2024-04-27 297 views
黃大仙有一間韓國餐廳係包羅萬有,有烤肉、炸雞、韓式料理、部隊鍋果啲都有齊,真係想食咩都有🤩呢度出左唔同套餐,今次叫左個2-3人嘅招牌明爐餐!有個火鍋,再加一個主菜同埋小食,真係超豐富😋炸雞、韓式料理、部隊鍋果啲都有齊,真係想食咩都有🤩呢度出左唔同套餐,今次叫左個2-3人嘅招牌明爐餐!有個火鍋,再加一個主菜同埋小食,真係超豐富😋.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$150~200.招牌明爐餐 $388明爐部隊芝士濃湯鍋 配陸軍部隊配料及安格斯肥牛150g呢個部隊鍋係有菜、雜菇、午餐肉、雞肉腸、五花肉、牛肉同花枝丸,而且湯底可以揀唔辣嘅三重芝士火鍋🤩芝士味好濃,而且材料都好豐富👍🏻同埋可以揀牛肉/豬肉,真係好似打邊爐咁🥰如果有埋麵就更Prefect!韓閣歡樂盤-韓式牛肉 +$48呢個歡樂盤幾特別,中間係一半肉一半係芝士,芝士控一定要叫😋韓式牛肉好嫩滑,份量都幾多👍🏻最正係外圍有粟米蛋、白飯、泡菜同菠蘿,粟米蛋真係好好食👍🏻配埋中間啲芝士一齊食就無得頂🥰紫菜明太子蛋卷明太子配埋蛋卷食都幾夾😍蛋卷蛋味都幾香👍🏻唔食沙律/菜可以揀呢款,好好食😋百香果桂花烏龍 +$14呢度飲品可以揀少甜都幾好,呢款唔會好
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$150~200

招牌明爐餐 $388

明爐部隊芝士濃湯鍋 配陸軍部隊配料及安格斯肥牛150g

韓閣歡樂盤-韓式牛肉 +$48

紫菜明太子蛋卷

百香果桂花烏龍 +$14
呢度飲品可以揀少甜都幾好,呢款唔會好甜但又有啲烏龍味唔錯🥰

白桃蜜香紅茶(大杯) +$21
估唔到大杯真係好大杯,鍾意飲野嘅一定要叫嚟試吓😆呢款白桃味好香,可以一叫🥰
2024-04-25 272 views
地理位置好方便,地鐵站一出入商場上一層就係,位於黃大仙分館。商場都幾闊落,連同餐廳的位置都好易搵到。入到餐廳,感覺好80年式的韓式設計,有些80年代的擺設,同埋一些韓劇的海報。呢間韓式餐廳,少有地菜式的選擇十分多元化。由炸雞、湯鍋、鐵板、粉麵、kimbap、甜品,咩都有,如果多人來食,可以一次過滿足你好多個願望。我地今次來2個人食,要左一個牛骨蘿蔔湯飯($138),份量都幾大,數數埋埋都8件牛腩左右,鐘意佢個牛骨湯濃淡適宜,飲完唔會好渴,加上有多的白蘿蔔同埋椰菜,係一道好適合送飯,食完又會滿足的一道菜。另一個必點是大韓無骨豬手(例牌:$98),呢個好好食,佢個豬手醃得好入味,而且肥瘦得宜,最深刻是佢配埋生菜,可以生菜包的食法,包住豬手、泡菜、醃蘿蔔、蒜等等,正!蛋卷是我的必食,我地叫左個心多多蛋卷($88),有泡菜辣醬、紫菜明太子、芝士三重奏。選用日本蛋,仲要蛋卷非常大又厚,一份蛋卷我覺得起碼用左半打雞蛋!佢的蛋卷口感豐富,入面會咬到醃蘿蔔的口感,味道來講,我覺得三隻都唔錯,不過最深刻是紫菜明太子。最後,我都叫左個甜品結尾,八寶仙草配芋圓($28),本身唔係好大期望,但估唔到真係可以喎

商場都幾闊落,連同餐廳的位置都好易搵到。

呢間韓式餐廳,少有地菜式的選擇十分多元化。

最後,我都叫左個甜品結尾,八寶仙草配芋圓($28),本身唔係好大期望,但估唔到真係可以喎,周圍都做芋圓,好多做得唔好食,但呢間做到煙韌,唔會好粉好漿,配埋仙草,埋尾可以完左韓國食品濃濃的味道。

食咁多樣野都只是三百幾蚊,無加一,幾抵食!
  • 大韓無骨豬手
  • 心多多蛋卷
2024-04-25 178 views
又嚟韓閣食晚飯😍 上次食完念念不忘,一於放工同朋友嚟食🍽️ 仲見到有得租借韓服,打卡一流!人均$200以下已經好飽😆今次試咗二人燒肉海鮮餐、炒粉絲、飯卷燒肉海鮮餐,用鐵板燒嘢食好惹味🔥🔥炸韓國鯷魚凍豆腐🐟清爽開胃前菜~虎蝦🦐味道鮮甜,質地嫩滑,十分推薦😍頂級和牛牛板腱🥩油脂豐富,口感嫩滑,非常香嫩西班牙黑毛豬梅肉🐷梅肉部位十分嫩,烤制時能夠保持肉質的柔軟度和肉汁,爽口彈牙仲有兩款甜品~珍寶泡菜豬肉芝士飯卷🧀口感味道好豐富!泡菜的酸辣風味和豬肉的嫩滑口感 加上芝士的濃郁奶香,好好味🤤韓式牛肉炒粉絲🇰🇷份量十足!配料好豐富,牛肉、椰菜、洋蔥和粉絲經過炒製後增添了豐富的口味和質地

今次試咗二人燒肉海鮮餐、炒粉絲、飯卷

燒肉海鮮餐,用鐵板燒嘢食好惹味🔥🔥
炸韓國鯷魚凍豆腐🐟
清爽開胃前菜~

虎蝦🦐
味道鮮甜,質地嫩滑,十分推薦😍

頂級和牛牛板腱🥩
油脂豐富,口感嫩滑,非常香嫩

西班牙黑毛豬梅肉🐷
梅肉部位十分嫩,烤制時能夠保持肉質的柔軟度和肉汁,爽口彈牙

仲有兩款甜品

珍寶泡菜豬肉芝士飯卷🧀

韓式牛肉炒粉絲🇰🇷
2024-04-24 174 views
話說我同屋企人去食,有老有嫩由於老人家行得比較慢,要人扶住行呢位經理“M”就黑口黑臉催行快啲一坐低就見到油淋淋,就諗住坐另一張枱,點知都係油淋淋,咁唯有叫人抹一抹,點知一抹竟然見到條布黑咗😱😱😱算,到睇menu,經理“M”又係黑哂面咁催終於成功落哂單,但等好耐,明明餐廳好少客,唔知點解要等成30分鐘以上咁我哋傾住偈咁等,經理“M”又黑口黑面走嚟好惡咁叫我哋咪嘈我即刻好嬲,話你啲餐等咁耐都未到,依家同我取消,我哋唔幫襯喇😡😡😡經理“M”即刻問候我媽,話要走就俾錢先我話都無食嘢,都咩要俾錢?經理“M”話廚房已經整緊,我話我唔理啦,我已經等咗好耐,依家我就走之後我哋成家人起身走人,由於老人家行得慢,經理“M”竟然伸手想擋老人家,搞到老人家差啲跌低😡😡😡我哋出咗門口,經理“M”仲追住出嚟問候我哋我唔係要求你滿面笑容,但都唔好黑口黑面,服務態度超差,尤其是竟然要客等30分鐘或以上都仲未上到餐,當時根本就無其他客,我都唔知點解要等咁耐
話說我同屋企人去食,有老有嫩
由於老人家行得比較慢,要人扶住行
呢位經理“M”就黑口黑臉催行快啲
算,到睇menu,經理“M”又係黑哂面咁催
咁我哋傾住偈咁等,經理“M”又黑口黑面走嚟好惡咁叫我哋咪嘈
經理“M”即刻問候我媽,話要走就俾錢先
我話都無食嘢,都咩要俾錢?
我哋出咗門口,經理“M”仲追住出嚟問候我哋

2024-04-22 130 views
招牌明爐餐(388hkd)明爐人蔘雞湯選了海軍陸戰隊配料,配料有菜和雜菇、肥牛、雞肉、青口、花枝、花甲等,雞湯剛開始飲比較清淡,微咸,幾香雞味,雞肉嫩滑,下配料後就會畫風一變,變成火鍋,越煮越濃,份量好足,這個價錢又蔘雞湯又火鍋,cp值不錯🤩半份亞之媽炸雞 (+10hkd)選了甜辣芝士口味,半份都好多,啖啖肉,很少骨頭🍖芝士🧀都係真心芝士,不是芝士粉,有誠意~紫菜明太子蛋卷上枱暖暖地,蛋卷好多層,不會乾柴,加上明太子的咸香,不錯~#foodiblum韓式
招牌明爐餐(388hkd)

明爐人蔘雞湯

半份亞之媽炸雞 (+10hkd)

紫菜明太子蛋卷
上枱暖暖地,蛋卷好多層,不會乾柴,加上明太子的咸香,不錯~

#foodiblum韓式
2024-04-20
$200 (Dinner)
2024-04-22 114 views
「韓閣」在黃大仙中心北館一樓,要直行到盡頭位置,店舖面積頗大,店舖門前已看到掛有一排韓服給客人打卡之用,當然不少得餐廳內的韓系裝修,牆身掛滿韓國漫畫及海報等,當然不少得播放着Hit爆的K-pop韓團歌曲🎵餐牌上有「韓閣廚師精選」,就點了~韓國精選雜錦盤 配 薯條吧!有原隻酥炸軟殼蟹、脆香雞鎚翼、炸大魚串x2、 炭燒雞腿肉串x2及炸蝦餅等,非常豐富!還配上3款醬料,味道不錯👍🏻人氣料理雜錦海鮮海帶湯:配大魚膏串、手工魚膏片,泡菜豬肉餃,豬肉粉絲餃,白蜆,大蝦,豆腐,海帶還有青口,豐富的海鮮混淆成湯,非常鮮甜美味!藍調時光(大杯)(藍海洋檸檬特飲):這杯飲品賣相一流,酸酸甜甜,清新開胃!栗子芝士餅:這裏的甜品有很多選擇,我喜歡吃栗子,但餅店多數只有栗子蛋糕,該這裏卻有栗子芝士餅,非常特別!

餐牌上有「韓閣廚師精選」,就點了
~韓國精選雜錦盤 配 薯條吧!
還配上3款醬料,味道不錯👍🏻

人氣料理雜錦海鮮海帶湯:

2024-04-19
Lunch
2024-04-22 135 views
最近好少食韓國餐, 今晚突然好想食, 隨意咁響openrice搜尋一下, 搵了位於黃大仙的韓閣, 來了一個韓式晚餐店內氣氛: 充滿韓國風, 有韓服可供試著, 被那種迷人的韓風包圍, 彷彿置身於遠古的時光中座位舒適, 有不少卡位我們點了一個二人餐和幾個小食, 簡單介紹一下:🔸亞之媽炸雞炸得金黃味, 外脆內嫩, 每一啖都有鮮美口感, 再加上秘製的醬料, 讚👍🏻🔸小食拼盤配雞皮餃子同金沙蝦仁兩款,雞皮餃子好特別,雞皮同裡面嘅肉餡好夾,蝦都好香脆可口🔸年糕魚片炒雜菜年糕有彈性, 有口感, 魚片則有鮮嫩多汁, 再加上鮮甜和脆爽既豐富雜菜, 形成了完美的組合🔸吞拿魚烤雞PIZZA (升級版)餐廳 fusion菜之一, 結合了韓國和義大利風味的美食. 香嫩烤雞配上酥脆的餅皮, pizza 面佈滿雞肉, 吞拿魚, 粟米粒, 芝士滿滿, 難怪店員推介我地食呢個升級版pizza.🔸紫菜明太子蛋卷柔軟蛋蛋口感, 加埋香口紫菜, 同鮮美明太子, 係一個色香味俱全既小點心, 值得一試🔸冰火鐵版雪糕布朗尼呢個係不得不提既甜點, 絕不馬虎, 融合了冰涼的雪糕和溫熱的布朗尼, 仲有個爐即埸加熱, 自己倒抹茶醬, 整個

座位舒適, 有不少卡位

我們點了一個二人餐和幾個小食, 簡單介紹一下:

🔸亞之媽炸雞

🔸小食拼盤

🔸年糕魚片炒雜菜

🔸吞拿魚烤雞PIZZA (升級版)

🔸紫菜明太子蛋卷

🔸冰火鐵版雪糕布朗尼
呢個係不得不提既甜點, 絕不馬虎, 融合了冰涼的雪糕和溫熱的布朗尼, 仲有個爐即埸加熱, 自己倒抹茶醬, 整個設計好特別

🔸蟹肉薯餅
炸得脆脆, 內面卻鬆軟的口感, 濃郁既蟹肉味道, 喜歡蟹餅朋友不能錯過

🔸蒜香牛油燒扇貝
鮮嫩扇貝同香濃既牛油燒烤而成, 帶黎滿滿既海洋風味

飲品方面, 我地叫了清潤的雪梨茶和有爆珠同仙草既紅豆抹茶, 兩杯都真材實料, 好好味

最後值得一提既係, 食物除左好味外, 份量仲係非常充足, 性價比一流, 非常滿足, 值得再嚟
Dinner
2024-04-19 143 views
約咗媽媽去黃大仙食韓國嘢!我哋嚟咗黃大仙中心北館「韓閣WTS」食lunch!睇menu估唔到有好多選擇🤗我哋就揀咗一個lunch set 同雜錦炸雞歡樂盤《Lunch Set》我哋揀咗海南雞飯,經理話係新出食品-值得一試!雞肉嫩滑、雞皮脆彈,配埋跟餐嘅醬汁,確實冇介紹錯😋而且係跟雞油飯!係我喜愛🤩《雜錦炸雞歡樂盤》歡樂盤有炸雞、餃子、粉絲卷,真係好好好嘅combo!2個人,可以食到幾種口味實犀不錯之選!個芝士🧀醬仲加添咗色彩,到咁上下,職員會幫你熄左火先,隔陣佢又再幫你開番火,整溶啲芝士比你點醬食!好細心🫶🏻值得一讚!呢度座位好闊落,仲見到入口位有韓服🇰🇷可以租借黎著住打卡!下次同小朋友嚟,同佢哋租番件著住打卡一定好可愛☺️
約咗媽媽去黃大仙食韓國嘢!
我哋嚟咗黃大仙中心北館「韓閣WTS」食lunch!

《Lunch Set》
我哋揀咗海南雞飯,經理話係新出食品-值得一試!

《雜錦炸雞歡樂盤》

對黃大仙中心不太熟悉的姐妹,很容易迷路,這間在韓閣的北館,MTR B3 出口進入商場,一直走到底,即500年1遇被水泡得最嚴重的那個地方。不過依家完全睇唔出有水浸嘅痕跡,只有光光猛企理及闊落的環境。這家餐廳面積好大,像是還原了韓國的一個真實的角落,令人眼花撩亂,有零食部、costume部,甚至有韓服租可打卡⋯⋯食物方面,建議可以試試韓式炒粉絲、玉子燒、泡菜炒豬肉,這幾款都比較正宗,而且性價比也幾高,鍾意食韓國菜嘅朋友就唔好錯過啦!

• 芝士岩漿炒飯
  • 大韓無骨豬手
  • 紫菜肉鬆蛋卷
  • 五花腩炸醬麵
  • 韓式米酒辣雞煲
  • 海鮮煎餅
2024-04-17 58 views
放假逛黃大仙北館,見韓閣宣傳單張的周年套餐$308抵食。我們點左$308套餐:手工燉湯火焰濟洲柚子骨(5支)韓國味飯(兩碗)芝士肉醬牛肋條農夫包/巨型海鮮梳夫蛋(二選一)冰火鐵板雪糕布朗尼~手工燉湯是藥膳排骨湯,用瓦煲上枱有排骨(兩件)、中藥材有杞子、黨參、北芪,味道不錯都好飲。~火焰濟州柚子骨 (5支),店員用火槍燒出火焰,燒過排骨有焦香味,肉質腍,打卡一流。~芝士肉醬牛肋條農夫包,頗多芝士可以拉絲、肉醬、牛肋條夠淋,大大個包烘得脆脆,真不錯👍~味飯有紫菜、小魚乾,飯軟滑可口~冰火鐵板雪糕布朗尼(配綠茶焦糖芝士奶蓋,布朗尼放在鐵板上再放gas爐上,開火待鐵板夠熱倒綠茶奶蓋熄火,棉花糖、朱古力碎熔了很香軟,布朗尼熱熱暖暖,上層雲呢拿雪糕凍凍,口感特別。
放假逛黃大仙北館,見韓閣宣傳單張的周年套餐$308抵食。

我們點左$308套餐:
手工燉湯
火焰濟洲柚子骨(5支)
韓國味飯(兩碗)
芝士肉醬牛肋條農夫包/巨型海鮮梳夫蛋(二選一)
冰火鐵板雪糕布朗尼

~味飯有紫菜、小魚乾,飯軟滑可口
~冰火鐵板雪糕布朗尼(配綠茶焦糖
  • 芝士肉醬牛肋條農夫包
  • 冰火鐵板雪糕布朗尼
2024-04-17 62 views
是日請同事食生日飯,開心🥳食韓國菜大家都覺得會開胃一點。前菜⭐️燒蟹膏軟殼蟹飯卷 ($98)這道菜聽起來很有創意,將香滑的蟹膏與軟殼蟹肉一起,包裹在飯卷中。這種組合能夠帶來豐富的口感和風味。價格雖然有些高,但對於喜愛海鮮的食客來說,這道菜應該是很不錯的選擇。⭐️海鮮炒烏冬 ($64)簡單的炒麵料理,炒得有火喉,海鮮(蜆/蝦/青口)都鮮味。價格合理,是一道很不錯的主菜。⭐️暖暖3.6牛乳紫薯奶 ($22)這道甜品聽起來既溫暖又養生。紫薯和牛奶的結合應該能帶來濃郁的口感,面頭有點芝士奶蓋的味道,很驚喜,價格也很親民。⭐️海鮮豆腐湯 配飯 小辣 ($65)湯類料理可以很好地平衡整頓餐的口味。海鮮和豆腐的搭配,再加上微辣的調味,應該會很下飯。價格也合理。我很喜歡這個!⭐️藍調時光(大杯)(藍海洋檸檬特飲)(+$15)這道飲料聽起來很有特色,藍色調的顏色一定很吸引人。檸檬的酸甜滋味應該能夠清爽解膩。⭐️草莓格仔餅雪糕球 ($68)甜點的組合聽起來很誘人,草莓和冰淇淋的搭配一定很美味。格仔餅很脆😍,價格也不算太高,是一道不錯的餐後甜點。價格合理,美味,會回頭!

是日請同事食生日飯,開心🥳食韓國菜大家都覺得會開胃一點。

前菜

⭐️燒蟹膏軟殼蟹飯卷 ($98)

⭐️海鮮炒烏冬 ($64)

⭐️暖暖3.6牛乳紫薯奶 ($22)

⭐️海鮮豆腐湯 配飯 小辣 ($65)

⭐️藍調時光(大杯)(藍海洋檸檬特飲)(+$15)

⭐️草莓格仔餅雪糕球 ($68)

價格合理,美味,會回頭!
2024-04-17 49 views
1. 韓式蜜糖炸雞:它的外皮酥脆,帶有甜蜜的蜂蜜味道,使得這道菜更加吸引人。雞肉本身保持著嫩滑多汁的口感。2. 牛肉飯卷:牛肉飯卷是一種輕盈而美味的韓國料理。由牛肉、胡蘿蔔、青瓜和米飯疊放在韓國海苔上製成。牛肉的鮮嫩和蔬菜的清爽使得這道菜非常開胃。3. 韓式牛肉披薩:韓式牛肉披薩是一種結合了傳統韓國風味和西方披薩的美味創意。它的特點是在傳統的披薩上添加了切成薄片的韓式牛肉。4. 仙草豆腐花芋圓糖水:是一種傳統的台灣甜品,結合了仙草豆腐花、芋圓和糖水。仙草豆腐花是一種以大豆為主要成分製成的豆腐花,它的口感滑嫩,帶有淡淡的草香味。加上Q彈的芋圓和甜美的糖水。

2024-04-16 92 views
離家最近的韓餐,所以前來試吓;十分想食韓式豆腐湯飯,但這店只提供泡菜海鮮豆腐粉絲,唯有一試,飯腳點了牛肉炒粉絲。等了好一段時間食物上枱,-窩紅色湯,湯把窩內的食物完全遮蓋,所以毫不吸引;另一碟炒粉絲,-般貨式。味道上湯粉絲夠辣,海鮮都是急凍D,豆腐夠嫩,粉絲食不出味,但口感是彈彈的。牛粉炒粉絲,面層室溫,碟底反而熱,算有鑊氣但牛肉質素真係好差,稔稔的一舊,冇牛味,唔知食緊乜,好在冇點烤肉食。整體評價,可一不可再。
2024-04-14
$75 (Dinner)
2024-04-06 93 views
今日入左一間韓國野。。。先黎兩杯奶茶 , 凍飲 ,勁細杯,但睇落好大杯,之後。。牛骨湯拉麵完全無味道,但係比小朋友食無所謂 …………叫左個炸雞。。一食不是韓式 係港式炸雞,只係面頭加左韓式醬 ……………………叫左個 石鍋飯唔夠熱 飯焦都硬唔到。。。。牛肉。。。冰硬無味雪氣重。。。 ,唸住叫佢比d泡菜 吊下味,點知又話唔係任食 要另收費,真心無下次D 人北上有原因…………………………。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

2024-04-05 89 views
上次係寶琳個間食過下午茶,覺得好好食,今日經過黃大仙見到,所以就入去試下晚餐,餐牌多好多野食,店員話佢地係總店,所以多款式d~大韓無骨豬手(例牌)份量都好多,好好食~海鮮煎餅 煎得好香,好食~石頭鍋飯正常水準~水梨牛腱水冷麵麵好彈牙👍🏻~芝士泡菜軟殼蟹手卷都係好好食~亞之媽炸雞(半份) 好好食任揀二款小菜~韓式糖醋肉完全係咕嚕肉~大排檔蠔仔煎蛋同普通蛋餅一樣

~大韓無骨豬手(例牌)
份量都好多,好好食

~水梨牛腱水冷麵
麵好彈牙👍🏻

~芝士泡菜軟殼蟹手卷
都係好好食

~亞之媽炸雞(半份)
好好食

任揀二款小菜