2010-07-02 78 views
平日食飯來來去去都個3間餐廳,難得出去第二區食飯,真係好開心!!我們去左大圍,揀左木屋。12點幾去到,仲有位。好多午餐揀,實在太感動喇~曼後揀左「咖喱雞球便當」。D咖喱唔辣,有少少甜味!!雞球都幾香口!!最喜歡蟹籽沙律,$48黎講,份量算多喇~~仲有3塊三文魚,太正喇!!一定試下!!

一定試下!!
2010-06-21
$54 (Lunch)
2010-01-01 36 views
之前已經黎過好多次,喜歡呢度既款式常常有新花款,價錢唔算貴,刺身尚算新鮮。黎呢度,我較喜歡散叫,因為D set款式不算吸引,雖然份量多,有時仲多到你食唔晒,但我重質唔重量。
7吋長既三文魚壽司
日本廣島蠔
2009-12-10
$150 (Dinner)
7吋長既三文魚壽司
日本廣島蠔
208蚊未加一,但真係我覺得唔得。1. 壽司舊飯,硬既,痴到實晒。2. 壽司上面舊魚,唔新鮮,粉既。3. 熱湯烏冬,湯底ok, 但係烏冬唔入味。4.牛柳粒炒什菜,椰菜幾瓣叫什菜﹖5. 杯金吉, 我接受唔到囉。豆腐沙律, 汁甜甜的,不錯。可惜太多生菜,不如直接叫生菜豆腐﹖海鮮鍋,蝦唔夠鮮,一概都接受到。(有無人知個底個d 唔係粉絲到底係咩﹖)坐得唔係好舒服。d waiter 收碟收得好快。搞緊咩?咁就230蚊出門口,可能係我太多要求?
208蚊未加一,但真係我覺得唔得。
1. 壽司舊飯,硬既,痴到實晒。
2. 壽司上面舊魚,唔新鮮,粉既。
3. 熱湯烏冬,湯底ok, 但係烏冬唔入味。
4.牛柳粒炒什菜,椰菜幾瓣叫什菜﹖
5. 杯金吉, 我接受唔到囉。

坐得唔係好舒服。d waiter 收碟收得好快。搞緊咩?
咁就230蚊出門口,可能係我太多要求?
$130 (Dinner)
Christmas
2009-10-13 41 views
第一次有衝動寫食評 食前狀態:好肚餓,基本上唔係難食都會覺得好食 +2 mode入坐時間:八點九,煩忙時間已過,得三四檯客生日想食餐好,所以一開始冇打算叫 d 咩二人餐,咁應該比起黎質素應該會好 D 啦我諗。未叫熟食先叫o左個 $78 蚊刺身拼盤,有 玻璃蝦、三文魚、吞拿魚、墨魚同兩種唔記得咩魚。每件得兩舊,唔緊要啦,擺碟賣相好靚,應該唔錯!先食墨魚,好膠但冇味o既?再食三文魚,厚切好滑,唔鮮o既?另外兩種魚,好爽口,但都係冇味架喎,最後食吞拿,終於食到有味啦,但梅梅地囉 ~ok,刺身都咁肯定壽司都唔會好食啦,叫其他熟食安全啦。叫o左 明太子玉子燒、牛柳粒鍋飯、同埋燒物:牛舌、雞肉大蔥、雞翼、燒元貝。一黎境然上個鍋飯先,算啦肚餓,飯還飯牛柳還牛柳配菜還配菜,成個飯好似大家都唔識咁,個飯汁係塔檯o既。玉子燒,d 明太子好似磨過o既果 jam 咁,再放o係隻中式炒蛋上面。燒物,乜 d 鹽好貴咩?淨係雞翼塊雞皮有鹹味,其他冇樣有味!牛舌好似同隻食完煙o既牛打茄輪咁,元貝買優子良品加返枝籤好食過佢 最後整多串 日本臭青味大蔥加白烚雞肉,真係飽晒!我比錢時直頭同講職員講 d 野好難食,佢o係到
第一次有衝動寫食評

入坐時間:八點九,煩忙時間已過,得三四檯客

我比錢時直頭同講職員講 d 野好難食,佢o係到扮白痴咁講「冇理由,我唔會信你架 ~ 你呃我 ~ 」,真係救命。
2009-10-13
$120 (Dinner)
Birthday
  • 去大圍其他餐廳
2009-09-13 4 views
跟媽媽到大圍覆診後,便在大圍火車站附近醫肚,看見這間日本料理門外有一個大企牌,寫明$168海嘯餐,於是好奇走進去吃。餐牌裡的款式也是一般食物,沒甚麼特別;於是決定嘗試吃那個$168海嘯餐,原來留心一睇,有不少桌的客人都點了這個餐,而更有三個人分享這個餐。蜜桃沙律:味道可以,都有半個罐頭蜜桃,但太甜了菠蘿特飲:太甜,加上太多冰玻璃蝦、三文魚、八爪魚刺身:味道可以三文魚手卷:份量和味道都可以牛肉鍋:絕對是適合女生食用,裡面有一棵金菇和一磚豆腐,份量實在太少,適合一些想吃肉但又不想吃太多的女生鰻魚炒飯:上面加了木魚,賣相好,味道都算是不錯雜錦天婦羅:蝦本身不新鮮,沒有蝦味,加上軟軟的沒有口感,失敗之作總括來講,整體味道和份量都可以,海嘯價錢二人前餐連加一服務費要$185,都算是可以接受。
跟媽媽到大圍覆診後,便在大圍火車站附近醫肚,
看見這間日本料理門外有一個大企牌,寫明$168海嘯餐,
於是好奇走進去吃。
餐牌裡的款式也是一般食物,沒甚麼特別;
於是決定嘗試吃那個$168海嘯餐,

蜜桃沙律:味道可以,都有半個罐頭蜜桃,但太甜了
菠蘿特飲:太甜,加上太多冰
玻璃蝦、三文魚、八爪魚刺身:味道可以
三文魚手卷:份量和味道都可以
鰻魚炒飯:上面加了木魚,賣相好,味道都算是不錯

都算是可以接受。
蜜桃沙律
菠蘿特飲
玻璃蝦、三文魚、八爪魚刺身
三文魚手卷
牛肉鍋
2009-09-08
$100 (Dinner)
  • 鰻魚炒飯
2009-08-20 4 views
間野我ge評價係服務九流~嬲到我食過咩都唔記得咁我同一個我幾有好感ge女仔去食~咁一入到去,個女仔覺得個位太窄,想話拉出d張檯,個待應已經話條路太窄,唔可以拉太出~但係條路明明好闊~咁都冇咩啦,咁之後俾餐牌我地睇,我個朋友好多野想食,咁就諗左10mins左右~就係呢短短10mins,個待應已經催左我3次落單~第一次催我,我同佢講,轉頭先,唔該~第二次催我,我同佢講,我地諗好會叫你第三次催我,我同佢講,可唔可以俾呢位小姐諗埋先,唔該~真係嬲到震~之後食野,每一碟岩岩食最後一件完佢就即刻走晒碟,連基本問下仲要唔要都唔問,就咁收晒~之後一路食,背後個股壓力係大到,跟本就試唔清d野好唔好食~食完仲要係咁同我個朋友講對唔住同各位講聲,真係唔使去
間野我ge評價係服務九流~嬲到我食過咩都唔記得

咁我同一個我幾有好感ge女仔去食~
第一次催我,我同佢講,轉頭先,唔該~
第二次催我,我同佢講,我地諗好會叫你
第三次催我,我同佢講,可唔可以俾呢位小姐諗埋先,唔該~
真係嬲到震~
之後一路食,背後個股壓力係大到,跟本就試唔清d野好唔好食~
食完仲要係咁同我個朋友講對唔住

同各位講聲,真係唔使去
2009-08-19
$110 (Dinner)
  • 豚肉芝士卷
1K
今日豬豬女友心情好複雜;來這裡, 都係一個複雜的決定...7點來到,唔太多人,坐下先.心情複雜的豬豬女友自我形容為 "肴底" ....食乜都決定唔倒. 我見個晚餐set都ok, 就叫呢個啦.有3個主菜, 要揀2;選擇有錫紙牛油焗金菇雞柳, 牛肉鍋, 及蝦天婦羅.豬豬女友皮膚唔好, 唔食牛肉喇, 唯有揀另外兩款.好快上.先上係個沙律; 個水蜜桃沙律都ok大, 蟹子都不少, 雪到凍一凍的; 菜爽口, 只係千島醬略多; ok 喇.之後有三文魚手卷, 係剛弄起的, 紫菜脆, 正.剌身都幾新鮮, 塊八爪魚及蝦都好食.另一提, 蝦已去腸, 很好!天婦羅少許油, 都好脆; 蝦都新鮮. 另其他天婦羅都不錯.錫紙牛油焗金菇雞柳比想像中細; 兩三啖都食得晒又真幾香幾好味, 金菇好食, 但d雞完全冇味, 淡.... 要醃多少許呢.另原來仲有跟餐波蘿凍飲, 過甜...服務很好, 一讚.打此評的時候己係七一; 希望隨住六月的完結, "肴底" 的豬豬會重身振作, 重拾昔日不覊豪邁的風彩!!!
今日豬豬女友心情好複雜;
來這裡, 都係一個複雜的決定...

7點來到,唔太多人,坐下先.
心情複雜的豬豬女友自我形容為 "肴底" ....

食乜都決定唔倒.

我見個晚餐set都ok, 就叫呢個啦.
有3個主菜, 要揀2;
選擇有錫紙牛油焗金菇雞柳, 牛肉鍋, 及蝦天婦羅.

豬豬女友皮膚唔好, 唔食牛肉喇, 唯有揀另外兩款.

好快上.

菜爽口, 只係千島醬略多; ok 喇.

之後有三文魚手卷, 係剛弄起的, 紫菜脆, 正.
剌身都幾新鮮, 塊八爪魚及蝦都好食.
另一提, 蝦已去腸, 很好!

天婦羅少許油, 都好脆; 蝦都新鮮. 另其他天婦羅都不錯.

錫紙牛油焗金菇雞柳比想像中細; 兩三啖都食得晒

另原來仲有跟餐波蘿凍飲, 過甜...

服務很好, 一讚.

蝦有3 舊, 都幾好食, 脆!
冰凍沙律
金菇爽, 雞冇味, 要醃多少少!
炒飯係珍珠米. 都唔少汁,略咸, 但ok
$100 (Dinner)
蝦有3 舊, 都幾好食, 脆!
冰凍沙律
2009-06-19 3 views
蝦刺身..好新鮮..正三文魚壽司..條三文魚好長呀..都ok啦燒牛舌串係我重點推介..外面少少脆..入面軟..d汁好好味呀..雞軟骨..麻麻地..幾干身曼魚卷..都幾好味燒三文魚腩..好香..正
刺身..好新鮮..正
2009-06-09
Birthday
  • 燒牛舌串
2009-06-06 16 views
平日之下午同朋友黎左木屋食野,撞正學生lunch hour,左右兩邊都係學生,兩大枱嘈到爆炸!所以下次就算黎食,都唔會選擇呢個時段。叫左個鍋燒烏冬之類既定食,大約$5x,鍋燒烏冬個賣相幾好,仲有兩件加洲卷同一碗關東煮。壽司普普通通,同超市既冇咩分別,關東煮係凍既!唔係雪櫃o個d凍,而係放左出黎好耐o個種。個味道同便利店既冇咩分別。個烏冬,湯底同樣冇咩出色,唯一係蛋味比較重,因為佢有隻半生熟既蛋。烏冬係超市買到o個d,唔會彈牙,個炸蝦已經淋左。講真,響大圍食$5x一個lunch,都會對佢有少少期望啩.......點解會食到個大雜燴麵= =.......仲要係可以響屋企都可以整得到感覺...........................................雖然量係多,但係個味道同個質素令人有少少失望,唔係難食亦唔可以叫好味........= =

鍋燒烏冬
成個set個樣
有隻半生熟既蛋喎~
$55 (Lunch)
(Non-member)
我之後久不久都會去木屋吃set luch或dinnerset lunch就唔係話很平但一分$一分貨, 都叫做有好多野食dinner散叫過很多食物全部都幾好食不過!!!!!!!個女經理(應該係老闆)態度真的很差木口木面, 多謝都冇聲, 一副唔憂做的樣子最嬲就係我上次去食lunch, 餐飲想要凍檸茶, 佢話賣晒, 得番汽水同檸水(唔明d茶點樣可以賣晒)之後算la, 凍檸水, 食到咁上下隔離臺叫凍檸茶咁即係點?????????
我之後久不久都會去木屋吃set luch或dinner
dinner散叫過很多食物全部都幾好食

不過!!!!!!!

個女經理(應該係老闆)態度真的很差
木口木面, 多謝都冇聲, 一副唔憂做的樣子
(唔明d茶點樣可以賣晒)
之後算la, 凍檸水, 食到咁上下隔離臺叫凍檸茶
咁即係點?????????
$60 (Lunch)
  • 大圍
  • 木屋
2009-01-17 6 views
今個星期五下午四點個陣,自己一個人去左木屋食lunch.個陣真係好肚餓,我order左一份牛柳粒鍋飯定食.我之前2次都係叫牛柳粒鍋飯定食.但係今次難食得好緊要,個鍋飯同白飯冇分別囉,牛柳粒硬到石頭咁.我叫佐經理埋嚟,經埋就好快同我講,不如轉其他定食啦.佢推介我食鰻魚拉面定食.個經埋好nice,服務好好.希望下次嚟個陣,唔好俾我再食到d石頭牛柳粒鍋飯,真係好貴食又好貴食.62蚊一份定食,好食就冇問題(價錢).
62蚊一份定食,好食就冇問題(價錢).
$50 (Lunch)
2009-01-12 9 views
經友人介紹,到此一食,1.三文魚壽司$182.曼魚壽司$203.什錦刺身$784.蟹肉炒飯$585.高野豆腐$36想不到這麼少店子,刺身,壽司那麼出色,新鮮,其他食物也ok!!!但如果你受得到那裹的侍應黑口黑面,都值得去一次,我真的未試過去一間餐廳,啲侍之應又唔招呼,又唔加茶,對啲客人視若無睹,
經友人介紹,到此一食,
1.三文魚壽司$18
2.曼魚壽司$20
3.什錦刺身$78
4.蟹肉炒飯$58
5.高野豆腐$36
  • 壽司
  • 刺身
2008-11-24
19.11.08是日補祝友人的生日,友人想在大圍吃日本料理在大圍沒幾多,最終選擇這間木屋店內的給我的感覺好像羽田,相似的擺設,又是暗暗的!我們剛好是第二台客人,可能是因為我們早到看看menu,很多都想試,但友人又不是太餓放棄了set lunch,選了四樣東西 $ 38 $44 $46點了餐很快便來,少人吧!(還要剛好撞見熟人坐在旁邊…)我叫的是炸蝦天婦羅飯,友人的滑蛋豬我未試過,我們都沒想到飯那麼大碗份量多,幾低吃,炸物味道不錯,不會太多粉由於飯太多了,吃不完,已經很飽啦友人已經把飯吃光光了炸蝦沙律,好正,炸得很脆!值得讚兩人都吃得很滋味,好正呀!大家都是炸物fans嘛另外叫了一款壽司,很正!本來友人想叫燒餅,但剛好沒有!不過幸好,我們已經很飽了!埋單時刪好和熟人一起!以這個價錢,都算低!味道方面都很好,會再來!
19.11.08
是日補祝友人的生日,友人想在大圍吃
日本料理在大圍沒幾多,最終選擇這間木屋

店內的給我的感覺好像羽田,
相似的擺設,又是暗暗的!
我們剛好是第二台客人,可能是因為我們早到

看看menu,很多都想試,但友人又不是太餓
放棄了set lunch,選了四樣東西

[滑蛋豬扒飯] $ 38
[炸蝦天婦羅飯] $44
[吉列炸蝦配沙律] $46

點了餐很快便來,少人吧!(還要剛好撞見熟人坐在旁邊…
我叫的是炸蝦天婦羅飯,友人的滑蛋豬我未試過,
我們都沒想到飯那麼大碗

份量多,幾低吃,炸物味道不錯,不會太多粉
由於飯太多了,吃不完,已經很飽啦
友人已經把飯吃光光了
炸蝦沙律,好正,炸得很脆!值得讚
兩人都吃得很滋味,好正呀!

大家都是炸物fans嘛

另外叫了一款壽司,很正!
本來友人想叫燒餅,但剛好沒有!
不過幸好,我們已經很飽了!
埋單時刪好和熟人一起!

以這個價錢,都算低!
味道方面都很好,會再來!
炸蝦天婦羅飯
壽司
吉列炸蝦配沙律
滑蛋豬扒飯
2008-11-11 5 views
今日同個fd去左大圍個工聯會報名讀個課程,出番黎之後,經過見到有間木屋日本料理,當時大約1點半到,見到坐滿左9成人到,我同個fd決定入去食啦,d侍應都好有禮貌,話d野要10-15分鐘先至有,跟住我地叫左2份lunch,一份刺身定食($46),一份炸蝦便當($48),同埋一份鰻魚卷($23).嘩!...估唔到d野都幾好食,下次我會再黎食個dinner...
今日同個fd去左大圍個工聯會報名讀個課程,
出番黎之後,經過見到有間木屋日本料理,
當時大約1點半到,
見到坐滿左9成人到,
我同個fd決定入去食啦,
d侍應都好有禮貌,
話d野要10-15分鐘先至有,
跟住我地叫左2份lunch,
一份刺身定食($46),
一份炸蝦便當($48),
同埋一份鰻魚卷($23).
嘩!...估唔到d野都幾好食,
下次我會再黎食個dinner...
2008-11-03 5 views
星期六lunch嗰陣,我同個fd去呢間木屋去食lunch,坐左一陣,有位侍應推介我地食西京燒雞翼便當,我地睇完menu之後就order左一份西京燒雞翼便當,另外order左一份什錦魚生飯,當不知所謂雞翼便當出到嚟,先得嗰三隻勁細隻既雞翼仔.玩野咩!三隻雞翼便當都要成60幾蚊呀...但係另外個份什錦魚生飯,我個fd就話幾好食同好大碗好新鮮,都唔錯.
$60 (Lunch)