2022-09-07
好一個氣溫35度既中午,本身想食拉麵卻被一個接一個掛著(準備中)的店舖打擊,飢貧交迫既情況下試試呢間於石塘咀屹立不倒左好一段時間既街坊小店,大頭蝦🙄坐底先睇吓食評,嗯…東陰公barbarbar,咖央barbarbar ,一於就來個泰式東陰公海鮮河粉,叫得大頭蝦食海鮮一定無死錯人登登,以份量黎講相當足夠,但只是以河粉而言,其他餸菜真心不太令人滿意,原因如下:河粉中央高高疊起的其實是蕃茄蔥粒並非海鮮食材,食到中後期都係齋食粉;魷魚都是些邊邊位置,味同嚼蠟;蟹柳我唔會痴線到話無蟹肉,但咪就係蟹柳;果2隻蝦既肉唔太新鮮,好似放題果d蝦咁有d霉霉地,咬開條腸仲要無挑完封不動,唯一隻青口ok好食,但數數埋埋海鮮就得咁多,加埋個冬陰公湯底酸得滯,冇辣味仲要有dd 鹹,整體表現未如理想希望未來可以改善下用料。最後也明白了為什麼沒有食評推薦海鮮,反而一堆推薦肉類食品,可能下次試試再對比一下