2018-07-27
泰國遊,平靚正!好多香港人都鍾意飛去玩!去食!去shopping!不過對於唔係成日拎到假飛一轉嘅打工仔黎講,唉…好彩~係香港咩都有得食,呢間「泰閣」係我嘅首選。首先,一定要介紹,我每次黎都一定要食嘅「金柚子鮮蝦球沙律」。對於愛瘦又愛食嘅女士們,呢味餸,岩晒妳地啦👏🏻👏🏻👏🏻柚子配上調味汁,酸酸甜甜易入口。而且柚子幫助排便,肚腩細啲,對腸胃又健康。俾個Good佢👍🏻份量大份,適合2-3人齊齊分享。不過如果你對蝦有敏感,可能就要考慮其他沙律嚕~可惜🤷🏻♀️另外叫左兩碟未試過嘅菜色:第一碟,都係以海鮮做餸嘅「香酥軟殻蟹」。軟殻蟹即叫即炸,熱騰騰上碟,放到入口咬落仲有「咔咔」聲,好脆呀!雖然賣相普通,但咬落有驚喜。推介~最後一碟,繼續都仲係叫海鮮黎食嘅「冬蔭功海鮮籠尖粉」(🤣海鮮真係好好味😋)。呢碟餸有少少辣,唔食得辣又想試下嘅朋友就要叫多杯凍飲啦~唯一美中不足,就係粉炒得唔夠乾身,有待改進。總括黎講,「泰閣」嘅食物味道抵讚👍🏻而且間鋪位於彌敦道旺區,方便就腳。不過𨋢位大堂入口有啲難搵,同隔離嘅酒店大堂入口近似,睇清楚先入去搭𨋢喔~
好彩~係香港咩都有得食,呢間「泰閣」係我嘅首選。
首先,一定要介紹,我每次黎都一定要食嘅「金柚子鮮蝦球沙律」。對於愛瘦又愛食嘅女士們,呢味餸,岩晒妳地啦👏🏻👏🏻👏🏻 柚子配上調味汁,酸酸甜甜易入口。而且柚子幫助排便,肚腩細啲,對腸胃又健康。俾個Good佢👍🏻份量大份,適合2-3人齊齊分享。不過如果你對蝦有敏感,可能就要考慮其他沙律嚕~可惜🤷🏻♀️
另外叫左兩碟未試過嘅菜色:
第一碟,都係以海鮮做餸嘅「香酥軟殻蟹」。 軟殻蟹即叫即炸,熱騰騰上碟,放到入口咬落仲有「咔咔」聲,好脆呀!雖然賣相普通,但咬落有驚喜。推介~
最後一碟,繼續都仲係叫海鮮黎食嘅「冬蔭功海鮮籠尖粉」(🤣海鮮真係好好味😋)。 呢碟餸有少少辣,唔食得辣又想試下嘅朋友就要叫多杯凍飲啦~唯一美中不足,就係粉炒得唔夠乾身,有待改進。