2019-01-15 3204 views
日本料理一向有他的執着,在日本,壽司店只能吃到壽司,燒肉店也只能吃到燒肉,拉麵店就只能夠吃拉麵⋯⋯所以我喜歡居酒屋🏮而香港也正正吸收了😂😂鮨心 有好幾次想試,但都因沒有早早book位而食吾到,今天見6點幾碰碰運氣,還是要等😅好在15分鐘左右啫內部裝修很特別,麻繩做主題😊壽司🍣一定要食啊!上壽司盛合(8件) $258。質素很不錯,比得上日本,全由日本直送,帶子超厚肉,鮮甜爽口,三文魚籽大粒到呢,在口腔內爆,好滿是,一點也不腥😋呢件黑松露左口魚裙邊壽司尤其出色,魚油香夾住黑松露,真係雙重享受😆加州卷一碟六件,蟹籽很多,不過不失另一至愛鰻魚飯蛋包飯😋鰻魚熱辣辣、香噴噴!外脆內軟,非常厚身,加埋滑滑蛋飯特別好味份量很多$132全是很抵食花魚一夜干,特別喜歡這種做法,與很乾身香口,而且維持肉質嫩滑,此烹調方法魚味特別濃日式炸雞一定不會輸給韓式炸雞呢!又嫩又滑,粉漿薄薄的,加上少少檸檬汁感覺不會上火最呢食埋個牛肉烏冬,就捧住個肚走了!果然很不錯的一間日本料理,下次要再試埋佢其他嘢呢

內部裝修很特別,麻繩做主題😊

加州卷一碟六件,蟹籽很多,不過不失

份量很多$132全是很抵食

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2019-01-15 326 views
閏蜜約會係旺角,懶人之選當然是地鐵站附近,食完搭返地鐵,夠方便👍今次book在A1出口隔離 「鮨心」一上到去,地方格局充滿日本🇯🇵氣息,而且設計別樹一格,以木色為主調!舒服☺️食物種類選擇也較多,熱食刺身壽司炸物鍋飯樣樣有。一嚟已經被上壽司盛盒吸引😍😍全都是我最愛的,吞拿魚顏色鮮艷肉質肥美,帶子鮮甜厚肉,要分兩啖先至食得完呢😂😂甜蝦肥嘟嘟好滿足,很新鮮😜熟食方面也很出子,我最愛這餃子雞翼,外脆內juicy ,淋上少少檸檬汁,即時解膩👍👍厚燒玉子份量很多呢,熱辣辣,蛋香十足😍牛油果🥑軟殻蟹卷也是值得推介的,吃得出軟殼蟹即叫即炸,蘇蘇脆脆,蟹籽一點也不吝嗇👍👍我們兩人也很滿意,無論食物、質素、環境、價錢也是值得推介☺️

全都是我最愛的,吞拿魚顏色鮮艷肉質肥美
,帶子鮮甜厚肉,要分兩啖先至食得完呢😂😂

上壽司盛合

甜蝦肥嘟嘟好滿足,很新鮮😜

厚燒玉子份量很多呢,熱辣辣,蛋香十足😍

$300 (Dinner)
2019-01-12 301 views
假期同朋友去鮨心食下野,傾下計,都幾悠閒。鮨心唔單止有刺身,壽司,手卷,仲有串燒,天婦羅等等其他嘅食物。我同朋友就咩都叫少少,咩都試下啦。清酒煮蜆嘅蜆好大隻呀,而且都幾鮮味肉厚。食落有淡淡嘅清酒香,配合蜆嘅鮮味,都不錯架!分量仲幾足,唔怕爭食嘛。壽司就各自選擇自己喜歡嘅刺身,我就揀咗三文魚,帶子,甜蝦,之後就叫個特別小小嘅BB銀鱈魚。每樣都好新鮮,BB銀鱈魚係灸燒過,有少少油香,唔會太膩,我覺得幾好食喎。炸雞軟骨係我好常食嘅小食,依度嘅雞軟骨炸得好香脆,唔好睇佢細細碟,其實食極都仲有架!另外仲叫左個鹽燒雞翼,燒得幾香喎,只係用少少鹽去調味就已經好好食喇!
假期同朋友去鮨心食下野,傾下計,都幾悠閒。

鮨心唔單止有刺身壽司,手卷,仲有串燒,天婦羅等等其他嘅食物。我同朋友就咩都叫少少,咩都試下啦。

2019-01-08
Type of Meal
Dinner
2019-01-08 270 views
餐廳就在地鐵站旁,位置非常便利。店內環境以木為主,簡約而雅緻,充滿和風感覺,地方也十分整潔企理。餐具都很精緻,筷子托有不同款式,好可愛。三文魚壽司比一般日本餐廳或壽司店質素更佳,色澤靚又肥美,肉質超嫩滑,充滿啖啖魚油,非常美味。帶子沙律卷相當出色,帶有芝麻的飯卷包著很多帶子刺身,肉質非常新鮮爽滑,完全不會有雪藏味,十分鮮甜,還加有沙律醬和爽脆蟹籽,口感豐富。各款刺身大有驚喜,賣相還很精美。甜蝦彈牙爽口,鮮味爆燈。油甘魚肉質細緻,嫩滑無比,魚味鮮濃。深海池魚同樣出色,鮮味強勁,令人一吃難忘。炸明太子雞翼肥厚啖啖肉,外皮微脆,肉質嫩滑,完全不乾,內有大量明太子,味道濃郁,滋味得很。鰻魚蛋包飯好有水準,鰻魚大件厚肉,肉質嫩滑,醬汁入味,蛋又很滑溜,啖啖滋味。

餐廳就在地鐵站旁,位置非常便利。

餐具都很精緻,筷子托有不同款式,好可愛。

各款刺身大有驚喜,賣相還很精美。
甜蝦彈牙爽口,鮮味爆燈。
油甘魚肉質細緻,嫩滑無比,魚味鮮濃。
深海池魚同樣出色,鮮味強勁,令人一吃難忘。

2019-01-03 360 views
今晚去MK果邊攪傢私D 野, 之後就返餐好=] 呢間鮨心主打親民既日本風尚,食材由日本空運來港,餐牌上提供日式前菜、小食、沙律、刺身、手握壽司、手卷以至廚師發辦等選擇~今次我同朋友就點左D 壽司食,要左個特上壽司組合,入面質素真係好高,有海膽、赤貝、拖羅、池魚等,賣相好OK,食落真係好鮮美!$398 真係抵食,逐件叫一定貴個叫SET~另外亦叫左個金龍卷,其實係蝦卷,入面啖啖爽口蝦肉,正~最後叫個野菜烏冬SHARE ,不過不失~ 本身想叫個魚湯烏冬,好可惜冇材料><OVERALL 唔貴,性價比高,下次有機會再黎!
今晚去MK果邊攪傢私D 野, 之後就返餐好=]
$398 真係抵食,逐件叫一定貴個叫SET~
另外亦叫左個金龍卷,其實係蝦卷,入面啖啖爽口蝦肉,正~
OVERALL 唔貴,性價比高,下次有機會再黎!

2019-01-02
2018-12-25 265 views
又到年尾,又係四出揀聖誕禮物同食大餐既時間。今年唔想又係食西餐呀自助餐咁,所以揀左好想食既一間日本餐廳開餐。佢吸引我既地方係無論係食物同環境都好有置身居酒屋既感覺。唔想食d飽肚野,每樣叫d同朋友開心share。蟹籽沙律 : $68大大碟蟹籽沙律,好大份之外,材料仲好fresh,卜卜聲勁多蟹籽,呢個岩晒叫黎同閨蜜邊食邊傾。清酒煮蜆 : $92叫呢個係因為見到隔離枱個碟既大隻又厚肉既蜆,好少見用咁大隻蜆既清酒煮蜆,一於跟!清酒味唔算濃,唔會蓋過蜆既鮮味,好甜好甜呀。銀鱈魚西京燒 : $178銀鱈魚質地好滑身,外面煎得香脆,有陣麵豉既咸香味又帶有少少甜味,推介!稻庭烏冬: $32冷麵汁加入蘿蔔泥、薑蓉同葱絲。烏冬屬於爽口彈牙個種,浸入冷麵汁,感覺清新,想再叫多個黎食。照燒US安格斯肉眼: $238上菜時肉眼已切好一塊塊咁,食既時候好方便,牛肉煎得內裏帶粉紅色,咬落鮮嫩多肉汁,配上燒汁,濃淡適中。加上配菜日式南瓜同菇菇,成件事日式晒。餐廳唔算大,用餐當日係平日,但係都好full,建議想黎食既餓底朋友,要早d book定位。
又到年尾,又係四出揀聖誕禮物同食大餐既時間。

唔想食d飽肚野,每樣叫d同朋友開心share。

蟹籽沙律 : $68

清酒煮蜆 : $92
清酒味唔算濃,唔會蓋過蜆既鮮味,好甜好甜呀。

銀鱈魚西京燒 : $178

稻庭烏冬: $32

冷麵汁加入蘿蔔泥、薑蓉同葱絲。

照燒US安格斯肉眼: $238

• 銀鱈魚西京燒
  • 清酒煮蜆
2018-12-22 372 views
餐廳用上淺木色系的裝潢,加上日式擺設,日風氣氛濃厚!餐廳提供選擇很多,有日式前菜、小食、沙律、刺身、手握壽司、手卷以至廚師發辦等!黑松露牛油果沙律 $78黑松露和牛油果的份量很多,蔬菜新鮮爽甜!沙律汁酸酸地好開胃,再配合大量脆脆絲,口感豐富,十分推介!帶子沙律卷 $98鮮甜軟滑的帶子,適量的沙律醬,少量芝麻香味,同樣加上大量脆脆絲,好滋味!拖羅蓉多士 $68拖羅蓉份量很多,肥美濃郁,加上香脆的多士,超讚!魚湯烏冬 $58奶白色的魚湯,濃厚鮮甜,充滿了魚的精華!加上軟滑彈牙的烏冬,整碗連湯都飲到一滴不漏!串燒牛舌 $38/串 牛舌爽口彈牙,牛味香濃,很惹味!串燒雞翼 $38/串雞皮燒至金黃色,又香又脆,內裏的雞肉保持嫩滑多汁,好味道!一串有兩隻雞翼,抵食!松露吞拿魚炸餃子 $62餃子皮炸至脆卜卜,內裏滿滿吞拿魚蓉,不錯!GweiLo IPA $58果香味重,入口清新!

黑松露牛油果沙律 $78

帶子沙律卷 $98

拖羅蓉多士 $68
拖羅蓉份量很多,肥美濃郁,加上香脆的多士,超讚!

魚湯烏冬 $58

串燒牛舌 $38/串
牛舌爽口彈牙,牛味香濃,很惹味!

串燒雞翼 $38/串
雞皮燒至金黃色,又香又脆,內裏的雞肉保持嫩滑多汁,好味道!

一串有兩隻雞翼,抵食!

松露吞拿魚炸餃子 $62
餃子皮炸至脆卜卜,內裏滿滿吞拿魚蓉,不錯!

GweiLo IPA $58
果香味重,入口清新!
2018-12-21 2508 views
2018年12月20日。晴。旺角。聖誕將至,飯局果然係一浪接一浪啊!日本料理依然係飯聚首選~呢日就來食呢間就腳嘅日本餐廳,旺角站A出口喺正佢門口門口擺咗細細棵聖誕樹,氣氛一流~店內裝修風格簡約得嚟又幾特別~用呢啲粗麻繩營造成簾幕咁嘅效果吧枱係一張長長嘅木枱木枱木櫈貫徹簡約風~坐得亦舒服~最鍾意嘅係餐廳用嘅筷子座個個造型都唔一樣,有大根、甘筍。。。好有心思,好可愛啊~~加洲卷,$98擺盤幾靚,一客有6件,抵食!蟹籽多到成個碟都係!如果食日本嘢好似我哋咁唔想食主食嘅話,可以嗌呢個加洲卷填肚兩個人食,每人3件,唔覺唔覺其實就食咗好多飯㗎啦~呵呵!上壽司盛合,$258雖然呢個壽司盛合係最基本嘅一款,價錢相宜有赤身、油甘魚、帶子、甜蝦。。。勝在用料新鮮,完全唔會覺有雪味,海鮮全部鮮甜可口食完即刻想encore~坐吧枱仲可以睇住師傅整壽司添~魚湯烏冬,$58餐牌上寫住係限量供應㗎~唔好睇佢個樣細細碗咁,其實好夠飽!魚湯呈奶白色,係好濃郁嘅魚湯睇個色澤就知足料,同埋熬嘅時間唔短烏冬質地似拉麵,所以應該係稻庭烏冬麵質滑溜,湯底香濃,值得一試!迷你天盛,$78有兩款海鮮天婦羅同兩款蔬果天婦羅海鮮天婦羅係
2018年12月20日。晴。旺角。
聖誕將至,飯局果然係一浪接一浪啊!
日本料理依然係飯聚首選~
呢日就來食呢間就腳嘅日本餐廳,旺角站A出口喺正佢門口

門口擺咗細細棵聖誕樹,氣氛一流~
店內裝修風格簡約得嚟又幾特別~
用呢啲粗麻繩營造成簾幕咁嘅效果
吧枱係一張長長嘅木枱
木枱木櫈貫徹簡約風~坐得亦舒服~

最鍾意嘅係餐廳用嘅筷子座
個個造型都唔一樣,有大根、甘筍。。。
好有心思,好可愛啊~~
加洲卷
加洲卷,$98
擺盤幾靚,一客有6件,抵食!
蟹籽多到成個碟都係!
如果食日本嘢好似我哋咁唔想食主食嘅話,可以嗌呢個加洲卷填肚
兩個人食,每人3件,唔覺唔覺其實就食咗好多飯㗎啦~呵呵!
壽司盛合,$258
雖然呢個壽司盛合係最基本嘅一款,價錢相宜
有赤身、油甘魚、帶子、甜蝦。。。
勝在用料新鮮,完全唔會覺有雪味,海鮮全部鮮甜可口
食完即刻想encore~
坐吧枱仲可以睇住師傅整壽司添~
魚湯烏冬
魚湯烏冬,$58
餐牌上寫住係限量供應㗎~
唔好睇佢個樣細細碗咁,其實好夠飽!
魚湯呈奶白色,係好濃郁嘅魚湯
睇個色澤就知足料,同埋熬嘅時間唔短
烏冬質地似拉麵,所以應該係稻庭烏冬
麵質滑溜,湯底香濃,值得一試!
迷你天盛
迷你天盛,$78
有兩款海鮮天婦羅同兩款蔬果天婦羅
海鮮天婦羅係大蝦同比較少見嘅魚天婦羅~
魚天婦羅非常出色,炸漿香脆,包喺入面嘅魚仍然鮮嫩香滑,正!
蔬果天婦羅就有茄子同埋南瓜
南瓜香甜,質地軟糯,都好好味~
日式炸雞
日式炸雞,$48
一客有6件炸雞,食之前先擠檸檬,可以平衡返炸物嘅油膩感
炸雞都做得好好,外皮非常鬆化,雞皮部分咬落會嗦嗦聲
而雞肉就保持嫩滑多汁~唔錯!
2018-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
加洲卷
魚湯烏冬
迷你天盛
日式炸雞
2018-12-20 447 views
聖誕節前夕🎄想和朋友提早慶祝聖誕!完全沒想過旺角有一間性價比質素很高的餐廳!一定好快再來,因為已經book 第二次,一月頭和朋友慶祝生日!見到他們新開了一層是做,廚師發板既Omakase ! 再看一下價錢,嚇了我一跳,$300-一個人頭好驚喜!上到二樓,感覺裝修設計好舒服高檔!有驚喜!地方乾淨,有信心!而且光猛,感覺高檔!前菜小吃,魚脆脆,香口,好好味!師傅:一對四個客人!雖然有不同的魚,但因為配合不同的醬油,及配不同的配料,令到每一款,好不同的味道,和層次!而且好新鮮,這款上枱時,還會郁,可能神經未完全死亡!我也是第一次!這款,蝦+炸了的蝦頭,大愛❤️朋友說這餐太美味,中午要叫支酒來,嘆一下!最驚喜是這個完全不吝嗇!三層海膽,完全沒有腥味!太開心😃最後這個正但也是驚喜,很滑,而且好夠熱!這個很重要!之前食過好幾間也不夠好吃只有約,2-3間間合格!這間也是其中一間合格的蒸蛋!最後還有一個壽司令你飽肚不夠吃還可以$150+加多三件壽司🍣我見到隔離枱加了+68,生蠔,下次一定會加錢食大大隻生蠔!我朋友吃完飯,也說好開心說,我揀了一間性價比很高,完全沒想過旺角!竟然,有一間好食有質素而乾淨壽司
聖誕節前夕🎄想和朋友提早慶祝聖誕!
完全沒想過旺角有一間性價比質素很高的餐廳!

好驚喜!

上到二樓,感覺裝修設計好舒服高檔!有驚喜!

地方乾淨,有信心!而且光猛,感覺高檔!

前菜小吃,魚脆脆,香口,好好味!

師傅:一對四個客人!

這款,蝦+炸了的蝦頭,大愛❤️

朋友說這餐太美味,中午要叫支酒來,嘆一下!

最驚喜是這個完全不吝嗇!三層海膽,完全沒有腥味!太開心😃

最後這個正但也是驚喜,很滑,而且好夠熱!這個很重要!
之前食過好幾間也不夠好吃只有約,2-3間間合格!
這間也是其中一間合格的蒸蛋!

最後還有一個壽司令你飽肚

不夠吃還可以$150+加多三件壽司🍣
我見到隔離枱加了+68,生蠔,下次一定會加錢食大大隻生蠔!

竟然,有一間好食有質素而乾淨壽司店!

希望Keep住繼續做,不要不敵租金,我朋友說,第日即刻想再去食,支持!仲好回味!
加油💪🏻
2018-12-19
$350 (Lunch)
📍旺角📍隱世日本高質小店😍💕話說咁啱想食日本野,又唔想排隊排到餓死,結果俾我搵到您❤️係緣份啊🌝🌝🌝🌝👋🏻首先呢間小店個位置真係好隱蔽,雖然係地鐵站出口隔離,但係商廈入面,walk in客應該少之又少🙈所以好難發現佢既存在😞所以lunch都無咩人唔洗等💓入到去揀咗個窗口梳化坐,感覺好靜好舒服,少少陽光射入嚟,完全無鬧市中半點既感覺🌾講翻食物質素,set lunch 包沙律,前菜牛舌,麵豉湯,仲有茶碗蒸🍵鰻魚丼賣相好精緻,切好哂細細舊易入口,一啖食到鰻魚同飯😎😎壽司最緊要食材新鮮,同埋握壽司既技巧,略嫌有啲鬆散🤔但服務態度確實一流☺️食完仲會送埋您出去搭lift,問您覺得好唔好食,有咩要改善,感覺好warm❤️加油啦👍🏻👍🏻👍🏻
📍旺角📍隱世日本高質小店😍💕
  • 鰻魚丼
  • 上壽司拼盤
2018-12-14 273 views
$268 海膽丼定食 完全係為左佢而黎😍 一直都好鐘意好想食海膽飯,但覺得咁樣大大啖食真係好奢侈。心癢左好耐都係覺得要試一試佢。海膽好似原板咁上,感覺100分滿足😍😍😍片片都好挺身👀 味道鮮甜,有d微微甘味,好新鮮喎😆😆😆最驚喜係佢喺飯面再舖左魚子!!!!!! OMG double premium 左成件事💓💓💓 side加左幾片紫菜,可以就咁捲住啲海膽嚟食。 仲加左個青瓜絲喺板海膽底,等個賣相keep到靚靚之餘,仲豐富左成個味道同口感😋😋😋 大推!!!

$268 海膽丼定食

2018-12-13
比人地打卡海膽引左黎🤗😍♥️🍱地鐵站行10  秒就到既日本野🤔🍱燒肉定食🍱($168) 係大片既肉👏🏻 原鍋上☺️d 汁多到撈完飯食重有淨😍😳白飯配芝麻是必須的🤗🍱海膽丼定食🍱($268)新鮮,多到目測有成板🤤🤤🤤青瓜絲係個底👏🏻配左紫菜可以就咁捲d海膽食!一味兩食呀喂🥰🍗炸明太子雞翼🍗($32each )一啖咬落去係滿滿明太子 ,係個口到飛曬出黎😍🐮🦴牛骨汁煮牛舌🐮👅($36)厚切既牛牛呀🤤🤤🤤有爆汗效果☺️唔會乾唔會煮到好似煲湯豬肉咁😂點解我咁講,你懂的,緊係食過伏啦!lee 個係高質牛牛🤤🥣麵豉湯🥣好多炸魚板👏🏻👏🏻👏🏻日式蒸蛋🥄冬天食蒸蛋,個胃真係暖一暖☺️係真材實料既蒸蛋!食得出無加水,唔會稀!夾起都唔會鬆散!埋單$592大滿足既飽飽午餐👏🏻🤗隔離2枱都叫天婦羅, 下次可以試下先👅店員既服務質素好高👏🏻 好主動加茶同埋落單出菜都好快手😎
比人地打卡海膽引左黎🤗😍♥️🍱

地鐵站行10  秒就到既日本野🤔

🍱燒肉定食🍱($168)
係大片既肉👏🏻 原鍋上☺️d 汁多到撈完飯食重有淨😍😳

白飯配芝麻是必須的🤗

🍱海膽丼定食🍱($268)
新鮮,多到目測有成板🤤🤤🤤青瓜絲係個底👏🏻
配左紫菜可以就咁捲d海膽食!一味兩食呀喂🥰

🍗炸明太子雞翼🍗($32each )
一啖咬落去係滿滿明太子 ,係個口到飛曬出黎😍

🐮🦴牛骨汁煮牛舌🐮👅($36)

🥣麵豉湯🥣
好多炸魚板👏🏻👏🏻👏🏻

日式蒸蛋🥄
冬天食蒸蛋,個胃真係暖一暖☺️
係真材實料既蒸蛋!食得出無加水,唔會稀!夾起都唔會鬆散!

埋單$592

店員既服務質素好高👏🏻 好主動加茶
同埋落單出菜都好快手😎
2018-12-12 182 views
近來返工辛苦,成日都想食好啲⋯ 呢日farewell朋友,想慢慢食日本野,就㨂左鮨心。Lunch time唔太滿座,可能因為同餐廳價錢有關吧。不過咁重好,兩人可以坐四人卡位,多啲privacy。Lunch set包括前菜小冷盤、茶碗蒸、吸物。 茶碗蒸有驚喜,加左蟲草花同埋有淡淡柑香,令到味道又提升左! 我地分別點了「刺身定食」同「北海丼」。「刺身定食」上枱前唔知有啲咩,但結果集合左我最鍾意嘅種類😍 三文魚腩由於係魚腩位,脂肪比較多,食落真係入口即融!白身魚輕輕火炙過,少少煙熏味令到本身比較淡嘅魚有返層次。toro 同甜蝦都水準中上。但估唔到定食都有海膽,夠晒鮮味! 跟餐白飯灑上黑芝麻,令到定食更「骨止」! 不過白飯熱辣辣,我覺得配刺身有少少唔慣。「北海丼」有滿滿三文魚籽,蔥吞拿魚腩,海膽。夠鮮味之餘重好夠份量。蔥味啱啱好中和左吞拿魚嘅膩,送飯一流!食完重有甜品雪糕一客,超滿足。不過美中不足係想配飲品要加錢⋯午餐想要咖啡提一提神嘅上班族就要比多$20了⋯對於咖啡狂嘅我來講就爭左少少不過呢度服務好好,可以慢慢坐同傾計,刺身都出乎預料地好味! 係可以偶而奢侈下嘅好選擇。

Lunch set包括前菜小冷盤、茶碗蒸、吸物。
茶碗蒸有驚喜,加左蟲草花同埋有淡淡柑香,令到味道又提升左!

前茶茶碗蒸,吸物

我地分別點了「刺身定食」同「北海丼」。

刺身定食

北海丼

食完重有甜品雪糕一客,超滿足。

前茶茶碗蒸,吸物
刺身定食
北海丼
2018-12-12 173 views
想食高質日本菜,但係又唔想好似Omaskase果啲咁貴,呢度係您其中一個好選擇。前菜方面我地叫左螢光魷魚,充滿光澤嘅表面吸引,食落口爆開滿口肉汁嘅感覺特別,而且肉汁味道亦好濃香,即使係小食都想令人食更加多。刺身拼盤亦係日本餐廳必定會點嘅菜色,而質素最主要決定在食材嘅新鮮度。而呢一度嘅食材非常新鮮,每一塊魚嘅鮮味十足。再者,師傅將刺身切得好厚,經咀嚼後魚香魚油散發口腔,一試難忘。最後主食我地叫左鰻魚蛋包飯,蛋包飯底冇乜特別之處,所以重點都是鰻魚。鰻魚本身燒到外皮微焦,令到魚油散發哂出來,食落口甘香撲鼻,面配合住飯食就能夠減少油膩感。如果想食平少少嘅高質日本菜,呢度不失為一個好選擇。

如果想食平少少嘅高質日本菜,呢度不失為一個好選擇。
Type of Meal
Dinner
  • 鰻魚丼
  • 螢光魷魚沖漬
  • 上刺身拼盤
2018-12-03 150 views
記得啱啱開始食壽司嘅時候,最想食嘅就係青瓜小卷,黃蘿蔔小卷同蟹柳小卷,到人逐漸大左發現原來壽司嘅款式可以好多嘅時候,都會忽略咗最原初嘅呢幾種味道。今日我特別想試返呢一種味道叫咗青瓜小卷,呢到用咗青瓜絲而唔係條狀,但味道都很不錯。日本的玉子,初頭我都唔識點樣欣賞,但係當發現日本蛋嘅蛋味非常之濃厚同其他唔同嘅時候 我就愛上左。而佢整成玉子燒嘅時候味道更加甜,香,滑。即叫即整嘅軟殼蟹壽司,保證上枱嘅時候仲係熱辣辣,咬落去成隻蟹身係吹卜卜,非常足料。還有簡單得來卻又非常好味嘅烏冬,呢度嘅冷烏冬切成幼條,口感較滑。配上烏冬汁再加埋姜蓉同埋少許嘅香蔥,已經好好味。