Restaurant: Kyoto Joe
Info:

最近發現一間好正的周末brunch,位於蘭桂坊加州大廈的「Kyoto Joe」,是日式半自助放題,與提供周末brunch的FUMI 同是蘭桂坊集團旗下,不同的是Kyoto Joe 不是以自助形式,而是即叫即做,用餐體驗更好!餐廳位於加州大廈23樓全層,出𨋢就見到非常開揚景觀🏙️,樓底高,裝潢是以紅色為主調嘅全統日式風格⛩️,光是環境就已經滿分,非常relax舒適😌週末半自助早午餐每位$588,包一個🍽️主菜,每人仲有一份🦪龍蝦湯磯煮鮑魚和🦀蟹肉甲羅燒,而沙律/前菜、剌身、卷物、爐端燒、天婦羅則是無限供應。職員會將每樣放題的食物都供應一次,基本上所有菜式走一次,已經飽到上太空😆。大胃王當然亦可以繼續追加。與其說放題,不如說是無限追加的廚師發板👨🏻‍🍳。每道菜都是非常精美,而且質素都是相當有水準,每樣都絕對值得一試。侍應亦會跟據食客用餐進度而調節上菜的速度,就如同食fine dining一樣,一道一道上的,可以細心品嘗每一道菜。因此用餐體驗是非常滿意的👍🏻主菜有四款,選擇了🥩A4宮崎和牛西冷陶板燒和🍲自家製鰻魚飯,兩款都好高質素,和牛西冷富有油香,而鰻魚飯亦香濃味美。更欣賞的是🦪龍蝦湯磯煮鮑魚和

主菜有四款,選擇了🥩A4宮崎和牛西冷陶板燒和🍲自家製鰻魚飯,兩款都好高質素,和牛西冷富有油香,而鰻魚飯亦香濃味美。更欣賞的是🦪龍蝦湯磯煮鮑魚和🦀蟹肉甲羅燒,質素都是單點的水準用料絕不馬夫,可以說是性價比爆登!

✨週末半自助早午餐✨

日本海雲
日本中華海蜇
鰻魚酢物

🐟剌身
蝦、帶子、油甘魚、三文魚及廚師推介

🍣卷物
🍮精選甜品
2024-05-19
Lunch
5 day(s) ago 0 views
🎂同閨蜜慶生梗係要食好啲😎去咗食Book marked左好耐嘅weekend brunch,由前菜到甜品,我哋食左差唔多3個鐘🤣除咗tempura🍤之比較失色,其他野食都唔錯,特別係主菜嘅A4和牛同蒜香松露焗龍蝦尾,超好味🤤龍蝦湯配鮑魚都幾好👍🏻女士食左一round基本上已經好飽,encore item我地淨係encore 左個和牛粒串燒,因為個和牛粒勁juicy,真係食飽都要encore🤣最驚喜嘅係,我book位明明無講低係慶祝生日,但上甜品時店員竟然點埋蠟燭嚟講生日快樂🤗我哋一致認為係我哋傾偈太大聲俾人發現咗🤣真係多謝晒🙏🏻Anyway,親愛的開心就好❤️

• 黑松露汁焗龍蝦
初嚐LKF Group旗下餐廳,同屋企人一齊「落坊」食個brunch🤣 Expect係精緻ver.放題,環境裝修唔錯,坐得闊落舒服🙂‍↕️·前菜包括各款刺身、甲羅燒同磯煮鮑魚,限每人一份。刺身表現不俗,食得出新鮮嘅,唯帶子一開二片薄咗,失去咗口感,五人份一次過上枱好澎湃好適合打卡甲羅燒同平時唔同,蟹膏量較少,但配上蟹肉都食到鮮味。底層係打發嘅蛋白,但剛上菜就已經有啲出水,仲要係涼,個人就食唔明呢道菜😕龍蝦湯磯煮鮑魚好食😋湯濃郁、鮑魚軟淰·其後會上一轉天婦羅,全部都新鮮炸起熱辣辣,食材本身唔錯,不過每樣都似乎overcook咗少少·爐端燒同樣即叫即燒,最impressive係宮崎和牛西冷串,滿滿嘅油脂香,鹿兒島和牛肉眼串油份明更豐富,食一串已經夠晒🤫·主食每一人份,銀鱈魚西京燒較甜,肉質細嫩;鹿兒島肉眼扒雖然薄身,但唔影響軟淰肉質;蒜香松露焗龍蝦擺盤精緻;調味恰當但稍微過熟😗·整體表現唔錯,食材新鮮,熱辣辣嘅爐端燒同天婦羅好食,鍾意食和牛嘅可以encore串燒(但首先要經過一輪前菜同其他食物洗禮🫢),但食物款式較少,有唔少都出現overcooked嘅情況。每位正價$588,雖然官網有第二位
前菜包括各款刺身、甲羅燒同磯煮鮑魚,限每人一份。

龍蝦湯磯煮鮑魚好食😋湯濃郁、鮑魚軟淰

整體表現唔錯,食材新鮮,熱辣辣嘅爐端燒同天婦羅好食,鍾意食和牛嘅可以encore串燒(但首先要經過一輪前菜同其他食物洗禮🫢),但食物款式較少,有唔少都出現overcooked嘅情況。每位正價$588,雖然官網有第二位半價優惠,但未必值呢個價🤫
2024-09-02 976 views
一直食的brunch 都是西餐自助形式的,今次朋友話想食Kyoto Joe 日式的brunch,我當然無問題,因為最鍾意就係食brunch~一黎到餐廳就覺得好日系,完全感受到日本的風情,這裏的早午餐是是半放題形式,每人可選一個主菜,另有小食、前菜、刺身、卷物、天婦羅、爐端燒及甜品,而且唔使自己出去攞食物,安坐座位上就可以食,好舒適~Weekend Brunch ($588/人+10%)🌟小食及沙律先來小食作開胃菜,包括醃漬青蘿蔔配魚子醬、泡菜醬八爪魚沙律、鰻魚醋物、及日本水雲菜,都是微酸的開胃前菜,增加你的食慾。🌟刺身 超豐盛的刺身盛,有7款刺身,2人份量都非常充足,每款刺身都非常新鮮,好鮮甜。大推象拔蚌刺身,鮮甜爽脆,好好食,另外帆立貝及甜蝦都好鮮味,其餘的長尾鯛、油甘魚、三文魚及吞拿都新鮮肥美,食完都飽咗一半 🌟前菜: 再來是熱前菜,包括蟹肉甲羅燒及龍蝦湯磯煮鮑魚。蟹肉甲羅燒是這裏的Signature dish,滿滿的蟹肉,再加上蛋白,做得輕盈不膩,正! 另外有一個是龍蝦湯磯煮鮑魚,濃郁的龍蝦湯配上彈牙鮑魚,好味,連底下的蘿蔔都好清甜 以下的卷物、天婦羅及爐端燒全部都即叫即整,新鮮
Weekend Brunch ($588/人+10%)
🌟小食及沙律
🌟刺身
🌟前菜:
再來是熱前菜,包括蟹肉甲羅燒及龍蝦湯磯煮鮑魚。
以下的卷物、天婦羅及爐端燒全部都即叫即整,新鮮熱辣上枱,而且仲要無限供應!我地全部都試咗一轉,之後再按喜好後加
🌟卷物:
總共有2款卷物,分別是香蔥金槍魚腩卷、神戶和牛舞茸卷及墨西哥卷,3個卷物都很不錯,特別是香蔥金槍魚腩卷,果然是招牌菜,油香肥美;另外最意外是墨西哥卷,內裏是簡單的cream cheese、墨西哥辣椒及牛油果,但出奇地夾,辣辣地令幾開胃,再加上cream cheese,好食到會再encore
🌟天婦羅
天婦羅的種類都算多樣化,包括有炸蝦、炸蟹鉗、炸紫銀雪魚、牛柳及舞茸菇,因為是即叫即炸,所以上枱時非常的熱,正;這裏的天婦羅炸得香脆不油膩,不錯,最喜歡炸蝦,大隻又爽口彈牙
🌟爐端燒
再來是爐端燒,包括有宮崎和牛西冷、鹿兒島和牛肉眼串、北海道豚肉腸、鹽燒鱈魚串、日本風螺串、河鰻、秋葵及日本蒜頭,宮崎和牛西冷脂肪豐富,所以入口軟淋好味,鰻魚都肥美好食,另外秋葵都燒得入味juicy,而日本風螺及日本蒜頭就好特別,啱晒重口味人士~
🌟主菜:
講咗咁耐,而家先到主菜部份
主菜是四選一,我地就分別揀咗鹿兒島A4和牛肉眼牛扒及蒜香松露焗龍蝦。
先吃蒜香松露焗龍蝦,龍蝦肉已經拆肉,啖啖肉食落好方便,龍蝦肉質彈牙,加上蒜香松露醬就更惹味。
肉鹿兒島A4和牛肉眼牛扒,加咗隻半生熟蛋,大加份,已經軟淋入味的牛扒再醮上蛋汁,更加惹味。
🌟精選甜品
最尾還有精選甜品拼盤,主要是生果,有助消膩,包括有西瓜,蜜瓜及火龍果,另外還有捲蛋,紅豆蕨餅等,美滿的一個早午餐
🌟Mocktails: Yuzu sunrise surprise
2024-08-29 682 views
在屢獲殊榮的居酒屋享用週末半自助brunch! 依家仲做緊第二位半價,物超所值!淨係刺身都已經值回票價位於蘭桂坊California tower的餐廳不僅可以欣賞美景還可以在充滿樂趣的氛圍中享受精緻的日本料理。 此限量早午餐僅在週六、週日和公共假期供應 12:00 - 15:00 最後點餐時間:14:30 $588 成人 $348 兒童小童 (身高80-120cm) - 龍蝦濃湯磯燒鮑魚 具有現代風味的傳統日本美食 將味醂和醬油的湯汁改為龍蝦濃湯 增加鮑魚天然海洋風味的深度和複雜性 -日本蟹肉配味噌 由螃蟹+內臟+蛋白製成的灰綠色糊狀物 味道鮮美! -時令開胃菜、沙拉、生魚片和壽司卷 Highlights : 原隻大象拔蚌切片長尾鯛皇牌香蔥金槍魚腩卷墨西哥卷- 訂製串燒、天婦羅、 Highlights: 宮崎和牛西冷串(炭燒)鹿兒島和牛肉眼串(炭燒) - 主菜和甜點 Highlights: 鹿兒島A4和牛肉眼牛扒
在屢獲殊榮的居酒屋享用週末半自助brunch!
依家仲做緊第二位半價,物超所值!
淨係刺身都已經值回票價

位於蘭桂坊California tower的餐廳
不僅可以欣賞美景
還可以在充滿樂趣的氛圍中享受精緻的日本料理。

最後點餐時間:14:30

- 龍蝦濃湯磯燒鮑魚
具有現代風味的傳統日本美食
將味醂和醬油的湯汁改為龍蝦濃湯
增加鮑魚天然海洋風味的深度和複雜性

-日本蟹肉配味噌
由螃蟹+內臟+蛋白製成的灰綠色糊狀物
味道鮮美!

-時令開胃菜、沙拉、生魚片和壽司
Highlights :
原隻大象拔蚌切片
長尾鯛
皇牌香蔥金槍魚腩卷
墨西哥卷

- 訂製串燒、天婦羅、
Highlights:
宮崎和牛西冷串(炭燒)
鹿兒島和牛肉眼串(炭燒)

- 主菜和甜點
Highlights:
鹿兒島A4和牛肉眼牛扒
2024-08-14 680 views
位於中環蘭桂芳,有一間美味日本餐廳名叫Kyoto Joe. 入到餐廳感覺好溫暖,四周環境充滿日本情懷!一行四人同壽星女慶祝生日🎂刺身,象拔蚌,又龍蝦,又和牛!所有菜式都好好味食物質數有水準,值得再試!個個食到好滿足。一定會再嚟!店員服務態度好,位置方便。餐廳裝修幾特別,坐得都好舒服!仲見到有名人在座添#香港美食#lovefood #美食日記#eat#香港必食#嗜#FIt #food #openricehk #DiningExperience
一行四人同壽星女慶祝生日🎂
刺身,象拔蚌,又龍蝦,又和牛!
所有菜式都好好味

食物質數有水準,值得再試!
個個食到好滿足。一定會再嚟!
店員服務態度好,位置方便。
餐廳裝修幾特別,坐得都好舒服!
仲見到有名人在座添

2024-08-10
Lunch
Celebration
Birthday
2024-08-06 670 views
中環| Kyoto Joe ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : Kyoto Joe 地址 :中環蘭桂坊德己立街30-36號加州大廈23樓▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 位於中環加州大廈 @KyotoJoelkf 絕對是中環日食首選,除了提供大量日式美食之外,亦有酒品等提供,吃完也可以繼續暢飲,歡度過一整夜,而且就近地鐵站,交通方便,行完街過來大吃一餐非常不錯💫 餐廳以半開放式廚房設計,增添熱鬧感,落地玻璃可以飽覽中環夜景,視野極為一流💫 餐單選擇不少,既可單點,亦可以點套餐,走進來這裡準沒錯,必定非常滿意,近日更推出魚素晚市套餐,感覺很有特別,立即點來試試💫 💢魚素晚市套 $438💢前菜💢日本雪國山菜冷奴涼拌菜花豆腐,豆香味濃💫💢綠天使他他生菜綜合蔬菜天婦羅,入口微脆微辣,口感味道一流💫💢菠菜沙律、海雲卷物💢雜菜天婦羅羅勒卷,外脆中間夾有富士蘋果跟日式蘑菇💫💢粉翠卷,中間醃青瓜跟蒟蒻,口感爽口彈牙,味道清爽💫炸物💢拉絲蓬根天婦羅,熱情果醬天婦羅蓮藕配上熱情果醬,蓮藕味道清甜,配上帶微酸的熱情果醬,味道配搭💫主食💢福岡茄子🍆山芋蘆筍味噌燒再過加點的,日本茄子起肉切粒,再配上山芋蘆筍粒粒,

前菜
💢日本雪國山菜冷奴
涼拌菜花豆腐,豆香味濃💫

💢綠天使他他
生菜綜合蔬菜天婦羅,入口微脆微辣,口感味道一流💫
💢菠菜沙律、海雲

卷物
💢雜菜天婦羅羅勒卷,外脆中間夾有富士蘋果跟日式蘑菇💫
💢粉翠卷,中間醃青瓜跟蒟蒻,口感爽口彈牙,味道清爽💫

炸物
💢拉絲蓬根天婦羅,熱情果醬

主食
💢福岡茄子🍆山芋蘆筍味噌燒
再過加點的,日本茄子起肉切粒,再配上山芋蘆筍粒粒,配味噌燒,爽口惹味💫
💢煙燻魚刺身盛合 + $180
以木盒盛載著,打開煙燻味香濃,賣相十足,打卡一流,刺身新鮮肥味💫
💢西京燒銀鱈飯 + $68
銀鱈魚西京燒,甘甜的味噌中和了銀鱈魚的油膩感,魚身香滑,味道一流💫

甜品
💢紅豆🫘蕨餅

🍹Strawberry Surprise
士多啤梨、橙汁、石榴糖漿
🍹Berry Bern
士多啤梨、藍莓、蘋果汁、乳酸菌
素食放題唔係新鮮事偶爾茹素,對腸胃絕對有一萬個好Kyoto Joe 嘅放題質素一向有保證即叫即做,有賣相有味道亦夠精緻由舊舖再到今日仍然keep住有vegan friendly嘅放題menu 當中卷物一直係王牌特別係 #墨西哥卷 同 #秋葵卷前者係牛油果、墨西哥辣椒同芝士後者係豆皮包蘑菇同秋葵不過個人最愛係香口嘅 #雜菜天婦羅卷另外新item 係粉翠卷有得匹敵兩款王牌蘋果包住蒟蒻同雞髀菇味道酸甜清新,幾得意而全晚我嘅top favourite 係新出品嘅#拉絲蓮根天婦羅,重點係拌熱情果醬拌醬係用新鮮熱情果製成,冇太多週味變身天婦羅蘸醬後簡直不得之了令我encore咗三around,係三around!素食menu仲有前菜冷盤、炸物同熱盤另外有一款指定main course 非茹素朋友亦可以feel free揀返有肉menu先講返素食方面嘅其他推介首先係 #椰菜花天婦羅粉漿係薄薄一層似食緊咕嚕肉但完全係零罪惡感另外串燒豆腐同素雞都大推同樣係豆製品但呈現兩種截然不同嘅口感後者係腐皮卷成多層次再抹上燒汁入口好惹味作為 #豆腐控再推薦前菜嘅 #日本雪國生菜冷奴嫩滑嘅木絹豆腐拌入生菜(類似我哋嘅雪

素食放題唔係新鮮事
偶爾茹素,對腸胃絕對有一萬個好

Kyoto Joe 嘅放題質素一向有保證
即叫即做,有賣相有味道亦夠精緻
由舊舖再到今日
仍然keep住有vegan friendly嘅放題menu

當中卷物一直係王牌
特別係 #墨西哥卷 同 #秋葵卷
前者係牛油果、墨西哥辣椒同芝士
後者係豆皮包蘑菇同秋葵
不過個人最愛係香口嘅 #雜菜天婦羅卷
另外新item 係粉翠卷
有得匹敵兩款王牌
蘋果包住蒟蒻同雞髀菇
味道酸甜清新,幾得意

而全晚我嘅top favourite 係新出品嘅
#拉絲蓮根天婦羅,重點係拌熱情果醬
拌醬係用新鮮熱情果製成,冇太多週味
變身天婦羅蘸醬後簡直不得之了
令我encore咗三around,係三around!

素食menu仲有前菜冷盤、炸物同熱盤
另外有一款指定main course

後者係腐皮卷成多層次再抹上燒汁
入口好惹味

作為 #豆腐控
再推薦前菜嘅 #日本雪國生菜冷奴
嫩滑嘅木絹豆腐拌入生菜(類似我哋嘅雪菜)
變咗做一道「豆腐他他」
我翻啅咗三around
豆味濃郁感覺係百吃不厭

Menu course 個人認為係點綴
因為回歸返有肉menu😂
Applewood smoked sashimi box
忍不住還是想吃點肉
另一款係eggplant yaki
有肉冇肉,各有千秋
整體每道菜都有誠意、心思同創意

另外餐廳嘅酒品亦值得留意
點了兩款signature cocktails
一龍(dragon)一鳳(Phoenix)
嗜酸如我,就偏好後者
#戎春品鑑 同荔枝酒 + 菠蘿汁 同西柚soda

同店員聊開sake
仲推薦咗幾款sake畀我哋
服務好貼心friendly
  • 椰菜花天婦羅
  • 拉絲蓮根天婦羅
  • 日本雪國生菜冷奴
2024-07-31 630 views
朋友迷上了食素菜,這次帶我們去的日式餐廳Kyoto Joe,最近正在做晚市素食自助餐,在傍晚時分更可以看到美麗的日落景色。前菜日本雪國山菜冷豆腐的口感軟滑,入口有淡淡的豆香;綠天使他他脆脆的口感,帶有酸辣風味;沖繩苦瓜沙拉有濃郁的麻油味,苦瓜不會太苦;海雲入口開胃。卷物一共有四款,墨西哥卷有些微辣味,加上奶油乳酪和牛油果的搭配很美味!雜菜天婦羅勒卷的口感微脆,相當特別;粉翠卷加入了富士蘋果和日式蘑菇,口感清新;秋葵卷的味道和口感都有著濃厚的日式風情。爐端燒濃薑汁蘿蔔多汁清甜;豆腐燒香脆可口;甜蕃薯口感軟糯。主菜選擇了煙燻魚刺身盛合,分別有鮪魚、吞拿魚、三文魚、干貝,刺身帶有煙燻香味,尤其喜歡干貝,口感鮮甜又香。另一個是銀鱈魚西京燒,鱈魚肉帶甜味,部分位置更燒至焦糖化,但肉質依然香滑,小編推薦。炸物拉絲蓮根天婦羅配上熱情果醬,酸酸甜甜;椰菜花天婦羅配上甜酸醬和咕嚕肉非常類似,很有重現感;紫蘇葉素雞天婦羅,口感香脆。熱盤包括素餃子和焗雜菌,素餃子的餡料有素蝦和蔬菜,口感豐富;焗雜菌主要由各種菇類組成,炒得香辣可口,喜歡菇類的人必點Yuzu Sunrise和Berry Beri點了兩杯無酒精
前菜
卷物
爐端燒
濃薑汁蘿蔔多汁清甜;豆腐燒香脆可口;甜蕃薯口感軟糯。
主菜
炸物
熱盤
Yuzu Sunrise和Berry Beri
點了兩杯無酒精雞尾酒,一杯用柚子和橙汁調製,另一杯用士多啤梨、藍莓和蘋果汁,口感清新,和炸物和卷物搭配得恰到好處。
$720 (Dinner)
2024-07-28 649 views
最近工作壓力大,放假要食餐brunch好好犒勞自己。週末早午餐成人每位$588 ,餐廳近排做緊限時優惠,由7月1日起至8月31日,有買一第二位半價優惠,都幾抵食。佢哋6月轉左新餐牌。餐廳會先按照menu所寫,上一round所有菜式,之後有需要可再任食想食嘅食物。🍄無得任食嘅小食及沙律um…其實都冇必要任食😂🍄刺身(幾新鮮,尤其個象拔蚌⋯⋯好海水味😅,可能係我食唔慣)🍄可任食嘅卷物(但選擇相對較少)🍄前菜(蟹肉甲羅燒同龍蝦湯磯煮鮑魚,墊住鮑魚嚿蘿蔔好鮮甜)🍄天婦羅,炸得啱啱好,好酥脆其實食到呢到已經好飽😅主菜揀咗2款,味道都不錯🍄肉眼丼物🍄肉眼牛扒🍄爐端燒(和牛串好好味,但都有啲油🥲)最後再點多咗幾串和牛、天婦羅同卷物,飽曬。🍄甜品服務👍🏻環境👍🏻
最近工作壓力大,放假要食餐brunch好好犒勞自己。

🍄無得任食嘅小食及沙律
um…其實都冇必要任食😂

🍄可任食嘅卷物(但選擇相對較少)

🍄前菜(蟹肉甲羅燒同龍蝦湯磯煮鮑魚,墊住鮑魚嚿蘿蔔好鮮甜)

🍄天婦羅,炸得啱啱好,好酥脆

其實食到呢到已經好飽😅

主菜揀咗2款,味道都不錯

🍄肉眼丼物

🍄肉眼牛扒

🍄爐端燒(和牛串好好味,但都有啲油🥲)

最後再點多咗幾串和牛、天婦羅同卷物,飽曬。

🍄甜品

服務👍🏻
環境👍🏻

2024-07-21
2024-07-25 538 views
話說有朋友每逢初一同十五都會食齋菜朋友就我哋去蘭桂坊嘅Kyoto Joe係日式素食自助餐😍😍😍見到係日式素食已經萬分期待去到餐廳仲睇到黃昏維港日落美景🥗前菜 🥢日本雪國山菜冷奴 - 即係日式豆腐,好軟滑🥢沖繩苦瓜沙律 - 苦瓜好甘甜🥢海雲 - 酸度十足,十分開胃🍣卷物🥢墨西哥卷 - Cream Cheese加牛油果配搭,勁Juicy!!🥢雜菜天婦羅勒卷 - 入面帶點微脆天婦羅🥢粉翠卷 - 有富士蘋果配搭日式蘑菇,口感好得意🥢秋葵卷 - 好爽脆嘅秋葵卷🍤炸物🥢拉絲蓮根天婦羅配熱情果醬 - 估唔到蓮藕都做到拉絲效果🥢椰菜花天婦羅配甜酸醬 - 口感極似咕嚕肉,好得意🍢爐端燒🥢 濃薑汁蘿蔔 - 勁多汁又清甜🥢 豆腐 - 燒得勁香脆🥢 甜蕃薯 - 超甜日本甜薯🌱枝豆香蕉船賣相非常趣緻,原條香蕉外型,鋪滿枝豆,香蕉微微烤焗,入口即溶,推介必點👍🏻🌱福岡茄子, 山芋, 蘆筍味噌燒呢款素食相當有穫氣,食落有小炒嘅味道,茄子、山芋、蘆筍切成粒粒,帶點味噌鹹香味道
話說有朋友每逢初一同十五都會食齋菜
朋友就我哋去蘭桂坊嘅Kyoto Joe
係日式素食自助餐😍😍😍
見到係日式素食已經萬分期待
去到餐廳仲睇到黃昏維港日落美景

🥗前菜
🥢日本雪國山菜冷奴 - 即係日式豆腐,好軟滑
🥢沖繩苦瓜沙律 - 苦瓜好甘甜
🥢海雲 - 酸度十足,十分開胃

🍣卷物
🥢雜菜天婦羅勒卷 - 入面帶點微脆天婦羅
🥢粉翠卷 - 有富士蘋果配搭日式蘑菇,口感好得意
🥢秋葵卷 - 好爽脆嘅秋葵卷

🍤炸物
🥢拉絲蓮根天婦羅配熱情果醬 - 估唔到蓮藕都做到拉絲效果
🥢椰菜花天婦羅配甜酸醬 - 口感極似咕嚕肉,好得意

🍢爐端燒
🥢 濃薑汁蘿蔔 - 勁多汁又清甜
🥢 豆腐 - 燒得勁香脆
🥢 甜蕃薯 - 超甜日本甜薯

🌱枝豆香蕉船

🌱福岡茄子, 山芋, 蘆筍味噌燒
Dinner
2024-07-22 468 views
位於蘭桂坊的加州大廈美食林立,這裡是其中一間頗有人氣的居酒屋🏮 ✂︎除了各式精緻美味的日式料理外,逢星期二、三及公眾假期的晚市還設有素食ᴀʟʟ ʏᴏᴜ ᴄᴀɴ ᴇᴀᴛ,日式素菜多達20款以上,很特別的用餐體驗🥢🎐▫️❥$𝟱𝟯𝟬/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~分別有不同的前菜/卷物/炸物/爐端燒/熱盤/主菜,擺盤精緻吸睛💚✂︎店員陸陸續續將所有的菜式端來,品嚐過如有喜歡的可以無限量添加,吃得相當滿足🩵~~~~~~~~~~~~~~~~餐廳的戶外可飽覽夜色彌漫的一刻,小酌一杯一定很寫意🥃
✂︎
▫️
❥$𝟱𝟯𝟬/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 🍽️
~~~~~~~~~~~~~~~~
✂︎
~~~~~~~~~~~~~~~~
餐廳的戶外可飽覽夜色彌漫的一刻,小酌一杯一定很寫意🥃
2024-07-22 450 views
好閨蜜今日約我去食素食晚餐本來我是拒絕的因為我唔太喜歡中式素菜嘅假肉但佢盛意拳拳仲話今次係日式素食喎~咁又唔同講法~我地去到Kyoto Joe原來最近做緊晚市素食放題網上訂位仲有第二位半價閨蜜果然識食😍成個menu都好吸引而我地都唔駛揀侍應問左我地有無乜野唔想食就會直接全部上⼀round👍全部食物都好精緻素食得黎全部係健康原型食物用料豐富創新我揀左主菜西瓜扒真係第一次食熱嘅西瓜但準備呢個西瓜扒其實要好多功夫要烤焗成四個鐘外面少少焦脆西瓜肉由鬆散變結實西瓜汁同醬汁都無違和感好特別!另⼀款煙燻魚刺身用左蘋果木去燒製香煙令刺身更沾煙香刺身大路有吞拿魚、油甘魚、火炙三文魚同帆立貝其實全部食物食⼀次已經好飽但有啲又好好味令我忍唔住encore濃薑汁蘿蔔燒過後蘿蔔仍然爆汁醬汁香濃好好味椰菜花天婦羅香香脆脆口感似肉加上酸甜醬真有食緊咕嚕肉嘅錯覺👍想食好味精緻素食Kyoto Joe 真係next level!
好閨蜜今日約我去食素食晚餐
本來我是拒絕的
因為我唔太喜歡中式素菜嘅假肉
但佢盛意拳拳
仲話今次係日式素食喎~
咁又唔同講法~

好特別!

另⼀款煙燻魚刺身
用左蘋果木去燒製香煙
刺身更沾煙香
刺身大路有吞拿魚、油甘魚、火炙三文魚同帆立貝

其實全部食物食⼀次已經好飽

口感似肉
加上酸甜醬
真有食緊咕嚕肉嘅錯覺👍

想食好味精緻素食
Kyoto Joe 真係next level!

2024-07-10
Dinner
早在 社交平台素食青年 group 認識這餐廳(逢星期二、三晚上提供素食半自助餐),一直有興趣試但未行動,始終工作與居住地區非在港島,考慮到翌日早上一早返工,還是在猶豫。最近在 社交平台見店家推出各種優惠,很多餐也是第一位正價,第二位半價(需在官網預訂及預付訂金),而且在結帳時仲可以享用一次性機會購買(折扣的)Gift Vouchers 用作支付用餐當日費用(可一次用餐使用多張vouchers),這樣的優惠,還享有附額外折讓率,夠吸引。於是朋友慶生局就選址這裡吧!3小時用餐 (1200-1500)的Weekend Brunch (last order 1430) 是以Semi Buffet 進行的,「小食及沙律」、「前菜」、「剌身」(併盤供同桌多人共享)、「主食」(4選1)、「甜品」皆是一 Round 形式的。而「卷物」、「天婦羅」及 「爐端燒」皆是任點,即叫即做。 基本上餐廳會將所有任點嘅食物先供應一Round給客人試菜,想翻尋味而又有胃口的可以encore (re-order), 我覺得這安排還不錯。我哋還額外加$368享用3小任飲(包括香檳、紅白酒、清酒、啤酒及其他飲料),自己

我哋還額外加$368享用3小任飲(包括香檳、紅白酒、清酒、啤酒及其他飲料),自己玩wine pairing 又另添樂趣。食物質素上乘、鮮甜美味,而服務員工(Kim)也周到,又識搞氣氛,令用餐體驗加分。👍🏻 壽星女都非常滿意安排,渡過一個非常Chill & Relax 的週末早午。用餐畢後去逛街,但晚上也都已經吃不下,飽到撐,一餐抵兩餐,物有所值🤤😋

人均消費$1K

2024-07-20
Celebration
Birthday
2024-07-10 353 views
第一次食日式素食,覺得好有新鮮感。💓Kyoto Joe逢星期二三及公眾假期夜晚有素食放題,前菜,卷物,炸物,爐端燒及熟食,無限量供應。照顧魚素者,每位顧客仲可以升級叫一份魚🐟。🥰我地點了煙燻魚刺身盛盒及銀雪魚西京燒。🥢🍣魚刺身煙燻過好香,新鮮肥美。銀雪魚西京燒又香又滑。不是全素都岩食呢個menu👍因為餐廳會上曬成個menu的食物,不用追加已經可以食飽飽。😃當中比較喜歡前菜,比較輕盈開胃,例如日本雪國山菜冷奴,呢款菜來自日本,脆卜卜好特別。
第一次食日式素食,覺得好有新鮮感。💓

照顧魚素者,每位顧客仲可以升級叫一份魚🐟。

🥰我地點了煙燻魚刺身盛盒及銀雪魚西京燒。

2024-07-09