2014-03-12 3928 views
一家之煮農曆生日當然要賀賀佢啦!米飯班主要食片皮鴨一家之煮要坐得舒服,要甜點好食好吧好吧〜你們的要求,小的一定達到〜〜最後選定,去食霸王山莊!一個星期前已經打電話book 位了所以當天到達後便可立即入座!七點入座,八點半交枱入座後,立刻送上一碟小菜這碟小菜蠻好吃〜爽爽脆脆的,但又食不出是什麼東西,好像是筍,但味道又不像好奇的一家之煮立刻舉手問店員回答我們的,應該是部長吧〜〜他答得非常細心,教一家之煮在那兒可以買如何處理如何煮印象分立刻加加加!好奇完就點菜啦〜〜先上小籠包及蒸素餃小籠包皮薄餡靚〜湯汁飽滿〜做得不錯!蒸素餃的皮也很薄菜餡切得幼碎,味道很清淡〜接著是馬蘭頭伴豆乾切得很碎麻油味很香只是伴碟太老土啦〜是兩片菠蘿跟一粒紅紅的車厘子看到不禁笑了〜〜韮菜煎餅做得非常出色韮菜味香,外皮煎得香脆放久了依然美味天氣凍,自然想飲一碗熱湯!宋嫂魚羹是我們的選擇〜魚切得幼幼,一點也不腥配上筍絲,木耳絲,蛋白有爽脆也有嫩滑的口感,good!!糖醋松子魚外層炸得香脆魚肉一點也不乾,反之,非常嫩滑糖醋汁的甜酸程度剛剛好,非常惹味全都是肉, 當然要點些菜啦~咸肉津白, 津白很滑, 咸肉味濃配合得剛好~~食
一家之煮農曆生日
當然要賀賀佢啦!

米飯班主要食片皮鴨
一家之煮要坐得舒服,要甜點好食
好吧好吧〜你們的要求,小的一定達到〜〜

最後選定,去食霸王山莊!
一個星期前已經打電話book 位了
所以當天到達後便可立即入座!
七點入座,八點半交枱

入座後,立刻送上一碟小菜
這碟小菜蠻好吃〜爽爽脆脆的,但又食不出是什麼東西,
好像是筍,但味道又不像
好奇的一家之煮立刻舉手問店員
回答我們的,應該是部長吧〜〜
他答得非常細心,教一家之煮在那兒可以買如何處理如何煮
印象分立刻加加加!

好奇完就點菜啦〜〜
先上小籠包及蒸素餃
小籠包皮薄餡靚〜湯汁飽滿〜做得不錯!
蒸素餃的皮也很薄
菜餡切得幼碎,味道很清淡〜
蒸素餃
接著是馬蘭頭伴豆乾
切得很碎
麻油味很香
只是伴碟太老土啦〜是兩片菠蘿跟一粒紅紅的車厘子
看到不禁笑了〜〜

韮菜煎餅做得非常出色
韮菜味香,外皮煎得香脆
放久了依然美味
韮菜煎餅
天氣凍,自然想飲一碗熱湯!宋嫂魚羹是我們的選擇〜
魚切得幼幼,一點也不腥
配上筍絲,木耳絲,蛋白
有爽脆也有嫩滑的口感,good!!
宋嫂魚羹
糖醋松子魚外層炸得香脆
魚肉一點也不乾,反之,非常嫩滑
糖醋汁的甜酸程度剛剛好,非常惹味
糖醋松子魚
全都是肉, 當然要點些菜啦~
咸肉津白, 津白很滑, 咸肉味濃
配合得剛好~~

食到這裡其實已經好飽好飽
但主角還沒有出場呢...

片皮鴨二食
第一食, 當然是片皮鴨啦~~
鴨有多大我真的不知道, 因為店員沒有在我們面前片, 也沒有給我們看一看~~
不過, 鴨應該頗大隻吧~
要不是, 怎麼會片出這麼大碟呢??
平均每人都有八、九片
皮脆鴨香又肥美, 光沾醬已經好好食~~
簿餅非常薄, 簿餅與簿餅之間有一張紙分隔,非常貼心~
配上清爽的青瓜及香濃的京蔥同食
那總滋味.... 嘩!!! 真係再飽也要食!!
第二食是鴨肉鬆生菜包
其實, 真的飽到反艇.... 所以呢味生菜包唯有原封不動打包回家吧~~
連同食剩的鴨片, 再翻熱一下, 就成為我們第二晚的晚餐啦~~
鴨肉加上蘿蔔、青瓜及馬蹄, 帶點辣
食起上來, 十分爽口惹味~~~
無論配飯還是配生菜都很夾~
鴨肉鬆生菜包
鹹胃已得到十分的滿足
甜胃又怎能不理??

先上的是桂花酒釀小丸子
很香的桂花味, 酒味不重,丸子煙韌
又不會太甜, 很GOOD 呀~~
桂花酒釀小丸子
最後是芋頭煎餅(其實我已忘了正確名稱...)
芋頭做得香糯軟滑, 外層煎得脆脆的
噢, 太好食啦!!!
不禁一啖又一啖的放進口中~~~
為我們這一餐畫上完美的句號!
芋頭煎餅
糖醋松子魚
桂花酒釀小丸子
芋頭煎餅
2014-02-19 2867 views
老重慶擔擔麵 要黑金剛 加辣配上海春卷 尖沙咀食飯時間難免排隊安排得唔錯上海春卷非常 very 脆明顯係啱啱炸出黎辣椒油咸囉唔夠辣囉老重慶擔擔麵 要黑金剛 加辣+I have to say this is quite goodthe soup is quite thick and creamy...好重麻醬味黑金剛very 彈牙!!!! 正呀!!!!有菇絲, 蔥粒令成個麵更香口service quite good
老重慶擔擔麵 要黑金剛 加辣

咸囉
唔夠辣囉

老重慶擔擔麵 要黑金剛 加辣+
好重麻醬味
黑金剛very 彈牙!!!!
正呀!!!!
有菇絲, 蔥粒
令成個麵更香口
service quite good
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2013-08-15 2821 views
舅仔搞結婚,想出尖沙咀睇吓場,開聲叫埋小弟幫吓眼,做姊夫嘅梗喺要撐啦,所以是晚就聯同埋未來弟婦(有啲話正式應該叫「舅嫂」,中式稱謂有時都幾複雜,好彩依家都直接叫名多),三人行嚟咗霸王山莊,唔喺晌度睇場,嚟醫肚啫!唔經唔覺,原來主打京川滬杭菜嘅霸王山莊都開咗有成10年,一間店開得有咁上下年資,可以話基本質素都唔會太差,再者,晌小弟印象中,佢哋嘅出品都唔錯,屬中上之列。今晚嚟到,一入門口睇落都幾旺場,原來樓下已經滿晒,被安排坐樓上,仲好啦,無咁多人出出入入添。之但喺樓上嘅樓底比較矮,所以再晏啲人多就有點嘈雜喇。餐牌部份菜式圖文並茂,而菜式分為8大類:冷盤前菜、豬牛羊、雞鴨、魚蝦、蔬菜、湯、麵飯、點心,大部份都列清楚喺邊度菜系。茶位收$10位,而小食收$5位(其實都喺得嗰一兜仔,不過就挺好食),另收加一服除務費,事不宜遲,快啲點嘢先!馬蘭頭伴豆乾 $66滬菜嘅經典冷盤,記得上次食就嫌佢豆乾太少,少到唔覺,今次就好好多;而馬蘭頭依然刴得細碎,但不失咬口,不過,賣相就仍然咁老土俗套,哈哈。霸王小籠包 $35舅仔喺小籠包死硬粉絲,所以一有小籠包就必叫。一籠有4件,睇外觀似模似樣唔失禮,外表呈半透明

唔經唔覺,原來主打京川滬杭菜嘅霸王山莊都開咗有成10年
餐前小食
馬蘭頭伴豆乾 $66

但不失咬口,不過,賣相就仍然咁老土俗套,哈哈。
馬蘭頭伴豆乾
霸王小籠包 $35

舅仔喺小籠包死硬粉絲,所以一有小籠包就必叫。一籠有4件,睇外觀似模似樣唔失禮,外表呈半透明,夾起都見到包底湯汁盪漾。入口食得出皮薄,滿口湯汁,餡肉鬆軟,怪唔得舅仔都讚個小籠包幾掂啦
慈禧蒸素餃 $35

同樣一籠有4件,素餃包得摺紋清晰,薄得有少少透綠,賣相不俗。入口其實個餃皮都幾名薄,而且,餃內嘅菜碎亦都切得幼碎,味道清清淡淡,所以,估唔到依個喺川菜喎
黃金四季豆 $78

雖然川菜嘅乾煸四季豆喺本店招牌,亦都幾鐘意食,但往常都食得多,所以改改一試依個滬菜嘅黃金四季豆,其實舊年晌奧海城分店過一次。四季豆沾滿鹹蛋黃醬,非常惹味鹹香,當然瞻固醇都幾高,不過淺嚐無妨嘅。
黃金四季豆
霸王炒飯 $78
屬杭州菜式,亦喺店中招牌推介,飯內裡有肉粒、火腿、金華火腿、菜度,加埋少少蝦米同肉鬆,單睇用料,其實唔算話好特別,但勝在飯粒炒得夠乾身、夠勻巡
霸王炒飯
三個人計,其實都叫多咗嘢,不過,難得舅仔搞結婚嘢,食多啲高興吓,埋單?當然小弟請啦
$125 (Dinner)
馬蘭頭伴豆乾
黃金四季豆
黑醋排骨味道 : 有黑醋的香味, 味道甜甜地, 非常可口; 很入味, 相信應該炆煮很久. 排骨有走油, 但不太油膩, 肥肉不多, 半肥瘦. 整體而言, 十分好!賣相 : 有花和原西伴碟賣相ok.黃牌小籠包 味道 : 肉質鮮甜味美, 皮薄餡青見. 一咬下去, 肉汁就溢出. 配上薑絲和黑醋, 味道更佳.賣相 : 正常冬菇小唐菜味道 : 冬菇用蠔油煮過, 帶出冬菇鮮味, 入口腍滑. 看得出有用心製造. 小唐菜是用水灼熟的, 一點也不油膩, 清淡之餘又爽口. 賣相 : 將一顆小唐菜中間切開, 平埔在碟上; 冬菇放在中間; 拚成花一樣的圖案. 擺位精美. 服務很好! 上至上菜的人員, 下至收碟的員工, 都十分有禮貌和helpful. 我們想換位置, 都很快換給我們. 環境座得舒適, 有電視看Overall值得一試, 不錯!
黑醋排骨
賣相 : 有花和原西伴碟賣相ok.
黃牌小籠包
賣相 : 正常
冬菇小唐菜

座得舒適, 有電視看
Overall
值得一試, 不錯!

2013-06-02
  • 黑醋排骨
  • 冬菇小唐菜
2013-05-31 1728 views
左拐右拐去了霸王山庄,昔日最爱,不过返工之后都好久未来了,这次趁出差可以早返香港,特来回味,怎知是最差一餐本人都爱吃辣味,男友爱吃面市,于是我自作主张点了水煮鱼,香辣牛筋面还有一个是豆干尖椒毛豆的炒菜,是跟饼的,下面让我来细说各菜水煮鱼肉味道还好,咸辣适中,豆芽菜还是不错的,就是请问,鱼肉是在超市买的冰冻鱼柳么???吃一块就饱了牛筋面明明說好是辣味的,辣味的,一上來就是清湯,說好的辣味呢???從來沒想過一個配菜會成為整餐的亮點啊讓我滿意的素菜和餅,終於可以大笑〜〜菜不咸不淡,卷饼刚刚好,还能尝到青椒的清甜,很满足

水煮鱼肉

牛筋面

從來沒想過一個配菜會成為整餐的亮點啊
讓我滿意的素菜和餅
,終於可以大笑〜〜
菜不咸不淡,卷饼刚刚好,还能尝到青椒的清甜,很满足
$155 (Dinner)
2013-05-09 1571 views
由於外父大人想食烤鴨(俗稱片皮鴨) 太座在網上找了一圈, 找到了這間比較上適合我們一幫人(5個)去的京,川,滬菜館, 無論餐廳大小及價格都是, 因為個多月前同他到”大都烤鴨”食片皮鴨被形容為”到喉唔到肺”!大都嘅烤鴨用的是小鴨起晒皮都可以用一隻大碟裝得晒,由於係星期六, 一進場就見座無虛席,全部座滿人, 好在太座有訂位, 我們被安排了一組卡座再加建一張枱兩張櫈,當晚菜式有:冷盤拼盤- 肴肉都做得幾好, 膠質夠重, 白肉粉皮, d肉真係好白, 醉雞奕都皮脆肉爽, 燻魚同茄子完全是那種濃油赤醬的代表, 主要是甜跟咸味的組合,尤其個人甚為喜歡茄子,軟綿綿口感配濃郁的醬汁,片皮鴨屬於中型size 以五個人的食量去分,每人都可以吃到8~9片, 皮都算脆皮架, 胸肉也有些鴨騷味,鴨肉配菜同醬食晒可以再加, 簿餅就係好簿近乎透明一塊嗰種, 份量都剛剛好, 不過這裡的簿餅每片之間加一片簿紙隔開令餅皮不會黐住, 糖醋松子魚- 整條魚炸透身, 身肉還是白滑的, 不過有時幾唔明白亞洲人上魚的時候好興連個頭擺上碟, 但通常個魚頭望上去都幾猙獰下, 無論係日式刺身, 燒魚, 我們的蒸魚, 炸魚, 好多時都保留咗

當晚菜式有:

糖醋松子魚- 整條魚炸透身, 身肉還是白滑的, 不過有時幾唔明白亞洲人上魚的時候好興連個頭擺上碟, 但通常個魚頭望上去都幾猙獰下, 無論係日式刺身, 燒魚, 我們的蒸魚, 炸魚, 好多時都保留咗個頭, 試想想條魚嘅身加埋個頭剛好一件屍體那樣, 怎樣擺設都好難會擺得怎樣典雅, 而我們只是從細到大都睇到魚係咁上枱, 看多了只是習慣罷了, 講番呢個魚的糖醋汁, 又幾惹味, 甜甜酸酸咁好開胃, 配上無乜特色的桂花魚肉, 松子提供堅果類的香氣, 椒粒增加咬口, 現在看起來好像理所當然其實最初時設計這菜時是有精密計算過的,

蝦仁炒飯- 用蝦仁, 芥蘭芯粒粒, 火腿片炒起個飯上面再灑上金華火腿絲, 銀蝦乾點綴, 那有不好吃的道理,
2013-04-06
$185 (Dinner)
2013-02-15 1197 views
這天是情人節四處都人頭湧湧 想找個地方吃飯也不容易本來想去別處試片皮鴨的沒想到訂不到位 就連walk in的籌號都派完還好男友早有準備預訂了霸王山莊以止我的片皮鴨癮早了大約十分鐘來到門外的人都不少還好我們訂了位啊入座之後立刻點了個片皮鴨一食由於這裡的片皮鴨沒有份量可選為免浪費食物 (和留肚吃甜品)我們另外只點了一客蒜泥白肉茶的種類有幾款選擇我選了不太濃味的龍井淡淡的茶香 質素可不差啊前菜是一客用醬汁煮過的凍菇類還有少量的豆和蘿蔔粒醬汁惹味 用作前菜果然合適不過蒜泥白肉有別於我們常見的樣子肉質肥瘦相間 薄切成一片片鋪在半透明的粉皮之上再配上混有蒜粒的醬汁醬汁帶點辣 味道很突出 跟粉皮一剛一柔混合起來就成了絕配不嗜辣的食客 可以自行控制醬的份量啊白肉雖然不太厚身 但很大一片 吃得出很香的豬肉味粉皮很彈牙很爽 沒想過除了麻醬和雞絲以外她還可以這麼百搭啊再來的是配片皮鴨的皮和配料皮用蒸籠盛著 每一塊都以點心用的蒸籠底紙隔著很細心 不會讓皮"痴"在一起當配料都準備好主角終於都登場了很大一碟的片皮鴨 圍成一個圈中間還搭了一個"鴨山"旁邊的鴨肉不算太肥皮和肉之間只有薄薄的一層肥膏相連住配著酸甜的烤鴨
這天是情人節

很細心 不會讓皮"痴"在一起

當配料都準備好
主角終於都登場了
很大一碟的片皮鴨 圍成一個圈
中間還搭了一個"鴨山"
旁邊的鴨肉不算太肥

可惜中間那座"鴨山"真的讓人慘不忍睹
幾乎全都是肥膩的鴨件
還可以滴出一堆鴨油

所以我們只吃了旁邊的鴨件就算了
(之後看到隔鄰的那隻片皮鴨比我們的還要肥膩 都算我們幸運了!

吃完兩個菜我們也不久留了
還是快點把位子讓給在門外等的食客吧
(也是讓我們去找甜點吃的好藉口啊)
Other Info. : 訂位的時侯還可以預留片皮鴨啊:)
2013-02-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
Valentine's Day
2012-11-18 875 views
平時家人都愛在家裡吃飯難得突然心血來潮說想外出用餐自然不敢怠慢 選間他們合意的餐廳老人家 還是中菜最保險來到霸王山莊當然要吃片皮鴨 還可以品嚐兩個做法第一個當然就是用薄餅包著鴨吃鴨皮烤得很脆 肉和板的比例剛好 很飽肚薄餅用蒸籠裝著 保持了濕度很軟熟 也很薄身青瓜和葱切成一段段 和鴨的體積很配合而青瓜和葱吃光了還可以免費加 還不錯我習慣用鴨蘸了甜醬才放進薄餅 實在很好吃第二個吃法就是把剩下的鴨肉切丁炒成肉鬆還會加入蘿蔔 青瓜 馬蹄等 有點辣 很惹味把肉鬆包進生菜中變成生菜包 鮮甜可口美中不足就是生菜不能免費添加在這大閘蟹熱賣的季節 不愛吃蟹的人也要湊湊熱鬧蟹粉灌湯小籠包有四顆 用小窩盛著 下面點了火保溫小籠包裡的湯應該是雞湯 夠熱卻不會燙嘴雖然名字說有蟹粉 說吃不到有蟹的味道 就像普通小籠包另外還點了兩道小吃 一是豆乾馬頭蘭上菜的時候嚇了一跳 份量出乎意料之外的少大概每人只能分到一小匙 卻要差不多70塊這道菜有很重的香菜味 如果討厭芫茜之類的一定不能吃吃著吃著挺可口的 如果份量多一點就好另一道小吃是牛肉卷 也是很小很小的小吃感覺沒甚麼特別 就是薄餅包著牛肉和一些蔬菜如果點了片皮鴨就不用點
平時家人都愛在家裡吃飯

同場見到很多外國人來光顧
相信這店在國外也有不少好評吧
值得一讚是這裡的服務不錯
在這優質服務買少見少的時代 給了我來光顧的動力
$250 (Dinner)
很多薄餅
美味烤鴨
2012-11-10 679 views
好耐無去霸王山莊食野,其實食物質素同價錢一向ok, 今次晚飯仲有驚喜,因為我地order既松子魚,上到枱時研真係大條到大家都好surprise,隻碟已經好大,但條魚大到幾乎over隻碟,Good!松子魚,好好味,雖然幾貴,但見佢咁大條,咩都抵返哂。其次招牌小籠包水準依舊,Good! I Love it^^招牌霸王炒飯,足料!好鍾意D蝦乾趣卜卜!黃金四季豆,味道OK! 宮保雞丁唔算辣,唔食得辣的朋友都食到!人少就係叫唔到太多野食下次想試片皮鴨侍應好似偏少,無咩人做野,埋單足足等左半個鐘,雖然無人等位姐,都唔好留住我地响度充撐場面丫!
松子魚,好好味,雖然幾貴,但見佢咁大條,咩都抵返哂。

其次招牌小籠包水準依舊,Good! I Love it^^

招牌霸王炒飯,足料!好鍾意D蝦乾趣卜卜!

黃金四季豆,味道OK!
宮保雞丁唔算辣,唔食得辣的朋友都食到!
人少就係叫唔到太多野食
下次想試片皮鴨

$160 (Dinner)
  • 松子魚,小籠包
2012-11-08 393 views
一般的平日, 為什麼要等位呀, 好多人呀, 坐滿晒, 重要等兩張檯, 真奇妙, 上了二樓, 閣樓, 樓底低, 又多人, 檯與檯又密, 坐得不太舒適, 幸好檯面寬大, 尚可啦, 先叫了一客小籠包(4隻), 皮比想像中厚少少, 咬落實了些, 有湯汁, 不太夠熱, 客人太多了, 侍應做唔切, 慢了出食品, 當然凍咗啦, 跟隨的是一客煎鍋貼, 底部夠脆燶, 但皮又是略梗而且無湯汁, 兩碗麵, 一是青菜嫩雞麵, 碎青菜多, 雞肉十分少, 而且是一粒粒的, 十分細, 數得出有多少, 味道唔錯, 麵質也算彈牙, 二是擔擔麵, 碎肉鋪面, 又是十分少, 味道真是不差呀, 少少辣, 味濃, 另一小菜, 宮保雞丁, 大量辣椒, 但一點也不辣, 而且太甜, 腰果特多, 講明是雞丁, 切成一粒粒狀, 肉質可以, 當然無雞味, 因為宮保呀, 反而每檯必有的小食做得不錯, 東菇, 秀珍菇, 毛豆, 切粒蘿蔔, 夠大碗, 送酒一流, 另外, 叫了青島, 遲遲唔到, 差唔多食完先到, 唉!
2012-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2012-10-10 270 views
與兩年沒見的朋友係星期五的晚上來個久別動逢既小聚,小妹提供左幾個心水選擇,最後朋友從幾個選擇中選出了霸王山莊作為小聚既地方,晚飯時間為9點鐘,其中一個霸王山莊既優勢係關店既時間較晚,星期五晚上是為零晨一點,最後入單時間為十二點。另外霸王山莊既食物亦做得不錯,特別是小籠包。預先打電話訂位,店員的服務態度不錯,還貼心的詢問再不要預訂,以免到時候等候時間太長,既然不用預訂也可以吃到,而且最少也要預訂一整隻,還是到時候再點好了。九點多幾分到達的時候,發現餐廳外面等位的人不少,即使已經訂位了,還是要等二十分鐘左右,在跟我們確認後,獲分配樓上的一個四人卡座,在樓梯旁邊的位置,即使三人坐在一邊,位置也不會很擠逼。有幸朋友應對我所選的食物頗為有信心,又一次可以作為全權拍板點菜的人,點了幾個招牌菜,我是期待的,店員反應都甚為冷酷。及後店員便拿來幾個附的前菜,前菜的配搭很有特色,其中一款是我特別喜歡的,有各款的菌類,如小得像一塊硬幣大小的香菇,配合簡單的調味,已經很好吃了。未幾便來了一個招牌的花雕醉雞作為前菜,記得三年前來霸王山莊點的醉雞是放在一個咖啡色的小壺內,有很強烈的酒味,當時友人讚不絕口。是次既醉

未幾便來了一個招牌的花雕醉雞作為前菜,記得三年前來霸王山莊點的醉雞是放在一個咖啡色的小壺內,有很強烈的酒味,當時友人讚不絕口。是次既醉雞係用碟子上的,雞件依舊的分量跟以往差不多,肉質鮮嫰,每一件也是細長的,但雞肉不夠入味,酒味比以前的淡很多,少了一分精彩感。
片皮鴨:係看完照片後,還真的有想要點呢個片皮鴨,畢竟都係呢度既招牌,於是便點了一隻過癮一下,沒有想像中的即場取出一隻外皮閃亮的再由一個大廚師即場示範將鴨片得薄薄的,就如泰豊廔般,加插此段表演節目的確會令吃片皮鴨的時候大加分,記得當時係泰豊廔的時候,幾乎每檯都會點片皮鴨,店員會從廚房取出一隻又一隻的片皮鴨,再由戴白手套的師傅徐徐地從鴨身切出鴨片,再鋪在碟上,還真是一大享受。話說回來,雖然沒有精彩的表演節目,但總也算有一位戴白手套的店員送來片皮鴨,鴨應是他負責切的的吧,可能因為是地方非常有限的關係,他只可瑟縮一角在切片皮鴨吧...但無可否認的是賣相真是很優,片皮鴨連皮帶肉有美感的舖了一圈,中間部分堆砌著都是脆身的鴨皮,成為了一個小山丘,整體美感令人愛不釋手。
配料亦很精彩,有葱、青瓜及配烤鴨的醬汁,放在一個小巧的碟子,特別喜歡盛烤鴨醬的小小湯匙,真的很可愛!用來包烤鴨的麵粉皮用點心籠盛的,有兩大個,起初還以為內裏的是小籠包呢,打開一看便見蒸氣不斷冒出,最值得一讚的係麵粉皮真的很薄身,拿起一看還會微微透光呢,而且還細心得每一張麵粉皮與麵粉皮中間隔了一張有一個個小洞的牛油紙,以致拿起的時候麵粉皮不會黏住,貼心呢

先取一張麵粉皮,再將一塊烤鴨片放在中間,放上一小條青瓜,葱絲,再以S型包起來,四邊對摺便成。一口便可吃到多種味道和口感,失望的是片皮鴨是冷的,連微暖也稱不上,肉質並不是想像中的鮮嫩,略為硬身,要多嚼幾口,但喜歡麵粉皮夠薄身、醬汁的濃度,甜度商中、青瓜的爽口清新。

黃金蝦:相信此個菜式乃是一個相對新的菜式,此個菜式不算便宜,每碟大概有八件蝦球,索價超過$120,但賣相很有覇氣,蝦子表面均勻的舖滿金黃色的蛋黃,吃下去是熱的,特別是咬下蝦子的中間部分還真的要小心燙口,朋友們在認真討論為可蝦子呈現像圓球的形狀,真的,明明是較扁身的蝦子看上去竟是飽滿的圓球狀,有趣,相信本身蝦子比較大隻,再係側面切開,沾上粉漿再加大大量的咸蛋黃,是一個香口味濃的菜式,友人都吃得津津有味呢。
砂鍋雲吞雞:點了一個例牌分量,就已經多得有八碗左右,店員主動的幫忙盛湯,湯身呈奶白色,還真鮮甜,喝了一碗半。雲吞(應是水餃才是吧,是沒有蝦子的)是好吃的,皮軟肉香,但原來例牌只有四隻雲吞,這也是分量是為例牌的原因吧,隨後店員亦附上一碟雞肉湯渣,但在佳餚甚多的情況,胃還真的沒有多餘的空間吃味道稍遜的雞肉湯渣呢。
擔擔麵:這是失望的一道,吃京川滬菜的時候,吃擔擔麵是少不了的,而我亦是擔擔麵的愛好者,單是賣相已經很一般,湯底有點太厚身,吃下去的時候覺得麵質太稔身,欠缺了彈性,湯底亦比想像的要辣,未幾,擔擔麵的湯更已厚身得始了擔擔撈麵...更上本身菜式已甚為豐富,擔擔麵難免會這成為被冷落的一角。
原味小籠包:是次的小籠包是漏了單的,要後來問店員後才趕緊加點的,點了兩籠。是沒有令我失望的有水準之作,是為即蒸的小籠包,皮夠薄身而香軟,可以想像是有一口湯汁在小籠包裏面的,把小籠包輕輕拿高,也可以感受到湯汁在小籠包內滾動,由於湯汁是很燙的關係,我的吃法是先把小籠包咬破一點,小口小口的喝一下裏面精彩鬼湯汁,等到餡料沒有那麼熱的時候再連皮帶肉的咬下去,很欣賞小籠包的肉質,多汁粉嫩得來肉質有咬口,很精彩,還真的回味無窮,稍要批准的是擺放小籠包於蒸籠上的時候,小籠包未有平均的分開放,以致蒸好的時候部分小籠包皮會黏在一起。
茶水每位$6,全單$886,還真的是一個有特色的數字,平均消費:$180,比想像中貴了一點,預算約為$150,應是點了近兩百大元片皮鴨的關係吧,但在一片歡笑聲中渡過了一個愉快的星期五晚上,還真不錯。

Other Info. : 四人座位的桌面不是很夠用呢....食物經常也是鋪得整桌都是呢
2012-10-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 黃金蝦
2012-08-28 156 views
離我同周生大婚之日,只餘下27日。滿腔熱血咁節食減肥,減肥奶,瘦身餐,進行左1 個禮拜多,今天我到了化妝姐姐的鋪頭作最後試妝和挑選飾物。之後化妝姐姐好好人咁邀請我同佢一齊用膳,晚上時許,路經霸王山莊,化妝姐姐話好難得依度唔洗等位,不如就食lee 度喇 ~~ 就這樣,我失守了!! 坐低之後,我地傾談得知,原來我地都鍾意食辣,咁佢就推介左擔擔麵 ~~2 個女人仔,仲叫左宮保雞丁、奶油津白、小籠包、炸銀絲卷同埋豆漿最深刻既係擔擔麵,湯底實在好濃,好香,辣度適中,d 麵浸左好耐都唔會林 ~~ 個人喜好,加埋佢擺係枱的花生一齊食lee 啖麵,好食到不得了。其次就係杯豆漿,經過化妝姐姐一番推介,一飲之下,果然相當可取,豆味好重,好pure ~~ 係飲得出唔似出面果d 又加奶又加練奶果d 豆漿。正 ! 其他食物都好有水準 ~~ 係會食唔停口果種,尤其個宫保雞丁 !!! 香口, 辣得好過癮 我諗住效為清淡的津白,可惜佢上枱已經唔熱,吸引度大減......... 最後全枱野食晒,只係食淨左 2 條津白.......... 過左今晚,我的減肥大計要升溫喇......

過左今晚,我的減肥大計要升溫喇......
2012-08-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2012-08-07 129 views
講食物之前, 必讚人參烏龍茶, 人口清新回甘, 極推介 !小籠包 上海菜必食之一, 皮唔夠薄, 但勝在料足湯水多好夠味, 一定要熱食擔擔麵麵質沒有特別評價, 湯底不稠不稀適中味道, 相信有些少花生粒, 感覺會更好. 砂鍋雲吞雞4粒菜肉雲吞 + 1隻雞脾 + 小棠菜, 奶白色的湯水很清甜, 由於二個人食, 所以飲左幾碗, 4 粒雲吞都大大粒, 不錯 !待應將雞脾切件, 雞脾煲到冇咩味乃屬正常, 但入口依舊滑身, 點點鼓油其實都幾好食, 總括黎講 : 尚可, 但價錢略貴.
講食物之前, 必讚人參烏龍茶, 人口清新回甘, 極推介 !

小籠包

擔擔麵

砂鍋雲吞雞

總括黎講 : 尚可, 但價錢略貴.
2012-06-22 137 views
前一日已訂好位,一行七人...訂左8點,但朋友肚餓..07:35去問入唔入得,都已經OK.入到去點菜,黃金蝦-個個朋友對呢味都讚不絕口,蝦大隻!彈牙!雖然係用蛋黃整,但唔會太"流"五色拼盤-茄子偏咸其他都ok,黑醋小排骨-本身比錯碟糖醋排骨我地,我同個黑衫呀姐講,一口話係我講錯..我再重申,我要既係黑醋小排骨,莫非七對耳都聽錯?最後個呀姐黑面換比我地,因為我地坐近廚房,都聽到佢好大力掟碟野至於味道,排骨偏肥,味道適中酸酸甜甜..擔擔麵-冇乜特別,炸醬麵-辣辣地..好味!小龍包-一如以往..好鮮味好多湯..,片皮鴨-叫左2食,皮夠脆,份糧多....但生菜包肉粒既就麻麻最後六月生日會送壽包,細細個,紅豆容,反正係送既..都冇乜意見...呢餐一共$1100..都值既大至上呢餐飯都好滿意...除左呀姐態度差外
前一日已訂好位,一行七人...
入到去點菜,
黃金蝦-個個朋友對呢味都讚不絕口
,蝦大隻!彈牙!雖然係用蛋黃整,但唔會太"流"
五色拼盤-茄子偏咸
其他都ok,
黑醋小排骨-

至於味道,排骨偏肥,味道適中酸酸甜甜..
擔擔麵-冇乜特別,
炸醬麵-辣辣地..好味!
小龍包-一如以往..好鮮味好多湯..,

呢餐一共$1100..都值既

大至上呢餐飯都好滿意...除左呀姐態度差外
2012-06-21
  • 黃金蝦
2012-06-07 132 views
上星期經過尖沙咀, 見到霸王山莊另一間分店, 於是同朋友入去試下.得2個人, 我地冇叫鴨, 揀左麵, 小籠包O個D.我去過好多次奧海城商場O個間分店, 個人比較鐘意O個度既環境, 不過食物方面, 就大家都咁好食: 小籠包: 呢個同片皮鴨一樣, 係必食既, 暫時佢既皮薄多汁, 可以話冇幾多間做到.酸辣麵: 我朋友食, 佢話唔錯, 我覺得足料.黃金四季豆: 用咸蛋黃炒四季弄, 呢個我最LIKE係出面食, 因為屋企煮唔到, 試過好多次都失敗. 佢D 蛋香好夠, 而且好平均, 唔會一舊舊.拼盆: 食左海蜇同雞絲粉皮, 略少, 不過好食.桂花小湯丸: 唔係好甜, 我鐘意. 因為太甜既甜品好快會想飲水, 但呢個一D都唔會, 仲有D桂花香. 服務員方面都好快手, 我覺得佢人手唔係好夠, 不過我地叫左人等一陣就到, 都OK.!! 另外, 食飯時有個遊客同我地搭訕, 佢又係2個人, 見我地係香港人, 問我地覺得香港依家仲有冇民主自由? O下!? 真係俾佢地嚇親!

2012-05-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)