2024-11-28 312 views
如月居酒屋 📍香港🇭🇰 旺角👉🏻follow @kumikofindfun 分享我的足跡#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D.整體黎講 旺角呢間丼飯 性價比高 平民價成碗刺身飯 堂食$100都不用 好少有了.✨時令魚導造(12切) $128真鯛魚 手切12片味道清新淡雅 同時帶有甘甜味一次建議沾少少就夠鮮味.真鯛在日本是自古以來的高級魚類,也用於賀禮作為見面禮,可以說是高級魚的代名詞。養殖真鯛全年都有出產,但最肥美的季節是從秋天到春天。富含不飽和脂肪酸,有助心血管健康。烹調方法也有非常之多,無論是刺身、火鍋、汁煮還是鹽烤都十分好吃。.✨丼飯 配菜都唔同 全部壽司飯 赤醋飯本身都有味 煙靭比米飯酸點 但較柔和壽司飯唔會過濕 有咬口.🍚三文魚親子丼 配薑 $88三文魚 火灸三文魚 蟹籽 三文魚籽三文魚粉絲的我 點製作我都好喜歡油脂分布平衡 火炙三文魚半生熟 軟滑又特別魚子份量都不少 .🍚火灸海鮮丼 配蔥蒜 $98三文魚 鯛魚 赤蝦 帆立貝 赤身帆立貝大件 面頭嘅刺身好大件 份量性價比高.共 $314 加一 = $345.
如月居酒屋 📍香港🇭🇰 旺角
#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D
整體黎講 旺角呢間丼飯 性價比高 平民價
成碗刺身飯 堂食$100都不用 好少有了
✨時令魚導造(12切) $128
真鯛魚 手切12片
味道清新淡雅 同時帶有甘甜味
一次建議沾少少就夠鮮味
真鯛在日本是自古以來的高級魚類,
也用於賀禮作為見面禮,
可以說是高級魚的代名詞。
養殖真鯛全年都有出產,
但最肥美的季節是從秋天到春天。
富含不飽和脂肪酸,有助心血管健康。
烹調方法也有非常之多,
無論是刺身火鍋、汁煮
還是鹽烤都十分好吃。

✨丼飯 配菜都唔同
帆立貝大件
面頭嘅刺身好大件 份量性價比高
共 $314 加一 = $345
2024-11-25
$173 (Dinner)
  • 三文魚親子丼
  • 火灸海鮮丼
2024-10-14 518 views
嗰日喺旺角搵食嘅時候,搵搵吓就見到呢間居酒屋 ,裝修係走懷舊日式居酒屋風,價錢又唔算好貴,就試吓佢小女子 $38呢款小食比較少見,係小魚乾加合桃,食落甜甜哋,幾特別😉日本蒜頭漬 $28用嚟送酒幾好,蒜味唔算濃,食落都係甜甜哋牛油炒支豆 $38枝豆多數都係用鹽,但係佢用牛油炒香左,份量都Oᴋ,食落又係另一番風味😊吉列日本多春魚 $38一共4條,Sɪᴢᴇ唔細嘅,香脆嘅外殼下係充滿魚春嘅多春魚,多春魚嗰陣獨特嘅味道夾埋吉列外殼,又幾惹味五花腩串 $28半肥瘦,燒得幾香口嘅,豬味都幾突出豬頸肉串 $28呢款帶少少辣,油脂都唔錯,爽口彈牙嘅茄子串 $18調味適中,味道都係正常發揮青椒仔串 $28坊間比較少食到嘅一款,味道都係食返原本身材嘅味道,燒得幾乾身,唔錯牛肉烏冬 $68牛肉份量算多,肉質都幾嫩滑嘅,烏冬都頗為彈牙,味道就係正常牛肉烏冬嘅味道串燒嘅調味幾有個人特色,同出面食到嘅串燒有啲唔同🤩 呢間居酒屋都好受遊客歡迎,坐係到食咁耐,都見到有3-4枱係外國人😮

小女子 $38
呢款小食比較少見,係小魚乾加合桃,食落甜甜哋,幾特別😉

日本蒜頭漬 $28
用嚟送酒幾好,蒜味唔算濃,食落都係甜甜哋

牛油炒支豆 $38

吉列日本多春魚 $38

五花腩串 $28
半肥瘦,燒得幾香口嘅,豬味都幾突出

豬頸肉串 $28
呢款帶少少辣,油脂都唔錯,爽口彈牙嘅

茄子串 $18
調味適中,味道都係正常發揮

青椒仔串 $28

牛肉烏冬 $68

2024-09-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
行行下街突然傾盆大雨,見隔離有間日本嘢啱啱開燈開門做生意,望一望餐牌,價錢都唔貴,即刻入去避下雨,早啲食埋個晚飯先。小店啱啱開門,我哋係第一枱客,哈哈,店員話廚房未ready,叫我哋坐低睇下餐牌先,大概五至十分鐘倒先至可以上菜㗎。⭐蒜頭漬件餐牌有樣餐前小食叫蒜頭漬,好奇係咩味就叫一份試下,入口意外地無蒜頭嗰陣獨特嘅氣味,咬落爽口,酸酸地咁好特別喎。⭐吉列多春魚未係好肚餓多叫幾樣小食過下口引先,先嚟一個吉列多春魚,多春魚黏粉炸好脆口,咬到個肚度仲爆春添,正呀。⭐炸雞皮再來一個炸雞皮,十分香脆唔油膩,配個啤酒應該會好正。⭐櫻花蝦豆腐仲有個櫻花蝦豆腐,豆腐上面黏滿櫻花蝦,炸完之後配上甜醬油,蝦味香濃豆腐嫩滑,加上甜甜地嘅醬汁係幾好食喎。⭐麵豉湯朋友作為麵豉湯愛好者,嚟到就梗係要叫返碗試下啦,個湯有驚喜喎,入面有唔少雜菌,先用牛油炒香過,所以個麵豉湯有著濃濃嘅牛油菌香,好飲👍⭐海膽明太子烏冬叫咗咁多小食都要整返個主食嘅,揀咗海膽明太子烏冬,海膽十分鮮甜,烏冬彈牙,每一條都黏著明太子醬,鹹香鮮味,勁好食🤤⭐串燒拼盤最後就係串燒啦,即叫即燒製作需時,有茄子串、牛肉香蔥串、五花腩串、日本雞腿肉串同雞

⭐蒜頭漬

⭐吉列多春魚

炸雞
再來一個炸雞皮,十分香脆唔油膩,配個啤酒應該會好正。

⭐櫻花蝦豆腐

⭐麵豉湯

⭐海膽明太子烏冬

⭐串燒拼盤
最後就係串燒啦,即叫即燒製作需時,有茄子串、牛肉香蔥串、五花腩串、日本雞腿肉串同雞軟骨串🤤每樣一串share食就夠了。較有驚喜係茄子串帶牛油香,同牛肉串嗰陣蔥花香好正,五花腩串略微乾身咗少少,雞軟骨串有咬口,雞腿肉串嫩滑,基本上都好好食呀。

小店陸陸續續有食客進來,都幾熱鬧喎,喺旺角想食日本嘢又多個好選擇👍
2024-09-22
$200 (Dinner)
2025-01-24 0 views
如月居酒屋 (旺角)  旺角通菜街59-61號德發大廈地下2號舖  最近發現呢間居酒屋,真係好有驚喜!價錢喺旺角嚟講非常平民,食得又開心😋1. 三文魚蟹籽炒飯 ($78)呢個炒飯真係超豐富!三文魚粒粒分明,蟹籽又鹹又香,味道好夠。份量足到我食完都覺得飽飽地😍💥評分: 9/102. 免治雞肉棒 ($38)雞肉棒好Juicy,外脆內嫩,配合埋醬汁真係一流!一啖咬落去肉汁流曬出黎😚💥評分: 8.5/103. 五花腩串 ($28)五花腩串好香,燒得剛剛好,肉質軟滑,肥肉好香脆,配上特製醬汁好好食🤤💥評分: 9/104. 豚肉京蔥串豚肉串的味道好濃,加埋京蔥好好味!💥評分: 8/105. 翠玉瓜串 ($18)呢個串好清新,翠玉瓜好脆口,平衡咗其他肉類嘅油膩感👍🏻💥評分: 8/106. 鹽漬椰菜作為小食,鹽漬椰菜好爽脆,幫助開胃,食到咁上下消下擠都唔錯💥評分: 8.5/107. 唐揚炸雞(4件) ($48)外脆內嫩的唐揚炸雞,絕對係必試!外皮脆卜卜,咬落去有好多肉汁,會想再en-core😍💥評分: 9/10💥總性價比: 9/10  👍🏻環境舒適,服務周到,食物又好味,真係幾推介!想食日本小食,記得
如月居酒屋 (旺角)
旺角通菜街59-61號德發大廈地下2號舖

1. 三文魚蟹籽炒飯 ($78)

💥評分: 9/10

2. 免治雞肉棒 ($38)

💥評分: 8.5/10

3. 五花腩串 ($28)

4. 豚肉京蔥串
豚肉串的味道好濃,加埋京蔥好好味!

💥評分: 8/10

5. 翠玉瓜串 ($18)
呢個串好清新,翠玉瓜好脆口,平衡咗其他肉類嘅油膩感👍🏻

💥評分: 8/10

6. 鹽漬椰菜
作為小食,鹽漬椰菜好爽脆,幫助開胃,食到咁上下消下擠都唔錯

💥評分: 8.5/10

7. 唐揚炸雞(4件) ($48)

💥總性價比: 9/10
👍🏻環境舒適,服務周到,食物又好味,真係幾推介!想食日本小食,記得來呢度試下!👍🏻

#好物推薦 #香港美食 #hkfoodie #居酒屋 #美食推介 #旺角美食 #美食分享 #foodshare #like4like #follow4follow #日本料理 #美食探險 #香港小食 #食評 #hkblogger
2025-01-21 0 views
個人覺得佢串燒真係燒得唔錯,主食一般,但如果你係黎飲杯酒食串燒嘅話,都推薦。佢嘅燒物同炸物質素都唔錯。其中個烤鰻魚燒到表面少少焦脆,鰻魚肉有少少爽口,覺得燒得幾出色,有即刻encore 多串黎食。另外炸雞軟骨都炸得唔錯,但最欣賞佢嘅地方係識得跟上一碟沙律醬,既可以擳檸檬汁食,又可以點沙律醬食,一個炸物兩種口味👍🏻雖然主食一般,但如果飲酒前想食少少嘢落肚,建議叫佢哋最Basic嗰隻烏冬,係有小咬口既烏冬,簡簡單單,幾好食。

炸雞軟骨
炸雞軟骨
2025-01-09 33 views
晚市見堂食夠100有85折入到去坐低冇人理,隔左陣都冇人理我就自己去拎menu,叫落單先有人理我,比左個杯我自己斟水咁我就落左個角切魚生飯$88,隔左陣落多兩串串燒,到我個飯都就食完,我問問阿姐有冇落到串燒,佢就話check過機冇落,一句唔好意思都冇,講完就走左嬲嬲地埋單走人,咁當然我唔夠$100冇折啦冇所謂啦,呢間野同我去爭鮮買個飯外賣差唔多質素同埋一樣冇服務,好似我入去借張枱食飯,連枱面有支大水係自己斟黎飲,果支大水冇晒水,我放係顯眼位置都冇人會換支新既埋單仲有加一服務費🥳好生意丫
晚市見堂食夠100有85折
嬲嬲地埋單走人,咁當然我唔夠$100冇折啦

埋單仲有加一服務費🥳
好生意丫
2025-01-09
2025-01-03 83 views
旺角女人街平價高質之選!🥳裝修走簡約木系風,幾有日本居酒屋嘅感覺🇯🇵,燈光柔和,坐得舒服😌,仲有好多酒樽擺設做裝飾添🍻!⭐茄子串⭐茄子🍆燒得好入味,外皮微焦,肉質軟綿,完全唔會乾身!😋 ⭐活白鱔串⭐白鱔🐟燒得剛剛好,魚肉嫩滑,口感彈牙,無腥味!🤤 ⭐三文魚腩(3切)⭐三文魚腩🍣肥美厚切,油脂豐富,入口即溶,鮮甜無比!😍 ⭐油甘魚(3切)⭐油甘魚🐟鮮甜爽口,魚肉結實,口感一流!👍 刺身必點之選!😋⭐牛肉烏冬⭐牛肉烏冬🍜烏冬都彈牙,份量十足呀!暖胃又飽肚❄️!⭐滑蛋吉列豬扒飯⭐吉列豬扒🐷外脆內嫩,配埋香噴噴嘅白飯🍚🤤
旺角女人街平價高質之選!🥳

⭐茄子串⭐
茄子🍆燒得好入味,外皮微焦,肉質軟綿,完全唔會乾身!😋

⭐活白鱔串⭐
白鱔🐟燒得剛剛好,魚肉嫩滑,口感彈牙,無腥味!🤤

⭐三文魚腩(3切)⭐
三文魚腩🍣肥美厚切,油脂豐富,入口即溶,鮮甜無比!😍

⭐油甘魚(3切)⭐
油甘魚🐟鮮甜爽口,魚肉結實,口感一流!👍 刺身必點之選!😋

⭐牛肉烏冬⭐
牛肉烏冬🍜烏冬都彈牙,份量十足呀!暖胃又飽肚❄️!

⭐滑蛋吉列豬扒飯⭐
吉列豬扒🐷外脆內嫩,配埋香噴噴嘅白飯🍚🤤
2024-12-24 57 views
【旺角•如月居酒屋】@ππππππππππππππππππππππππππππππ刺身五點拼盤汁燒封門柳串免治雞肉棒豚肉京蔥串刺身五點拼盤 新鮮的海味,色彩繽紛,搭配醬油與芥末,口感滑嫩,令人滿足。汁燒封門柳串 外焦內嫩,醬汁香甜,肉質鮮美,令人垂涎欲滴。免治雞肉棒 口感細膩,香氣四溢,搭配特製醬料,增加了風味層次。豚肉京蔥串 豚肉多汁,京蔥的清香恰到好處,增添了整體的口感層次。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#旺角美食 #如月居酒屋 #web3旺角如月居酒屋通菜街59-61號德發大廈地下2號舖
【旺角•如月居酒屋】@

刺身五點拼盤
汁燒封門柳串
免治雞肉棒
豚肉京蔥串

汁燒封門柳串 外焦內嫩,醬汁香甜,肉質鮮美,令人垂涎欲滴。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#旺角美食 #如月居酒屋 #web3旺角
如月居酒屋
通菜街59-61號德發大廈地下2號舖
2024-12-17 60 views
女人街隱世日本餐:如月居酒屋。角切海鮮丼:有很多的料,包括:長鰭金槍魚,金槍魚(紅),三文魚,蝦,黃尾,蛋,青瓜。飯和料的比例有一半。有黑芝麻。咖喱吉列豬扒飯:脆脆炸皮有麵豉味,酸酸的。咖哩汁不濃列。豬肉本身也唔錯。典型的日式咖哩吉列豬扒飯。三文魚卷(辣):三件炭燒三文魚,三件正常。券包得好實,有三文魚皮和菜。很有口感。有少許辣醬和丘比沙律醬。汁燒封門柳串:非常好美的封門牛串。牛肉是很高質的。佢哋嘅燒物看來非常好食。燒芝士年糕(2件):有薯仔味之餘也有溶芝士做心。總括:一間綜合了要乜有乜嘅日本餐廳。樣樣嘢水準都很有水準。質同量都均好。
女人街隱世日本餐:如月居酒屋。

燒芝士年糕(2件):有薯仔味之餘也有溶芝士做心。

2K
2024-12-14 84 views
讀書時期 成日同同學逛旺角女人街 而家再去 只為隱藏兩邊嘅食肆 好似呢間日式居酒屋咁 過咗七點半 可能要等位啦😅-🍅日式和風蕃茄沙律角切冷蕃茄入口涼浸浸 加日本醬油做dressing 酸酸地鹹鹹地 最啱做開胃前菜-🦪吉列蠔炸物有水準 金黃色炸麵包糠 酥脆可口 油益味拜拜👋 蠔肉肥美 乾爽有嚼勁😉-🔥火炙海鮮丼刺身級海鮮件炙燒之後 保留軟嫩口感 肉厚肥美 燒汁濃稠 一碗珍珠米飯 話咁快就食完-🍥加州卷卷物款式多 我嘅all-time-favourite係加州卷 外層蟹籽脆卜卜 裏面有我鍾意食嘅牛油果🥑

🍅日式和風蕃茄沙律

🦪吉列蠔

🔥火炙海鮮丼

🍥加州卷
🍱火炙左口魚邊松葉蟹肉丼$98實現左口魚自由!暖暖的魚生飯,超厚肉的左口魚,份量極多,滿滿的左口魚,油脂非常豐富,啖啖都係靚魚油,松葉蟹肉份量滿滿,食落係新鮮實身的感覺,食完是滿足幸福的感覺。🍱壽司8貫配細烏冬$118有帶子、鮮蝦、吞拿魚、三文魚、火炙壽司等,每件都係新鮮好食,而且好香油脂,加配熱湯烏冬,烏冬彈牙,而且份量都唔少,係抵食之選。🍱紫芋甘栗餅($25)、唐揚炸雞($28)我地另外加配左2個小食,小食質素都好高,2樣都係新鮮炸起,紫芋甘栗餅的紫蓉香甜,加上粒粒栗子的口感,外脆內軟。唐揚炸雞童叟無欺,2件大大隻,滿滿的肉,外皮炸到脆卜卜,加上點埋BB沙律醬,正呀!

🍱火炙左口魚邊松葉蟹肉丼

🍱壽司8貫配細烏冬

🍱紫芋甘栗餅($25)、唐揚炸雞($28)

• 火炙左口魚邊松葉蟹丼
  • 紫芋甘粟餅
  • 唐揚炸雞
2024-12-06 110 views
如月丼親民之選嘅王牌$178✨三文魚,牡丹蝦,帆立貝,蟹籽 ,三文魚子,赤身,松葉蟹肉,油甘魚仲有海膽,都係咁嘅價錢勁親民🍶居酒屋梗係要叫串燒啦🍢🍡簡簡單單叫咗六款串燒✨燒活白鱔~肥美的白鱔,油香充滿整個口腔✨月遇見免治雞肉棒~雞肉棒睇得出廚師嘅心機雞肉同軟骨嘅比例非常之好燒汁啱啱好,份量適中,食完都唔會覺得膩✨雞軟骨~正常發揮好好味✨燒牛舌~外層軟腍 內裹煙韌有彈性 油香肉味濃 ✨燒秋葵蝦肉串~有驚喜這款清新健康「串燒」!秋葵清爽,蝦肉彈牙鮮味
如月丼
親民之選嘅王牌$178

🍶居酒屋梗係要叫串燒啦🍢🍡簡簡單單叫咗六款串燒

✨燒活白鱔~肥美的白鱔,油香充滿整個口腔

✨雞軟骨~正常發揮好好味

✨燒牛舌~外層軟腍 內裹煙韌有彈性 油香肉味濃

2024-12-04
Type of Meal
Dinner
  • 如月丼
  • 秋葵蝦肉串
2024-12-04 84 views
放工出旺角搵嘢食,行過女人街側邊嘅餐廳,發現咗呢間裝修簡潔舒適嘅餐廳,於是入去試下。餐廳主打串燒,另外當然有壽司、剌身、丼飯等等,選擇甚多,兩個人嗌咗以下食物:🍣剌身及壽司類三文魚腩 (3切) $48帆立貝壽司 $20松葉蟹肉壽司$20北寄貝壽司 $18非常新鮮嘅食材,三文魚腩夠肥美,壽司上嘅魚生都好大塊,價錢亦相宜👍🏻🍡串燒類日本廣島蠔 $38牛肉香蔥串 $38牛舌串$38雞翼串$32五花腩串 $28頸肉串 $28翠肉瓜串 $18串燒嘅火喉啱啱好,唔會太乾,咬入好juicy,特別推介豬頸肉、翠肉瓜同牛舌,入味又爽口😋照燒牛肉丼配溫泉蛋飯🍛 $78份量頗大,照燒牛肉非常惹味,薄身夠淋,配埋雜茵真係誠意之作,好快就食完成碗飯😚估唔到呢個價錢會有咁優質嘅居酒屋,仲有9折優惠,地點又方便,下次都要再去👍🏻👍🏻

🍣剌身及壽司

頸肉串 $28
翠肉瓜串 $18

照燒牛肉丼配溫泉蛋飯🍛 $78

2024-11-14
$250 (Dinner)
「如月居酒屋」係一間位喺旺角通菜街嘅小店,啲人都叫佢串串燒。呢度嘅食物真係出色,有好多款串燒選擇,例如京蔥燒豬、一口牛、雞軟骨、燒雞肉等等,滿足你對串燒嘅渴望。唔單止咁,仲有啲主打嘅滑蛋跟住豬扒飯同埋牛肉烏冬,味道絕對令你回味無窮。「如月居酒屋」嘅最大特色就係佢嘅性價比高,食物唔單止好味,價錢亦都親民啲,真係好適合啲鍾意串燒嘅朋友黎嘆。而且,呢間餐廳位置都好方便,喺旺角通菜街,交通便利,唔論喺行街定係同朋友食飯,都係一個不錯嘅選擇。如果你想食串燒,又唔想太伤荷包,「如月居酒屋」絕對係一個值得一試嘅地方。唔單止串燒好味,而且價錢實惠,仲可以同朋友一齊享受美食,咁就快啲嚟試下佢哋嘅招牌菜啦!

2024-11-21 195 views
經過女人街,發現有間居酒屋好有好日本feel。看一看餐牌,價錢很實惠,所以就進去試一試。*價格如有變動,以店家為準。♥️加州卷 $58加州卷一碟有6大件,而且擺盤好精緻,裏面有玉子,蟹柳,牛油果,外面舖滿蟹籽,非常搭配,可口美味。♥️牛肉烏冬 $68烏冬彈牙,牛肉份量多,舖滿整碗,湯底鮮味。♥️魷魚串 $28魷魚燒得好鮮味彈牙。♥️秋葵蝦肉串 $28超喜歡吃秋葵的我,原來秋葵還可以這樣吃,秋葵裏面釀滿蝦肉,一起燒,超級美味。♥️翠肉瓜串 $18燒翠肉瓜一直是我最愛,燒得夠熟又爽口。♥️杏鮑菇串 $18十分大塊,燒得非常爽脆,菇味鮮甜。🍸巨峰葡萄檸檬茶 $18酸酸甜甜,清涼可口,非常解膩。如月居酒屋 @kisaragi_izakaya地址: 旺角通菜街59-61號德發大廈地下2號舖#旺角 #旺角美食 #旺角居酒屋 #日本餐廳 #壽司 #日本美食 #香港美食 #香港旅行 #日式居酒屋 #串燒 #香港美食推介
*價格如有變動,以店家為準。

♥️加州卷 $58

♥️牛肉烏冬 $68
烏冬彈牙,牛肉份量多,舖滿整碗,湯底鮮味。

♥️魷魚串 $28
魷魚燒得好鮮味彈牙。

♥️秋葵蝦肉串 $28

♥️翠肉瓜串 $18
燒翠肉瓜一直是我最愛,燒得夠熟又爽口。

♥️杏鮑菇串 $18
十分大塊,燒得非常爽脆,菇味鮮甜。

🍸巨峰葡萄檸檬茶 $18
酸酸甜甜,清涼可口,非常解膩。

如月居酒屋 @kisaragi_izakaya
地址: 旺角通菜街59-61號德發大廈地下2號舖