2021-10-30 706 views
這個Sesame pancakes中文名叫《芝麻花生滾什麼🤔?》最後再查看,原來叫《花生黑芝麻驢打滾》總之就是愛上了超級超級好味有甜有咸有芝麻花生🥜味#絕對一流強烈推介的甜品😋😋😋😄😄😄十個讚#Kikusan
這個Sesame pancakes
中文名叫《芝麻花生滾什麼🤔?》
最後再查看,原來叫《花生黑芝麻驢打滾》

總之就是愛上了

#Kikusan

2020-11-18
Tea
2021-10-25 749 views
這間餐廳比較特別,以日本菜x上海菜為主🍣Kikusan 卷 $82-海膽、三文魚籽、免治拖羅、蔥及青瓜卷平時食開的卷物都係好少材料,但係這個價錢又有咁多材料抵食呀,係勁好食,滿分💯🦀脆炸軟殼蟹米紙卷 $128喜歡食軟殼蟹一定喜歡,每件米紙卷都包住大大件軟殼蟹,大滿足😋 💯🌶🐷🍜千層豬扒擔擔拉麵 $78千層豬扒是捲住豬片再炸成吉列豬扒,加上花生碎和蔥碎,杰撻撻湯底係擔擔麵的精髓,千層豬扒不算滑但口感特別,擔擔拉麵有點辣,唔食得辣可走辣🥑牛油果冷豆腐 $56冷豆腐配上牛油果,紫菜絲放上面,外觀吸引,原來牛油果配豆腐係咁夾😍,亦係素食之選,配埋醬汁食正呀😋🌟這間餐廳食物質素好,賣相精緻,環境舒適,裝修有格調,每次來都要排隊,會再來試其他菜式😍
這間餐廳比較特別,以日本菜x上海菜為主

🍣Kikusan 卷 $82
-海膽、三文魚籽、免治拖羅、蔥及青瓜卷

🦀脆炸軟殼蟹米紙卷 $128

牛油果冷豆腐
  • 千層豬扒擔擔麵
  • Kikusan卷
2021-10-13 902 views
有時食傳統中菜食到悶悶哋,都會想轉少少口味,呢個時候就會想起kikusan呢類fusion日式中餐。擔擔麵點了走辣,湯底夠濃味,有花生香 日式千層豬扒如果可以另上就更好,但食落仍然算脆。啖啖肉,肥瘦均勻野菜湯咖喱味道濃郁,野菜的種類也很豐富,配飯一流。糖醋骨份量偏細,味道正常發揮,酸酸甜甜幾開胃小籠包唔錯,餡料好食,而且夠多汁幾特別嘅中日fusion甜品 驢打滾係北方嘅傳統甜點,由煙煙韌韌嘅糯米皮包著甜甜的餡料,而綠茶紅豆就係好日式嘅口味。個人覺得紅豆餡有點太甜,糯米皮的綠茶味勉強吃得出。底下的花生碎砂糖令整件甜品更甜,不能一次吃太多

千層豬扒擔擔麵

擔擔麵點了走辣,湯底夠濃味,有花生香
日式千層豬扒如果可以另上就更好,但食落仍然算脆。

千層豬扒

啖啖肉,肥瘦均勻

野菜湯咖喱配飯

野菜湯咖喱味道濃郁,野菜的種類也很豐富,配飯一流。

糖醋骨

糖醋骨份量偏細,味道正常發揮,酸酸甜甜幾開胃

豚肉小籠包

小籠包唔錯,餡料好食,而且夠多汁

綠茶紅豆驢打滾

幾特別嘅中日fusion甜品
2021-09-25
$180 (Dinner)
千層豬扒擔擔麵
千層豬扒
野菜湯咖喱配飯
  • 豚肉小籠包
2021-10-10 442 views
kikusan (銅鑼灣)午市套餐點心小籠(豚肉小籠包1件)(菠菜皮蝦餃1件)小籠包湯汁好足, 蝦餃鮮甜〔 錦繡天婦羅飯 〕 $98 .天婦羅好香口, 加上天婦羅的碎碎和飯一齊食口感很特別, 可是食完會感到非常口渴.〔 辣雞肉碎溫泉蛋飯 〕 $108 .雞肉辣辣地好開胃非常惹味,配上溫泉蛋一齊撈入飯食味道岩岩好.(好味指數: 8.5/10).
kikusan (銅鑼灣)

午市套餐
點心小籠(豚肉小籠包1件)(菠菜皮蝦餃1件)
小籠包湯汁好足, 蝦餃鮮甜

〔 錦繡天婦羅飯 〕 $98 .

〔 辣雞肉碎溫泉蛋飯 〕 $108 .

(好味指數: 8.5/10)
Lunch
2021-10-04 441 views
Lunch行過見到好多人排隊一直都好想試吓呢間餐廳呢間餐廳係上海同埋日本fusion菜頭盤有點心,蝦餃同埋小籠包點左個天婦羅飯,天婦羅不過不失飯嘅份量好多其實食唔晒呢度嘅主打係三文魚子海膽吞拿魚蓉壽司呢個係一定要點嘅,三文魚子好新鮮,一啲都唔腥,海膽好鮮甜,配上吞拿魚蓉,好好味
Lunch行過見到好多人排隊
一直都好想試吓呢間餐廳
呢間餐廳係上海同埋日本fusion菜
頭盤有點心,蝦餃同埋小籠包
點左個天婦羅飯,天婦羅不過不失
飯嘅份量好多其實食唔晒

呢度嘅主打係三文魚子海膽吞拿魚蓉壽司

2021-09-21 584 views
收工近近地同同事去咗希慎樓上食嘢,見到有間餐廳係上海日本fusion,幾得意咁。午餐前菜、主食、飲品$78-158 加一前菜: 點心小籠,小籠包,蝦餃各一粒。小籠包皮少少厚,熱辣辣好多汁,感覺唔錯。綠色菠菜蝦餃好少見💚顏色相當之吸引,但味道同平時嘅蝦餃係一樣,都ok。主菜: 錦繡天婦羅飯 $98粉漿不算厚,炸得好透,內裏嘅蔬菜仲係好多汁🤗兩隻炸蝦天婦羅,都幾大隻。配埋杯熱咖啡,幾滿足,下次再試吓其他set先~

主菜: 錦繡天婦羅飯 $98
2021-09-15 551 views
環境有啲modern, 不過主要都係食點心中菜下奏有lunch menu, around 100, 唔算平又唔係好貴咁個set有齊前菜/點心,飲品同主菜我揀左點心、烏龍茶、千層豬扒擔擔身烏冬點心係set好菠菜皮蝦餃豚肉小籠包個蝦餃正常size, 都多蝦小籠包夠湯汁,有豚肉鮮甜味個千層豬扒擔擔烏冬都唔錯花生肉碎好多,肉碎應該有炒下,有啲香咪不過都辣(已叫少辣)個豬扒真係有幾層,口感唔錯,不過放湯個邊已經浸林左,如果分開上會好啲
環境有啲modern, 不過主要都係食點心中菜

個set有齊前菜/點心,飲品同主菜

我揀左點心、烏龍茶、千層豬扒擔擔身烏冬

點心係set好
菠菜皮蝦餃
豚肉小籠包

個蝦餃正常size, 都多蝦
小籠包夠湯汁,有豚肉鮮甜味

個千層豬扒擔擔烏冬都唔錯

花生肉碎好多,肉碎應該有炒下,有啲香咪
不過都辣(已叫少辣)

2021-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
好幾次經過門口都攪不清是食甚麼菜式...今次番一番Menu...是日本菜crossover上海菜...好有趣😊😊餐廳地方寬躺,枱與枱之間有充足距離,燈光柔和,氣氛很好。野菜湯咖喱飯$78🍛,新鮮蔬菜有蓮藕、青瓜、茄子、秋葵、椰菜花,日式咖喱汁香味濃郁,辣度剛好。素菜腐皮卷$62,外皮及蘿蔔等餡料都非常香脆。菜脯豆腐乾擔擔拉麵$62🍜,麵條煙靭爽口,麻醬湯底味道夠濃又夠杰身,能夠掛在麵條,配有菜脯粒及豆腐乾粒。素菜紅油炒手$52,每粒素雲吞都大大粒,辣度十足,正合我胃口😊。
好幾次經過門口都攪不清是食甚麼菜式...
今次番一番Menu...
是日本菜crossover上海菜...好有趣😊😊

餐廳地方寬躺,枱與枱之間有充足距離,燈光柔和,氣氛很好。

周日黎左希慎揾食,本來想去明館,點知勁多人。見到呢間Kikusan唔洗等位,就入去試吓,對上一次黎應該係幾年前。假日都有午市套餐,有十款主菜揀,價錢由$78至$158不等,另收加一。除左主菜之外,價錢包點心小籠或涼拌小碟,同熱柚子檸檬蜜,咖啡,或烏龍茶,轉凍飲加$5。炭燒牛肉配飯 $158 另加一炭燒牛肉配飯有一大塊少少薄嘅牛肉切開左八小塊左右,燒到半生熟,食落都算稔,亦有炭燒味,質素唔錯。不過伴碟連沙律都冇,差啲喎。跟牛肉有一大碗白飯同一兜燒肉汁。塊牛肉質素妣美隔離千両幾舊水嘅一塊牛。千層豬扒擔擔拉麵 $98 另加一千層豬扒一開四件,唔多大塊,居然唔係另上,而係浸住湯咁上,好唔專業。好彩即食都食到脆皮,入面係三塊豬肉片夾埋一齊,味道都可以。擔擔麵都有少少咬口。湯底叫左走辣,個人覺得麻醬同花生醬唔夠濃,配料都有少少豬肉碎嘅,仲有碎花生,蔥花同白芝麻粒。點心小籠係豚肉小籠包1件同菠菜皮蝦餃1件。質素同散叫一樣,唔錯。飲品叫左兩杯少甜嘅熱柚子檸檬蜜,好彩係少甜,甜度啱啱好,啲柚子皮都食得,唔錯。主餐牌有點心,串燒,小肴,飯麵同甜品。已經冇左我最愛嘅Kikusan卷,其他日式刺身壽司類都冇哂

炭燒牛肉配飯 $158 另加一

千層豬扒擔擔拉麵 $98 另加一

點心小籠

熱柚子檸檬蜜

主餐牌有點心,串燒,小肴,飯麵同甜品。已經冇左我最愛嘅Kikusan卷,其他日式刺身壽司類都冇哂。

豚肉小籠包 $52 另加一
豚肉小籠包

豚肉小籠包一客四件,個蒸籠同之前係一樣嘅,質素都係保持到,皮薄多湯而個饀算可以,夾起塊皮唔易穿。另上一隻調味碟加左薑絲俾你再加醋。我哋食完即刻encore多一籠。
菠菜皮蝦餃

菠菜皮蝦餃 $48 另加一

菠菜皮蝦餃一客三件,賣相色水幾靚,不過食唔到菠菜味。塊皮少少煙韌唔會太厚,餡都爽口嘅,勉強合格啦。
豚肉燒賣

豚肉燒賣 $42 另加一

豚肉燒賣一客兩件,原來一件好大粒。豚肉餡同小籠包嘅係一樣,塊皮好薄,可惜同個饀分開嘅,唔得。我寧願食小籠包。
流沙綠茶包

流沙綠茶包 $38 另加一

流沙綠茶包一客兩個。原本想食叉燒包,點知冇貨,唯有叫呢個。果然係流沙餡,好香鹹蛋黃味,而個包的確有綠茶味,都好夾鹹蛋黃。
鹽燒雞肉

鹽燒雞肉 $32 另加一

鹽燒雞肉一客一串,可揀鹽燒或者照燒。有三大舊連皮雞肉,中間夾住洋蔥片。好香炭燒味,雞皮係脆嘅,雞肉麻麻哋嫩,調味啱啱好。
沖繩苦瓜炒豚肉

沖繩苦瓜炒豚肉 $88 另加一

沖繩苦瓜炒豚肉熱辣辣上枱。可惜豚肉比較韌又炒到乾哂,冇哂豬味。苦瓜片得好少,質素都幾好,唔算苦。成碟主要係炒蛋同豆腐,油淋淋,蛋又唔滑。唔得喎。

松子魚 $138 另加一

松子魚

老老實實,本來見到呢個菜名同個價錢,真係期望有原條魚,點知最後得半條到。不過條魚質素係可以,炸得皮脆肉嫩又唔太辣口,點下底嘅甜酸汁好好味。上面灑上少少松子,仲有一條香菜。

花生黑芝麻驢打滾 $52 另加一

甜品選擇好少,唯有揀呢個花生黑芝麻驢打滾,等左勁耐先有。一客六小件,整得少少脆脆哋而又煙煙韌韌咁,入面有唔少花生碎同黑芝麻粒,外面仲多,要碌吓黏上多啲更好味,啲花生碎同黑芝麻粒好香又好食但又唔會過甜。剩返嗰啲花生碎同黑芝麻粒連砂糖我哋都清哂。

總括而言,食物質素都有返咁上下,雖然唔係道道菜都ok,識揀就會好啲。座位麻麻哋,我哋四人一枱,張枱唔係好夠放野食。大部份服務員,特別係年輕女侍應,都有禮貌同肯幫手。企門口嗰位男服務員就麻麻。Overall俾個ok。
2021-08-29
$219 (Lunch)
點心小籠
熱柚子檸檬蜜
流沙綠茶包
鹽燒雞肉
2021-08-24 611 views
平時食開中環既kikusan 一到中午時間超多人 12:30排隊 都要等到1:00先入到座 而且又無午餐去到銅鑼灣個間 竟然比我發現有午餐供應 星期日無咩人 一到即入座 好似大鄉里出城咁 好興奮🤪午餐都有幾多款供應 有前菜 可選點心或涼拌 仲有杯野飲 最平$78 最貴都是$158 一個餐 都算係咁我同老公都點左千層豬扒烏冬 一個辣一個唔辣 我食唔辣個個 有花生🥜粒湯底 烏冬好滑 幾好味 老公食左個辣既 都唔錯 但佢話比想像中辣午餐仲包點心二件 一件小籠包 一件蝦餃 都是正常點心 仲包杯野飲 我選左熱柚子蜜 老公就選左烏龍茶 不過不失啦我地仲加左個我最愛既花生芝麻驢打滾 當然是超正 又香又脆 加埋芝麻花生沙糖椰絲 簡直絕配😍但我地加左個飯團棒 就唔多好味🥺😞

午餐仲包點心二件 一件小籠包 一件蝦餃 都是正常點心

仲包杯野飲 我選左熱柚子蜜 老公就選左烏龍茶 不過不失啦

但我地加左個飯團棒 就唔多好味🥺😞
千層豬扒烏冬
花生芝麻驢打滾
點心
飯團
2021-08-22
$100 (Lunch)
千層豬扒烏冬
花生芝麻驢打滾
點心
2021-08-16 805 views
Kikusan在希慎都有一段時間,主打上海fusion菜。今次在平日晚上6:00過來,原來仍是下午茶時段(下午茶menu到6:30,但之後唔會趕人走,可以食到正式晚市時間)。下午茶menu大約是$50-70左右,包一杯飲品,比晚市menu便宜得多,我們兩個人叫了4個tea set當晚餐吃,埋單都只是$220。不同的是茶市是先付款,再自取的半快餐形式。原本想食千層豬扒擔擔麵,但下午茶餐牌沒有,又不想另外單點(from a la carte menu),所有就轉試了下午茶餐牌裡有的雲吞擔擔麵。雲吞好足料擔擔麵叫了走辣,但湯底本身無咩花生味,所以食落有點太清淡。另外亦叫了兩款點心,紅油抄手夠辣夠惹味。春卷好香脆,入面的餡料亦很多,足料。另外,亦點了傳統北方甜品。花生芝麻份量很慷慨,糯米做的卷亦很煙韌,沾滿花生芝麻來吃真的很滋味

雲吞擔擔麵

雲吞好足料
擔擔麵叫了走辣,但湯底本身無咩花生味,所以食落有點太清淡。

芝麻花生驢打滾

2021-08-13
$110 (Tea)
雲吞擔擔麵
芝麻花生驢打滾
2021-07-23 1778 views
希慎廣場地點 OK。枱與枱之間嘅距離都 OK。明明話係上海菜 crossover 日本菜,但我點嘅偏偏都係上海菜:豚肉小籠包:OK,正常,皮可以更薄。煎韮菜豚肉餃子:呢個驚喜喎,大大隻,有肉汁,韮菜比例唔太多又啱啱有啲味,如果塊皮煎得再脆啲就正喇。紅油抄手:雖然肉饀同煎餃子一樣,但紅海抄手來講皮太厚兼奇形怪狀,而且重麻感 (麻辣嘅麻 - 我同外子都唔喜歡)。千層豬扒擔擔烏冬(轉拉麪):湯偏稀,無花生香,重麻感 (麻辣嘅麻 - 我同外子都唔喜歡),蓋過咗對塊豬扒同麪嘅任何感覺。埋單時問有無 yuu 會員,才知道係美心集團。
希慎廣場地點 OK。枱與枱之間嘅距離都 OK。

豚肉小籠包:OK,正常,皮可以更薄。

煎韮菜豚肉餃子

紅油抄手

千層豬排擔擔烏冬(轉拉麪)

埋單時問有無 yuu 會員,才知道係美心集團。
2021-07-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
煎韮菜豚肉餃子
上海+日本fusion菜✨兩款菜都很愛吃,想不到會有他們的crossover🤭點了幾款菜式的味道都不錯👍🏼//✨千層豬扒擔擔烏冬這款最有驚喜,雖然外貌平凡,但入口的辣度很夠,千層豬扒是啖啖肉,炸炒不太厚,而且用烏冬麵作主挺特別呢!! ✨錦繡雜菜天婦羅粉醬不厚,內裡的蔬菜仍然多汁👍🏼✨豚肉小籠包夠多汁,但味道就較一般~✨花生黑芝麻爐打滾口感正常,不是很軟糯,滿滿的花生芝麻實在令人想拿去包多幾粒糯米糍🤣上海+日本fusion菜✨兩款菜都很愛吃,想不到會有他們的crossover🤭點了幾款菜式的味道都不錯👍🏼
✨千層豬扒擔擔烏冬

✨錦繡雜菜天婦羅
粉醬不厚,內裡的蔬菜仍然多汁👍🏼

✨豚肉小籠包
夠多汁,但味道就較一般~

✨花生黑芝麻爐打滾
千層豬扒擔擔烏冬
錦繡雜菜天婦羅
2021-07-03 1394 views
星期五晚上,當然係Happy Friday🍺相約友人到希慎廣場13樓的Kikusan共聚。******************************題外話,由於希慎廣場沒有Lift直達13樓。最快係Fresh隔離嘅lift 到10樓,到10樓誠品之後有一架lift係可以直到13樓,最快方法。🏋🏻‍♀️******************************Kikusan是一間日式中華料理。但裝修環境並唔日風,有開放式廚房。略嫌2人座的桌子太細,放不下3個菜。******************************點了3道菜1道甜品。第一道是 豚肉小籠包🐽多汁,夠熱,肉甜。個頭偏小。 好味🌟🌟🌟✨3.5/5第二道是 松子魚🐟一般餐廳都不能炸得松子魚夠乾夠脆,有些餐廳把醬汁弄得太酸就太甜🤫Kikusan炸得不錯,夠乾夠脆,已起肉上,方便身為女士嘅我們吃🤭醬汁都合格,酸甜度剛好。🤗好味🌟🌟🌟3/5最後一道好似每一桌都有點 黑松露蒸雞飯🍚上枱一個竹木盒,一開蓋淡淡黑松露味,食落亦都只有淡淡的,我反而喜歡。太重黑松露味只會突然到黑松露油的廉價味道。蒸雞頗滑,唔好以為木盒好深,其實好淺。飯
星期五晚上,當然係Happy Friday🍺
相約友人到希慎廣場13樓的Kikusan共聚。
題外話,由於希慎廣場沒有Lift直達13樓。
Kikusan是一間日式中華料理。
但裝修環境並唔日風,有開放式廚房。
略嫌2人座的桌子太細,放不下3個菜。
點了3道菜1道甜品

第一道是 豚肉小籠包🐽
多汁,夠熱,肉甜。
個頭偏小。
好味🌟🌟🌟✨3.5/5

第二道是 松子魚🐟

醬汁都合格,酸甜度剛好。🤗
好味🌟🌟🌟3/5

最後一道好似每一桌都有點 黑松露蒸雞飯🍚

蒸雞頗滑,唔好以為木盒好深,其實好淺。
飯蒸得都幾深。
好🌟🌟2/5
最後上甜品 花生黑芝麻驢打滾🥜
有我至愛花生同黑芝麻,點可以唔叫。
1份6件,花生同黑芝麻滿瀉,一點都唔小氣。
入口香甜,但花生醬同黑芝麻不均,有2件只有花生醬,有2件只有黑芝麻餡。

平均些會更好。
好味🌟🌟✨2.5/5
總結

好味🌟🌟🌟
環境🌟🌟
服務🌟🌟🌟🌟

Like and Follow me❤️
Instagram @feedme_hangry
Email 📧 feedmehangry@gmail.com
黑松露蒸雞飯
2021-07-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 豚肉小籠包
2021-06-01 1662 views
日期: 週日 12:30 等候時間: 0。完全直入 無諗過銅鑼灣咁靜內部環境: 都坐得幾舒服。枱與枱 有點密,尚可接受服務: 坐低好快有人 俾餐牌,酙水都幾快。唔錯價格: 銅鑼灣區 應該算中下價$78-98 套餐。點心散叫 $35-55 左右 1) 菜甫 素菜餃担担拉面 配餐點心 熱柚子蜜味道唔錯,餃子菜為主,有少少粉絲,好清淡。 配担担拉面,湯底唔算好濃,不過拉面幾好味,幾彈牙。 2) 天婦羅飯 配餐點心 熱柚子蜜太油太油太油.....重要的事講三次一上枱。天婦羅反光,全部都系油......有兩只蝦。兩塊素菜餅 (茄子為主) 飯量不多。一半飯。一半天婦羅炸粉。飯底都有油......味道可以,只太油,食到尾頂唔住,油住個胃🤢🤢點心: 一只小龍包。一只蝦餃蝦餃朋友食。我只食小龍包味道好好,皮薄,肉汁又多,不是肥油。 👍🏻👍🏻總結: 當食完的時候,都覺得唔錯,各樣都還好。 不過食完之後,一日都好頸渴,懷疑味精好強.......自求多福。視乎各人吸收能力
日期: 週日 12:30
等候時間: 0。完全直入 無諗過銅鑼灣咁靜
內部環境: 都坐得幾舒服。枱與枱 有點密,尚可接受
服務: 坐低好快有人 俾餐牌,酙水都幾快。唔錯

1) 菜甫 素菜餃担担拉面 配餐點心 熱柚子蜜
2) 天婦羅飯 配餐點心 熱柚子蜜
太油太油太油.....重要的事講三次
一上枱。天婦羅反光,全部都系油......
有兩只蝦。兩塊素菜餅 (茄子為主)
飯量不多。一半飯。一半天婦羅炸粉。
飯底都有油......
味道可以,只太油,食到尾頂唔住,油住個胃🤢🤢

點心: 一只小龍包。一只蝦餃
蝦餃朋友食。我只食小龍包
味道好好,皮薄,肉汁又多,不是肥油。 👍🏻👍🏻

素菜餃担担面
素菜餃担担面