2022-03-27
又嚟介紹下特色黃店喇💛!今次想同大家分享嘅係位於天后嘅手作功夫茶🧋。自從上次介紹完丸。茶手作嘅鐵觀音奶茶之後,就突然有個諗法係比較埋其他手搖飲品店嘅鐵觀音奶茶🤣。所以今次我就選擇咗喺唔同嘅舖頭order一樣嘅飲品(鐵觀音奶茶+仙草凍,少甜少冰🧊),諗住睇下到底有咩分別🤩。飲品方面✌🏻#鐵觀音奶茶($21)個人認為茶底方面佢同丸。茶手作嘅鐵觀音奶茶差唔多🫢,鐵觀音嘅味道都算出,而奶味我覺得都係差唔多。我覺得兩杯之間最大嘅分別就係個甜度🫣。雖然一樣個少甜,但係我覺得手作功夫茶整體就比較甜啲,當中會有頗甜嘅蜂蜜🍯。我覺得如果我喺呢間叫半甜嘅話,應該會更多啱我口味😋。#仙草Q凍(+$4)至於仙草凍,我就鍾意呢間多啲啦🤣。因為我喺叫仙草嘅情況就係因為唔想咀嚼🥶,所以仙草凍我反而鍾意佢冇咁煙韌。我覺得呢間嘅仙草凍整得唔會太過有咬口,基本上用條脷頂一頂👅,啲仙草凍都已經散開晒,唔需要點咬。個人覺得幾啱我呢種懶人👍。評分以🌕表示(滿分為5)賣相:🌕🌕🌕🌕🌑 味道:🌕🌕🌕🌗🌑
飲品方面✌🏻
#鐵觀音奶茶($21)
#仙草Q凍(+$4)
評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑