2019-10-21 125 views
嗰日行過呢間主打韓國便當嘅餐廳,突然心血來潮,但又唔係好肚餓,所以最後決定買兩pack配菜好似幾特別嘅腐皮壽司返屋企試下!我哋另外仲叫咗一杯紅棗茶同埋一杯柚子茶,勁養生🤣蟹子蟹柳沙律味道同連鎖店食嘅沙律壽司差唔多,酸酸甜甜幾開胃。辣味魷魚一年前去過韓國,帶咗啲辣魷魚返嚟俾媽咪做手信,味道同呢件腐皮壽司上面嘅toppings一樣,好重口味而且香辣🥰醬燒牛肉肉香四溢,不過我就嫌佢有少少乾🙈 如果可以加返多啲醬就更正!粟米沙律醬油鹹魚仔鹹魚仔質地比較乾身,但勝在夠香夠重口味。香辣豬肉香辣豬肉一向都係我喺韓國菜入面最常點嘅肉類😍 啱晒我呢啲重口味人,香辣鹹並重。其實胃口比較細嘅女仔食一個set已經可以當lunch🙆🏻‍♀️

蟹子蟹柳沙律
味道同連鎖店食嘅沙律壽司差唔多,酸酸甜甜幾開胃。

醬油鹹魚仔

鹹魚仔質地比較乾身,但勝在夠香夠重口味。

2019-10-19 114 views
今日放工約了朋友,在他公司樓下等。第一次去中銀附近的大廈,要「上山」,可以打工仔要食個lunch 都是「攀山涉水」的。.幸好大廈lobby 有數間食肆。在Three Garden Road 這個商廈,其中一間餐廳是Kim’s Bowl,入面只有數個座位,主要做外賣。.我和朋友各選了一款腐皮壽司:Combo A蟹子蟹柳沙律辣味魷魚醬燒牛肉Combo B粟米沙律醬油鹹魚仔香辣豬肉.足料好食,最喜歡醬燒牛肉,肉燒得入味。.飲品也很健康,選了青橘及紅棗茶。熱辣辣,保健又好飲。
今日放工約了朋友,在他公司樓下等。

幸好大廈lobby 有數間食肆。

我和朋友各選了一款腐皮壽司
Combo A

Combo B
香辣豬肉

足料好食,最喜歡醬燒牛肉,肉燒得入味。
飲品也很健康,選了青橘及紅棗茶。
熱辣辣,保健又好飲。
2019-10-17 126 views
呢間韓國餐廳係中銀大廈後面,附近好多白領。今日在附近 收工外賣點了兩個set壽司屋企試試。我好少食韓國便當,呢到都即叫即整的,感覺係新鮮便當。Combo A $58蟹子蟹柳沙律食到蟹仔卜卜的口感。 辣味魷魚魷魚係生的,用辣醬醃製過,有一點蒜蓉味,但略嫌有點鹹。醬燒牛肉味道係甜甜辣辣的,牛肉唔鞋,好好味。Combo B $56粟米沙律好特別,未食過呢種口味,腐皮係帶少少士多啤梨味, 粟米清甜爽口,唔錯。醬油鹹魚仔銀魚仔乾加醬油炒香過, 連埋壽司飯一齊食, 啱啱好,唔會鹹。香辣豬肉韓式辣醬炒豬肉, 鹹鹹辣辣的好惹味。熱柚子茶/熱青橘子茶韓國傳統茶,清新柚子香味,飲到底仲食到有一絲絲的柚子皮, 依家呢涼涼地既天氣飲好暖身。

Combo A $58
蟹子蟹柳沙律
食到蟹仔卜卜的口感。

辣味魷魚
魷魚係生的,用辣醬醃製過,有一點蒜蓉味,但略嫌有點鹹。

醬燒牛肉
味道係甜甜辣辣的,牛肉唔鞋,好好味。

Combo B $56

香辣豬肉
韓式辣醬炒豬肉, 鹹鹹辣辣的好惹味。

熱柚子茶/熱青橘子茶

2019-10-17 148 views
翻工前經過樓下,發現新開左一間韓國料理外賣店,kim bowl,決定同朋友放午飯嘅時候落去叫外賣,而餐廳亦有少量位置可以堂食!我哋叫咗一個香蒜牛肉韓式便當 $80 ,同埋一個韓式拌飯$82,飲品方面我哋選擇了傳統茶兩杯,一杯係紅棗茶一杯係柚子茶外賣係即叫即整,但等候時間唔算太長,返到上公司即刻打開仲係熱辣辣相信買返屋企食都唔會差太遠牛肉韓式便當分為五部份,一格係非常嫩滑的牛仔,牛肉帶點香蒜味,另外仲有前菜,包括醃蛋、豆瓣醬青瓜,另外仲有韓式炒粉絲同埋白飯,呢一餐午餐真係好豐富。而朋友選擇嘅係韓式拌飯,韓式拌飯上面有一隻厚厚的太陽蛋,而韓式拌飯裏面亦配有牛肉,蘿蔔絲、紫菜、及其他腌料菜,返上面嘅配料非常多,每一啖飯都充滿唔同嘅層次!而飲品方面,店家採用防熱的外賣杯,以防客人燙手, 非常貼心

而飲品方面,店家採用防熱的外賣杯,以防客人燙手, 非常貼心
2019-10-14 134 views
喺中環好似真係比較少見到有韓式餐廳見到有一間係花園道3號叫✨Kim's Bowl ✨係韓式嘅快餐店睇圖感覺唔錯決定去買個外賣叫左腐皮壽司3件 x ( 2 set)Combo A 腐皮壽司上蟹子蟹柳沙律辣味魷魚(睇吓個魷魚係幾長一條個辣味亦好開胃)醬燒牛肉Combo B腐皮壽司上粟米沙律醬油鹹魚仔(醬油鹹魚仔幾香口)香辣豬肉腐皮壽司是似日本的壽司咁入面係甜醋米飯腐皮亦是用糖煮過每口口感都好豐富🥳另外一提個生薑茶真係超好飲夠哂辣
喺中環好似真係比較少見到有
韓式餐廳
見到有一間係花園道3號叫✨Kim's Bowl ✨
係韓式嘅快餐店
睇圖感覺唔錯
決定去買個外賣

叫左腐皮壽司3件 x ( 2 set)

Combo A 腐皮壽司
(睇吓個魷魚係幾長一條
個辣味亦好開胃)

Combo B腐皮壽司
醬油鹹魚仔
(醬油鹹魚仔幾香口)

腐皮壽司是似日本的壽司

夠哂辣
2019-10-10
Lunch
2019-10-13 77 views
無飯家庭,每天的難題大概就是想吃什麼吧!雖然韓風已過,但偶爾會有想吃韓國菜的念頭。於是,今天便找到了這家專賣韓式便當的餐廳,買外賣回家吃。韓食快餐,一般常見的韓食如韓式拌飯、韓式炒粉絲、魚糕湯、韓式飯卷等等都有。想食一點點韓國菜,過過口癮,這裡會滿足到你。除了熟食外,還有樽裝韓式果茶買,如柚子茶、紅棗茶等等。不是很餓,所有選擇了腐皮壽司set。Combo A:蟹子蟹柳沙律、辣味魷魚和醬燒牛肉 料多味濃,口感很滿足。略嫌辣味魷魚,太鹹。如家裡有白飯,可加配白飯。Combo B:粟米沙律、醬油鹹魚仔、香辣豬肉同樣料多味濃,口感滿足。一次過能試到三種不同口味,還不錯。兩個餐都有加配飲品,柚子茶和青橘子茶,喝完整個人都暖洋洋的。
無飯家庭,每天的難題大概就是想吃什麼吧!

除了熟食外,還有樽裝韓式果茶買,如柚子茶、紅棗茶等等。

不是很餓,所有選擇了腐皮壽司set。

Combo A:蟹子蟹柳沙律、辣味魷魚和醬燒牛肉

Combo B:粟米沙律、醬油鹹魚仔、香辣豬肉

同樣料多味濃,口感滿足。一次過能試到三種不同口味,還不錯。

2019-10-12 57 views
今日工作繁忙,午飯時間只想盡快食飽,繼續投入工作,中環區午飯時間四周迫滿人,同事提議去公司附近此店買外買返公司開餐,既可節省時間,又可一邊趕工一邊醫肚。此餐廳為一間韓國菜館,有很多韓式便當、紫菜飯卷、壽司等選擇,因我們歸心似箭,所以沒多想便點了較方便入口的腐皮壽司和飲品。腐皮卷1set有3件,我們各人點了1set。腐皮卷外表漲卜卜,腐皮甜甜的,包著內裏白飯和餡料,餡料足料豐富,感覺滿足,讓我在繁忙工作中能有所慰藉醬燒牛肉、辣味魷魚、蟹子蟹柳沙律香辣豬肉、粟米沙律、醬油鹹魚仔韓國傳統茶( 柚子 /青橘子)味道清香,甜度適中

腐皮卷1set有3件,我們各人點了1set。
,感覺滿足,讓我在繁忙工作中能有所慰藉

醬燒牛肉、辣味魷魚、蟹子蟹柳沙律

香辣豬肉、粟米沙律、醬油鹹魚仔

韓國傳統茶( 柚子 /青橘子)
味道清香,甜度適中

2019-10-10
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2019-10-11 48 views
這天遲了放工,所以決定跟朋友買點簡單的食物吃。找到了這間韓式外賣店:餐廳位於核心地段,附近有很多商業大廈,非常適合上班族。有很多食物:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:也有素食:我們隨便點了些:就是這些便當了:蟹子蟹柳沙律、辣味魷魚、醬燒牛肉粟米沙律、醬油鹹魚仔、香辣豬肉腐皮壽司很有韓國風味,吃完後齒頰留香。飲品我們點了紅棗茶和青橘子 ,很止渴,而且甜度適中。如果工作忙碌,沒時間吃晚餐,可以嘗試在這裏吃。
這天遲了放工,所以決定跟朋友買點簡單的食物吃。

找到了這間韓式外賣店:

餐廳位於核心地段,附近有很多商業大廈,非常適合上班族。

有很多食物:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

也有素食:

我們隨便點了些:

就是這些便當了:

蟹子蟹柳沙律、辣味魷魚、醬燒牛肉

粟米沙律、醬油鹹魚仔、香辣豬肉

腐皮壽司很有韓國風味,吃完後齒頰留香。

飲品我們點了紅棗茶和青橘子 ,很止渴,而且甜度適中。

如果工作忙碌,沒時間吃晚餐,可以嘗試在這裏吃。
2019-10-11
TakeAway
Dinner
2019-10-09 1102 views
今朝開會開到過曬lunch time先完,搞到2點幾先可以食lunch。就係公司附近買外賣上公司食。知道花園道3號樓下有呢間韓式便當外賣,但一直未食過,今日就食下。因為過曬食飯時間,已經由肚餓變唔肚餓,所以買啲輕食,一份做下午茶,一份做晚餐。見呢度新出腐皮壽司,之前係第二度都食過日式腐皮壽司,印象幾好,今次就試下韓式腐皮壽司啦。呢度有三個Combo,我就揀左Combo A 蟹籽蟹柳沙律+辣味魷魚+醬燒牛肉($58),仲有Combo B 粟米沙律+泡菜豬肉+醬油鹹魚仔($56)。當中醬燒牛肉同泡菜牛肉係熱既,其餘都係凍既。加$14就有飲品,就揀左一杯蜂蜜紅棗茶同埋一杯蜂蜜生薑茶。啲蜂蜜紅棗同生薑都有得賣架。腐皮壽司系列其實幾適合繁忙既打工仔,一塊甜甜地既腐皮兜住左啲飯同配料,容易入口之餘,每啖口味又夠曬豐富。仲好一盒三件有齊熱食同冷盤。醬燒牛肉同泡菜豬肉都好夠味,冷盤又夠開胃。每件配料都幾足,又唔會話落左太多醬汁搞到好肥膩。

加$14就有飲品,就揀左一杯蜂蜜紅棗茶同埋一杯蜂蜜生薑茶。
啲蜂蜜紅棗同生薑都有得賣架。

每件配料都幾足,又唔會話落左太多醬汁搞到好肥膩。

2019-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2019-10-03 56 views
帶着兩隻小魔怪去香港公園放電,行經工商銀行大廈地下,原來這裡都有幾間食店的。有一間比較特別是外帶韓式便當,店內有少量座位可供堂食,食物賣相十分吸引。小魔怪都被韓式卷物及雪條吸引著了! 香蒜牛肉便當嫩滑的香蒜牛肉便當內容豐富,配菜有很多有蜜漬黑豆、 泡菜、 韓式粉絲、甜蛋、蔬菜…每配菜都擁有自己的獨特味道~ 全部都美味非常。韓式牛肉卷健康的韓式牛肉卷~牛肉,青瓜,紅蘿蔔及蛋營養十足,一口一件十分方便,是大小朋友的至愛。柚子蜜和青橘子蜜的分別是,青橘子略帶 微酸較醒胃,兩款都是解渴潤喉之選。韓國Melona雪條不用多說,奶咪濃郁小朋友 恩物,而這裡的價錢與便利店一樣呢~讚~

韓式牛肉卷

2019-09-30 57 views
今日去金鐘見完個客晏左走,好攰今晚唔想煮飯啊!咁岩經過見到呢間叫Kim’s bowl嘅韓式餐廳有外賣便當,咁就懶一日唔煮飯啦!本身係俾d飯卷吸引左埋去⋯點知見到啲咁吸引嘅餐牌我即時轉呔!買完拎住佢搭地鐵返屋企途中,一直聞到陣陣嘅香味!好肚餓呀!有樣嘢堅要讚嘅就係佢包裝得好好,個外賣袋同外賣盒好fit,唔會左跌又跌同流汁!返到去唔會散晒仲係好靚仔架!個set包野飲,叫左個紅棗蜜同青柑茶,個青柑茶都幾好味喎,好似柚子蜜咁酸酸甜甜有啲果皮好高纖維架!麵豉湯係送嘅~韓式拌飯一打開見到七彩顏色中間仲有隻蛋同埋上面有啲紫菜芝麻份量都好多㗎,記得落甜辣醬,係靈魂!真係好鍾意一啖又一啖滿口蔬菜肉肉搵埋甜辣醬嘅味道牛肉都唔少,味道唔錯,好鬼香,其實韓式拌飯都幾多蔬菜都幾健康喎!而且咬落有層次有口感!香蒜牛肉便當打開見到排到靚一靚胃口都好啲啊啲牛肉好入味,仲有韓式粉絲厚玉子,醒胃泡菜,同翠肉瓜條,便當左上角,有個好特別嘅口果,有d豆,糯米同瓜子,甜甜地煙煙un!如果呢間野喺我屋企附近我日日都想偷懶唔煮啊!
今日去金鐘見完個客晏左走,
好攰今晚唔想煮飯啊!

咁就懶一日唔煮飯啦!

本身係俾d飯卷吸引左埋去⋯

點知見到啲咁吸引嘅餐牌我即時轉呔!

買完拎住佢搭地鐵返屋企途中,
一直聞到陣陣嘅香味!好肚餓呀!

有樣嘢堅要讚嘅就係佢包裝得好好,

個set包野飲,叫左個紅棗蜜同青柑茶,
個青柑茶都幾好味喎,
好似柚子蜜咁酸酸甜甜有啲果皮好高纖維架!
麵豉湯係送嘅~

一打開見到七彩顏色中間仲有隻蛋同埋上面有啲紫菜芝麻
份量都好多㗎,記得落甜辣醬,係靈魂!
真係好鍾意一啖又一啖滿口蔬菜肉肉搵埋甜辣醬嘅味道
牛肉都唔少,味道唔錯,好鬼香,
其實韓式拌飯都幾多蔬菜都幾健康喎!
而且咬落有層次有口感!

打開見到排到靚一靚胃口都好啲啊
啲牛肉好入味,仲有韓式粉絲
厚玉子,醒胃泡菜,同翠肉瓜條,
便當左上角,有個好特別嘅口果,
有d豆,糯米同瓜子,甜甜地煙煙un!

如果呢間野喺我屋企附近我日日都想偷懶唔煮啊!

2019-09-29 57 views
話就話最近經濟唔好,广但唔影響工作量,呢個禮拜兩三都OT,都冇乜時間可以好好地咁食一餐,所以今晚冇得返屋企食飯唯有落嚟食個便飯韓式拌飯之外,韓式飯有三款,有豬肉、牛肉、雞肉,我揀咗個香蔥牛肉配飯,另外再加多個香辣海鮮湯睇落去都幾吸引,香蔥牛肉肉質唔會好實,都幾Juicy, 再落埋豆瓣醬去攪拌,食落口一啲都唔辣,而且幾香口,津津有味!配埋個紅棗水,啱晒呢排天氣飲! 湯水有兩款選擇 ,我鍾意香辣海鮮就揀咗香辣海鮮泡菜湯!都幾鮮甜!叫咗個細嘅

配埋個紅棗水,啱晒呢排天氣飲!
2019-09-28 89 views
中環開餐又多個選擇啦!最近發現花園道冠君大廈入面嘅Kim's bowl韓國便當外賣店好好食,可以攞走又可以喺入面個food court慢慢嘆。今日同囡囡去完香港公園玩,玩到肚餓去咗買一個拌飯,一個照燒雞肉便當。囡囡食到津津有味,個拌飯有好多蔬菜,又有牛肉同紫菜煎荷包蛋,啱曬佢食,全部都係佢鍾意嘅食物元素。我都好鍾意個便當個便當,入面有好多配菜,例如玉子燒,甜甜地嘅蓮藕,泡菜,翠玉瓜絲,粉絲。粉絲好美味,濃濃的麻油味很香。兩個飯都配咗飲品,我就選擇熱蜂蜜生薑茶,囡囡就揀咗凍青橘子茶。 呢間外賣店都有好多唔同款式選擇,而且店員都好友善,下次可以再幫襯。
中環開餐又多個選擇啦!

2019-09-28
2019-09-27 51 views
KIM’s Bowl在香港已經開了好幾家分店,店舖座位都不多,主打外帶韓式便當🍱今日和同事一起去買便當回去OT店舖不算太小,裡面似乎有個做餐點的小廚房。便當有蠻多種選擇,韓式拌飯系列可以搭配上豬、雞、牛、甚至還有鰻魚呢韓式便當也有幾款可以選擇照燒雞肉韓式便當雞肉和照片上差距蠻大的😅不過肉還算嫩不過於乾硬,一旁配菜粉絲、牛油果口味都很不錯,泡菜辣的相當夠味韓式拌飯料很多且豐盛,料和飯是分開放的,再加一旁的辣醬,份量很多很飽足薑茶配上薑茶結束飽足的晚餐整體而言便當口味不錯,飽足感十足
今日和同事一起去買便當回去OT

韓式便當也有幾款可以選擇

照燒雞肉韓式便當

薑茶
配上薑茶結束飽足的晚餐

整體而言便當口味不錯,飽足感十足

TakeAway
2019-09-26 43 views
約左個朋友係中環meet,順便買埋野食上去佢屋企開餐….咁啱見到Kim’s Bowl就馬上決定左今晚餐飯😊韓式拌飯食韓食,又點少得拌飯?雖然呢個飯係便當,但包裝一啲都唔馬虎。飯同餸分開嘅,唔會因為拎返屋時,因為餸嘅汁而令飯嘅口感變腍同味道變質👍🏻到食前一刻先拌勻👍🏻而且仲附送一包拌飯嘅辣醬,味道可以自己調節大醬湯味道香濃😊香蒜牛肉便當牛肉味香濃,而且唔會好乾身。配菜都好好味,有甜甜地嘅什錦豆,脆肉瓜同玉子外,仲有好開胃嘅醃酸菜。主食有飯同牛肉,牛肉煮得好入味,仲有炒粉絲,一次過可以食到好多種類,大满足呀﹗😆😆生薑茶熱辣辣,好好飲,真係有薑片同薑絲嫁,唔係齋糖水👍🏻青橘子茶酸酸地好醒胃,我朋友好鐘意飲,而且好夠味,香濃,一啲都唔稀

大醬湯
味道香濃😊

生薑茶
熱辣辣,好好飲,真係有薑片同薑絲嫁,唔係齋糖水👍🏻

青橘子茶
酸酸地好醒胃,我朋友好鐘意飲,而且好夠味,香濃,一啲都唔稀
2019-09-20
Dinner