2024-01-03 47 views
呢間功夫點心,真係令我眼前一亮嘅體驗!🍢 我試咗佢哋嘅臘味蘿蔔糕,第一啖咬落去就實在,蘿蔔絲感覺得到嗰陣清甜,同埋啲蝦米臘腸嗲嗲焦香味,真係相得益彰!💓話時話,我本身都唔係好鍾意椰汁口味,但佢哋嘅椰汁年糕呢,個人就真係諗起都流口水,外頭金黃香 crisp crisp,軟綿綿嘅口感配上略帶椰香,暖笠笠喺心頭,簡直係冬天暖笠笠嘅開心之選!🍰食得出呢兩款糕點都係用心製作,簡單嘅食材展現咗純粹嘅美味。功夫點心真係做到平民價格,但高級享受!下次有機會,我仲一定會返嚟試多啲!點心界嘅平民英雄,功夫點心,值得一試!👏👏👏

媽媽說想去一起飲茶,於是就我帶她去了位於深水埗的餐室飲茶,這是她第一次在不是茶樓飲茶。點心紙有許多各式各樣的點心牛肉腸粉南北杏西洋菜燉白肺,菜多但豬肺少不夠爽。😣古法潮州粉果,足料有蝦米濃湯魚肚鲜竹卷不錯👍🏻黃金流沙包,好大個有流心 !👍🏻😋蟹子香菇燒賣皇👍🏻北菇綿花雞,好大的雞肉和綿花店長推介鳳凰煎糯米雞,外面煎得香脆可口👍🏻

點心紙有許多各式各樣的點心

牛肉腸粉

南北杏西洋菜燉白肺,菜多但豬肺少不夠爽。😣

古法潮州粉果,足料有蝦米

濃湯魚肚鲜竹卷不錯👍🏻

黃金流沙包,好大個有流心 !👍🏻😋

蟹子香菇燒賣皇👍🏻

北菇綿花雞,好大的雞肉和綿花

店長推介鳳凰煎糯米雞,外面煎得香脆可口👍🏻
本人喜愛的食店又少一間。。。 今天叫了一份咸水角,等了10分鐘才上枱,結果是一碟叮過龍的點心,十分難食。 向黑衫主管投訴,單是取消左,但講了3次食物冇問題,但會取消呢張單。。。 激氣! 再來一碟棉花雞,塊棉花冇發過,又硬又膠,件雞大件到一啖食唔到。。。失望,失望。。。
2018-03-18
Breakfast
因在黃金睇嘢, 睇上路過見到很多人排隊, 所以一試!7樣點心, 合共190元, 其實不算貴!環境也算光鮮!至於食物質素, 我會以中間偏上來形容, 但沒有驚喜和特出! Anyway, 此店都可以試下, 但水準一定比太子的一點心有所不及!
因在黃金睇嘢, 睇上路過見到很多人排隊, 所以一試!

2018-02-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2017-09-30 1250 views
工作的關係,錯過了午飯正餐的時間,反正人在深水埗,距公司不遠,索性吃少許東西才返回公司拼博。路經功夫點心店,且看功力如何。蝦腸的皮頗厚,未夠滑,蝦是原隻的,不過是蝦仁。至於韮王僅有寥寥數段,香氣不突出。蝦餃的蝦算大隻,惟餃皮亦厚,顯不出蝦的鮮味。兼且調味嚴重不足,需蘸點腸粉的豉油同吃才有多少味道。這個菌香鮮蝦菜苗餃已是最好的了。餃皮薄之餘,肉餡果然有菌香;蝦和菜苗的比例亦恰當,每口都有蝦有菜有菌,不俗。點心的功夫部份是到家的,部份則要提升功力了。

韮王原隻鮮蝦腸
功夫蝦餃王
菌香鮮蝦菜苗餃
點心的功夫部份是到家的,部份則要提升功力了。
Lunch
菌香鮮蝦菜苗餃
2017-09-09 1109 views
酥皮叉燒包幾好食😍😍哈哈,最鐘意飲個燉湯呀!又唔貴,又足料😋😋哈哈,不過座就比較逼,要係甘答檯🙃🙃🙃😅😅😅叫左好多野食,埋單都係200左右,抵抵抵😗😗😗
2017-08-04 799 views
無黎過食野好耐啦,見到人唔多,就食黎番尋味。黎得功夫點心當然要點豉汁煎釀茄子,次次黎必叫,大大碟,煎得剛剛好,唔會過濃又夠Juicy, 真係好好食嫁👍🏻👍🏻。花生飽汁鳳爪蚊得太淋,比平時稍為遜色;瑤柱海皇灌湯餃抵食,$28大大碗,水準ok,蟹子香菇燒賣每隻計,$9一隻,兩隻起,叫左兩隻炸,覺得唔抵食。唔洗等位,不過等野食等左好耐,差唔多半個鐘先黎第一碟野。座位排得好迫,我地三個人座四人枱,坐底一陣仲有一個人搭枱,全枱擺滿哂野。
無黎過食野好耐啦,見到人唔多,就食黎番尋味。

2017-08-03
$70 (Dinner)
2017-08-02 626 views
星期日上午一家人去飲茶, 食物都未到齊, 就通告等位的客人, 我們這枱人就走, 為了騰出空座位, 未食完已收走我們的茶壺. 黑衫的男帶位態度令人不快.食品質素差, 涼瓜牛肉餅的味道奇怪, 濃湯魚肚鮮竹卷沒有味道, 剁椒蒸原邊魚頭辣到飛起, 難食.
黑衫的男帶位態度令人不快.
2017-07-30
第一次食功夫點心係嚮尖沙咀中港城,最記得係食咗糯米雞同蘿蔔煎餅,環境相當好~又寬敞~侍應"遮遮"又有禮貌,今次黎到深水埗尼間食,因為友人話尼間係總店喎,(都唔知佢有冇亂咁講)...哈...我地叫咗豉汁排骨飯,流沙飽,鳳凰糯米雞,仲有2款唔同既餃子,湯餃同辣餃~點心未黎前我地就飲住茶先, 佢地好貼心,毎枱都有一個茶壺~好似酒樓咁有得自己斟,好正~而且環境無酒樓咁嘈雜~Um...唔錯唔錯~豉汁排骨飯好夠熱~仲加咗條菜點綴吓~加分!鳳凰糯米雞就係煎香咗既,好香口又唔會好油,流沙飽就特別在個皮,平時係白色光滑皮,佢個皮就黃色通窿,食落有種空氣感,唔會好滯,佢個size大小小,係個蒸籠既3分之2,餃子就一般般,不過整體上係幾好既~
第一次食功夫點心係嚮尖沙咀中港城,
最記得係食咗糯米雞同蘿蔔煎餅,
環境相當好~又寬敞~侍應"遮遮"又有禮貌,
今次黎到深水埗尼間食,
因為友人話尼間係總店喎,
(都唔知佢有冇亂咁講)...哈...
我地叫咗豉汁排骨飯,
流沙飽,鳳凰糯米雞,
仲有2款唔同既餃子,湯餃同辣餃~
點心未黎前我地就飲住茶先,
佢地好貼心,毎枱都有一個茶壺~
好似酒樓咁有得自己斟,好正~
而且環境無酒樓咁嘈雜~Um...唔錯唔錯~
豉汁排骨飯好夠熱~仲加咗條菜點綴吓~加分!
鳳凰糯米雞就係煎香咗既,好香口又唔會好油,
流沙飽就特別在個皮,
平時係白色光滑皮,佢個皮就黃色通窿,
食落有種空氣感,唔會好滯,
佢個size大小小,係個蒸籠既3分之2,
餃子就一般般,不過整體上係幾好既~
2017-05-18 382 views
地方很細,態度差,食物唔掂。問侍應野佢叫你問第二個。有抬又唔開,係要D人壁埋一齊。排骨飯為何還差過屋邨街市。湯還可以,不知是不是地區問題,去過紅磡店都不是這樣。
2017-05-18
  • 蝦餃
2017-03-30 615 views
今日約左朋友去深水埗食野,行過呢間功夫點心,見入面都幾多人,就淰住試下。入到去,朋友叫左普洱茶,原來茶位成10蚊,都幾貴下。我立刻打開點心紙,發覺其實呢間點心店菜式唔算多,多數都係平時酒樓食開噶,不過價錢都幾合理。我地點左馬拉糕,香煎糯米雞,雲吞雞,小籠包,鹹水角同埋燒賣。呢個香煎糯米雞比到驚喜我地,好好味,不過糯米始終都易飽肚,所以食完都已經覺得小小飽啦。呢個小籠包好令人失望,皮厚肉少,而且無麼汁。馬拉糕唔錯,好鬆軟。朋友好中意,食左四件,之後仲叫多一份打包返屋企比屋企人食。燒賣不過不失啦。不過勝在餡多。雲吞雞,湯底唔錯,幾好飲。娃娃菜都幾清甜,不過雞就有d鞋。鹹水角都好好味,好脆好香口,不過略嫌內餡比較少。整體唔錯,我地已經淰埋下次再離食可以試下腸粉,因為見隔離檯噶賣相唔錯。
入到去,朋友叫左普洱茶,原來茶位成10蚊,都幾貴下。
呢個小籠包好令人失望,皮厚肉少,而且無麼汁。
燒賣不過不失啦。不過勝在餡多。
雲吞雞,湯底唔錯,幾好飲。娃娃菜都幾清甜,不過雞就有d鞋。
鹹水角都好好味,好脆好香口,不過略嫌內餡比較少。

因為阿姐, 第一次寫食評,我係尖沙咀分店食過,覺得佢都幾好食, 見到深水埗有, 星期日下午好多人等位, 我地一行4 人, 係4人台第一張, 一等等左半個鐘, 原因係阿姐淨係叫2 人台, 從來唔留坐比4人, 同佢講佢仲話返我阻住佢做生意! 我唔會叫人唔好去, 但多過3 個就唔好去啦!
2017-02-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
2016-12-05 1036 views
去深水埗吃點心,朋友推介便試一試功夫點心。點心紙像一本武林秘級,打開天書便可以選擇點心。農場蛋牛肉飯($25)👍👍👍煎蛋過熟也不夠熱,免治牛肉很多筋,唯味道不錯,飯粒也分明。功夫蝦餃皇(@$9)👍👍👍👍👍蝦餃很大隻,皮薄,蝦肉新鮮配上荀粒,令蝦餃有些咬口。古法潮州粉果($17)👍👍👍👍潮州粉果皮夠薄,用料也很豐富。酥皮香蔴蘿蔔餅($24)👍蘿蔔餅,真是失望,幾乎不能入口,整個餅好像被油浸過,不只外𥚃油,內面的餅也索滿油,蘿蔔絲餡又濕,整個餅又油又濕,根本吃不下。
去深水埗吃點心,朋友推介便試一試功夫點心。
點心紙像一本武林秘級,打開天書便可以選擇點心。
農場蛋牛肉飯($25)
👍👍👍
煎蛋過熟也不夠熱,免治牛肉很多筋,唯味道不錯,飯粒也分明。
功夫蝦餃皇(@$9)
👍👍👍👍👍
蝦餃很大隻,皮薄,蝦肉新鮮配上荀粒,令蝦餃有些咬口。
古法潮州粉果($17)
👍👍👍👍
潮州粉果皮夠薄,用料也很豐富。
酥皮香蔴蘿蔔餅($24)
👍
2016-11-23
$46 (Lunch)
北菇棉花雞 韮菜餃 秘製蘿蔔牛腩 棉花雞嘅雞 好滑溜 ,‘棉花’薄薄2片,都ok,芋頭幾粉~韮菜餃裏面豬肉同埋韭菜 嘅比例好好, 唔會好似平時有一啲地方落得太多肉, 幾清新, 個秘製醬汁有啲似日式和風醬, 微微酸, 不過唯一不足之處係d餃全部痴埋一舊,夾起嘅時候爛開😏😏😏 蘿蔔牛腩炆得好淋好入味! 蘿蔔有d 過咸不過可以接受~另外仲有叫蝦餃不過個樣唔靚無影低,同以前比較個皮變得粉左,麻麻地,不過d蝦好多好爽嘅!服務態度都差左,侍應都幾惡,請人執臺,回應就係好唔耐煩嘅一句‘等陣啦得唔得’,做呢行工作量多大家都明白,不過保持基本禮貌係應該嘅~
北菇棉花雞
韮菜餃
秘製蘿蔔牛腩
棉花雞嘅雞 好滑溜 ,‘棉花’薄薄2片,都ok,芋頭幾粉~

蘿蔔牛腩炆得好淋好入味! 蘿蔔有d 過咸不過可以接受~

2016-09-23
$50 (Lunch)
2016-09-21 1864 views
有一段時間,晌香港成日聽到啲黑心食物,即喺啲極有問題嘅食物,用啲變壞嘅食材,或用啲污糟嘅手法去做嘅食物,近依年好似少咗啲,間中先有啲零星個案。最近,朋友送咗盒「黑心」月餅俾我,但放心,絕對唔喺食壞人嘅黑心食物,喺嚟自功夫點心嘅「蛋黃芝麻月」。印象中,我記得舊年都收過,當我諗住又喺一模一樣嘅時候,打開睇睇,發覺有啲唔同,唔單止「黑心」,仲喺「黑」到出樣,連外皮都加入黑芝麻醬去做。一盒有4個迷你裝嘅蛋黃芝麻月餅,全新獨立包裝。一打開包裝,嗰朕芝麻香味好澎湃,每個月餅都印上「功夫」二字,清晰可見。因為成個都喺黑色,所以,皮、餡都分得唔喺好清條界線,但內裡全部都喺芝麻蓮蓉餡,清甜之餘,芝麻味十分突出,口感亦算軟滑,加上不論餅皮定餡心都混入白芝麻,極具咬口;每個月餅只有一隻鹹蛋黃,而且,唔喺好大個,所以,比起其他嘅雙黃、三黃,依款月餅相對健康少少。回顧返舊年個食評,無混入白芝麻粒,亦只有餡心加入黑芝麻醬,未喺全黑,所以,今年改良過嘅蛋黃芝麻月更好食,老婆仲超讚添!多謝老友心意,讓小弟今個中秋又多試一款製作有心思嘅月餅。
蛋黃芝麻月餅
一打開包裝,嗰朕芝麻香味好澎湃
,每個月餅都印上「功夫」二字,清晰可見。
蛋黃芝麻月餅
多謝老友心意,讓小弟今個中秋又多試一款製作有心思嘅月餅。
TakeAway
Tea