2023-03-21 350 views
見到荃灣呢間窯燒雞好特別,店舖入面放咗幾個大窯,即場燒雞,放入窯裡高溫烤45分鐘,就可以出爐了 🥳見到外賣單好多,而店內都設有幾張小枱,可以坐低即場拆雞慢嘆,原來即吃新鮮出爐嘅窯燒雞,真係好正喎。🔶原隻燒雞 $198落咗order等咗陣就有得食了🥳見住師傅喺個大窯鈎隻雞出嚟,然後上枱🫶🏻超香噴噴🥳皮燒得好靚!店員話原隻雞最正嘅食法就係手撕,貼心供應埋即棄膠手套和濕紙巾,就算手撕拆肉都可以食得好斯文💗第1步我哋先撕開雞翼同雞髀,真係皮脆肉嫩又多汁🤤入味又有香料香,好正,而且夠晒肥美啖啖肉,食到雞胸部份,肉都依然非常滑,而且仲係噴曬煙熱辣辣💗原來店員話每隻雞尾係醃嘅時候會插支雞籤,燒完之後,鎖住雞汁之餘仲可以有保溫作用。所以我哋就算慢慢食,食到最後嗰啖都依然係熱辣辣。一隻都幾大,足夠二至三人享用。🔶貓耳朵 $32另外,點了幾款涼拌菜,貓耳朵爽口入味,十分開胃。🔶桂花車厘茄 $38依個車厘茄配燒雞真係正。車厘茄十分清甜多汁,加埋清香嘅桂花,可以平衡返吃燒雞嘅油膩感。🔶黑椒毛豆 $36好惹味嘅小食,滿有黑椒香,味道有層次。🔶五年陳皮羅漢果茶 $20店家自家製嘅涼茶,入口清涼甘香,潤肺清熱,解膩

🔶原隻燒雞 $198

🔶貓耳朵 $32
另外,點了幾款涼拌菜,貓耳朵爽口入味,十分開胃。

🔶桂花車厘茄 $38

🔶黑椒毛豆 $36
好惹味嘅小食,滿有黑椒香,味道有層次。

🔶五年陳皮羅漢果茶 $20
店家自家製嘅涼茶,入口清涼甘香,潤肺清熱,解膩之選。

聽店員講仲可以上DimOrder 點單外賣平台落單,可以有十八區跨區外賣喎。

2023-03-15 346 views
嫲嫲住呢頭,間唔時都會行過。而呢個舖位,幾年已經轉手幾次,有新舖頭,就𥄫多兩眼。原來喺早前IG見過嘅窯燒雞,見到幾個窯咁多隻雞已經好吸引。一個女仔叫左一隻雞(冇得買半隻,不過我唔介意,因為成隻上先至夠juicy)。採用新鮮走地雞,未經雪藏,肉嫩多汁,皮烤到脆薄,並不是焗爐能夠媲美。同場加映竹筒飯,用16穀,煙靭口感,少少份量適合女仔。羅漢果茶食完燒雞可以降火。夥計上下都好友善,樂於介紹幫助。下次試下外賣翻熱先。

夥計上下都好友善,樂於介紹幫助。下次試下外賣翻熱先。
2023-03-15
$200 (Tea)
2023-03-06 246 views
雖然我不是特別喜歡吃雞的人,昨晚還是第一次光顧這間開了三個月的小店,為什麼叫「小店」?有別於其他食店,此店大部分的舖位都用來做廚房和燒雞用,只有很少的坐位,因此我強烈建議大家外賣,慢慢回家享用,雞的肉質鮮嫩,明顯和其他冰鮮雞不同,雖然沒有什麼調味醬料給客人選擇,但是他們的烤法和誠意,吃出用心做的味道,小店風味,值得喜歡吃雞的人一試和回味!

2023-03-05 2824 views
荃灣路德圍開咗間特色食店,小店細細,只得三幾張枱,窯燒雞,打正旗號從流浮山過來,早早哋見冇乜人,決定食雞當晚餐。燈籠高高掛,特色小店,店員相當親切⋯⋯店內大大兩個瓦缸,掛著數隻燒雞,店員步驟地處理中⋯⋯食物櫃掛滿處理左的雞,排著隊等燒⋯⋯店員熟練地拿着雞在瓦窯中上上落落燒得金黃⋯⋯店員見筆者拿著手機影得興奮,建議筆者從他的角度拍攝,又另有一個不同的感覺⋯⋯五年陳皮羅漢果茶$20~依度的羅漢果size 細細$20, 其實就唔多夠喉,但飲得出他們係揀選過的羅漢果煲的,愛人很喜歡。另外黃色雞雞包裝的膠手套,真係好似套⋯⋯凱撒沙律$45~端上枱第一眼看,黃色咁粗係乜嘢嚟?哈!原來係沙律醬,沙律醬太杰身,而且比例太多,如果有沙律醋選擇會更佳。流浮山荔枝柴窯燒雞$198~原隻上,另附上一把剪刀,店員說,食客可以自行成隻手撕,自己攪掂,慢慢消滅,但筆者和愛人你眼望我眼,店員會意到,就說: 交給我處理。看着他熟練去五馬分屍,整隻很快就靚靚仔仔上碟。原隻上碟,我們帶上手套開動了⋯⋯老實說,荔枝柴的香味未算濃厚,雞用上及百里香、迷迭香、准鹽等香料醃製,質感有點像西式的焗雞處理,只是皮嘅質感和焗爐焗出嚟稍有

燈籠高高掛,特色小店,店員相當親切⋯⋯

店內大大兩個瓦缸,掛著數隻燒雞,店員步驟地處理中⋯⋯

食物櫃掛滿處理左的雞,排著隊等燒⋯⋯

店員熟練地拿着雞在瓦窯中上上落落燒得金黃⋯⋯

五年陳皮羅漢果茶$20~
另外黃色雞雞包裝的膠手套,真係好似套⋯⋯

凱撒沙律$45~

凱撒沙律

流浮山荔枝柴窯燒雞$198~

看着他熟練去五馬分屍,整隻很快就靚靚仔仔上碟。

原隻上碟,我們帶上手套開動了⋯⋯
老實說,荔枝柴的香味未算濃厚,雞用上及百里香、迷迭香、准鹽等香料醃製,質感有點像西式的焗雞處理,只是皮嘅質感和焗爐焗出嚟稍有不同,初初以為他們是用冰鮮雞的,但細問店員之下,有些意外是原來他們說是用上新鮮雞。
在食店內看著店員一手一腳處理,又別有一番風味。

期間見很多外賣order ⋯⋯

整體來說:
燒雞熱騰騰,即燒即食有風味,店員服務態度親切,值得一讚。
但如果能有雞什和雞內臟提供就更完美。

2023-03-02
$133 (Dinner)
  • 五年陳皮羅漢果茶
2023-02-26 299 views
作為一個專業的foodie,屋企附近有新餐廳,我又點會錯過😍荃灣路得圍出名多食店,呢間專門食雞既舖頭,門面咁特別,入面仲有兩個大瓦缸!原來係食窯燒雞🤩好多人外賣返屋企食架!外賣包裝係用盒既,巧妙地解決左焗出倒汗水既問題🥳返到屋企,外皮都仲脆架😯仲包埋手套、濕紙背同剪刀✂️,因為雞係全隻冇斬開既,用剪刀可以輕易將佢剪開🤭偽韓仔最中意食雞翼🥳佢仲成隻啃😆食得好滋味🥰我覺得雞肉都唔錯,最正係個皮,用荔枝柴燒出黎,好香木既煙熏味😊雞嘅入邊,仲塞左rosemary,令味道更添層次🫰🏻

2023-02-26 233 views
今日來到荃灣來試試窯燒🐔,兩個靚女的下午茶☕️就係一隻燒🐔⋯⋯仲有兩支五年陳皮羅漢果茶⋯⋯見到六位俊男美女吃完一隻🐔又來一隻🐔⋯⋯仲要叫埋竹桶飯啊,我哋下次再嚟吃⋯⋯師傅對住兩個窯同客人有傾有講⋯⋯店舖不太寛倘,但有人情味⋯⋯外買客人亦陸續有來🐔來了,店員提供手套丶濕紙巾、剪刀和🦴籃,設備齊全⋯⋯我們手撕🐔肶⋯⋯滑嫩👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽🤣🤗⋯⋯唔停得口,我最愛Lun 🦴就梗係吃🐔翅⋯⋯ 🐔流出d汁係可以同🐔胸來吃,😄⋯⋯見到有位漢將🐔肶俾個女同老婆吃,自己完全搞掂隻雞🐔⋯⋯剩下雞殼🐔🦴🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🦴
2023-02-22 363 views
Lunch去食,等10分鐘左右就食得。燒到脆卜卜,原隻上檯新鮮熱辣,老闆幫手剪成細件,仲砌得好靚!可以打卡🤣佢將啲雞汁倒左落碗,食雞時點汁真係好正,成隻雞都好多肉汁,皮脆肉嫩,連個雞胸都唔鞋先屈機老闆介紹左桂花車厘茄,配雞食好解膩好fresh,少少酸酸甜甜,好開胃。仲叫左份黑椒枝豆,味道剛剛好,好惹味!個竹筒飯份量都剛剛好,老闆幫手整個竹筒,如果用碗裝有個匙羹食會食得無咁狼狽🤣個羅漢果無糖都讚👏🏻樣樣野食都可以下次再食!下次夜晚黎,配酒食下小食,撕隻雞脾應該都幾正🤤同埋老闆同個燒雞師傅好健談,好耐心介紹又好重視客人意見,整體都好推薦
Lunch去食,等10分鐘左右就食得。

下次夜晚黎,配酒食下小食,撕隻雞脾應該都幾正🤤

2023-02-22
$140 (Lunch)
  • 荔枝柴窯燒雞
2023-02-19 386 views
呢間新開嘅小店,晚晚放工都會經過佢主要獨沽一味都係賣雞雖然望落去好似好細隻但係始終平時一個人食飯問過店家係冇半隻出售的今日搵到人陪我食叫咗一隻再加個竹筒飯(好似幾得意)返到屋企都仲係熱嘅佢送咗把鉸剪,手套濕紙巾等等本人未試過劏雞或者斬雞望住個雞頭,其實我已經唔敢落手⋯⋯😂要叫朋友幫我剪咗個頭,我先開始慢慢剪剪嘅時候,發現佢都算係皮脆肉嫩嘅到剪到一個位,好似突然穿羊水咁爆汁可能我個剪工比較笨拙剪唔到好似人哋燒味舖例牌一碟雞咁佢味道其實係幾特別嘅,出邊食唔到唔好見佢細細隻,其實兩個人食都好膩另外叫左個$15竹筒飯試吓我見人哋都可以成條雪條,咁樣掹出嚟我一攞支竹籤,啲飯完全喺晒入邊🤨我嘗試篤後面嘅位置,都推唔到啲飯最終… 飯比較偏鹹P.S: 如果佢有斬雞服務,我會再食多次如果要我買返屋企自己剪,我覺得好攰😅
呢間新開嘅小店,晚晚放工都會經過
佢主要獨沽一味都係賣雞
雖然望落去好似好細隻
但係始終平時一個人食飯
問過店家係冇半隻出售的
今日搵到人陪我食
叫咗一隻再加個竹筒飯(好似幾得意)
返到屋企都仲係熱嘅
佢送咗把鉸剪,手套濕紙巾等等
本人未試過劏雞或者斬雞
望住個雞頭,其實我已經唔敢落手⋯⋯😂

要叫朋友幫我剪咗個頭,我先開始慢慢剪
剪嘅時候,發現佢都算係皮脆肉嫩嘅
到剪到一個位,好似突然穿羊水咁爆汁
可能我個剪工比較笨拙
剪唔到好似人哋燒味舖例牌一碟雞咁
佢味道其實係幾特別嘅,出邊食唔到
唔好見佢細細隻,其實兩個人食都好膩
另外叫左個$15竹筒飯試吓
我見人哋都可以成條雪條,咁樣掹出嚟
我一攞支竹籤,啲飯完全喺晒入邊🤨
我嘗試篤後面嘅位置,都推唔到啲飯
最終…

飯比較偏鹹
P.S: 如果佢有斬雞服務,我會再食多次
如果要我買返屋企自己剪,我覺得好攰😅
2023-02-18 207 views
又係試新嘢 😝 見呢間專攻窯燒雞 一於買反隻試吓雞唔算大隻 雞皮香口 皮下唔會好多脂肪 肉質都嫰 剪開有好多肉汁流出 味道夠入味 可以一試另外一提店鋪會送一把較剪 膠手套 濕紙巾 都幾好👍
又係試新嘢 😝 見呢間專攻窯燒雞 一於買反隻試吓

另外一提店鋪會送一把較剪 膠手套 濕紙巾 都幾好👍
2023-02-02 2496 views
Kiln Chicken originated in Lau Fau Shan, and I'm glad it's now at a more convenient location in Tsuen Wan.I'm not exaggerating. This is the best roasted whole chicken in town!Made with Yangshan chicken raised in their own farm, the chicken is prepared by chargrill with lychee firewood. Served straight from the huge kiln. Extremely juicy and the meat juice keeps dripping out! Very soft and tender meat. Irresistibly silky thighs, crunchy wings and moist chicken breast. Thin, crispy golden skin. Pe

Kiln Roasted Chicken

Served straight from the huge kiln. Extremely juicy and the meat juice keeps dripping out! Very soft and tender meat. Irresistibly silky thighs, crunchy wings and moist chicken breast. Thin, crispy golden skin. Perfectly flavored with no MSG. FLAWLESS.

Other munchies include
🥢Caesar Salad
🥢Osmanthus Cherry Tomatoes (+seasonal kumquat)
🥢Black Fungus
🥢Sand Ginger Fresh Chicken Feet
🥢Strange Taste Chicken
🥢Edamame
🍪Homemade Kusamochi

The sweet and aromatic cherry tomatoes are specially made to complement the fat in the chicken.

If you order takeout, they put the chicken in a tailormade box that keeps the chicken warm and crispy for 2 hrs with gloves and scissors. Great news is the menu is now available for takeout at DimOrder, and can be delivered to all 18 districts in HK! Gotta order this for my next home gathering!
Kiln Roasted Chicken
之前聽朋友講流浮山有間好特別用荔枝柴窯燒雞嘅小店😍😍😍😍😍,鍾意食燒烤嘅我當然唔會放過啦🤤🤤🤤🤤🤤!想去嘅時候上網一搵原來流浮山店已經結業搬咗去荃灣,所以就即刻約埋朋友一齊嚟試一試。🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️去到舖頭門口望入去就已經見到三大個窯燒缸🤩🤩🤩🤩🤩,再望入啲見到好大個showcase雪櫃,入面吊住風乾緊好多隻自家農場養殖廣州嘅陽山雞(係問咗老闆先知) 呢個畫面好震撼😱😱😱😱😱,我相信全香港冇一間舖頭仲要係小店會比你見到有過佰隻咁多雞嘅場面出現 !🤤🤤🤤🤤🤤燒雞燒到皮脆肉嫩多汁熱辣辣燙手,食得出好有柴火煙燻嘅味道,一問之下老闆話只係用鹽同埋 rosemary 醃,食得出冇落味精, 純粹食鮮甜嘅雞味😋😋😋😋😋。隻雞有幾好食我就唔多講,有興趣嘅大家真係要自己去試一試。😆😆😆一路食都一路同老闆傾計問關於呢間鋪頭嘅嘢 ,老闆見我哋咁好學(唔知有冇嫌我哋煩)😅😅😅,食到咁上下佢就送咗碟桂花車厘茄畀我哋消滯。☺️☺️☺️☺️☺️當下嘢食好味道已經係其次,最重要係感受到老闆對顧客嗰份人情味,厘點係我最敬佩嘅!🙇‍♂️🫡

2023-02-02 496 views
啱啱新開張唔係好耐見到好似好吸引,今日買咗隻返屋企,大概買咗之後30分鐘返到屋企,一打開仲係微暖,附送有一把鉸剪手套濕紙巾!直接將隻雞一分為二點知好爆汁,一剪落去肉汁噴出嚟😜,剪嘅時候都感覺到皮脆,都屬於肉嫩,但係雞胸位都仍然係好鞋,味道覺得唔錯可以但係呢個價錢真係實在偏貴好多,如果呢個價位嘅話應該唔會再試,Size唔算好大,調味嗰方面冇乜特別,雞入邊放咗迷迭香,感覺唔知中式定係西式,雞皮就真係100分
2023-01-30 489 views
兔年第一間要介紹比大家嘅餐廳就係喺流浮山搬到荃灣嘅流浮山窯燒雞🐔!平時香港食得最多都係燒臘店嘅白切/鼓油雞或者係小炒嘅風沙/炸子雞!但係窯燒雞真係冇邊到搵到!同媽媽食完過後都忍唔住買多隻外賣🥡返屋企,極度推介大家試!🌟 荔枝柴窯燒雞雞隻事先風乾24小時,再在餐廳內嘅3個度身訂造嘅窯,用不同爐溫窯燒約45分鐘先可以上枱。所以堂食同外賣都起碼要等10-15分鐘先可以食用/攞走。問過職員,一隻雞大概重兩斤四,燒雞燒得幾上色🎨,係非常均勻嘅金黃色💛。雞皮香脆但唔油膩。餐廳借咗骨剪比👧🏻剪雞,如果剪唔掂(a.k.a.👧🏻),就可以放心搵職員幫手剪雞,剪得超靚仔😎。大量雞汁緩緩地流出,唔算太多雞油。全隻燒雞🐥嘅雞肉都係非常嫩滑(冇睇錯連雞胸都發揮得好出色)。而調味就剛剛好,幾重迷迭香味🌿。都係食燒雞先發現佢地嘅窯燒雞佢地係行Fusion風嘅燒雞🤣。🌟 黑椒毛豆平時食日式居酒屋🏮嘅毛豆都係普通鹽味,呢個黑椒毛豆都重口味好多,作為前菜係非常開胃,食過唔停。🌟 香噴噴鮮雞油窯烤竹筒飯當初最吸引👧🏻嘅餸菜除咗係燒雞,就係呢個竹筒飯,因為出面好少地方有得食竹筒飯!竹筒飯Size就比較袖珍,有淡淡竹筒香味,內

🌟 荔枝柴窯燒雞

🌟 黑椒毛豆

🌟 香噴噴鮮雞油窯烤竹筒飯
當初最吸引👧🏻嘅餸菜除咗係燒雞,就係呢個竹筒飯,因為出面好少地方有得食竹筒飯!竹筒飯Size就比較袖珍,有淡淡竹筒香味,內藏12種穀米,口感非常豐富,可能係撈過雞油,飯都唔會太Dry!

🌟 桂花車厘茄
本身👧🏻就對呢個車厘茄就冇咩愛,但估唔到呢個桂花車厘茄就成為👧🏻嘅最愛!車厘茄有事先去皮,桂花味幾清甜,係滲透入車厘茄,冇草青味。事後再問職員,原來仲有落咗啲威士忌🥃,難怪味道層次嘅豐富!呢道小食絕對可以解膩!

🌟 怪味雞
怪味雞入面除咗有雞碎,仲有素雞、青瓜🥒、腰果、松子仁,麻辣芫荽味幾濃郁,辣度就大概5小辣🥵,對👧🏻嚟講就真係辣咗啲!

🌟 五年陳皮羅漢果茶
陳皮羅漢果茶幾清甜,餐廳就話冇額外落糖🍬,陳皮味就淡淡地,幾易入口!

整體嚟講呢餐飯👧🏻就好滿足啦,絕對值得Encore外賣返屋企加餸!外賣燒雞仲送埋把骨剪~最衰餐廳初三先啟市,如果唔係屋企開年飯都可以加餸😖。
2023-01-21 441 views
傳說中嘅元祖流浮山窯燒雞終於重出江湖,係荃灣開咗新嘅外賣店。佢哋以前係流浮山海鮮街街頭淨係做燒雞都日賣200隻,因為收地宜家轉戰市區繼續做雞。佢哋嘅燒雞係用自家農場雞,再加上自己重嘅香草,用荔枝柴炭配上可以燒超過400度嘅窯煮熟一隻隻嘅全雞。做到外脆內亂又爆汁嘅效果,主要靠師傅嘅功力同技術,係三個唔同溫度嘅窯,不斷轉換先有呢個效果。新鮮雞連手套濕紙巾仲有手套濕紙巾仲有骨剪,自取都係$198,都真係幾平。買返屋企團年啱晒。

TakeAway
  • 窯燒雞
2023-01-16 1714 views
可以一試哩間開左無兩個月的新鋪,以前在市區都無見過有現場有窯燒,可能大陸就大把,所以系比較吸引想食,雖然貴小小,但值得一試。優點- 服務好,電話,WhatsApp都答覆- 如有需要,亦可以幫忙斬雞- 落單至燒,到取貨才從爐拿出來- 所有食物包裝得幾精緻。- 因為只是外賣店,哩個裝修已經幾好,但其實應該把窯放到外面給客人見到更吸引客戶- 知道現在客人喜歡拍照,所以都好合作任你影,當然要看有無客啦。- 系個窯後面拍照,地面都好乾淨,改善點- 比較貴,但唯一因為市區無類似的做法,如果可以低10%就好- 話有兩斤幾,但食落又吾覺得有。- 不是所有食物都高分。- 一定要一小時前預訂,希望將來單多後可以預備多一些做路過的門市客,窯燒雞($198)4分- 拿出來好香- 皮薄同好脆- 肉比較薄,雞胸都吾靱,所以感覺無兩斤- 算有雞味。新鮮沙薑雞腳($36)2分- 有9隻算OK,但比較細,可能就系窯燒雞的雞腳。- 吾及酒樓入味,- 因為細同吾夠”淋”,所以比較無肉。竹桶飯($15)4分- 老闆推介所以買,但都算幾特別,幾香,幾好食,值得一試。

可以一試

優點
- 服務好,電話,WhatsApp都答覆
- 如有需要,亦可以幫忙斬雞
- 落單至燒,到取貨才從爐拿出來
- 所有食物包裝得幾精緻。
- 系個窯後面拍照,地面都好乾淨,

改善點
- 話有兩斤幾,但食落又吾覺得有。
- 不是所有食物都高分。

窯燒雞($198)4分
- 拿出來好香
- 皮薄同好脆
- 肉比較薄,雞胸都吾靱,所以感覺無兩斤
- 算有雞味。

新鮮沙薑雞腳($36)2分
- 有9隻算OK,但比較細,可能就系窯燒雞的雞腳。
- 吾及酒樓入味,
- 因為細同吾夠”淋”,所以比較無肉。

竹桶飯($15)4分
- 老闆推介所以買,但都算幾特別,幾香,幾好食,值得一試。

新鮮沙薑雞腳
2023-01-15
$50 (Dinner)