今日想食個悠閒D既午餐☀️見到呢間Cafe既Vibe好舒服充滿自然光💚 主打生酮低碳既食物好似好吸引咁♻️可惜期望太高食物水準一般😕 但係To be fair野飲有特色都可以一試👍🏻⭐️ Salmon Red Curry Cauliflower Rice 🐟三文魚外皮香脆夠合格🔥 但係紅咖哩調味完全似係調味包質素口味過鹹🌶️ 質地亦都太稀似水咁🌝唯獨椰菜花飯Texture不錯🥦⭐️ Osmanthus Latte 🌼口味偏甜但係入口感覺清新😊 比較岩我呢D唔係太鍾意濃咖啡既人☕️

⭐️ Osmanthus Latte 🌼
2023-03-12 151 views
見到都幾多人推介呢間咖啡店,記得之前去過一次冇位,所以冇試到。餐廳門口有吧枱,可以望到街景。另外有個小角落座位係打卡位。其他座位都坐得幾舒服😌我叫咗Hojicha Latte, 呢個好多咖啡店都會有,而且質素相對地會比較穩定,但係今次嚟呢間竟然大失所望。焙茶拿鐵焙茶味好淡,奶味相當重。調配份量有待改進。飲落去好似奶咁,唔太覺有焙茶味……朋友叫咗個茶:Gardenia Oolong。呢個烏龍茶茶味唔錯,茶較為清淡~~質素上,相信有呢區好多咖啡店都比較優勝。

另外有個小角落座位係打卡位。其他座位都坐得幾舒服😌
調配份量有待改進。飲落去好似奶咁,唔太覺有焙茶味……
2023-02-07 448 views
今日5人組到位於堅尼地城 "KEFI" Cafe食午飯,店內地方簡潔、寧靜,十分適合三五知己去chill 吓☕️☺️牆上寫上‘’YOU DON 'T HAVE TO EAT LESS" YOU JUST HAVE TO EAT RIGHT" 十分認同✅️很有意思💕店員親切友善、廚師Martin亦耐心介紹食物材料💯Menu上除了食物種類外,還有列出卡路里,店內更主打 "低碳水化合物"食物,食得健康💪牛油果蝦多士🥑🦐🧇以新鮮牛油果、香滑日本白蛋、配上軟硬適中的多士自家醃製無添加泡菜帶子椰菜花飯🍛微辣的泡菜好開胃,把椰菜花磨成粒粒配飯,像🤔……口腔磨砂的感覺,幾特別😋香煎比目魚配椰菜花蓉🐟魚質嫩滑、如椰菜花蓉份量多一點較為理想😆😆慢煮無激素雞胸配牛油果菠菜沙律🐔🥗含豐富蛋白質,健康有益之選香蕉燕麥窩夫🧇配上朱朱古力雪糕👍抹茶芝士蛋糕🍵🍰香濃綠茶味道,5層濃度,充滿層次感👍👍👍香橙杏仁蛋糕🍊🍰濃郁橙香,味道不太甜👍👍👍紅苺慕絲杯🧁以紅苺磨蓉配上杏仁、乳酪和Mousse,味道酸酸甜甜👍👍Latte☕️👍👍👍Cappuccino👍👍👍Hojicha latte👍👍👍Matcha latte👍👍

店員親切友善、廚師Martin亦耐心介紹食物材料💯

慢煮無激素雞胸配牛油果菠菜沙律🐔🥗
含豐富蛋白質,健康有益之選

香蕉燕麥窩夫🧇配上朱朱古力雪糕👍

抹茶芝士蛋糕🍵🍰香濃綠茶味道,5層濃度,充滿層次感👍👍👍

香橙杏仁蛋糕🍊🍰濃郁橙香,味道不太甜👍👍👍

Latte☕️👍👍👍
Cappuccino👍👍👍
Hojicha latte👍👍👍
Matcha latte👍👍

Type of Meal
Lunch
2022-12-01 379 views
今早約了朋友在堅尼地城吃早餐早上人不是太多,環境寧靜好舒服,最令人窩心的,是店員的服務態度,有耐心和細心👍🏻。最厲害的是我第一次,遇見店員用心為一杯熱朱古力拉花!在這個繁忙的都市遇上這間用心經營的小店值得推介
今早約了朋友在堅尼地城吃早餐

最厲害的是
我第一次,遇見店員用心為一杯熱朱古力拉花!

在這個繁忙的都市
遇上這間用心經營的小店
值得推介
2022-11-30
$100 (Breakfast)
近年低碳水化合物的健康飲食興起,堅尼地城這間Cafe就主打低碳低卡低高蛋白質飲食,正所謂點食都唔驚肥,仲有素食和純素食選擇呢!堅尼地城站一帶其實都幾多Cafe,這天到處逛了一下,大概每條街有一、兩間的程度,不過唔係間間有野食。入面裝修好優雅,灰色主調配搭型格的掛畫裝飾。追求健康身體並唔需要過度節食,最重要是學懂營養知識和了解自身需要,只要吃得精明,每一餐都可以很享受。角落有L型大窗打卡位。早餐有兩款素食多士,其中一個係VEGAN。季節餐牌都有一款可以做純素的椰菜花飯主食。成分和營養都列得好清楚,可以知道自己在吃甚麼。跟餐叫咖啡有特價可以飲下。大啡菇枝豆多士 HK$78這個多士配料都幾多樣化,最特別係牛油果醬加了豆腐,可以推高蛋白質含量。蔬菜種類亦很多,又有micro-greens,真係非常健康。不過我就覺得調味比較淡,大啡菇咬起來就不夠香口惹味。咖啡夜行幾步就到海邊,可以望住海食早餐都OK㗎。
入面裝修好優雅,灰色主調配搭型格的掛畫裝飾。
角落有L型大窗打卡位。
成分和營養都列得好清楚,可以知道自己在吃甚麼。
跟餐叫咖啡有特價可以飲下。
大啡菇枝豆多士 HK$78
咖啡夜行幾步就到海邊,可以望住海食早餐都OK㗎。
2022-11-08
TakeAway
2022-10-25 302 views
🥚蛋美對茶味甜品都係毫無抵抗力🥺堅尼地城休閒健康生酮友好咖啡店🤩人氣高蛋白低碳低卡抹茶窩夫🥺❣️.呢間cafe鄰近海旁感覺幾休閑🤍餐牌好貼心會有唔同菜式營養價值列出🤩同時都會留意到絕大部份都係低卡低碳但極高蛋白質🥺對於怕肥嘅蛋美呢件係好感動嘅事🥹因為食完都知自己食咗咩落肚😹😹今次就試咗兩款甜品❣️.1️⃣抹茶芝士窩夫(💰$148) 呢款用杏仁粉、水牛芝士、抹茶粉、羅漢果醣同蛋👍🏻所以佢蛋白質好高但卡路里都只係180卡左右🥰而且天然代糖相對健康啲食落罪惡感都冇咁大😽最重要味道都好得我歡心😘抹茶味幾濃而且有額外蜜糖俾你落唔驚太苦太甜🥺🤍 加埋少少莓同輕忌廉點綴賣相幾靚👍🏻2️⃣朱古力芝士蛋糕呢款最頂係朱古力醬之後係芝士同brownie底🥰食落口感好豐富而且夠濃郁🤩不過就比較偏甜同比較貴🤔.呢間咖啡店個理念幾好❣️—'You don't have to eat less, you just have to eat right!' 地方唔算大但inner係真心真材實料👍🏻值得回訪🙏🏻.📍KEFI (西環)西環堅尼地城卑路乍街165-175號堅尼地大廈地舖 🤍 .#蛋美在西環 #香港美食 #西環美食 #hkf
🥚蛋美對茶味甜品都係毫無抵抗力🥺
堅尼地城休閒健康生酮友好咖啡店🤩
人氣高蛋白低碳低卡抹茶窩夫🥺❣️
1️⃣抹茶芝士窩夫(💰$148)

2️⃣朱古力芝士蛋糕
地方唔算大但inner係真心真材實料👍🏻值得回訪🙏🏻
📍KEFI (西環)
西環堅尼地城卑路乍街165-175號堅尼地大廈地舖 🤍[7.5/10]
#蛋美在西環 #香港美食 #西環美食 #hkfoodie #cafehk #樓上cafe #日系 #hkeat #hkig #窩夫 #hongkongfood #美食地圖 #黃店系列 #香港黃店 #西環黃店 #懲罰黃店 #hkfoodig #美食推介 #美食分享 #輕食 #蛋糕 #雪糕 #鮮奶 #抹茶 #抹茶甜品 #生酮 #健康甜品 #低卡飲食 #低碳 #窩夫
2022-10-06 460 views
今日吾洗番工一早出左堅尼地城整啲嘢經過見到呢間Kefi Cafe裝修簡約柔和吸引到我門口餐牌標誌:低糖,低卡路里,高蛋白質,健康飲食決定試下食個早餐店內播放輕鬆音樂職員有禮簡單點了份早餐選擇坐窗口位一邊食早餐一邊望出去 對住遠處海景(小小啦)整體來說,超級推介價錢仲吾貴Avocado Mushroom Sourdough Toast $68非常啱我口味,好健康,温泉蛋都整得好恰當一向是牛油果控的我,十分滿意Cappuccino Nutty (set) 轉 Oat milk $25咖啡有nutty or fruity選擇,我選了nutty,咖啡好香,又夠滑,大讚📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌕🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌕👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌕💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌕
今日吾洗番工
一早出左堅尼地城整啲嘢
經過見到呢間Kefi Cafe
裝修簡約柔和

吸引到我
門口餐牌標誌:低糖,低卡路里,高蛋白質,健康飲食

決定試下食個早餐
店內播放輕鬆音樂
職員有禮
簡單點了份早餐
選擇坐窗口位
一邊食早餐一邊望出去 對住遠處海景(小小啦
整體來說,超級推介
價錢仲吾貴

非常啱我口味,好健康,温泉蛋都整得好恰當
一向是牛油果控的我,十分滿意

📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌕
🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌕
👅味道指數🌕🌕🌕🌕🌕
💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗
⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌕
2022-10-06
Type of Meal
Breakfast
  • Avocado  Mushroom  Sourdough  toast
最近真係好鍾意黎堅尼地城食野😝今次就黎左一間主打生酮食物既cafe,menu大部分食物都會列明當中既卡路里同成分,可以一次過知道protein/carbohydrate/total fat既含量,減肥既朋友黎呢到就岩曬😘餐廳牆上仲寫住”You don’t have to eat less. You just have to eat right.” 相信呢句就係餐廳既理念,提倡“吃對不吃少”💕◦ Matcha Cheesecake ($70)呢份Cheesecake賣相好靚,由深到淺既抹茶芝士,代表由最濃抹茶味到最淡抹茶味,打卡一流🤩芝士打得好滑而且芝士味濃郁,最欣賞係有漸層既抹茶芝士味道,真係幾特別幾好食😍◦ Dirty ($45)落單個陣可以選擇Nutty或fruity味咖啡豆,我就揀左nutty味既😙呢杯Dirty分層做得唔錯,不過為左等影相📸️,等等下已經冇左個分成效果🥲口感飲落好絲滑,nutty味濃郁,過黎既朋友不妨試試呢杯😋◦ Matcha Latte ($45) 呢杯matcha latte既抹茶味正常,可能因為加得太多冰,整體感覺偏淡~整體黎講餐廳環境舒適,週末下午都唔算多

◦ Matcha Cheesecake ($70)
Matcha  Cheesecake

◦ Dirty ($45)
Dirty

◦ Matcha Latte ($45)
Matcha   Latte

整體黎講餐廳環境舒適,週末下午都唔算多人;店員態度友善,食物同飲品質素幾好,只係價格偏進取~不過平時主打健康飲食既餐廳都係會貴d,黎嘆個guilt-free 既下午茶chill番陣都幾寫意😝

💰Total: $160 ($80/pp)
📍KEFI|@kefi.hk
西環堅尼地城卑路乍街165-175號堅尼地大廈地舖
Matcha  Cheesecake
Dirty
2022-07-15 577 views
今日下午去打第二針疫苗啦~決定打針之前要食得滿足D🥰叫左兩款食物~低碳朱古力芝士窩夫~青檸牛油果蝦莎莎依個餐廳menu 好窩心~每款食品都會列明材料,營養成分同卡路里~生酮嘅朋友可以食得好安心個窩夫朱古力味好濃,但可能用杏仁粉整嘅關係,無其他普通麵粉整咁鬆軟,旁邊嘅鮮忌廉都食得出無落糖,只係淡淡的忌廉味牛油果蝦莎莎,裏面有芒果就唔係咁啱生酮嘅朋友食,我自己就挑走左大部份嘅芒果無食到,可能裡面落咗生嘅紫洋蔥,辣辣地真係好開胃,而且大蝦一啲都唔吝嗇,好多隻同埋都好新鮮最後叫左杯Flat White加$5轉杏仁奶,問過店員呢款杏仁奶都有少少糖,如果介意嘅朋友就唔好叫呢款杏仁奶啦
今日下午去打第二針疫苗啦~
決定打針之前要食得滿足D🥰
叫左兩款食物~低碳朱古力芝士窩夫~青檸牛油果蝦莎莎

2022-07-02 436 views
《堅尼地城隱世高質Cafe》小弟近日去港島區比較多、行開堅尼地城發現原來好多好多隱世美食😋其中這間以生酮飲食為主既Cafe令我眼前一亮🤩🤩此Cafe 牆身寫住 “You don’t have to eat less , You just have to eat right !” 小弟十分認同😌😌講返嘢食先、今次點咗個酸種麵包配蝦球及牛油果炒蛋。旁邊有配菜沙律、配菜非常新鮮而且廚師適當地方入少少檸檬酸汁令到沙律菜帶有少少酸味、十分令人開胃😋炒滑蛋好滑好香, 食得出係用上日本蛋👍👍牛油果及酸種麵包都好新鮮、麵包軟硬適中、正常發揮👍但係佢地個蝦球真係值得一讚👍蝦球非常新鮮🦐而且處理得好好、不會有雪味!而且蝦球煎過、更落左少少Pepper 、食起上嚟非常香口、爽口👍👍此Cafe雖然地方少少、但勝在食材及出品非常優秀、連普通供客人飲用嘅清水都經過悉心處理、帶青瓜味、令客人用饍後會有一種青新的感覺、下次一定再encore同埋試埋佢其他美食😋😋😋
《堅尼地城隱世高質Cafe》

2022-06-29 376 views
📍KEFI低碳餐廳推介佢地提供嘅食物好岩低碳人士有唔同款嘅椰菜花炒飯份量唔少又好味岩哂想減肥/唔想食咁heavy時食🤍香茅豬扒椰菜花飯🤍煎帶子泡菜椰菜花飯椰菜花飯炒到好香好乾身份量都唔少泡菜炒飯好惹味 泡菜份量多啲會更滿足佢地嘅食物仲會list哂卡路里係健康之選另外見到餐牌上仲提供唔同款式嘅低碳甜品有窩夫 蛋糕等等 都好吸引下次有機會再試下先KEFI (西環)西環堅尼地城卑路乍街165-175號堅尼地大廈地舖
📍KEFI

係健康之選
另外見到餐牌上仲提供唔同款式嘅低碳甜品
有窩夫 蛋糕等等 都好吸引
下次有機會再試下先

KEFI (西環)
西環堅尼地城卑路乍街165-175號堅尼地大廈地舖
咁巧約左朋友係港島行山,就住填飽個肚先上山。而堅尼地城的Cafe小店愈開愈多,無意搵到呢間Cafe,就好想去試下,因為已經無得GYM就唯有balance下食健康D首先餐廳環境裝修簡約,灰白色主調好舒服,而第5波疫情下平日去食都唔洗等位。最特別係個Meun上面,每一樣野食旁邊呢都標明左營養成分㗎,包括哂碳水,脂肪,蛋白質等等完全符合到餐廳牆壁上面個兩句Slogan呀同朋友叫了兩款食物,分別是店員推薦的Special Meun- 柚子蜜椒蝦球伴香草蘑菇椰菜花飯,以及抹茶窩夫。首先想講個柚子蜜椒蝦球伴香草蘑菇椰菜花飯,柚子蜜椒汁係個精華,酸酸甜甜好入口,basil既香草味亦十分match。一般黎講椰菜花飯好易出事,但呢個dish整個配搭都好成功,非常驚喜。食完鹹嘢就食埋甜嘢啦,個menu其實有幾款窩夫,但係我哋又唔想食太甜膩,所以就嗌咗抹茶味。如果平時係鍾意飲茶嘅人一定會好鍾意呢款甜品,因為佢嘅抹茶味真係好出呀,配埋個syrup楓糖漿食就啱啱好喇最後我地都每人叫左一杯咖啡試下。店員推介左House Special入面既Osmanthus Latte,飲落去有好清香嘅桂花味,奶既份量都岩岩好,

完全符合到餐廳牆壁上面個兩句Slogan呀

最後我地都每人叫左一杯咖啡試下。
店員推介左House Special入面既Osmanthus Latte,飲落去有好清香嘅桂花味,奶既份量都岩岩好,重點個拉花幾靚,打卡一流

而我自己平時飲開咖啡,就想試下呢度既手沖Handrip。問咗店員有咩推薦之後,我就揀咗一隻盧旺達出產嘅咖啡豆。第一啖係編茶味重嘅,再飲落去之後,佛手柑,蘋果同埋蜜糖味都好出。如果想試下手沖咖啡嘅話都可以問下咖啡師有咩揀。

雖然係隨意咁搵到呢間Cafe喇,但係咖啡同食物質素都真心唔錯,感覺得到餐廳同廚師係有花心思。如無意外我會再去多次試下其他野。
疫情期間餐飲業營運都好艱難,見到佢地都做緊外賣自取九折優惠。平日去都的確比較冷清,希望疫情快啲過去啦,我都好想快啲出街食多啲好嘢啊 !
2022-03-04
  • 柚子蜜椒蝦球伴香草蘑菇椰菜花飯
  • 抹茶窩夫
2022-02-24 355 views
呢一間係堅尼地城嘅Cafe就咁睇個餐廳環境就已經好舒服,好靚!而且呢度嘅店員服務態度都好好,值得一讚!我自己今次就叫咗呢一個海鮮蒟蒻麵!見到有三文魚扒,帶子同埋虎蝦,好吸引嘅蒟蒻麵!而且呢度嘅三文魚真係煎得好香脆,仲要肉質好鮮甜好滑!

而且呢度嘅店員服務態度都好好,值得一讚!

而且呢度嘅三文魚真係煎得好香脆,仲要肉質好鮮甜好滑!
2022-02-21 254 views
堅尼地城一區有唔少咖啡店選擇,越開越多之下想搵一間可以坐低用laptop做吓嘢、飲杯高質素咖啡嘅咖啡店其實都唔難,但係呢一間嘅裝修風格以白色磚頭同埋唔同嘅綠色植物為主,喺度做嘢感覺上會舒服啲,所以都經常嚟呢度用電腦工作。主角咖啡我每次都係會嗌Dirty,佢嘅分層未必係做得最完美,但係味道係我啱我口味嘅nutty咖啡豆,加上依度嘅Wi-Fi速度都相當之快,人流唔算太多,坐耐啲都唔怕唔好意思霸住人哋個位,所以都係一個唔錯嘅咖啡店選擇~
2021-11-07 363 views
💚野菌茸汁燴香草海鮮蒟蒻麵 $128第一次食蒟蒻麵,呢個真係又低卡又好食!野菌茸汁好香,仲有啲煎得好香嘅帶子、魚、蝦,同埋味道剛剛好嘅西蘭花、紅黃椒等,十分推薦😋🍰南瓜芝士蛋糕 $48呢個蛋糕特別在佢無加糖,成份有almond flour, cocoa powder, greek yoghurt, sweetener, pumpkin purée, cream cheese, pumpkin seed。表面有兩塊焦糖蘋果,唔會太甜。蛋糕食落質地冇平時嘅咁結實,有少少南瓜味,但主要係個朱古力底Cover左啲南瓜味😗☕️桂花鮮奶咖啡 $55拉花好靚,仲有好真嘅桂花香味,好值得一試👍🏻

💚野菌茸汁燴香草海鮮蒟蒻麵 $128

🍰南瓜芝士蛋糕 $48

☕️桂花鮮奶咖啡 $55
拉花好靚,仲有好真嘅桂花香味,好值得一試👍🏻
2021-10-29
$200 (Lunch)