2014-02-15
經過數天的風吹雨打,寒風刺骨的日子後,終於到左我生日的日子。其實本來想上個禮拜去食,但系我個friend撞左食飯日子,所以推遲左一個禮拜。 經過同朋友的一番相諒後,最後決定去食海鮮。我地坐小巴去到鯉魚門後,由於時間尚早,所以我地就去已經起幾年前被殺校的海濱學校(賽馬會鯉魚門創意藝術館)參觀當時的學校特色同埋去有幾百年歷史的天后廟。其實鯉魚門都唔系第一次來,對上一次來已經系我好細個的時候,果陣時距比我個感覺系好污糟,D店鋪仲系好舊,但系依家已經有好多餐廳做左翻新。比市民和遊客一個良好的印象。錦做亦都有可能吸引更多的人來食海鮮,帶動當區經濟。參觀完所有景點後,已經5點幾,雖然仲早,但系由於我地已經好肚餓的關係,就立即去食海鮮。其實我地一早就鎖定鉅記同南大門,原因系因為網上食評同埋朋友評距地信譽良好,而且南大門有一個壯麗的海景,所以就想去;但可惜到左南大門後D侍應同我地講距地依家做緊裝修,要過一段時間先重開,所以就轉來鉅記食。最初都驚去鯉魚門比人劏到死死下。但系好彩最終無。環境方面:店入面只有一臺客,而且系大陸遊客。可能當時只系5點幾。而衛生方面就比其他酒家乾淨得多,唔會污糟邋遢。
但可惜食
最初都驚去鯉魚門比人劏到死死下。但系好彩最終無。
環境方面:
店入面只有一臺客,而且系大陸遊客。可能當時只系5點幾。而衛生方面就比其他酒家乾淨得多,唔會污糟邋遢。 但可惜食食下果時有一只烏蠅飛來飛去,好彩距最後都飛走左。間酒家分兩層,上層有VIP房,不過有最低消費同埋要人數多。
我地一坐低,店員就自動送上一壺普洱茶同埋毛巾,無幾耐,就送來
鮮魚湯。碗魚湯系新鮮煲出來的,有好多魚碎,但系無骨。而呢碗湯仲配埋香蔥同埋芫荽,簡直系上品之中的上品! 當然,錦好系因為我地每人收80蚊油料費同埋茶錢,酸菜各10蚊一個人。
以下系關於海鮮加工同埋配菜價錢:
其實今次黎ge目的系食瀨尿蝦,因為我完全未食過。
我地去買左一斤蜆,一條海班仔同埋一斤瀨尿蝦呢三樣海鮮。
炒蜆:
呢味送系覺得最好食ge一樣,D蜆都好新鮮(除左其中一只之外),都十分好食。從下面的照片可以睇到,廚師系用猛火去炒,甚有氣勢!
海班仔:
我就唔知叫咩名啦,因為系我個friend買ge,雖然唔系好貴,但千其唔好睇少距。條魚D肉都好滑好甜,再配上芫茜同埋蔥就最正,我個friend仲連魚頭都食埋tim,可反映有幾好食。
瀨尿蝦:
距雖然比較細只,但系同樣都有肉,只系少D而已。廚師用椒鹽整都唔會用太多椒鹽,相信距系擔心太鹹就會影響到味道,又熱氣,又對身體唔好,更重要的系錦會浪費左D食材。
飯後甜品:
今次的飯後甜品系
番薯湯圓糖水($10)
原本以為呢碗糖水系免費送的,但系埋單時先知原來一碗要收10蚊。呢個系唯一要批評的地方,侍應系應該同我地講然後問下我地要唔要。不過都算啦,都無所謂。因為距真系超正,距入面有8舊番薯同埋兩粒湯圓,又唔系好甜,比起屋企食果D好食幾百倍。侍應最後一人送埋一個甘,無咩特別。
服務方面:
唔知系未因為點入面只有幾臺客,所以侍應不停地幫我地換蝶。而上菜方面,我地帶海鮮去加工時,等大約20-25分鐘後就有得食,烹調的時間許可,值得讚賞。