2023-07-05 64 views
呢幾年少左好多係連鎖店買生日蛋糕,唔想來來去都係個d蛋糖,加上有小朋友就想揀低糖無添加蛋糖,所以會係網上訂,今次揀左kiuki sweet,標榜低糖低脂戚風蛋糕,我就揀左芋泥爆漿流心斑斕蛋糕。芋泥係自己手工整成,顏色係淡淡嘅紫色,無添加人造色素,芋泥香味濃郁,仲食到粒粒芋頭,口感豐富。斑斕蛋糕蓬鬆有彈性,質地好輕盈,味道唔太甜,中間夾住我最中意嘅牛乳麻糬十分煙韌,海鹽椰子流心真係爆漿嫁,一次過放入口,勁滿足。

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🎂🎂🎂🎂🎂🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢招牌海鹽焦糖x伯爵茶戚風 (4吋) $450呢幾年多咗甜品同蛋糕小店經營網上生意,好多嘅作品都比連鎖店鋪更有創意,味道亦更出色。今次揀咗蛋糕賣相好吸引嘅 @ Kiuki.sweet。一打開盒已經有濃濃嘅伯爵茶香散發出嚟。蛋糕體用咗戚風蛋糕,比較低糖少油,食落輕盈蓬鬆,濕潤唔會乾噌噌。戚風蛋糕中間夾咗一層牛奶可可脆米醬同一層特濃伯爵奶涷,口感層次好豐富!外層係自家製嘅海鹽焦糖忌廉,creamy得嚟唔會膩😋。另外蛋糕亦有配一包蜂蜜焦糖脆脆,加落軟綿綿嘅蛋糕口感更昇華😋。蛋糕較高身,所以如果唔大食嘅話,4吋夠晒4-5個人食😆。😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🎂🎂🎂🎂🎂🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 Kiuki Sweet Bakery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🎂🎂🎂🎂🎂🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🎂🎂🎂🎂🎂🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Kiuki Sweet Bakery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
  • 招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風
🉐超低糖低油蛋糕🉐口感豐富味道出眾芋泥爆漿流心X斑蘭戚風蛋糕🎂每一層都有驚喜嘅蛋糕❗️✨斑蘭戚風斑蘭嘅香味自然又清新,蛋糕質地濕潤唔太甜。✨牛乳麻薯奶香軟糯,甜度適中,煙煙韌韌,增加蛋糕口感。✨海鹽椰子流心一切開,椰香散發出嚟,加上流心絕對有視覺嘅震撼,海鹽鹹鹹地嘅味道更加平衡到蛋糕嘅甜度。✨芋泥夾心芋泥絕對係成個蛋糕嘅重點,原因係店主自家製手工嘅材料,保留芋頭一粒粒嘅口感之餘,綿滑嘅芋泥令到每一啖蛋糕嘅味道都好豐富!✨輕芝士忌廉&牛乳麻薯依兩款材料絕對能夠點綴成個蛋糕,令到我同朋友慶祝生日嘅時候都對呢個蛋糕留下深刻印象。
🉐超低糖低油蛋糕
🉐口感豐富味道出眾

芋泥爆漿流心X斑蘭戚風蛋糕🎂
每一層都有驚喜嘅蛋糕❗️

✨斑蘭戚風
斑蘭嘅香味自然又清新,蛋糕質地濕潤唔太甜。

✨牛乳麻薯
奶香軟糯,甜度適中,煙煙韌韌,增加蛋糕口感。

✨海鹽椰子流心

✨芋泥夾心

✨輕芝士忌廉&牛乳麻薯
觀塘·Kiuki Sweet Bakery呢間小店主打唔同味道配搭嘅戚風蛋糕 更採用無防腐劑/低糖+低油配方🥰選用優質食材 例如係日本百年品牌麵粉同埋用咗新西蘭進口嘅頂級忌廉👍🏻👍🏻蛋糕造型精緻配色又靚 趁家人生日試咗其中一款😎😏見到一刻都幾驚喜 因為好少買芋泥味蛋糕🌈芋泥流心爆漿班蘭戚風蛋糕面層有軟綿又順滑嘅芋泥❤️Pantone淡紫色 仲要無添加人造色素芋泥都係店舖自家製 芋香味十足😋切開入面層次分明 慢慢流出海鹽椰子流心班蘭蛋糕有足足三層咁多 口感綿密🤤🤤芝士忌廉有濃郁奶香味 薄薄一層非常柔滑最估唔到底層位置有Q彈軟糯嘅牛乳麻糬整個蛋糕嘅餡料加埋都唔會好甜 夠香芋味見到佢仲有好多款選擇下次試埋其他味道先😇😌
觀塘·Kiuki Sweet Bakery

2023-06-29
Type of Meal
Dinner
2023-06-29 67 views
成日都係去連鎖店買蛋糕,食來食去都係嗰幾隻味嘅蛋糕……間唔中當然要支持下小店,試吓其他小店嘅味道。今次就試吓呢間位於觀塘嘅IG shop ,見到佢哋招牌海鹽焦糖×伯爵茶戚風,幾特別又幾吸引,個樣都幾靚,仲要係低糖,夠健康!蛋糕一啲都唔馬虎,上面有lotus 又有藍莓,加埋啲海鹽焦糖忌廉,忌廉好滑滑,伯爵戚風蛋糕唔係好甜,夠晒鬆軟!蛋糕中間仲有啲伯爵奶凍,多種味道。最正係,仲跟埋焦糖脆脆,返到屋企先加上去。又可以就咁當糖食。😅

• 招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風
IG 蛋糕店: @kiukisweet 今次買左開心果 × 雙莓 4吋 蛋榚 $450蛋糕內層係由開心果 Mochi 同埋自家製紅桑子慕斯組成,好有心機❤️!外層就係開心果忌廉,非常濃郁。仲有上面有焦脆原粒杏仁裝飾,口感豐富!因為蛋糕用咗 Fresh Cream,所以最好喺半個鐘頭之內放入雪櫃,咁先保持最佳口感。不過香港嘅天氣咁熱,其實攞返個冰袋會更加適合。冰袋可以加20蚊購買,保證你嘅蛋糕唔會被熱天氣影響。Kiuki Sweet Bakery自取地點:觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
IG 蛋糕店: @kiukisweet

今次買左開心果 × 雙莓 4吋 蛋榚 $450

Kiuki Sweet Bakery

自取地點:觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
TakeAway
🔻招牌海鹽焦糖伯爵茶戚風蛋糕🔻蛋糕係伯爵茶戚風蛋糕,食落好好鬆軟充滿空氣感既,一切開會見到層次分明既配搭,有海鹽焦糖忌廉,特濃伯爵奶涷同牛奶可可脆米醬。入口忌廉軟滑帶香焦糖味,夾埋濃郁既牛奶可可脆米醬,2者中和甜度恰好。味道方面伯爵茶同焦糖味好夾,加上蜂蜜焦糖脆脆,連埋蛋糕一齊食口感幾豐富。因為蛋糕用fresh cream,所以店家都溫馨提示,天氣溫度較熱,要雪一雪個蛋糕先食,cream夠凍,食落會更好味,另外仲好貼心咁送上生日牌同蠟燭。低糖低油係小店主打,減肥食多2啖都唔怕食,好食得黎賣相又靚。

• 招牌海鹽焦糖x伯爵茶戚風蛋糕
2023-06-25 30 views
Kiuki Sweet Bakery (觀塘)📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖屋企人生日 上網訂咗一個戚風蛋糕比佢🎂之前已經睇咗好多IG post所以先揀咗呢間舖頭口碑唔錯,而且地點方便 拎完就可以返屋企🫖海鹽焦糖伯爵戚風蛋糕戚風蛋糕用上伯爵茶仲係店家特別自家調配幾種伯爵茶混合埋一齊 茶味濃郁 帶有柑桔香味帶有佛手柑嘅香味 自己好鍾意蛋糕質感輕盈有彈性 食得多都唔會有內疚感蛋糕中間仲有朱古力脆米 增加口感最特別係有個伯爵茶奶凍 好香滑外面嘅忌廉好幼滑 蛋糕配有蜂蜜焦糖脆脆🍯可以俾我哋配埋一齊食 小朋友好鍾意
Kiuki Sweet Bakery (觀塘)
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖

屋企人生日 上網訂咗一個戚風蛋糕比佢🎂
之前已經睇咗好多IG post
所以先揀咗呢間舖頭
口碑唔錯,而且地點方便 拎完就可以返屋企

🫖海鹽焦糖伯爵戚風蛋糕

外面嘅忌廉好幼滑
蛋糕配有蜂蜜焦糖脆脆🍯
可以俾我哋配埋一齊食 小朋友好鍾意

2023-06-24 30 views
🎂招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風(配蜂蜜焦糖脆脆)朋友之前食過推介好味,而我又要買生日蛋糕,就決定試吓呢間舖頭名食咗字嘅Kiuki😝見到Menu就二話不說揀左呢一個,因為係最大眾化最多人都能夠接受嘅!上去拎蛋糕嘅時候,店主都好好人,提醒我夏天要快啲返屋企雪住蛋糕,因為都有鮮忌廉蛋糕嘅口感非常之豐富,有唔同嘅層次,有伯爵戚風蛋糕,有一層伯爵奶凍,牛奶可可脆米醬,混合自家製海鹽焦糖忌廉,茶味濃得來,又有海鹽味,最緊要係唔會太甜,啱晒呢排好興嘅低糖低卡蛋糕風!💙如果平時鍾意食甜啲嘅人,就可以按自己個人喜好加入蜂蜜焦糖脆脆,加重甜味之餘,又可以自己裝飾個蛋糕,一舉兩得!🤩幾欣賞佢哋提供三個蛋糕尺寸,4寸/6寸/8寸,可以因應唔同場合同需要揀適合嘅尺寸,就唔怕唔夠食或者浪費😝
🎂招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風(配蜂蜜焦糖脆脆)

• 招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風
👧🏻😋👅🍽✨完美戚風蛋糕 難怪好評如潮❤️‍🔥✌🏻-Kiuki Sweet Bakery 🇭🇰 觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖 🇭🇰-🎂主打低糖低油戚風蛋糕既IG shop提早3日預訂可以上觀塘studio自取🎂指定款都有8-9款, 全部都勁吸引同埋味道mix & match好特別, 唔係周街都會見到; 掙扎左好耐揀開心果x雙莓戚風定海鹽焦糖x伯爵茶戚風, 最後因為佢伯爵茶係招牌都揀左😆-🍰招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風 (配蜂蜜焦糖脆脆)4吋 $450💯蛋糕好高身影相好靚, 由下而上係伯爵茶戚風蛋糕, 特濃伯爵奶涷, 再一層戚風, 牛奶可可脆米醬, 再多一層戚風; 每層中間都有薄薄海盬焦糖忌廉, 蛋糕面就有少少藍莓同Lotus餅; 另外仲配左一包獨立包裝蜂蜜焦糖脆脆💯果然係低糖低油, 成個蛋糕食落好輕盈又唔甜; 戚風同奶凍個伯爵茶味都勁突出, 唔使配個脆脆已經好夠味💯用左fresh cream食落完全唔油膩; 中間脆米醬好香濃, 脆卜卜令個蛋糕食落更有層次
👧🏻😋👅🍽✨
完美戚風蛋糕 難怪好評如潮❤️‍🔥✌🏻
Kiuki Sweet Bakery
🇭🇰 觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖 🇭🇰
招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風

🍰

招牌海鹽焦糖 x 伯爵茶戚風
近年揀選蛋糕都比較喜歡小店 / 自家經營 嘅店舖皆因製作用心質數同味道比連鎖經營嘅糕餅店 好食得多同事之前試過觀塘呢間蛋糕店嘅蛋糕網頁見到已款式同配搭好吸引🎂芋泥爆漿流心 X 班蘭戚風面層舖上軟綿綿嘅芋泥切開裡面流出海鹽椰子流心三層班蘭蛋糕,口感鬆軟夾著輕芝士忌廉 特別鍾意加咗軟軟糯糯嘅牛乳麻糬令口感更豐富芋泥都係自家製,滲出淡淡芋香味味道唔太甜,好Creamy對甜品有要求嘅朋友,都大讚好味下個月朋友生日 , 一於再訂其他款式
近年揀選蛋糕都比較喜歡小店 / 自家經營 嘅店舖
皆因製作用心

質數同味道比連鎖經營嘅糕餅店 好食得多

同事之前試過觀塘呢間蛋糕店嘅蛋糕
網頁見到已款式同配搭好吸引

🎂芋泥爆漿流心 X 班蘭戚風
面層舖上軟綿綿嘅芋泥
切開裡面流出海鹽椰子流心
三層班蘭蛋糕,口感鬆軟
夾著輕芝士忌廉
特別鍾意加咗軟軟糯糯嘅牛乳麻糬
令口感更豐富
芋泥都係自家製,滲出淡淡芋香味
味道唔太甜,好Creamy

甜品有要求嘅朋友,都大讚好味

下個月朋友生日 , 一於再訂其他款式
2023-06-22
Type of Meal
Tea
Celebration
Birthday
👩🏻‍🍳 kiuki sweet🧑🏻‍🍳我發現近年大家已經好少係大型連鎖蛋糕店買生日蛋糕,我都係,我成日幫襯好多造型好靚、又好味嘅IG CAKE SHOP,今次朋友生日,我一早BOOK定,推介埋比大家,呢間主打Low Sugar Low Fat Chiffon Cake,滿足視覺、味覺,仲好健康!👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️ 🏃🏻‍♂️🍽️開心果 x 雙莓戚風戚風蛋糕的蓬鬆有彈性,面層滿滿的焦糖杏仁果粒,中間有軟滑慕斯,加上最鍾意果層 嘅薄薄的mochi,成個蛋糕即刻好有層次,食完都超級有滿足感。📍地點:觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
👩🏻‍🍳 kiuki sweet🧑🏻‍🍳

🍽️開心果 x 雙莓戚風

📍地點:觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖
開心果x  雙莓戚風
開心果x  雙莓戚風
  • 開心果x 雙莓戚風
2023-06-16 60 views
媽咪生日今次特登搵左間特別啲蛋糕同佢慶祝💕上網揀咗 佢每款嘅蛋糕味道都比較特別✨專門係做戚風蛋糕今次揀咗 招牌海鹽焦糖x 伯爵茶戚風.🎂蛋糕嘅層次口感非常豐富👍🏻頂層海鹽忌廉好軟滑、之後就係伯爵茶戚風、下層係牛奶可可脆米醬👉🏼有流心效果👏🏻蛋糕,中間再夾左伯爵茶奶凍😋伯爵茶愛好者絕對要試試佢🥳 另外蛋糕仲附上蜂蜜焦糖脆脆🍯多重口感👏🏻整體個蛋糕唔會太甜,口感非常豐富😍😍自己好鍾意佢嘅cream非常軟滑

今次揀咗 招牌海鹽焦糖x 伯爵茶戚風.🎂
整體個蛋糕唔會太甜,口感非常豐富😍😍
自己好鍾意佢嘅cream非常軟滑
招牌海鹽焦糖x 伯爵茶戚風
招牌海鹽焦糖x 伯爵茶戚風
2023-06-15 32 views
呢間網店主打低糖低油既蛋糕用上全天然食材製成 賣相仲好靚♥招牌焦糖海鹽x伯爵茶戚風(4吋)$450一切開就見到層層分明既橫層外層係自家製海鹽焦糖忌廉跟住就係好鬆軟既伯爵茶戚風蛋糕之後再有牛奶可可脆米醬仲有我最愛既特濃伯爵奶涷 茶味濃郁仲夠哂滑另外仲附上蜂蜜焦糖脆脆 好香口又唔會太甜加埋蛋糕一齊食 口感更有驚喜有唔同呎吋可以選擇 慶祝生日就岩哂包裝好整齊好靚 工作室既自取點都好方便店員仲好好人 提醒我地要快啲放番雪櫃
呢間網店主打低糖低油既蛋糕

有唔同呎吋可以選擇 慶祝生日就岩哂
包裝好整齊好靚 工作室既自取點都好方便
店員仲好好人 提醒我地要快啲放番雪櫃
2023-06-14 56 views
朋友生日,想買一個特別點的蛋糕為他慶生。在網上搜尋過一輪,剛好搜到這家手工自製蛋糕店,觀其 IG Profile,把每個蛋糕的獨特設計、結構、成份等都作出了詳細介紹,每個蛋糕看上去都很特別、美味,而網上評論不俗,最終選擇了這個戚風蛋糕給朋友 🥰🥰🎂 開心果x雙莓戚風蛋糕 ( $480 )4 吋 for 2 - 4 人食用的戚風蛋糕, 外層被鮮嫩青綠的開心果忌廉覆蓋,蛋糕頂端含有碎開心果粒粒的鮮奶油,圍繞著幾十顆原粒杏仁。一切開蛋糕,就可看到內部層次分明的結構,主要以草莓戚風為主,中間間有一層開心果 Mochi 和紅桑子慕斯。買蛋糕後有點後悔,畢竟價格算是有點貴,又不知味道如何,但一開動、一開始吃就發現買的很對 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 實在是蛋糕太好吃了~ 口感輕柔鬆軟,味道清香微甜,忌廉絲滑而不油膩,最喜歡中間那層 Mochi 黏滑煙韌,為蛋糕的各個層次增加了分明感,而紅桑子 Mousse 又帶來了點酸意,味道更豐富 😖😖推薦泡杯英國紅茶配合蛋糕食用,兩者的搭配中和了紅茶的苦澀,也令蛋糕的味道更加突出 ☕️🫖▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️Kiuki Sweet Bakery (觀塘)📍 觀塘
開心果x雙莓戚風蛋糕

🎂 開心果x雙莓戚風蛋糕 ( $480 )

☕️🫖

Kiuki Sweet Bakery (觀塘)
📍 觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓17號舖

2023-06-08