咁巧約左朋友係港島行山,就住填飽個肚先上山。而堅尼地城的Cafe小店愈開愈多,無意搵到呢間Cafe,就好想去試下,因為已經無得GYM就唯有balance下食健康D首先餐廳環境裝修簡約,灰白色主調好舒服,而第5波疫情下平日去食都唔洗等位。最特別係個Meun上面,每一樣野食旁邊呢都標明左營養成分㗎,包括哂碳水,脂肪,蛋白質等等完全符合到餐廳牆壁上面個兩句Slogan呀同朋友叫了兩款食物,分別是店員推薦的Special Meun- 柚子蜜椒蝦球伴香草蘑菇椰菜花飯,以及抹茶窩夫。首先想講個柚子蜜椒蝦球伴香草蘑菇椰菜花飯,柚子蜜椒汁係個精華,酸酸甜甜好入口,basil既香草味亦十分match。一般黎講椰菜花飯好易出事,但呢個dish整個配搭都好成功,非常驚喜。食完鹹嘢就食埋甜嘢啦,個menu其實有幾款窩夫,但係我哋又唔想食太甜膩,所以就嗌咗抹茶味。如果平時係鍾意飲茶嘅人一定會好鍾意呢款甜品,因為佢嘅抹茶味真係好出呀,配埋個syrup楓糖漿食就啱啱好喇最後我地都每人叫左一杯咖啡試下。店員推介左House Special入面既Osmanthus Latte,飲落去有好清香嘅桂花味,奶既份量都岩岩好,

完全符合到餐廳牆壁上面個兩句Slogan呀

最後我地都每人叫左一杯咖啡試下。
店員推介左House Special入面既Osmanthus Latte,飲落去有好清香嘅桂花味,奶既份量都岩岩好,重點個拉花幾靚,打卡一流

而我自己平時飲開咖啡,就想試下呢度既手沖Handrip。問咗店員有咩推薦之後,我就揀咗一隻盧旺達出產嘅咖啡豆。第一啖係編茶味重嘅,再飲落去之後,佛手柑,蘋果同埋蜜糖味都好出。如果想試下手沖咖啡嘅話都可以問下咖啡師有咩揀。

雖然係隨意咁搵到呢間Cafe喇,但係咖啡同食物質素都真心唔錯,感覺得到餐廳同廚師係有花心思。如無意外我會再去多次試下其他野。
疫情期間餐飲業營運都好艱難,見到佢地都做緊外賣自取九折優惠。平日去都的確比較冷清,希望疫情快啲過去啦,我都好想快啲出街食多啲好嘢啊 !
2022-03-04
  • 柚子蜜椒蝦球伴香草蘑菇椰菜花飯