2022-04-10 261 views
今天興高采烈地與家人還想着使用消費券一起到霸王山莊用餐, 卻沒曾想現實與我們幻想的距離這麼遠。我們點了一個片皮鴨,以及小籠包,還有白菜仔。片皮鴨的質素大不如前,鴨肉乾癟癟、粗糙,鴨皮非但不脆、鴨油香味亦不濃。小籠包方面,因為來貨關係品質不會太過差。白菜仔方面,可說是前無古人後無來者,能夠將菜的苦澀味完美帶出,令到成個菜餚十分難食。難能可貴的是,與霸王山莊姐姐真的是雞同鴨講,一個字也沒聽明白。我並沒過多追究她談話的內容,然後轉身一走,我便知道我以後也不會再來這間餐廳用餐。總括而言,這一間餐廳相繼結業是有他的理由的,我對於這一間餐廳的退步十分失望,
2022-03-10 286 views
上年11月尾食的👀我會稱呢間為令人失望的片皮鴨餐廳😕慢工出唔到細貨😂等上菜等咗好耐😭片皮鴨作為餐廳招牌菜 但我覺得一般般的 嗰陣時set dinner有HSBC信用卡有七折優惠 其他信用卡有八折優惠 然後茶水位位$14 另加一 我覺得出面會有更好的選擇 所以一直冇recommend大家🌈北京烤鴨 $228叫左半隻北京烤鴨 份量有12片 冇話烤得特別香脆同出色🤔不過我唔係片皮鴨專家🤭鴨皮同鴨肉厚薄同大小適中 鴨片唔算多肉汁 冇咩肥膏 整體感覺唔太油膩 而每塊麵皮都有圓紙分隔 易拎的 麵皮係暖暖地 都夠薄 但重點係片皮鴨上枱嘅時候唔夠熱😮‍💨快啲趁早食😭同埋等左好耐好耐🤦🏻‍♀️ 我地食完所有菜 等左好耐都未上片皮鴨🌈Dinner set for 2 persons $4561️⃣北京烤鴨(例)例牌份量就有8片 二人份量嚟講足夠的 配料份量好足2️⃣雞絲粉皮呢個好食 唔知係咪因為肚餓 呢個係第一道上嘅菜 粉皮又滑 花生醬好香 但雞絲可以多少少😚3️⃣宋嫂魚羹碗仔翅咁😚呢個好飲 質感比較杰身 夠熱呢4️⃣蘿蔔炆紅燒肉雖然係張相入邊見到有好多蘿蔔 其實蘿蔔同紅燒肉的份量一半一半 已經對佢冇印象 正正常常啦5️⃣

🌈北京烤鴨 $228

1️⃣北京烤鴨(例)
例牌份量就有8片 二人份量嚟講足夠的 配料份量好足

2️⃣雞絲粉皮

3️⃣宋嫂魚羹
碗仔翅咁😚呢個好飲 質感比較杰身 夠熱呢

4️⃣蘿蔔炆紅燒肉

5️⃣霸王小籠包
食上海嘢通常都嗌小籠包 呢個小籠包皮薄 我夾起既時候已經穿😂包入面好多湯汁 咬開要小心熱呀 juicy得嚟 食到豬肉香味

6️⃣蝦仁炒蛋飯
炒飯粒粒分明 味道淡淡的 係好普通既炒飯
———————————————
整體評分👅
好味🧡🧡
抵食💜💜
再戰率💛💛
2022-02-15 266 views
點餐時候說明大概等半個鐘,後來外賣來的時間差不多50~60分鐘辦事效率太低啦!!如果係咁樣提前同客人講話最少九個字白白喺度等咗差唔多成一個小時!!不會再回購。。
點餐時候說明大概等半個鐘,
後來外賣來的時間差不多50~60分鐘
辦事效率太低啦!!
如果係咁樣提前同客人講話最少九個字
白白喺度等咗差唔多成一個小時!!
不會再回購。。
TakeAway
2022-02-15 279 views
🍚外賣方面📜餐牌方面可以上社交平台 「Kings’ Lodge 霸王山莊」睇最新餐牌。☎️一定打電話叫咗先,因為大約要等15-20分鐘,好彩餐廳內都有提供少量椅子坐低等外賣用。💲每盒菜式都要收$2外賣盒費用,加埋$1膠袋費。🍚食物[👍🏻北京烤鴨(半隻) 原價$228]好抵食外賣自取滿$338就送半隻!就係需要俾$6外賣盒價錢!就有十幾塊,醬汁都多,唯獨皮比較少,因為外賣無香脆既口感,但都惹味重鴨味![👌🏻上海粗炒 $99]正常水準既粗炒,豚肉蔬菜比例都剛好,調味也不錯,都約有個半份量。[👎🏻水晶鎮江肴肉 $88]半個鐘既路途,一打開結果就係圖片咁溶曬,食都唔想食。拎外賣時店員又無講到要注意或者分開包,十分唔建議叫![👎🏻黑醋小排骨 $118]見係熱門推介所以叫黎試下,但係得個甜字甜味掩蓋左醋味,成盒一共得八件,食得甜先好叫![👎🏻乾貝蛋白炒飯 $98]飯比較硬身,瑤柱份量較少,所以味道都偏淡。
🍚外賣方面
💲每盒菜式都要收$2外賣盒費用,加埋$1膠袋費。

🍚食物
北京烤鴨(半隻)

[👍🏻北京烤鴨(半隻) 原價$228]
上海粗炒

[👌🏻上海粗炒 $99]
水晶鎮江肴肉

[👎🏻水晶鎮江肴肉 $88]

[👎🏻黑醋小排骨 $118]
乾貝蛋白炒飯

[👎🏻乾貝蛋白炒飯 $98]
飯比較硬身,瑤柱份量較少,所以味道都偏淡。
2022-02-03
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$150 (Dinner)
北京烤鴨(半隻)
  • 片皮鴨
🍪【#尖沙咀】霸王山莊 Kings' Lodge💥即叫即燒片皮鴨 慢工不出細貨💥.🍪 同朋友聚舊相約去尖沙咀食中菜,太遲book位所以另外兩間有得食片皮鴨嘅餐廳都滿座🥲於是去霸王山莊,點知中伏😵。✧ Most restaurants offering Peking Duck were full on Friday night, so my friends and I visited Kings’ Lodge…having an unsatisfactory dinner.🤯 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽 雞絲粉皮 Shredded Chicken with Bean Sheets $82 (3/5)✧ 好一般.🍽 三色拼盤倉魚排骨 Cold Platter (3 sorts: Chicken, fish and pork) $168 (1/5)✧ 呢樣凍盤嚟,冇一樣嘢特別出色😰,又貴又唔抵😭.🍽 北京烤鴨 (一食) Signature Peking Roast Duck $418 (2/5)✧ 令人失望嘅片皮鴨😫!鴨肉質唔夠滑,層皮唔夠脆,唔油潤多汁,
🍪【#尖沙咀】霸王山莊 Kings' Lodge
💥即叫即燒片皮鴨 慢工不出細貨💥

✧ 好一般
三色拼盤倉魚排骨

✧ 呢樣凍盤嚟,冇一樣嘢特別出色😰,又貴又唔抵😭
北京烤鴨 (一食)

北京烤鴨 (一食)

✧ 令人失望嘅片皮鴨😫!鴨肉質唔夠滑,層皮唔夠脆,唔油潤多汁,標榜即叫即燒所以等好耐先上菜🕐🕑🕒
🍽 金華火腿扒娃娃菜 Braised Baby Tian Jin Cabbage with Yunnan Ham $95 (3.5/5)

✧ 幾好食,火腿夠甜,但份量少🥺
🍽 上海炒年糕 Fried Rice Cakes in Shanghai Style $99 (4/5)
上海炒年糕

✧ 推介呢樣!配料唔多勝在調味同口感不錯👍🏻
🍽 霸王小籠包 Signature Xiao Long Bao (Steamed Pork Dumplings) $49 (4/5)
霸王小籠包

✧ 鎖到肉汁,都ok👌🏻
🍪 只有小部份嘢食可以,片皮鴨好唔掂😰!一行4人叫多咗嘢食,套餐應該抵少少。唔推介大家去🙅🏻‍♀️。
✧ The Peking Roast Duck is not up to standard at all😵‍💫! Ordering a set dinner could have been more economical but the restaurant is not recommendable😣.
味道 Taste:🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$267 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:2.5/5
📍 霸王山莊 Kings' Lodge
尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下 (尖東站 P3 出口)
G/F, Oriental Centre, 67-71 Chatham Road South, Tsim Sha Tsui (Tsim Sha Tsui East station, exit P3)
2021-11-26
$267 (Dinner)
上海炒年糕
2021-12-16 264 views
當你有一個同你一樣咁鍾意食辣野嘅同事咩瘋癲嘢都會發生兩個人勁想食辣野就去霸王山莊叫一窩水煮魚啲魚好滑而且夠晒辣仲有食唔完既配料包括:菇類、寛粉、蓮藕、娃娃菜個娃娃菜吸晒啲湯汁辣到一個點 正😄另外加咗個小籠包勁出色 皮薄肉汁多
當你有一個同你一樣咁鍾意食辣野嘅同事
咩瘋癲嘢都會發生
兩個人勁想食辣野
就去霸王山莊叫一窩水煮魚
水煮魚

啲魚好滑而且夠晒辣
仲有食唔完既配料
包括:菇類、寛粉、蓮藕、娃娃菜
個娃娃菜吸晒啲湯汁
辣到一個點 正😄
另外加咗個小籠包

勁出色 皮薄肉汁多

2021-12-14
$190 (Lunch)
水煮魚
2021-10-27 518 views
中午黎諗住食個麵同小籠包,見到有大閘蟹午餐,見百幾蚊,好抵食咁,兩個人叫左2個餐,我升級+$80轉左隻5両半蟹,相當抵,蟹粉小籠包1只,入口好夠湯,味道鮮甜,大閘蟹公拆開後好甘香👍🏻好好食,個蟹粉拌麵出奇地好味,加入蟹醋更加不得了,最後薑汁芝麻湯丸好夠薑,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻 坊間好多大閘蟹放題,老實講我真係唔敢食,收三四百蚊可以任食,計一成本,其實都知無可能有正常蟹,所以我寧願比正常價食正常蟹,所以呢度話晒老字號,一向食品都不俗,一定有下次

2021-10-25
$200 (Lunch)
  • 蟹粉芙蓉拌麵
周圍都係講食大閘蟹、大閘蟹放提⋯午飯時間到!周圍找野食,經過這間經典老店,看到新出的大閘蟹套餐,價錢合理,所以試下。有4道菜式:第一菜式就係熱辣辣的蟹粉小籠包;之後就到清蒸大閘蟹,好在朋友是拆骨高手,幫我拆埋,而擺得靚靚,啖啖肉,再浸大量的醋,味道新鮮,仲有好多橙色羔,金香,之後,就到蟹粉芙蓉伴麵,是想不到,蛋白+蟹粉+麵+大量醋,好味的配搭,忍不住食晒整碟😍😚最後就熱薑湯芝麻湯圓,驅寒,完滿的一餐!🥰
周圍都係講食大閘蟹、大閘蟹放提⋯
有4道菜式:
第一菜式就係熱辣辣的蟹粉小籠包;
就到蟹粉芙蓉伴麵,
是想不到,蛋白+蟹粉+麵+大量醋,好味的配搭,
忍不住食晒整碟😍😚
最後就熱薑湯芝麻湯圓,驅寒,完滿的一餐!🥰

2021-10-25
  • 芙蓉蟹粉拌麵
2021-10-17 1939 views
屋企人喜歡吃片皮鴨,所以今次來到這間餐廳試試,餐廳有多款京川滬菜可以選擇!水晶鎮江肴肉,份量都幾多,肴肉帶有少少桂花的香味,不會好肥,點上醋食更開胃!春產雪花海蜇頭,這裡的海蜇爽口彈牙,拌入了麻油,味道很香!北京烤鴨,點了一隻,皮和肉的份量都好多,鴨皮烤得香脆,感覺不會很肥!鴨肉多汁,烤餅皮爽上烤鴨、青瓜、京蔥同埋片皮鴨醬,好惹味呢!砂鍋雲吞雞,一鍋例牌大概有6-8碗,雲吞有4粒,有小棠菜,湯底味道好鮮甜,雞的份量有半隻,雞肉都幾嫩滑!乾煸四季豆,四季豆好有鑊氣,跟肉碎一齊炒,味道好香口,配上米飯一起更惹味!霸王小籠包,小籠包共有4粒,每粒入面都有好多湯汁,肉粒同湯汁都好鮮甜,非常正!雪城高力豆沙,口感鬆軟,外層有糖分,內裡的紅豆餡又不會好甜,非常滿足!
春產雪花海蜇頭,這裡的海蜇爽口彈牙,拌入了麻油,味道很香!
2021-10-07
Type of Meal
Dinner
2021-10-03 599 views
抵食2人片皮鴨套餐片皮鴨 例牌份量只有8片,但我問過侍應姐姐,佢話半隻其實都係得12片,而且套餐價錢抵食好多,所以最後揀左套餐,片皮鴨上枱既時候唔係好熱,但皮都仲脆口,亦唔會太油膩,整體感覺OK黑醋小排骨這個反而有少少驚喜,酸度剛剛好又唔會好油膩!其他餸菜都不過不失,2個女仔食的話,份量有啲多,現時做緊信用卡優惠,HSBC有7折,埋單大概$500味道:★★★★☆性價比:★★★★☆🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodstagram #片皮鴨 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #食評 #情侶好去處 #霸王山莊
抵食2人片皮鴨套餐

黑醋小排骨
這個反而有少少驚喜,酸度剛剛好又唔會好油膩!

味道:★★★★☆
性價比:★★★★☆

🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得

砂鍋雲吞雞
瑤柱蛋白炒飯
黑醋小排骨
👍🏻北京烤鴨 $208/半隻主要係胸肉同腿肉,鴨肉好香,肉質唔乾身🤤鴨皮薄脆,無乜肥膏,食落無咁油膩😋片得厚薄適中大大塊,夾住餅皮同配料食都肉感十足😆半隻鴨有12塊餅皮,薄身軟熟每塊皮都有油紙隔開,唔會痴埋一疊,衛生又易拎👍🏻味道:9/10性價比:8/10-👍🏻霸王炒飯 $98配料好豐富,落左金華火腿、蝦乾、火腿同燒肉粒🤪炒得唔算乾身,但都唔會太油不過就差啲鑊氣,調味亦唔算好濃好惹味味道:7/10性價比:7/10-👍🏻黃金翡翠蝦球 $158蝦球好大粒!肉質新鮮彈牙,表面煎得微脆🤪每粒蝦球都平均沾滿金沙,鹹蛋黃味濃郁但唔算太鹹,再鹹啲會更正😆豆角爽口無渣,同樣沾滿金沙不過份量較少,呢個價錢貴左少少🤏🏻味道:8/10性價比:6/10-👍🏻京式賽螃蟹 $98蛋白煮得啱啱好,唔會過熟,好嫩滑🤪調味夠鹹,唔駛點鎮江醋都好好味😝中間有粒生蛋黃,撈勻蛋汁撈飯一流!味道:8/10性價比:7/10-👍🏻霸王風沙雞 $148/半隻面頭鋪左炸蒜碎,鹹香微微辣😛雞皮似烤多過炸,乾脆香口,加埋啲炸蒜夠哂惹味😝肉質就偏乾少少,略嫌唔夠入味味道:7/10性價比:7/10-👍🏻霸王小籠包 $45/4粒皮夠薄,咬開爆哂
👍🏻北京烤鴨 $208/半隻
主要係胸肉同腿肉,鴨肉好香,肉質唔乾身🤤
鴨皮薄脆,無乜肥膏,食落無咁油膩😋
片得厚薄適中大大塊,夾住餅皮同配料食都肉感十足😆
半隻鴨有12塊餅皮,薄身軟熟
每塊皮都有油紙隔開,唔會痴埋一疊,衛生又易拎👍🏻
味道:9/10
性價比:8/10
北京烤鴨

👍🏻霸王炒飯 $98
配料好豐富,落左金華火腿、蝦乾、火腿同燒肉粒🤪
炒得唔算乾身,但都唔會太油
不過就差啲鑊氣,調味亦唔算好濃好惹味
味道:7/10

👍🏻黃金翡翠蝦球 $158
蝦球好大粒!肉質新鮮彈牙,表面煎得微脆🤪
每粒蝦球都平均沾滿金沙,鹹蛋黃味濃郁
但唔算太鹹,再鹹啲會更正😆
豆角爽口無渣,同樣沾滿金沙
不過份量較少,呢個價錢貴左少少🤏🏻
性價比:6/10
黃金翡翠蝦球

👍🏻京式賽螃蟹 $98
蛋白煮得啱啱好,唔會過熟,好嫩滑🤪
調味夠鹹,唔駛點鎮江醋都好好味😝
中間有粒生蛋黃,撈勻蛋汁撈飯一流!

👍🏻霸王風沙雞 $148/半隻
面頭鋪左炸蒜碎,鹹香微微辣😛
雞皮似烤多過炸,乾脆香口,加埋啲炸蒜夠哂惹味😝
肉質就偏乾少少,略嫌唔夠入味
味道:7/10

👍🏻霸王小籠包 $45/4粒
皮夠薄,咬開爆哂湯汁😋
個餡薑味唔算重,又食到豬肉香😜

📍#霸王山莊
尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下

北京烤鴨
黃金翡翠蝦球
2021-09-21 386 views
9月21號17點22分於Openrice外賣自取下單尖沙咀霸王山莊的酸菜魚&辣子雞,19點取餐。餐廳17點26分接受訂單,我準時19點到達餐廳,辣子雞已經做好,但是酸菜魚還沒有好。等了5-10分鐘,其他訂單已經離開,我的還是沒有,辣子雞都已經涼了。最後差不多等到30分才有。差評😠😠😠So bad👎👎👎雖然今天是假期,但是餐廳應該做足準備,堂食是重要,外賣也很重要。好嗎?如果不能準時出餐,就不應該接單。
TakeAway
2021-09-21 177 views
openrire外賣自取,五點幾下單訂七點取餐。七點到尖沙咀餐廳取餐,等到七點十六分都未有 ,另一個菜已經煮好都涼。差評😠😠😠極差👎👎👎非常差😡😡😡
2021-09-21 245 views
霸王山莊於二零零三年開業, 為顧客提供京、川、滬、杭等中國名菜其自家創製之麵霸王及點心霸王兩款系列食品更是獨一無二呢度差不多有20年歷史,今日下午茶有優惠 58蚊一位,幾抵食!老重慶擔擔麵,四寶烤夫,凍黑豆腐 另收加一服務費豆,木耳,烤夫 豆脆口,烤夫係麵筋,吸了炒香既醬油味,濃香而口感軟綿綿帶點韌性係素食朋友都食得既小碟前菜黑豆漿夠香甜解辣老重慶擔擔麵非常火紅,味道好香好濃 個川味濃勁慢慢滲出黎,麵條唔會太淋身,白麵好吸湯又辣又惹味,加埋肉碎真正係一碗出色既擔擔麵消費$70尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下
其自家創製之麵霸王及點心霸王兩款系列食品更是獨一無二
老重慶擔擔麵,四寶烤夫,凍黑豆腐 另收加一服務費
係素食朋友都食得既小碟前菜
黑豆漿夠香甜解辣
老重慶擔擔麵非常火紅,
又辣又惹味,加埋肉碎真正係一碗出色既擔擔麵
消費$70
尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地下
2021-09-12 281 views
霸王山莊於2003年開業, 集合京川滬杭等中國名菜。想當年屬於旅遊人氣熱點必食之選,還記得多年前訂位需要兩日前落call還真誇張。時至今日經過疫情洗禮過後仍堅守山莊重地,呢日就約左家人回顧經典名菜。北京烤鴨、小龍包及上海粗炒是每次食京川菜的必點,所以大家花多眼亂中Menu選擇而不選擇抵食嘅經濟套餐。=̶北京烤鴨全隻=̶ $398推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌之選傳統北京填鴨同新款嘅北京片皮鴨分別之處,小編會區分為純鴨皮片及鴨皮連鴨肉之分,傳統經典主要為鴨皮連鴨肉呈上,蒸籠內每片麵皮圓紙相隔,我地掛住影相耐左,店員提醒要趁早食先好食啊😆青瓜、京蔥、填鴨醬份量有誠意,中間亦有唔少鴨肶鴨胸肉夠哂飽肚。=̶霸王小籠包=̶ $45推介:⭐️⭐️⭐️⭐️經典小籠包內裡多肉汁,外皮咬口薄身,整體正常合格。=̶醋香皮蛋豆腐=̶ $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️豆腐刀功值得一讚,醋香做汁底,加上木魚片片皮蛋,開胃前茶小食。=̶上海粗炒=̶ $95推介:⭐️⭐️⭐️正常嘅粗炒,肉絲椰菜份量滿意,油膩感屬於稍乾身嘅炒法,相對汁料會較少,對於愛重口味嘅小編唔算特別驚喜。=美味翡翠黃金蝦球(6隻)=̶ $158推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必試6大隻黄金蛋黄蝦球,屬招牌菜一款,

霸王山莊於2003年開業, 集合京川滬杭等中國名菜。
想當年屬於旅遊人氣熱點必食之選,
還記得多年前訂位需要兩日前落call還真誇張。
時至今日經過疫情洗禮過後仍堅守山莊重地,
呢日就約左家人回顧經典名菜。

北京烤鴨、小龍包及上海粗炒是每次食京川菜的必點,
所以大家花多眼亂中Menu選擇而不選擇抵食嘅經濟套餐。

=̶北京烤鴨全隻=̶ $398
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌之選
傳統北京填鴨同新款嘅北京片皮鴨分別之處,
小編會區分為純鴨皮片及鴨皮連鴨肉之分,
傳統經典主要為鴨皮連鴨肉呈上,
蒸籠內每片麵皮圓紙相隔,
我地掛住影相耐左,店員提醒要趁早食先好食啊😆
青瓜、京蔥、填鴨醬份量有誠意,
中間亦有唔少鴨肶鴨胸肉夠哂飽肚。

=̶霸王小籠包=̶ $45
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
經典小籠包內裡多肉汁,
外皮咬口薄身,整體正常合格。

=̶醋香皮蛋豆腐=̶ $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
豆腐刀功值得一讚,醋香做汁底,
加上木魚片片皮蛋,開胃前茶小食。

=̶上海粗炒=̶ $95
推介:⭐️⭐️⭐️
正常嘅粗炒,肉絲椰菜份量滿意,
油膩感屬於稍乾身嘅炒法,相對汁料會較少,
對於愛重口味嘅小編唔算特別驚喜。

=美味翡翠黃金蝦球(6隻)=̶ $158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必試
6大隻黄金蛋黄蝦球,屬招牌菜一款,
名為翡翠乃四季豆做配菜,
蛋黄汁完美掛汁於蝦球及豆身之上,
蝦球輕輕落油炸過,外脆內有滿滿肉感覺
還原當地名菜嘅水準👏

平日晚上客量唔算太多,坐滿一半食客,
所以現時係值得與家人或同事夜晚聚餐傾計的好地方。

👅美味: 8️⃣ 😮驚喜: 7️⃣
✨環境: 8️⃣ 💆‍♂️服務: 8️⃣