2020-02-18 293 views
每次來到元朗附近食完晚餐一定會留肚食B仔,不過有一間鋪搬遷左比較遠,所以去返返舊舖🕞輪後時間🕤超級好運唔洗排隊就有位🥢推介食品🥢1️⃣蒜蓉香辣雞翼尖濃濃嘅蒜蓉味再配搭辣椒🌶️真係「選」過不停,比起之前食開較得淡左,無甘辣,唔系好食得辣嘅朋友都可以一嘗滋味由於太好味又唔識飽一坐低就叫三碟,朋友唔夠喉重想打包多一碟返屋企2️⃣B仔涼粉拼西米露賣相震撼,水果都非常新鮮,鍾意食生果嘅朋友一定要試,再加埋花奶真系極品,不過份量有啲多,適合三五知己一齊食3️⃣芒果河粉呢個河粉都係必叫河粉好滑再配埋冰沙,絕!✨餐廳環境✨:光猛,比人一種好衛生舒適嘅感覺,由於太多捧場客,座位距離比較窄,有一點新貼身嘅感覺 🔆總結一下🔆:回頭率高,勝在多選擇,價錢又相宜,食物品質高,相聚好地方

🕞輪後時間🕤超級好運
唔洗排隊就有位

🥢推介食品🥢

1️⃣蒜蓉香辣雞翼尖

B  仔涼粉加西米

2️⃣B仔涼粉拼西米露

3️⃣芒果河粉
呢個河粉都係必叫
河粉好滑再配埋冰沙,絕!

B  仔涼粉加西米
  • 芒果腸粉
2020-01-15 257 views
我以前就住元朗因為讀書就搬咗出去😭😭難得日返元朗就去咗食B仔🤩🤩我最鍾意食b仔嘅芒果河粉😍😍😍😍因為佢個河粉有什麼椰奶味🤤🤤好香再加芒果沙冰仲有大大粒嘅芒果🥭🥭🥭真係一流🥰🥰食完凍野就食嘢😆😆少少辣嘅雞翼尖19蚊好大碟好抵食😋😋😋所以b仔係你開心唔開心都可以去食🤪🤪
我以前就住元朗因為讀書就搬咗出去😭😭
  • b仔雞翼尖
  • 芒果西米撈
  • 木瓜鮮奶
2019-10-30 197 views
B仔最好食唔係咩甜品,而係雞翼尖!🤪坊間都有唔少小店會學整佢嘅雞翼尖賣,但都係原本嘅好食~B仔雞翼尖好多蒜同指天椒🌶️ 有啲辣但係好惹味好香,食到會停唔到口🤭
🐽芒果糯米卷 $40呢個芒果糯米卷次次去親都冇🤦🏻‍♀️可能太夜,今次終於有🤩,總共有6件,外皮沾滿左椰絲,個皮煙韌同好軟,裏面係大大舊既芒果肉😝 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽蒜茸香辣雞翼尖 $19每次食B仔幾乎都係為左佢既雞翼尖,起碼食返2碟先夠喉,啲汁好好味,超香蒜茸味,同會越食越辣,好過癮,而家見到都好想食🤤🤤🤤🤤
🐽芒果糯米卷 $40
🐽蒜茸香辣雞翼尖 $19
$50 (Last Night Supper)
  • 蒜蓉香辣雞翼尖
  • B仔涼粉
  • 芒果糯米卷
  • 芒果西米露
2019-09-30 172 views
心血來潮想食d麻辣小食,當然是麻辣雞翼尖啦。講起雞翼尖,一定會聯想到B仔。B仔雞翼尖每次都係熱辣辣,又勁多汁,辣得來又入到口,而且食的時候唔覺辣,愈食就愈覺辣,值隔一陣又可以繼續,呢個就係義佢又受又恨的地方!
2019-09-30 141 views
B仔涼粉聽就聽得多,但因為太遠所以一直都未有時間試今日難得得閒,自己開車去食蒜蓉香辣雞翼尖呢個有啲辣,而且好人味芒果糯米卷真心推薦,芒果好甜,而且皮起薄,加埋一齊perfect椰汁紫米露不過不失
B仔涼粉聽就聽得多,但因為太遠所以一直都未有時間試
今日難得得閒,自己開車去食

蒜蓉香辣雞翼尖
呢個有啲辣,而且好人味

芒果糯米卷
真心推薦,芒果好甜,而且皮起薄,加埋一齊perfect

椰汁紫米露
不過不失

2019-09-22 151 views
今日同朋友喺元朗行完山,梗係食最出名嘅B仔涼粉啦,夠晒解渴。我哋三個叫咗一個大嘅B仔涼粉,賣相就幾唔錯嘅。配料方面,最頂果層有蘆薈粒同埋椰果粒,中間有哈密瓜、大樹菠蘿、蜜瓜、香蕉,最抵果層就有啲涼粉。味道方面,我自己覺得食緊生果拼盤,只係將全部水果同埋罐頭食品放係一個大兜度,冇咩特別。不過值得一提嘅係,佢啲大樹菠蘿好香好甜,平時又好少機會可以食到,所以呢個係加分位黎。好多人對呢個B仔涼粉讚不絕口,因為有期望,所以食完就有少少失望。
好多人去佳記,都係去食B仔涼粉,我本來都係想叫B仔涼粉,因為貪佢夠大碗,好似好抵食。但當我見到隔離枱點左碗芒果西米露之後,我就轉左心意,想食芒果類嘅產品。見到佢嘅芒果汁滿到就嚟瀉,已經幸福感爆燈。識落整體感覺都唔錯,唯一係甜度稍為過甜。但其實口味因人而異,但這也是我推介的。
$40 (Tea)
  • 芒果西米露
2019-09-15 105 views
今日有朋友來自遠方,在家裏飲飽食醉。淩晨12點的時候突然有人提議去元朗食b仔涼粉於是大家興致勃勃立即衝入去 🚘 💨今日的晚上都唔係咁多人, 當然第一件事就係點遠近馳名嘅雞翼尖!都係畀朋友食嘅,本人唔鍾意食雞翼尖🤭 然後雞翼尖嚟到嘅時候個個食到流曬鼻涕🤣 雖然嘅色水唔係好辣, 我試咗一啖原來係超級無敵勁辣呀在!唔食得辣嘅朋友千祈唔好試 🔥🔥 不過朋友話佢煮得啱啱好,非常入味。所以出名有原因自己點咗清補涼湯圓, 因為近排好熱氣。誰不知塘水嚟到的時候發現裏面其實係淮山北芪蓮子等等滋補藥材糖水唔係咁甜我覺得幾好, 帶朋友嚟最大驚喜就係食到雞翼尖

不過朋友話佢煮得啱啱好,非常入味。所以出名有原因

清補涼湯圓

糖水唔係咁甜我覺得幾好, 帶朋友嚟最大驚喜就係食到雞翼尖
2019-09-07
$50 (Last Night Supper)
2019-09-07 103 views
人有兩個胃,飯一個胃甜品一個胃,星期六食完晚飯緊係要食甜品啦😋😋諗都唔洗諗就黎左b仔啦平時食開芒果西米撈,今次試下芒果黑珍珠啦。因為依家芒果當做,所以呢碗野有超多芒果肉,而且好大舊勁甜,一d酸味都無,食得出絕對係新鮮芒果呀👍🏻👍🏻同埋第一次食黑珍珠,口感好特別,細細粒既珍珠,唔洗咬就咁食,都幾得意。最後食埋個雞翼尖就好完滿啦,隻隻都好辣,夠晒過癮,食完一隻又一隻,一個人都食晒一份呀👍🏻👍🏻😋
諗都唔洗諗就黎左b仔啦
平時食開芒果西米撈,今次試下芒果黑珍珠啦。
這裏無時無刻都是非常熱鬧多人,無論是下午或是晚上!就算只是經過附近都會忍不住想起這裏,要不要坐下來吃一點小東西或者外賣回家吃呢!每次來這裏都會必點鮮果西米的芒果西米露和小食的蒜蓉香辣雞翼尖,價錢便宜又美味,果然是在元朗最出名的食店!他們的芒果西米露($36),裡面的芒果簡直像是吃不完,非常足料,物超所值。就算賣$40幾,應該依然會要。另外友人要的西瓜西米露也是如此的非常足料!還有他們的蒜蓉香辣雞翼尖($19),一份已有非常多隻,辣味和蒜味都十分突出,好像會吃上癮的。有時看到其他客人點這個小食時都是要很多份,他們應該是每人一份這樣的吃。如果外賣這份小食的大家,不知道會不會把醬汁都留起來呢?最近也會吃豬皮($19),這個的醬汁是帶甜味的,與雞翼尖的蒜辣味都很好配搭!
這裏無時無刻都是非常熱鬧多人,無論是下午或是晚上

芒果西米露

豬皮
$55 (Dinner)
芒果西米露
豬皮
2019-09-06 64 views
每次食糖水都最中意食有芒果個款嘅,點咗一個芒果西米露同埋芒果糯米卷。糯米卷好好食,裏邊嘅芒果肉大塊又新鮮香甜,糯米皮好軟口。西米露都好好食,裏邊畀咗好多芒果,超滿足啊,西米口感又好,好煙韌。食完兩款糖水,完全食唔落晚餐。
2019-08-25 74 views
係元朗既甜品,頭數位緊係佳記甜品,款式超多,仲有小量香港地道小食,更有唔少名人曾光顧過!除左甜品而聞名之外,雞翼尖亦係黎到呢度必食之一!大旺蒜蓉加辣椒而煮成既雞翼尖,數年前10蚊道有一碟,依家加價至$18,確係有啲貴,味道亦無當年禁濃郁辛辣,而且品質會隨著當日既客流量而改變!

2019-08-20 79 views
佳記甜品就係元朗名物,相信大家都知。我就食過幾次,主要都係叫腸粉同埋芒果類甜品,食物質素還好。主要係份量唔算好多,唔算抵食。我就試過一次b仔西米露,份量就夠大啦,但係水果唔夠新鮮。
2019-08-17 99 views
夜晚開OT,難得仲有同事一齊陪我收工,當然要請佢地食個糖水答謝下佢地啦落到元朗,半夜三更,一定會諗起B仔糖水必叫蒜辣雞翼尖,煮得夠淋又夠辣,一路食,一路嗌辣,一路飲住杯椰汁紅毛丹冰,真係好爽,朋友叫咗2碗楊枝甘露,佢地話好足料,芒果同柚子肉都好甜,讚口不絕,而我又再叫咗爽滑腸粉,食腸粉當然主角係醬汁,另外加一份魚蛋,係陳皮魚蛋啊!豬皮用咖哩汁煮,好入味,不過可以再辣d,而蘿蔔夠淋又夠甜,但更老,有揸,我估係季節問題,最後朋友仲叫多杯芒果冰,入面仲有大大舊芒果肉,真係有驚喜,3個人,食咁多,都係200蚊,抵啊

落到元朗,半夜三更,一定會諗起B仔糖水