2018-02-17
行年宵前未到晚市已經見大量街坊排隊斬料,地膽朋友話呢度燒味遠近馳名,半信半疑之下叫左餐牌上冇既雙拼飯。 乳豬分蹄飯 ($41)乳豬甘香酥脆,粉紅嫩肉厚而入味唔會死咸,結合左酒樓乳豬既清脆外皮同燒肉冇骨啖啖肉兩者之長,我難得地連肥膏都食埋。分蹄每塊都凍住大量骨膠原又唔肥膩,薄切點白醋汁好開胃。 略嫌淋上飯既醬汁比較淡,飯質亦唔算靚,但依然滿足。叉燒油雞幼麵 tea set ($29) 配凍檸茶 (+$2)5半剛好趕及叫個下午茶餐,油雞只分到胸位,叉燒普通,勝在份量足、味道唔錯。 睇黎樣子一般既朋友,燒味都係叫返乳豬穩陣d。例湯 ($7)絕不欺場以雞骨、蘿蔔、蟲草花、桂圓等熬成,同湯麵一樣咁大碗,十分鮮甜,個人認為可以落多少少鹽。一路食個佬飯一路聽住收銀阿姐同燒味師傅打情罵俏,呢一刻我是一個浪子。
乳豬分蹄飯 ($41)
例湯 ($7)