2017-03-30 445 views
估唔到喺長沙灣食lunch都要book枱先有得食!😆真係唔可以睇小呢間店嘅魅力!之前來過但因為沒有book枱,啲餐廳嘅枱燉數量真的很有限,兩個鋪位加埋,不夠20個位😭要等book到枱先有得食!今次Book咗枱,一來到便可以入去就坐,見到個餐牌,真係好吸引,絕大部份都係魚生飯圖片😋我們點了海膽三文魚飯$88丶原條鰻魚飯$148,一件鵝肝壽司$45。海膽三文魚飯,買相好吸引,分量十足,四件三文魚顏色鮮嫩,厚切而且油脂分布均勻,而且海膽都好新鮮份量都算多,食落口感好香滑!至於原條鰻魚飯,鰻魚肉厚而且有咬口(市面上一般的都是香香軟軟的)這個質感亦不錯,醬汁亦好香😋好味!至於個鵝肝壽司,真係好失望,食落比較乾而且香味唔夠👎🏻Lunch 可以加$15有三文魚頭湯,加一款小食(辣味螺肉或者中華沙律)沒有加1服務費。👍🏼雖然係小店式經營,但魚生品質新鮮,份量足,可以再encore!
至於個鵝肝壽司,真係好失望,食落比較乾而且香味唔夠👎🏻
2017-03-29
$125 (Lunch)
2017-03-02 696 views
上次公司party 係叫金鮨外賣,覺得都唔錯,今日諗唔到食乜就黎左食喇。呢度十二點開門,我地十二點二到,仲有位坐。由於真係好想食海膽,我地不約而同都叫左三文魚海膽丼,無記錯係$88,覺得都幾扺食既,幾廿蚊有海膽食。講反個丼,海膽大約有四瓣,三文魚有三塊厚切,仲有酸彊同青瓜,都算足料。海膽真係幾正,完全無腥味,超綿密,而且份量夠多,真係海膽撈飯。三文魚都幾好,無筋又夠肥,仲想點?我覺得$88係超哂班,但我覺得個醋飯反為濕左D,有少少影響口感。

呢度十二點開門,我地十二點二到,仲有位坐。

三文魚都幾好,無筋又夠肥,仲想點?

2017-02-04 5429 views
男人於長沙灣上班,偶爾會接他收工,順道在附近覓食。這天本來是在另一間同區的日本料理等位的,但排了一個小時仍未有位子,加上時間晚了也真的太餓了,而且等的期間感到餐廳在安排入座上有點問題,種種原因下,便決定轉地點。不只一次想吃金鮨,但男人總說店的位置小人又多,不想迫了。這天可能時間有點晚,餐廳都幾乎last order,所以沒太多人。餐廳面積不大,分了2邊,每邊只有幾張桌子,但坐下來又不覺得真的很迫,桌子之間的距離算合理。而内裡佈置很有風味,牆上貼滿食物的照片,很吸引人。就連餐具亦很日本風味。這次沒有點刺身飯,點了一份大拖羅壽司套餐。本來應該有海膽,但剛售罄,以珍寶牡丹蝦替代。換上的珍寶牡丹蝦算新鮮沒腥味,咬下去肉質感覺紮實,咬開後帶微黏,大大隻的肉身填滿了口腔;藍鰭吞拿魚油脂分佈恰到好處,入口後細意咀嚼一、兩下,吞拿魚已經會在口裡溶化,完全不會有點點腥味,只有魚香四溢,不過美中不足是有點筋;三文魚腩夠肥美,脂肪比例剛剛好,入口有魚的鮮味及油香。珍寶帆立貝夠厚肉,而且入口鮮甜不太黏;三文魚籽粒粒通透,又夠脹卜卜,入口爆開後不腥且啖啖鮮味。甜蝦水準正常,北寄貝、八爪魚我沒吃,男人說不錯。而且
就連餐具亦很日本風味。
甜蝦水準正常,北寄貝、八爪魚我沒吃,男人說不錯。

而且手握壽司飯握得不錯,完全沒有散開呢。
另點了一份汁煮牛舌丼,牛舌煮得軟稔易咬,牛肉味十足,一碗有6片,份量不少。配上沙律菜、青瓜和生京蔥,平衡了厚切的飽膩。

眼見這小店只有一師傅一店員,但服務仍然不錯,真的值的讚。不過因為只有一位師傅,出菜時間要預久一點,趕時間、沒耐性的自己看著辦。

這晚以親民的價位得到滿足,也安撫原先在另家餐廳等得一肚氣的我,感謝。

$150 (Dinner)
2017-01-26 810 views
today my colleagues and i want to have something good, so we decided to have lunch in KinzushiWe take a way as the shop is not that big enough to take a seatswe bring it back to our office and have this lunch box I had ordered a urchin salmon scallop.the rice and the shashimi  are enough for me to eat,it is quite fresh for the urchin and salmon, but for the scallop i think is not that fresh enoughAnd this cost $88 for one, it is quite reasonable to have this in this district.

2017-01-16 833 views
長沙灣食日本嘢嘅選擇近排越來越多,好難得地開咗間元氣壽司,但係有時又會想食下丼飯嘅時候,就會諗起呢一間金鮨,佢嘅鋪位唔係十分明顯,有開初食佢哋嘅時候剩係得一間鋪,入邊夾埋都係得10個位左右,睇住佢再開多一間鋪,雖然係加左價但係食物質素依然保持水準。三文魚帆立貝丼飯$78四大塊三文魚,脂肪分布平均,魚味夠,唔會有雪藏味,帆立貝有兩塊,壽司飯酸度剛好,加埋Wasabi同豉油去食非常滿足。拖羅帆立貝三文魚腩丼飯$198三文魚腩油脂好多,咬落口真係有入口即化嘅感覺,吞拿魚都係,佢旁邊有一條細細的筋,咬幾啖都係會化入口,質素絕對唔會差得過尖沙咀嘅日本店。

三文魚帆立貝丼飯$78

拖羅帆立貝三文魚腩丼飯$198
2016-12-16 1269 views
今日中午買外賣食,食開頹飯,都想食下好嘢。經過金鮨,見人都多,就買外賣試下。天氣有d凍,叫左個炙帆立貝拼三文魚壽司飯。一打開個盒,香氣四溢。三文魚燒到半熟,魚油香全都出來,配合夠味的醋飯,正丫。
今日中午買外賣食,食開頹飯,都想食下好嘢。
經過金鮨,見人都多,就買外賣試下。
天氣有d凍,叫左個炙帆立貝拼三文魚壽司飯。
一打開個盒,香氣四溢。
三文魚燒到半熟,魚油香全都出來,配合夠味的醋飯,正丫。
TakeAway
2016-12-05 843 views
今日同舊同事黎左呢間小店敘舊呢間小店有4張2人枱, 但竟然可以訂枱。由於我地lunch時間有限,當然會訂枱。由於太多刺身都想試既關係, 我叫左個包5樣刺身既刺身飯刺身新鮮, 份量正常見隔離枱叫左個牛舌, 幾正咁, 我地都叫左個黎share. 唔un幾入味, 但味道較普通, 所以唔太記得究竟係味野煮牛舌清完所有野食, 店員仲密密幫我地加茶, 服務態度好, 抵讚!埋單一人$110
今日同舊同事黎左呢間小店敘舊

呢間小店有4張2人枱, 但竟然可以訂枱。

由於我地lunch時間有限,當然會訂枱。

由於太多刺身都想試既關係, 我叫左個包5樣刺身刺身

刺身新鮮
, 份量正常

埋單一人$110
$110 (Lunch)
2016-10-28 937 views
尋晚去試左金鮨,訂左位等左一陣,服務態度好有禮貌入到去環境好靚呀好有日本居酒屋feel 食物比我想像中好食👍刺身壽司好新鮮平時食開是日本海膽,今次第1次食加拿大海膽原來都好好味架,又肥美,下次都要再食多D個海膽三文魚三文魚籽丼真係好正,新鮮到好似係日本食緊咁不過上菜是很慢的,大家要耐心等侯呀
尋晚去試左金鮨,訂左位等左一陣,服務態度好有禮貌
入到去環境好靚呀
好有日本居酒屋feel
食物比我想像中好食👍刺身壽司好新鮮
個海膽三文魚三文魚籽丼真係好正,新鮮到好似係日本食緊咁

不過上菜是很慢的,大家要耐心等侯呀
2016-10-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 海膽三文魚三文魚子籽丼
2016-10-09 966 views
出糧總是有點任性。月頭同班同事一齊食好西,首選岩岩擴充左既金鮨。呢度位並唔多,不過擴充後已經易搵位好多。我點左三文魚海膽魚生飯。三文魚如圖所見,有三塊左右,厚切。好新鮮肥美,無筋,唔錢。海膽方面,大約有兩瓣左右,新鮮,不過無咩味,缺少左鮮甜味。壽司飯可以做得好d,今日食既煮得太濕,做反乾身少少會更好。午餐食到似樣既魚生飯已經好滿足,會繼續支持既!

三文魚如圖所見,有三塊左右,厚切。好新鮮肥美,無筋,唔錢。

海膽方面,大約有兩瓣左右,新鮮,不過無咩味,缺少左鮮甜味。

壽司飯可以做得好d,今日食既煮得太濕,做反乾身少少會更好。

午餐食到似樣既魚生飯已經好滿足,會繼續支持既!
2016-09-21
2016-09-17 3129 views
我男友喜歡吃刺身,於是今天我們去這間日式小店吃晚餐。這間店舖只得很小座位,不過晚上8:30左右,還有座位給我們。環境方面,由於是小店,餐廳的座位十分擠迫,不過餐廳的餐具十分可愛。我們叫了鰻魚定食,特盛丼,壽司叫了鰻魚壽司,火炙玉子, 火炙三文魚, 火炙三文魚脂, 火炙三文魚腩和 火炙帆立貝。特盛丼包括三文魚,甜蝦,海膽 ,帆立貝,吞拿魚,三文魚籽 和八爪魚。全部食材都十分新鮮,三文魚十分厚身,海膽咸咸的味道不錯,甜蝦和 帆立貝都十分鮮甜,我男友十分喜歡啊^_^鰻魚定食加$12,送三文魚麵豉湯和前菜,麵豉湯咸咸的味道不錯,而且湯內有三文魚。前菜是辣螺肉,辣辣的味道不錯。鰻魚都有很多塊,而且都十分厚身,不過比較乾了一點,如果多些蒲汁應該味道更好。火炙三文魚, 火炙三文魚脂, 火炙三文魚腩方面,其實我都分辨不出這三款有什麼不同。不過全部都太生了,可能太厚身了,如果熟多一點應該味道更好。火炙帆立貝方面,都是太生了,我比較喜歡熟多一點的,但帆立貝是新鮮的。反而 火炙玉子十分美味,玉子甜甜的味道不錯。鰻魚壽司方面,鰻魚十分長身,而且又厚,而且暖暖的,外表有點脆,味道不錯。惟一美中不足是壽司飯有點凍

特盛丼
前菜
前菜
鰻魚定食
火炙帆立貝,三文魚,玉子

反而 火炙玉子十分美味,玉子甜甜的味道不錯。

鰻魚壽司方面,鰻魚十分長身,而且又厚,而且暖暖的,外表有點脆,味道不錯。惟一美中不足是壽司飯有點凍。
鰻魚壽司
價錢方面,2個人總共吃了$346,其實都幾昂貴。

總結來說,這間店舖的刺身十分新鮮,而且鰻魚十分美味,不過火炙壽司比較一般,喜歡吃刺身的朋友可以一試。
2016-09-17
$173 (Dinner)
特盛丼
鰻魚壽司
2016-06-30 2286 views
主打是平價魚生飯的金鮨,有時平日中午都會過去一食。食左個火炙三文魚帆立貝丼,有得揀全熟或半熟,我就揀左半熟。三文魚都幾大塊,表面有著其橙紅及炙烤完的微焦色澤,食下盡是濃郁的三文魚香,以及微微點焦香。口感十分之嫩滑,幾乎到入口即融地步。帆立貝都大粒新鮮,飯是酢飯,酸度恰好,份量幾大,可以食飽。
此店的食材雖然不錯,味道也達水準,本人已經惠顧了兩三次,一直相安無事,該女士應禮貌也很不錯!但有一次,因為此店只有兩三張枱,本人就坐後,發覺播放的日本歌非常嘈吵,其實其他枱的食客也想投訴,我禮貌地要求可否細聲一點,寫店主竟然以惡劣的態度回應,小姐,「我係咁架啦,如果你接受唔到我都幫唔到你!送客!」並不是食材的問題,而是未受尊重,令人受侮辱的感覺。這一餐飯我當然吃不下去啦!當時食物味道我叫他取消了,以後我也不會光顧這間老玉適合的小店,他現在只是小店,卻比大酒店還要巴閉!我也佩服得五體投地!本人聲明,如果我作大的話俾雷劈
2016-05-05 1985 views
天蓋邊以櫻花佈置,餐牌字體粗獷,頗有日式小店的風味。試左依度既海膽三文魚子魚生飯。 價錢98蚊,以魚生飯同海膽黎講,算係好平。上枱時海膽,三文魚腩,魚子,嫩白蒽絲,青芥末鋪陳得頗整齊, 先每樣一試。 三文魚腩最為肥美,與魚子同食,粒粒魚子以上顎壓碎,融入三文魚腩中,以牙齒揉碎吞下,佐以壽司飯,不俗。海膽差左少少,有微腥; 白飯是正常壽司飯水準總括來說,既想食海膽又想食魚生飯,但又唔想太破費既,可以一試。
天蓋邊以櫻花佈置,餐牌字體粗獷,頗有日式小店的風味。
海膽差左少少,有微腥; 白飯是正常壽司飯水準
2016-04-26 1091 views
今日去左一間叫金鮨既小店度食午餐, 呢間鋪仔小小, 位置唔多, 所以我都醒水, 11:50 就落街趕係佢開鋪時間幫襯. 當然唔洗等位. 呢度大約有10個位左右. 都幾多野可以叫, 有火灸物, 刺身丼, 燒物咁! 我點左個U4 餐, 即係海膽三文魚魚子飯, $98. 無幾耐就到lu! 海膽都ok, 完全無腥味, 幾新鮮; 三文魚好肥美, 我覺得好味過海膽; 魚子都ok, 唔腥又甜! 呢個刺身丼, 我收貨la!
2016-04-15
2016-04-26 686 views
今天中午想吃廉價板魚生飯,找到金鮨來。說他便宜也未算,但份量材料絕不呃人。點了一個海膽帶子三文魚子飯,跟餐有個湯,湯是有三文魚肉鮮煲的,湯頭很甜,面豉不會太咸,加12蚊真的很抵。魚生很新鮮很多,可惜海膽略微遜色,飯也酸了點,但整體上也不錯。
2016-04-26
$100 (Lunch)