2024-05-10 143 views
為了支持吓香港小店,特登由中環行到去上環,過咗永安嘅位置,搵到依間小店。依家小店個門口好細,好隱蔽,每日有四個餐選擇,不過我去過三次,其實餐牌每日都差不多。我今日揀咗咖喱牛麵肉,蓮藕餅,墨魚餅,配饅頭。我冇加錢要飲品,因為有自助檸檬水供應,味道唔錯。個餐份量唔多,但係女仔食就啱啱好,男同事會覺得唔夠飽。可能我哋第一次食,係牛面肉配雞髀,所以今次雞髀嘅選項變咗雞翼同蓮藕餅,突然之間感覺份量細咗好多。咁味道確實真係唔錯,我最鍾意食佢個饅頭,因為真係炸得好香脆。每個餐都係$65 ,希望款式可以多啲變化,每次嚟都有唔同選擇啦

我今日揀咗咖喱牛麵肉,蓮藕餅,墨魚餅,配饅頭。

我冇加錢要飲品,因為有自助檸檬水供應,味道唔錯。

2024-05-06
2024-04-18 130 views
可能因為餐廳轉手但沒有轉名,衝突很大…《龍蝦海鮮湯飯》不能理解與龍蝦有何關係。就是一般的中式泡飯,裡面有少於10粒魷魚/蝦碎,及2粒草菇。《百香果咕嚕肉 配 炒飯》 百香果味很淡, 類似加甜的酸甜醬。咕嚕肉脆身,但太少汁。伴碟蔬菜又淡又乾,似白烚。《香煎藕餅、炸蝦多士、炸雞翼、炸饅頭》 lunch set小食有幾樣可以選擇,類似學校小賣部的出品,如果把小食的成本放進主食,提升食物質素可能更好。本以為裝修屬於休閒cafe,菜單也好像挺吸引,可是實物卻是兩餸飯,還配上醫院canteen那種橙色托盤… 其實兩餸飯本身沒有什麼不好,只是環境及格調令期待與現實的落差實在太嚴重,而且$70的兩餸飯就有點貴了。唯一優點可能是職員尚算友善。
可能因為餐廳轉手但沒有轉名,衝突很大…

2024-04-08 114 views
呢間舖頭嘅前身係一間咖啡店,我喺喺堅尼地城第一次認識佢哋之後,見到佢哋上環開咗間舖,但係有一段時間佢係冇開嘅,咁最近見到佢開返,但係除咗賣咖啡,已經變咗買賣食物,仲要係中式嘅lunch。咁呀,我就去試吓啦。我諗老闆一定係換咗人啊,如果唔係點會有咁大嘅轉變啊!試吓啲嘢食先,我點咗個龍蝦湯泡飯,套餐仲加埋呢炸髀同埋蝦多士,講真三樣嘢味道都唔錯,龍蝦湯泡飯呢都有啲食落係酒樓嘅味道,價錢65呢上環都叫中間啦,咁我哋唔可以同兩餸飯去比較!樓上閣樓都座得舒服,只係樓底矮啲!

樓上閣樓都座得舒服,只係樓底矮啲!
2024-04-03
$70 (Lunch)
2023-08-20 221 views
🍞低碳低卡高蛋白飲食🥚低碳低卡高蛋白飲食是一種健康飲食趨勢🧘,適合那些希望減重、控制血糖和追求身體健康的人,注重攝取低碳水化合物、低熱量和高蛋白質的食物,以促進身體健康和減重。😎這種飲食是一種以蛋白質為主要營養來源的飲食方式。它通常包含少量的碳水化合物,例如蔬菜和全穀物,並且限制高糖和高澱粉食物的攝入量。😉同時,它注重攝取豐富的蛋白質,如瘦肉🐷、家禽🪿、魚類🐡、蛋白和豆類。這種飲食的好處包括幫助控制體重和血糖水平,增加飽腹感和提供足夠的能量。此外,高蛋白質飲食還有助於維持肌肉質量、促進修復和生長,以及提供身體所需的重要營養素。這種飲食中,人們可以選擇各種不同的食材和菜式,根據個人的口味和需求進行組合。這種飲食方式可以通過食譜和菜單提供豐富的選擇,使人們能夠享受美味和營養均衡的餐食,使人們能夠在均衡營養和美味享受之間找到平衡。Kefi原來是一家位於西環的西式蛋糕店和餐廳。上次去西環食過,它們蛋糕選擇豐富多樣,包括巧克力蛋糕、草莓蛋糕和檸檬蛋糕等。每一款蛋糕都製作精美,來到上環後,這間餐廳的氛圍仍然舒適寫意,裝飾簡潔時尚。空間寬敞明亮,適合與家人和朋友一同享受美食。服務態度仍然維持友好熱情
🍞低碳低卡高蛋白飲食🥚
Kefi原來是一家位於西環的西式蛋糕店和餐廳。上次去西環食過,它們蛋糕選擇豐富多樣,包括巧克力蛋糕、草莓蛋糕和檸檬蛋糕等。每一款蛋糕都製作精美,來到上環後,這間餐廳的氛圍仍然舒適寫意,裝飾簡潔時尚。空間寬敞明亮,適合與家人和朋友一同享受美食。服務態度仍然維持友好熱情,專業有禮,而且來到上環後就到商業區內, 餐廳的菜單更多樣化,包括了更多西式料理,如漢堡、沙拉和意大利面等。更做埋外賣, 這種外賣很適合COVID 後外賣生意, 如果晚上做晚半小時就更好了!🥤

🐔烤雞激素雞(兩配菜)  HKD$65:
烤雞激素雞的肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆,非常美味。雞肉本身的味道很濃郁,帶有微妙的烤燒風味,令人回味無窮。配菜的選擇豐富,提供了多種不同口味的選項,讓人可以根據自己的喜好搭配。
配菜的份量十分豐盛,可以滿足飢餓的胃口,非常適合作為一頓營養豐富的主餐。配菜的味道均衡,包含了蔬菜、澱粉和蛋白質,提供了均衡的營養組合😜。
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘
🧀️  約500-700kcal 卡路里/份

🥦🧅大啡菇伴菠菜炒椰菜花飯  HKD$75:
大啡菇的口感鮮嫩,帶有微妙的香氣,與菠菜和椰菜花的組合非常搭配。菠菜和椰菜花炒得恰到好處,保持了蔬菜的鮮甜和嫩度,增添了菜餚的口感層次。飯煮得熟透,米飯本身的口感鬆軟,與蔬菜的爽脆形成了有趣的對比。菜餚的味道均衡,沒有過於油膩或過於鹹,適合追求健康飲食的人士,而且份量適中,作為一道主菜搭配主餐非常合適,既可口又營養豐富😁。
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
🧀️  約250-350kcal 卡路里/份
2023-05-26
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 大啡菇伴菠菜炒椰菜花飯
  • 烤雞激素雞(兩配菜)
2023-07-14 265 views
過去一直非常喜歡 @kefi.hk餐點全部都低脂低卡高蛋白質⋆⸜ ⚘ ⸝⋆偶爾希望吃甜品的時候也能有相對健康的選擇⸜(◍ ´꒳` ◍)⸝可惜上環店星期六日休息一直找不到時間到訪⸝⸝ʚ̴̶̷̆ ̯ʚ̴̶̷̆⸝⸝這次終於在平日下午吃到一個愜意又滿足的下午茶𓂃 𓈒𓏸𑁍𓊱 ‎ 𓈒𓏸 【𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 香蕉燕麥窩夫】𝐀𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐟𝐥𝐨𝐮𝐫 |𝐨𝐚𝐭 𝐟𝐥𝐨𝐮𝐫|𝐛𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚|𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐦𝐢𝐥𝐤|𝐞𝐠𝐠𝐇𝐚𝐥𝐟 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐨𝐧 半份 $𝟗𝟖喜歡有半份的選擇不用擔心,吃得太飽吃不下晚餐用上了杏仁粉黃燕麥粉製成的窩夫吃完之後沒有麵粉製窩夫的飽滯感‎♡⃛ ̖́-而且口感同樣鬆軟軟糯也有香蕉的香氣𓆸⋆*加上朱古力雪糕 和莓果 甜度適中很好吃│˶˙ᵕ˙˶)꜆𐀑 𓈒𓏸 【𝐑𝐨𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐜𝐨 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞】 $𝟓𝟖用上玫瑰果茶 依然能吃到啖吙果肉加上椰奶意外地匹配是非常適合夏天的清新飲料𖥧𖥣。𐀑 𓈒𓏸  【𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜】 $𝟓𝟖濃郁的抹茶加上甜甜的tonic也非常清爽⋆⸜♡⸝‍⋆
過去一直非常喜歡 @kefi.hk
吃到一個愜意又滿足的下午茶𓂃 𓈒𓏸𑁍

𓊱 ‎ 𓈒𓏸 【𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 香蕉燕麥窩夫】
𝐇𝐚𝐥𝐟 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐨𝐧 半份 $𝟗𝟖

喜歡有半份的選擇
不用擔心,吃得太飽吃不下晚餐
用上了杏仁粉黃燕麥粉製成的窩夫
𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 香蕉燕麥窩夫  半份
𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 香蕉燕麥窩夫

用上玫瑰果茶 依然能吃到啖吙果肉
加上椰奶意外地匹配
是非常適合夏天的清新飲料𖥧𖥣。
𝐑𝐨𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐜𝐨 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
𝐑𝐨𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐜𝐨 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

𐀑 𓈒𓏸  【𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜】 $𝟓𝟖
濃郁的抹茶加上甜甜的tonic也非常清爽⋆⸜♡⸝‍⋆
2023-07-11
$100 (Tea)
  • Banana  waffle
  • Roselle  coco  tea  latte
  • Matcha  tonic
近年來越來越多人在意自己的身體健康,生酮飲食、低卡飲食等飲食習慣,愈來愈多人去嘗試,因此愈來愈多關於這類型的健康cafe開業而我今日就試咗依間「KEFI」,他們原本係堅尼地城開的,前排先搬新鋪搬到嚟上環他們整體的裝修風格偏向歐美風,雖然位置不多,就算連室外位置加埋,也只有十個位左右,但又唔會坐到好逼夾,所以都算舒服自家醃製泡菜蝦椰菜花飯 $128 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟唔知多唔多人好似我咁,唔係太鐘意食椰菜花,覺得好大陣草味😂所以就算知道椰菜花飯對減肥好好,都唔係太咁輕易嘗試,今次見他們用泡菜去炒椰菜花飯,就諗住試吓🙊結果,一試就愛上咗。因為,真係好好食!食落完全沒有椰菜花本身我討厭的味道,而且比起一般白飯,食落冇咁滯,但同樣都好有飽腹感而且就算泡菜味可以完全蓋過椰菜花的味道,也不會讓人覺得太濃味,而且配上表面靈魂般的煎蛋,真係不得了🤤不過蝦反而就不太突出,雖然都係爽口彈牙,但比起椰菜花飯,味道偏淡,冇咩記憶點朱古力蛋白質窩夫 $148平時一減肥就唔敢食甜品,但係見到他們的窩夫才195kcal(當然是不包括雪糕🍦)但就算加埋雪糕,卡路里也在一個可以接受的範圍,而且你不可能一個人食完一份,

自家醃製泡菜蝦椰菜花飯 $128
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

朱古力蛋白質窩夫 $148

平時一減肥就唔敢食甜品,但係見到他們的窩夫才195kcal(當然是不包括雪糕🍦)但就算加埋雪糕,卡路里也在一個可以接受的範圍,而且你不可能一個人食完一份,因為真係超級大份

講返味道先,窩夫食落朱古力味唔算好重,而且比起一般窩夫食落質感偏實,唔知係唔係用蛋白粉嘅原因,不過配上雪糕或者糖漿(味道偏淡,而且比較水身一點)一齊食其實就唔會覺得有太大分別;雪糕的朱古力味超濃,而且就咁單食都唔會覺得好甜

Long Black $15

味道方面我覺得偏酸咗少少,但係整體來講都ok,不過我以為他們會用英式那種草杯😂雖然而家呢一個都不錯,但感覺上跟整體風格有少少差別

總括嚟講,食物質素不錯,但係價錢就有少少貴,真係久唔久食一次都OK,而且他們還在餐牌上寫上食物的卡路里、蛋白質這些營養,方便食客挑選

2023-05-24 302 views
☁️ 生酮餐廳🍴,大家開始也不陌生!西營盤的@kefi.hk 搬家了,新地址在上環更方便,門口打卡位真係好靚!食物方面由於使用的材料都是低碳低卡路,味道會比平時淡口,但會食得更健康同放心😍職員當日仲送咗最新研發的Brownie cake ❤️/𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒂𝒇𝒇𝒆𝒆 /𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆
☁️
生酮餐廳🍴,大家開始也不陌生!

職員當日仲送咗最新研發的Brownie cake ❤️

/𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒂𝒇𝒇𝒆𝒆
/𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆
2023-05-23 189 views
次次去上環附近,經過呢間新餐廳成日想去打卡,今日終於等到😬餐廳以橙白色為主題🟠⚪️,室外嘅黑白藤椅雲石枱,富有歐美感。雖然係馬路邊,但係我一定要坐🤣去到早午餐時間,叫咗lunch set 「三文治🥪+湯 $88」,跟餐咖啡☕️+$25是日三文治:有四款口味,我揀咗「牛油果雞肉三文治🥪」烘過嘅麵包,夾上芝麻醬雞肉牛油果蓉 是日餐湯:蕃茄濃湯,鍾意酸嘅朋友就啱啦熱Mocha☕️,味道偏淡,可能係健康餐廳關係🤭
次次去上環附近,經過呢間新餐廳成日想去打卡,今日終於等到😬

是日餐湯:蕃茄濃湯,鍾意酸嘅朋友就啱啦

熱Mocha☕️,味道偏淡,可能係健康餐廳關係🤭

2023-05-02
$113 (Lunch)
2023-05-20 150 views
以前喺西環嘅kefi搬咗嚟上環,餐牌差唔多,主打高蛋白低碳低熱量嘅健康飲食。裝修簡約,採光度足夠,座位有10個左右,聽聞上軌道後好似會開埋樓上座位。*菠菜煙三文魚水波蛋酸種包多士 $118多士乾脆偏硬,味道唔酸。水波蛋完美半熟,蛋黃流心,配煙三文魚+菠菜,鹹鹹香香,係好味又健康嘅配搭。用牛油果醬代替荷蘭醬令成個多士冇咁邪惡又冇咁漏。*Caffe latte $40Nutty做white永遠都係咁啱我心水。拉花雖然普普,但夠熱。
菠菜煙三文魚水波蛋酸種包多士 $118
Caffe latte $40
菠菜煙三文魚水波蛋酸種包多士
Caffe latte
2023-05-13
$160 (Breakfast)
Caffe latte
2023-04-29 292 views
近期以全新面貌進駐上環的咖啡店 必定要影的𝘚𝘵𝘰𝘳𝘦𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵 📸餐廳主要係輕食 有三文治、沙律同窩夫等食物 佢地亦主打低碳低卡路里 岩哂生酮飲食既朋友仔~店員都好友善 仲請左我地試食佢哋研發當中嘅𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯𝘪𝘦 口感同味道都唔錯 想食甜值得嚟又可以減輕罪惡感🤭🤭另外點左朱古力雪糕抹茶窩夫🧇 抹茶味都唔夠出 口感比較鬆散 較為有點失望🥹🥹室外打卡位置有兩張枱 可以比狗狗一齊陪食🤗ᥫ᭡

店員都好友善 仲請左我地試食佢哋研發當中嘅𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯𝘪𝘦
口感同味道都唔錯 想食甜值得嚟又可以減輕罪惡感🤭🤭

室外打卡位置有兩張枱 可以比狗狗一齊陪食🤗

ᥫ᭡
2023-04-03 359 views
經過見到門口幾靚,探頭入去望下先知開左新餐廳。店員好友善,有介紹餐牌同配菜。叫左半只烤雞同兩款配菜,上菜時多左一個紫薯沙律,店員話系送比我試下。烤雞皮超好食,調味好好,雞髀好滑,店員話系用無激素雞肉,食得出新鮮。烤薯仔同蘑菇湯都幾好味。門口位置見到有客人帶著狗仔,應該pet friendly~可能新開張同埋門口冇咩食物poster, Lunch冇咩客人食得幾舒服。
經過見到門口幾靚,探頭入去望下先知開左新餐廳。
2023-04-03
$139 (Lunch)
  • 烤雞,薯仔