2022-06-16 31 views
隔鋪拉麵癮又有~記得銅鑼灣有間想試好耐😆有時去到又唔想排隊🤣今日一於同觀眾一齊會一會佢~睇下係咪咁好食😋增量叉燒辣麻味噌拉麵依碗叫左唔辣~湯底幾濃有點油~拉麵唔會好淋幾有咬口~舊叉燒不得了~入口鬆軟肉質唔痴牙👍增量變相係長身叉燒~但都好入味👏👏辣麻味噌沾麵麵質唔淋同埋整個麵係凍~沾麵湯底小辣唔會好辣~不過小編認為唔夠熱係問題🤭會無哂心機🥲舊仲要舊叉燒算幾細舊🥲—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:水準唔平均~但味道唔係好差~希望下次去會有唔同既野感受到😇

增量叉燒辣麻味噌拉麵

辣麻味噌沾麵

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
水準唔平均~但味道唔係好差~希望下次去會有唔同既野感受到😇
2022-06-14 163 views
香港有好多過江龍拉麵🍜又中意食辣又中意食芫荽既你,而間鬼金棒就鬼咁岩你啦😝🍜芫荽辣麻味噌拉麵 $110 (+$35 增量叉燒)作為芫荽控既我, 梗係要叫芫荽拉麵啦🤣芫荽份量都足, 湯底濃郁而且掛汁所以每一條麵都食到滿滿既芫荽🍀慢煮厚切叉燒雖然好厚但炆得好入味加$35仲有多一塊, 都唔錯既~760小姐叫左少辣少麻🌶平時食開譚仔麻辣三少, 但都覺得唔夠麻唔夠辣, 唔夠刺激🤪🍜味玉辣麻味噌拉麵 $100味玉即係流心蛋, 採用日本蛋, 特別香🥚一咬開d橙色蛋汁就流曬出來 超正🤏🏻麵質彈牙, 唔會一夾就散, 而且掛汁, 都ok☺️聽聞鬼增辣同麻都好鬼辣同好鬼麻760小姐就食唔到啦🤣🤣中意食辣既朋友可以挑戰下~~評分: 🍀🍀🍀
香港有好多過江龍拉麵🍜
又中意食辣又中意食芫荽既你,
而間鬼金棒就鬼咁岩你啦😝

🍜芫荽辣麻味噌拉麵 $110 (+$35 增量叉燒)
作為芫荽控既我, 梗係要叫芫荽拉麵啦🤣
芫荽份量都足, 湯底濃郁而且掛汁
所以每一條麵都食到滿滿既芫荽🍀
慢煮厚切叉燒雖然好厚但炆得好入味
加$35仲有多一塊, 都唔錯既~
760小姐叫左少辣少麻🌶
平時食開譚仔麻辣三少,
但都覺得唔夠麻唔夠辣, 唔夠刺激🤪
芫荽辣麻味噌拉麵

🍜味玉辣麻味噌拉麵 $100
味玉即係流心蛋, 採用日本蛋, 特別香🥚
一咬開d橙色蛋汁就流曬出來 超正🤏🏻
麵質彈牙, 唔會一夾就散, 而且掛汁, 都ok☺️
味玉辣麻味噌拉麵

聽聞鬼增辣同麻都好鬼辣同好鬼麻
760小姐就食唔到啦🤣🤣
中意食辣既朋友可以挑戰下~~
評分: 🍀🍀🍀
2022-06-12 26 views
The flavour of the ramen bowl is fine. Comparing to last year, the pork (cha siu) is halved the size.The price is more or less the same. If you haven’t tried it, it’s still worth a try. The service is fine overall.味道正常,但叉燒份量比少年少了一半。價錢差不多。如果尚未試過,仍然可以試一下。

2022-06-12
$118 (Lunch)
2022-06-10 30 views
鬼金棒由門口到廁所裝修走暗黑路線 佈滿日式妖怪面具同吊飾一睇就知料理都屬於暗黑(以辣死你為目標)由於怕死 所以唔敢挑戰佢既25級麻辣。。🍜 特製麻辣味噌拉麵麻度(無麻),辣度(無辣)雖然走辣走麻但湯底仍然好濃郁有鮮甜既豬肉未 叉燒半肥瘦均勻絕對唔遜色於東坡肉拉麵粗身彈牙深紅蛋黃的蘭王蛋拉麵入口更爽滑 湯底更甜滑個人好中意炒豆芽 炒得非常香連同拉麵一齊食 增加卜卜脆的口感玉米荀吸收湯底精華 鮮甜🍜 增量叉燒辣麻味噌拉麵基本同上述一樣都係走麻走辣但就係少咗蘭王蛋增量叉燒由東坡肉熬製而成 肥瘦均勻而且好入味!正正🍚🐷肉碎飯豬肉肥美多汁令米飯更甘香飲品-芬達
鬼金棒由門口到廁所
裝修走暗黑路線
佈滿日式妖怪面具同吊飾
一睇就知料理都屬於暗黑(以辣死你為目標)
由於怕死 所以唔敢挑戰佢既25級麻辣

🍜 特製麻辣味噌拉麵
麻度(無麻),辣度(無辣)
雖然走辣走麻

🍚🐷肉碎飯
豬肉肥美多汁
令米飯更甘香

飲品-芬達
餐廳裝潢好趣怪,門口有大大個流星棒,而且餐廳入面有好多妖怪面具。拉麵湯底只有一款味噌,但可以自選唔同辣,唔同麻😚芫荽辣麻味噌拉麵 + 味玉 ($125)我自己本身就好中意芫荽,呢碗拉麵滿滿既芫荽真係好正。仲有啲炒得好香既芽菜同粟米荀!湯底本身濃郁又夠香,我叫咗小辣小麻,但因為芫荽味比較重,所以我覺得可以再辣啲🌶。必加味玉,日本蛋味超濃。味玉辣麻味噌拉麵 + 增量叉燒 ($135)呢碗叫咗中辣,中麻,辣味比較出,同明顯食到有層次既辣。辣中帶麻仲有小小甜,啲麵有咬口,份量都好多。加咗叉燒,兩件大大件,半肥半瘦,超級入味同好林!可樂 ($15)又辣又麻配埋汽水🥤岩岩好。

拉麵湯底只有一款味噌,但可以自選唔同辣,唔同麻😚

芫荽辣麻味噌拉麵 + 味玉 ($125)

味玉辣麻味噌拉麵 + 增量叉燒 ($135)

可樂 ($15)
又辣又麻配埋汽水🥤岩岩好。
2022-06-07 29 views
朋友介紹,來自日本東京的過江龍麻辣拉麵店鬼金捧,在香港有二家連鎖店,店面不大但裝修以日本神怪為主題,別具一格。店內有25種搭配的麻辣拉麵可選擇。辣度及麻度則分成5個級別,有不辣、小辣、中辣、高級辣到鬼增辣。朋友吃唔到辣,選擇了特製麻辣增量又燒x2味噌拉麵$135,麻度0,辣度0,湯底鮮甜濃郁,好大2⃣️塊厚切叉燒,肥瘦相夾,入口即溶,口感豐富有層次。我選擇了炒豆芽菜辣麻味噌拌麵加芽菜$120,麻度0,辣度小辣,小辣對我來講啱啱好,面質煙韌彈牙掛汁,芽菜爽口有鑊氣,好好味。我們每人要了罐可樂,吃飽買單$300有找,物超所值!

如果你係拉麵控,你無理由唔識呢間「鬼金棒」,無論你係鍾唔鍾意食辣都好,佢當中既鬼增級以黑色賦予一種迎接死亡既感覺,恐怕再食得幾辣既人都有少少笠水。仲要有想點麻點又得,唔同既組合,擺到明挑你地機咖啦,點呀?!👇📌拉 麵 - ▪️ 味 玉 辣 麻 味 噌 拉 麵 - $100▪️ 拉 麵 加 底 - (+$20)▫️ 我朋友就揀左呢碗「味玉辣麻·味噌拉麵」,佢唔太食得辣,辣度揀左少麻少辣就收隊。一上枱已經聞到香,湯底濃厚得黎又唔會太鹹,味玉一咬開係流心蛋果種,蛋汁即刻湧出黎;麵條更加要讚,煙煙韌韌夠哂咬口,高質之作!▪️ 芫 荽 辣 麻 味 噌 拉 麵 - $115▪️ 味 玉 - (+$15)▪️ 拉 麵 加 底 - (+$20)▫️ 作為三訪既我一定走唔甩呢個「莞荽辣麻·味噌拉麵」,加左20蚊麵底加大,瞬間炸爆成碗麵。而面頭大量既芫荽厚厚咁籠罩住碗麵,食落啖啖都係非常濃郁既芫荽味,而厚厚既叉燒入口外鬆內軟,肉質係相當滑溜,麵條掛湯一流,講真再黎都食極唔厭!
如果你係拉麵控,你無理由唔識呢間「鬼金棒」,

無論你係鍾唔鍾意食辣都好,佢當中既鬼增級以黑色賦予一種
迎接死亡既感覺,恐怕再食得幾辣既人都有少少笠水。

📌拉 麵 -
▪️ 味 玉 辣 麻 味 噌 拉 麵 - $100
▪️ 拉 麵 加 底 - (+$20)
味玉辣麻·味噌拉麵

辣度揀左少麻少辣就收隊。一上枱已經聞到香,湯底濃厚得黎
味玉辣麻·味噌拉麵

又唔會太鹹,味玉一咬開係流心蛋果種,蛋汁即刻湧出黎;
麵條更加要讚,煙煙韌韌夠哂咬口,高質之作!

▪️ 芫 荽 辣 麻 味 噌 拉 麵 - $115
▪️ 味 玉 - (+$15)
▪️ 拉 麵 加 底 - (+$20)
莞荽辣麻·味噌拉麵

▫️ 作為三訪既我一定走唔甩呢個「莞荽辣麻·味噌拉麵」,
加左20蚊麵底加大,瞬間炸爆成碗麵。而面頭大量既芫荽厚厚
莞荽辣麻·味噌拉麵

咁籠罩住碗麵,食落啖啖都係非常濃郁既芫荽味,而厚厚既叉燒
2022-06-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-06-07 18 views
於OpenRice上搜尋銅鑼灣的拉麵店,看到這一間拉麵店好評如潮,而且我也愛吃辣,因此專誠到此拜訪。店舖中採取電話掃二維碼下單,見鄰座的小姐叫了這一款拉麵,於是我便跟風也要了一個。初嚐便點了小麻小辣,對我來說剛剛好。拉麵中有一件毫不吝嗇的「肉」,配上拉麵的湯底亦不會過於肥膩。玉子方面,調配得非常入味,下次再去應該會付費加配多一隻拉麵麵條並不是幼拉麵,而是帶煙韌的飲品方面,點了信州蘋果汽水,店員會試先打開瓶蓋,放上飲管,十分細心。拉麵加上飲品一共消費了$135,並不是很昂貴的一餐,最重要是好吃

初嚐便點了小麻小辣,對我來說剛剛好。

玉子方面,調配得非常入味,下次再去應該會付費加配多一隻

拉麵麵條並不是幼拉麵,而是帶煙韌的

2022-05-31 62 views
銅鑼灣呢間拉麵店,聽聞湯底好正,所以今日就嚟咗試下開放式廚房以玻璃相隔,可以睇得到師傅喺廚房入邊烹調嘅情況增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 + 味玉叉燒肥瘦參半而且厚厚大一嚿,但又可以保持入味及肉嫩唔知係咪叫咗大辣,所以隻碗麵係紅色😂湯底好濃好香,果種麻辣香味係會令人愛上,偷偷地見到師傅將一大羹辣椒粉倒入湯底裏面煮,就開始口水分泌味玉蛋黃深色 蛋味濃而麵質韌度唔錯 即使放耐咗都唔會有糊嘅口感芫荽辣麻味噌拉麵相信唔少人都係芫荽控,增量嘅芫荽會令到每一啖都充斥強烈嘅芫荽味😂總括嚟講,呢間日本過江龍真係幾好食,特別係個湯底👍🏻
銅鑼灣呢間拉麵店,聽聞湯底好正,所以今日就嚟咗試下

開放式廚房以玻璃相隔,可以睇得到師傅喺廚房入邊烹調嘅情況

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 + 味玉
叉燒肥瘦參半而且厚厚大一嚿,但又可以保持入味及肉嫩
唔知係咪叫咗大辣,所以隻碗麵係紅色😂
味玉蛋黃深色 蛋味濃
而麵質韌度唔錯 即使放耐咗都唔會有糊嘅口感

芫荽辣麻味噌拉麵

總括嚟講,呢間日本過江龍真係幾好食,特別係個湯底👍🏻
2022-05-30 38 views
🌽玉米筍辣麻味噌拉麵 $150.0辣度( 小辣), 麻度( 小麻) 味玉 +增量叉燒 🌶特製麻辣味噌拉麵 $155.0 麻度( 小麻), 辣度( 中辣) +增量叉燒特製方面,廚師會混合8種配製唐辛子,味噌湯更鮮甜,食到中間,🤤會有辛辣和香麻感在齒頰徘徊,🥢而且麵條吸滿湯汁,辣得非常過癮,建議平時食得辣嘅朋友可以試~店內有提供5種辣度同埋麻度選擇,🔥無論是麻辣bb選手定係嗜辣的朋友,😍通通都可以搵到啱自己嘅口味!
🌽玉米筍辣麻味噌拉麵 $150.0
辣度( 小辣), 麻度( 小麻) 味玉 +增量叉燒

🌶特製麻辣味噌拉麵 $155.0
麻度( 小麻), 辣度( 中辣) +增量叉燒

2022-05-29 46 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑拉麵店有好多間,但可以保持到獨特之處,留到深刻印象嘅真係唔多🍜呢間拉麵店除咗裝修特別👹佢濃郁嘅味道都令我好難忘,三不五時就想再返嚟食🤤❇️增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵(加味玉)係好大件嘅叉燒呀!平時食嘢都會下意識唔食肥膏,但呢度嘅叉燒要肥瘦一齊食先係「完全體」🐷叉燒經過燜煮肉質夠腍,同時油脂係半溶,入口即化,非常值得嘅「邪惡」😈同時湯底亦非常濃稠,蒜香惹味🧄食完真係非常滿足👍🏻✅特製麻辣味噌拉麵呢度嘅「麻」同「辣」都可以分開選擇,即使唔太食辣都推薦叫「走辣中麻」🌶咁先夠過癮~拉麵每樣材料都配合得好好,例如芽菜係用大火快炒去帶出佢嘅鮮甜同清爽🔥而面質偏粗身,方便掛湯同時每一啖都「𠽌」得特別滋味,正😋

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

❇️增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵(加味玉)

✅特製麻辣味噌拉麵
2022-05-26 1044 views
嚟自日本東京嘅鬼金棒過江嚟到香港多年~一直都以自由配搭不同辣度同麻度,合共25款口味嘅味噌湯底作招徠🍜終於帶到唔食得辣嘅男朋友嚟挑戰吓齋麻不辣嘅拉麵喇🙆🏻‍♀️嗰日食lunch爭啲俾碗牛肉麵嘅湯彈到我件新tee!估唔到夜晚嚟到呢度咁貼心🥰每位客人都派咗條一次性嘅即棄圍裙👗即刻令我食得安心又放心👏🏻👏🏻💁🏻‍♂️<<增量叉燒x2辣麻味噌拉麵>>($135)💁🏻‍♀️<<味玉辣麻味噌拉麵>>($100) + <<豆芽菜>>($15)男朋友唔食辣就梗係走辣啦~~叫咗小麻嘅佢話食咗幾啖先覺得條脷有好輕微嘅麻痺感覺👅我嗰碗係中辣小麻,明顯睇到我嗰碗橙紅色啲🤩不過食開辣嘅我…之前睇咗好多食評都冇人提及過「港人標準」!搞到第一次試嘅我order定一支<<完熟梳子梳打>>($35)諗住解辣!點知原來中辣都冇乜料到😌食開譚仔五小辣嘅我覺得佢只係比十小辣辣少少🤪小麻直頭唔太覺😂下次我要挑戰高辣高麻,咁先試到精綷‼️‼️‼️聞名不如見面!! 佢嘅叉燒真係又厚又腍又入味!「增量叉燒」係厚好多同大
嚟自日本東京嘅鬼金棒過江嚟到香港多年~
終於帶到唔食得辣嘅男朋友嚟挑戰吓齋麻不辣嘅拉麵喇🙆🏻‍♀️

嗰日食lunch爭啲俾碗牛肉麵嘅湯彈到我件新tee!
估唔到夜晚嚟到呢度咁貼心🥰
每位客人都派咗條一次性嘅即棄圍裙👗
即刻令我食得安心又放心👏🏻👏🏻

💁🏻‍♂️<<增量叉燒x2辣麻味噌拉麵>>($135)
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵

男朋友唔食辣就梗係走辣啦~~
叫咗小麻嘅佢話食咗幾啖先覺得條脷有好輕微嘅麻痺感覺👅

我嗰碗係中辣小麻,明顯睇到我嗰碗橙紅色啲🤩
不過食開辣嘅我…之前睇咗好多食評都冇人提及過「港人標準」!
點知原來中辣都冇乜料到😌
食開譚仔五小辣嘅我覺得佢只係比十小辣辣少少🤪
小麻直頭唔太覺😂
下次我要挑戰高辣高麻,咁先試到精綷‼️‼️‼️
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵

聞名不如見面!! 佢嘅叉燒真係又厚又腍又入味!
「增量叉燒」係厚好多同大一倍!!!
男朋友都表示「 x 2」好有誠意😂飽晒🦾
好彩啲芽菜加喺我嗰碗度咋!!
$15 加得過! 份量超多! 食極都有!!! 仲要爽口多汁~
同拉麵一樣,掛起湯汁更加ichiban😋

我嘅味玉 (即係溏心蛋) 都唔失色㗎!
搶眼嘅橙黃色蛋黃,望到都食慾大增😍

飲埋甜度適中嘅蜜桃梳打,非常滿足🧸
完熟梳子梳打

落單係用QR code 自己落單!
方便又清晰👍🏻
2022-05-15
完熟梳子梳打
  • 味玉
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 $135
2022-05-26 39 views
有麻辣味嘅拉麵🍜🤤麻辣必試!!有得揀辣度之餘麻度都有得揀😍😍叫左個玉米🌽筍玉麻味噌拉麵😗😗超多玉米筍 咬落去索曬啲辣汁 超正拉麵係粗麵 但唔會太淋叉燒一般唔算好驚豔建議加隻玉子溫泉蛋有流心👍🏻👍🏻.📌 鬼金棒 (#銅鑼灣)#銅鑼灣美食女謝斐道530號地舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집
有麻辣味嘅拉麵🍜🤤

麻辣必試!!有得揀辣度之餘麻度都有得揀😍😍
叫左個玉米🌽筍玉麻味噌拉麵😗😗
超多玉米筍 咬落去索曬啲辣汁 超正
拉麵係粗麵 但唔會太淋
叉燒一般唔算好驚豔
建議加隻玉子
溫泉蛋有流心👍🏻👍🏻
📌 鬼金棒 (#銅鑼灣)
#銅鑼灣美食女謝斐道530號地舖
2022-05-26 698 views
清вooĸмarĸ系列網絡人氣極高嘅拉麵耐唔耐就會見到佢啲相今日就由中島兩姐妹試吓—————————————————————門口大大碌流星棒已成為標記由於鬼金棒一直標榜主打麻辣所以之前一直都唔敢挑戰驚辣🤣直至依家對辣度有所提升先試不過由於唔知佢嘅辣度係點樣都係由最低嘅小辣開始穩陣啲🙈而唔太食得辣嘅妹就走麻走辣兩碗喺顏色上面已經好大分別一碗深橙紅色一碗係味噌啡色呀妹碗原味湯底濃郁(走麻走辣)爽口芽菜同彈牙嘅拉麵好有對比食落係雙重享受 難怪有人嗌芽菜拉麵😂😂舊叉燒有別於一般拉麵店一塊塊嘅切法佢係一大舊好厚身嘅肉夠腍又入味隻蛋都係一大特色蛋黃好橙紅又夠嫩加錢都值得!中島嘅少辣味噌都俾顏色嚇親(走麻)個人覺得下次可以試吓中辣🙈今次揀左好特別嘅粟米芯拉麵拉麵上嘅叉燒好似一舊東坡肉配粟米芯又幾清新喎又唔會有肉膩感芽菜的確出色難怪自豪到可以出芽菜拉麵👍🏻—————————————————————❢ 增量叉燒辣麻味噌拉麵+味玉 $130❢ 玉米筍辣麻味噌拉麵+味玉 $115
清вooĸмarĸ系列
都係由最低嘅小辣開始穩陣啲🙈
而唔太食得辣嘅妹就走麻走辣
兩碗喺顏色上面已經好大分別
一碗深橙紅色一碗係味噌啡色
呀妹碗原味湯底濃郁(走麻走辣)
爽口芽菜同彈牙嘅拉麵好有對比
食落係雙重享受 難怪有人嗌芽菜拉麵😂😂
舊叉燒有別於一般拉麵店一塊塊嘅切法
佢係一大舊好厚身嘅肉夠腍又入味
隻蛋都係一大特色蛋黃好橙紅又夠嫩
加錢都值得!
中島嘅少辣味噌都俾顏色嚇親(走麻)
個人覺得下次可以試吓中辣🙈

玉米筍辣麻味噌拉麵+味玉
玉米筍辣麻味噌拉麵+味玉
2022-05-24
2022-05-25 346 views
《火辣辣過江龍🔥》———————————————-#鬼金棒 🇯🇵-呢間日本拉麵店係我哋嘅大愛,超級推薦,今次再訪食完證明水準保持依舊咁高👍🏻-餐廳裝修走日本鬼怪風格,牆上掛住好多妖怪面具同吊飾,相當有特色👹 另外仲可以隔住玻璃睇到師傅喺入邊烹調,炒嘢嘅時候個火冚冚聲,好似睇緊表演咁🔥-佢主打唔同辣度嘅拉麵,由多款山椒、辣椒同唐辛子調配而成,湯底濃郁,無辣不歡嘅朋友可以挑戰鬼增級辣麻拉麵🌶 我哋呢啲弱雞就只係嗌咗小辣小麻,恰到好處易入口~-👺增量叉燒x2辣麻味噌拉麵麵條全部都盡哂啲湯汁,油脂味濃郁😍 配合慢火炆煮的厚切叉燒,肉香四射,超級肥美,呢碗仲要有成兩塊打孖嚟,超級邪惡😈-👺辣麻味噌沾麵第一次食呢度嘅沾麵,估唔到都相當出色,麵質煙韌彈牙,而個炒芽菜絕對係加分位,略帶焦香,好有鑊氣,令成個麵嘅口感層次更豐富😙-P.S. 餐廳仲好貼心咁提供圍裙,唔洗驚彈到件衫👚-⭐ 參考價錢︰增量叉燒x2辣麻味噌拉麵:$150辣麻味噌沾麵:$115🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$150
《火辣辣過江龍🔥》
———————————————-
#鬼金棒 🇯🇵
👺增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
👺辣麻味噌沾麵
P.S. 餐廳仲好貼心咁提供圍裙,唔洗驚彈到件衫👚
⭐ 參考價錢︰
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵:$150