2017-01-04 898 views
午餐其實都幾多選擇,有湯河/撈檬/喇沙/飯類,配熱飲只需約$50-60,係今時今日去普通茶餐廳食個常餐都要$40,約$50-60可以食到越南野已經算CP值高。點了一客招牌海鮮喇沙,好大一碗,有兩隻去殻青口、幾片魷魚、兩隻蝦、兩片札肉、兩片魚片、幾塊開邊豆卜,食材豐富,味道還可以,喇沙有椰香唔太辣,眼見好多食客都點喇沙,應該都算招牌菜。服務唔錯,環境座位都算寬敞,有兩層。都唔係其他食評講得禁差,下次應該會再黎試下湯河類
2016-12-29
Type of Meal
Lunch
2016-11-29 731 views
由幾年前開始吃了。愈黎愈多分店。午餐和同事吃套餐配飲品。到晚餐和家人吃小菜。也很好呢!今次更特別。哈。家人想吃糖水。和員工也相熟。外賣到旁邊糖水店吃。連堂食碟盤。真好!小食併盤:鳳爪,豬頸肉,雞翼,豬扒,春卷。(好食次序)哈。配合醬汁更可去點油膩感!生菜包:可選雞,豬。生菜清新,略厭肉碎不是肉碎,是粒狀的,有點奇怪。咖哩雞飯:咖哩應是炒香的,辣又香濃。刺激味蕾,薯仔蓉入咖哩味,雞肉軟滑,配合白飯,好吃!芒果雞沙律:甜甜辣辣,芒果不酸,很配合,一定會再吃!食物多完化,泰越食品,價錢合理!
由幾年前開始吃了。愈黎愈多分店。
午餐和同事吃套餐配飲品。
到晚餐和家人吃小菜。
也很好呢!
今次更特別。哈。家人想吃糖水
和員工也相熟。外賣到旁邊糖水店吃。
連堂食碟盤。真好!
小食併盤:鳳爪,豬頸肉,雞翼,豬扒,春卷。(好食次序)哈。
配合醬汁更可去點油膩感!
芒果雞沙律:甜甜辣辣,芒果不酸,很配合,一定會再吃!
食物多完化,泰越食品,價錢合理!

2016-11-28
$100 (Dinner)
  • 芒果雞糸沙律
2016-10-17 584 views
朋友相約到大頭蝦餐廳午膳,中午時間人頭湧湧,要上上層才有座位。以前試過喇沙感覺很"漏",但朋友每次必選擇海鮮喇沙,而我點了咖喱牛腩飯。呢款喇沙材料甚豐,湯底有椰奶香味及帶點微辣,加上河粉令我感覺有點杰身,海鮮都尚算新鮮,份量也很足。至於我既咖喱牛腩飯,咖哩味尚算香濃也帶點微辣,牛腩比薯仔多很多,本應暗喜但牛腩很鞋也很韌,吃剩多件沒有再吃下去了,薯仔唔粉,似唔係煮左好耐,飯粒略硬,整體比較失望。
2016-10-06 423 views
路經西營盤,又已到了午飯時間,於是便看看附近有什麼吃。沿路的食肆不多,只有三两間,最後選擇了比較愛吃的越南菜。店子地方不大,也差不多坐滿了,客人看來大都是上班族。看了餐牌,選擇也算多,也有午市套餐。我選了我最愛的香茅豬扒,今次選吃米粉。豬扒夠腍,夠入味,份量也合理。米粉的份量則稍嫌較少。午餐包括一杯飲品,我點了熱檸檬茶,茶味夠濃。41元加一的價錢,算合理。
香茅豬扒湯米
2016-09-24 428 views
因為小兒學校水運會的關係, 所以這天去中山紀念公園泳池接佢放學後, 就地在西營盤附近搵食~時值一時多, 大街上周圍的食店也坐無虛席, 於是我們一行3人就向內街進發, 行到呢間大頭蝦, 見佢有客人食飽離去, 加上果度有飯有湯粉可選擇, 價位都相宜, 於是2大1小的我們就選擇響呢度開餐喇~公公因為唔肚餓, 叫左碗生熟牛肉湯河, 小兒正值發育年齡, 梗要食飯, 要左香茅雞排飯; 我本想食羊腩, 點知冇, 所以叫了香茅牛肉撈檬~ 味道普通, 但份量十足, 算不錯啦~全部都包一杯飲品, 凍飲則加2蚊, 十分正常!員工有禮, 值得一讚!
全部都包一杯飲品, 凍飲則加2蚊, 十分正常!
員工有禮, 值得一讚!
2016-09-23
$45 (Lunch)
2016-09-22 239 views
西環多嘢食,但都會中伏。叫咗個香矛豬扒飯,賣相係唔錯,但一入口就咸死,以為只係我問題,點知我個FD都話好咸。豬扒好淋,冇香矛味 。飲品已經叫咗小甜,都重係好甜。其實係餐廳重聞到陣異味,真係試一次就夠。
2016-08-20 820 views
車爸爸棚牙終於冧咗,好彩有個牙醫契細佬真係慳了不少呀,這天便陪他去開始療程後,本想去周記吃流心西多,可惜剛下8號風球周記冇開,那便行到邊揾到邊,最後見到間就食越南粉吧!!到達時已三時多巳有下午茶餐了,我倆便各選自己所愛。 我要了{雞絲湯粉套餐}$33,湯底唔夠濃香有點唔湯唔水,雞絲也是沒甚味道,最後要用辣椒醬調味才不致浪費!!而車爸爸的{生牛肉湯河套餐}$33,聽車爸爸講好像比我那碗味道好DD,但都係得不到他喜愛。 套餐內包有熱飲,而凍飲加$2,凍檸茶味道一般沒驚喜。 而車爸爸的熱奶茶亦茶冇茶味,坦白講真的不合我口味不會才返兜囉!
車爸爸棚牙終於冧咗
到達時已三時多巳有下午茶餐了,我倆便各選自己所愛。
套餐內包有熱飲,而凍飲加$2,凍檸茶味道一般沒驚喜。
2016-08-02
$34 (Tea)
2015-09-16 1143 views
今天下午打算走遠一點吃午餐,上網找了這家大頭蝦餐廳。心想這麼多分店,食物質素一定很好。誰知只是一般般...門面看來以為店鋪面積很小,原來樓上還有一層。一開始不知道,還在樓下等位,也沒有侍應理會。後來才發覺樓上有一層,便走上去,哇!好擠逼..而且比較混亂,有一樣沒一樣的,有了筷子缺匙羹。午餐的選擇比較多,而且價格合理,馬上下單。招牌火車頭湯粉 - $54很多東西都想吃,所以火車頭最適合我。整個份量很多,有生牛肉,坑腩,扎肉,牛丸。可惜重量不重質,牛肉和坑腩都沒有牛肉味。湯頭喝下去有很重的藥材味,可惜沒有鮮味而且偏咸。香茅雞翼撈檬 - $44居然有5隻雞翼,比外面的份量多。雞翼略微煎香,內裡肉質還保持嫩滑而且多汁,不錯。檬粉一向沒有味道,靠的只是魚露,但口感爽脆。餐飲凍奶茶十分差,沒有茶味,沒有奶味,又不滑。看到出店鋪人手不足,周圍出現追單追筷子追匙羹。而且樓上冷氣好像沒有一樣,又熱又焗...
今天下午打算走遠一點吃午餐,上網找了這家大頭蝦餐廳。
心想這麼多分店,食物質素一定很好。誰知只是一般般...
門面看來以為店鋪面積很小,原來樓上還有一層。
一開始不知道,還在樓下等位,也沒有侍應理會。
後來才發覺樓上有一層,便走上去,哇!好擠逼..
而且比較混亂,有一樣沒一樣的,有了筷子缺匙羹。
午餐的選擇比較多,而且價格合理,馬上下單。
招牌火車頭湯粉
坑腩
招牌火車頭湯粉 - $54
很多東西都想吃,所以火車頭最適合我。
整個份量很多,有生牛肉,坑腩,扎肉,牛丸。
可惜重量不重質,牛肉和坑腩都沒有牛肉味。
湯頭喝下去有很重的藥材味,可惜沒有鮮味而且偏咸。
香茅雞翼撈檬
香茅雞翼撈檬 - $44
居然有5隻雞翼,比外面的份量多。
雞翼略微煎香,內裡肉質還保持嫩滑而且多汁,不錯。
檬粉一向沒有味道,靠的只是魚露,但口感爽脆。
餐飲凍奶茶十分差,沒有茶味,沒有奶味,又不滑。

看到出店鋪人手不足,周圍出現追單追筷子追匙羹。
而且樓上冷氣好像沒有一樣,又熱又焗...

2015-09-16
$50 (Lunch)
香茅雞翼撈檬
2014-10-02 763 views
既然餐廳名叫大頭蝦,就叫蝦了😆。三個蝦中覺得最好味的是香辣炒蝦,其實一點都不辣,應該是咸鮮。喇沙中的蝦似乎吃上去覺得味道最鮮甜,隻數也不少。反而招牌蒜蓉大頭蝦沒甚麼特別驚喜,牛油蒜蓉放在大蝦上烤,就像所有其他餐廳做這道菜一樣。還要了蒜蓉包,烤得還不錯,但再加多些蒜茸和牛油就會更好吃了。環境就像茶餐廳,一般,衛生看上去還可以。
蒜蓉牛油大頭蝦
香辣炒蝦
喇沙大蝦湯粉
青檸梳打
2014-09-20 450 views
見呢隻大頭蝦都有幾間分店,心諗總有過人之處吧,一於一試。 午市選擇都係正路東南亞嘅,四五十蚊左右,價錢適中啦。 叫咗火車頭,湯底唔濃,成碗粉冇乜鮮味,配料亦冇一般火車頭多花款,只能話多配料。 另外叫咗香茅豬扒,豬扒香口但略油,加落碗粉度只添加油膩。 食物可謂一啲都唔正宗,只係街坊食肆只求食味同份量都可接受嘅質素。大概真係揀啱位,附近同類食肆唔算多…
見呢隻大頭蝦都有幾間分店,心諗總有過人之處吧,一於一試。
午市選擇都係正路東南亞嘅,四五十蚊左右,價錢適中啦。
2014-08-09 486 views
最近發現到西環開了三間大頭蝦餐廳~ 仲好多時都坐滿人!這天終於同亨利去試下~這間位於皇后大道西近東邊街的新開店有兩層!地方都算乾淨舒服, 冷氣都好足夠!除了枱上那張紙menu外, 亦有精選套餐的餐牌選擇!不過最後我地都是散叫...這杯椰汁涼粉冰不會太甜, 唔錯, 好啱我!亨利揀了香芧雞扒撈檬!雞扒比想像中香口新鮮, 都幾好味!之後等了好一會才到我的香芧牛肉撈檬!估不到是超級驚喜!牛肉份量十足, 又淋又好味; 而且價錢竟然比香芧雞扒撈檬還要平HK$2,真是必食之選呀!法式牛油雞翼又整得幾好食!一口size細細隻的, 外表不厚粉兼炸得乾爽, 完全不覺肥膩!最後仲叫了一個越南軟殼蟹米紙卷!新鮮即整, 米紙卷好薄身, 而軟殼蟹分量亦不會太少;配以新鮮紅蘿蔔絲青瓜絲和生菜,喜歡吃炸物但又怕熱氣, 吃這個最好不過!兩個人的晚餐埋單HK$199~以味道, 價錢, 環境, 服務都算不錯!這次第一次食試了大路的越式東西,下次就真的要試下"大頭蝦"了!
最近發現到西環開了三間大頭蝦餐廳~ 仲好多時都坐滿人!
這天終於同亨利去試下~
這間位於皇后大道西近東邊街的新開店有兩層!
地方都算乾淨舒服, 冷氣都好足夠!
除了枱上那張紙menu外, 亦有精選套餐的餐牌選擇!
不過最後我地都是散叫...
這杯椰汁涼粉冰不會太甜, 唔錯, 好啱我!
亨利揀了香芧雞扒撈檬!
雞扒比想像中香口新鮮, 都幾好味!
之後等了好一會才到我的香芧牛肉撈檬!
估不到是超級驚喜!
真是必食之選呀!
法式牛油雞翼又整得幾好食!
最後仲叫了一個越南軟殼蟹米紙卷!
新鮮即整, 米紙卷好薄身, 而軟殼蟹分量亦不會太少;
配以新鮮紅蘿蔔絲青瓜絲和生菜,
喜歡吃炸物但又怕熱氣, 吃這個最好不過!
兩個人的晚餐埋單HK$199~
以味道, 價錢, 環境, 服務都算不錯!
這次第一次食試了大路的越式東西,
下次就真的要試下"大頭蝦"了!

2014-08-01
$100 (Dinner)
  • 香芧牛肉撈檬
2014-08-01 340 views
一向都有幫襯開大頭蝦集團的餐廳。之前近水坑口街的那間沒有了, 原來在近東邊街開了分店。新的裝修, 闊大和軟綿綿的坐位。沒未開始點菜, 所得到的分數已經不少。這店無論是湯粉, 撈朦或是炒飯, 我一一都很欣賞。首先價廉物美, 絕對不會將價就貨。到了晚市, 飲品還有半價。相信客源一定能吸引3歲至80。特別是年輕情侶, 不想次次都是快餐店, 又不想花費太多金錢, 這裡是很適合, 還有更多款式的選擇。當晚2人點了馬拉盞肉碎炒飯, 蝦頭羔鮮蝦湯朦。炒飯的味道相當夠味和惹味, 每一啖都炒得很均勻。當晚餐廳的人都相當多, 但出來的效果絕不馬夫。蝦頭羔湯朦一向都是必點的, 但最近發覺湯底不及之前, 現在比較啖一點, 可能是改良了配方。不過雖然湯底啖了, 但都能保持水準。特別是真的用了鮮蝦, 一碗$50多蚊的湯粉, 有4, 5隻新鮮蝦, 實在是超值。
2014-07-12