Restaurant: Kitty's Kitchen
Info:

2019-01-14 1898 views
屋企人生日唔想去酒樓食又想食小菜,揀咗呢間飯店。嚟之前無訂位,今日星期日,客人亦算唔多,小菜有分大中細,都係第一次見。我哋六位,揀咗7個小菜,1碟炒飯,共8樣都係中Size,食物味道都唔錯,我覺得以呢個份量,價錢有啲偏貴,食完一啲都唔飽。秘制豉油雞,雞肉嫩滑,幾入味,好少見到會配少量內臟。窩貼小唐菜,炸漿好脆口,裏面有啲似墨魚膠,彈牙,唔太鹹,啱啱好,好味,唔講名真係唔知有菜,不過無問題,我唔鐘意食菜。奇妙蝦,炸蝦加沙律醬,一般般。京都骨,豬扒零肥肉,唔鞋有咬口,唔係醃到好鬆軟無晒肉味嗰啲。紅燒豆腐,味道可以。炒豆苗,都幾香,唔會食到成口油。酥炸桶蠔,好脆,味道亦幾好,不過蠔好細隻。三姐炒飯,少油,粒粒分明。

秘制豉油雞,雞肉嫩滑,幾入味,好少見到會配少量內臟

,唔講名真係唔知有菜,不過無問題,我唔鐘意食菜

奇妙蝦,炸蝦加沙律醬,一般般。

京都骨,豬扒零肥肉,唔鞋有咬口,唔係醃到好鬆軟無晒肉味嗰啲

紅燒豆腐,味道可以。

炒豆苗,都幾香
,唔會食到成口油。

酥炸桶蠔,好脆,味道亦幾好,不過蠔好細隻。

三姐炒飯,少油,粒粒分明

2019-01-13
$166 (Dinner)
2018-07-21 2387 views
這家餐廳名氣大所以今天慕名一試,卻感到十分失望!首先服務態度是很一般。一般茶餐式經營模式格局吃的是家常小菜但價錢是酒樓價格而沒有茶芥而已。雖然仍有部分小菜價格較親民可供選擇,但餸菜用料份量少到名不符實至不可接受的程度,已惶論抵不抵食了。我們本身對食物質素要求並不算高,味道方面好壞參半略嫌不夠穩定。相信不會再去了!
這家餐廳名氣大所以今天慕名一試,卻感到十分失望!

首先服務態度是很一般。

相信不會再去了!

2018-07-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2018-05-26 2189 views
這晚剛下機!想在將軍澳附近來一頓輕便的晚餐!朋友覺得是我的生日,堅持要讓我吃好一點!喜歡吃海鮮的我,朋友在Open rice發現這一間三姐!和之前一樣!從未發現將軍澳有這店!走了一會兒,終於來到這村口!這店正正位於村口,很容易找到的!由於已是晚上九時多,只剩下一枱一家人的客,還有一枱的員工正在晚膳!肚子很餓的我們,立即點菜!點了金菇肥牛煲、豉椒炒聖子、川味蝦球!味道是很不錯的!特別是沙嗲金菇肥牛!肥牛份量多,而且不是一般的橡筋肥牛!是一片片的牛肉,亦很有肉味!是驚喜之作!沙嗲味道亦濃烈!是送飯的良物!另外,聖子不算大隻!但新鮮!炒的火喉亦剛好!鮮甜爽口!惟一失望的川味蝦球!蝦球大隻,但只是一般的大蝦仁,川味亦只是一般的川味辣油炒出,味道沒有層次!總括而言,這也是將軍澳小飯店之選!因這裡有海鮮選擇!(平日多在坑口村晚飯的我,在坑口村並未能找到新鮮的海鮮!)所以,這裡算是在將軍澳區的一新發現!趣事兩則!話說離開的時候,在門外看到2隻「龜」在魚缸,朋友看我望著,告訴我這是水魚!我指著牌子上寫的是「飛河龜」!路過的姐姐告訴我們「水魚黎嫁!」我仍疑惑地指著牌子說「又話飛河龜?」朋友冷冷拋下一句「
另外,聖子不算大隻!但新鮮!炒的火喉亦剛好!鮮甜爽口!
趣事兩則!
話說離開的時候,在門外看到2隻「龜」在魚缸,朋友看我望著,告訴我這是水魚!我指著牌子上寫的是「飛河龜」!路過的姐姐告訴我們「水魚黎嫁!」我仍疑惑地指著牌子說「又話飛河龜?」朋友冷冷拋下一句「港女!水魚都唔識!」我識嫁!但佢寫係龜咋嘛!
另外,和朋友一直向前行,想離開村子,差不多走到尾才發現沒有出口!又要走回頭路!
豉椒炒聖子*
沙嗲金菇肥牛*
豉椒炒聖子*
2017-10-01 2979 views
一間不值一提的。唯一比較好的是 sauces chicken,應該是新鮮雞。其他菜式味道和賣相都很一般。 服務質素:0食物質素十分普通(大排擋水平以下)環境:大排擋差不多價錢:3xx 人頭左右 (沒有酒水)
服務質素:0
食物質素十分普通(大排擋水平以下)
環境:大排擋差不多
價錢:3xx 人頭左右 (沒有酒水)

2017-09-27 2828 views
自從知道三姐有間飯店之後 一直都想嚟拜訪下 今晚有哩個機會喇 地點係田下灣邨 係有少少難揾嘅 不過都okay啦😅😅嚟之前有上網睇過下個餐牌 所以一嚟到再睇下都想知自己點咩菜了😉☺️是次點了二個菜一個飯鍋貼小棠菜 大約有16舊 炸得幾好 唔會過燶 脆皮很鬆化都幾脆下 脆皮下係墨魚膠 味道不過不失 沒有很特別好好好食鱔王炆飯 好大煲呀 聽聞哩度有6-8人嘅份量 一上枱已經得吸睛👀材料有腰果 白鱔 葱粒 味道方面 腰果唔夠脆 如果烘下 脆啲的話會更好 白鱔嘅份量好多 全部已經起哂骨 利🈸️一下 小妹不太喜歡食鱔的 但見到起哂骨 我就食少少啦 肉質彈牙 飯粒上佈滿醬油的味道 仲有葱粒 都幾香的 不過哩個既然係炆飯 但食落嘅時候覺得飯粒較乾身 不夠濕潤橙花蝦🍤 想說圖片真係只供參考🙈🙈味道都可以嘅 但賣相就......😅😅講返味道 蝦肉好大隻 肉質好爽好彈牙 炸野係炸得幾好 炸粉不會太厚 配上橙醬 吃起來係脆的還有酸酸的 好開胃 不過西蘭花方面 小妹就認為有點求其 只係白烚而已 我以為這個小菜會有特別之處 但看過後 覺得係屋企都會煮到.......
鍋貼小棠菜
鱔王炆飯
橙花蝦
2017-09-26
Type of Meal
Dinner
2017-09-16 2714 views
話說哥哥就生日,做妹既當然要識做啦⋯⋯我屋企人有啲悶咖,成日啲食飯點嚟嚟去去都係嗰幾間!激死我!今日我做細既出馬!當哥哥訂左12號得閒時,我4號已Whatsapp三姐訂位點菜!三姐依然咁nice,態度一樣好好,唔會因爲有名而變到囂張!經過多日商議,三姐介紹,同我家姐又夾下,哥哥生日宴菜單出世喇😍😍秘制豉油雞 一隻脆皮鮑魚 6隻蒜蓉粉絲蒸扇貝 6隻豉椒聖子 蒸紅斑蝦糕安格斯牛肉炒四季豆鮮蟹肉瑤柱蒸蛋白鍋貼小棠菜12號當日,個個都好靚,一睇就知有打扮過...而我就充當小司機Baby,走轉天水圍、大埔、黃大仙,再到將軍澳三姐度班大鄉里(我姑媽、哥哥、家姐、仲有哥哥佢拍檔)異口同聲講....1)冇車咪好難嚟囉(你地識路就唔難咖喇)2)好多名星呀(三姐事實出名既,不過佢地講緊喺三姐舖頭啲相)3)估唔到喺圍村都有間餐館(其實好多好食既都隱世既)4)但...點解冇乜人既(喂!平日嚟咖好冇)晚飯後,我又充當小司機Baby走轉黃大仙、大埔、天水圍再返屋企😎😎😎行程滿意,亦都做到我想要既1)一家人坐喺車度,望下風景傾下計2)帶佢地試新野3)總括大家都滿意
話說哥哥就生日,做妹既當然要識做啦⋯⋯

秘制豉油雞 一隻
脆皮鮑魚 6隻
蒜蓉粉絲蒸扇貝 6隻
豉椒聖子
蒸紅斑
蝦糕安格斯牛肉炒四季豆
鮮蟹肉瑤柱蒸蛋白
鍋貼小棠菜

1)冇車咪好難嚟囉(你地識路就唔難咖喇)
3)估唔到喺圍村都有間餐館(其實好多好食既都隱世既)
4)但...點解冇乜人既(喂!平日嚟咖好冇)
行程滿意,亦都做到我想要既
1)一家人坐喺車度,望下風景傾下計
2)帶佢地試新野
3)總括大家都滿意
秘制豉油雞(一隻)
鍋貼小唐菜
豉椒聖子皇
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蝦膏安格斯牛肉炒四季豆
清蒸紅斑
蟹肉瑤柱蒸蛋白
2017-09-12
$450 (Dinner)
Birthday
秘制豉油雞(一隻)
鍋貼小唐菜
豉椒聖子皇
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蝦膏安格斯牛肉炒四季豆
清蒸紅斑
  • 秘制豉油雞
2017-08-20 3495 views
唔講唔覺原來都幾多嘢食下雖然豉油雞只係好平常,平時去快餐店都可以食到,不過小編就特別鍾愛呢隻豉油雞。首先雞嘅肉質好嫩滑一D唔「鞋」口,雖然就唔係話好厚肉,不過勝在隻雞都唔算太肥。而且隻雞都好入味,豉油味真係好重。小編覺得呢個湯好適合冬天飲,因為佢嘅胡椒味真係好重。另外佢裏面嘅蘿蔔亦都煲得好淋好入味,而且裏面其實除咗有豬根之外仲有其他嘅配料,例如:少許豬肺等。不過其實豬根小編都係第一次聽小編對佢嘅印象就麻麻,因為小編覺得佢好多油,雖然小編平時好鍾意食炸大腸,不過佢呢個就冇咩調味,所以小編對佢嘅印象都係一般般。佢呢啲鮑魚都幾大隻,而且都幾淋身,佢表面唔會話好厚粉,而且佢有落少少華鹽喺面頭所以都幾惹味,只係中間個心靭少少。呢條魚個名小編又係第一次聽,不過肉質都幾彈牙唔似係平時嗰啲養魚咁,另外肉質亦都好鮮甜。不過上枱嗰陣條魚中間嗰啲就未熟得晒,但如果攞返去反蒸又會嘥咗條魚,所以最後放棄左嗰少少。首先佢個飯好夠味而且佢地將啲鱔黃切粒,連埋啲飯一齊食就好有咬口,不過小編就略嫌飯裏面嘅薑粒多咗少少,薑味太重令到鱔黃唔係好突出。但係佢飯嘅份量的確係多。小編覺得整體嘅質素唔錯雖然價錢一啲都唔平!!!

唔講唔覺原來都幾多嘢食下

秘製豉油雞

胡椒蘿蔔豬根煲

炸大腸

炸鮑魚

清蒸蘇鼠斑

鱔黃炆飯

小編覺得整體嘅質素唔錯雖然價錢一啲都唔平!!!
秘製豉油雞
炸鮑魚
清蒸蘇鼠斑
2016-05-22 5011 views
從來都好懶打食評!佢地個蘿蔔胡椒豬根煲!鐘意食煙銀有口感的朋友!勁推介!! 胡椒湯夠辣!蘿蔔好入味!豬根出面餐廳有少有,個組合係正!! 卜卜脆炒飯-又係必試 脆米粒 加埋落炒飯無論口感味道一流 脆皮鮑魚-新穎之作 炸新鮮鮑魚!好食!!咸鮮蒸黃花- 只可以講 正! 老實講一句 服務不要期望太高 但食物水準高 仲有原來佢地只此一家!
從來都好懶打食評!
佢地個蘿蔔胡椒豬根煲!
少有,個組合係正!!

卜卜脆炒飯-又係必試
脆米粒 加埋落炒飯無論口感味道一流

脆皮鮑魚-新穎之作 炸新鮮鮑魚!好食!!

咸鮮蒸黃花- 只可以講 正!

老實講一句 服務不要期望太高 但食物水準高

仲有原來佢地只此一家!

• 蘿蔔胡椒豬根煲
  • 卜卜脆炒飯
2015-07-18 4615 views
出名既豉油雞無想像中咁好食,只係重豉油味,無咩特別芝士牛油炸魷魚好creamy, 魷魚唔係乾身既,配埋洋蔥,無咁'漏',唔錯清蒸小紅魚偏貴,同埋偏鹹,肉質係好滑,但唔值$220總括來說,三樣餸,埋單$466,價錢偏貴,食物一般,唔會再去😅
出名既豉油雞無想像中咁好食,只係重豉油味,無咩特別

清蒸小紅魚偏貴,同埋偏鹹,肉質係好滑,但唔值$220

清蒸小紅魚
芝士牛油炸魷魚
芝士牛油炸魷魚
2015-06-13 3833 views
過左母親節正日先慶祝冇咁多人,book位都容易D,不過好多的士司機都唔識去田下灣村。所以上的士前記住問下的士司機先!之前朋友介紹酥炸鮑魚,要先預訂$160/4隻,好特別,好淋好味招牌豉油雞,今次鞋左D煎蓮藕餅,比較細舊,蓮藕太薄粟米班腩,班腩唔係平價班腩,所以依碟粟米班腩要過百蚊酥炸芝士魷魚,味夠濃,不過配菜洋蔥太多 南乳粗齋煲,好有南乳味,粉絲充滿南乳香腐皮包住滑豆腐,配菜西蘭花出色,唔係白灼雜姑蒜子菜心苗酥炸生蠔,夠大隻,夠脆豉油皇炒麵,唔係普通麵,係麵線好味好特別三姐炒飯,普普通通

招牌豉油雞,今次鞋左D

煎蓮藕餅,比較細舊,蓮藕太薄

粟米班腩,班腩唔係平價班腩,所以依碟粟米班腩要過百蚊

酥炸芝士魷魚,味夠濃,不過配菜洋蔥太多

南乳粗齋煲,好有南乳味,粉絲充滿南乳香

腐皮包住滑豆腐,配菜西蘭花出色,唔係白灼

雜姑蒜子菜心苗

酥炸生蠔,夠大隻,夠脆

豉油皇炒麵,唔係普通麵,係麵線好味好特別

三姐炒飯,普普通通
2015-05-17
$300 (Dinner)
2014-04-01 4586 views
飯店牆上貼滿了三姐的得奬照片和跟tvb藝人的合照,有如名人飯堂,故此這裏的小菜一點也不便宜,由50多元至百多元不等。以村屋大牌檔格局飯店來說,價錢泊得住大酒樓。可是有主理人三姐撐場,食客似乎一點也不介懷價錢略貴,只因三姐相當親民豪爽,與食客打成一片,加上其名氣和食物質素,自有其捧場客。想一試三姐的廚藝,便可考慮在午飯時段前來,因為十分抵吃,只需三十多元便能嚐到一款小菜,送白飯一大碗,午餐餸菜的份量當然不及小菜多,但是一伙人叫上三數款,不用一百元便能吃盡多款住家式小菜,而且客人不多,不用等位或訂位,上菜速度也極快。這次除了午餐外,另外還叫了一款考功夫的小菜咕嚕肉,一試便知廚師的技藝有多高。通常在普通食肆吃這款菜,都會失望而回,不是粉太厚,便是肉太肥。這次吃到的豬肉夠軟滑,被一層脆口的薄外皮包著,咬下去時外脆內軟,每顆咕嚕肉的大小均稱,酸度適中,足料也入味,可謂名符其實的咕嚕肉。抵食午餐方面,最出色的是榨菜蒸雞。雞肉滑溜,完全沒有雪味。而榨菜則是出色的配角,因為無論是味道和辣度都很適中,而且每一塊都很大很工整,爽滑如鮮菇,是我吃過質量最好的榨菜片。光吃它也能扒進半碗白飯,胃口大開。總括來說
小菜咕嚕肉70元一碟
榨菜蒸雞
總括來說,這裏的小菜既有大廚風格,也有住家菜的親切感,值得一再造訪,不過只限午市﹗
2014-03-23
$50 (Lunch)
小菜咕嚕肉70元一碟
榨菜蒸雞
2014-01-23 3893 views
自從搬離將軍澳後, 已有好一段日子沒有光顧三姐,今晚約了一班好友聚舊,重臨這舊地!!​​​發現三姐多了幾款新菜色!!!令我最回味的有脆皮鮑魚.咬落嚐到新鮮鮑魚的​多汁非常Juicy !!! 又香口 ​口感非常好, 而且沒有油膩感!!​相比平常的海鮮店的清蒸反而更能夠食到鮑魚的鮮味.另外一道菜 超級栗米班腩, 有多超級? 所謂的班腩就是龍躉腩這道菜都不錯!! 龍躉腩好好味, 真的很有班腩的味道, 厚厚的班腩肉!!! 加上肥厚的​龍躉皮!!讚!!!!!!我最愛食桂花蚌!!! 所以都點了一碟椒鹽桂花蚌炒芥蘭三姐的豉油雞​, 水準依然!!另外有三姐炒飯, 這個炒飯加了一點炸透了的米飯混於炒飯內. 再加上薑和蔥!!!非常好味!!!今晚過了一個非常愉快滿足的晚上!!! 開始有點掛住​脆皮鮑魚!!! ​
自從搬離將軍澳後, 已有好一段日子沒有光顧三姐,
今晚約了一班好友聚舊,重臨這舊地!!
​​
​發現三姐多了幾款新菜色!!!
相比平常的海鮮店的清蒸反而更能夠食到鮑魚的鮮味.
這道菜都不錯!! 龍躉腩
超級栗米班腩
我最愛食桂花蚌!!! 所以都點了一碟椒鹽桂花蚌
椒鹽桂花蚌
炒芥蘭
三姐的豉油雞​
豉油雞
, 水準依然!!
非常好味!!!
三姐炒飯
2014-01-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
椒鹽桂花蚌
三姐炒飯
2013-12-20 2507 views
現今的香港地,大品牌林立,就連食肆都係一些大型的連鎖餐廳。老實說一句 搵到一間好味又夠"What"氣的小炒店,真係寥寥可數。有朋友介紹過一間係將軍澳的"三姐" 不過地點有少少難搵,係坑口地鐵站B2出口行大約10-15分鐘,或出地鐵站B2出口坐的士(應該唔洗跳標)。去到人唔算太多,唔洗點等位!好耐無試過食飯唔洗等位!(我好怕人多的地方,會頭暈暈) 有一個女職員過黎問我地想食咩,佢話如果無心水佢可以介紹。傾傾下先人知原來佢就係三姐^^ 三姐話最近佢有新菜介紹好多人食完都話好好食,我地就一於試下,信你一次la!! Haha (因為我們其中一位朋友唔太喜愛食鮑魚,最後三姐說服左佢,所以最終佢都有試) !佢仲介紹左一個豬肉包,另外就係個例牌檸油雞。三姐仲叫我地唔好白飯任添^^ 因為佢想炒個薑炒飯俾我地食!事關我地得3個人,食唔到咁多所以叫4樣就算啦。(其實都好多!!! hahah )  首先係個脆皮鮑,呢個令我最難忘!!! 係新鮮鮑魚黎架!我真係第一次食炸鮑魚,外面脆得黎d粉又唔厚,入面又juicy!!!!! 食一隻真係唔夠!呢個10個推介!!!果然無介紹錯!!! 就連我個位唔喜歡食鮑魚的朋友都
去到人唔算太多,唔洗點等位!好耐無試過食飯唔洗等位!(我好怕人多的地方,會頭暈暈) 有一個女職員過黎問我地想食咩,佢話如果無心水佢可以介紹。傾傾下先人知原來佢就係三姐^^ 三姐話最近佢有新菜介紹[脆皮鮑]好多人食完都話好好食,我地就一於試下,信你一次la!! Haha
脆皮鮑
hahah )  首先係個脆皮鮑,呢個令我最難忘!!! 係新鮮鮑魚黎架!我真係第一次食炸鮑魚,外面脆得黎d粉又唔厚,入面又juicy!!!!! 食一隻真係唔夠!呢個10個推介!!!果然無介紹錯!!! 就連我個位唔喜歡食鮑魚的朋友都大讚好
味!!! 然後有個豬肉包,雖然係有d肥,但食落去好香,個包好軟綿綿!都唔錯!!! 檸油雞,好開胃,酸酸地,好有雞味!!! 最後仲有個薑炒飯!三姐問我知唔知炒飯點先為之好食?我答乾身!!! 三姐就話除左乾身,d飯炒既時候都要一粒粒彈起先為之最好!呢個飯裡頭有一粒粒的脆米,口感相當不錯!! 食完呢個個炒飯,我發現雖然用既係一d簡單既食材,但只要加點心思,原來都可以咁好味。結果我同我3位朋友都食到好滿足!埋單大約二百一個人,如果有咁大隻鮑魚仲咁好食,都算物有所值!!
不過唯一 佢地的員工某1,2個的服務態度爭小小(除左三姐,佢好nice^^) 不過我成日都覺得,係呢小炒店食飯,唔止限於食飯,還有人情味。很香港的小店。haha。我一定會再幫襯!

Other Info. : 提提各位: 三姐只收cash 呢...!!
2013-12-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Chinese New Year
脆皮鮑
2013-12-18 2106 views
提早做冬同屋企人去, 因成日响電視見到3姐教人煮餸(我老媽子話), 所以去踩場.去到時環境坦白講一D都唔吸引, 好屋村食肆FEEL. 但坐落又好自在, 反而覺得舒服.由於早去, 好多新野都有得ORDER, 3姐話好多人訂, 晏少少都無哂....推介:脆皮鮑魚, 大大隻, 彈牙又惹味!!豬肉包, 望落好肥, 但食落超正!! 3姐話D食材來自日本, 包和肉都是自家製.海蔘墨魚膠, 2重彈牙口感, 一級驚喜!!其他都係我老娘ORDER, 但總括味道都是有水準的.
大魚頭
魚湯泡飯
白灼八爪魚
椒鹽鮮魷; 海蔘墨魚膠
特色豬肉包
酒香雞

推介:
脆皮鮑魚
, 大大隻, 彈牙又惹味!!
豬肉包
海蔘墨魚膠
, 2重彈牙口感, 一級驚喜!!
其他都係我老娘ORDER, 但總括味道都是有水準的.
Other Info. : 雖然地點較遠, 但真的值得. 要食環境既請俾錢去大酒店, 這裡是食好野的. 好快會再去, 因仲有好多特色野未試哂!! (3姐真人靚過上鏡!! 超NICE!!)
2013-12-10
$300 (Dinner)
大魚頭
魚湯泡飯
白灼八爪魚
椒鹽鮮魷; 海蔘墨魚膠
特色豬肉包
酒香雞
前日與一家人到了將軍澳坑口村的三姐海鮮飯店享受晚餐早幾年也有在三姐的飯店惠顧過只可以水平不斷下降,所以已經沒有再去吃不過因為父親堅持想吃小菜,所以又再去了一次三姐海鮮飯店星期五夜晚約7點多直接到門市不用等就有位了下單很快,只可惜來錯了一碟菜後,之後就等了約20分鐘才有其他菜上桌豬頸肉份量相對很少,芽菜則過多碟底也比較多油,不過不失吧南乳千層枝竹煲這個不錯,有金菇,枝竹,冬菇及最底的一層菜喻意千層只是當中的枝竹口感不像枝竹而且菇類入口有種奇怪的感覺整體很入味,配飯一流生炒糥米飯沒記錯應該是生炒的,糥米煮前浸水時間短,使飯粒比較乾身和硬但底部全都是油膩膩的,少吃為妙脆皮牛腩因為名字吸引而叫的菜配一個酸酸甜甜的醬很開胃,不過油炸後家人覺得失去了牛腩的味道,只覺是一般肉類三杯酒鱔球煲第一眼看賣相不錯,配上的醬汁與鱔肉很夾肉質很嫩滑,而且份量很多不過唯一失色之處,就是鱔肉份有骨,去骨這個程序不太好也使食客不能盡興地大口的吃整體來說,味道還是很不錯的但三姐增加了不少油炸的小菜,可能是為了節省時間但油炸食物太多了,其他食物選擇相對比較少而且食物味道比較重和油暫時短期內不會再考慮光顧了吧
前日與一家人到了將軍澳坑口村的三姐海鮮飯店享受晚餐
早幾年也有在三姐的飯店惠顧過
只可以水平不斷下降,所以已經沒有再去吃
不過因為父親堅持想吃小菜,所以又再去了一次三姐海鮮飯店
星期五夜晚約7點多直接到門市不用等就有位了
豬頸肉炒芽菜
豬頸肉份量相對很少,
芽菜則過多
碟底也比較多油,不過不失吧
南乳千層枝竹煲
這個不錯,有金菇,枝竹,冬菇及最底的一層菜喻意千層
只是當中的枝竹口感不像枝竹
而且菇類入口有種奇怪的感覺
整體很入味,配飯一流
生炒糥米飯
生炒糥米飯
沒記錯應該是生炒的,
糥米煮前浸水時間短,使飯粒比較乾身和硬
但底部全都是油膩膩的,少吃為妙
因為名字吸引而叫的菜
配一個酸酸甜甜的醬很開胃,
不過油炸後家人覺得失去了牛腩的味道,只覺是一般肉類
三杯酒鱔球煲
三杯酒鱔球煲
第一眼看賣相不錯,配上的醬汁與鱔肉很夾
肉質很嫩滑,而且份量很多
不過唯一失色之處,就是鱔肉份有骨,去骨這個程序不太好
也使食客不能盡興地大口的吃

整體來說,味道還是很不錯的
但三姐增加了不少油炸的小菜,可能是為了節省時間
但油炸食物太多了,其他食物選擇相對比較少
而且食物味道比較重和油

暫時短期內不會再考慮光顧了吧

2013-10-25
$110 (Dinner)
Birthday