2023-04-09 386 views
媽咪一直都好鍾意姆明趁復活節假期就帶佢嚟呢間主題餐廳先門口位放咗姆明公仔坐係千秋 仲有掛畫同紙牌裝飾,即刻同媽咪打咭留念入內環境好靚,牆身貼咗好大幅姆明與朋友作佈景每張枱、餐紙、紙巾都係姆明加埋柔和的燈光,整個餐廳主題好特出而氣氛都好舒服睇過餐牌先今次主要為咗精品而嚟,所以就只叫會跟精品的餐點落單後,店員會先比咗跟精品的吉盒同膠袋等用餐完就可以乾淨利落咁帶走呢樣做法較貼心,之前兔兔主題時係冇提供吉列豬扒便當配炸蝦兩隻炸蝦外脆內軟而爽滑,炸粉剛好不會太厚豬扒都炸得酥脆內裡柔軟帶汁飯仲配有味素,食落冇咁單一便當盒真係好靚,盒質料望落都唔錯幾實正溫泉蛋雞粒便當雞粒滑嫩而調味不錯,配埋溫泉蛋紫菜送飯一流姆明明太子雞翼小食連木盤明太子雞翼外帶焦脆,內裡釀咗香辣明太子食落綿韌帶汁仲幾有層次姆明造型的曲奇香脆而牛油味挺香小美唐揚炸雞小食連木盤炸雞炸得酥脆香口,雞肉食落仲好juice小美造型的曲奇就淋咗少少熱抹茶拿鐵,抹茶味濃厚,飲落香滑熱摩卡咖啡,奶比較較多,啡味淡咗啲伯爵茶千層蛋糕配曲奇雪糕杯食落茶味幾香,上面史力奇餅就比較甜雪糕杯都有跟小盒比你裝走整體食物水準正常,炸物相對好食餐廳環境同氣氛營造
媽咪一直都好鍾意姆明
趁復活節假期就帶佢嚟呢間主題餐廳先
門口位放咗姆明公仔坐係千秋
仲有掛畫同紙牌裝飾,即刻同媽咪打咭留念

入內環境好靚,牆身貼咗好大幅姆明與朋友作佈景
每張枱、餐紙、紙巾都係姆明
加埋柔和的燈光,整個餐廳主題好特出而氣氛都好舒服

睇過餐牌先
今次主要為咗精品而嚟,所以就只叫會跟精品的餐點
落單後,店員會先比咗跟精品的吉盒同膠袋
等用餐完就可以乾淨利落咁帶走
呢樣做法較貼心,之前兔兔主題時係冇提供

吉列豬扒便當配炸蝦兩隻
炸蝦外脆內軟而爽滑,炸粉剛好不會太厚
豬扒都炸得酥脆內裡柔軟帶汁
飯仲配有味素,食落冇咁單一
便當盒真係好靚,盒質料望落都唔錯幾實正

溫泉蛋雞粒便當
雞粒滑嫩而調味不錯,配埋溫泉蛋紫菜送飯一流

姆明明太子雞翼小食連木盤
明太子雞翼外帶焦脆,內裡釀咗香辣明太子
食落綿韌帶汁仲幾有層次
姆明造型的曲奇香脆而牛油味挺香

小美唐揚炸雞小食連木盤
炸雞炸得酥脆香口,雞肉食落仲好juice
小美造型的曲奇就淋咗少少

熱抹茶拿鐵,抹茶味濃厚,飲落香滑
熱摩卡咖啡,奶比較較多,啡味淡咗啲

伯爵茶千層蛋糕配曲奇雪糕杯
食落茶味幾香,上面史力奇餅就比較甜
雪糕杯都有跟小盒比你裝走

整體食物水準正常,炸物相對好食
餐廳環境同氣氛營造得不錯
價錢偏高,性價比一般,有得食有得拎係開心
山下菓子應該係crossover界好出名既餐廳正常都唔會專登去食,除非好鍾意crossover系列既野先會去。而我就唔係,就係為左試下佢哋有幾劣!一入到去就會講明食crossover set同普通dinner set既最低消費.正常qr code落單,先落左crossover既之後打算睇下普通dinner set有乜之後再叫啦,但佢哋收到單,比返單我哋之後都再重申要最低消費。叫好哂,等野食。Crossover既好快黎到,而份量都好少。而質素都好差。係食左幾淡就發現有隻曱甴係地下之後爬到上枱,我地即刻趕走佢之後要求換枱...職員都通情達理咁比我地換。到最後全部食物都到齊。而正常dinner set既飲品就要提佢上先記得上..仲無走甜(落單有落)佢哋既處理態度十分差食物評價炸雞-份量少,急凍冷藏食品翻熱無調味。意粉-十分咸,但煮得幾乾身。Dinner set burger-炸豬扒十分油,醬料極少,芝士係超級市場既芝士片。魯肉飯-正常。甜品-個果撻個魚膠粉極厚,皮,餅底,水果自行散落。雪糕 因為係日本名brand雪糕機出。正常發揮。不過叫佢餐飲有得拎埋crossover 既杯碟同盆,對鍾意既
山下菓子應該係crossover界好出名既餐廳
而我就唔係,就係為左試下佢哋有幾劣!
叫好哂,等野食。
Crossover既好快黎到,而份量都好少。而質素都好差。
到最後全部食物都到齊。

食物評價
炸雞
-份量少,急凍冷藏食品翻熱無調味。

意粉
-十分咸,但煮得幾乾身。

Dinner set burger
-炸豬扒十分油,醬料極少,芝士係超級市場既芝士片。

魯肉飯
-正常。

甜品
-個果撻個魚膠粉極厚,皮,餅底,水果自行散落。
雪糕 因為係日本名brand雪糕機出。正常發揮。

不過叫佢餐飲有得拎埋crossover 既杯碟同盆,對鍾意既人係好開心既地方,但打算滿足地食飽就唔好考慮
2023-03-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
妹妹係炸蝦尾𝑓𝑎𝑛𝑠,因為佢我先識角落生物,當我知道呢度做角落生物主題嘅時候,已經得返兩個禮拜時間,即刻𝑏𝑜𝑜𝑘位氹吓個妹開心,我哋𝟽點左右到,餐廳未有客人,即刻瘋狂打卡,鋪頭嘅牆身、枱墊、椅套全部都係角落生物 -✦ 家庭套餐 $𝟹𝟾𝟾套餐包括:𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎 𝟷客+主食𝟷客+小食拼盤+甜品𝟷客+千層蛋糕𝟸件其實我哋預咗𝟸個女仔食唔晒,要打包因為唔同套餐送嘅禮物都唔一樣家庭套餐有妹妹好想要嘅抱枕,果斷嗌呢個餐✦ 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎|千層海鮮薄餅(𝟿吋)薄批底,太好啦,冇咁飽又好食批底好脆,海鮮有蝦同蜆,數量都算多 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 ✦ 主食|吉列豬扒咖喱蛋包飯吉列豬扒唔厚粉,外脆內軟,啲肉一啲都唔鞋個飯用咗海苔碎砌咗隻角落生物出嚟,幾有心思 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 ✦ 小食拼盤|明太子雞翼+吉列蝦+ 薯條上菜時已經聞到勁香明太子味,唔會過咸,好惹味吉列蝦嘅炸粉唔厚,蝦肉有質感,好食雞翼同吉列蝦各有𝟸件,仲有薯條墊底 推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️ ✦ 甜品|角落小夥伴雪糕香蕉船雪糕有齊海鹽、朱古力、雲呢拿𝟹款口味味道有啲普通,係海鹽味特別少少 推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍 ✦ 千層蛋糕食唔到打包咗,冇得揀味,應該
妹妹係炸蝦尾𝑓𝑎𝑛𝑠,因為佢我先識角落生物,
當我知道呢度做角落生物主題嘅時候,
已經得返兩個禮拜時間,即刻𝑏𝑜𝑜𝑘位氹吓個妹開心,
我哋𝟽點左右到,餐廳未有客人,即刻瘋狂打卡,
鋪頭嘅牆身、枱墊、椅套全部都係角落生物

✦ 家庭套餐 $𝟹𝟾𝟾
套餐包括:
其實我哋預咗𝟸個女仔食唔晒,要打包
因為唔同套餐送嘅禮物都唔一樣
家庭套餐有妹妹好想要嘅抱枕,果斷嗌呢個餐

✦ 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎|千層海鮮薄餅(𝟿吋)
薄批底,太好啦,冇咁飽又好食
批底好脆,海鮮有蝦同蜆,數量都算多

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

✦ 主食|吉列豬扒咖喱蛋包飯
吉列豬扒唔厚粉,外脆內軟,啲肉一啲都唔鞋
個飯用咗海苔碎砌咗隻角落生物出嚟,幾有心思

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

✦ 小食拼盤|明太子雞翼+吉列蝦+ 薯條
上菜時已經聞到勁香明太子味,唔會過咸,好惹味
吉列蝦嘅炸粉唔厚,蝦肉有質感,好食
雞翼同吉列蝦各有𝟸件,仲有薯條墊底

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

甜品|角落小夥伴雪糕香蕉船
雪糕有齊海鹽、朱古力、雲呢拿𝟹款口味
味道有啲普通,係海鹽味特別少少

推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍

✦ 千層蛋糕
食唔到打包咗,冇得揀味,應該係原味
味道麻麻地,感覺似雪咗一段時間

推介指數:❤️🤍🤍🤍🤍

✦ 唐揚炸雞連木盤 $𝟷𝟸𝟾
妹妹好想要個木盤,特登散嗌咗炸雞
炸雞正常水準,如果將薯條換多𝟸舊炸雞就好了
食完炸雞,女店員主動幫我哋抺乾淨托盤
用返原裝膠袋包返住,𝑆𝑜 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡

推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

✦ 苿香芒芒奶蓋 $𝟼𝟾
奶蓋頂印咗妹妹最愛嘅炸蝦尾,即嗌
清香嘅茶底溝埋芒果奶蓋,甜而不漏,感覺冇咁肥
凍飲附送鎖匙扣同杯墊,正

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

本身預咗野食麻麻只𝑓𝑜𝑟打卡,點知食得又睇得
最開心係妹妹,大豐收,有靚相同一堆精品
收穫咗𝟷個雙面大咕臣、𝟷塊印有角落生物嘅木托盤、𝟷個炸蝦尾鎖匙扣、𝟷塊杯墊同𝟸個襟章
全程由𝟷個戴眼鏡嘅女仔同𝟷個戴眼鏡嘅男仔𝑆𝑒𝑟𝑣𝑒我哋
佢哋嘅服務都好好,又有禮貌
特別係女店員,安排我哋坐係全店最靚嘅位

身後一幅牆印有全體角落生物,原來有好多角色
我成晚一邊食一邊係到搞清楚邊隻打邊隻
之前差啲買錯炸魚尾當係炸蝦尾俾妹妹
女店員仲同我哋略略介紹吓菜單
同埋講吓有啲咩精品已經送完,呢個好重要
如果叫完野食先知冇得送一定勁灰
已經科勞咗𝐼𝐺留意每期嘅主題,有興趣一定會再嚟

回頭率:❤️❤️❤️❤️🤍
📍姆明和牛漢堡扒咖喱蛋包飯 $138咖喱蛋包飯有三款🤣仲有吉列豬扒同埋炸雞而我當然係貪姆明個樣所以先叫漢堡扒的🤣個扒就正常發揮,唔會好乾 但又唔係超juciy而日式咖喱汁都幾好食,甜甜哋拎嚟撈飯🍚可惜個飯份量超級少😂真係攝牙罅都唔夠...所以我諗都係比較適合小朋友食會好啲喇😂📍姆明超級夏威夷薄餅(9寸)$98Pizza只有夏威夷同埋千島醬 係得兩款選擇老實講個Pizza性價比較低,配料好少之餘味道好普通嘛嘛哋,不過都係貪姆明個樣🤣📍姆明黑糖珍珠梳乎厘配曲奇雪糕 $108甜品方面都有好多款😍千層蛋糕、芝士蛋糕火山熔岩蛋糕、拿破崙、窩夫、香蕉船等🛶呢款黑糖珍珠Pancake都係因姆明而叫的🤣珍珠煙靭幾有咬口🖤一倒出嚟珍珠都幾澎湃旁邊有一個指定曲奇口味雪糕🍦係冇得轉味Pancake就冇想像中咁軟綿綿🥹但都可接受一啖Pancake一啖雪糕幾正,記得打卡先😎📍茉香芒芝士奶蓋 $68任何款式嘅凍飲都會附送一個掛飾同杯墊🤣而熱飲會直接送埋姆明隻杯俾你拎返屋企🏡凍飲價錢全部都係$68蚊,除凍朱古力$58價錢都係偏貴,好彩呢杯冇伏🥹都幾好飲飲落好香芒果味,反而就飲唔到茉莉香味😂而芝士奶蓋都算濃郁,呢杯另
📍姆明和牛漢堡扒咖喱蛋包飯 $138

咖喱蛋包飯有三款🤣仲有吉列豬扒同埋炸雞
而我當然係貪姆明個樣所以先叫漢堡扒的🤣
個扒就正常發揮,唔會好乾 但又唔係超juciy
而日式咖喱汁都幾好食,甜甜哋拎嚟撈飯🍚
可惜個飯份量超級少😂真係攝牙罅都唔夠...
所以我諗都係比較適合小朋友食會好啲喇😂
📍姆明超級夏威夷薄餅(9寸)$98

Pizza只有夏威夷同埋千島醬 係得兩款選擇
老實講個Pizza性價比較低,配料好少之餘
味道好普通嘛嘛哋,不過都係貪姆明個樣🤣
📍姆明黑糖珍珠梳乎厘配曲奇雪糕 $108

甜品方面都有好多款😍千層蛋糕、芝士蛋糕
火山熔岩蛋糕、拿破崙、窩夫、香蕉船等🛶
呢款黑糖珍珠Pancake都係因姆明而叫的🤣
珍珠煙靭幾有咬口🖤一倒出嚟珍珠都幾澎湃
旁邊有一個指定曲奇口味雪糕🍦係冇得轉味
Pancake就冇想像中咁軟綿綿🥹但都可接受
一啖Pancake一啖雪糕幾正,記得打卡先😎
📍茉香芒芝士奶蓋 $68

任何款式嘅凍飲都會附送一個掛飾同杯墊🤣
而熱飲會直接送埋姆明隻杯俾你拎返屋企🏡
凍飲價錢全部都係$68蚊,除凍朱古力$58
價錢都係偏貴,好彩呢杯冇伏🥹都幾好飲
飲落好香芒果味,反而就飲唔到茉莉香味😂
而芝士奶蓋都算濃郁,呢杯另外仲有菠蘿味
餐牌
見到朋友share moomin 主題餐廳即刻心心眼😍😍happy friday 收工去試,我地叫左樹精吉列豬扒咖喱蛋包飯,溫泉蛋雞粒便當,叫便當送moomin便當盒。另外,熱飲送返陶瓷杯同埋杯墊。食物嘅份量唔算太多,不過價錢包埋送嘅紀念品都算OK。有咁多紀念品拎返屋企,總算滿足到moomin fan ❤️☺️

2023-03-21 177 views
晚餐時段經過見得一張枱有客人可靜靜地同朋友傾偈還有驚喜晚餐套餐送千層蛋糕要對食物無特別期望上菜係超慢要耐心等待可享受傾偈時間Order:冬蔭功海鮮意粉照燒雞肉粒溫泉蛋飯加炸蠔小食千層朱古力

晚餐時段
千層朱古力

cafe
2023-03-20
cafe
🇯🇵日系甜點cafe山下菓子聯乘San-X人氣角色角落小夥伴,將店舖打造成少女心十足的夢幻空間🌈室內裝潢採用粉嫩色調,加上軟萌的角色,氣氛溫馨可愛,非常適合一家大小和廣大女性朋友💕.以前有試過同類型cafe,所以去之前擔心食物質素🥞但意外甜點不錯,整體體驗高於期望。這次沒能試木托盤系列有點小可惜🥲· · · · · · · · · ·🐧企鵝?黑糖珍珠梳乎厘班戟配雲呢拿雪糕 - HK108梳乎厘班戟口感比海綿蛋糕更輕盈,更具空氣感,帶著微甜的蛋香♨️Q彈黑珍珠🧋搭配冰涼的冰淇淋🍨、酥鬆的朱古力餅碎、清爽的藍莓🫐奇異果🥝和草莓🍓,為整體口感增加層次感✨.🍛白熊和牛漢堡扒咖哩蛋包飯 - HKD138經典日式咖哩🇯🇵加入少量奶油點綴,帶有隱若香辛料🌶️漢堡肉份量比拳頭小,奄列生熟剛剛好。白飯偏乾身,上面灑上青海苔組成可愛白熊造型🐻‍❄️味道不過不失👌.🍕 超級夏威夷薄餅(9寸) - HKD88薄餅放上培根和菠蘿🍍,超薄餅底烤得像餅乾🧀芝士過於濕潤,不太合我的口味💦.· · · · · · · · · Glad to have tried the Kingsley x Sumikko Gurashi

· · · · · · · · · ·

🐧企鵝?黑糖珍珠梳乎厘班戟配雲呢拿雪糕 - HK108
企鵝?黑糖珍珠梳乎厘班戟配雲呢拿雪糕

🍛白熊和牛漢堡扒咖哩蛋包飯 - HKD138
白熊和牛漢堡扒咖哩蛋包飯
白熊和牛漢堡扒咖哩蛋包飯

🍕 超級夏威夷薄餅(9寸) - HKD88
超級夏威夷薄餅(9寸)

· · · · · · · · ·
Glad to have tried the Kingsley x Sumikko Gurashi collaboration cafe at mongkok💕 The overall atmosphere is cute and dreamy, and you're most likely surrounded by cute characters. Highly recommend trying the soufflé pancakes if you're a big fan of the popular anime series.
🦀整體評分:6.5/10
味道:⭐️⭐️🌟
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
Revisit🔜
📍山下菓子
📍旺角T.O.P
想知更多飲食資訊?立即follow @sake_krd Puu Eats🦀一齊吃遍港九新界✨
🔎 #KRDcafe
🔎 #KRD旺角
企鵝?黑糖珍珠梳乎厘班戟配雲呢拿雪糕
2023-02-17 268 views
聽聞今次角落生物主題做到2月尾就完,所以想去嘅朋友仔就要快手啲啦💖講返今次我地係14號夜晚去食,所以人都比較多嘅關係,其中一個飯都等左接近半個鐘先上😖但平時閒日經過望到都唔算多人,應該唔洗等咁耐~一入到去成個環境佈置都好有feel,無論係枱面定牆身都有好多個落生物嘅插畫,椅背仲有唔同角色嘅小cushion~因為我地太晏食,幾乎係最後一枱客,所以好難得有呢個機會影到冇人嘅店內環境✨到食物啦~我地叫左個一人定食套餐要照燒雞扒定食($178), 包一份定食,茉香芒芒芝士奶蓋同雙重芝士蛋糕,仲叫左一份吉列豬扒炸蝦便當($168)飲凍百香果綠茶($68)。首先講定食先啦,照燒雞扒鹹淡適中不過不失,白飯量有啲少,反而作為配菜嘅飯素同糯米餅有驚喜!!!佢飯素個味唔會太鹹,係啱啱好令個白飯唔會太單調嗰種好食🤣糯米餅外面甜甜地,入面超級軟糯,如果佢有得散叫嘅話我應該會再嗌一份~到講下吉列豬扒炸蝦便當,因為本身係炸蝦豬扒cp小粉絲,加上叫便當就可以送一個便當盒,所以就嗌左佢地。個炸蝦都幾好食,粉唔厚,蝦肉都唔細, 但係個炸豬扒就真係麻麻啦,一夾落去皮同肉已經即刻分開,咬落好韌同冇乜味道,如果唔點蛋黃醬真係

到食物啦~
到講下吉列豬扒炸蝦便當,因為本身係炸蝦豬扒cp小粉絲,加上叫便當就可以送一個便當盒,所以就嗌左佢地。個炸蝦都幾好食,粉唔厚,蝦肉都唔細, 但係個炸豬扒就真係麻麻啦,一夾落去皮同肉已經即刻分開,咬落好韌同冇乜味道,如果唔點蛋黃醬真係好難食得曬🥲
因為缺貨關係,所以便當盒要去到3月先可以拎到

食完正餐之後就可以上甜品,佢套餐包左一份雙重芝士蛋糕,本身以為佢芝士蛋糕個餅底會係曲奇底,原來係好薄嘅海綿蛋糕底,上面仲有啲芒果汁點綴,不過食落有少少膩

飲品唔記得左影相🙏🏻
茉香芒芒芝士奶蓋嘅奶蓋頂有炸蝦圖案,真係好可愛好有心思,打卡一流~不過一插支飲管落去就乜都睇唔到啦😭 奶蓋微鹹芒果香甜,配埋茉香茶平衡到成杯唔太甜好好~
突然想飲百香果綠茶所以叫左一杯,都幾好飲,不過可惜單叫冇得轉套餐款樽裝,如果唔係都想拎個樽返去做記念🤣
要凍飲會送杯墊同鎖匙扣,留意返鎖匙扣款式係抽冇得換㗎

入座嘅時候會比張入座需知你睇,內容大概係講
用餐時間為75分鐘
最低消費成人$150 小童$80
2023-02-09 479 views
Sumikkogurashi™角落生物限定咖啡店去到現場好多人排隊呢,我地等左約一個小時,入到去好多角落生物的物品,兩個小朋友見到好開心😁值得一來~埋單後,服務員仲送了小禮品。朱古力窩夫🧇即叫即做的窩夫好好味,加上朱古力醬後相對略甜,水果尚算可以,曲奇餅好脆好香牛油味。草莓舒芙蕾🍓呢一款軟綿綿都唔錯,加埋草莓醬口感更加豐富,值得一試。藍精靈梳打飲品🥤比外型吸引,飲落去略甜,小朋友好仲意呢杯汽水!
Sumikkogurashi™角落生物限定咖啡店

朱古力窩夫🧇

草莓舒芙蕾🍓
呢一款軟綿綿都唔錯,加埋草莓醬口感更加豐富,值得一試。

藍精靈梳打飲品🥤
比外型吸引,飲落去略甜,小朋友好仲意呢杯汽水!
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 鮮雜果梳乎厘班戟
  • 朱古力窩夫
2023-01-08 1825 views
熱焦糖咖啡($88)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧焦糖咖啡以角落生物主題瓷杯呈上,表面以朱古力粉潵上超級無敵可愛的角落生物炸蝦圖樣,賣相滿分。味道方面,咖啡濃度一般,焦糖味還好,甜度平衡了咖啡本身的苦澀,不用加糖也可以接受,大眾之選。🐧㨂選熱飲附送陶瓷杯和杯墊各一,但陶瓷杯三月後才有貨可以換領。苿香芒芒芝士奶蓋($68)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧飲品以透明玻璃杯呈上,頂層芝士奶蓋上,同樣以宇宙無敵可愛的炸蝦圖樣作點綴,賣相爆分。味道方面,苿香茶十分清香,淡淡的茶味中和了芝士奶蓋濃烈的芝香,加上酸甜開胃的芒果,整體十分不錯。🐧㨂選凍飲本身會附送掛飾和杯墊,但掛飾已送完無貨,所以只獲贈杯墊🥲白熊朱古力Oreo 梳乎厘配朱古力雪糕($128)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧梳乎厘、朱古力雪糕、朱古力漿料分別擺放在大碟子的一角,朱古力雪糕下有少量oreo 曲奇碎。甜品的裝飾主要靠兩個角落生物圖樣紙版作點綴,圖樣十分可愛精緻,但甜品整體擺盤中下。味道方面,梳乎厘外皮偏乾身,內裡尚算軟身,搭配朱古力漿料食用,個人感覺仍然有點乾不夠順滑,有種哽喉感。朱古力雪糕正常水準,不過不失。原味千層蛋糕配雲呢拿雪糕杯(
熱焦糖咖啡($88)

味道:🐧🐧🐧

苿香芒芒芝士奶蓋($68)

味道:🐧🐧🐧🐧

白熊朱古力Oreo 梳乎厘配朱古力雪糕($128)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

朱古力雪糕正常水準,不過不失。

原味千層蛋糕配雲呢拿雪糕杯($88)

味道:🐧🐧🐧

千層蛋糕切面齊整層次分明,頂端以恐龍仔馬卡龍作點綴,十分吸引。

雪糕以角落生物陶瓷小杯呈上,杯子同樣設計精緻。

送上甜品的大碟子中間,以朱古力粉製作的角落生物小伙伴蝸牛圖樣作裝飾,同樣令人心動。

味道方面,千層蛋糕忌廉層不會過厚過膩,與餅皮比例得宜,甜度合適。餅皮蛋味不算濃,略嫌乾身,但配搭滑嫩的忌廉則得以補救。

雲呢拿雪糕正常街邊水準,不過不失。

🐧㨂選是項甜品會附送角落生物陶瓷小杯一個,但同樣要三月才有貨換領。

輪候入座時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午3點幾,無需輪候能直接入座。

等候上餐時間:🐧🐧🐧

飲品需時15至20分鐘,梳乎厘則需時40分鐘。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以角落生物作主題,每個角落都佈置了角落生物裝飾,愛好人士不能錯過。

餐廳有設專櫃售賣角落生物精品,有興趣可看看採購。

🐧❤️結語:角落生物愛好者打卡點。

P.S. 用餐時間限時75分鐘。

P.S.2. 設最低消費:$150 (12歲以上小童及成人);$80(6-11歲小童)

2023-01-06
Type of Meal
Tea
2022-12-29 296 views
之前經過TOP,都知呢間有做主題餐廳。今次撞正係用角落生物做主題,就約埋朋友一齊食!整間鋪頭,都貼滿有角落生物的牆紙!無論坐邊張枱,都會望到角落生物!不過,對比其他主題餐廳,呢間無提供 任何可以借用嘅角色卡版,而且空間都好細,無得周圍行同影相,好可惜。食物方面:明太子雞翼小食連木盤,$128唐揚炸雞小食連木盤,$128兩碟嘅份量都吾多。炸雞幾好食。但明太子雞翼就麻麻地,太淡味。而曲奇就印咗一堆角落生物,都幾可愛,重牛油味!食完仲有得拎走個木盤!白熊卡邦尼意粉,$98正常水準。份量係適合女生。男仔未必夠飽。飲品方面:摩卡咖啡 $88抹茶鮮奶 $88兩款都太重奶味。如果咖啡味 可以突出啲就好。不過,飲完都可以拎走隻杯。杯嘅容量都好大,可以拎返屋企繼續用!開心!

食物方面:
明太子雞翼小食連木盤,$128
唐揚炸雞小食連木盤,$128

白熊卡邦尼意粉,$98
正常水準。份量係適合女生。男仔未必夠飽。

飲品方面:
摩卡咖啡 $88
抹茶鮮奶 $88
2022-12-07 140 views
之前去t.o.p剪頭髮見到呢一間,當時是以大口仔爲主題,好得意,就入咗去打卡!點了午市限定套餐:日式咖喱蛋包飯加檸檬綠茶日式蛋汁卡邦尼意粉加橙汁呢2個套餐正常發揮,沒有什麼特別。就是過嚟打過卡。但果2杯嘢飲真心難飲到爆!橙汁唔係橙汁果,酸到一個點!檸檬綠茶難飲到爆!千祈唔好點呢2樣!!!!

點了午市限定套餐:
日式咖喱蛋包飯加檸檬綠茶
日式蛋汁卡邦尼意粉加橙汁

呢2個套餐正常發揮,沒有什麼特別。就是過嚟打過卡。
但果2杯嘢飲真心難飲到爆!
橙汁唔係橙汁果,酸到一個點!
檸檬綠茶難飲到爆!千祈唔好點呢2樣!!!!
2022-11-30 160 views
看到這間店很有特色和主題,所以就揀選了這一間和好友一起吃下午茶。🥳餐廳裏有很多卡通的佈置,雖然我不是特別喜歡那個卡通人物,但整體感覺也是很夢幻和舒適。可是枱與枱之間的距離也很近,所以個感覺有點兒迫 。🫡看到餐牌入面有很多選擇,也很多也很合我們胃口,結果我們就叫了一碟三文魚忌廉意粉、咖喱滑蛋炸魚柳飯、炸雞粒和一碟曲奇pancake吃。下單後不到五分鐘就上菜了,三文魚意粉嘅醬汁也很足,三文魚也很好吃,然後咖喱滑蛋炸魚柳的魚柳很香脆、蛋也很滑,可惜雞粒不是很嫩。最後就是輪到吃pancake的時間了,Pancake嘅質素也不太差,味道不會太甜和賣相都剛剛好。😝 總括而言,整體感覺也不錯,價錢也不貴、食物和環境也停好,是適合和朋友一起吃下午茶消遣、打卡的地方。👍

2022-11-01 278 views
Order 完,店長要求每位都要叫餐,因為要最低消費啊。飲料要五十以上,只好叫小食。如果要dry 坐,就不要來呢! 最低消費啊! 食物量少,味道一般。食完好走,不要佔住寶貴枱做生意。最低消費啊!
2022-11-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
今天我媽生日,所以可以名正言順?地去吃蛋糕雲慶祝啦🥳於是就又想起了山下菓子的加菲貓限定café,我還惦記著雪糕和旺角店限定的咖啡欸💛之前來因為咖啡機壞所以沒有打卡到貓貓頭圖案的咖啡🥲今天也是在門口跟店員確認咖啡機已經修好才進去😂點了旺角店限定的熱拿鐵咖啡和店員比較推薦的日式雙重芝士蛋糕配雪糕杯🍦雪糕杯是日本直送北海道CREMIA雪糕,上次吃過印象超深刻🫶口感順滑之餘又有超濃郁奶香,融化速度也很快,所以有了上次的經驗今天上來就趕緊拍🤣芝士蛋糕比預想得大塊和粗獷?一種是cream cheese因為略帶酸香的味道我真是太熟悉了😂另一種就🤔口感不屬於綿滑那種,比較密實的感覺,不甜,不會覺得滯,不過就真是還蠻大塊的我含淚沒吃完🥲然後是終於盼到的有貓貓臉的熱拿鐵😚我其實很少喝咖啡,會容易心跳加快和手抖🫠不過拿鐵和卡布奇諾就還好因為奶多🤣雖然無從比較其他家的拿鐵不過奶香和咖啡香有平衡到,夠大杯又不會感覺偏淡,為了順利把杯子帶回家我努力喝完了🤭日式雙重芝士蛋糕連雪糕杯 7.0/9熱拿鐵咖啡(旺角店限定) 7.0/9OVERALL 7.0/9為打卡其實我對食物並不會有太高的期待🫢芝士蛋糕講真並沒有特別驚

日式雙重芝士蛋糕連雪糕杯 7.0/9

熱拿鐵咖啡(旺角店限定) 7.0/9

OVERALL 7.0/9

為打卡其實我對食物並不會有太高的期待🫢芝士蛋糕講真並沒有特別驚艷但雪糕是真的很好吃🤤不過我覺得很疑惑是今天有送杯墊但上次的熱水果茶為什麼沒有⋯⋯🥺