2023-05-12 46 views
D 間餐廳好特別,d 牛肉四邊俾吉列圍住,而每件牛都切到可以一口食晒,讚!枱上有個小煎爐,令牛肉可以按自己喜歡的熟度烹調,好貼心🥰咖哩忌廉烏冬:好特別,面層見到既白色係忌廉,下層係烏冬同咖哩,我一次食哩種咖哩忌廉烏冬,D烏冬本身好食,mix埋咖哩忌廉,好creamy,正!雞軟骨骹子:哩個雞軟骨骹子都食,外皮脆,亦食到雞柔骨口感。蜂蜜菊花茶潤喉,唔太甜,好味!韓國柚子蜜甜中帶少少酸,開胃之選!值得推介👍

咖哩忌廉烏冬:

雞軟骨骹子:
哩個雞軟骨骹子都食,外皮脆,亦食到雞柔骨口感。

蜂蜜菊花茶
潤喉,唔太甜,好味!

韓國柚子蜜
甜中帶少少酸,開胃之選!

值得推介👍
2023-05-09
Dinner
韓國過江龍吉列牛店「吉列牛忌廉烏冬專門店」主打忌廉烏冬及吉列牛,第一次試當然2款都試晒🤩🔸吉列牛定食套餐每張枱面都已準備燒爐,似乎係每枱必點!!上枱時牛肉大概三成熟左右,整件牛肉外皮佈滿麵包糠吉列炸粉,嫩滑無筋,燒後油香充足,就算厚切及冇留意時間地燒😛都唔會難咬開🔸雞肉忌廉烏冬非常邪惡!,表面充滿厚厚雪白忌廉,本身烏冬質地已經滑身,加上濃厚忌廉令口感更為creamy. 咖喱味不算太濃郁,所以入口唔會覺得太漏.建議趁熱食因為醬汁冷凍後會容易黏稠🔸Kobekyu秘製蛋卷煮蛋火候剛剛好,雞蛋質地軟身.內裏芝士更做到拉絲效果.一啖一口,好味而不覺飽濟🔸Passion Punch 🔸Citrus Ocean2杯都帶有氣而清爽前者帶偏甜熱情果味後者淡淡檸檬柚子香

🔸吉列牛定食套餐

🔸雞肉忌廉烏冬

🔸Kobekyu秘製蛋卷

🔸Passion Punch
🔸Citrus Ocean
2杯都帶有氣而清爽
前者帶偏甜熱情果味後者淡淡檸檬柚子香

可以食吉列牛嘅地方唔多,呢間嚟自韓國嘅吉列牛餐廳,開咗好幾年一直都keep住咁有人氣,明顯店名嘅吉列牛同忌廉烏冬係招牌菜,嚟到當然必試!🥢吉列牛套餐 ($256)► 吉列牛定食吉列牛生熟程度可以自己控制😍放上石燒爐燒幾下已香氣十足~牛肉油脂分佈平均、肉質嫩滑,外層好酥脆;調味配搭有芥末沙律醬、柚子燒汁同芥辣,為肉味帶來更豐富層次🥰另外跟一碗灑了飯素嘅白飯、胡麻豆腐、胡麻車厘茄及味噌湯,呢個定食相當豐富!► 咖喱忌廉烏冬 配牛肉咖喱同忌廉呢個組合估唔到咁夾!白雪雪嘅忌廉好香滑,撈勻嚟食仲可以中和咖喱嘅辣度;烏冬煙韌彈牙,每條都掛滿微辣帶甜嘅濃郁醬汁,入口creamy真係食唔停口😍配料可選牛肉或雞肉,仲有西蘭花、蘑菇同洋蔥,牛肉亦都好軟嫩,呢個烏冬好滋味呀😆🥟雞軟骨餃子 ($48)餃子外皮薄脆,豬肉餡料豐富,口感鮮嫩🥰咬落去食到餡料夾住雞軟骨,爽口有層次,沾醋食更添風味~🍹Passion Punch (+$18)口感清新,帶有熱帶水果嘅甜味同香氣🥰呢杯有氣飲品好適合夏日飲,配搭吉列牛唔錯,解膩之選👍🏻🍵綠茶Latte (+$25)Latte大大杯,濃濃嘅奶香加上綠茶味道甜甜的,綠茶味不太濃
吉列牛定食

🥢吉列牛套餐 ($256)
► 吉列牛定食
吉列牛生熟程度可以自己控制😍放上石燒爐燒幾下已香氣十足~
牛肉油脂分佈平均、肉質嫩滑,外層好酥脆;

► 咖喱忌廉烏冬 配牛肉
咖喱同忌廉呢個組合估唔到咁夾!
咖喱忌廉烏冬

🥟雞軟骨餃子 ($48)
餃子外皮薄脆,豬肉餡料豐富,口感鮮嫩🥰
咬落去食到餡料夾住雞軟骨,爽口有層次,沾醋食更添風味~

🍹Passion Punch (+$18)
口感清新,帶有熱帶水果嘅甜味同香氣🥰
呢杯有氣飲品好適合夏日飲,配搭吉列牛唔錯,解膩之選👍🏻

🍵綠茶Latte (+$25)
Latte大大杯,濃濃嘅奶香加上綠茶味道甜甜的,綠茶味不太濃,反而忌廉份量幾多,所以奶味比例上偏濃郁~
Passion Punch

總結:上菜速度好有效率,可以自己動手燒牛嘅過程都係一種享受~

• 咖哩忌廉烏冬
2023-05-08 55 views
真係有一顆旅行之心特別係想去日本 去唔到就只好食日本菜解想思今次要為大家介紹既係 - 吉列牛忌廉烏冬專門店餐廳係位於銅鑼灣既耀華街顧名思義 佢地真係主打食吉列牛同忌廉烏冬食物個方面 今次分別點左:吉列牛定食雞軟骨餃子咖哩忌廉烏冬重點推介:咖哩忌廉烏冬:忌廉同咖哩出奇地夾Creamy得黎after taste有咖哩既和味而且仲有雞肉係入面 超正Location: Causeway BayPrice : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
真係有一顆旅行之心

Location: Causeway Bay
Price : $200-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2023-05-06 56 views
主打嘅牛肉居然有筋嘅,重要收得唔平,成$150。吉列牛食過好多間,呢間真係又貴又唔掂。俾啲有筋嘅牛我食真係把幾火。另外主打嘅忌廉烏冬又係垃圾到暈,餸得個幾舊,可以揀牛或雞,咁就$80幾蚊。以後唔會再幫襯。
俾啲有筋嘅牛我食真係把幾火。

另外主打嘅忌廉烏冬又係垃圾到暈,
餸得個幾舊,可以揀牛或雞,咁就$80幾蚊。
以後唔會再幫襯。
勁大條筋嘅吉列牛
2023-05-06
$150 (Lunch)
2023-05-06 44 views
Recently, I visited Gilgen Noodle Shop in Causeway Bay, which specializes in creamy udon and Wagyu beef. Despite its small size, the restaurant was bustling, and we had to wait a while to be seated. We ordered the Wagyu beef set meal, which came with a Japanese-style grill for cooking the beef to our desired level of doneness, as well as a side of seaweed rice, salad, tomato, and miso soup. We also tried the chicken curry creamy udon and chicken cartilage dumplings. The udon was rich and creamy, with a spicy kick from the curry, while the dumplings were crispy and delicious
2023-04-19
$130 (Lunch)
2023-05-04 135 views
呢間一直都係人氣店,特登襯啱啱開始營業就去食,我哋嗌咗個combo set。吉列牛定食 $148吉列牛份量算多,而佢嘅highlight係可以自己燒!本身上菜嘅時候都已經有around 4-5成熟,自己再燒一燒就更加好食!而且配菜都算多,夠飽肚 咖喱忌廉烏冬 $78呢款烏冬一定係必食招牌菜!忌廉撈埋烏冬好夾,每啖都好細滑好creamy,而且好重咖喱味,佢可以揀牛肉或者雞肉,肉嘅份量豆算多,一碗嚟講當lunch好夠飽!

吉列牛定食 $148

咖喱忌廉烏冬 $78
咖喱忌廉烏冬
$120 (Lunch)
  • 咖哩忌廉牛肉烏冬
餐廳裝修以木同黑色為主,幾有格調感套餐 $2561️⃣吉列牛定食 吉列牛果層係吉列炸皮,牛肉可以再自己放上爐到燒,自己調節想食既牛肉熟度,牛肉肉質軟稔,燒到牛肉肉身有微微既焦香係最好食,牛肉味濃,仲有唔同款既醬汁可以沾黎食,味道都會各有不同,好食又好玩😍2️⃣咖喱忌廉烏冬 一上枱就見到雪白奶滑既忌廉係表面,加以攪拌,香濃既咖喱味道隨即湧出黎,將佢地全部攪勻,每一條烏冬都掛滿醬汁,濃香惹味,口感奶滑,烏冬口感更係好有彈性,入面仲有牛肉同菇菌等等既配料,整體都好好食🤤雞軟骨餃子 $48餃子外脆內軟,外皮唔會好厚身,咬口脆香,入面既內餡口感都好豐富,香口惹味韓國柚子蜜(凍) +$8好清香既味道,柚子既果香幾自然甜美紫薯Latte +$25飲落會有淡淡既紫薯香,配合埋牛奶既奶香,好好飲

餐廳裝修以木同黑色為主,幾有格調感

套餐 $256
1️⃣吉列牛定食

2️⃣咖喱忌廉烏冬

雞軟骨餃子 $48

韓國柚子蜜(凍) +$8
好清香既味道,柚子既果香幾自然甜美

紫薯Latte +$25
飲落會有淡淡既紫薯香,配合埋牛奶既奶香,好好飲

Score 總分: 65至70相信大家睇個名都估到,E間野 食“日本野”、“有烏冬食”、“又要肥” 和 “又要破財” 啦........大家大可以放心! 係破財嘅,不過價錢唔貴,一般啦~未住,我未講重點: “好邪惡嘅麵” 呀!點解咁講!? 咪因為烏冬本身都滑,再加上忌廉,入口即馬上消失! (好得人驚,烏冬人口失蹤個案又增加一宗啦~)。係你都未黎得切咬,就流左入胃海,加上佢地d冬冬麵用上忌廉,你話邪唔邪惡先~ 加多二磅就一定入佢地數啦.....還我靚仔樣! 總結: 可試! 如想試下過手癮,可以燒下牛牛肉。不過,我就覺得一般
Score 總分: 65至70

2023-04-28 121 views
ookmark咗好耐又未去試吉列牛忌廉烏冬位於銅鑼灣時代附近既百樂中心,成幢都有好多野食。scan QRcode 落單,眼見每張枱面已經準備好熱石,食物到左同時店員會將個火放入個爐。吉列牛定食 $148定食會有兩款前菜  胡麻豆腐 胡麻車厘茄 伴碟有胡麻醬梛菜絲沙律仲有麵豉湯同飯素飯,另配有燒汁同芥末醬。生熟程度可自己調節,燒熟一面先好反轉另一面,如果唔係表面嘅麵包糠會好易跌哂,鍾意燒幾耐都得,入口好腍好香 好重牛味咖哩忌廉烏冬(牛肉)成碗白雪雪咁上黎 好似忌廉蛋糕咁靚忌廉打得好滑好輕盈 攪匀之後 咖哩顏色淡左 好滑又唔膩,味道超好,完全唔辣而咖哩完全唔辣 岩哂食唔到辣既朋友仔雞軟骨餃子$48一客有四隻,面頭撒上白芝麻粒。塊皮超脆,入面咬到一粒粒雞軟骨脆脆地,口感好正。餡都有菜肉,夠料。點埋餃子醋仲正!韓國柚子蜜 $8韓國蜂蜜紅棗茶 $8
ookmark咗好耐又未去試吉列牛忌廉烏冬
位於銅鑼灣時代附近既百樂中心,成幢都有好多野食。

吉列牛定食 $148
定食會有兩款前菜  胡麻豆腐 胡麻車厘茄
伴碟有胡麻醬梛菜絲沙律

仲有麵豉湯同飯素飯,另配有燒汁同芥末醬。

成碗白雪雪咁上黎 好似忌廉蛋糕咁靚
忌廉打得好滑好輕盈 攪匀之後 咖哩顏色淡左
好滑又唔膩,味道超好,完全唔辣
而咖哩完全唔辣 岩哂食唔到辣既朋友仔

雞軟骨餃子$48

韓國柚子蜜 $8
韓國蜂蜜紅棗茶 $8
韓國柚子蜜、韓國蜂蜜紅棗茶
Other Info. : 咖哩忌廉烏冬(牛肉)
2023-04-27
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
韓國柚子蜜、韓國蜂蜜紅棗茶
2023-04-25 67 views
牛魔王耐唔耐都想食下吉列牛😉銅鑼灣首選食吉列牛,就係呢間吉列牛忌廉烏冬專門店❣️吉列牛定食定食包咗麵豉湯、蔴醬豆腐、滿滿飯素嘅日本米飯🍚當然仲有主角吉列牛啦🤩吉列牛沾上吉列炸粉,炸到粉嫩粉嫩嘅三成熟🤓係石鍋上面燒到自己鍾意嘅生熟程度🤤肉味濃郁牛肉嘅肉質軟腍,一咬就咬得開!咖哩忌廉烏冬忌廉夠creamy令濃厚嘅咖哩增加輕型奶香😋烏冬爽口彈牙,入面仲啲牛肉粒🤤Kobekyu 秘製蛋卷芝士控必叫嘅蛋卷🤩拉絲芝士配蛋真係好夾!Passion Punch酸酸甜甜嘅百香果梳打水😝加左新鮮嘅薄荷葉,味道清新解膩😎綠茶Latte每次黎到必要呢杯特飲!綠茶同牛奶嘅比例平衡得唔錯😜吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
牛魔王耐唔耐都想食下吉列牛😉
銅鑼灣首選食吉列牛,就係呢間吉列牛忌廉烏冬專門店❣️

吉列牛定食

定食包咗麵豉湯、蔴醬豆腐、滿滿飯素嘅日本米飯🍚
當然仲有主角吉列牛啦🤩
吉列牛沾上吉列炸粉,炸到粉嫩粉嫩嘅三成熟🤓

係石鍋上面燒到自己鍾意嘅生熟程度🤤
肉味濃郁牛肉嘅肉質軟腍,一咬就咬得開!

咖哩忌廉烏冬

忌廉夠creamy
令濃厚嘅咖哩增加輕型奶香😋

烏冬爽口彈牙,入面仲啲牛肉粒🤤

Kobekyu 秘製蛋卷

芝士控必叫嘅蛋卷🤩
拉絲芝士配蛋真係好夾!

酸酸甜甜嘅百香果梳打水😝
加左新鮮嘅薄荷葉,味道清新解膩😎

綠茶Latte
每次黎到必要呢杯特飲!
綠茶同牛奶嘅比例平衡得唔錯😜

吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
  • 吉列牛定食
  • 咖哩忌廉烏冬
  • Kobekyu 秘製蛋卷
  • Passion Punch
  • 綠茶Latte
2023-04-19 79 views
好多人都認識銅鑼灣呢間餐廳皆因佢係主打"吉列牛"嚟到都幾多人,梗係要試招牌菜式✨吉列牛定食原條吉列牛,外層炸到脆卜卜裡面係一成熟嘅牛肉放上熱石燒完,又軟又腍肉質好有彈性✨咖哩忌廉牛肉烏東面層舖滿厚厚嘅幼滑忌廉,睇落平平無奇,實情裡面係配上咖哩味嘅湯汁烏東口感軟滑彈牙.味道香濃裡面仲有一口牛.冬菇.洋蔥.西蘭花認真足料✨雞軟骨餃子餃子即煎熱辣辣皮薄香脆.裡面加入雞軟骨好爽口✨紫薯Latte粉紫色嘅紫薯,面層吱上厚厚忌廉好香奶味✨綠茶Latte滲出淡淡綠茶清香,味道唔會太甜今餐食物好味.值得下次再嚟

好多人都認識銅鑼灣呢間餐廳

皆因佢係主打"吉列牛"
嚟到都幾多人,梗係要試招牌菜式

✨吉列牛定食
原條吉列牛,外層炸到脆卜卜

裡面係一成熟嘅牛肉
放上熱石燒完,又軟又腍
肉質好有彈性

✨咖哩忌廉牛肉烏東
面層舖滿厚厚嘅幼滑忌廉,
睇落平平無奇,

✨雞軟骨餃子
餃子即煎熱辣辣
皮薄香脆.裡面加入雞軟骨好爽口

✨紫薯Latte
粉紫色嘅紫薯,面層吱上厚厚忌廉
好香奶味

✨綠茶Latte
滲出淡淡綠茶清香,味道唔會太甜

今餐食物好味.值得下次再嚟
2023-04-19
Lunch
小編今日來到銅鑼灣一間韓國過江龍吉列牛店「吉列牛忌廉烏冬專門店」 🇰🇷🐮 主打吉列牛及忌廉烏冬,今次揀選HK$256套餐試一下兩款主打菜式😊 每枱都吃吉列牛,客人在石板上燒牛肉,過程按自己喜好控制生熟度,不妨一試🐮「吉列牛定食」🐮 牛肉以麵包糠脆炸,放上熱石板上烤,輕輕煎出牛油脂香,而吱吱聲令食慾大增😍 烤過後外皮脆香,肉質好軟嫩,搭配牛肉的醬汁有3款,分別係蒜蓉沙律醬、燒肉汁及日式芥末,幾種口味任你選擇,配上有飯素的白米飯🍚 伴碟有胡麻醬梛菜絲沙律解膩🥗 整體吃牛肉的儀式感較高,值得一試☺️「咖哩忌廉烏冬」一大碗厚厚的螺旋形白色忌廉☁️ 蓋住熱騰騰的咖哩烏冬,烏冬夾起上來冒出煙來,飄來陣陣日式咖喱香氣😁 咖哩混和忌廉甜而不辣,配料有洋蔥🧅、牛肉🐮、野菌等,牛肉粒肉質軟腍,烏冬入口順滑,掛滿咖喱汁夠惹味🥰🍽 :套餐(吉列牛定食+ 咖哩忌廉烏冬)👅好味指數:7.75/10(吉列牛定食 );7.5/10(咖哩忌廉烏冬)💰消費:HK$256(套餐)📍 地址:吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓🈹推介優惠:N/A

🍽 :套餐(吉列牛定食+ 咖哩忌廉烏冬)
💰消費:HK$256(套餐)
📍 地址:吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
🈹推介優惠:N/A
2023-04-10 66 views
同事見到我早一日放假食完石板牛覺得好吸引,之後佢話搵到喺銅鑼灣都有間好出名嘅吉列牛叫我lunch陪佢去食!♥ 吉列牛定食咖喱忌廉烏冬 $256吉列牛一個價錢食到餐廳兩樣嘅招牌菜式👍🏻我哋諗都唔使諗就決定咗嗌呢一個咖喱忌廉烏冬一上枱啲忌廉完全蓋住成碗咖喱烏冬😆 面頭既忌廉好creamy,將忌廉撈勻之後,味道小小辣又帶甜香幾過癮,成個配搭幾特別,內裏有牛肉食落係好滑嫩,而烏冬都好彈牙吉列牛 一份吉列牛大概有十塊左右,外皮吉列炸得好香脆,之後要自己落手將牛放喺熱石爐到燒,大概燒2分鐘就食得,燒至7成熟帶外脆內嫩口感就最perfect 🥳牛味又濃得送飯食好快已經食晒成碗飯👍🏻♥ 雞軟骨餃子 $48諗住唔夠食加多份餃子小食😆 煎得好香,外層好香脆,餃子皮包住碎粒雞軟骨作餡料脆卜卜♥ 韓國蜂蜜紅棗茶 $8跟餐加嘢飲,飲番杯熱嘢養生🥰仲係紅棗補一補♥ 紫薯latte $25跟餐加嘢飲,貌上好靚仔,質地細滑帶紫薯香

♥ 吉列牛定食咖喱忌廉烏冬 $256

♥ 雞軟骨餃子 $48

♥ 韓國蜂蜜紅棗茶 $8
跟餐加嘢飲,飲番杯熱嘢養生🥰仲係紅棗補一補

♥ 紫薯latte $25
跟餐加嘢飲,貌上好靚仔,質地細滑帶紫薯香
2023-04-03 161 views
🐮吉列牛定食 $148一份切成10塊吉列牛先炸到大約三成熟 上枱時牛肉係凍嘅 店員會俾個爐你燒到自己想要嘅熟度炸皮薄而且都唔會油膩膩只要控制好時間手法就可以做到外脆內嫩嘅效果最鍾意食啲頭尾因為有三邊炸皮同埋切成三角形牛肉切到一定嘅厚度 有嚼口得嚟唔韌 都食到濃牛味同埋牛油香醬汁都誠意滿滿 濃稠同醬汁都有有芥末醬 蒜蓉蛋黃醬 酸甜燒肉汁可以先試原味在點醬 食到唔同嘅感覺定食除咗牛之外仲有碗前菜 白飯 麵豉湯前菜有芝麻醬豆腐同埋芝麻醬番茄仔滑捋捋嘅百福豆腐配芝麻醬原來都幾夾!白飯都無hea你 上面撒滿飯素鹹鹹香香就咁食都唔會齋而且份量好足 疊咗個小山丘出嚟🌹Rose Garden $38係帶玫瑰味嘅梳打水 玫瑰味唔會太假太化學 亦唔會過甜凍冰冰帶氣特別清涼 配搭吉列牛又可以消滯
🐮吉列牛定食 $148
有芥末醬 蒜蓉蛋黃醬 酸甜燒肉汁
可以先試原味在點醬 食到唔同嘅感覺
定食除咗牛之外仲有碗前菜 白飯 麵豉湯
前菜有芝麻醬豆腐同埋芝麻醬番茄仔
滑捋捋嘅百福豆腐配芝麻醬原來都幾夾!

白飯都無hea你 上面撒滿飯素
鹹鹹香香就咁食都唔會齋