2022-08-07 33 views
以不同辣度拉麵出名,麻同辣都可自選來挑戰,真係怕麻都有清湯底架,不驚啲$130 增量叉燒拉麵,加溏心蛋。係厚好多的叉燒呀,增量是大一倍口感好rich 同脂肪入口即化,肉質軟腍。小麻小辣的湯底,是初心者挑選之起點,亦有唔辣架選項。湯上淨著豚脂,濃厚掛麵,麵是紮實有勁,是7-8成熟口感。配料簡單有芽菜(解辣)同蔥$100 味玉辣麻味蹭拉麵。飲得到味噌香,兩分味噌,唔會被辣味完全蓋過。溏心蛋個好橙,美味兼解辣。

溏心蛋個好橙,美味兼解辣。
開完會行過銅鑼灣世貿附近,比餐廳門口大大碌嘅狼牙棒吸引咗,即管睇吓食啲乜嘅先。原來係聽咗好耐嘅鬼金棒,佢係來自東京嘅過江龍辣麻拉麵店👏。講得辣麻拉麵店,當然係有辣度及麻度,而且每種都有有五個級別可以揀。一打開門見到入邊嘅裝修配合門口日本神怪主題,牆身同埋廚房玻璃前面都掛咗好多惡鬼相關嘅裝飾。思鄉咗咁耐,真係有啲似去咗日本👏。拉麵都有幾款配菜可以選擇,特製、味玉、炒豆芽菜、玉米筍、叉燒。今日好肚餓,我就揀咗增量叉燒x2,怕辣嘅我就揀咗不辣同小麻。🍜 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 (💰$135) 碗麵一嚟梗係要試下個湯先啦,不過嗰兩件叉燒真係好大塊,要撥開佢先😂。可以睇到味噌湯上面有一圈圈有花,證明呢碗麵夠晒新鮮。原汁原味嘅味噌湯夠晒香,亦都唔太油,鍾意辣嘅朋友都可以揀小辣去試吓,因為太辣嘅話有機會試唔到原本嘅風味。拉麵口感彈牙,亦都吸左啲湯嘅香味,入口感覺一流。叫得增量叉燒,真係非常之大塊同埋厚切,而且肥瘦剛剛好,唔使驚食咗成舊豬油糕入口。食完碗麵剩返少少湯,證明拉麵份量同湯嘅比例剛剛好。餐具亦都非常之有心思,有好靚嘅惡鬼圖案,配合餐廳主題😬如果可以買返屋企都唔錯。見到其他顧客有唔同顏色嘅碗

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
🍜 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 (💰$135)
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
拉麵口感彈牙,亦都吸左啲湯嘅香味,入口感覺一流。
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
餐具亦都非常之有心思,有好靚嘅惡鬼圖案,配合餐廳主題😬如果可以買返屋企都唔錯。見到其他顧客有唔同顏色嘅碗,問吓店員先知道原來唔同嘅顏色碗係代表唔同辣度,白碗: 不辣、小辣、中辣; 紅碗: 高級辣,到 黑碗: 鬼增辣,好有心思。
🐟 #可樂 (💰$15)

除咗一般可樂,仲有其他飲品可以選擇,連啤酒都有。
雖然餐廳面積唔係好大,但都未算背脊貼背脊咁辛苦。
室內設計非常有心思,好有日本風味。店員有禮貌,加上地方又整潔,每有顧客走咗,都即刻消毒清潔,疫情期間令人食得放心。

👹 鬼金棒 銅鑼灣店 👹
🍜 銅鑼灣謝斐道530號地舖
🍜 Tel 2481 3383
2022-08-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
8月3日收工約左朋友係銅鑼灣食飯,朋友話想食拉麵,咁我哋就去咗鬼金棒食飯,閒日關係所以等左吾係耐就入得,入面裝修好有日式風格,感覺好令人掛住日本,而令我覺得窩心既佢地付上圍巾,我地分別叫左玉米筍辣麻味噌拉麵,增量叉燒辣麻味噌拉麵,肉碎飯三個主食!玉米筍咬落口好爽甜,湯底味道濃,配埋入口即溶嘅流心蛋,加埋有3cm厚嘅厚切叉燒,配埋爽口入味嘅拉麵根本就一種絕配,而另一款增量叉燒辣麻味噌拉麵,真係啱曬我呢個鍾意食日式叉燒嘅人,兩層肉一層脂肪嘅口感真係不得了入口即溶,加埋湯底有少少麻辣味增加咗唔少嘅食慾!最後介紹埋肉燥飯,珍珠米加埋肉燥,填埋我最後的空虛!
,增量叉燒辣麻味噌拉麵
,肉碎飯

拉麵
2022-08-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
拉麵
今日去開銅鑼灣,朋友話佢試過尖沙咀分店唔錯,又知我鐘意食辣,於是齊齊黎左銅鑼灣依間鬼金棒試拉麵!🔸️特製麻辣味噌拉麵(增量叉燒) $155- 貪心的人類以為拉麵店的叉燒份量好細,加左份叉燒,一上黎大大舊嚇親左!! 佢係成舊東坡肉咁,肉質軟香,肥而不膩,好好食!麵底係粗麵,食落有口感。味玉流心做得出色,最正係個湯底,飲落辣香麻濃,好少拉麵店的辣有層次,但佢做到,比贊❤🔸️辣麻味噌沾麵(加味玉) $115- 本身無味玉,所以朋友另加。沾麵麵底一樣是粗面,沾麵湯底比湯麵底更濃,每條麵都可以掛到湯汁,極惹味! 不過由於湯汁更濃稠,所以都快凍d,食依個記得要盡快食!(可樂另加$15)🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐⭐✅一人食堂✅辣#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos

🔸️特製麻辣味噌拉麵(增量叉燒) $155

🔸️辣麻味噌沾麵(加味玉) $115

(可樂另加$15)

🔸️5星⭐評分
餐廳環境:⭐⭐⭐⭐

✅一人食堂
✅辣

2022-07-31 66 views
食過會一直掛住嘅味道😋鬼金棒出名專食麻辣口味🌶拉麵,辣同麻都可以按返自己喜愛程度選擇✔️咁唔食辣嘅朋友係咪冇選擇?今日我同個唔食辣嘅朋友又睇吓味道如何先😆◽️芫荽辣麻味噌拉麵 $125 (Add味玉$15)無辣·小麻❗️芫茜鋪滿成碗拉麵,好香😌上次食中辣真係夠哂刺激又惹味,不過小病初癒都係唔好食辣喇,湯底好香小麻感覺輕微令湯底帶層次🤤🤤叉燒肥瘦啱啱好,炆得入味之餘仲好嫩滑‼️麵條好掛湯,亦因為無辣之下天氣咁熱食到尾都輕鬆👍🏻◽️增量叉燒辣麻味噌拉麵 $130(Add味玉$15)同樣無辣小麻❗️家姐唔食得辣依然大讚,小麻帶比碗麵嘅層次口感加分👌🏼少層辣油感覺亦都輕盈返,主角當然係增量叉燒嘅部分,肥瘦層次分明,肉嫩爽口兼且入口即溶,必食🌟味玉流心效果一流👏🏻橙色蛋黃蛋香味濃郁❗️
食過會一直掛住嘅味道😋

◽️芫荽辣麻味噌拉麵 $125 (Add味玉$15)
◽️增量叉燒辣麻味噌拉麵 $130
(Add味玉$15)
2022-07-20
Type of Meal
Dinner
2022-07-26 1293 views
《再嘗火辣辣🔥》———————————————-#鬼金棒 👺 -呢間日本拉麵店係我哋嘅大愛,之前一直都係食銅鑼灣店,但就未食過尖沙咀店,水準一貫嘅出色,十分惹味好食😋-餐廳裝修走日本鬼怪風格,牆上掛住好多妖怪面具同吊飾,相當有特色👹有吧檯位可以直接睇到師傅係度煮拉麵同爆香啲芽菜配料,火花四射,非常吸睛♨️-餐廳唔同辣度嘅拉麵,由多款山椒、辣椒同唐辛子調配而成,湯底濃郁,麻香十足,就算係小辣 已經好厲害🌶如果係嗜辣者就可以食下佢嘅鬼增級辣麻拉麵,嚟個大挑戰🧯-男朋友揀咗增量叉燒x2辣麻味噌拉麵,啱哂男仕食,份量十足💁🏻‍♂️ 麵條全部吸哂啲湯汁,油脂味濃郁,大大條厚切叉燒打孖嚟,超級肥美,超級邪惡😈-我就食咗味玉辣麻味噌拉麵,溏心蛋非常正,用咗日本蛋,蛋黃呈橘黃色,蛋汁中和咗膩度,係加分位💯 麵質煙韌彈牙,配埋略帶焦香炒芽菜同玉米筍,令口感層次更豐富😙-⭐ 參考價錢︰味玉辣麻味噌拉麵:$115增量叉燒x2辣麻味噌拉麵:$150🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$150
《再嘗火辣辣🔥》
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$150
2022-07-25
2022-07-25 61 views
週末放假去銅鑼灣行街食飯睇戲,晚餐去咗謝斐道「鬼金棒」食拉麵🍜係一間日本東京過江龍辣麻拉麵店。店內裝修充滿日本和風味道🇯🇵拉麵款式選擇眾多,所有拉麵均可自選麻度及辣度,有四種程度可供選擇;唔食辣嘅朋友可以揀走辣味玉辣麻味噌拉麵湯底揀咗小麻小辣,味噌湯底味道香濃,麻辣程度啱哂我!配上粗身又彈牙的拉麵,好掛湯呢!糖心蛋以日本雞蛋製作,呈半流心狀態,蛋香十足,好高質✨另加$15豆芽菜,經過爆炒,特別香口增量叉燒辣麻味噌拉麵男朋友點咗中麻中辣,辛香麻辣好惹味,越食越過癮🌶增量叉燒好大件,肥瘦肉層層相間,口感不錯,豬肉味頗濃郁肉碎飯日式半肥瘦叉燒製成的肉碎,配上粒粒分明的日本珍珠米飯。肉碎鹹香滋味,再加點拉麵裏的麻辣味噌湯,佐飯一流Zero可樂

味玉辣麻味噌拉麵

增量叉燒辣麻味噌拉麵

肉碎飯

Zero可樂
2022-07-24 35 views
上網見到呢間麻辣主題嘅拉麵平時鍾意食辣嘅我忍唔住一定要去朝聖一下叫咗一碗味玉麻辣拉麵 揀咗中辣中麻拉麵一嚟到已經超級香🤩🤩忍唔住即刻飲咗一啖湯 果然冇失望係好香濃嘅花椒味 亦都唔會有死辣辣喉嚨嘅味道總括依然都係好味🤩🤩🤩
上網見到呢間麻辣主題嘅拉麵
係好香濃嘅花椒味 亦都唔會有死辣辣喉嚨嘅味道
總括依然都係好味🤩🤩🤩

• 味玉辣麻味噌拉麵
2022-07-23 31 views
Mark 咗呢間鬼金棒好耐,終於有機會試一試,location超好,泊咗架🚙喺世貿,行去對面已經係。Lunch time 去唔洗等位可以即入,入面裝修幾好笑,好多鬼頭喺晒橫樑。勁中意食芫茜嘅我就梗係要試吓個「芫荽辣麻味噌拉麵」啦。一上枱,成陣芫茜味衝入我個鼻😂嗯...真係好正,唔明點解啲人咁唔中意😂麵質係粗麵黎,似沾麵。揀咗小辣悟啲都唔辣🥲我高估咗佢嘅辣,小辣其實等如bb辣,中辣等如小辣,大家可以叫辣小小👍

• 莞荽辣麻味噌拉麵
2022-07-21 42 views
樣樣配料都想試就揀左中辣中麻既特製麻辣味噌拉麵🍜 咁就可以一次過試哂味玉、炒豆芽菜、玉米筍,仲有兩舊大叉燒~ 佢地既麵係中粗麵,掛湯能力唔錯~ 中辣中麻食落似譚仔5小🌶 辣得黎幾香,幾開胃~ 朋友要左高辣高麻炒豆芽菜辣麻味噌拉麵🍜因為呢款拉麵本身無味玉,所以特登加左一隻🥚炒豆芽菜堆到成座小山咁💕 麻油味好香,爽脆多汁,同拉麵一齊食口感豐富之餘,仲可以中和辣度🌶 雖然要左高辣高麻,不過佢地唔係死辣,辣得黎都食到湯底既味道~ 所以如果想挑戰下自己就要加錢試鬼增辣同鬼增麻🌶🌶🌶另外叫左一客增量玉米筍,估唔到$30有咁大碗,粗略估計都有成30條,好抵食🤣 睇得出有輕輕烤過,調味恰好,口感爽脆~要讚下店員好細心,一坐低就畀左即棄圍裙,就算著左白色衫去食拉麵都唔驚啦💕

2022-07-21 46 views
鬼金棒向來以辣麻味噌湯頭作招徠,混合了豬骨雞骨湯、鰹魚湯、味噌及以多款辣椒等材料製作而成既湯頭,入口濃厚香醇,濃而不膩。入口會先嘗到辣味,隨之而來是陣陣麻香,滿腔既麻,香,辣三重感受,深得愛辣人士歡心。每次到訪都會點特製辣麻味噌拉麵 (HKD120),湯頭辣度共有5種級別,最辣的等級是「鬼增辣」,需要另加 HKD15,麵條較為粗身,煙韌富嚼勁。原來他們推出了沾麵,辣麻味噌沾麵 (HKD100) 的麵條更為爽彈,有陣陣小麥香氣,掛湯力十足,兩者比較下,個人更喜歡沾麵版本。- 肉飯 (HKD45)

- 肉飯 (HKD45)
2022-07-18 35 views
又到星期一, 又係要對自己好d嘅時間, 唔係成個星期點頂。 同事話想去銅鑼灣鬼金棒食拉麵, 咁我當然非常樂意啦。是日午餐增量义燒辣麻味噌拉麵特製麻辣味噌麵增量义燒辣麻味噌拉麵, 拉麵底唔似平時食開果d, 佢地用嘅係扁麵, 有d似伊麵咁, 麵身較軟, 感覺幾特別。 湯底好濃, 香麻辣樣樣俱全。 超肥大厚身嘅义燒好軟好林, 好似東坡肉咁款, 好好食, 非常入味。特製麻辣味噌麵, 呢款特製麻辣同我果款嘅辣又唔同味, 較為清d, 無麻辣果款d辣味咁濃, 個人覺得合女生食。

是日午餐
增量义燒辣麻味噌拉麵
特製麻辣味噌麵

2022-07-15 34 views
呢間係來自東京嘅過江龍辣麻拉麵店🍜佢可以自由配搭唔同嘅「麻」「辣」 程度🌶唔食得辣嘅都可以試「走辣小麻」😉 而且餐廳好貼心,有附送一次性即棄圍裙, 就唔怕彈到自己件衫😝【玉米筍辣麻味噌拉麵】$100我唔係好食得辣,所以叫咗無辣小麻😉 湯底好濃郁,食得出有少少麻, 好易入口,啱晒啲唔食得辣嘅人😋 而且佢都有成八九條玉米筍同埋一舊厚切嘅叉燒,好正 😆【芫荽辣麻味噌拉麵】$110朋友好鍾意食芫荽,所以試左芫荽拉麵,芫荽嘅份量都好多,而且食落去每一啖都有芫荽味, 佢食到少少辣,所以叫咗小辣小麻, 佢覺得有少少辣嘅湯底更加有層次😆【增量叉燒】$35呢個叉燒真係超好食🤩 本身我係唔鍾意食肥膏嘅人,但係呢個叉燒啲脂肪係入口即溶,口感超好, 而且好入味😋厚切叉燒嘅份量都好大, 好巨型, 食完超級滿足😆【Coke Zero】$15

【玉米筍辣麻味噌拉麵】$100

【芫荽辣麻味噌拉麵】$110

【增量叉燒】$35

【Coke Zero】$15

2022-07-14 21 views
前一排唔知點解轉左口味鐘意左食面咁,同好朋友去開街都係想食面類多,講到面呢我自己都係鐘意日式拉面多些,不過通常來講正宗既日本拉面湯底係好濃味既,我係香港就比較小食到個隻味道,大多數都係味精重重既湯底多,不過今次食呢間拉麵店就俾我遇番個種熟悉的味道。呢間店外的門面都係好似日本拉麵店門面一樣,店內的裝修係採用開放式既,係用手機落單,我一落單個拉麵師傅就係我面前開始煮,都係一種視覺享受黎~而且拉麵嘅味道可以揀辣度同麻度,比普通嘅豬骨湯,味噌湯底比較多層次,有辣有麻,拉麵質地都算Q彈。大肉飯真係大大嚿叉燒,好正。另外,呢度配套上都幾貼心,準備埋圍裙,我着住白色衫,一啲都唔驚D汁會彈到件衫。只不過下次再黎要預多些時間,因為有機會排隊,哈哈~

只不過下次再黎要預多些時間,因為有機會排隊,哈哈~
2022-07-10 52 views
今日嚟咗銅鑼灣試麻辣口味嘅拉麵餐廳唔算好闊落 就係世貿對面味道黎講都算幾特別出面好少食到辣嘅拉麵味玉辣麻味噌拉麵(小辣小麻) $100 + 增量叉燒 $35拉麵附有味玉和一塊細既厚切叉燒由於我叫咗增量叉燒 足足多咗一舊巨型嘅叉燒叉燒煮得好軟熟 醃得非常之入味而個味玉煮得岩岩好你可以見到切開個蛋黃仲係流心增量叉燒辣麻味噌拉麵(走辣麻) $115 + 味玉 $15增量叉燒拉麵既叉燒份量當然係大大塊由於我朋友唔食辣嘅 所以佢就叫咗一碗原味依碗拉麵由於唔辣 神奇地 碗拉麵竟然食得出一陣鑊氣嘅味道😆😆我諗因為師傅將炒過嘅芽菜鋪滿拉麵頂所以食落既有鑊氣 又有啲似食緊中華拉麵湯底亦都十分香 滿滿生蒜、蔥花同芽菜
今日嚟咗銅鑼灣試麻辣口味嘅拉麵

增量叉燒拉麵既叉燒份量當然係大大塊
由於我朋友唔食辣嘅 所以佢就叫咗一碗原味
我諗因為師傅將炒過嘅芽菜鋪滿拉麵頂
所以食落既有鑊氣 又有啲似食緊中華拉麵
湯底亦都十分香 滿滿生蒜、蔥花同芽菜