2019-04-03 100 views
平時食嘅燒鵝飯都食得多啦棋哥燒鵝就係第一次食當然係叫出名招牌嘅燒鵝飯啊燒鵝皮燒嘅位置啱啱好唔會太肥都唔會太瘦食落口唔會覺得肥我覺得燒鵝飯同出邊真係好唔同 價錢就比較貴但係我覺得合理起碼真係要再想食
平時食嘅燒鵝飯都食得多啦
食落口唔會覺得肥我覺得
燒鵝飯同出邊真係好唔同
價錢就比較貴但係我覺得合理起碼真係要再想食
2019-03-31 96 views
午飯去咗棋哥食燒鵝, 嗌咗燒腩仔燒鵝嘅湯瀨, 佢嘅燒鵝同燒腩仔都十分香, 肉質亦好多汁, 對於唔係太好燒味嘅我亦覺得不錯, 呢度大約食咗65蚊啦實際幾多錢都唔記得係六十幾蚊左右, 因為小食燒味所以唔知佢抵唔抵食, 不過如果lunch嚟計我就覺得唔算好抵啦, 但撇開價錢嚟講我覺得味道係ok嘅, 可以值得一試坐嗰方面就迫少少 始終係茶記格局 不過都可以接受 嗰度啲夥記都好幫手 服務亦好好 見我哋六七個咁入嚟都好快手幫我哋搵定位
2019-03-24 99 views
說到燒鵝,很多人會第一時間說起深井陳記,還有庸記燒鵝,我卻覺得銅鑼灣的棋哥燒鵝非同凡響,每吃一口都能感覺到那陣陣荔枝柴的薰香,混著燒鵝的脆皮、勁道的鵝肉,再帶一小點的肥肥的鵝油,送進嘴裡時,鵝油嗶一聲湧你的口腔,伴著酸梅、還有點鹹香,時間似乎停頓了,人生足以!
2019-03-22 168 views
今晚諗住食個快嘅。帶老公去食燒鵝。入到去見到餐牌,個價錢可以食西餐。好彩見到個$78套餐五寶飯。諗住呢個抵食,跟嘢飲。所以一人叫咗一個。落完單老公發現原來仲有啲雙併飯係$58。再加上五寶飯係冇燒鵝,錯左重點🙄🙄🙄諗住改單,點知個侍應話落咗單。叫我地下次先來試。嗯,其實前後唔夠一分鐘。廚房未整應該可以改。不過算啦🤣🤣🤣五寶飯嚟到,有啲失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️首先五寶飯係有:叉燒、乳豬、白切雞、紅腸、鹹蛋。再加條黃左嘅菜芯咁點解會失望呢?因為覺得燒味係餸頭餸尾。我見隔離嗌雙拼叉燒油雞飯。叉燒同油雞係好靚。我哋嗰份就。。。。。叉燒好硬,白切雞好多肥膏係無肉既。乳豬就好啲,都脆。白飯食落有啲鞋口🤔整體食物味道真係麻麻地!侍應接待又麻麻地!會唔會再試?應該唔會👀👀👀
諗住改單,點知個侍應話落咗單。叫我地下次先來試。
嗯,其實前後唔夠一分鐘。廚房未整應該可以改。不過算啦🤣🤣🤣
五寶飯嚟到,有啲失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

叉燒好硬,白切雞好多肥膏係無肉既。
乳豬就好啲,都脆。
白飯食落有啲鞋口🤔

整體食物味道真係麻麻地!
侍應接待又麻麻地!
會唔會再試?應該唔會👀👀👀
2019-03-22
2019-03-18 88 views
棋哥燒鵝,相信很少人沒有聽過吧! 之前被社交平台一直洗版上腦後,決定今晚斬個料帶點家中,給兩個食肉控品嚐一下!接近晚餐時段,人客都不少,相信味道應該不錯! 門口處一個大玻璃,掛上不同的燒味,看上去很吸引呢! 雖然所有食物都很吸引,最後還是選擇鵝脾下莊,應該肉會多一點吧!回到家打開後香氣撲鼻,份量已比想像中多,畢竟燒鵝定價本來就是高一點。燒鵝另配三款醬汁醬油,都是隨你喜好配搭。這裡的外皮顏色金黃均勻,皮質香脆;外皮下是一層油脂,油脂的厚度比想像中多,然後是一層肉,要一起吃下去才能感受到油脂與肉交織著的恰到好處,如愛瘦肉者可能不太合適,但是多了一層油脂就是夠香。不消一會,就被家人清光了呢!
不消一會,就被家人清光了呢!
2019-03-14 94 views
e間燒味好好食 已經食過幾次 叉燒,燒鵝,燒腩仔同乳豬都食過其實e間好似出名食燒鵝但乳豬同燒腩仔都好出色 燒腩仔個皮好脆!乳豬唔係得個皮係有肉夜晚食都仲要有餐包野飲包埋野飲一d都唔算貴普通雙併先58蚊
e間燒味好好食 已經食過幾次
叉燒,燒鵝,燒腩仔同乳豬都食過
其實e間好似出名食燒鵝
但乳豬同燒腩仔都好出色 燒腩仔個皮好脆!
乳豬唔係得個皮係有肉
夜晚食都仲要有餐包野飲
包埋野飲一d都唔算貴
普通雙併先58蚊
2019-03-11 128 views
今日lunch遲左出黎,🙎🏻‍♂️話帶我去食燒鵝飯,快又好味😁12點9度去到已經full晒,好彩等左5分鐘度就有位入面都坐得有dd迫,不過感覺乾淨! 第一次黎食緊係要試下招牌菜-> 燒鵝啦😋我叫左燒鵝撈粗麵,🙎🏻‍♂️叫左燒鵝飯🥢好lucky有燒鵝脾haha✌🏻鵝皮有光澤,脆脆的鵝肉有肉汁同香,一d都唔乾👍🏻皮同肉之間有dd脂肪,唔係厚肥膏(可以連皮食🙈)要求高d既話就係如果個鵝肉熱d會更好Lunch食飯🍚我驚會好眼瞓,所以叫左撈粗麵🍜個人覺得個撈麵調味同軟硬度都正常,可能配飯會夾d我地加左$15有一碟手撕雞 (簡左麻辣味🌶)肉質都ok,唔肥唔係好辣,少少辣辣地咁$50幾我覺得都抵食,鵝既質素中上,仲要包一杯野飲🍵算性價比高👍🏻

12點9度去到已經full晒,好彩等左5分鐘度就有位

入面都坐得有dd迫,不過感覺乾淨!
第一次黎食緊係要試下招牌菜-> 燒鵝啦😋

我叫左燒鵝撈粗麵,🙎🏻‍♂️叫左燒鵝飯🥢
好lucky有燒鵝脾haha✌🏻
鵝皮有光澤,脆脆的
鵝肉有肉汁同香,一d都唔乾👍🏻
皮同肉之間有dd脂肪,唔係厚肥膏(可以連皮食🙈)
要求高d既話就係如果個鵝肉熱d會更好
燒鵝

Lunch食飯🍚我驚會好眼瞓,所以叫左撈粗麵🍜
個人覺得個撈麵調味同軟硬度都正常,可能配飯會夾d
我地加左$15有一碟手撕雞 (簡左麻辣味🌶)
肉質都ok,唔肥唔係好辣,少少辣辣地咁
麻辣手撕雞

2019-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
燒鵝
2019-03-05 124 views
話說上年係維園搞年宵搞到天昏地暗既時候,無意中叫左呢間《棋哥燒鵝餐室》既燒鵝飯外賣,鄉下妹以前食開樓下街市廿蚊一盒個啲燒味飯,所以覺得好貴好貴,但食過一次之後對燒鵝既印象完全改變左!今年決定直接去門市食!!!去到門口已經見到坐爆哂,但等左一陣都已經有位。兩個人叫左個二人套餐($248 )包括1. 燒鵝例牌一碟 ($148)燒鵝係脾位!皮好脆;肉好滑好嫩,一啲都唔韌唔鞋,但又唔會燒得唔熟有血,而且呢到既鵝係用荔枝柴嚟燒,所以真係會食到有淡淡既柴香味架!脂肪比例都岩岩好,唔會好油好肥,好好味!2. 叉燒例牌一碟($88)叉燒同燒鵝一樣好嫩滑,厚身有咬口,但唯獨部位瘦左啲,如果多返少少肥膏會香啲,鐘意食肥既朋友係落單既時候記得同職員講要肥叉/半肥瘦叉!同埋覺得佢咸‍左啲呀~3. 白灼時菜一碟($15)4. 白飯/湯瀨/湯米粉 兩碗($10 / $15)5. 湯(眉豆花生唐排煲雞腳湯)或冷熱飲品兩份 ($15 / $16up)價錢睇落好似好貴咁,但佢份量真係好大份,無論係燒鵝/叉燒/菜/飯,全部都好大份,基本上三個人食都得,而且以呢個味道嚟講,我會覺得值得一食喎!整體評分:7.5/10

1. 燒鵝例牌一碟 ($148)

2. 叉燒例牌一碟($88)

3. 白灼時菜一碟($15)

4. 白飯/湯瀨/湯米粉 兩碗($10 / $15)

整體評分:7.5/10
2019-03-01 88 views
今晚要去銅鑼灣做facial, 扮靚完後逛呀逛,看到棋哥燒鵝餐室客似云來,想想也應該不會太差,所以就不由自主的走進去!六時半已有九成坐滿,我被安排坐到一個中間位,馬上便打開餐牌!豪不猶疑,馬上order 了一個乳豬五宝飯,再加了一個眉頭花生例湯! 當然少不了我最愛的凍檸樂!眉頭花生湯真的夠晒火喉,而且有很多雞腳和花生,湯料十足!乳豬五宝有鴨蛋,紅腸,叉燒,油雞和主角乳豬! 没令我失望,乳豬皮炸得脆卜卜而肉質很軟,我覺得水準不錯,所以下次一定會再來吃燒鵝飯!

眉頭花生湯真的夠晒火喉,而且有很多雞腳和花生,湯料十足!

2019-02-27
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-02-28 80 views
今日同同事食晏落咗渣甸街搵食,太耐冇過嚟似乎有間新野喎打正旗號食燒鵝,喺門口睇到佢啲燒味又好似幾吸引究竟係啲燈光問題定係啲燒味真係靚呢見到都好吸引,不過可惜糧尾燒味嘅選擇要果樣有果樣,對比起某些大牌子都唔算貴㗎啦乳豬都唔錯喎,啱晒貪心嘅我真係冇入錯黎,雖然就貴左少少,但係啲燒味真係靚嘅,乳豬係脆皮嘅,個切雞好靚,五寶飯嘅精粹係個鹹蛋同事就叫咗個下午茶餐嘅燒鵝瀨粉,據佢所講都皮脆肉嫩杯凍檸茶都有外面茶餐廳嘅水準嘅
今日同同事食晏落咗渣甸街搵食,太耐冇過嚟似乎有間新野喎

打正旗號食燒鵝,喺門口睇到佢啲燒味又好似幾吸引

究竟係啲燈光問題定係啲燒味真係靚呢

見到都好吸引,不過可惜糧尾

燒味嘅選擇要果樣有果樣,對比起某些大牌子都唔算貴㗎啦

乳豬都唔錯喎,啱晒貪心嘅我

同事就叫咗個下午茶餐嘅燒鵝瀨粉,據佢所講都皮脆肉嫩

杯凍檸茶都有外面茶餐廳嘅水準嘅
2019-01-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
2019-02-25 101 views
不經不覺棋哥燒鵝專門店, 已經喺銅鑼灣, 灣仔道開咗分店, 銅鑼灣重開咗兩間添, 今次第一次食, 感覺比我就係: 蔗渣價錢食到燒鵝味道!餐廳都幾整潔, 坐得幾舒服, 價錢黎講73蚊, 食到一個 , 有乳豬, 有燒鵝嘅飯, 價錢真係非常實惠好快就上枱,  佢嘅餸嘅份量鋪滿咗成個飯, 感覺非常之抵 先食佢個乳豬, 好香呀, 咬落去話,  非常之脆口, 肉質都幾嫩滑,  最正就係佢個皮! 燒鵝 具有油香, 肉味濃, 肉質恰到好處, 又唔會過份靱, 又有咬口,  再夾埋酸梅醬一齊食, 滋味無窮另外佢嘅例湯非常之足料, 最緊要係一啲味精都冇,

另外佢嘅例湯非常之足料, 最緊要係一啲味精都冇,
2019-02-25 80 views
同朋友去銅鑼灣吃個快的,想起未試過開了不久的棋哥燒鵝餐室,即管一試。我們一點半左右去到,雖然坐滿人,但基本上不需要怎樣等,好快安排座,座位比較迫及細。我們點了一個叉燒飯 $53包一杯熱飲,叉燒的顏色不是好紅,看來也不是好靚,但食落好腍、算美味! 招牌燒鵝飯 $58 包一杯熱飲, 我嫌有幾件燒鵝比較肥,它的燒鵝有一點煙熏味,跟其他地方的燒鵝不一樣,幾好食!至於奶茶、咖啡, 都可以!總括來說,以它的知名度及質素,收這個價錢,算是抵食!就是座位比較迫,一定不能坐得久!
至於奶茶、咖啡, 都可以!
2019-02-22
$55 (Lunch)
2019-02-24 73 views
夜晚路過銅鑼灣,又要搵嘢食,行過棋哥餐廳,喺外面聞到好香,又唔使排隊,就即刻入嚟食。😋🍲燒鵝叉燒瀨粉 - $63👉🏾叉燒半肥瘦,有肉而且唔太肥,正🤤👉🏾燒鵝多肉,好入味,足料,配搭瀨粉好出色👉🏾碗湯湯渣多,味濃,新鮮熱辣!🍜乳豬燒腩仔米粉 - $68👉🏾燒腩仔暖上,皮脆,點芥辣一齊食好好味👉🏾乳豬雖然薄切,但有肉,點醫連埋米粉一齊食,掂!總括來講,棋哥燒鵝餐室價錢雖然比較貴少少,但食物質素相當高,環境亦都非常舒服,坐得闊落,侍應又有禮貌,值得回頭。👍🏾

🍲燒鵝叉燒瀨粉 - $63
👉🏾叉燒半肥瘦,有肉而且唔太肥,正🤤
👉🏾燒鵝多肉,好入味,足料,配搭瀨粉好出色
👉🏾碗湯湯渣多,味濃,新鮮熱辣!

🍜乳豬燒腩仔米粉 - $68
👉🏾燒腩仔暖上,皮脆,點芥辣一齊食好好味
👉🏾乳豬雖然薄切,但有肉,點醫連埋米粉一齊食,掂!

2019-02-19 75 views
好耐之前已經有食過棋哥係灣仔既分店,個日覺得正正常常,味道不俗。係銅鑼灣呢條甘多野食既街開左分店,就決定食多次!食完之後覺得呢間水準好過灣仔好多!2個人叫左個燒鵝叉燒飯,燒鵝燒煵飯,1個湯同1杯凍奶茶。之前係灣仔食既燒鵝冇做到脆皮,但呢間分店既鵝食落去d皮係脆卜卜,咬落d油爆哂出黎,真係超正!呢個口感就值得回頭了!叉飯係半肥瘦,並冇燒得過燶,雖然顏色偏淡,不過食落都好多肉汁,唔會太甜,肉又夠淋!燒腩肉既肥膏唔會過份多,分佈得幾平均,皮咬落香脆又唔會太硬,正!湯飲完唔會口渴,不過之前係灣仔分店既湯料會多d。凍奶茶正正常常😋埋單100幾蚊2個人,係銅鑼灣加上甘出色既燒鵝,算抵食,會回頭再食!

2個人叫左個燒鵝叉燒飯,燒鵝燒煵飯,1個湯同1杯凍奶茶。

湯飲完唔會口渴,不過之前係灣仔分店既湯料會多d。

凍奶茶正正常常😋

2019-02-16 65 views
晚上系銅鑼灣交收完之後,系附近搵到呢間棋哥燒鵝餐室,坐低打開菜單,見到推介一張全幅乳豬五寶飯,加多3蚊有杯凍飲,於是就點左呢個,等左唔洗五分鐘成個餐奉上,先食件乳豬,只系得乳豬皮連少量肥膏,咬落去都有D油滲出黎,不過食得燒味就唔會怕肥,其餘四寶都系一般,以八十三蚊價價錢都算系咁.
2019-02-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
  • 乳豬五寶飯