,今日才是第一次來, 随意坐下便可以醫肚,食飽就回去工作。竟然有日式飯,總好過成日食碟頭飯吧!滑蛋煮豬扒32元,連麵豉湯,湯中有海帶及蓮藕片,但麵豉味未算濃濃,還有小碟豆芽做前菜。留意沒水吧,點飲料加6元就有汽水洋蔥多,不過湯太多太濕了,令到飯都沈成湯飯似的,味亦都偏淡幸好有七味粉。個豬扒炸定再翻熱,而個炸醬都好厚,因為沾濕了唔脆又糊口,但以32元來說可以接受,說不上美味,速食填飽肚的選擇。
竟然有日式飯,總好過成日食碟頭飯吧!
留意沒水吧,點飲料加6元就有汽水
個豬扒炸定再翻熱,而個炸醬都好厚,因為
$32 (Lunch)
2014-05-18 1388 views
因為報紙的報導,否則真係好少會去呢啲熟食市場搵食。可能太早的關係,無乜客人。我地點左三款食物,分別係咖哩牛肉烏冬,滑蛋豬扒飯,燒鯖魚,同埋炸牛蒡,其實味道不及出面日式食店好,烏冬及碗飯只是一般,咖哩有啲稀,但卻有住家味道,燒鯖魚味淡,炸牛蒡第一次食覺得很特別,價錢合理,日式小店,想食住家風味的,這是不錯的選擇。
因為報紙的報導,否則真係好少會去呢啲熟食市場搵食。
行程緊迫只有半個鐘食晚飯,我只望了牆上的單張一眼便決定ORDER日式豬扒飯,又請寫單的女士要快快快上,因超級趕時間。阿姐十分細心問要不要咖哩,又說日式咖喱不辣的。果然約十分鐘後便上了一碗熱辣辣的咖喱汁炸豬扒飯,咖哩果然不辣啱晒我,豬扒香脆炸得啱啱好,日本米一粒一粒好好食,結果不消十分鐘成碗比我消滅晒。一客才$38另包一小碗菜沙律,茶任飲。食得好滿意好滿足。有機會一定再幫襯。
2012-11-22
$38 (Dinner)
  • 咖喱豬扒飯
2012-05-16 936 views
新开的日本料理,在街市里,卖的是家常料理。日本师傅。刚打完壁球,点了比较简单,全是推荐菜式咖喱牛肉乌冬(35):咖喱味道很浓, 而且比较特别, 牛肉是细牛肉很嫩, 炸牛旁(18):非常好吃,虽然是炸得,不觉得油腻,而且好像营养价值很高烧婧鱼(30):一般生意好象很好的样子(订满),但是很多餐牌上有的都不卖。服务不太好。环境不太好。
烧婧鱼(30):一般

2011-10-08
$45 (Dinner)
  • 炸牛旁