2024-01-25 225 views
今日係午餐時間黎到 過左一陣就好多人午市套餐 有包飲料🥤學生仲可以減$3🩵雞絲撈檬$47雞肉絲份量都夠 配料仲好豐富青瓜🥒紅蘿蔔🥕芫茜🌿花生🥜炸蒜🧄味道有層次 加埋魚露真係一流檬粉好多 都差d食唔曬但係食落好開胃🤤食曬成碗冇問題👍跟餐嗌左杯檸檬水開胃🍋評分:❤️❤️❤️❤️❤️環境 🍃🍃🍃🍃食物🍡🍡🍡🍡🍡 性價比💰💰💰💰💰推薦🌈🌈🌈🌈🌈回頭🙋🏽‍♀️
今日係午餐時間黎到 過左一陣就好多人

性價比💰💰💰💰💰
推薦🌈🌈🌈🌈🌈
回頭🙋🏽‍♀️
2024-01-25
$44 (Lunch)
  • 雞絲撈檬
2023-06-01 379 views
中午時份,西環一帶嘅食肆都唔算多人,所以餐廳之間嘅競爭都幾大,而我今日食嘅呢一間都應該好快會被淘汰。首先,我揀咗一碗香茅豬扒冬蔭功湯檬。冬蔭功個精粹在於湯底,但係呢一碗湯粉味道只係得中式嘅辣味,連丁點嘅泰式酸辣味都無......我極其量只可以叫呢一碗湯粉係豬扒辣檬,個湯底徒擔冬蔭功虛名。價錢方面,當時落單我已經問店員係咪免費配埋野飲,佢話係;而餐牌亦係咁寫。但到最後埋單都係加咗我$3,真係無言。惟一可取之處係環境算企理闊落,白色裝修令人耳目一新。但追求味道為主嘅朋友,就唔需要嚟呢一間食店了。

2023-05-29
Lunch
2023-03-16 292 views
大頭蝦食咗火車頭牛肉湯河,真係好好味!湯底好濃郁,牛肉都好嫩,同埋湯河都好彈牙。佢哋仲加咗牛丸,扎肉,牛腩片同埋金不換,令湯底更加香濃。整體嚟講,湯河真係好開胃,好啱味!不過最令人驚喜嘅係佢哋嘅服務態度。當我哋走入去嘅時候,店員主動向我哋問好,同埋詳細介紹菜單。當我哋有疑問嘅時候,佢哋就好有耐性咁解答我哋,仲會提供好多好有用嘅建議。湯河食嘅時候,佢哋都好關心我哋嘅需要,仲會不時咁問下我哋食嘢嘅感覺。食完嘢之後,佢哋就問我哋嘅意見,同埋有冇咩要改善嘅地方。呢啲貼心嘅服務真係令我好感動。總之,我好推介呢間越式餐廳,唔止食物好味,服務態度都好好。如果你鍾意食湯河,呢間餐廳絕對係一個唔錯嘅選擇!

2022-10-18 327 views
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第30站:干諾道西358號店名:大頭蝦餐廳餐廳類型:東南亞提前訂座:沒有自2021年6月開始,喜歡1個人在港島西尋找美食,每次經過大頭蝦餐廳,門口都有人等位,我沒耐性等位,一直沒有吃上。今次又經過,不用等就有位,難得!午市供應套餐,有飯、麵、湯粉、炒粉、檬粉,各式其式,花多眼亂。。。。。。終於以下的:#香茅豬扒撈檬:份量足,豬扒好吃,搭配大量紅蘿蔔、白蘿蔔、青瓜,符合均衡飲食原則。#凍奶茶:凍飲加3元,味道挺好的,不輸茶餐廳。總體感覺:選擇多,性價比高的店。
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第30站:干諾道西358號
店名:大頭蝦餐廳
餐廳類型:東南亞
提前訂座:沒有

今次又經過,不用等就有位,難得!

終於以下的:
#凍奶茶:凍飲加3元,味道挺好的,不輸茶餐廳。

總體感覺:選擇多,性價比高的店。
2022-01-20
$50 (Lunch)
2022-09-07 328 views
好一個氣溫35度既中午,本身想食拉麵卻被一個接一個掛著(準備中)的店舖打擊,飢貧交迫既情況下試試呢間於石塘咀屹立不倒左好一段時間既街坊小店,大頭蝦🙄坐底先睇吓食評,嗯…東陰公barbarbar,咖央barbarbar ,一於就來個泰式東陰公海鮮河粉,叫得大頭蝦食海鮮一定無死錯人登登,以份量黎講相當足夠,但只是以河粉而言,其他餸菜真心不太令人滿意,原因如下:河粉中央高高疊起的其實是蕃茄蔥粒並非海鮮食材,食到中後期都係齋食粉;魷魚都是些邊邊位置,味同嚼蠟;蟹柳我唔會痴線到話無蟹肉,但咪就係蟹柳;果2隻蝦既肉唔太新鮮,好似放題果d蝦咁有d霉霉地,咬開條腸仲要無挑完封不動,唯一隻青口ok好食,但數數埋埋海鮮就得咁多,加埋個冬陰公湯底酸得滯,冇辣味仲要有dd 鹹,整體表現未如理想希望未來可以改善下用料。最後也明白了為什麼沒有食評推薦海鮮,反而一堆推薦肉類食品,可能下次試試再對比一下

泰式東陰公海鮮湯河
希望未來可以改善下用料。

某平日黃昏去完中山紀念公園睇日落後🌇🦔提議去大頭蝦餐廳食喇沙佢話記得前排同屋企人食 抵食又好味😌咁我地就search附近大頭蝦餐廳去食(後來先知原來大頭蝦附近有幾間分店,佢地門面design差唔多😅)------------------------------見到舖面感覺上係普通街坊生意嘅餐廳入面裝修都係用深紅深啡做color tone感覺冇特別 少頹唔洗等位嗌左⭐️炭燒豬頸肉喇沙檬粉 $62⭐️等左~10分鐘就有聞落好香椰奶味😌佢唔係行超濃郁或者着重鮮味嘅路線而係各方面都好balance濃郁得嚟好順口又香又惹味😋😋😋(好啱只係食到BB辣嘅我)食到最尾都唔會感覺好滯食唔落or太重味太咸食唔落係好舒服嘅一碗喇沙另外豬頸肉好似唔洗錢咗比勁多🤣起碼有6大片食落都好出色好味------------------------------講真冇expect過呢間睇落頹頹地嘅餐廳入面有好味嘅喇沙🤩食飯期間其實一路都好多客嗌外賣自取堂食都有8、9成full睇嚟都係附近街坊心水餐廳👍🏻👍🏻👍🏻喇沙可以一試❗️
某平日黃昏

聞落好香椰奶味😌
佢唔係行超濃郁或者着重鮮味嘅路線
而係各方面都好balance

濃郁得嚟好順口又香又惹味😋😋😋
(好啱只係食到BB辣嘅我)

食到最尾都唔會感覺好滯食唔落

睇嚟都係附近街坊心水餐廳👍🏻👍🏻👍🏻

喇沙可以一試❗️
Dinner
炭燒豬頸肉喇沙
🍤🍤🍤 BIG HEAD SHRIMP 🍤🍤🍤最近日日返學無咩時間周圍去覓食,所以又係介紹水街!🙈🤣🤣🤣 今日要分享嘅係我以前超鐘意食嘅平價泰國菜lunch餐廳—— 🍤大頭蝦!原來對上一次食已經好似係幾年前😱 我以前最鍾意食呢度嘅喇沙同埋冬蔭公湯粉,不過勁耐都無食過⋯⋯.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆我們點了:🧡炭燒豬頸肉冬蔭公湯檬 $52🧡扎肉雞絲冬蔭公湯檬 $48最正一定係🔥🔥🔥炭燒豬頸肉🔥🔥🔥!豬頸肉表面燒得香脆,肉質爽彈,切到厚薄適中,絕對唔會煮到好乾柴(最怕吃到乾巴巴的豬肉🤭)。冬蔭公湯底唔算好辣,但係勝在香味十足,食得出用咗好多款香料,而且味道夠濃郁,非常惹味!檬粉嘅配料都唔少,有一啲雜菇同埋紅蘿蔔條。成碗嘅份量都幾大,所以食完一定會夠飽。食飽先有精神做嘢㗎嘛!≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※大頭蝦東南亞料理 (西環)西環西營盤皇后大道西238號地下≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
🍤🍤🍤 BIG HEAD SHRIMP 🍤🍤🍤

我們點了:
🧡炭燒豬頸肉冬蔭公湯檬 $52
🧡扎肉雞絲冬蔭公湯檬 $48

大頭蝦東南亞料理 (西環)
西環西營盤皇后大道西238號地下

2019-06-25 1060 views
one day or one night I can remember , just finishing and almost done my daily job , then this is a good time to have a meal before I call it a day and ring the back home bell...right let's say something now... it is a Vietnam restaurant, and it provide a meal of set dinner . but it is kind of 2 ppl set and I can only a la carte.  I order Pork slice and Ho-fan. it is nice. but a little oil too much...I had chicken wings too. it taste normal. nothing much I can realise. waiters look busy all the t

it is a Vietnam restaurant, and it provide a meal of set dinner . but it is kind of 2 ppl set and I can only a la carte.  I order Pork slice and Ho-fan. it is nice. but a little oil too much...I had chicken wings too. it taste normal. nothing much I can realise. waiters look busy all the time in face it has not much client within the room. if you need a quick and simply meal. choice is yours.
2019-05-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2019-03-13 482 views
平時好鍾意食海南雞!可惜就唔太鍾意食飯。見到呢到有海南雞喇沙,二話不說就叫了。海南雞嘅份量俾得慷慨,肉質滑嫩,皮唔會太厚。個喇沙可以更香,但都已經整得唔錯。絕對係放lunch 嘅好選擇!

海南雞嘅份量俾得慷慨,肉質滑嫩,皮唔會太厚
。個喇沙可以更香,但都已經整得唔錯。

絕對係放lunch 嘅好選擇!
Lunch
2019-01-09 396 views
外賣一碗都可以俾錯!叫咗碗泰式豬頸肉喇沙外賣自取,但行到老遠返屋企打開先發覺佢俾咗生牛肉湯河我!之後我打電話問佢可唔可以送返碗泰式豬頸肉喇沙去我附近,點知個阿姐態度勁差話唔得,叫我「你下次嚟我俾返你啦」!我唔食生牛肉所以一定要換。有冇搞錯自己包錯免外賣又唔負責任!要我山長水遠行返去佢鋪頭玩換,來來回回嘥咗我一個鐘!最後食嗰碗喇沙個湯底好似啲湯粉溝出嚟咁,啲嘢食又凍哂。真係見過鬼怕黑,平嘢冇好,以後都唔會再幫襯。
TakeAway
2018-08-15 498 views
同朋友趕住夜晚八點要響附近練波,七點去到西營盤,想搵間餐廳快食少少野,醒起之前食過依間餐廳,就再黎試一次喇!七點入去都唔算多人,店內嘅侍應都好友善,招呼唔錯!睇完menu即刻叫咗個喇沙湯扎肉雞絲檬粉($58) 同埋一碟馬拉盞炒通菜($50)😋😋個喇沙湯望落比較油,但食落又唔覺得好油膩。啲餸比得好足料,唔太辣,幾滿意。👍🏽個通菜都係比較油,但食落好香,而且份量好多,抵食!😋之後加咗個青檸梳打都只係$20, 超值啊🤤下次有機會會試多啲小食!!

七點入去都唔算多人,店內嘅侍應都好友善,招呼唔錯!

喇沙雞絲扎肉檬粉

馬拉盞炒通菜

個通菜都係比較油,但食落好香,而且份量好多,抵食!😋

青檸梳打
之後加咗個青檸梳打都只係$20, 超值啊🤤

下次有機會會試多啲小食!!
2018-08-14
$60 (Dinner)
喇沙雞絲扎肉檬粉
馬拉盞炒通菜
青檸梳打
2018-03-06 484 views
女朋友鍾意食泰國野,所以今次係西環搵左呢間餐廳黎試。呢間顧名思義係食東南亞菜,越南菜同泰國菜都有。初頭我地到達果時只係7點,間餐廳坐左一半都無。但後尾越黎越多人,有好多學生,坐到滿晒。我叫左碗火車頭湯粉,女朋友叫左香茅豬扒飯。個豬扒飯既賣相好吸引,好香,煎得好好味。我幾鍾意個火車頭湯粉。河粉軟硬度啱啱好,唔會散收收爛曬或者痴埋一舊甘。最鍾意既就係個牛肉湯,比好多越南餐廳好味。唯一係個湯底偏鹹,如果唔係我一定飲晒佢。
香茅豬扒飯
火車頭湯粉
2018-03-05
Dinner
香茅豬扒飯
火車頭湯粉
2018-01-29 267 views
因為讀緊hku,而呢間餐廳就係hku附近所以成日去食~成日都好多人幫襯所以通常都要等位~有大枱所以十幾個人去食都得xdxd通常都會order喇唦,個湯底好香,佢唔係好辣,好岩我呢d唔食得辣嘅人haha 佢係越式喇唦,同馬來西亞喇唦有d唔同,值得一試~特別推薦豬頸肉喇唦同雞扒喇唦!!!如果試過喇唦,可以試吓撈檬,好多人都推薦架~ 海南雞飯都唔錯,份量好多,包埋湯,一定飽!如果係學生每次都有得減$3,好抵食!!!!

如果係學生每次都有得減$3,好抵食!!!!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-12-17 711 views
今晚和家人吃晚飯,他們帶我到這間大頭蝦餐廳吃一頓越式晚餐,餐廳雖感覺茶記, 不過食物水準喜出望外青檸梳打感覺幾特別,味道很清新,每人一大樽, 我們都渴不完呢蒜蓉包一客四塊,我們向服務員要求脆囗一點兒, 結果做出來味道又不錯炒菜算不過不失越式炸春卷我覺得值得一試, 春卷很野味香囗, 和生菜包包起一同吃,十分滋味我們還點了香茅豬扒飯和咖哩雞飯,味道亦不錯, 不比其他越南餐廳遜色,最重要這價錢相當化算, 一點也不貴, 又不需輪候等位, 下次會帶另一半來試試
炒菜算不過不失
2016-12-17
$80 (Dinner)